alt

Για την παράσταση Weaving Chaos της Τania Carvalho, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2015.

Του Νίκου Ξένιου

Κλασικό μπαλέτο, σύγχρονος χορός και μια σύνοψη της ιστορίας της ζωγραφικής συνθέτουν τη χορογραφική τοιχογραφία Weaving Chaos που παρουσιάσε στο Φεστιβάλ Αθηνών η πορτογαλίδα χορογράφος Τάνια Καρβάλιο στην πρώτη της επίσκεψη στη Ελλάδα.

Εμπνευσμένη από την ομηρική «Οδύσσεια», η σύνθεση της Καρβάλιο αντιμετωπίζει με μνημειακό τρόπο την επική ποίηση, αναπαριστώντας εικαστικά και κινησιολογικά τον αγώνα της αέναης επιστροφής στον γενέθλιο τόπο, τη νοσταλγία του κορμιού και μια δαντικού τύπου καταβύθιση στα τάρταρα. Η περιπλάνηση των δώδεκα χορευτών του σχήματος «Bomba Suicida» γίνεται χαοτική καθώς οι ρόλοι συγχέονται και ένα ψυχαναλυτικό ταμπλό εκτυλίσσεται επί σκηνής με κορυφούμενη ένταση.

Ένα fresco χαρακτήρων

Εμφανώς επηρεασμένη από τα εικαστικά δεδομένα της Ιστορίας της Τέχνης, αντιπαραθέτει το γλυκό και ρομαντικό περιβάλλον του κλασικού χορού στη βία και τη μανία του σύγχρονου ώστε να παραγάγει χαρακτήρες.

Επιζητώντας την απόδοση μιας αρχετυπικής, αιώνιας φόρμας, η Καρβάλιο εξατομικεύει την κίνηση και την αμφίεση των χορευτών της και αναδεικνύει τις αντιθέσεις τους μέσα στη συνολική σύνθεση. Εμφανώς επηρεασμένη από τα εικαστικά δεδομένα της Ιστορίας της Τέχνης, αντιπαραθέτει το γλυκό και ρομαντικό περιβάλλον του κλασικού χορού στη βία και τη μανία του σύγχρονου ώστε να παραγάγει χαρακτήρες. Οι μορφές της είναι τυραννισμένες, παλεύουν ακατάπαυστα επί σκηνής αγνοώντας πού βρίσκονται και γιατί υφίστανται μια μεταφυσικής διάστασης δοκιμασία. Το μεσογειακό σύμπαν που αναπαριστά περνά από ένα γεωμετρικό, γωνιώδες σχήμα εικοσαέδρου σε μια πιο καμπύλη εκδοχή, εμπνευσμένη από τα κύματα της θάλασσας σε τρικυμία.

