alt

Για την παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου Dressed Undressed, που παρουσιάζεται στο Θέατρο Σημείο.

Του Νίκου Ξένιου

Στο θέατρο «Σημείο», είκοσι δύο χρόνια έπειτα από τους «Γάμους» του Ιγκόρ Στραβίνσκι και είκοσι πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή του, το χοροθέατρο ΟΚΤΑΝΑ του Κωνσταντίνου Ρήγου επαναλαμβάνει το τρυφερό και προκλητικό ταυτόχρονα Dressed Undressed για τέσσερις παραστάσεις (20, 21 & 27, 28 Απριλίου).

Σύμφωνα με δήλωση του χορογράφου, τα επόμενα χρόνια οι δύο χορευτές θα ερμηνεύουν το έργο σε διαφορετικούς χώρους, μια φορά το χρόνο, με σκοπό την καταγραφή της σχέσης του σώματος με το χρόνο. Η πρώτη εκκίνηση του έργου έγινε το 2010, ακολούθησαν η Βαλκανική Πλατφόρμα Χορού της Λιουμπλιάνα, ο Μήνας Χορού της Σεβίλλης, το Cuore di Grecia της Μπολόνια, η Πάτρα, και τώρα η παράσταση επιστρέφει στην Αθήνα. Χορεύουν ο Τάσος Καραχάλιος και ο Γιάννης Νικολαΐδης, ενώ η δραματουργική εργασία έχει γίνει από την Ξένια Αηδονοπούλου.  

Είμαστε απόγονοι ενός αδελφοκτόνου

Το γυμνό ανθρώπινο σώμα, σε αντίθεση με τη δεκαετία του ’90, δεν είναι πλέον φορέας ανατρεπτικής δύναμης, αλλά είναι, τρόπον τινά, «καθησυχαστικό», γιατί το συναντά κανείς παντού, σε πλήρη εμπορική αξιοποίηση. Η γυμνότητα δεν περιβάλλεται τον αισθησιασμό της πλέον, ούτε συνιστά πρόκληση. Πρόκληση, αντίθετα, συνιστά η συνειδητοποίηση της γυμνότητας, ταυτισμένη με την απώλεια του χαμένου παραδείσου, στον δυτικό πολιτισμό είναι ταυτόσημη με το προπατορικό αμάρτημα, ενώ η παραδείσια αθωότητα ταυτίζεται με την απενοχοποιημένη γυμνότητα. Ο Κήπος της Εδέμ και ο απολεσθείς παράδεισος, πιθανόν η αδελφοκτονία τύπου Κάιν-Άβελ, είναι μοτίβα που θα επανέλθουν στην προβληματική του χορογράφου υπό διάφορες μορφές (βλ. παράσταση «Αρκαδία», λόγου χάριν), ενώ η απαλλαγή από τα υλικά δεσμά είναι επίσης μια συμβολική της απέκδυσης του πολιτισμικού ενδύματος. Στο Dressed Undressed το σύγχρονο σπορ ένδυμα με το μπουφάν φιδιού παραπέμπει στην παλαίστρα και στους τόπους συναναστροφών των ανθρώπων και η συνάντηση των δύο ανδρών επιτελείται σε σκηνικό αφαιρετικό και ερμητικά κλειστό.

Η γυμνότητα δεν περιβάλλεται τον αισθησιασμό της πλέον, ούτε συνιστά πρόκληση. Πρόκληση, αντίθετα, συνιστά η συνειδητοποίηση της γυμνότητας, ταυτισμένη με την απώλεια του χαμένου παραδείσου.

