alt

Για την περφόρμανς του Arkadi Zaides, η οποία παρουσιάστηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του Fast Forward Festival 3.

Του Νίκου Ξένιου

Η στρατευμένη τέχνη είναι εκείνη η κατηγορία καλλιτεχνικής δραστηριότητας που βρίσκει το σύγχρονο κοινό πιο καχύποπτο από οποιαδήποτε άλλη μορφή δημιουργίας. Ο Αρκάντι Ζαΐντες παρουσίασε στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση την performance Archive 10, που συνθέτει βίντεο αρτ, θέατρο και χορό και που θέμα της είναι η βία.

Τα βίντεο γυρίστηκαν από κάμερες Παλαιστινίων και μελών της ισραηλινής Οργάνωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου B'Tselem, ισραηλινή οργάνωση γνωστή για τις δράσεις της που ρίχνουν φως στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων από το στρατό, τους εποίκους, το δικαστικό σύστημα και την κυβέρνηση του Ισραήλ στα κατεχόμενα εδάφη. Η συνεργασία του τριανταπεντάχρονου Ζαΐντες με την B’Tselem ξεκίνησε το 2013: με υλικό που συγκεντρώθηκε από τη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη, υλικό που προορίζεται για αποκάλυψη της αλήθειας σε περίπτωση χαλκευμένης κατηγορίας Παλαιστινίου σε δικαστήριο και για άρση των στερεότυπων πεποιθήσεων και προκαταλήψεων των Ισραηλινών σε ό,τι αφορά τις συνθήκες ζωής των Παλαιστινίων στην απέναντι όχθη. Επιλέγοντας μέσα από 4.500 ώρες οπτικού υλικού, ο Ζαΐντες επιλέγει ως βάση της παράστασής του αποκλειστικά υλικό στο οποίο απεικονίζονται Ισραηλινοί που υφίστανται σωματική και ηθική βία.

Το «πολιτικό» σώμα χορεύει

Με αφορμή αποσπάσματα μιας ώρας από πρόχειρα βίντεο, ο περφόρμερ αναπαράγει τις κινήσεις κάποιων απεικονιζόμενων, είτε συγχρονιζόμενος με το οπτικό υλικό είτε σε αντίστιξη προς αυτό. Ήχος από φωνές Παλαιστινίων πλαισιώνει αυτό το οπτικό υλικό.

Με αφορμή αποσπάσματα μιας ώρας από πρόχειρα βίντεο, ο περφόρμερ αναπαράγει τις κινήσεις κάποιων απεικονιζόμενων, είτε συγχρονιζόμενος με το οπτικό υλικό είτε σε αντίστιξη προς αυτό. Ήχος από φωνές Παλαιστινίων πλαισιώνει αυτό το οπτικό υλικό: άλλοτε τυχαίες φράσεις, κραυγές και συζητήσεις, άλλοτε φωνές πανικού, αυτές οι φωνές ακούγονται συχνά voice off, χωρίς να φαίνεται κάποιος Παλαιστίνιος στη οθόνη, σαν να κρατά ο καλλιτέχνης ένα καθρέφτη μπροστά στον δυνητικό εβραίο θεατή του. Παράλληλα, ο Ζαΐντες θεωρεί τον εαυτό του συνυπεύθυνο γι’ αυτήν την κατάσταση και διενεργεί ένα είδος αυτοκριτικής, όταν διερωτάται πώς η συνεχιζόμενη κατάσταση ομηρίας των Παλαιστινίων ανακλά το «συλλογικό κοινωνικό σώμα» και τις πεποιθήσεις του. 

