alt

Πολλές και φέτος οι νέες παραστάσεις που θα δούμε στις θεατρικές αίθουσες ή στις μεγάλες σκηνές. Ξεχωρίσαμε κάποιες και σας τις παρουσιάζουμε.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΣΤΕΓΗ του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ

Πολυσυλλεκτικό, με πλήθος θεματικών αφιερωμάτων και με πολλές, καλές και «κρυμμένες» παραστάσεις, τις οποίες καλούμαστε να ανακαλύψουμε, είναι το φετινό πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Η κυρία Κάτια Αρφαρά, καλλιτεχνική διευθύντρια στον τομέα του Θεάτρου και του Χορού, προσκάλεσε καλλιτέχνες από όλα τα μήκη και τα πλάτη για να συμπράξουν με Έλληνες συναδέλφους τους δημιουργώντας παραστάσεις που φιλοδοξούν να εγγραφούν στο συλλογικό ασυνείδητο των Αθηναίων θεατών.

/While I was waiting
Omar Abusaada & Mohammad Al Attar
26-27 Οκτωβρίου 2016 - Κεντρική Σκηνή
Αφιέρωμα στη Συρία
Πώς μοιάζει το φως που ξεπροβάλλει μέσα από τα ερείπια; Την ώρα που οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις μετασχηματίζουν ταχύτατα την πατρίδα του σε no man’s land, ο Σύριος σκηνοθέτης Ομάρ Αμπουσαάντα ακούει τον παλμό μιας καρδιάς να χτυπά. Στο μόνιτορ ενός καρδιογράφου, καταγράφεται το σήμα της ανθρώπινης ζωής και, μαζί, η ελπίδα μιας ολόκληρης χώρας για ανάσταση από τον όλεθρο.

Info: Σκηνοθεσία: Omar Abusaada, Κείμενο: Mohammad Al Attar, Ερμηνεύουν: Amal Omran, Mohammad Alarashi, Nanda Mohammad, Fatina Laila, Mouiad Roumieh, Mohamad Al Refai.


/Phaedra(s)
Krzysztof Warlikowski
20-22 Δεκεμβρίου 2016 - Κεντρική Σκηνή
Μια αληθινή σταρ, η αντισυμβατική ιέρεια του γαλλικού κινηματογράφου έρχεται στη Στέγη για να ερμηνεύσει πολύ περισσότερα από το ρόλο της Φαίδρας, της τραγικής βασίλισσας που ερωτεύτηκε τον γιο του άνδρα της. Η Ιζαμπέλ Ιπέρ μεταμορφώνεται σε θεά, βασίλισσα, ιερή πόρνη, ερωτευμένη αυτόχειρα και ζωντανό είδωλο του αυτοκαταστροφικού πάθους και γίνεται ξανά η ακαταμάχητη μούσα του κορυφαίου Πολωνού σκηνοθέτη Κριστόφ Βαρλικόφσκι σε έναν παιγνιώδη όσο και μεγαλειώδη σκηνικό στοχασμό για τον έρωτα, με αφορμή τον Ευριπίδη, τον Σενέκα και τρεις σύγχρονούς μας λογοτέχνες.

Info: Κείμενα: Wajdi Mouawad, Sarah Kane, J.M. Coetzee, Σκηνοθεσία: Krzysztof Warlikowski, Δραματουργία: Piotr Gruszczyński, Χορογραφίες: Claude Bardouil, Rosalba Torres Guerrero, Ερμηνεύουν: Isabelle Huppert, Agata Buzek, Andrzej Chyra, Alex Descas, Gaël Kamilindi, Norah Krief, Grégoire Léauté,Rosalba Torres Guerrero.

 
/Δον Ζουάν
Μιχαήλ Μαρμαρινός
25 Ιανουαρίου – 12 Φεβρουαρίου 2017 - Κεντρική Σκηνή
Ο Δον Ζουάν του Μολιέρου, αυτό το αριστούργημα του κλασικού ρεπερτορίου, ανεβαίνει σε μια σύγχρονη εκδοχή από τον Μιχαήλ Μαρμαρινό, ενσωματώνοντας γύρω από τον πυρήνα του θραύσματα από άλλους Δον Ζουάν της παγκόσμιας λογοτεχνίας και ακροβατώντας στα σύνορα δύο γλωσσών: του σινεμά και του θεάτρου. Ένας ήρωας-μύθος και ένα έργο-αίνιγμα που θίγει μεγάλα ερωτήματα της ανθρώπινης φύσης: την επιθυμία, το φόβο, την ελευθερία. Ένα πρόσωπο- σημείο μέσα στο χάρτη του ανθρώπινου πόθου, τόσο πραγματικό όσο ένα μετείκασμα και τόσο φαντασιακό όσο ένα ποίημα.
 
Info: Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός, Δραματουργία: Μιχαήλ Μαρμαρινός, Έρι Κύργια, Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός, Διαμόρφωση Χώρων: Kenny McLellan, Ερμηνεύουν: Χάρης Φραγκούλης (Δον Ζουάν) Γιάννος Περλέγκας (Σγαναρέλο) Έλενα Μαυρίδου (Ελβίρα).
 
/Τα χρόνια της αθωότητας
βασισμένο στην «Αυτοκράτειρα» του Δούκα Καπάνταη
Nova Melancholia
11-26 Μαρτίου 2017 - Μικρή Σκηνή
Κάπου στο μέλλον, ο κόσμος κατοικείται από τα πιο βίαια και διεστραμμένα όντα που έχουν ποτέ υπάρξει. Αντλώντας από το μυθιστόρημα του Δούκα Καπάνταη, Η αυτοκράτειρα, και το ομώνυμο κεφάλαιο («Τα χρόνια της αθωότητας») –ένα θρίαμβο φαυλότητας, λαγνείας και εξουσιαστικής ακρότητας– γεννιέται μια παράσταση που εναντιώνεται σε κάθε ταμπού. Μετά τον Νεκρό του Georges Bataille, η ομάδα Nova Melancholia επιστρέφει στη Στέγη και δοκιμάζει ξανά τα όρια του ηθικού και αισθητικού καθωσπρεπισμού μέσα από τη φόρμα της εικαστικής περφόρμανς.

Info: Κείμενο: Δούκας Καπάνταης, Σκηνοθεσία: Βασίλης Νούλας, Ερμηνεύουν: Κώστας Κουτσολέλος, Βίκυ Κυριακουλάκου, Αλέξια Σαραντοπούλου, Δέσποινα Χατζηπαυλίδου.

