Για το μιούζικαλ Kiss me, Kate του Κόουλ Πόρτερ σε σκηνοθεσία Πάρη Μέξη και Γιώργου Πέτρου που ανεβαίνει αυτές τις μέρες στο Μέγαρο Μουσικής. (φωτ. Θωμάς Δακαλάκης)
Της Χρύσας Στρογγύλη
Μετά την πετυχημένη συναυλία το καλοκαίρι στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2015, η Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής και ένας μεγάλος θίασος από ηθοποιούς, χορευτές και τεχνικούς επέστρεψε αυτή τη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για να παρουσιάσει το μιούζικαλ Kiss me, Kate του αμερικανού συνθέτη Κόουλ Πόρτερ.
Η Καμεράτα όχι μόνο εκπλήσσει με τους πειραματισμούς και τις επιλογές της αλλά φαίνεται τολμηρή και έτοιμη για μεγάλες προκλήσεις, εκτελώντας το έργο στην αυθεντική γραφή του 1948.
To Kiss me Kate μας μεταφέρει στο Μπρόντγουεϊ και μαγεύει το κοινό με την γοητευτική μουσική του Κόουλ Πόρτερ η οποία ισορροπεί ανάμεσα στη τζαζ, τη συμφωνική μουσική και το τραγούδι. Η Καμεράτα όχι μόνο εκπλήσσει με τους πειραματισμούς και τις επιλογές της αλλά φαίνεται τολμηρή και έτοιμη για μεγάλες προκλήσεις, εκτελώντας το έργο στην αυθεντική γραφή του 1948. Μια από τις πρωτοτυπίες του όλου εγχειρήματος αποτελεί και η επιθυμία του μαέστρου Γιώργου Πέτρου να συνυπογράψει τη σκηνοθεσία μαζί με τον Πάρη Μέξη. Ο ίδιος ο μαέστρος αποκαλύπτει: «Στο έργο έχουμε κρατήσει τη δική του, φυσική ενορχήστρωση, όπως ακριβώς παρουσιάστηκε το 1948, τότε που γίνονταν μεγάλες παραγωγές στο Broadway, με 30- 35μελή ορχήστρα. Εμείς είμαστε μια συμφωνική, κλασική ορχήστρα, και η ενορχήστρωση αυτή χρησιμοποιεί τον ακουστικό, συμφωνικό ήχο, με έναν μοναδικό τρόπο ».
Το λιμπρέτο των Μπέλλα και Σάμιουλ Σπέγουακ βασίστηκε στο Ημέρωμα της στρίγγλας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και περιγράφει την αιώνια μάχη των δύο φύλων και την ανάγκη των ανθρώπων να μπουν σε μια καινούργια περίοδο ζωής, εμβαθύνοντας περισσότερο στη φυσιολογία των σχέσεων και του γάμου και στον τρόπο που αυτές επηρεάζονται από το χρήμα. Ο Γιώργος Πέτρου προσθέτει:
«Ένας τέλειος συνδυασμός μουσικού θεάτρου σε ένα ιδιοφυές σενάριο, ένα αντιδάνειο από τη Στρίγγλα που έγινε αρνάκι του Σαίξπηρ, αλλ' ενταγμένο στην σύγχρονη εποχή, κρατώντας όμως ένα μεγάλο κομμάτι του Σαίξπηρ μέσα. Και με μια μουσική μοναδικής δραματικότητας, είναι κωμωδία, αλλά είναι υποδειγματικός ο τρόπος του πώς η μουσική ντύνει τόσο αποτελεσματικά το δράμα».
Η αιώνια μάχη των δύο φύλων στη σκηνή του Μπρόντγουεϊ
Οι θεατές εισάγονται από τη μια στα παρασκήνια μιας σύγχρονης παράστασης όπου οι ηθοποιοί είναι σε αναβρασμό για την πρεμιέρα της «Στρίγγλας» και από την άλλη στη νοσταλγική Ιταλία του 1950 όπου εκτυλίσσεται το σαιξπηρικό έργο. Εντυπωσιακά και ταυτόχρονα λιτά τα σκηνικά της Αλεξίας Θεοδωράκη. Ήδη από τις πρώτες νότες, η Καμεράτα μεταφέρει νοερά το κοινό στη σκηνή του Μπρόντγουεϊ και εκτελεί με απαράμιλλη εκφραστικότητα μουσικά θέματα του έργου. Καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης, η ορχήστρα επέδειξε άρτιο συντονισμό, όχι μόνο μεταξύ των δικών της εκτελεστών, αλλά και μεταξύ των ηθοποιών – τραγουδιστών. Από τις πρώτες νότες φάνηκε το κέφι της, το οποίο διατηρήθηκε αμείωτο μέχρι το τέλος της παράστασης. Οι μουσικοί ήταν ιδιαίτερα συμμετοχικοί, καθώς συνιστούσαν αναπόσπαστο μέρος της παράστασης και απέδειξαν ότι η σύμπραξη ήταν καλοδουλεμένη σε όλες της τις λεπτομέρειες. Τα σολιστικά μέρη, κυρίως των πνευστών, ξεχώρισαν και οι μουσικοί εκτελεστές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους εκτελώντας τα σόλι τους με ιδιαίτερα εκφραστικό τρόπο.
Η ορχήστρα επέδειξε άρτιο συντονισμό, όχι μόνο μεταξύ των δικών της εκτελεστών, αλλά και μεταξύ των ηθοποιών – τραγουδιστών.
