alt

Για την παράσταση Coup Fatal των Les Ballets C de la B, που παρουσιάστηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Του Νίκου Ξένιου

Η ομάδα σύγχρονου χορού «Les Ballets C de la B» από το Βέλγιο, σε παραγωγή και σκηνοθεσία του χορογράφου και ιδρυτή της Αλαίν Πλατέλ και σε συνεργασία με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, παρουσίασε την παράσταση Coup fatal στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Οπερετικό είδος που συνδυάζει ρούμπες από το Κονγκό και μπαρόκ κομμάτια. Στη διεύθυνση της ορχήστρας ο Φαμπρίτσιο Κασόλ, ερμηνεία λυρικού τραγουδιού από τον Σερζ Κακούτζι, σόλο κιθάρα από τον Ροντρίγκες Βανγκάμα. Η παράσταση ξεκίνησε το 2010 σαν ένα από τα μεγάλα πρότζεκτ με τα οποία το Βασιλικό Φλαμανδικό Θέατρο (KVS) ενισχύει τις παραστατικές τέχνες στην Αφρική.

Η βελγική σύμπραξη με την αφρικανική ομάδα

Οι «C de la Β» έχουν έδρα τη Γάνδη και για σύνθημά τους χρησιμοποιούν τη φράση: «Ο χορός είναι του κόσμου και ο κόσμος ανήκει σε όλους».

Το 1966 η Λεοποντβίλ άλλαξε το όνομα της σε Κινσάσα στο πλαίσιο αλλαγής όλων των ευρωπαϊκών ονομάτων, την οποία θέσπισε ο Μομπούτου όταν ανέλαβε με αναίμακτο πραξικόπημα την εξουσία στην χώρα. Η πόλη αναπτύχθηκε γρήγορα με ανθρώπους από όλη τη χώρα, που ήρθαν για να αναζητήσουν την τύχη τους ή για να αποφύγουν τις εθνοφυλετικές διαμάχες αλλού. Αυτό οδήγησε σε αλλαγή της εθνικής και γλωσσικής σύνθεσης της πόλης. Η Κινσάσα επλήγη σε μεγάλο βαθμό από τις υπερβολές του Μομπούτου, τη μαζική διαφθορά, τον νεποτισμό και τον εμφύλιο πόλεμο που οδήγησε στην πτώση του. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο για την Κεντρική Αφρική, μια ανθηρή κοινότητα μουσικών και καλλιτεχνών. Η παραγωγή εντάσσει ποικίλες τονικές αποχρώσεις σε ένα «δημόσιο τόπο συνάντησης» όπου η Μπραζαβίλ εμφανίζεται σε όλη την κοσμοπολιτική της αίγλη, παρά το βασανισμένο πρόσωπο του λαού της: γιατί υπήρξε το θέατρο πολυετών και πολύνεκρων συρράξεων μεταξύ της Δημοκρατίας του Κονγκό, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και της Αγκόλα, μέχρι και τον εμφύλιο της δεκαετίας του '90. Ο Ρομαίν Γκουγιόν στη χορογραφία και ο Φαμπρίτσιο Κασσόλ στη μουσική διεύθυνση επιστρατεύουν διακεκριμένους καλλιτέχνες της Κινσάσα, παντρεύοντας με θαυμαστό τρόπο αυτό το εκ πρώτης όψεως ετερόκλητο σύνολο καλλιτεχνών, που αποτελείται αποκλειστικά από άντρες.

Δημιούργημα του Αλέν Πλατέλ, οι «C de la Β» έχουν έδρα τη Γάνδη και για σύνθημά τους χρησιμοποιούν τη φράση: «Ο χορός είναι του κόσμου και ο κόσμος ανήκει σε όλους». Ο Πλατέλ εμπνεύστηκε από τις δημιουργίες της Πίνα Μπάους, της Αν Τερέζα ντε Κέερσμακερ και του Βιμ Βαντεκέιμπους. Στο πλαίσιο της ομάδας έχουν διακριθεί και αυτονομηθεί ο Σίντι Λάρμπι Τσέρκαουι, ο Τεντ Στόφερ η Άνν Βαν ντεν Μπρεκ και η αργεντινή Λίζι Εστάρας.

