alt

Για τη χορογραφία της Pina Bausch Sweet mambo, η οποία παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση μέχρι και τις 6 Νοεμβρίου.

Του Νίκου Ξένιου

Τα πάντα χωρούν στον αόριστο, τρυφερό σκηνικό κόσμο της αυθεντικής, οικουμενικής χορογράφου Πίνα Μπάους. To Sweet mambo είναι η προτελευταία δουλειά της που καταργεί τα όρια θεάτρου και χορού. Ένα τεράστιο δάσος από λευκό ύφασμα είναι το μελαγχολικό, νοσταλγικό τοπίο όπου εκτυλίσσονται οι προσωπικές ιστορίες των χορευτών: μικρή εξομολόγηση, ανεπαίσθητη χειρονομία, ξεκαρδιστικό γέλιο, μισοπνιγμένος στεναγμός, η πολυπλοκότητα του ανθρώπινου ψυχισμού. Έξι γυναίκες και τρεις άντρες αποκαλύπτουν τους πόθους και τους φόβους τους, το γέλιο και τον πόνο τους, τη μοναξιά και την ασίγαστη ανάγκη τους για τρυφερότητα, τις λεπτές αποχρώσεις ευαίσθητων σχέσεων, βασισμένες σε ασύλληπτα μικρές χειρονομίες, υπαινιγμούς, αγγίγματα κι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

Επιβαίνοντας στο τραίνο της αγάπης

Το καίριο ερώτημα που αναδύεται από τις εκμυστηρεύσεις τους είναι: τι μας φέρνει κοντά στην εκπλήρωση της ανάγκης για αγάπη και τι μας απομακρύνει από αυτήν;

Αυτοσχεδιασμός και προσωπικό ημερολόγιο των ερμηνευτών, όλο το πιθανό βιωματικό υλικό του ψυχικού τοπίου σε διάλογο με τα εξωτερικά αντικείμενα, τα ρούχα, τα υφάσματα, τα συναισθηματικά φορτισμένα θεατρικά «προπς» και τις μάσκες, καθώς και με τις τραυματικές μνήμες, τις ανατροπές των προσδοκιών, τις απανωτές ματαιώσεις. Οι κινήσεις των χορευτών της ήθελε να παραμένουν ανεπηρέαστες από τα εξωτερικά ερεθίσματα, διατηρώντας την αυτονομία τους έναντι της πραγματικότητας.

Στο Sweet mambo, ένας ονειρικός περίπατος ανάμεσα σε μικρά σκετσάκια αναδεικνύει διαφορετικές γυναικείες ιδιοσυγκρασίες, ντυμένες με τις μακριές, σατέν τουαλέτες της Μάριον Κίτο στην ανάδειξη της επιθυμίας, στην αποκάλυψη της υστερίας και της αμφιθυμίας απέναντι στον έρωτα, στην παρερμηνεία της πραγματικότητας και της βίας. Το καίριο ερώτημα που αναδύεται από τις εκμυστηρεύσεις τους είναι: τι μας φέρνει κοντά στην εκπλήρωση της ανάγκης για αγάπη και τι μας απομακρύνει από αυτήν; Ο σκηνογράφος Πέτερ Παμπστ δομεί μιαν απλή αρχιτεκτονική υφασματένιας αισθησιακής «κρύπτης», την οφθαλμαπάτη μιας μη συγκεκριμένης αλλά πολυεπίπεδης κρυψώνας, που χρησιμεύει παράλληλα και ως οθόνη: πάνω σε παράλληλα παραβάν λευκών υφασμάτων προβάλλει σκηνές χωρίς ήχο από το γερμανικό μελόδραμα Der Blaufuchs (Η μπλε ρενάρ, 1938) του Βίκτωρ Τουργιάνσκι, με γκρο πλαν της Ζάρα Λεάντερ και του Ουίλι Μπίργκελ.

pina

Η μουσική και το θέατρο της απογύμνωσης

Οι τρεις άνδρες ερμηνευτές, ντυμένοι σε μαύρα κοστούμια, απλώς λειτουργούν ως αντίστιξη, ως παράγοντες αφύπνισης του πόθου αλλά και της μη-εκπλήρωσής του.

