alt

Για τις παραστάσεις χορού της Γεωργίας Βαρδαρού New narratives και της Σοφίας Μαυραγάνη Σάλος, οι οποίες παρουσιάστηκαν στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Του Νίκου Ξένιου

Νέες μορφές αφήγησης απασχολούν έντονα τη Γεωργία Βαρδαρού και «μικρές ιστορίες» που διαδραματίζονται ανάμεσα στα πρόσωπά της εξατομικεύουν μνήμες και βιώματα και τα εντάσσουν σε δύσκολα κινησιολογικά μοτίβα.

Όσο για τη δουλειά της Σοφίας Μαυραγάνη, αυτή είναι ευρύτερη γνωστή στη χώρα μας, και προκαλεί πραγματικά τον θαυμασμό με την άρτια τεχνική και τα σαφή πολιτικά της μηνύματα.

Νέες αφηγήσεις

Η χορογράφος πιάνει το νήμα από το σημείο του άλεκτου, επιχειρώντας να παραστήσει αφηρημένες ιστορίες, που δεν είναι δυνατόν να καταγραφούν με λεκτική αφήγηση.

Με την πεποίθηση ότι «κάτι άλλο» πέραν της κίνησης καθορίζει την κίνηση, η Γεωργία Βαρδαρού μπαίνει στο δύσκολο πεδίο της εξερεύνησης των προσωπικών ιδιαιτεροτήτων, αντιπαραβάλλοντάς τις στη δομημένη χορογραφία. Με το νέο της κουαρτέτο δημιουργεί ένα μικρό «αφηγηματικό» σύμπαν, το «νόημα» του οποίου στέκει απέναντι στην αφαίρεση, ενώ η γραμμική χορογραφία της διαλέγεται με τη λογοτεχνία, με την τέχνη του φωτισμού και με τη μουσική. Κατά τη Βαρδαρού, μέσα στην κάθε κίνηση εγκλείονται «ενδιάθετες» δραματουργικές λύσεις, που αποκτούν την ιδιαίτερη χορογραφική ποιότητά τους μέσω αναγωγών που ο κάθε ερμηνευτής κάνει στο παρελθόν του. Η χορογράφος πιάνει το νήμα από το σημείο του άλεκτου, επιχειρώντας να παραστήσει αφηρημένες ιστορίες, που δεν είναι δυνατόν να καταγραφούν με λεκτική αφήγηση. Το non verbal, λοιπόν, είναι το θέμα των «Νew Νarratives», που καλύπτουν το διάκενο ανάμεσα στη λεκτικοποιημένη αφήγηση και την αφαιρετική παρουσίαση της ατομικής εμπειρίας. Κάποιες παροδικές, βραχύβιες κινήσεις καταγράφονται στη χορογραφία σε διαρκή ροή και «πλάθουν» το αφηγηματικό πλαίσιο, ενώ οι ερμηνευτές, Elizaveta Penkóva, Zoltán Vakulya, Γεωργία Βαρδαρού και Sue-Yeon Youn ακολουθούν τη σχεδόν αυτοσχεδιαστική ζωντανή μουσική του Gašper Piano: ο ίδιος ο μουσικός «δραπετεύει» από την κονσόλα του και σε κάποια στιγμή εντάσσεται στη χορογραφία, ερμηνεύοντας και ο ίδιος. Αναδεικνύοντας τον μόχθο διαφοροποίησης του ατόμου στα πλαίσια των αυστηρών κοινωνικών δομών, η χορογράφος επιχειρεί αυτοσχεδιαστικούς πειραματισμούς και τονίζει τη σημασία της εμπειρίας έναντι της κυριαρχίας της λογικής.