 
/Θεία Κωμωδία
του Δάντη
ομάδα VASISTAS & Αργυρώ Χιώτη
22 Απρίλιος 2017-6 Μαΐου 2017 - Κεντρική Σκηνή
Ένα πνευματικό road trip. Μια υπαρξιακή φαντασμαγορία. Μια σκηνική εμπειρία. Για πρώτη φορά, Έλληνες δημιουργοί καταπιάνονται με το κορυφαίο έργο της μεσαιωνικής Ευρώπης. Η σκηνοθέτρια με την πορεία εντός και εκτός συνόρων επιστρέφει με την ομάδα της στη Στέγη, δύο χρόνια μετά τα AIMATA, και μαζί παρουσιάζουν τη Θεία Κωμωδία, το φανταστικό ταξίδι του Δάντη στο βασίλειο των νεκρών, με τρεις οριακούς σταθμούς: Κόλαση, Καθαρτήριο και Παράδεισος. Ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος και ο Jan Van de Engel συνδυάζουν κλασική μουσική και ηλεκτρονικές συνθέσεις δημιουργώντας ζωντανά το ηχοτοπίο της παράστασης.

Info: Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη, Δραματουργία: Vasistas, Νίκος Α.Παναγιωτόπουλος, Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη, Μουσική, Sound Design: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, Jan van de Engel, Ερμηνεύουν: Γιώργος Γάλλος, Ευθύμης Θέου, Ελένη Βεργέτη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Ματίνα Περγιουδάκη κ.ά.

 
alt
ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης, Μαριάννα Κάλμπαρη, επέλεξε ως προμετωπίδα του φετινού προγράμματος την (υπέροχη) Φαντασία, του Γιάννη Σκαρίμπα. Έως ότου -φως μου- βγούμε απ' την τρικυμία αυτού του κόσμου, και η αναλυτική ανακοίνωση των παραστάσεων, μια μικρή τρικυμία την ξεσήκωσε.

Οι νέες παραγωγές του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν περιλαμβάνουν:

/Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο του Πολέμου
6, 7, 8, 9 & 13, 14, 15, 16 Οκτωβρίου
Μια πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση αποσπασμάτων της Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου του Θουκυδίδη, με την οποία επιχειρείται η ανάδειξη της διαχρονικής και οικουμενικής ουσίας της «Τραγωδίας του Πολέμου». Στην παράσταση συμμετέχουν σπουδαστές και απόφοιτοι Δραματικών Σχολών και Κλασικών Γραμμάτων από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις ΗΠΑ.

Info: Κείμενο - Δραματουργία: Γιάννης Λιγνάδης, Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης - Γιάννης Παναγόπουλος, Σκηνική Διδασκαλία - Κίνηση: Έλενα Καμηλάρη, Ιστορικοί Σύμβουλοι: Dr. Bella Vivante, Δρ. Ανδρονίκη Μακρή, Σκηνικά-Κοστούμια: Δήμος Κλιμενώφ.

 
/Insenso
Δημήτρης Δημητριάδης
22, 23, 24 & 25 Σεπτεμβρίου – Φρυνίχου
Το Θέατρο Τέχνης παρουσιάζει την παράσταση που άνοιξε στις 15 Ιανουαρίου 2016 την αυλαία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στο Βρότσλαβ της Πολωνίας και εγκαινιάζει στις 18 Οκτωβρίου 2016 τη Θεατρική Ολυμπιάδα που θα πραγματοποιηθεί στην ίδια πόλη. Το Insenso του Δημήτρη Δημητριάδη είναι η ιστορία μιας γυναίκας που «παραφρονεί» από έρωτα, που ο έρωτας εξωθεί πέραν της λογικής της, πέραν του μέτρου, πέραν κάθε αποδεκτού ορίου: Insenso, ολοσχερής ήττα της φρόνησης – εξουθενωτικός θρίαμβος των αισθήσεων, ακροβασία στα όρια της λογικής.

Info: Σκηνοθεσία: Πέτρος Σεβαστίκογλου, Ερμηνεία: Αλεξάνδρα Καζάζου, Σκηνικά: Πέτρος Σεβαστίκογλου.

 
/Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα
Ζοέλ Πομμερά
29 Οκτωβρίου – 15 Ιανουαρίου – Υπόγειο
Μικρές ιστορίες-εικόνες που μιλούν με μελαγχολία, σκληρότητα, μεταφυσική διάθεση αλλά και πολύ χιούμορ για το αδιέξοδο της αγάπης. Της αγάπης που δεν καταφέρνει να επανενώσει ποτέ πραγματικά «τη Βόρεια με τη Νότια Κορέα». Της αγάπης που είναι αλληλένδετη με την απώλεια.

Info: Μετάφραση: Μαριάννα Κάλμπαρη, Σκηνοθεσία - Σκηνογραφία - Μουσική επιμέλεια: Νίκος Μαστοράκης, Κοστούμια: Κλερ Μπρέσγουελ, Παίζουν (αλφαβητικά): Κλέων Γρηγοριάδης, Μαρία Καλλιμάνη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Ιωάννα Μαυρέα, Δημήτρης Πασσάς, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Χάρης Φραγκούλης

 
/Φαίδρα
14 Νοεμβρίου – 7 Φεβρουαρίου – Υπόγειο
Η Άντζελα Μπρούσκου επιστρέφει στο Θέατρο Τέχνης με μια παράσταση πάνω στον συνταρακτικό μύθο της Φαίδρας. Η βίαιη φύση του έρωτα, η δυσλειτουργία της οικογένειας, η πίστη, ο μηδενισμός είναι μερικά από τα ζητήματα που θίγονται μέσα από τη βασανιστική και καταστροφική σχέση της Φαίδρας με τον θετό γιό της Ιππόλυτο...

Info: Σκηνοθεσία: Άντζελα Μπρούσκου, Παίζουν (αλφαβητικά): Παρθενόπη Μπουζούρη, Κώστας Νικούλι, Γεωργιάννα Νταλάρα, Στράτος Τζώρτζογλου

 
/Ο φόβος τρώει τα σωθικά
Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ
21 Ιανουαρίου – 12 Μαρτίου 2017 – Υπόγειο
Μια μοναχική γερμανίδα καθαρίστρια, χήρα με τρία μεγάλα παιδιά, ερωτεύεται τον κατά πολύ νεότερό της μετανάστη Αλί. Η Έμμι δε θα διστάσει να εναντιωθεί στο συντηρητικό και άκρως ξενοφοβικό περίγυρό της και θα παντρευτεί τον Αλί. Ο φόβος –και ο ρατσισμός– τρώει τα σωθικά της Έμμι και του Αλί που καλούνται να αναμετρηθούν με τα όρια της αγάπης τους.

