Lola Arias 1

Για την παράσταση Minefield της Lola Arias που παρουσιάστηκε στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Του Νίκου Ξένιου

Έπειτα από το «Η ζωή μου μετά» (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 2014), η Λόλα Αρίας επανέρχεται στην Ελλάδα με την παράσταση «Minefield» (Φεστιβάλ Αθηνών, Πειραιώς 260), ένα κράμα θεάτρου-ντοκουμέντου, μυθοπλασίας και ροκ μουσικής.

Με παιγνιώδες ύφος και έντονη διάθεση πολιτικού παρεμβατισμού, και σε συμπαραγωγή με το διεθνές φεστιβάλ θεάτρου του Λονδίνου, η αργεντινή σκηνοθέτις ενώνει τις μαρτυρίες πενηντάχρονων βρετανών και αργεντίνων βετεράνων του πολέμου στα Φώκλαντς, τριάντα τέσσερα χρόνια μετά. Το παρόν, όπως βιώνεται από τους αφηγητές, αναπροσδιορίζει σε μεγάλο ποσοστό την εμπειρία του παρελθόντος, όταν η νεότητα έρχεται σε αντιπαραβολή προς την ωριμότητα. Ο τίτλος «ναρκοπέδιο», πέραν του ότι κυριολεκτεί αναπαράγοντας τη φρίκη ενός διαμελισμένου σώματος, συνιστά και μια μεταφορά για τον υψηλό βαθμό επικινδυνότητας ενός τέτοιου θεατρικού εγχειρήματος. 

Μια περίοδος επισφαλούς ειρήνης

H Λόλα Αρίας βάζει τους ήρωές της να υποδυθούν, σαρκάζοντας, τη δημόσια, «παγωμένη» εικόνα των πολιτικών της περιόδου εκείνης που, στην ουσία, τους στοίχισε τη νεανική τους ξεγνοιασιά και τους σημάδεψε δια βίου με μνήμες αίματος και φρίκης. 

Ο Ρούμπεν Οτερό, σήμερα ροκ τραγουδιστής, ανήκει στους διασωθέντες του βυθισμένου καραβιού «Μπελγκράνο». O Ντέιβιντ Τζάκσον, σήμερα ενεργός ψυχολόγος, αποκωδικοποίησε ραδιοφωνικά σήματα της εποχής του πολέμου, ενώ ο Σουκρίμ Ράι, νεπαλέζος σεκιουριτάς, μας θυμίζει την ειδικότητά του στον χειρισμό των μαχαιριών «γκούρκα» για μάχη στήθος με στήθος. Ο Γκάμπριελ Σάγκαστιουμ, δικηγόρος ποινικού δικαίου, εκείνη την εποχή αρνιόταν να χρησιμοποιήσει το όπλο του. Σήμερα στέκει πλάι πλάι σ’ ένα φεστιβάλ στο Μπράιτον με τον Λου Άρμορ, που είναι δάσκαλος για παιδιά με ειδικές ανάγκες και εκείνη την περίοδο είχε διατελέσει αιχμάλωτος. «Οι πρόβες γι’ αυτήν την παράσταση διήρκεσαν περισσότερο από τον πόλεμο στα Φώκλαντς», λέει ο Λου Άρμουρ, που την εποχή εκείνη υπηρετούσε στο Ναυτικό. Η σημερινή του μαρτυρία δημιουργεί εντυπωσιακή αντίθεση προς μια τηλεοπτική του συνέντευξη σε ένα ντοκιμαντέρ του 1987, όπου είχε αναλυθεί σε δάκρυα, και η οποία του προκαλούσε μεγάλη ντροπή εκείνη την εποχή. Η εικόνα «παγώνει» και το κοινό αναπαριστά με τη φαντασία του την εμπειρία του να πεθαίνει κάποιος στα χέρια σου, ακόμη κι αν ανήκει στο εχθρικό στρατόπεδο.