Ο συνθέτης Ματθίας Μπούρκετ και ο ηχολήπτης Αντρέας Άιζενσνάιντερ τους συνοδεύουν με συνθέσεις των Μπάρι Άνταμσον, Μίνα Αγκόσι, Ρενέ Ομπρί, Μαρί Μπουάν, Λίζα Έκνταλ, Μπράιαν Ίνο, Μέκα Μποδέγα, Γιουν Μιγιάκε, Χαζμάτ Μοντίν, Λάκι Πιέρ, Portishead, Ρουίτσι Σακαμότο, Χόουπ Σάντοβαλ, Γουστάβο Σανταολάγια, Τρίγκβε Ζάιμ, Νίνα Σιμόν, Ίαν Σίμοντς και Τομ Γουέιτς. Η μουσική λειτουργεί ως ο κύριος καμβάς πάνω στον οποίον θα πλέκονται σε σταθερή βάση τα συναισθήματα: σε μια χαρακτηριστική σκηνή του Sweet Mambo το μουσικό θέμα από το «Bahamut» του Χαζμάτ Μοντίν συνοδεύει το «κρυφτό» των χορευτών μέσα σε κουρτίνες από λευκό ύφασμα.

Το στοιχείο του νερού επί σκηνής είναι χαρακτηριστικό της αισθητικής της Πίνα Μπάους: η Τζούλι Σάναχαν καταβρέχεται με κουβάδες ενώ ακούμε το «Vuoi Vuoi Me» της Μαρί Μπουάν. Στο Sweet Mambo είναι, επίσης, χαρακτηριστική η επιστράτευση της κόμμωσης: το εντυπωσιακό κεφάλι μιας γυναίκας με μακριά μαλλιά. Αλλά και το τράβηγμα των μαλλιών, στην εκδήλωση της βίας από τα ντουέτα που γυρνούν κυκλικά τη σκηνή πάνω στη μουσική των Portishead. Αλλά και η σόλο σιλουέτα της πανέμορφης μαύρης ερμηνεύτριας Ρεγκίνα Αντβέντο, που χορεύει στηριζόμενη στα χέρια και τα γόνατά της, πάνω στο τραγούδι «Cry Me a River» της Λίζα Έκνταλ. Ο υπέροχος ρώσος χορευτής Αντρέι Μπερεζίν στην ηλικία των πενήντα και αποκαλύπτει το μεγαλείο της ψυχικής ωρίμανσης με τον χορό του. Οι τρεις άνδρες ερμηνευτές, ντυμένοι σε μαύρα κοστούμια, απλώς λειτουργούν ως αντίστιξη, ως παράγοντες αφύπνισης του πόθου αλλά και της μη-εκπλήρωσής του, ως καταπατητές της γυναικείας ιδιωτικότητας, ως κραυγές που στα soli τους παρέχουν τη δυναμική που λείπει από το πρώτο μέρος της παράστασης, αλλά και ως «υποδοχές» του γυναικείου κορμιού: καναπέδες, μαξιλάρια, κούνιες σχηματίζονται από την ανδρική παρέμβαση, για να υποδεχτούν το μεγαλείο της γυναικείας σεξουαλικότητας.

Στην παράδοση της Μπάους, υψηλές απαιτήσεις ειλικρινούς απογύμνωσης διέπουν τα κριτήρια επιλογής των μελών της ομάδας.

Στην παράδοση της Μπάους, υψηλές απαιτήσεις ειλικρινούς απογύμνωσης διέπουν τα κριτήρια επιλογής των μελών της ομάδας: για παράδειγμα, οι μικροχειρονομίες της αυστραλής ηθοποιού και χορεύτριας Τζούλι Σάναχαν κατάφεραν να αποδώσουν τη συναισθηματική ρευστότητα που απαίτησαν απ’ αυτήν τα γεροντότερα μέλη του θιάσου, όταν ακόμη περνούσε ακρόαση για να τη δεχθούν ανάμεσα σε διακόσιες υποψήφιες. Η Μπρεάνα Ο' Μάρα σε συνέντευξή της δηλώνει επίσης πως πέρασε δύσκολα στις πρώτες ακροάσεις της από τη Τζόρτζια Μαντάμα, που διδάσκει τη μέθοδο Limón στο «Tanztheater» του Βούπερταλ, καθώς και από τον τότε καλλιτεχνικό διευθυντή Λουτς Φέρστερ. Μάλιστα, ο έλληνας Δάφνης Κόκκινος τής είχε πει περιπαικτικά: «Έλα, μην αγχώνεσαι, σε κάποιους πήρε δέκα χρόνια για να προσαρμοστούν. Εσύ βρίσκεσαι εδώ δέκα ώρες!» 

alt

Μην ξεχάσεις τ’ όνομά μου

Στο Sweet Mambo γίνεται πανηγυρική έκθεση των φυσικών χορευτικών ικανοτήτων των νεώτερων μελών του θιάσου μαζί με την ώριμη εκφραστικότητα των μεγαλύτερων σε ηλικία, που αποδίδουν τον εύθραυστο χαρακτήρα της σεξουαλικότητας και την ένταση που αναδίδεται από τη ματαίωσή της.