Info: Διασκευή - Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας, Στο ρόλο της Έμμι η Τάνια Τσανακλίδου.

 
/Ακυβέρνητες Πολιτείες: Η Λέσχη
Στρατής Τσίρκας
17 Μαρτίου – 28 Μαΐου – Υπόγειο
Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης συνεργάζονται στην από κοινού παρουσίαση ενός μακρόπνοου καλλιτεχνικού σχεδίου, που θα ξεκινήσει από τη φετινή και θα ολοκληρωθεί στην επόμενη καλλιτεχνική περίοδο. Πρόκειται για το ανέβασμα της εμβληματικής τριλογίας του Στρατή Τσίρκα «Ακυβέρνητες Πολιτείες».

Info: Σκηνοθεσία «Λέσχης»: Έφη Θεοδώρου

Τα άλλα δύο μέρη της τριλογίας θα παρουσιαστούν κατά τη χειμερινή περίοδο 2017-2018.
Η «Αριάγνη», σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη, θα ανέβει σε σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και η «Νυχτερίδα», σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη, σε χώρο που θα επιλεγεί αργότερα.
 
/Διάφορες Επιλογές Πέτρος
Ευθύμης Φιλίππου
2 Νοεμβρίου – 12 Ιανουαρίου – Φρυνίχου
Μια αφήγηση, μια ομολογία, μια περιγραφή των γεγονότων που συνέβησαν εκείνο το καλοκαίρι ανάμεσα σε δύο αδέρφια σε μια παραθαλάσσια μικρή πόλη ή σε ένα παραθαλάσσιο μεγάλο χωριό. Μια παραβολή για την αγάπη, τη διαστρέβλωση των ορίων, την εξουσία και τη συναισθηματική εξάρτηση. Ένα έργο που αποτελείται από ένα διήγημα του Ευθύμη Φιλίππου για την ακραία παρεκτροπή μιας σχέσης και την επιλογή 16 ελληνικών λαϊκών και άλλων τραγουδιών γραμμένων σε κασέτα, που διακόπτουν και συνδέουν τον πεζό λόγο. Ένας άνθρωπος μόνος που αφηγείται και τραγουδά με τη συνοδεία ενός πιάνου.

Info: Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη, Παίζει ο Χρήστος Στέργιογλου

 
/Relax... Mynotis
Μορφές ελληνικής αθανασίας
Βασίλης Παπαβασιλείου
12 Νοεμβρίου – 15 Ιανουαρίου – Φρυνίχου
Ένας ηθοποιός, μεγάλος όχι μόνον σε αξία αλλά και σε ηλικία, υπαγορεύει τη διαθήκη του σε έναν βοηθό συμβολαιογράφου. Μέσα σε μιαν ατμόσφαιρα εξορκισμού του επικείμενου τέλους εμφανίζονται ως συνομιλητές του ηθοποιού, ενεργά φαντάσματα και όχι τυπικές φυσικές παρουσίες, ένας μεγάλος πολιτικός και ένας μεγάλος ποιητής.

Info: Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου, Βοηθός σκηνοθέτη: Νικολέτα Φιλόσογλου, Παίζουν: Βασίλης Παπαβασιλείου, Γιάννος Περλέγκας

 
/Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία/το μουσικό έργο
Ροζέ Βιτράκ
20 Ιανουαρίου – 9 Απριλίου – Φρυνίχου
Ο Βικτώρ, ένα υπερανεπτυγμένο εννιάχρονο αγόρι-θαύμα, περνάει μέσα σε λίγες ώρες από την αθωότητα στη γνώση, αποκαλύπτοντας βίαια όλη την ψευτιά, τη σαθρότητα, τη σαπίλα της οικογένειας και της τάξης του και διαλύοντας τα πάντα γύρω του. Όταν συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί ν΄αλλάξει τίποτα, στρέφεται στη μοναδική επιλογή που του απομένει: το θάνατο.

Info: Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη, Λιμπρέτο / Μουσική σύνθεση: Σταμάτης Κραουνάκης

Επίσης, σε επανάληψη οι παραστάσεις: Αδαμαντία (3-4, 10-11, 17-18, 24-25 Οκτωβρίου), σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη, με τη Μάνια Παπαδημητρίου, Ερωτόκριτος (7, 8 & 9 Οκτωβρίου), Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι (10-11/17-18/24-25 Οκτωβρίου), σε κείμενο, σκηνοθεσία και ερμηνεία του Βασίλη Παπαβασιλείου.

alt

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Νίκος Διαμαντής, ανακοίνωσε το πρόγραμμα του θεάτρου για τους επόμενους μήνες, το οποίο περιλαμβάνει όχι μόνο θεατρικές παραστάσεις αλλά και κοινωνικές και εκπαιδευτικές δράσεις. Οι νέες παραγωγές του Δ.Θ.Π. περιλαμβάνουν:

/Mon Petit Prince
Δημήτρης Μπογδάνος
19.10.2016 - 01.11.2016 - Κεντρική σκηνή
Μια παράσταση για ενήλικες με ανήλικη ματιά
Λυών 1906. Ο Αντουάν Ντε Σαιντ-Εξυπερύ, μόλις 6 ετών τότε, επιμένει πως η ζωγραφιά του δεν απεικονίζει ένα καπέλο, όπως βλέπουν οι μεγάλοι, αλλά έναν βόα που έχει καταπιεί έναν ελέφαντα. Η ανεκτίμητη οπτική του δεν εκτιμάται. Τα όνειρά του προσγειώνονται καθώς οι μεγάλοι τον αποτρέπουν να “πετάει στα σύννεφα” με τη σκέψη.

Info: Σύλληψη & Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπογδάνος, Δραματουργικός συνεργάτης: Βασίλης Μαυρογεωργίου, Σκηνικά & Κοστούμια: Πάρις Μέξης, Κινησιολογία: Έλενα Γεροδήμου, Ηχητικό τοπίο & Live Set: Γιώργος Καλαϊδόπουλος, Στο ρόλο του πρίγκιπα: η Λένα Παπαληγούρα.