Σε ένα κλιπ ένα μεθυσμένο εβραιόπουλο γύρω στα δώδεκα που έχει χάσει το ένα του παπούτσι κλωτσάει την πόρτα ενός σπιτιού στη Χεβρώνα. Ο πατέρας του στρέφεται προς ένα στρατιώτη που δεν φαίνεται στην κάμερα και του λέει: «Δεν θα τον αγγίξεις, εντάξει;». Το αγόρι αντιστέκεται στο κράτημα του άντρα, ενώ κοιτά τον Παλαιστίνιο που τραβάει το φιλμ μέσα από το σπίτι και του φωνάζει στα εβραϊκά μια βρισιά. Σε ένα άλλο κλιπ οκτακόσιοι εβραίοι έποικοι ζουν ανάμεσα σε διακόσιες πενήντα χιλιάδες Παλαιστινίους με ισραηλινή φρουρά οπλισμένη μέχρι τα δόντια. Αλλού οι έποικοι ξερριζώνουν δέντρα ελιάς, πετούν βράχια και τρομάζουν κοπάδια με πρόβατα, ενώ παράλληλα ο καλλιτέχνης μιμείται τις κινήσεις τους, κρατώντας ένα ρημότ κοντρόλ στο χέρι ώστε να σταματά, να «παγώνει» και να ξαναξεκινά την προβολή κατά βούλησιν και αλλάζοντας πόζες και εκφράσεις που αντλούνται από τον σύγχρονο χορό.

Η υπόγεια βία καιροφυλακτεί

Ακραίες σκηνές βίας δεν προβάλλονται σε κανένα σημείο, όμως είναι πανταχού παρούσα μια υποφώσκουσα, κορυφούμενη ως προς την ένταση βία, που συχνά είναι λεκτική. Σε ένα σημείο κάποιοι Ισραηλινοί με τυλιγμένα T-shirts στο πρόσωπό τους αντικρύζουν από κάποια απόσταση ένα παλαιστινιακό χωριό, με πρόθεση να εκδικηθούν τον θάνατο ενός εποίκου. Παρουσιάζοντας τα προεόρτια της βίας που επρόκειτο να εκδηλωθεί, ο Ζαΐντες επικεντρώνει στην ίδια τη φύση του φαινομένου. Τέλος, είναι αξιομνημόνευτη η σκηνή ενός ισραηλινού στρατιώτη που στέκεται στη γωνία ενός κτηρίου, έτοιμος να εκσφενδονίσει δακρυγόνο αέριο στο Νάμπι Σάλεχ, όπου γίνεται μια πορεία διαμαρτυρίας κατά της ισραηλινής κατοχής. Ο στρατιώτης σηκώνει το όπλο προς στιγμήν και μετά το ακουμπά και πάλι στη γη. Η σκηνή προβάλλεται και ξαναπροβάλλεται, ενώ ο καλλιτέχνης μιμείται τις κινήσεις του στρατιώτη και τις επαναλαμβάνει, συμμετρικά, μπροστά στην απέναντι άκρη της οθόνης.

Πολύ υψηλός βαθμός δραματικότητας επιτυγχάνεται με τον εσωτερικό (χορευτικό) ρυθμό που ο Ζαΐντες ενσωματώνει στη σκηνική του σύνθεση, που παραμένει δύσληπτη ως προς το ορθολογικό της μέρος. Πρέπει να «αφεθεί» ο θεατής στον παλμό των κινήσεών του και στην ακουστική βία των κραυγών του, ώστε να γίνει κοινωνός του πολιτικού μηνύματος.