Επιθυμητό, αποσιωπημένο, ακρωτηριασμένο σώμα δεν υπάρχει στην αρχετυπική, φυσική κατάσταση, ει μη μόνον στην «εν πόλει» υπαγωγή του, ως παράγωγο της ανθρώπινης παρέμβασης, συγκάλυψης, αλλοίωσης, στρέβλωσης. Η αισθητική συνύπαρξη του γυμνού με το ντυμένο σώμα ανάγεται στην εικαστική μας παράδοση ήδη στο «Πρόγευμα στη χλόη» του Μανέ, ενώ γεννά παραστάσεις αισθησιασμού και εξουσιαστικής επιβολής του ισχυρότερου: το «πολιτικό» αυτό σώμα είναι αυτό που υφίσταται χρηστική αντιμετώπιση, ως σώμα στο οποίο ο συνάνθρωπος επενδύει, ως σώμα το οποίο ο συνάνθρωπος σημαδεύει, βασανίζει, σκεπάζει, υποβάλλει σε εργασία, τελετουργικά θάβει. Ως σώμα το οποίο ο ιδεαλισμός ακρωτηριάζει από την ψυχή και το παραδίδει, στην ανίερή του εκδοχή, στη χριστιανική ηθική. Ως σώμα που το επανανακαλύπτει η Αναγέννηση, το μελετά ο Ανθρωπισμός, το νοσταλγεί η γενιά των λουλουδιών της δεκαετίας του ‘60 και το στρεβλώνει η σύγχρονη πορνογραφία. «Μέσα από την οργάνωση του χώρου, του χρόνου και των κινήσεων της καθημερινής ζωής τα σώματά μας εκπαιδεύονται, διαμορφώνονται και σφραγίζονται με τη βούλα των ιστορικά κυρίαρχων μορφών αντίληψης του εαυτού μας», γράφει η Suzan Bordo[1].

Κλειστό δωμάτιο και απομόνωση, που φέρνει τον συγχρωτισμό και μια πλήρη γκάμα συναισθημάτων: οι δύο εξαιρετικοί χορευτές έχουν δουλέψει σε βάθος τη σύλληψη του κ. Ρήγου, δίνοντας στην κυριολεξία όλο τους το είναι και σπαρασσόμενοι επί σκηνής. Οι –ελάχιστες– ατέλειες των σωμάτων τους είναι απόλυτα εκτεθειμένες σε κοινή θέα, η ωραιοποίηση εξαφανίζεται σε κλάσματα δευτερολέπτου, αυτό που επικρατεί είναι η εκμυστήρευση και η αναμέτρηση με την πραγματικότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, η παράσταση είναι αφοπλιστικά ειλικρινής και τον χορογραφικό καμβά ο κ. Ρήγος τον απαλλάσσει από ιερατικές καθηλώσεις και αισθησιακές παραμέτρους, ψευδοσεμνοτυφία και αποκρύψεις. Αφήνει τον ενδιάθετο κανιβαλισμό του ανθρώπου να εκδιπλωθεί σε όλα τα στάδιά του, σχολιάζοντας έτσι την πορεία όλου του πολιτισμού βίας και υποκρισίας.

altΟ απόλυτος παράδεισος του γυμνού σώματος

Θα μπορούσε να περιγράψει κανείς τη χορογραφία του κ. Ρήγου ως αναπαράσταση μιας έντονης ερωτικής σχέσης, από την κεραυνοβόλο της σύλληψη ως τον αλληλοσπαραγμό. Η σκηνική performance, το physical theatre και ο σύγχρονος χορός, στην ιδεωδέστερη συνύπαρξή τους, παράγουν τη βεβαιότητα ότι το ανθρώπινο κορμί είναι το μοναδικό φυσικό αντικείμενο που, λόγω της κατάφωρης σύγκρουσής του με την επικρατούσα ηθική και τα πλέγματα ρατσισμού και ωραιοποίησης του πολιτισμού, μπορεί, αποκαλυπτόμενο, να μας επαναφέρει στην αρχική κατάσταση της Εδέμ εκτινάσσοντας τα όρια της αντίληψής μας. Ο κ. Ρήγος αποδεικνύεται, για μιαν ακόμη φορά, maître της οριοθέτησης, σκηνικής παράθεσης και αξιοποίησης των άψογων σωμάτων των χορευτών του: σε άριστη συνεργασία με τις φωνητικές υποδείξεις της κ. Αηδονοπούλου, δημιουργεί υψηλό θέατρο μέσα από τη σιωπή, ενώ ένα σύντομο «παραδείσιο» intermezzo υπογραμμίζεται από τη μουσική, για να εξαφανιστεί και πάλι στην «κραυγαλέα» σιωπή της διαμάχης και του αγώνα επιβίωσης. Οι διαφορετικές εκδοχές του σώματος, στη βαθμιαία αποκάλυψη της τρωτότητάς του, είναι συγκινητικές, γιατί εκλιπαρούν την επαφή και όμως τη μετατρέπουν σε βασανισμό. Όσο για την έκθεση του καλλιτέχνη, κρίνουμε πως η έκθεση του γυμνού σώματος είναι τμήμα μόνο της γενικότερης «έκθεσης» στην οποία πρέπει να υποβληθεί ένας performer ώστε να δώσει μιαν άρτια παράσταση. Στην προκειμένη περίπτωση, το ρούχο, μεταξύ άλλων, λειτουργεί ως παρηγοριά και ως καταφύγιο, γιατί το αδηφάγο βλέμμα του θεατή έχει εθιστεί στην πορνογραφική πρόσληψη, προσέγγιση και αποτίμηση της γυμνότητας.