Η «σιδηρά κυρία» Μάργκαρετ Θάτσερ, βασική υποκινήτρια αυτού του αιματηρού πολέμου, αναπαρίσταται με τη χρήση πλαστικής μάσκας, με τη φωνή off, και το ίδιο συμβαίνει και με ένα αργεντίνο στρατηγό της εποχής: η Λόλα Αρίας βάζει τους ήρωές της να υποδυθούν, σαρκάζοντας, τη δημόσια, «παγωμένη» εικόνα των πολιτικών της περιόδου εκείνης που, στην ουσία, τους στοίχισε τη νεανική τους ξεγνοιασιά και τους σημάδεψε δια βίου με μνήμες αίματος και φρίκης. Η μουσική (π.χ. το τραγούδι «Get back» των Μπήτλς), τίθεται στην υπηρεσία του συγκρουσιακού υλικού, που είναι ακόμη ενεργό. Τα στοιχεία που χωρίζουν τους ανθρώπους είναι πάντα περισσότερα από αυτά που τους ενώνουν, ειδικά όμως με τη μουσική μάλλον συμβαίνει το αντίθετο: το ροκ τραγούδι του τέλους (“Have you ever been in a war?”) είναι ένας ύμνος στην ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών.

Κάτι που πάει να εκραγεί

Lola Arias 2Ο αργεντίνος Μαρσέλο Βαλέχο, σημερινός πρωταθλητής του τρίαθλου, υπήρξε βετεράνος σκοπευτής το 1982. Σήμερα ο Βαλέχο επισκέπτεται τα νησιά Φώκλαντς και ξαναβρίσκει, σαν ιερό αντικείμενο, την κουβέρτα με την οποία περιμάζεψε τα κομμάτια ενός συμπολεμιστή του, διαμελισμένου σε ένα ξεχασμένο ναρκοπέδιο. Το μετατραυματικό του στρες για χρόνια ολόκληρα του δημιούργησε απέχθεια προς κάθε αγγλόφωνη ταινία, τραγούδι ή και προς την αγγλική γλώσσα την ίδια. Το εντυπωσιακό είναι πως, παρά το γεγονός ότι και η βρετανική κυβέρνηση διεκδικεί τα νησιά υπό την ονομασία «Φώκλαντς» και η αργεντινή ηγεσία κάνει το ίδιο αποκαλώντας τα «Μαλβίνας», οι άνθρωποι αυτοί δεν αναπαράγουν την αντιδικία στην προσωπική τους ζωή, απλώς τιμούν τη μνήμη των νεκρών τους και υπερασπίζονται το πανανθρώπινο δίκαιο, εκπροσωπώντας αποκλειστικά τους εαυτούς τους.

To κατεξοχήν «κωμικό» γεγονός είναι πως ο χάρτης της υδρογείου είναι τελείως διαφορετικός στην καταγραφή κάθε κράτους, άρα και η εξιστόρηση των «πραγματικών» γεγονότων σχετικοποιείται αυτόματα, με κριτήριο την πολιτική σκοπιμότητα.

Αυτός είναι και ο στόχος της δημιουργού, που κατά πάσαν πιθανότητα ανακαλύπτει ένα σωρό άδηλες παραμέτρους της ανθρώπινης φύσης και έμμεσα σχολιάζει τη θέση της Μεγάλης Βρετανίας σήμερα στη διεθνή πολιτική σκηνή, αφηγούμενη ένα τόσο τραυματικό γεγονός όπως είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Το κατεξοχήν «κωμικό» γεγονός είναι πως ο χάρτης της υδρογείου είναι τελείως διαφορετικός στην καταγραφή κάθε κράτους, άρα και η εξιστόρηση των «πραγματικών» γεγονότων σχετικοποιείται αυτόματα, με κριτήριο την πολιτική σκοπιμότητα: τα νησιά αυτά ανήκουν ιστορικά στην Αργεντινή, ωστόσο για τους Βρετανούς υπάρχει κάποιο ασαφές δεδομένο χρησικτησίας που ενεργοποιεί εθνικιστικό οίστρο και παράγει τον παρεμβατισμό. Η ανάκληση της μνήμης των μαρτύρων αυτής της σύγκρουσης ενέχει το ενδεχόμενο δυσάρεστων εκπλήξεων, αλλά και την πιθανότητα συγκλονιστικών αποκαλύψεων σχετικά με τη διαχείριση του θανάτου ενός συμπολεμιστή ή την επανατοποθέτηση σχετικά με την έννοια του πατριωτισμού. Επίσης, σημαντική είναι η παρατήρηση ότι, μέσω μιας ψυχολογικής διεργασίας επούλωσης, η κάθε μεμονωμένη προσωπική ιστορία μετατρέπεται με γλαφυρό τρόπο σε μυθοπλασία, διογκώνοντας τα τραγικά συστατικά που τη συνθέτουν ή μεταπλάθοντας με χιούμορ κάποιες στιγμές πρόδηλης αμηχανίας σε ανέκδοτο. Δεν είναι, ωστόσο, ο ανεκδοτολογικός χαρακτήρας που κυριαρχεί, όσο το τραγικό μέγεθος της προσωπικής ανάμειξης σε αυτό το θέατρο τερατώδους αιματοχυσίας.