Συνεχής φόβος θανάτου διατρέχει τη χορογραφία ενώ μια σκοτεινή ιδιοσυγκρασιακή δομή αποκαλύπτεται: αταξία, απώλεια της ισορροπίας, απόκλιση από το κείμενο του Ομήρου, υπερρεαλιστικά δεδομένα και μια σύνθεση που επανεφευρίσκει τους όρους ύπαρξής της και μελετά με το ανατομικό νυστέρι σε μια «πλάγια», oblique προοπτική και διάταξη στον χώρο. Τα κοστούμια του Αλεξάντερ Προτίκ έχουν το χρώμα της άμμου με μιαν απόχρωση κόκκινη κρασάτη: ο έξοχος, εφευρετικός ενδυματολόγος περιβάλλει τους χορευτές τα γήινα, υποκίτρινα και διαφανή υφάσματα των ζωγραφικών συνθέσεων «φρέσκο» του Μανιερισμού: τους ξεγυμνώνει χωρίς να τους εκχυδαḯζει, τους προστατεύει εκθέτοντάς τους όπως κάνει στις μορφές του ο Γιάκοπο ντελ Κόντε, τους στολίζει με τη ζωώδη γυμνότητα και τα κοσμήματα του πόθου που φέρουν οι μορφές του Τζόρτζιο Βαζάρι, τους παραμορφώνει σε χοίρους, φαύνους και τέρατα όπως ο Αρτσιμπόλντο, βάζει ανάμεσά τους μιαν ολόγυμνη, σατυρικής ενέργειας, αθλητική και δαιμόνια Μούσα και τους υποβάλλει στο συνεχές μαρτύριο της χορογραφικής επινόησης, διατηρώντας παράλληλα μια κάθετη δέσμη φωτός για να μαγνητίσει, κατά περίπτωσιν, έναν από αυτούς: αυτή είναι η Καλυψώ της Τάνια Καρβάλιο, ή η Κίρκη που με τη γητειά της παγιδεύει και θέτει φραγμούς στην πραγμάτωση του πόθου. Ο ένας μετά τον άλλον οι χαρακτήρες της Οδύσσειας και οι προσωποποιήσεις των ασύνειδων φόβων τους παγιδεύονται από τη δέσμη αυτήν του φωτός, προσδέονται στο κατάρτι με βουλοκέρι στ’ αυτιά, ενώ μυθολογικά τέρατα, Σειρήνες και φαύνοι τους περιτριγυρίζουν και τους γίνονται εμμονή. Ο νόστος της σύνθεσης κορυφώνεται από την επινόηση μιας μινιμαλιστικής επανάληψης ενός μουσικού και κινησιολογικού μοτίβου «κατάρρευσης» εν είδει μαρτυρίου στη δέσμη φωτός του κέντρου, ενώ πίσω, γύρω, σε πλάγια διάταξη ή σε παραλληλία -πάντως σε διαρκώς αναμορφούμενο σύμπαν- οι υπόλοιποι χορευτές επιστρατεύουν μιαν απίστευτη ποικιλία κινήσεων που καλύπτει όλη την ιστορία του χορού.

alt

Οι δώδεκα ερμηνευτές κατατεμαχίζονται σε μικρά εικαστικά σύνολα που παραπέμπουν στον Καραβάτζιο, συσφίγγονται σε χρυσοκόκκινες ανθρωποσυνθέσεις τύπου Ρέμπραντ και εξαχνώνονται σε μανιερίστικη διάταξη με κατεύθυνση τον ουρανό τύπου Ελ Γκρέκο.

Χορογραφία έκκεντρη και εκκεντρική

Η Τάνια Καρβάλιο δεν μελετά θεωρητικά τον Όμηρο, αλλά πειραματίζεται παρατάσσοντας τους χορευτές της σε μιαν ασυνέχεια θέσεων και κινήσεων και κατόπιν τους συγχρονίζει, εκδιπλώνοντας τις δυνατότητες συνύπαρξής τους. Το πρόσωπο που αναπαριστά την Πηνελόπη είναι μια Γλυκοφιλούσα ή μια Mater Dolorosa που αναλύεται σε κλάματα υφαίνοντας και ξηλώνοντας το υφαντό του χρόνου. Ο Οδυσσέας, με τη σειρά του, είναι διχασμένος ανάμεσα στον άσβεστο πόθο της επιστροφής και στο πανούργο σχέδιο της επιβίωσης: το ζευγάρι πλαισιώνει το χορευτικό σύνολο φέροντας ως σήμα κατατεθέν τον κάματο, την εξάντληση και τον κοινό πόθο. Οι δώδεκα ερμηνευτές διαρκώς πέφτουν και ξανασηκώνονται, χάνονται στο βάθος της σκηνής κι επανέρχονται, αναδύονται από ένα πίνακα αναγεννησιακό και εισβάλλουν στο πλάνο, κατατεμαχίζονται σε μικρά εικαστικά σύνολα που παραπέμπουν στον Καραβάτζιο, συσφίγγονται σε χρυσοκόκκινες ανθρωποσυνθέσεις τύπου Ρέμπραντ και εξαχνώνονται σε μανιερίστικη διάταξη με κατεύθυνση τον ουρανό τύπου Ελ Γκρέκο, ενώ μια απειλητική θύελλα τους διώκει. Κωπηλατούν μιαν Αργώ που τρίζει και γίνονται οι ίδιοι οι αρμοί της, τα κουπιά της, οι επιβάτες της, τα πανιά της και τα κύματα που την ταλανίζουν. 