 
/Άμλετ
Ουίλιαμ Σαίξπηρ
10.11.2016 - 22.01.2017 - Κεντρική σκηνή
Ο Άμλετ –το αριστούργημα της παγκόσμιας δραματουργίας– είναι ένα κείμενο που καταγράφει όλη την ηθική περιπέτεια ενός ανθρώπου λαμπερής ευφυΐας και αστραφτερής ευφράδειας, ενός ανθρώπου που έχει το εύρος να θέτει καίρια ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Info: Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας, Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης, Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης, Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη, Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος, Χορογραφίες / Κίνηση: Αγγελική Τρουμπούκη, Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος, Στο ρόλο του Άμλετ: ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης

 
/Καλιγούλας
Αλμπέρ Καμύ
03.02.2017 - 26.03.2017 - Κεντρική σκηνή
Στο πιο γνωστό έργο του Αλμπέρ Καμύ, ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Καλιγούλας οδηγείται στα όρια της παράνοιας μετά την απώλεια της αδελφής και ερωμένης του Δρουσίλλας. Η βία, οι συγκρούσεις, οι πλεκτάνες, οι διαξιφισμοί με τους Πατρίκιους συνθέτουν ένα ασφυκτικό σκηνικό, που ο ίδιος επί της ουσίας δημιουργεί, προκειμένου να προκαλέσει τον θάνατό του.

Info: Μετάφραση: Φρανσουάζ Αρβανίτη, Σκηνοθεσία: Αλίκη Δανέζη-Knutsen, Σκηνικά: Μαγιού Τρικεριώτη, Κοστούμια: Μαρίνα Χατζηλουκά, Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος, Μουσική: Blaine Reininger Κίνηση: Νίκος Δραγώνας, Στο ρόλο του Καλιγούλα: ο Γιάννης Στάνκογλου

 
/Το ψωμί της Νινευή
Αντώνης και Κωνσταντίνος Κούφαλης
20.11.2016 - 31.01.2017 -Φουαγιέ
Το ψωμί της Νινευί είναι το χρονικό μιας Οδύσσειας σε λάθος χρόνο.
Το σημείο τομής Ανατολής και Δύσης, ο ασίγαστος πόθος της Νουρ και του Σαμίρ να συμφιλιωθούν με τους εχθρούς που κουβαλάνε μέσα τους σε άλλη πατρίδα. Η κοινή τους ρίζα και ο προαιώνιος καημός κόντρα στην εποχή και τα ψεύτικα διλήμματα της.

Info: Κείμενο: Αντώνης και Κωνσταντίνος Κούφαλης, Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς, Σκηνικά / κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα, Φωτισμοί: Άννα Σμπώκου, Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης, Επιμέλεια κίνησης: Νατάσα Σαραντοπούλου, Παίζουν οι ηθοποιοί: Λήδα Πρωτοψάλτη, Σταύρος Ζαλμάς

Επαναλαμβάνεται από τις 21.09 έως και τις 16.10.2016 στην Κεντρική σκηνή η παράσταση Γκαίτε, του Φάουστ, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου. Παίζουν οι ηθοποιοί — Νίκος Κουρής, Αργύρης Πανταζάρας, Αμαλία Νίνου, Στέλλα Βογιατζάκη, Ερρίκος Μηλιάρης, Αγησίλαος Μικελάτος, Καλλιόπη Παναγιωτίδου, Χρήστος Βασιλόπουλος.

Παράλληλες δράσεις
Το Φεστιβάλ Φιλίππων στο ΔΘΠ από τις 27 Μαρτίου μέχρι τις 2 Μαΐου
/Φονικό στην εκκλησιά του Τ.Σ. Έλιοτ σε μετάφραση του Γιώργου Σεφέρη. Διασκευή Άρης Ασπρούλης-Ιόλη Ανδρεάδη, Σκηνοθεσία: Ιόλη Ανδρεάδη
/Η αλληλογραφία του Σεφέρη με τη Μαρώ- Ματζουράνα μου, Γιωργή μου που ανθολογεί και παρουσιάζει ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης με την Ελευθερία Μπενοβία.
/Η Συνέντευξη με τον Γιώργο Σεφέρη, η Μαρία Χούκλη «συνομιλεί» με τον μεγάλο Έλληνα ποιητή (το κείμενο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποταμός με τίτλο Καλησπέρα σας, κύριε Σεφέρη)
/Η μουσική εκπομπή-συναυλία του Γιώργου Τσάμπρα με τίτλο Στο μεταξύ η Ελλάδα ταξιδεύει…Οι μελοποιήσεις του Γιώργου Σεφέρη σαν ραδιοφωνική εκπομπή, επί σκηνής. Τραγουδά ο Ζαχαρίας Καρούνης, μουσική επιμέλεια-πιάνο ο Νεοκλής Νεοφυτίδης.
 
alt

ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ – Λευτέρης Βογιατζής

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής, Ειρήνη Λεβίδη ανακοίνωσε το πρόγραμμα των φετινών παραστάσεων, που περιλαμβάνει διασκευές κειμένων από την πεζογραφία, ένα έργο του Μπέρνχαρντ και ένα αφιέρωμα στα Σονέτα του Σαίξπηρ μέσα από προσεγγίσεις νέων καλλιτεχνών (Γλυνάτσης, Γουλιώτη, Πανταζάρας, Σκουρλέτης, αλφαβητικά).

/Θέλετε να χορέψομαι Μαρία;
Μέλπω Αξιώτη
Μια παράσταση της bijoux de kant
14 Νοεμβρίου 2016 - Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017
Κάθε άνθρωπος θα καθόταν να αφηγηθεί τη ζωή του, αν βρισκόταν έστω κι ένας που να ‘θελε να τον ακούσει. Άνθρωποι μιλάνε μόνοι τους, άλλοι ξαπλώνουν ανάσκελα και φτιάχνουν περιβόλια στον ύπνο τους, ορισμένοι φτάνουν στο θάνατο και γυρίζουν.

Info: Δραματουργική μεταφορά: Γιάννης Σκουρλέτης - Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, Σκηνοθεσία: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, Σκηνογραφία: Γιάννης Σκουρλέτης, Παίζουν: Αγγελική Παπαθεμελή, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Νάνσυ Μπούκλη

 
/Πλατεία Ηρώων
Τόμας Μπέρνχαρντ
Από τέλη Ιανουαρίου 2017
Στις τρεις σκηνές του έργου, ο συγγραφέας που αδυνατεί να ζήσει με τις συλλογικές ψευδαισθήσεις, καυτηριάζει τους πάντες και τα πάντα: την πατρίδα του, τους Αυστριακούς, το θέατρο, τη μουσική, τους θεσμούς, τα αστικά σαλόνια, τις συζυγικές σχέσεις, τον ακαδημαϊκό κόσμο, την πολιτική ζωή, και ό,τι μπορεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ διανοούμενων.