Πολιτικό θέατρο αίματος

Κάτοχος του βραβείου «Premio Konex» (2009-13), η μόλις σαραντάχρονη Λόλα Αρίας αξιοποιεί κομμάτια από την προσωπική ιστορία των πρωταγωνιστών επιστρατεύοντας αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, ρούχα, ταινίες και συνεντεύξεις, ανασύροντας από τη μνήμη των πρωταγωνιστών τα σημάδια του ιστορικού δράματος. Κατά περίπτωσιν χρησιμοποιεί τη διαχρονία για να διατηρήσει ζωντανή την εικόνα της πόλης μέσα στις δεκαετίες που περνούν. Η «πόλη» και ο «πολίτης» είναι, λοιπόν, οι πρωταγωνιστές αυτού του κατεξοχήν πολιτικού θεάτρου, που φέρνει στο προσκήνιο τους ακρωτηριασμούς που επιφέρει ο ανθρώπινος παράγοντας στη φυσική εξέλιξη των θεσμών. Στις προηγούμενες παραστάσεις της (Striptease, 2007, El amor es un francotirador*, 2007, Mi vida después, 2009, SOKO São Paulo, 2007, Airport Kids, 2008 και Ciudades Paralelas, 2012 μαζί με τους Rimini Protokoll) η Αργεντινή της δεκαετίας του 1970 ξαναζωντανεύει σε όλες της τις διαστάσεις. Η Αρίας έχει γράψει τα βιβλία Las impúdicas en el paraíso (2000), La escuálida familia (2001), Mi nombre cuando yo ya no exista (2005), Poses para dormir (2005), Striptease/Sueño con revólver/El amor es un francotirador (2007), Mein Leben danach (2010), Liebe ist ein Heckenshütze (2010) και Los posnucleares (2011).

* Βλέπε το ομώνυμο άλμπουμ του Ulises Conti, καθώς και το άλμπουμ Los que no duermen (2011).

Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Mαρία Skłodowska Κιουρί» του Θέμη Μουμουλίδη, στο Σύγχρονο Θέατρο (κριτική)

«Mαρία Skłodowska Κιουρί» του Θέμη Μουμουλίδη, στο Σύγχρονο Θέατρο (κριτική)

Η παράσταση «Mαρία Skłodowska Κιουρί» παρουσιάζεται στο Σύγχρονο Θέατρο σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

H παράσταση «Mαρία Skłodowska Κιουρί» που ανεβάζει στο Σύγχρονο Θέατ...

«Αρκουδοράχη» του Εντ Τόμας, σε σκηνοθεσία Ιώς Βουλγαράκη, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (κριτική)

«Αρκουδοράχη» του Εντ Τόμας, σε σκηνοθεσία Ιώς Βουλγαράκη, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (κριτική)

Η «Αρκουδοράχη» του Εντ Τόμας παρουσιάζεται στη σκηνή Ωμέγα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, σε σκηνοθεσία Ιώς Βουλγαράκη. Φωτογραφίες μέσα στο κείμενο: Κική Παπαδοπούλου

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...

«Ροβινσόνας Κρούσος» για όλη την οικογένεια στο Μέγαρο Μουσικής, σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη

«Ροβινσόνας Κρούσος» για όλη την οικογένεια στο Μέγαρο Μουσικής, σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη

Η παράσταση «Ροβινσόνας Κρούσος» σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη συνεχίζεται έως τις 9 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας, Έλλη Πουπουλίδου. 