Η Τάνια Καρβάλιο γεννήθηκε το 1976 στο Viana do Castelo της Πορτογαλίας. Ξεκίνησε την ενασχόλησή της με το μπαλέτο σε ηλικία πέντε χρονών και καταπιάστηκε με τον σύγχρονο χορό στα δεκατέσσερά της. Σπούδασε στις Caldas da Rainha και το 1995 συνέχισε τις σπουδές της στη Λισαβόνα.  Εκεί διασταυρώθηκε με τον Filipe Viegas και την Clara Sena, με πρόσκληση και συνεργασία των οποίων ίδρυσε το σχήμα «Bomba Suicida». Το 2005 παρακολούθησε τα σεμινάρια χορογραφίας του Ιδρύματος Calouste Gulbenkian της Λισαβόνας). Σπούδασε μουσική με τους João Aleixo, Diogo Alvim and Youri Popov και από αυτήν τη μελέτη προέκυψαν τα  projects Ideolecto(2013), Moliquentos (2011), Trash Nymph (2008), και Madmud (2007. Το ενδιαφέρον της για τις οπτικές τέχνες και τη ζωγραφική είναι έκδηλο στη χορογραφία της και στις προσωπικές εικαστικές της επιδόσεις. 

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Info
Χορογραφία
Tânia Carvalho
Μουσική
Ulrich Estreich
Κοστούμια
Aleksandar Protic
Φωτισμοί
Zeca Iglésias
Σχεδιασμός φωτισμών
Jorge Santos
Ερμηνεύουν
Marta Cerqueira, André Santos, Bruno Senune, Catarina Félix, Cláudio Vieira, Gonçalo Ferreira de Almeida, Jácome Filipe, Leonor Hipólito, Luiz Antunes, Luís Guerra, Maria João Rodrigues, Petra Van Gompel

Παραγωγή
João Guimarães for Tânia Carvalho

Συμπαραγωγή
Les Subsistances (Lyon), Biennal de la Danse de Lyon (Lyon), Thèâtre de la Ville com Les Spectacles vivants - Centre Pompidou (Paris), Maria Matos Teatro Municipal (Lisboa), Centro Cultural Vila Flor (Guimarães), O Espaço do Tempo (Montemor-O-Novo), Teatro Viriato (Viseu)

DGArtes/Governo de Portugal

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Rohtko», του Λούκας Τβαρκόφσκι, στη Στέγη (κριτική)

«Rohtko», του Λούκας Τβαρκόφσκι, στη Στέγη (κριτική)

Στην κεντρική σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση είδαμε τη μεγαλειώδη παράσταση «ROHTKO» του Πολωνού σκηνοθέτη Λούκα Τβαρκόφσκι [Lukasz Twarkowski], αποτέλεσμα συνεργασίας του με τον Κρίστιαν Λούπα.

Γράφει ο Νϊκος Ξένιος

Ο Λούκας Τβαρκόφσκι σκηνοθέτησε τ...

«Ταρτούφος» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη, στο θέατρο Σταθμός (κριτική)

«Ταρτούφος» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη, στο θέατρο Σταθμός (κριτική)

Η παράσταση «Ταρτούφος» του Μολιέρου παρουσιάζεται στο θέατρο «Σταθμός», σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη. Φωτογραφίες: © Πάτροκλος Σκαφίδας

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Στο θέατρο «Σταθμός» είδαμε τον «Ταρτούφο» (Tartuffe, ...

«Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον» της Βαλέριας Δημητριάδου, από τους C. for Circus, στο Σύγχρονο Θέατρο (κριτική)

«Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον» της Βαλέριας Δημητριάδου, από τους C. for Circus, στο Σύγχρονο Θέατρο (κριτική)

Η παράσταση «Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον» της Βαλέριας Δημητριάδου παρουσιάζεται στο Σύχρονο Θέατρο από τους C. for Circus. Φωτογραφίες: © Πάτροκλος Σκαφίδας.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Μετά από δεκαπέντε χρόνια κο...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Rohtko», του Λούκας Τβαρκόφσκι, στη Στέγη (κριτική)

«Rohtko», του Λούκας Τβαρκόφσκι, στη Στέγη (κριτική)

Στην κεντρική σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση είδαμε τη μεγαλειώδη παράσταση «ROHTKO» του Πολωνού σκηνοθέτη Λούκα Τβαρκόφσκι [Lukasz Twarkowski], αποτέλεσμα συνεργασίας του με τον Κρίστιαν Λούπα.