Το «πάντρεμα» των μουσικών ειδών

altΟ κόντρα τενόρος Ζερζ Κακούτζι από το Κονγκό, live με τη συνοδεία δώδεκα μουσικών, παρουσιάζει ολόκληρες μπαρόκ μουσικές φράσεις (από την «Τοκάτα» του Μοντεβέρντι, τις άριες «Presti Omai», «Domerò la tua fierezza» από τον «Ιούλιο Καίσαρα» καθώς και την «Stille Amare» του Χαίντελ, τις άριες «Lascia di sospirar», «Vedro con mio diletto» και «Barbaro traditor» από την όπερα «Bajazet» του Βιβάλντι, διασκευασμένο μέρος από το «Πρελούδιο» του Μπαχ και την «Che Farò senza Euridice» από τον «Ορφέα και Ευριδίκη» του Γκλουκ), συνδυασμένες με παραδοσιακή κογκολέζικη μουσική: ρούμπα, ροκ και τζαζ από την ορχήστρα που ο Σερζ Κακούτζι δημιούργησε στην Κινσάσα το 2008, ενώνοντας τις δυνάμεις δεκατριών μουσικών σε μια πραγματική στιλιστική πρόβα. Είναι άξιο θαυμασμού το πώς η αργή, υποβλητική μουσική του «Stille Amare» καταφέρνει ν' αποτελέσει το μουσικό υπόστρωμα για τη σταδιακή ανάδυση ρυθμών χορευτικών και εκστατικής σκηνικής κλιμάκωσης.

Tο ακροατήριο καλείται να κρατήσει τον ρυθμό, ενώ οι καλλιτέχνες κυριολεκτικά χτυπιούνται επί σκηνής και έτσι, ιδρωμένοι και στην κορύφωση της έμπνευσής τους, στρέφουν τα φώτα στην πλατεία και ζητούν από κάποιους θεατές να χορέψουν μαζί τους.

Πρόκειται για ένα αμάλγαμα μουσικής άλλων εποχών και ζωντανής, βιωμένης μουσικής του Κονγκό: το ξύλινο ξυλόφωνο (μπάλαφον) και το λικέμπε, νυκτό όργανο που με τη βοήθεια του ενισχυτή ανοίγει διάλογο με την ηλεκτρική κιθάρα, δίνουν την εκκίνηση της παράστασης. Σταδιακά στην ομάδα προστίθενται οι υπόλοιποι μουσικοί και ο χορός παίρνει κυρίαρχο ρόλο όταν αναλαμβάνουν οι πρωταγωνιστές της παράστασης, ένα δίδυμο μαύρων ανδρών εκπληκτικής σωματικής αντοχής και εκφραστικότητας. Οι μοναδικές σκηνικές (φωνητικές και χορευτικές) παρουσίες των Ράσελ Τσιέμπουα και Μπούλε Μπάνια δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τους μεγάλους σταρ της ροκ ή τους χολυγουντιανούς υπερήρωες, είναι δε ξεκάθαρο πως συναγωνίζονται επάξια κάθε κακέκτυπο του Μάικλ Τζάκσον. Η κινησιολογία τους, στον αντίποδα της δυτικοευρωπαϊκής, ως συνδυασμός της τζαζ και των τοπικών ιδιωμάτων, είναι έντονα αισθησιακή, με σαφή σεξουαλικά υπονοούμενα, αμφίφυλη απεύθυνση και μεγάλη ελευθερία αυτοσχεδιασμού, όμως υποτάσσεται σε ένα σφιχτοδεμένο σύνολο όσο η παράσταση εξελίσσεται και «κατεβαίνει» στο κοινό: το ακροατήριο καλείται να κρατήσει τον ρυθμό, ενώ οι καλλιτέχνες κυριολεκτικά χτυπιούνται επί σκηνής και έτσι, ιδρωμένοι και στην κορύφωση της έμπνευσής τους, στρέφουν τα φώτα στην πλατεία και ζητούν από κάποιους θεατές να χορέψουν μαζί τους.