Η υπόθεση του έργου είναι λαϊκότροπη και προσιτή στον μέσο θεατή. Η «στρίγγλα» Κέιτ (Ειρήνη Καραγιάννη) αρνείται να υποταγεί στους άντρες και δυσκολεύει τη ζωή της αδερφής της Μπιάνκας (Νάντια Κοντογιώργη) που ερωτεύεται τον όμορφο Λουκέντιο (Ιάσονας Μανδηλάς). Βρίσκει όμως τον δάσκαλό της στο πρόσωπο του ευγενούς Πετρούκιο (Χάρης Ανδριανός) ο οποίος θα καταφέρει να την εξημερώσει και να την αποτρέψει από το γάμο με έναν ναύαρχο (Χάρης Ρώμας). Τους ήρωες της παράστασης ερμηνεύουν δυο πρώην σύζυγοι οι οποίοι προσπαθούν με διάφορες τακτικές και ερωτοτροπίες με τρίτα πρόσωπα να αναθερμάνουν το ενδιαφέρον για τη σχέση τους. Ουσιαστικά, οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι είναι διπλοί, αφού άλλοτε αφορούν τους ηθοποιούς στα παρασκήνια (στους αντίστοιχους ρόλους του Κόουλ Πόρτερ: Λίλυ Βανέσι, Φρεντ Γκράχαμ, Λόις Λέιν και Μπιλ Καλχούν) και άλλοτε τους ρόλους που εκτελούν στο έργο του Σαίξπηρ (Κατερίνα, Πετρούκιος, Μπιάνκα, Λουκέντιος). Αξίζει να σημειωθεί πως τους δύο από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους υποδύθηκαν πειστικότατα δυο λυρικοί τραγουδιστές, η Ειρήνη Καραγιάννη και ο Χάρης Ανδριανός, οι οποίοι κέρδισαν τις εντυπώσεις με το εύρος, την ένταση και την καθαρότητα της φωνής τους και στο τέλος της παράστασης καταχειροκροτήθηκαν πολύ περισσότερο και από τους πιο δημοφιλείς Κώστα Βουτσά και Χάρη Ρώμα. Η ανταμοιβή του κοινού ήταν η ένθερμη αντίδρασή του.
Ο Κόουλ Πόρτερ γεννήθηκε το 1891 και πέθανε το 1964. Πήρε κλασική μουσική παιδεία και ασχολήθηκε με τη σύνθεση από νωρίς. Στα είκοσι έξι του έγραψε το πρώτο του μιούζικαλ, μια κωμωδία με τίτλο Δες πρώτα την Αμερική (See America first). Στις σκηνές του Μπρόντγουεϊ έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και τη δεκαετία του '30 καθιερώθηκε ως ένας από τους πιο σημαντικούς τραγουδοποιούς, δεδομένου του ότι έγραφε ο ίδιος και τους στίχους των τραγουδιών του. Το 1937 είχε ένα σοβαρό ατύχημα κατά τη διάρκεια ιππασίας, που τον άφησε ανάπηρο μέχρι το τέλος της ζωής του. Το Kiss me Kate παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μπρόντγουεϊ το Δεκέμβριο του 1948 και τιμήθηκε με βραβείο Τony.
* Η ΧΡΥΣΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ είναι μουσικός και εκπαιδευτικός.
Â
Στίχοι – μουσική: Cole Porter
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου 4,7,10/10, Νίκος Λαάρης 9,11/10
Σκηνοθεσία/μετάφραση: Πάρις Μέξης – Γιώργος Πέτρου
Χορογραφίες: John Todd
Σκηνικά: Πάρις Μέξης – Αλεξία Θεοδωράκη
Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη
Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος
Μουσική προετοιμασία/διδασκαλία χορωδίας/πιάνο: Δημήτρης Γιάκας
Βοηθός μαέστρος και μουσική προετοιμασία: Νίκος Λαάρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιωργίνα Γερμανού
Βοηθός φωτιστή: Στέλλα Κάλτσου
Διανομή:
Lilly Vanessi / Kατερίνα: Ειρήνη Καράγιαννη
Fred Graham / Πετρούκιος: Χάρης Ανδριανός
Lois Lane / Μπιάνκα: Νάντια Κοντογεώργη
Bill Calhoun / Λουκέντιος: Ιάσονας Μανδηλάς
Δύο άντρες: Παύλος Μαρόπουλος, Δημήτρης Ναλμπάντης
Harry Trevor / Μπατίστα: Κώστας Βουτσάς
Ναύαρχος Harrison Howell: Χάρης Ρώμας
Ορτένσιος: Γιάννης Φίλιας
Γκρέμιος: Μιχάλης Ψύρρας
Χάττυ: Κωνσταντίνα Τσιριμώνα
Ralph: Αποστόλης Ψυχράμης
Χορεύουν: Μιμή Αντωνάκη, Αυγή Παναγιωτοπούλου, Αντώνης Στρούζας, Γιάννης Labner.
Συμμετέχει φωνητικό σύνολο με διακεκριμένους λυρικούς καλλιτέχνες: Ελένη Σταμίδου, Αναστασία Κότσαλη, Βάγια Κωφού, Λητώ Μεσσήνη, Πένυ Δεληγιάννη, Μαριλένα Χρυσοχοΐδη, Κώστας Ζαμπούνης, Βαγγέλης Αγγελάκης, Τίμος Σιρλατζής, Γιάννης Φίλιας, Σωτήρης Τριάντης, Μιχάλης ΨύρραςÂ