Σε συνεργασία με δεκατρία ευρωπαϊκά ιδρύματα για τον σύγχρονο χορό, το project [DNA] (DEPARTURES AND ARRIVALS) ξεκίνησε από τα PARTS, τη σχολή σύγχρονου χορού των Βρυξελλών. Η ονομασία αναφέρεται σε νέα ξεκινήματα, που καταργούν τα παλιά μοντέλα καλλιτεχνικής παιδείας και επιτρέπουν την πρόσβαση σε πλήθος νέους χορευτές: ένα γκρουπ που αποτελείται από έξι, επτά ή οκτώ «Focus Artists» υποστηρίζεται ενεργά για μια περίοδο δύο χρόνων, ώστε να παρουσιάσει τις δημιουργικές του ιδέες. Η ευκαιρία, κατά την ίδια αντιστοιχία, ανοίγεται και για τους νέους χορογράφους.

alt

«Σάλος»

Με σκωπτική διάθεση και έντονο χιούμορ η Σοφία Μαυραγάνη δημιούργησε τον «Σάλο», μια εκπληκτική παράσταση φτιαγμένη με υλικά και όρους παιχνιδιού, για να υποσκάψει την έννοια του τέλους κάθε παράστασης. Το κοινό παρασύρεται και χειροκροτεί σε ψευδείς υποκλίσεις, οι πρωταγωνιστές αλληλοσυγχαίρονται και τότε όλα αρχίζουν: όπως δηλώνει ο τίτλος, ο προβληματισμός της χορογράφου επιστρατεύει ως αλληγορία τα απόνερα, την αποθαλασσιά, το κύμα που δημιουργείται χωρίς να αιτιολογείται απόλυτα και είναι αποτέλεσμα ατμοσφαιρικών φαινομένων που συμβαίνουν σε διαφορετικά μήκη και πλάτη της γης. Τρεις χορευτές υποστηρίζουν επάξια αυτήν την ποιητική αλληγορία που αναφέρεται σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που βρίσκεται σε πλήρη σύγχιση και ασυνεννοησία σε μια χρονική στιγμή κομβική, ένα στάδιο πριν τη σαρώσει ένα τέτοιο κύμα.

Ένα χορογραφικό επίτευγμα από τη Σοφία Μαυραγάνη και επιτέλους μια παράσταση που εισάγει τον σύγχρονο χορό στους γνωστούς μας κώδικες και εξοικειώνει το κοινό με τις πολιτικές διαστάσεις της αρχαιότερης των τεχνών.

Ο Νώντας Δαμόπουλος, πρωταγωνιστής του περυσινού «The Hero» της Σοφίας Μαυραγάνη, δίνει και φέτος τον καλύτερο εαυτό του στο πλευρό της Χαράς Κότσαλη και της Σάνιας Στριμπάκου, που λάμπουν κυριολεκτικά επί σκηνής, με ισχυρή πεποίθηση στην τεχνική τους και εξαιρετικό έλεγχο των εκφραστικών τους μέσων. Η ικανότητα χειρισμού της δύσκολης τεχνικής της αργής κίνησης προϋποθέτει το «μοίρασμα» κοινού κινησιολογικού κώδικα στο εργαστήριο του χορογράφου: στη γλώσσα του χορού αυτό υπονομεύει την παράσταση εν τη γενέσει της, καταγράφοντας στη συνείδηση του θεατή όλα τα στάδια μιας ψευδεπίγραφης «αδελφοποίησης» των ευρωπαϊκών κρατών. Στο βάθος, πίσω από ένα σχηματικό Δούναβη και μια σχηματική Μεσόγειο, φαντάζει ένας χρωματιστός φοίνικας φωτισμένος με neon light νυκτερινού κέντρου, σαφής υπαινιγμός για τους αραβόφωνους κατοίκους της Ευρώπης που οριοθετούν το άμεσο μέλλον. Η βουβή, άηχη φωνή της πολιτικής ρητορείας φαντάζει γελοία δίπλα στα υπεραισιόδοξα μηνύματα για μιαν Ευρώπη που «μπορεί αλλά δεν θέλει» να ενωθεί, απλώς υποκλίνεται με «έπεα πτερόεντα» και κωφεύει στην πραγματικότητα. Ένα χορογραφικό επίτευγμα από τη Σοφία Μαυραγάνη και επιτέλους μια παράσταση που εισάγει τον σύγχρονο χορό στους γνωστούς μας κώδικες και εξοικειώνει το κοινό με τις πολιτικές διαστάσεις της αρχαιότερης των τεχνών.