Πρόκειται για κάτι παραπάνω από θεατρικά κοστούμια, μιλάμε για ένα σχόλιο σημειολογικά υποστηριγμένο από τον αμφίφυλο χαρακτήρα κάποιων αμφιέσεων, που κάνουν τους εκπληκτικούς χορευτές και τους έμπειρους μουσικούς να μοιάζουν με εξωτικά πουλιά εν μέσω βομβαρδισμένων πόλεων και ερειπίων.

Σκηνικά και κοστούμια

Ο εικαστικός Φρέντυ Τσιμπά δημιουργεί ένα παραβάν πλεγμένο από σφαίρες που έχουν χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο, ενώ ο ενδυματολόγος παρουσιάζει ένα χαρμάνι από ρούχα τύπου «δανδήδες της Κινσάσα». Οι «sapeurs» είναι μέλη της SAPE (Société des Ambianceurs et Personnes Elégantes), κορδωμένοι, κομψευόμενοι σαν παγώνια νέοι Κογκολέζοι που συνιστούν μυθικές φιγούρες και παράγουν μια συγκεκριμένη μετα-αποικιακή πολιτιστική ατμόσφαιρα: ως στιλίστες της αμφίεσης, φορούν μια πανδαισία από ακριβά πολύχρωμα ρούχα θέλοντας να αποδείξουν πως ο αποικιοκράτης είναι λιγότερο κομψός από αυτούς. Η αντίληψή τους για την κομψότητα πόρρω απέχει της δυτικής: επιδεικτικά γυαλισμένα παπούτσια με χρωματιστές κάλτσες και παρδαλές γραβάτες δεμένες με τον τρόπο των Ουίνδσορ, μεγάλη έμφαση στα αξεσουάρ και τις ποικιλόχρωμες λεπτομέρειες της αμφίεσης, τις τιράντες, τα καπέλα, τις πόρπες, τα γυαλιά και τα φουλάρια, παραφθορά σαρκαστική της αμφίεσης των Γάλλων. Δανείζονται ο ένας τα ρούχα του άλλου και κινούνται ένα πολυκέφαλο σώμα με κοινή αίσθηση της αρμονίας των κινήσεων, που επίσης απέχουν πολύ από τις δικές μας, στερεότυπες χορογραφίες και τα δικά μας κινησιολογικά πρότυπα.

Έντονος υπερρεαλιστικός τόνος προκύπτει από την αντίθεση της κοινωνικής εξαθλίωσης και της φτώχειας προς τις συγκεκριμένες ενδυμασίες: εδώ, λοιπόν, πρόκειται για κάτι παραπάνω από θεατρικά κοστούμια, μιλάμε για ένα σχόλιο σημειολογικά υποστηριγμένο από τον αμφίφυλο χαρακτήρα κάποιων αμφιέσεων, που κάνουν τους εκπληκτικούς χορευτές και τους έμπειρους μουσικούς να μοιάζουν με εξωτικά πουλιά εν μέσω βομβαρδισμένων πόλεων και ερειπίων. Λυρική απογείωση χωρίς φτηνούς συναισθηματισμούς σε ένα εξοντωτικό κρεσέντο ρυθμού. Η φωνή του σπουδαίου κόντρα τενόρου κλείνει το τολμηρό αυτό ψηφιδωτό σε μιαν υπόκλιση μπροστά σε κλασικές αξίες. Η κυρίαρχη αίσθηση ήταν πως, μπροστά σε αυτήν την οργιαστική πανδαισία, η δυτική κουλτούρα φαντάζει απόλυτα βαρετή, φλεγματικά απωθητική, γερασμένη και δυσκοίλια.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...
«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

Για τις παραστάσεις «Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα» του Γουστάβο Οτ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αποστολόπουλου, που ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου «Σταθμός». Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Η κασέτα» © Αγγ. Παπαδόπουλος.&nb...

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

«Γυναικείο Βραβείο Μυθοπλασίας»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του Women's Prize for Fiction 2024

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize for Fiction 2024 (όπως και της κατηγορίας Non fiction που θεσμοθετήθηκε από φέτος) θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα: Από αριστερά προς τα δεξιά οι Aube Rey Lescure, Claire Kilroy και V. V. Ganeshananthan.

Επιμέλεια: ...

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουαδαλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γενε...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