Μαγνητοφωνώντας τον εαυτό του να κραυγάζει, καταγράφει τον ήχο της φωνής του και κατόπιν τον χρησιμοποιεί ως «χαλί» ηχητικό για να βγάλει μια διαφορετική κραυγή, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ολόκληρη εφιαλτική ενορχήστρωση από κραυγές βίας. Αυτό το κακόφωνο αλλά υποβλητικό δημιούργημα είναι η παράμετρος της παράστασης η πλησιέστερη σε αυτό που αποκαλούμε «σωματικό θέατρο»: πολύ υψηλός βαθμός δραματικότητας επιτυγχάνεται με τον εσωτερικό (χορευτικό) ρυθμό που ο Ζαΐντες ενσωματώνει στη σκηνική του σύνθεση, που παραμένει δύσληπτη ως προς το ορθολογικό της μέρος. Πρέπει να «αφεθεί» ο θεατής στον παλμό των κινήσεών του και στην ακουστική βία των κραυγών του, ώστε να γίνει κοινωνός του πολιτικού μηνύματος. Και σε αυτήν την πολιτική πράξη ο καλλιτέχνης αποδεικνύεται δεξιοτέχνης, αφενός γιατί τη διενεργεί με απόλυτη συνείδηση της σοβαρότητας που κάτι τέτοιο απαιτεί, και αφετέρου γιατί εμπλέκει τον θεατή στη διαδικασία ενοχοποίησης, πλησιάζοντάς τον και κοιτώντας τον επίμονα στα μάτια.

Ο καλλιτέχνης διαμαρτύρεται

Ο Αρκάντι Ζαΐντες γεννήθηκε στη Λευκορωσία το 1979 και από το 1990 ζει και χορεύει στο Τελ Αβίβ. Έκανε μεταπτυχιακό στη χορογραφία, στο De Theaterschool της Σχολής Καλών Τεχνών του Άμστερνταμ και έχει συνεργαστεί με με τις ομάδες Batsheva και Yasmeen Godder, με τους Noa Dar, Mats Ek, Sharon Eyal, Paul Norton, Matanicola, Yasmeen Godder και με το σχήμα "Bridge On A Wall" του Βερολίνου, πριν αρχίσει την ανεξάρτητη πορεία του ως χορογράφος, το 2004. Παραστάσεις του (Land-Research3, Quiet4 ,Solo Colores5, Meeting Brian Wash6, Daat7 , Adamdam8, Capture Practice, Solo Siento, Responseto, Dig Deep9 και Archive10) έχουν παρουσιαστεί στις Κάτω Χώρες, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ελβετία, στον Καναδά, στις Η.Π.Α., στη Βραζιλία, στη Χιλή, στην Ιαπωνία, στη Δημοκρατία της Τσεχίας, στην Πολωνία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Κίνα και τώρα και στην Ελλάδα.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες» (κριτική) – Η τελετουργία ενός φόνου σε μια άκρως σύγχρονη παράσταση

«Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες» (κριτική) – Η τελετουργία ενός φόνου σε μια άκρως σύγχρονη παράσταση

Για την παράσταση του Πορτογάλου σκηνοθέτη Τιάγκο Ροντρίγκες [Tiago Rodriguez] «Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες» που ανέβηκε στην κεντρική σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση. Κεντρική εικόνα: © Joseph Bandere.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος  ...

«Οδύσσεια» στη Στέγη – με πλήκτρα, φωνές και μουσικό πριόνι

«Οδύσσεια» στη Στέγη – με πλήκτρα, φωνές και μουσικό πριόνι

H «Νέκυια» του Γιάννη Αγγελάκα & του Χρήστου Παπαδόπουλου με πλήκτρα, φωνές και μουσικό πριόνι από τις 21 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 28 Ιανουαρίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης.

Επιμέλεια: Book Press

«Ονειρεύτηκα μια υποβλητική αφήγηση της Οδύσ...

Ο Τσέχοφ στα καλύτερά του: «Γλάρος» και «Πλατόνοφ» στο πνεύμα του Ρώσου δραματουργού

Ο Τσέχοφ στα καλύτερά του: «Γλάρος» και «Πλατόνοφ» στο πνεύμα του Ρώσου δραματουργού

Για την παράσταση «Ο γλάρος» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Διαμαντή στο Θέατρο Σημείο και την παράσταση «Πλατόνοφ» σε σκηνοθεσία Δανάης Σπηλιώτη στο Νέο Θέατρο Θησείον. Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Ο γλάρος». Φωτογραφία © Σταύρος Χαμπάκης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Άπαντα τα ποιήματα» του Πέτερ Χάντκε (προδημοσίευση)

«Άπαντα τα ποιήματα» του Πέτερ Χάντκε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός ποιήματος του Πέτερ Χάντκε [Peter Handke] από τον τόμο «Άπαντα τα ποιήματα» (μτφρ. Ιωάννα Διαμαντοπούλου-Νότντουρφτ), ο οποίος θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ, ΤΙ ...