Γεωργία Βαρδαρού

Η Γεωργία Βαρδαρού στα δεκαοκτώ της φοίτησε στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και συνεργάστηκε με την Αποστολία Παπαδαμάκη, τη Salva Sanchis (Kunst/Werk), τον Marc Vanrunxt, τη Cecilie Ullerup Schmidt, τον Lance Gries, τον Gilles Polet, τον Τάσο Καραχάλιο, τους Sanchis και Kunihiko Komori, τους Stijn Demeulenaere και Marisa Cabal Cabeza (Busy Rocks) και τον Stijn Demeulenaere. Το 2012 ξεκίνησε την ατομική της δημιουργία με το Hardcore Research on Dance που παρουσιάστηκε ως τριλογία με τον τίτλο Trigon. Είναι γνωστή για τη μετάκλησή της από την Anne Teresa De Keersmaeker των Rosas.

Σοφία Μαυραγάνη

Η Σοφία Μαυραγάνη δεν προέρχεται από τις κλασικές σπουδές χορού. Σπούδασε Marketing στo Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Χορογραφία στο ArtEZ University of Arts του Άρνεμ της Ολλανδίας. Ως concept designer είναι γνωστή για τον κοινωνικο-πολιτικό χαρακτήρα των έργων της και τα πρωτότυπα εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά της προγράμματα που γύρισαν τον κόσμο. Είναι ιδρυτικό μέλος του διεθνούς καλλιτεχνικού δικτύου FINGERSIX και της αντίστοιχης ομάδας στην Αθήνα. Μαζί με την ομάδα amorphy, σχεδιάζει και διοργανώνει τις βραδιές αυτοσχεδιασμού DoBeDOBEDO. Σε συνεργασία με τη Μπέττυ Δραμισιώτη δημιουργεί παραστάσεις που εντάσσουν τη δυνατότητα της σωματικής εκφραστικότητας σε ένα παιχνίδι ανατρεπόμενης χορογραφικής σύνθεσης.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο αδελφός μου ο Αμαντέους» του Μηνά Βιντιάδη, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (κριτική)

«Ο αδελφός μου ο Αμαντέους» του Μηνά Βιντιάδη, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (κριτική)

Για την παράσταση «Ο αδελφός μου ο Αμαντέους» του Μηνά Βιντιάδη, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, που παρουσιάζεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Φωτογραφίες: Γιώτα Εφραιμίδου.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...
«Η ελευθερία στη Βρέμη» του Φασμπίντερ, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, στο Θέατρο Τέχνης (κριτική)

«Η ελευθερία στη Βρέμη» του Φασμπίντερ, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, στο Θέατρο Τέχνης (κριτική)

«Η ελευθερία στη Βρέμη» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ –μια σύμπραξη του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης– παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέχνης, Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5), σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Φωτογραφίες © Γιώργος Αναστασάκης.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος ...

«Παρεξήγηση» του Καμύ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, στο Θέατρο Τέχνης (κριτική)

«Παρεξήγηση» του Καμύ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, στο Θέατρο Τέχνης (κριτική)

Η «Παρεξήγηση» του Αλμπέρ Καμύ παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά. Βιβλική παραβολή, αστείο ή εφιάλτης; [Φωτογραφίες: Ελευθερία Νικολαΐδου].