Info: Μετάφραση: Έρι Κύργια, Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς, Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Παναγιώτης Εξαρχέας, Άννα Καλαϊτζίδου, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Σύρμω Κεκέ, Υβόννη Μαλτέζου, Γιώργος Μπινιάρης, Μαρία Σκουλά, Χρήστος Στέργιογλου

 
/Καθώς ψυχορραγώ
Ουίλιαμ Φώκνερ
Αρχές Φεβρουαρίου 2017

Info: Μετάφραση - Θεατρική διασκευή: Χλόη Κολύρη, Σκηνοθεσία: Σοφία Φιλιππίδου, Παίζουν: Σοφία Φιλιππίδου, Κώστας Βασαρδάνης, Μιχάλης Καλιότσος, Έλενα Μεγγρέλη, Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Μιχαήλ Ταμπακάκης και Μορφέας Παπουτσάκης

 
Το Θέατρο της οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής, θέλοντας να τιμήσει το έτος Σαίξπηρ και τη συμπλήρωση 400 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Ελισαβετιανού ποιητή, θα παρουσιάσει στη διάρκεια της νέας καλλιτεχνικής σεζόν, την ενότητα Τα Σονέτα του Σαίξπηρ στην νέα ΣΚΗΝΗ. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, καταξιωμένοι καλλιτέχνες συνεργάζονται και παρουσιάζουν ένα ή περισσότερα σονέτα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ιδωμένα μέσα από τη δική τους καλλιτεχνική οπτική.
Η πρώτη παράσταση του αφιερώματος είναι το 57//α passion play (24, 25, 31 Οκτωβρίου και 1, 7 και 8 Νοεμβρίου 2016) των Γιώργου Κουμεντάκη και Θέμελη Γλυνάτση, σε παγκόσμια πρώτη.
Θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο του εν λόγω αφιερώματος, η Στεφανία Γουλιώτη και ο Αργύρης Πανταζάρας με την παράσταση Στου έρωτα τα δύσβατα λημέρια, και ο Δημήτρης Δημητριάδης με τους bijoux de kant και την Αντιφώνηση στο Πρώτο Σονέτο.
 
Επίσης, σε επανάληψη η παράσταση Το κουκλόσπιτο (7 Οκτωβρίου 2016 έως 15 Ιανουαρίου 2017), σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα με την Αμαλία Μουτούση και τον Άρη Λεμπεσόπουλο.
 
alt
ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Πλούσιο και φέτος το πρόγραμμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου με πολλές και ετερόκλιτες παραστάσεις στις σκηνές του. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, το ανακοίνωσε μαζί με τις περσινές παραστάσεις, που θα επαναληφθούν φέτος.
 
/Λαμπεντούζα
Άντερς Λουστγκάρτεν
Από 28.10.2016 μέχρι 9.4.2017 - Κεντρική σκηνή
Ο Στέφανος είναι ψαράς, στο παραδείσιο νησί της Λαμπεντούζα. Όμως στις αρχές του 21ου αιώνα η ψαριά του είναι πολύ διαφορετική. Περισυλλέγει σώματα μεταναστών από τα κρύα νερά της Μεσογείου. Πιο βόρεια, στην Αγγλία, η Ντενίζ, μια κινεζοεγγλέζα εργαζόμενη φοιτήτρια, προσπαθεί πόρτα πόρτα να μαζέψει δόσεις καταναλωτικών δανείων για λογαριασμό εισπρακτικής εταιρείας. Μιγάδα, διαφορετική, εισπράττει διακρίσεις από εκείνους που θέλουν να την ξεφορτωθούν. Άνθρωποι που η φτώχεια, η κρίση, η ανεργία τους έχουν ρίξει στο περιθώριο. Μα θα βρουν ελπίδα και ζεστασιά εκεί που καθόλου δεν το περιμένουν.

Info: Μετάφραση: Αγγελική Κοκκώνη, Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος, Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης, Παίζουν: Αργύρης Ξάφης, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου

/Persona
Ίνγκμαρ Μπέργκμαν
Ομάδα Elephas tiliensis
Από 2.12.2016 μέχρι 19.2.2017 - Δώμα
Η ηθοποιός Ελίζαμπεθ Βόγκλερ καταρρέει κατά τη διάρκεια μιας παράστασης της Ηλέκτρας και επιλέγει τη σιωπή. Η νεαρή νοσοκόμα Άλμα αναλαμβάνει την ασθενή. Απομονωμένες σε μια εξοχική κατοικία οι δυο γυναίκες αγγίζουν τα όρια της ανθρώπινης ψυχής.

Info: Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία - Μετάφραση: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου, Δραματουργική επιμέλεια: Αλέκος Λούντζης, Αναστασία Μητροπάνου, Μουσική: Σαβίνα Γιαννάτου, Παίζουν: Δέσποινα Κούρτη, Βίκυ Κατσίκα, Φωνή Ηθοποιού: Μαρία Κεχαγιόγλου

/Πέτρες στις τσέπες του
Μαρί Τζόουνς
Από 19.1.2017 μέχρι 28.5.2017 - Κεντρική σκηνή
Μια «κωμικοτραγωδία» που εκτυλίσσεται στο Κέρι της Ιρλανδίας. Στα γυρίσματα μιας χολυγουντιανής υπερπαραγωγής ο Τσάρλι κι ο Τζέικ είναι δυο ντόπιοι βοηθητικοί ηθοποιοί, δηλαδή κομπάρσοι... δηλαδή δεν έχουν στον ήλιο μοίρα... Το ίδιο και ο Σων. Που αυτοκτόνησε. Έβαλε πέτρες στις τσέπες του κι έπεσε στο νερό. Κρίμα. Ο ψεύτικος κόσμος του Χόλυγουντ σε σύγκρουση με τη σκληρή πραγματικότητα μιας επαρχιακής πόλης, μέσα από τα μάτια 2 ανθρώπων, μέσα από τις ζωές 15 χαρακτήρων, μέσα από την απαξίωση και την καταξίωση, μέσα... μαζικής ενημέρωσης και μεταφοράς. Κρίμα.

Info: Μετάφραση: Αγγελική Κοκκώνη, Σκηνοθεσία: Γιώργος Χρυσοστόμου, Μάκης Παπαδημητρίου, Σκηνικά-Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης, Παίζουν: Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Χρυσοστόμου

alt

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Το πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου παρουσίαστηκε στα μέσα του καλοκαιριού από τον καλλιτεχνικό του διευθυντή, Στάθη Λιβαθινό. Ενδιαφέρουσες παραστάσεις με έργα κλασικού ρεπερτορίου αλλά και έργα σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων βρίσκονται σ’ αυτά που ξεχωρίσαμε.

