kissme680

Για το μιούζικαλ Kiss me, Kate του Κόουλ Πόρτερ σε σκηνοθεσία Πάρη Μέξη και Γιώργου Πέτρου που ανεβαίνει αυτές τις μέρες στο Μέγαρο Μουσικής. (φωτ. Θωμάς Δακαλάκης)

Της Χρύσας Στρογγύλη

Μετά την πετυχημένη συναυλία το καλοκαίρι στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2015, η Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής και ένας μεγάλος θίασος από ηθοποιούς, χορευτές και τεχνικούς επέστρεψε αυτή τη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για να παρουσιάσει το μιούζικαλ Kiss me, Kate του αμερικανού συνθέτη Κόουλ Πόρτερ.

Η Καμεράτα όχι μόνο εκπλήσσει με τους πειραματισμούς και τις επιλογές της αλλά φαίνεται τολμηρή και έτοιμη για μεγάλες προκλήσεις, εκτελώντας το έργο στην αυθεντική γραφή του 1948.

To Kiss me Kate μας μεταφέρει στο Μπρόντγουεϊ και μαγεύει το κοινό με την γοητευτική μουσική του Κόουλ Πόρτερ η οποία ισορροπεί ανάμεσα στη τζαζ, τη συμφωνική μουσική και το τραγούδι. Η Καμεράτα όχι μόνο εκπλήσσει με τους πειραματισμούς και τις επιλογές της αλλά φαίνεται τολμηρή και έτοιμη για μεγάλες προκλήσεις, εκτελώντας το έργο στην αυθεντική γραφή του 1948. Μια από τις πρωτοτυπίες του όλου εγχειρήματος αποτελεί και η επιθυμία του μαέστρου Γιώργου Πέτρου να συνυπογράψει τη σκηνοθεσία μαζί με τον Πάρη Μέξη. Ο ίδιος ο μαέστρος αποκαλύπτει: «Στο έργο έχουμε κρατήσει τη δική του, φυσική ενορχήστρωση, όπως ακριβώς παρουσιάστηκε το 1948, τότε που γίνονταν μεγάλες παραγωγές στο Broadway, με 30- 35μελή ορχήστρα. Εμείς είμαστε μια συμφωνική, κλασική ορχήστρα, και η ενορχήστρωση αυτή χρησιμοποιεί τον ακουστικό, συμφωνικό ήχο, με έναν μοναδικό τρόπο ».

Το λιμπρέτο των Μπέλλα και Σάμιουλ Σπέγουακ βασίστηκε στο Ημέρωμα της στρίγγλας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και περιγράφει την αιώνια μάχη των δύο φύλων και την ανάγκη των ανθρώπων να μπουν σε μια καινούργια περίοδο ζωής, εμβαθύνοντας περισσότερο στη φυσιολογία των σχέσεων και του γάμου και στον τρόπο που αυτές επηρεάζονται από το χρήμα. Ο Γιώργος Πέτρου προσθέτει:
«Ένας τέλειος συνδυασμός μουσικού θεάτρου σε ένα ιδιοφυές σενάριο, ένα αντιδάνειο από τη Στρίγγλα που έγινε αρνάκι του Σαίξπηρ, αλλ' ενταγμένο στην σύγχρονη εποχή, κρατώντας όμως ένα μεγάλο κομμάτι του Σαίξπηρ μέσα. Και με μια μουσική μοναδικής δραματικότητας, είναι κωμωδία, αλλά είναι υποδειγματικός ο τρόπος του πώς η μουσική ντύνει τόσο αποτελεσματικά το δράμα».