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ημερίδα για την «Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη, στα Χανιά

Ημερίδα για την «Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη, στα Χανιά

Ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη διοργανώνει στις 27 Μαρτίου 2023 στο θέατρο ΚΥΔΩΝΙΑ στα Χανιά, ημερίδα με θέμα: Νοούμενα και υπονοούμενα στο θεατρικό έργο «Η Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία της Λούλας Αναγνωστάκη από τον Σπύρο Στάβερη.

...
«Παράδεισος» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (προδημοσίευση)

«Παράδεισος» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα [Abdulrazak Gurnah] «Παράδεισος» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), το οποίο θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πρώτα το αγόρι. Το λέγανε Γ...

Συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Με αφορμή το βιβλίο «Μια σύντομη ιστορία της Ρωσίας» του Rodric Braithwaite

Συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Με αφορμή το βιβλίο «Μια σύντομη ιστορία της Ρωσίας» του Rodric Braithwaite

Οι εκδόσεις Ψυχογιός διοργανώνουν συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αφορμή το βιβλίο του Rodric Braithwaite «Μια Σύντομη Ιστορία της Ρωσίας», απόψε, Πέμπτη 23 Μαρτίου, στο βιβλιοπωλείο LIBER.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Παράδεισος» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (προδημοσίευση)

«Παράδεισος» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα [Abdulrazak Gurnah] «Παράδεισος» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), το οποίο θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πρώτα το αγόρι. Το λέγανε Γ...

«Σε πρώτο ενικό» του Χαρούκι Μουρακάμι (προδημοσίευση)

«Σε πρώτο ενικό» του Χαρούκι Μουρακάμι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση μέρους διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων του Χαρούκι Μουρακάμι [Haruki Murakami] «Σε πρώτο ενικό» (μτφρ. Βασίλης Κιμούλης), η οποία θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

With the ...

«Η νοσταλγία κι εγώ» της Μάρως Βαμβουνάκη (προδημοσίευση)

«Η νοσταλγία κι εγώ» της Μάρως Βαμβουνάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Μάρως Βαμβουνάκη «Η νοσταλγία κι εγώ», που θα κυκλοφορήσει στις 24 Μαρτίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

— Αναρωτιέμαι τι νοσταλγείς;
— …
— Νοσταλγείς κάτι που συνέβη ή κάτι πο...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στίβεν Κινγκ: 10 αγαπημένα του βιβλία

Στίβεν Κινγκ: 10 αγαπημένα του βιβλία

Σε ανάρτησή του στο Goodreads, με αφορμή τα δέκα χρόνια λειτουργίας της ιστοσελίδας, ο Στίβεν Κινγκ ξεχώρισε δέκα αγαπημένα του βιβλία. Τα έργα του συγγραφέα κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Book Press

...
Ένας χρόνος πόλεμος στην Ουκρανία: Τα βιβλία για να κατανοήσουμε την Ιστορία καθώς γράφεται

Ένας χρόνος πόλεμος στην Ουκρανία: Τα βιβλία για να κατανοήσουμε την Ιστορία καθώς γράφεται

Σήμερα, 24 Φεβρουαρίου 2023, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία. Η ελληνική βιβλιογραφία αναπόφευκτα εμπλουτίστηκε από μελέτες και συλλογικούς τόμους, βιβλία στα οποία οι συγγραφείς των κειμένων επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις και ερμηνείες σε γεγονότα και εξελίξε...

Κάρσον ΜακΚάλερς: Τα 10 αγαπημένα της βιβλία

Κάρσον ΜακΚάλερς: Τα 10 αγαπημένα της βιβλία

Η Αμερικανίδα πεζογράφος Κάρσον ΜακΚάλερς [Carson McCullers] είναι μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του λογοτεχνικού «southern gothic». Τα μυθιστορήματά της εκτυλίσσονται στον αμερικανικό Νότο και παρουσιάζουν μοναχικούς, εκκεντρικούς χαρακτήρες που πασχίζουν να συνυπάρξουν με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