Μια εξαιρετική παράσταση σύγχρονου χορού, που αποτυπώνει την καλλιτεχνική ωριμότητα του κ. Ρήγου στην ύψιστη έκφανσή της. Και, φυσικά, επί σκηνής, δύο εξαιρετικοί χορευτές και δάσκαλοι χορού.

Ο καλλιτέχνης, αυτός ο «νικηφόρος νευρωτικός», έχει την –ποιητική– άδεια να αντικρύσει το ανδρικό σώμα ως δέμας της ερωτικής δεξιότητας, μεταξύ άλλων. Ο εκπληκτικός Τάσος Καραχάλιος, σε μιαν έξαρση πρωτόγονου κανιβαλισμού (διανθισμένη, ωστόσο, με γέλια και ακκισμούς ερωτικής περίπτυξης), απογυμνώνει τον Γιάννη Νικολαḯδη από τα ρούχα του, «καταβροχθίζοντάς» τα. Ακολουθεί η οικειοποίηση των «υπαρχόντων» του άλλου, η ικεσία για τρυφερότητα, ο φόβος της σύνδεσης, η άρνηση του commitment, η εισβολή στον προσωπικό χώρο του άλλου, η συνένωση σε «ένα σώμα» που αποδεικνύεται ατελέσφορη και οδηγεί σε αστείους, τερατώδεις συνδυασμούς πολυπόδων, η αμηχανία, η επιφύλαξη, η έξαρση της επιθετικότητας, ο ανταγωνισμός που κορυφώνεται και, φυσικά, ο αλληλοσπαραγμός. Μια εξαιρετική παράσταση σύγχρονου χορού, που αποτυπώνει την καλλιτεχνική ωριμότητα του κ. Ρήγου στην ύψιστη έκφανσή της. Μια επίδειξη δραματουργικής μαεστρίας. Και, φυσικά, επί σκηνής, δύο εξαιρετικοί χορευτές και δάσκαλοι χορού.

[1] Unbearable Weight- Feminism, Western Culture and the Body, στο συλλογικό έργο Τα όρια του σώματος, διεπιστημονικές προσεγγίσεις, εκδόσεις «Νήσος», Αθήνα, 2003.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Rohtko», του Λούκας Τβαρκόφσκι, στη Στέγη (κριτική)

«Rohtko», του Λούκας Τβαρκόφσκι, στη Στέγη (κριτική)

Στην κεντρική σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση είδαμε τη μεγαλειώδη παράσταση «ROHTKO» του Πολωνού σκηνοθέτη Λούκα Τβαρκόφσκι [Lukasz Twarkowski], αποτέλεσμα συνεργασίας του με τον Κρίστιαν Λούπα.

Γράφει ο Νϊκος Ξένιος

Ο Λούκας Τβαρκόφσκι σκηνοθέτησε τ...

«Ταρτούφος» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη, στο θέατρο Σταθμός (κριτική)

«Ταρτούφος» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη, στο θέατρο Σταθμός (κριτική)

Η παράσταση «Ταρτούφος» του Μολιέρου παρουσιάζεται στο θέατρο «Σταθμός», σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη. Φωτογραφίες: © Πάτροκλος Σκαφίδας

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Στο θέατρο «Σταθμός» είδαμε τον «Ταρτούφο» (Tartuffe, ...

«Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον» της Βαλέριας Δημητριάδου, από τους C. for Circus, στο Σύγχρονο Θέατρο (κριτική)

«Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον» της Βαλέριας Δημητριάδου, από τους C. for Circus, στο Σύγχρονο Θέατρο (κριτική)

Η παράσταση «Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον» της Βαλέριας Δημητριάδου παρουσιάζεται στο Σύχρονο Θέατρο από τους C. for Circus. Φωτογραφίες: © Πάτροκλος Σκαφίδας.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Μετά από δεκαπέντε χρόνια κο...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία» – μια νέα εκπομπή για τους ανθρώπους του βιβλίου απευθείας από το «υπόγειο» της Πολιτείας

«Βίος και Πολιτεία» – μια νέα εκπομπή για τους ανθρώπους του βιβλίου απευθείας από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής «Βίος και Πολιτεία» μεταδόθηκε ζωντανά την Παρασκευή και βρίσκεται ήδη στον «αέρα» του διαδικτύου. Μια πρωτοβουλία του μεγαλύτερου και πιο εν...

Λάνα Μπάστασιτς: «Στο βιβλίο μου, η Βοσνία θυμίζει τη Χώρα των Θαυμάτων του Λιούις Κάρολ»

Λάνα Μπάστασιτς: «Στο βιβλίο μου, η Βοσνία θυμίζει τη Χώρα των Θαυμάτων του Λιούις Κάρολ»

Σε συνέντευξή της στο American Booksellers Association, η Βόσνια συγγραφέας Lana Bastašić μίλησε για το βιβλίο της «Πιάσε το λαγό», που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Gutenberg, σε μετάφραση Ισμήνης Ραντούλοβιτς.

Επιμέλεια: Book Press

...
Φεστιβάλ ΛΕΑ: Ανακοινώθηκε η λίστα με τους φιναλίστ για το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης

Φεστιβάλ ΛΕΑ: Ανακοινώθηκε η λίστα με τους φιναλίστ για το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης

Δημοσιοποιήθηκε η λίστα με τους φιναλίστ για το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ.

Επιμέλεια: Book Press

Δημοσιοποιείται η λίστα των φιναλίστ για το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ, υπό την Αιγίδα της Α.Ε. ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» του Γκούναρ Στόλεσεν (προδημοσίευση)

«Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» του Γκούναρ Στόλεσεν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Γκούναρ Στόλεσεν [Gunnar Staalesen] «Τα ρόδα δεν πεθαίνουν ποτέ» (μτφρ. Βαγγέλης Γιαννίσης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Ιουνίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Υπάρχουν κάποιε...

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ [Damon Galgut] «Αρκτικό καλοκαίρι» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Μαΐου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Οι δύο άντρες κάθονταν στις πο...

«Ο γυάλινος κήπος» της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ (προδημοσίευση)

«Ο γυάλινος κήπος» της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ [Tatiana Ţîbuleac] «Ο γυάλινος κήπος» (μτφρ. Άντζελα Μπράτσου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 15 Μαΐου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πατριαρχία, φεμινισμός και κουίρ λογοτεχνία – Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ* και Καλοβυρνάς δίνουν απαντήσεις

Πατριαρχία, φεμινισμός και κουίρ λογοτεχνία – Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ* και Καλοβυρνάς δίνουν απαντήσεις

Λογοτεχνία, έμφυλες ταυτότητες, πατριαρχία, φεμινιστικό κίνημα, γυναικεία γραφή. Αμάντα Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ*, Λύο Καλοβυρνάς φωτίζουν όψεις ενός ζητήματος που μας αφορά περισσότερο απ΄ όσο ίσως πιστεύουμε, ενώ ακολουθεί επιλογή βιβλίων ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας από τις πρόσφατες ...

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Σε δημοσίευσή της στον Independent, η αρθρογράφος Clarisse Loughrey ξεχώρισε τα εικοσιπέντε σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα που γράφτηκαν από γυναίκες συγγραφείς. Στη φωτογραφία, μία από αυτές, η Octavia E. Butler [1947 - 2006], συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας με έντονο κοινωνικό και πολιτικό υ...

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

Φάκελος αρχαιοκαπηλία με προτάσεις τριών βιβλίων: «Επιχείρηση “Νόστος”: Ένα χρυσό στεφάνι και μια Κόρη για τον Αλέξη Καρρά» (εκδ. Τόπος), του Νικόλα Ζηργάνου, «Αρχαιοκαπηλία και εμπόριο αρχαιοτήτων – Μουσεία, έμποροι τέχνης, οίκοι δημοπρασιών, ιδιωτικές συλλογές» (εκδ. Άγρα), του Ανδρέα Αποστολίδη και  «Ίλ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