Η αιώνια μάχη των δύο φύλων στη σκηνή του Μπρόντγουεϊ

Οι θεατές εισάγονται από τη μια στα παρασκήνια μιας σύγχρονης παράστασης όπου οι ηθοποιοί είναι σε αναβρασμό για την πρεμιέρα της «Στρίγγλας» και από την άλλη στη νοσταλγική Ιταλία του 1950 όπου εκτυλίσσεται το σαιξπηρικό έργο. Εντυπωσιακά και ταυτόχρονα λιτά τα σκηνικά της Αλεξίας Θεοδωράκη. Ήδη από τις πρώτες νότες, η Καμεράτα μεταφέρει νοερά το κοινό στη σκηνή του Μπρόντγουεϊ και εκτελεί με απαράμιλλη εκφραστικότητα μουσικά θέματα του έργου. Καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης, η ορχήστρα επέδειξε άρτιο συντονισμό, όχι μόνο μεταξύ των δικών της εκτελεστών, αλλά και μεταξύ των ηθοποιών – τραγουδιστών. Από τις πρώτες νότες φάνηκε το κέφι της, το οποίο διατηρήθηκε αμείωτο μέχρι το τέλος της παράστασης. Οι μουσικοί ήταν ιδιαίτερα συμμετοχικοί, καθώς συνιστούσαν αναπόσπαστο μέρος της παράστασης και απέδειξαν ότι η σύμπραξη ήταν καλοδουλεμένη σε όλες της τις λεπτομέρειες. Τα σολιστικά μέρη, κυρίως των πνευστών, ξεχώρισαν και οι μουσικοί εκτελεστές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους εκτελώντας τα σόλι τους με ιδιαίτερα εκφραστικό τρόπο.

Η ορχήστρα επέδειξε άρτιο συντονισμό, όχι μόνο μεταξύ των δικών της εκτελεστών, αλλά και μεταξύ των ηθοποιών – τραγουδιστών.

Η υπόθεση του έργου είναι λαϊκότροπη και προσιτή στον μέσο θεατή. Η «στρίγγλα» Κέιτ (Ειρήνη Καραγιάννη) αρνείται να υποταγεί στους άντρες και δυσκολεύει τη ζωή της αδερφής της Μπιάνκας (Νάντια Κοντογιώργη) που ερωτεύεται τον όμορφο Λουκέντιο (Ιάσονας Μανδηλάς). Βρίσκει όμως τον δάσκαλό της στο πρόσωπο του ευγενούς Πετρούκιο (Χάρης Ανδριανός) ο οποίος θα καταφέρει να την εξημερώσει και να την αποτρέψει από το γάμο με έναν ναύαρχο (Χάρης Ρώμας). Τους ήρωες της παράστασης ερμηνεύουν δυο πρώην σύζυγοι οι οποίοι προσπαθούν με διάφορες τακτικές και ερωτοτροπίες με τρίτα πρόσωπα να αναθερμάνουν το ενδιαφέρον για τη σχέση τους. Ουσιαστικά, οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι είναι διπλοί, αφού άλλοτε αφορούν τους ηθοποιούς στα παρασκήνια (στους αντίστοιχους ρόλους του Κόουλ Πόρτερ: Λίλυ Βανέσι, Φρεντ Γκράχαμ, Λόις Λέιν και Μπιλ Καλχούν) και άλλοτε τους ρόλους που εκτελούν στο έργο του Σαίξπηρ (Κατερίνα, Πετρούκιος, Μπιάνκα, Λουκέντιος). Αξίζει να σημειωθεί πως τους δύο από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους υποδύθηκαν πειστικότατα δυο λυρικοί τραγουδιστές, η Ειρήνη Καραγιάννη και ο Χάρης Ανδριανός, οι οποίοι κέρδισαν τις εντυπώσεις με το εύρος, την ένταση και την καθαρότητα της φωνής τους και στο τέλος της παράστασης καταχειροκροτήθηκαν πολύ περισσότερο και από τους πιο δημοφιλείς Κώστα Βουτσά και Χάρη Ρώμα. Η ανταμοιβή του κοινού ήταν η ένθερμη αντίδρασή του.

kissme-porter-coleΟ Κόουλ Πόρτερ γεννήθηκε το 1891 και πέθανε το 1964. Πήρε κλασική μουσική παιδεία και ασχολήθηκε με τη σύνθεση από νωρίς. Στα είκοσι έξι του έγραψε το πρώτο του μιούζικαλ, μια κωμωδία με τίτλο Δες πρώτα την Αμερική (See America first). Στις σκηνές του Μπρόντγουεϊ έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και τη δεκαετία του '30 καθιερώθηκε ως ένας από τους πιο σημαντικούς τραγουδοποιούς, δεδομένου του ότι έγραφε ο ίδιος και τους στίχους των τραγουδιών του. Το 1937 είχε ένα σοβαρό ατύχημα κατά τη διάρκεια ιππασίας, που τον άφησε ανάπηρο μέχρι το τέλος της ζωής του. Το Kiss me Kate παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μπρόντγουεϊ το Δεκέμβριο του 1948 και τιμήθηκε με βραβείο Τony.

