alt

Για την παράσταση χορού του Jan Martens The dog days are over, η οποία παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Του Νίκου Ξένιου

Με την παράσταση The dog days are over ο Bέλγος χορογράφος Jan Martens αποκαλύπτει τις προσωπικότητες που κρύβονται πίσω από τους χορευτές του, παρατάσσοντας οκτώ διαφορετικούς σωματότυπους (τρεις άντρες και πέντε γυναίκες) μετωπικά και υποβάλλοντάς τους σε ένα αυστηρό ρυθμικό μοτίβο.

Ποιος είναι ο ρόλος που διαδραματίζει ο χορός μέσα στον χώρο; Τι καταλαβαίνει το κοινό και σε ποιον βαθμό συμμετέχει σ’ ένα χορευτικό δρώμενο; Υπάρχει όριο ανάμεσα στην Τέχνη και την ψυχαγωγία; Είναι τα ερωτήματα που φαίνεται να θέτει η εξαντλητική αυτή άσκηση πειθαρχίας που εντυπωσίασε το κοινό, στην αίθουσα Η της Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Κεντρικό μοτίβο και παραλλαγές

Πειθαρχία και ομοιομορφία, ρυθμός χωρίς μουσική υπόκρουση, αίσθηση ότι ο χορευτής είναι ο ίδιος ένα κρουστό σε ένα σύνολο κρουστών απόλυτα συγχρονισμένων, που όμως εντάσσονται, αίφνης, με λυρικό τρόπο σε ένα ιντερλούδιο αντιστικτικής μουσικής υπόκρουσης με κλασική κιθάρα, ενώ τα φώτα χαμηλώνουν.

Ντυμένοι με ρούχα δρομέων και συμπληρώνοντας την αμφίεσή τους με ανάλογα παπούτσια, οι ερμηνευτές του Martens επιτέλεσαν ένα γιγάντιο workout αναπνευστικής και μυϊκής αντοχής, εκτελώντας ένα κεντρικό θέμα μετωπικών, ανεξάντλητων μικρών αλμάτων για εβδομήντα ολόκληρα λεπτά. Πειθαρχία και ομοιομορφία, ρυθμός χωρίς μουσική υπόκρουση, αίσθηση ότι ο χορευτής είναι ο ίδιος ένα κρουστό σε ένα σύνολο κρουστών απόλυτα συγχρονισμένων, που όμως εντάσσονται, αίφνης, με λυρικό τρόπο σε ένα ιντερλούδιο αντιστικτικής μουσικής υπόκρουσης με κλασική κιθάρα, ενώ τα φώτα χαμηλώνουν. Εδώ η φαντασία του θεατή συμπληρώνει τις κινήσεις μέσα στο απόλυτο σκοτάδι, όπου επικρατεί η μουσική. «Ωδή στην προσπάθεια» ονόμασε ο Martens το δικό του σόλο επί σκηνής, όταν είχε πρωτοεμφανιστεί για να σχολιάσει τη δημιουργία του. Ακολουθούσε η δουλειά των έξι χορευτών του σχήματος Conny Janssen Danst, όπου ο μόχθος έφτανε σε επίπεδο εξόντωσης.

Δεν είναι, όμως, μόνο η σκληρή εργασία που έχει γίνει στα πλαίσια της ομάδας. Στην παράσταση αυτήν έχουμε πρόθεση αποκάλυψης της ελλειπτικότητας του θεατή. Η εντύπωση του σαρκασμού γεννιέται με διάφορα «ψευτοτελειώματα» δήθεν ολοκλήρωσης της χορογραφίας, όπου η ακινησία προϊδεάζει για ένα τέλος και τα φώτα χαμηλώνουν και πάλι, αλλ’ αυτόματα οι χορευτές επανέρχονται, σαν εθισμένοι, στο αρχικό ρυθμικό τους μοτίβο, το οποίο συχνά επιταχύνουν κιόλας, δίνοντας παραγγέλματα και υποβάλλοντας με κραυγές μια συγκεκριμένη, γεωμετρική προσέγγιση της κίνησης στους συγχορευτές τους. Ο ηγετικός ρόλος εναλλάσσεται ανάμεσα στα μέλη της απόλυτα συγχρονισμένης ομάδας, της οποίας η σκληρή δουλειά μηνών ολόκληρων είναι εμφανής.