/Στέλλα κοιμήσου
Γιάννης Μουρίκης
13 Οκτωβρίου 2016 – Κτίριο Τσίλλερ, Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»
Σε μια οικογένεια όπου ο νόμος του πατέρα-αφέντη εφαρμόζεται με «μαφιόζικες» μεθόδους, η Στέλλα αρνείται να παντρευτεί αυτόν που της επιβάλλεται από το περιβάλλον της και επιμένει για το αυτονόητο δικαίωμα της προσωπικής επιλογής. Ο έρωτας όμως, ή οποιαδήποτε άλλη έκφραση ατομικής ελευθερίας, ακυρώνεται μπροστά στο συμφέρον, που υποχρεώνει σε υποταγή στις ειλημμένες αποφάσεις. Αξιοπρέπεια, ηθική τάξη και συναισθήματα θεωρούνται πολυτέλεια.

Info: Σκηνοθεσία Γιάννης Οικονομίδης, Επιμέλεια κειμένου Βαγγέλης Μουρίκης, Διανομή: Ιωάννα Κολλιοπούλου, Στάθης Σταμουλακάτος, Καλιρρόη Μυριαγκού, Έλλη Τρίγγου, Γιάννης Νιάρρος, Μάγια Κώνστα, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Αντώνης Ιορδάνου

 
/Δωδέκατη νύχτα
Ουίλιαμ Σαίξπηρ
20 Οκτωβρίου 2016 – Κτίριο Τσίλερ, Κεντρική Σκηνή
Όπως σε όλες τις μεγάλες δημιουργίες του, έτσι και στη Δωδέκατη Νύχτα, ο Σαίξπηρ, πίσω από το παιχνίδισμα της περιπέτειας, της μεταμφίεσης και της γοητευτικής ποιητικής σύλληψης, επεξεργάζεται μια κοσμοθεωρία, που επαναπροσδιορίζει τις αρχετυπικές έννοιες του έρωτα, της εξουσίας και των συμβάσεων που ορίζουν τη ζωή των ανθρώπων.

Info: Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος, Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς, Κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου, Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός, Σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη, Παίζουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Βαγγέλης Αμπατζής, Δημήτρης Κίτσος, Γιάννης Κλίνης, Έμιλυ Κολιανδρή, Βασίλης Μαγουλιώτης, Άρης Μπαλής, Ελίνα Ρίζου, Εύη Σαουλίδου, Μιχάλης Σαράντης, Αινείας Τσαμάτης, Σπύρος Χατζηαγγελάκης, Νίκος Χατζόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου

 
/Ο εξηνταβελόνης
Κωνσταντίνος Οικονόμου εξ Οικονόμων
22 Δεκεμβρίου 2916 - Κτίριο Τσίλλερ, Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»
Δεν υπάρχει χειρότερος τσιγκούνης σε ολόκληρη τη Σμύρνη από τον Εξηνταβελόνη. Ο πλούσιος χήρος όχι μόνο στερεί από τα παιδιά και τους υπηρέτες του ακόμα και το φαγητό, αλλά, για να αυξήσει ακόμη περισσότερο την περιουσία του,σκαρφίζεται τους πιο εξωφρενικούς και αταίριαστους γάμους για τον ίδιο και τα παιδιά του. Ευτυχώς για όλους, ο υπηρέτης, που έχει υποφέρει τα πάνδεινα από την τσιγκουνιά του, θα δώσει τη λύση χτυπώντας τον διαβόητο τσιφούτη στο πιο ευαίσθητο σημείο του…

Info: Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ

 
/Πόθοι κάτω από τις λεύκες
Ευγένιος ‘Ο Νήλ
19 Ιανουαρίου 2017 – Κτίριο Τσίλερ, Κεντρική Σκηνή
Συναισθηματικά και οικογενειακά αδιέξοδα ως συνέπεια της παθολογίας του αμερικανικού ονείρου και της ζωτικής ανάγκης για ιδιοκτησία και κυριαρχία, αναδεικνύονται στο έργο του Ο"Νηλ, ενός συγγραφέα που γνωρίζει τις δαιδαλώδεις διαδρομές της ανθρώπινης ψυχής. Αν και δεν ανεβαίνει συχνά στην ελληνική σκηνή, το έργο είναι ένα κορυφαίο δείγμα του αμερικανικού ρεαλισμού, με αναφορές σε ελληνικά μυθολογικά πρότυπα, τα οποία εμπνέουν τον σπουδαίο δραματουργό.

Info: Σκηνοθεσία: Αντώνης Αντύπας

alt

ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΑ

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος στην ανακοίνωση του προγράμματος των νέων παραστάσεων του Θεάτρου Πόρτα σημειώνει ότι δύο είναι οι άξονες επάνω στους οποίους κινήθηκαν οι φετινές τους παραγωγές: το μαύρο χιούμορ και η λογοτεχνία. Τρεις παραστάσεις βασισμένες σε κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας είναι η φετινή πρόταση του Θεάτρου Πόρτα.

/Η Δίκη του Κ.
Μια παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα Η Δίκη του Φραντς Κάφκα
18 Νοεμβρίου 2016
Ο Γιόζεφ Κ., ανώτερος υπάλληλος τραπέζης και καθ’ όλα αξιοπρεπής πολίτης, ειδοποιείται από μια σειρά οργάνων μιας ακαθόριστης ανώτερης Αρχής, ότι πρόκειται να δικαστεί για κάτι που κανείς δεν τον πληροφορεί ως προς το τι είναι ακριβώς ούτε και ο ίδιος μπορεί να προσδιορίσει τι του καταλογίζεται. Ένα όμως είναι σίγουρο: θα δικαστεί κάποια στιγμή, παρ' ότι είναι ελεύθερος να συνεχίσει τη ζωή του όπως πριν.

Info: Διασκευή - Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος, Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού, Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ, Με τους: Σωκράτη Πατσίκα, Μιχάλη Συριόπουλο, Κίττυ Παϊταζόγλου, Θάνο Λέκκα, Μάνο Γαλάνη, Ειρήνη Μπούνταλη, Παντελή Βασιλόπουλο, Μιχάλη Μιχαλακίδη, Ελένη Βλάχου, Φοίβο Συμεωνίδη

 
/Μαύρο Χιόνι - το ημερολόγιο ενός μακαρίτη
Μια παράσταση βασισμένη στο Θεατρικό Μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ.
6 Δεκεμβρίου 2016
Το αυτοβιογραφικό Θεατρικό Μυθιστόρημα του Μπουλγκάκωφ, που έγραφε παράλληλα με το Μαιτρ και Μαργαρίτα και άφησε λόγω του θανάτου του ημιτελές (1936-1939), αποτυπώνει με χιούμορ και διαβρωτικό σαρκασμό την θέση του καλλιτέχνη σ’ ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, εστιάζοντας συγκεκριμένα στην περιπέτεια ενός συγγραφέα μπλεγμένου στα γρανάζια του Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας επί Στάλιν.