Επιμέλεια: Book Press

Η μουσικοθεατρική παρά...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ακούω φωνές» της Λουκίας Δέρβη (προδημοσίευση)

«Ακούω φωνές» της Λουκίας Δέρβη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων της Λουκίας Δέρβη «Ακούω φωνές», που θα κυκλοφορήσει στις 6 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΠΕΝΤΕΜΙΣΙ ΒΔΟΜΑΔΕΣ 

...
«Πάθος» της Ανί Ενρό (προδημοσίευση)

«Πάθος» της Ανί Ενρό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ανί Ενρό [Annie Ernaux] «Πάθος» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 6 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Από πέρυσι τον Σεπτέμβρη, δεν έκανα τίποτε άλλο απ’...

«Τα σινεμά μας, η πόλη μας» – Κάλεσμα στήριξης των Άστορ, Ιντεάλ και Ίριδα με δωρεάν προβολές

«Τα σινεμά μας, η πόλη μας» – Κάλεσμα στήριξης των Άστορ, Ιντεάλ και Ίριδα με δωρεάν προβολές

Τα ιστορικά σινεμά του κέντρου της Αθήνας απευθύνουν κάλεσμα στήριξης σε όλους τους σινεφίλ και τους κατοίκους της πόλης για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, διοργανώνοντας δωρεάν προβολές και live στις 2 Απριλίου. Στην κεντρική εικόνα, το κινηματοθέατρο «Ίρις».

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ακούω φωνές» της Λουκίας Δέρβη (προδημοσίευση)

«Ακούω φωνές» της Λουκίας Δέρβη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων της Λουκίας Δέρβη «Ακούω φωνές», που θα κυκλοφορήσει στις 6 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΠΕΝΤΕΜΙΣΙ ΒΔΟΜΑΔΕΣ 

...
«Πάθος» της Ανί Ενρό (προδημοσίευση)

«Πάθος» της Ανί Ενρό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ανί Ενρό [Annie Ernaux] «Πάθος» (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 6 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Από πέρυσι τον Σεπτέμβρη, δεν έκανα τίποτε άλλο απ’...

«Παράδεισος» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (προδημοσίευση)

«Παράδεισος» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα [Abdulrazak Gurnah] «Παράδεισος» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), το οποίο θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πρώτα το αγόρι. Το λέγανε Γ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στίβεν Κινγκ: 10 αγαπημένα του βιβλία

Στίβεν Κινγκ: 10 αγαπημένα του βιβλία

Σε ανάρτησή του στο Goodreads, με αφορμή τα δέκα χρόνια λειτουργίας της ιστοσελίδας, ο Στίβεν Κινγκ ξεχώρισε δέκα αγαπημένα του βιβλία. Τα έργα του συγγραφέα κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Book Press

...
Ένας χρόνος πόλεμος στην Ουκρανία: Τα βιβλία για να κατανοήσουμε την Ιστορία καθώς γράφεται

Ένας χρόνος πόλεμος στην Ουκρανία: Τα βιβλία για να κατανοήσουμε την Ιστορία καθώς γράφεται

Σήμερα, 24 Φεβρουαρίου 2023, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία. Η ελληνική βιβλιογραφία αναπόφευκτα εμπλουτίστηκε από μελέτες και συλλογικούς τόμους, βιβλία στα οποία οι συγγραφείς των κειμένων επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις και ερμηνείες σε γεγονότα και εξελίξε...

Κάρσον ΜακΚάλερς: Τα 10 αγαπημένα της βιβλία

Κάρσον ΜακΚάλερς: Τα 10 αγαπημένα της βιβλία

Η Αμερικανίδα πεζογράφος Κάρσον ΜακΚάλερς [Carson McCullers] είναι μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του λογοτεχνικού «southern gothic». Τα μυθιστορήματά της εκτυλίσσονται στον αμερικανικό Νότο και παρουσιάζουν μοναχικούς, εκκεντρικούς χαρακτήρες που πασχίζουν να συνυπάρξουν με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