Διπλασιασμοί και τριπλασιασμοί του ρυθμού, παραλλαγές και εμφάσεις σε υποκρυπτόμενους, υπόγειους ρυθμούς, πείθουν τον θεατή πως η σωματικότητα δεν είναι το κυρίαρχο ζήτημα σε αυτήν τη δημιουργία, αλλά πως κυριαρχεί η δουλειά και η πνευματικότητα. Ο χορογράφος εξερευνά τη δυνατότητα εξισορρόπησης ανάμεσα σε ένα διανοητικό κατασκεύασμα και σε μιαν αφήγηση επίμονης επαναληπτικότητας, χωρίς να καθιερώνει νέα κινησιολογία, αλλ’ επανατοποθετώντας προϋπάρχοντα χορευτικά ιδιώματα σε διαφορετικό πλαίσιο, ώστε η καινοτομία να προκύψει από την αντίθεση και την έκθεση του αδύναμου, ταλαιπωρημένου ανθρώπινου κορμιού. Φαντάζομαι πως θα είχαν προηγηθεί ατελείωτες ώρες μικρών αλμάτων στον ίδιο πάντα ρυθμό, προτού αποτολμηθεί η μικρή, διαφορετική κίνηση «εξόδου» από το μίνιμαλ μοτίβο. Εννοείται πως κάτι τέτοιο ανέδειξε τη μικρή, αυτήν, διαφορετική κίνηση. Καμιά, λοιπόν, προσπάθεια εξωραϊσμού, καμιά ανάγκη τελειότητας εκ μέρους του χορογράφου, σε αντίθεση με την πρόκληση που κάτι τέτοιο θέτει στους ερμηνευτές του

Μια ιδιότυπη απογύμνωση

Μια δυναμική, εξουθενωτική χορογραφία που επί το πλείστον είναι κοινή για τους χορευτές, τόσο υψηλού βαθμού δυσκολίας και αντοχής, που το κοινό βαριανασαίνει μαζί τους.

Μια δυναμική, εξουθενωτική χορογραφία που επί το πλείστον είναι κοινή για τους χορευτές, τόσο υψηλού βαθμού δυσκολίας και αντοχής, που το κοινό βαριανασαίνει μαζί τους: η ιδιοτυπία της είναι πως φτάνει στα άκρα σε ό,τι αφορά την πειθαρχία του χορευτή, αποκαλύπτοντας την υπεροψία του μέσα από την αναζήτηση της τελειότητας, αλλά και την ιδιοτυπία του μέσα από ελαφρές, αδιόρατες διαφοροποιήσεις και ένα περιθώριο κινησιολογικών σφαλμάτων. Το κάθε «ολίσθημα» ενός ερμηνευτή μπορεί, με τη σειρά του, ο θεατής να το εντάξει σε μια δική του, «εσωτερική» ρυθμολογία και, απορροφημένος από αυτήν τη λιτανεία, να φτάσει σε μια κατάσταση trance, όπου ο ολλανδός χορογράφος Jan Martens με χιούμορ θα του προκαλέσει πολύ συγκεκριμένες αντιδράσεις: το βλέμμα κάνει τον θεατή αφενός να συμπάσχει, αφετέρου είναι δέσμιο της περιβολής που φυλακίζει τα μέλη του χορευτή. Είναι χαρακτηριστική η πολυχρωμία της αμφίεσης και η ποπ αισθητική της παράστασης. Πλήρης γυμνότητα δεν υπήρξε στη συγκεκριμένη παράσταση, όμως, κάτω από τα αθλητικά ρούχα, και με τη ματιά του θεατή καρφωμένη στα μέλη τους, οι χορευτές αποκαλύφθηκαν, κατ’ ουσίαν, γυμνοί. Πρόκειται για την πεμπτουσία της απογύμνωσης, όχι στην πορνογραφική, αισθησιακή της εκδοχή, αλλά στην τελειοποίηση του ασθμαίνοντος μηχανισμού τελειότητας στον οποίον πασχίζει να μετατραπεί το ανθρώπινο κορμί.

Ο Jan Martens (γεν. στο Βέλγιο το 1984) σπούδασε στο Τίλμπουργκ, στην ακαδημία χορού Fontys και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αμβέρσα, το 2006. Συνεργάστηκε με τον Koen De Preter, τους United-C, τον Mor Shani και την Ann Van den Broek. Το 2009 άρχισε τη δική του χορογραφική δουλειά στο Βέλγιο, που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Μεγάλη Βρετανία ένα χρόνο μετά, με τον τίτλο: I can ride a horse whilst juggling so marry me και συνεχίστηκε με δύο «ερωτικά ντουέτα», το 2011, που διερευνούσαν τα στερεότυπα στις σχέσεις του ζευγαριού, δουλειά που επεξέτεινε μεταξύ 2012 και 2013. Με το The dog days are over επανέρχεται στην ομαδική δουλειά που είχε εγκαινιάσει με την παράσταση PRETTY PERFECT που είχε κάνει με τους έξι χορευτές της ομάδας Conny Janssen Danst (παραγωγή Dansateliers).

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...
«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

Για τις παραστάσεις «Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα» του Γουστάβο Οτ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αποστολόπουλου, που ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου «Σταθμός». Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Η κασέτα» © Αγγ. Παπαδόπουλος.&nb...

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize for Fiction 2024 (όπως και της κατηγορίας Non fiction που θεσμοθετήθηκε από φέτος) θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα: Από αριστερά προς τα δεξιά οι Aube Rey Lescure, Claire Kilroy και V. V. Ganeshananthan.

Επιμέλεια: ...

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