Στο Sweet Mambo γίνεται πανηγυρική έκθεση των φυσικών χορευτικών ικανοτήτων των νεώτερων μελών του θιάσου μαζί με την ώριμη εκφραστικότητα των μεγαλύτερων σε ηλικία, που αποδίδουν τον εύθραυστο χαρακτήρα της σεξουαλικότητας και την ένταση που αναδίδεται από τη ματαίωσή της. Η Ρεγκίνα Αντβέντο, σε μιαν υπερεκχείλιση αισθησιασμού, συστήνεται πρώτη στο κοινό και τονίζει τη σημασία του ονόματός της («Μην ξεχάσεις: το όνομά μου είναι Regina. Re-gi-na!», επαναλαμβάνει προκλητικά). Σε αυτόν το χώρο του «make-believe», επιστρατεύει το πραγματικό της όνομα, και το ίδιο κάνουν όλοι οι σπουδαίοι ερμηνευτές. Ντίβες, «θεές» με γυμνές πλάτες, τo «γκλάμουρ» του γερμανικού music hall, επενδεδυμένo με ακκισμούς της μοιραίας γυναίκας τύπου Μαρλέν Ντίτριχ, αλλά υπονομευμένo, παράλληλα, σε μια διαδικασία σταδιακής απογύμνωσης και σαρκασμού. Ποικιλία, ηλικιών, εθνοτήτων και σωματοτύπων: στο σύμπαν αυτό βρίσκουν την αρμόζουσα θέση τους ιδιότυπες φυσιογνωμίες ερμηνευτών, όπως της Νάζαρεθ Παναντέρο, που με χιούμορ μάς αυτοπαρουσιάζεται ως «ψωμάς» (αυτό σημαίνει στα ισπανικά το επίθετό της) και υποσκάπτει συστηματικά την τρέχουσα αισθητική περί γυναικείου αισθησιασμού.

Έλξη, απώθηση, φλερτ, ματιά, αποπλάνηση, εγκατάλειψη: στο άκουσμα του ονόματος Πίνα Μπάους ακούει κανείς αυτόματα τη μουσική από το «Διδώ και Αινείας» του Πέρσελ. Σκέφτεται την απλότητα και τον λυρισμό των κινήσεων στην «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» του Στραβίνσκι. Βλέπει τις σκηνές από το φιλμ του Βέντερς Café Müller με τη μεγάλη χορογράφο να ονειροβατεί ντυμένη στο νυχτικό της. Η μεγάλη χορογράφος (1940-2009) σπούδασε χορό στη σχολή Folkwang υπό τη διεύθυνση του Kurt Jooss, του πρωτοπόρου του γερμανικού εκφραστικού χορού και κατόπιν διηύθυνε το στούντιό του στο Έσεν. Το 1973 ανέλαβε τη διεύθυνση του χοροθεάτρου του Βούπερταλ στη μικρή πόλη Ρουρ, αντικαθιστώντας το κλασικό μπαλέτο με μη-γραμμικό, υπερρεαλιστικό χοροθέατρο εκκεντρικών χαρακτήρων που άλλαξε ριζικά και σε οικουμενικό βεληνεκές την αντίληψή μας για τη σκηνική λειτουργικότητα της κίνησης του χορευτή. 

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...
«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

Για τις παραστάσεις «Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα» του Γουστάβο Οτ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αποστολόπουλου, που ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου «Σταθμός». Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Η κασέτα» © Αγγ. Παπαδόπουλος.&nb...

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize for Fiction 2024 (όπως και της κατηγορίας Non fiction που θεσμοθετήθηκε από φέτος) θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα: Από αριστερά προς τα δεξιά οι Aube Rey Lescure, Claire Kilroy και V. V. Ganeshananthan.

Επιμέλεια: ...

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