«Οι χαμένες μας καρδιές» της Σελέστ Ινγκ – Μια δυστοπία που θυμίζει σε πολλά την εποχή μας

«Οι χαμένες μας καρδιές» της Σελέστ Ινγκ – Μια δυστοπία που θυμίζει σε πολλά την εποχή μας

Για το μυθιστόρημα της Σελέστ Ινγκ [Celeste Ng] «Οι χαμένες μας καρδιές» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο). Kεντρική εικόνα, από διαμαρτυρία ασιατών για διακρίσεις απέναντί τους, ειδικά στην περίοδο του κορωνοϊού. Η ενίσχυση του μίσους ενάντια στους Ασιάτες είναι ένα από τα θέματα του μυθιστορήματος της Σ...

The Athens Prize for Literature 2022: Οι λίστες με τους υποψήφιους, σε ελληνικό και ξένο μυθιστόρημα

The Athens Prize for Literature 2022: Οι λίστες με τους υποψήφιους, σε ελληνικό και ξένο μυθιστόρημα

Στην Αίθουσα Τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην Πλατεία Κοτζιά), θα απονεμηθούν εφέτος, για δέκατη έβδομη χρονιά, τα βραβεία μυθιστορήματος «The Athens Prize for Literature» του περιοδικού (δε)κατα για το 2022. Η ανακοίνωση των νικητών και ταυτόχρονα η απονομή θα γίνουν την Πέμπτ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (προδημοσίευση)

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Θανάση Χειμωνά «Τρότζαν, που κυκλοφορεί στις 8 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άνοιξα τα μάτια μου. Το μυαλό μου, αδειανό. Γύρω μου, φως. Έντονο. Εκτυφλωτικό. Συνειδητοπο...

«Αχ, Ευρώπη! Κείμενα για το μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» του Γιούργκεν Χάμπερμας (προδημοσίευση)

«Αχ, Ευρώπη! Κείμενα για το μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» του Γιούργκεν Χάμπερμας (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Γιούργκεν Χάμπερμας [Jürgen Habermas] «Αχ Ευρώπη! – Κείμενα για το Μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» (μτφρ. – προλεγόμενα – σχόλια: Δημήτρης Υφαντής), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 15 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Printa / Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγορα...

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Την Παρασκευή, 29 Ιουλίου, το...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Η συντακτική ομάδα των New York Times ξεχώρισε τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2023, επιλέγοντας πέντε έργα μυθοπλασίας και πέντε δοκίμια. Στην κεντρική εικόνα, η Ζέιντι Σμιθ [Zadie Smith], συγγραφέας του «The fraud», το οποίο αναφέρεται στη λίστα ως ένα από τα πέντε σημαντικότερα μυθιστορήματα του έτους που ...

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Όταν η ελληνική ιστορία γίνεται μυθιστόρημα: 4 συγγραφείς ξανακοιτάζουν μυθοπλαστικά το παρελθόν

Όταν η ελληνική ιστορία γίνεται μυθιστόρημα: 4 συγγραφείς ξανακοιτάζουν μυθοπλαστικά το παρελθόν

Από τη Θεσσαλονίκη των τελών του 19ου αιώνα στην Αθήνα του Όθωνα και στη Σέριφο του 1916. Επιλέγουμε τέσσερα ιστορικά μυθιστορήματα Ελλήνων συγγραφέων που παίρνουν έμπνευση από πραγματικά ιστορικά γεγονότα για να «χτίσουν» τις ιστορίες τους. Κεντρική εικόνα: Μια όψη της Θεσσαλονίκης των αρχών του 20ου αιώνα (© Ευθύμ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