Γράφει ο Νϊκος Ξένιος

Ο Λούκας Τβαρκόφσκι σκηνοθέτησε τ...

Το Dublin Literary Award 2023 στη Γερμανίδα Katja Oskamp

Το Dublin Literary Award 2023 στη Γερμανίδα Katja Oskamp

Απονεμήθηκε στην Katja Oskamp και τη μεταφράστριά της στα αγγλικά Jo Heinrich, το «Dublin Literary Award 2023» για το μυθιστόρημά της Katja Oskam «Marzahn, Mon Amour». Σύντομα θα κυκλοφορήσει και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Book Press

...
Χαρούκι Μουρακάμι: Τιμήθηκε με το βραβείο «Πριγκίπισσα των Αστουριών»

Χαρούκι Μουρακάμι: Τιμήθηκε με το βραβείο «Πριγκίπισσα των Αστουριών»

Ο Haruki Murakami [Χαρούκι Μουρακάμι] είναι ο πρώτος Ιάπωνας συγγραφέας που έλαβε το Βραβείο «Πριγκίπισσα των Αστουριών». Η συλλογή διηγημάτων του «Σε πρώτο ενικό» κυκλοφόρησε προσφάτως από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση Βασίλη Κιμούλη.

Επιμέλεια: Book Press...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ [Damon Galgut] «Αρκτικό καλοκαίρι» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Μαΐου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Οι δύο άντρες κάθονταν στις πο...

«Ο γυάλινος κήπος» της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ (προδημοσίευση)

«Ο γυάλινος κήπος» της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ [Tatiana Ţîbuleac] «Ο γυάλινος κήπος» (μτφρ. Άντζελα Μπράτσου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 15 Μαΐου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Κήπος βιβλίων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

«Κήπος βιβλίων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τον πρόλογο του συγγραφέα Παναγιώτη Γούτα της ανθολογίας κειμένων του «Κήπος βιβλίων – Διαβάζοντας Θεσσαλονικείς και Αμερικανούς πεζογράφους», που θα κυκλοφορήσει στις 17 Μαΐου από τις εκδόσεις Νησίδες.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Σε δημοσίευσή της στον Independent, η αρθρογράφος Clarisse Loughrey ξεχώρισε τα εικοσιπέντε σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα που γράφτηκαν από γυναίκες συγγραφείς. Στη φωτογραφία, μία από αυτές, η Octavia E. Butler [1947 - 2006], συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας με έντονο κοινωνικό και πολιτικό υ...

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

Φάκελος αρχαιοκαπηλία με προτάσεις τριών βιβλίων: «Επιχείρηση “Νόστος”: Ένα χρυσό στεφάνι και μια Κόρη για τον Αλέξη Καρρά» (εκδ. Τόπος), του Νικόλα Ζηργάνου, «Αρχαιοκαπηλία και εμπόριο αρχαιοτήτων – Μουσεία, έμποροι τέχνης, οίκοι δημοπρασιών, ιδιωτικές συλλογές» (εκδ. Άγρα), του Ανδρέα Αποστολίδη και  «Ίλ...

Bιβλία αυτοβοήθειας, αυτογνωσίας και προσωπικής βελτίωσης: 20 επιλογές από τις καλύτερες πρόσφατες εκδόσεις

Bιβλία αυτοβοήθειας, αυτογνωσίας και προσωπικής βελτίωσης: 20 επιλογές από τις καλύτερες πρόσφατες εκδόσεις

Κανείς δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημά σου, αν δεν κάνεις ο ίδιος την αρχή για να βοηθήσεις τον εαυτό σου. Είκοσι επιλογές από τις καλύτερες πρόσφατες εκδόσεις βιβλίων αυτοβοήθειας, αυτογνωσίας και προσωπικής βελτίωσης από τους επαγγελματίες του είδους.

Επιμέλεια: Book Press...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