* Η ΧΡΥΣΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ είναι μουσικός και εκπαιδευτικός.

 

Στίχοι – μουσική: Cole Porter
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου 4,7,10/10, Νίκος Λαάρης 9,11/10
Σκηνοθεσία/μετάφραση: Πάρις Μέξης – Γιώργος Πέτρου
Χορογραφίες: John Todd
Σκηνικά: Πάρις Μέξης – Αλεξία Θεοδωράκη
Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη
Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος
Μουσική προετοιμασία/διδασκαλία χορωδίας/πιάνο: Δημήτρης Γιάκας
Βοηθός μαέστρος και μουσική προετοιμασία: Νίκος Λαάρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιωργίνα Γερμανού
Βοηθός φωτιστή: Στέλλα Κάλτσου

Διανομή:
Lilly Vanessi / Kατερίνα: Ειρήνη Καράγιαννη
Fred Graham / Πετρούκιος: Χάρης Ανδριανός
Lois Lane / Μπιάνκα: Νάντια Κοντογεώργη
Bill Calhoun / Λουκέντιος: Ιάσονας Μανδηλάς
Δύο άντρες: Παύλος Μαρόπουλος, Δημήτρης Ναλμπάντης
Harry Trevor / Μπατίστα: Κώστας Βουτσάς
Ναύαρχος Harrison Howell: Χάρης Ρώμας
Ορτένσιος: Γιάννης Φίλιας
Γκρέμιος: Μιχάλης Ψύρρας
Χάττυ: Κωνσταντίνα Τσιριμώνα
Ralph: Αποστόλης Ψυχράμης
Χορεύουν: Μιμή Αντωνάκη, Αυγή Παναγιωτοπούλου, Αντώνης Στρούζας, Γιάννης Labner.
Συμμετέχει φωνητικό σύνολο με διακεκριμένους λυρικούς καλλιτέχνες: Ελένη Σταμίδου, Αναστασία Κότσαλη, Βάγια Κωφού, Λητώ Μεσσήνη, Πένυ Δεληγιάννη, Μαριλένα Χρυσοχοΐδη, Κώστας Ζαμπούνης, Βαγγέλης Αγγελάκης, Τίμος Σιρλατζής, Γιάννης Φίλιας, Σωτήρης Τριάντης, Μιχάλης Ψύρρας 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

Για τις παραστάσεις «Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα» του Γουστάβο Οτ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αποστολόπουλου, που ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου «Σταθμός». Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Η κασέτα» © Αγγ. Παπαδόπουλος.&nb...

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

Για την παράσταση «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Κεντρική εικόνα: © Κωνσταντίνος Λέπουρης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Κουαρτέτο» του Heiner Müll...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Οι Εκδότες Βιβλίου κατέθεσαν αναλυτικά μια σειρά από αιτήματα προς την πολιτεία μεταξύ των οποίων η σαφώς μεγαλύτερη εκπροσώπησή τους στο ενδεκαμελές ΔΣ του νέου φορέα για το βιβλίο.

Επιμέλεια: Book Press

Για χρόνια ο χώρος...

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

H Αμερικανίδα συγγραφέας Cara Hoffman θα βρεθεί σήμερα (7.30 μ.μ.) στο Πατάρι του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων Gutenberg (Διδότου 37) και θα συνομιλήσει με τον μεταφραστή του βιβλίου της «Οι Κράχτες» (εκδ. Gutenberg), Παναγιώτη Κεχαγιά, με αφορμή την πρόσφατη έκδοσή του. 

Επιμέλεια: Book Press ...

5 λεπτά με την Νάγια Δαλακούρα

5 λεπτά με την Νάγια Δαλακούρα

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, με την Νάγια Δαλακούρα με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Ο χορός του ανέμου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Κεντρική εικόνα: © Αντώνης Κεκιδάκης. 

Επιμέλεια: Book Press

Κάποιοι λέν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