Info: Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου, Δραματουργία: Δήμητρα Κονδυλάκη, Μουσική: Lost Bodies, Με τους: Εύα Αγγελοπούλου, Γιάννη Γιαννούλη, Τάσο Δημητρόπουλο, Δημήτρη Δρόσο, Εύα Οικονόμου Βαμβακά, Γιάννη Στεφόπουλο και Κώστα Φιλίππογλου

 
/Μύτη
Η εκδοχή των Patari Project της κλασικής νουβέλας του Νικολάι Γκόγκολ
30 Ιανουαρίου 2017
Όταν ο υπουργικός πάρεδρος Κοβαλιόφ αντιλαμβάνεται, ότι στη θέση που κατείχε μέχρι πρόφατα...η μύτη του, βρίσκεται πλέον μια λεία επιφάνεια, την ίδια, μάλιστα, στιγμή που η καθ'όλα συμπαθής εξοχή του προσώπου του βρίσκεται σ'ένα καρβέλι ψωμί που κρατά στα χέρια του ο μπαρμπέρης του, Ιβαν Γιακόβλεβιτς, όσο να'ναι προβληματίζεται... Με όχημα πάντα την ιδιαίτερη αισθητική και κινησιολογία τους οι Patari Project, βουτάνε στο γκροτέσκο και παράδοξο σύμπαν της Μύτης του Γκόγκολ δημιουργώντας ένα νέο θεατρικό έργο με απόλυτα- όπως λένε πάντα- σύγχρονη ματιά. Αυτή τη φορά "πατάρι" θα γίνουν οι καρέκλες των θεατών στην πλατεία του θεάτρου...Όλα θα αντιστραφούν...

Info: Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου, Με τους: Γιάννη Γιαννούλη, Θεοδόση Κώνστα, Ηλία Μουλά, Κίττυ Παϊταζόγλου, Εριφύλη Στεφανίδου. Αλεξανδρο Χρυσανθόπουλο

Επίσης, σε επανάληψη οι παραστάσεις: Ο θεατροποιός (2 Οκτωβρίου, 2016), σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση και Οι αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες (10 Οκτωβρίου), σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη.

alt

ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ

Ενδιαφέρουσες παραστάσεις και στο Από Μηχανής Θέατρο, το οποίο φέτος κλείνει δέκα χρόνια δημιουργικής παρουσίας στα θεατρικά δρώμενα.

/Πάρτυ γενεθλίων
Χάρολντ Πίντερ
11 Νοεμβρίου 2016
H ιστορία διαδραματίζεται σε μία μίζερη παραθαλάσσια πανσιόν και διαρκεί μία ημέρα. Στην πανσιόν αυτή, την οποία διατηρεί η Mεγκ, μια καλοσυνάτη γυναίκα με τον σύζυγό της Πητ, έχει βρει καταφύγιο ο Στάνλεϋ, ένας πρώην πιανίστας. Mοναδικός ένοικος της πανσιόν μέχρι τη στιγμή που καταφθάνουν δύο μυστηριώδεις τύποι για να τον πάρουν μαζί τους. Mετά από μια παράλογη και εξοντωτική ανάκριση του οργανώνουν ένα «πάρτι γενεθλίων», το οποίο σταδιακά μετατρέπεται σε καφκικό εφιάλτη.

Info: Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Σκηνικά - Κοστούμια: Νίκος Αναγνωστόπουλος, Παίζουν: Άκις Βλουτής, Μίνα Αδαμάκη, Φώτης Αρμένης, Αλέξανδρος Μούκανος, Γιώργος Κοψιδάς, Δήμητρα Κόκκορη

 
/Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ
Έντουαρντ Άλμπυ
3 Φεβρουαρίου 2016
Παρακολουθούμε την συνάντηση του Τζωρτζ και της Μάρθας στο σαλόνι του σπιτιού τους, στις 2 η ώρα μετά τα μεσάνυχτα με ένα νεαρότερο ζευγάρι τον Νικ και την Χάνυ, η οποία ολοκληρώνεται την ώρα που χαράζει. Τα πρόσωπα για πρώτη φορά στην ιστορία του θεάτρου γκρεμίζουν τους κοινωνικούς φραγμούς και ο λόγος τους γίνεται άγριος, ίσως αγοραίος, σχεδόν χυδαίος. Και αυτός αρθρώνεται από σοβαρούς, ευυπόληπτους και ευκατάστατους πολίτες, διανοούμενους ακαδημαϊκούς χρησιμοποιώντας όμως την συνθήκη του παιχνιδιού.

Info: Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη, Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης, Σκηνικά - Κοστούμια: Νίκος Αναγνωστόπουλος, Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, Παίζουν: Άκις Βλουτής, Νίκη Παλληκαράκη, Σαράντος Γεωγλερής, Τζωρτζίνα Λιώση

alt

«ΘΕΑΤΡΟΝ» ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

/Battlefield
Jean-Claude Carrière
17, 18, 19, 20 Οκτωβρίου 2016
To Battlefield αντλεί την έμπνευσή του από ένα μέρος της «Μαχαμπαράτα», στο οποίο η οικογένεια Μπαράτα κατακερματίζεται από τον πόλεμο και έρχεται αντιμέτωπη με τις φρικαλεότητες που έχει βιώσει. Μια παραβολή της εποχής που ζούμε, το “Battlefield” είναι διαχρονικό και σύγχρονο και θέτει το ερώτημα πώς μπορούμε να βρούμε την εσωτερική γαλήνη σ’ έναν κόσμο που σπαράσσεται από συγκρούσεις, θανάτους, καταστροφές.

Info: Διασκευή: Peter Brook, Marie-Hélène Estienne, Σκηνοθεσία: Peter Brook, Με τους: Carole Karemera, Jared McNeill, Ery Nzaramba, Sean O’Callaghan

 
/Glorious
Peter Quilter
Μέσα Οκτωβρίου
Αν και εντελώς κακόφωνη, η κοσμική κυρία της Νέας Υόρκης Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς πιστεύει ακράδαντα ότι είναι ένα εξαιρετικό ταλέντο και μια μοναδική σοπράνο. Το Glorious παρουσιάζει την απολαυστική αληθινή ιστορία της, κατά πολλούς, χειρότερης τραγουδίστριας όλων των εποχών.

Info: Συγγραφέας: Peter Quilter, Μετάφραση: Αλέξης Καλλίτσης, Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας, Πρωταγωνιστούν: Άννα Παναγιωτοπούλου, Γιάννης Βούρος, Έρση Μαλικένζου, Κατερίνα Ζιώγου, Μιχαήλ Τιτόπουλος, Φρειδερίκη Φίλη

Επαναλήψεις

Αρκετές από τις αξιόλογες παραστάσεις της προηγούμενης σεζόν επαναλαμβάνονται φέτος για όσους τις έχασαν. Ανάμεσα σ’ αυτές ξεχωρίσαμε τις εξής:

Να με θυμάσαι..., στο θέατρο Underground, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, Γκιάκ, του Δημοσθένη Παπαμάρκου, στο Θέατρο Skrow, σε σκηνοθεσία Θανάση Δόβρη, Young Lear, στο Θέατρο Θησείον, σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη, Η Νοσταλγός, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στο Θέατρο Αλκμήνη, σε σκηνοθεσία Άννας Παπαμάρκου, Ο θεός της σφαγής, στο Θέατρο Αθηνών, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Τσέχοφ στα καλύτερά του: «Γλάρος» και «Πλατόνοφ» στο πνεύμα του Ρώσου δραματουργού

Ο Τσέχοφ στα καλύτερά του: «Γλάρος» και «Πλατόνοφ» στο πνεύμα του Ρώσου δραματουργού

Για την παράσταση «Ο γλάρος» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Διαμαντή στο Θέατρο Σημείο και την παράσταση «Πλατόνοφ» σε σκηνοθεσία Δανάης Σπηλιώτη στο Νέο Θέατρο Θησείον. Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Ο γλάρος». Φωτογραφία © Σταύρος Χαμπάκης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος ...

Θρίαμβος της «Δωδέκατης νύχτας» του Γιάννη Κακλέα, στο Θέατρο Τέχνης

Θρίαμβος της «Δωδέκατης νύχτας» του Γιάννη Κακλέα, στο Θέατρο Τέχνης

Για την παράσταση «Δωδέκατη νύχτα ή ό,τι επιθυμείτε» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία του Γιάννη Κακλέα, η οποία παρουσιάζεται στο «Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Υπόγειο». Φωτογραφίες © Πάτροκλος Σκαφίδας.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...
Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι – Η Τίλντα Σουίντον σε μια περφόρμανς με πρωταγωνιστές κοστούμια από εμβληματικές ταινίες

Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι – Η Τίλντα Σουίντον σε μια περφόρμανς με πρωταγωνιστές κοστούμια από εμβληματικές ταινίες

Η περφόρμανς «Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι» του Ολιβιέ Σαγιάρ [Olivier Saillard] και της Τίλντα Σουίντον [Tilda Swinton] θα παρουσιαστεί από τις 11 μέχρι και τις 16 Δεκεμβρίου στο -1 της Στέγης.

Επιμέλεια: Book Press

Μπορεί ένα κοστούμι να δημι...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Τσέχοφ στα καλύτερά του: «Γλάρος» και «Πλατόνοφ» στο πνεύμα του Ρώσου δραματουργού

Ο Τσέχοφ στα καλύτερά του: «Γλάρος» και «Πλατόνοφ» στο πνεύμα του Ρώσου δραματουργού

Για την παράσταση «Ο γλάρος» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Διαμαντή στο Θέατρο Σημείο και την παράσταση «Πλατόνοφ» σε σκηνοθεσία Δανάης Σπηλιώτη στο Νέο Θέατρο Θησείον. Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Ο γλάρος». Φωτογραφία © Σταύρος Χαμπάκης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος ...

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Δημοσθένη Δαββέτα «Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» (Επίμετρο: Μάνος Στεφανίδης) το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

Αφιέρωμα στην πολύπτυχη εικαστική δραστηριότητα του Μάρκου Καμπάνη, στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Αφιέρωμα στην πολύπτυχη εικαστική δραστηριότητα του Μάρκου Καμπάνη, στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, μεγάλο αφιέρωμα στον Μάρκο Καμπάνη από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 18 Φεβρουαρίου 2024.

Επιμέλεια: Book Press

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει από τις 15 Δεκεμβρίου 2023 έως τις ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

«Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» του Δημοσθένη Δαββέτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Δημοσθένη Δαββέτα «Το τέλος της Αισθητικής; Τεχνομηδενισμός και Σύγχρονη Τέχνη» (Επίμετρο: Μάνος Στεφανίδης) το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

«Ο Γιουγκοσλάβος» της Άνα Βούτσκοβιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Άνα Βούτσκοβιτς [Ana Vučković] «Ο Γιουγκοσλάβος» (μτφρ. Απόστολος Θηβαίος), το οποίο κυκλοφορεί αρχές Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η ΜΠΑΝΑΝΑ

...
«Η καρδερίνα» της Ντόνα Ταρτ (προδημοσίευση)

«Η καρδερίνα» της Ντόνα Ταρτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ντόνα Ταρτ [Donna Tartt] «Η καρδερίνα» (νέα μτφρ. Μιχάλης Δελέγκος), το οποίο κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στον επάνω όροφο έκανε παγωνιά, καθώς τα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

12 βιβλία που μας φέρνουν κοντά στην επιστήμη: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στα Φράκταλ, από τον Χρόνο στους Αλγόριθμους

Είναι βιβλία που φέρνουν τις επιστήμες (κυρίως θετικές) πιο κοντά μας και τις κάνουν πιο εύληπτες και γοητευτικές. Επιλέγουμε ορισμένα από τα καλύτερα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Κεντρική εικόνα: Ο Ράσελ Κρόου, ως ο μαθηματικός Τζον Νας, στην ταινία «Ενας υπέροχος άνθρωπος», του Ρον Χάουαρντ.

...
13 σημαντικοί σκηνοθέτες του κινηματογράφου που έγραψαν λογοτεχνία

13 σημαντικοί σκηνοθέτες του κινηματογράφου που έγραψαν λογοτεχνία

Αρκετοί σκηνοθέτες ασχολήθηκαν κάποια στιγμή στη ζωή τους με τη συγγραφή μυθοπλασίας και σε αυτό το άρθρο ξεχωρίσαμε δεκατρείς από αυτούς, που έχουν εκδώσει ερεθιστικά μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων που κυκλοφορούν στη γλώσσα μας. Στην κεντρική φωτογραφία, ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι [Pier Paolo Pasolini].

...
Τρεις νέες ποιητικές φωνές από τις εκδόσεις Ιωλκός

Τρεις νέες ποιητικές φωνές από τις εκδόσεις Ιωλκός

Τρεις ποιητικές συλλογές που μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Ιωλκός και με τις οποίες τρεις νέοι ποιητές κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση.

Επιμέλεια: Book Press

Στην ποιητική συλλογή του Γιάννη Ξέστερνου  ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