alt

Για την παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου Dressed Undressed, που παρουσιάζεται στο Θέατρο Σημείο.

Του Νίκου Ξένιου

Στο θέατρο «Σημείο», είκοσι δύο χρόνια έπειτα από τους «Γάμους» του Ιγκόρ Στραβίνσκι και είκοσι πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή του, το χοροθέατρο ΟΚΤΑΝΑ του Κωνσταντίνου Ρήγου επαναλαμβάνει το τρυφερό και προκλητικό ταυτόχρονα Dressed Undressed για τέσσερις παραστάσεις (20, 21 & 27, 28 Απριλίου).

Σύμφωνα με δήλωση του χορογράφου, τα επόμενα χρόνια οι δύο χορευτές θα ερμηνεύουν το έργο σε διαφορετικούς χώρους, μια φορά το χρόνο, με σκοπό την καταγραφή της σχέσης του σώματος με το χρόνο. Η πρώτη εκκίνηση του έργου έγινε το 2010, ακολούθησαν η Βαλκανική Πλατφόρμα Χορού της Λιουμπλιάνα, ο Μήνας Χορού της Σεβίλλης, το Cuore di Grecia της Μπολόνια, η Πάτρα, και τώρα η παράσταση επιστρέφει στην Αθήνα. Χορεύουν ο Τάσος Καραχάλιος και ο Γιάννης Νικολαΐδης, ενώ η δραματουργική εργασία έχει γίνει από την Ξένια Αηδονοπούλου.  

Είμαστε απόγονοι ενός αδελφοκτόνου

Το γυμνό ανθρώπινο σώμα, σε αντίθεση με τη δεκαετία του ’90, δεν είναι πλέον φορέας ανατρεπτικής δύναμης, αλλά είναι, τρόπον τινά, «καθησυχαστικό», γιατί το συναντά κανείς παντού, σε πλήρη εμπορική αξιοποίηση. Η γυμνότητα δεν περιβάλλεται τον αισθησιασμό της πλέον, ούτε συνιστά πρόκληση. Πρόκληση, αντίθετα, συνιστά η συνειδητοποίηση της γυμνότητας, ταυτισμένη με την απώλεια του χαμένου παραδείσου, στον δυτικό πολιτισμό είναι ταυτόσημη με το προπατορικό αμάρτημα, ενώ η παραδείσια αθωότητα ταυτίζεται με την απενοχοποιημένη γυμνότητα. Ο Κήπος της Εδέμ και ο απολεσθείς παράδεισος, πιθανόν η αδελφοκτονία τύπου Κάιν-Άβελ, είναι μοτίβα που θα επανέλθουν στην προβληματική του χορογράφου υπό διάφορες μορφές (βλ. παράσταση «Αρκαδία», λόγου χάριν), ενώ η απαλλαγή από τα υλικά δεσμά είναι επίσης μια συμβολική της απέκδυσης του πολιτισμικού ενδύματος. Στο Dressed Undressed το σύγχρονο σπορ ένδυμα με το μπουφάν φιδιού παραπέμπει στην παλαίστρα και στους τόπους συναναστροφών των ανθρώπων και η συνάντηση των δύο ανδρών επιτελείται σε σκηνικό αφαιρετικό και ερμητικά κλειστό.

Η γυμνότητα δεν περιβάλλεται τον αισθησιασμό της πλέον, ούτε συνιστά πρόκληση. Πρόκληση, αντίθετα, συνιστά η συνειδητοποίηση της γυμνότητας, ταυτισμένη με την απώλεια του χαμένου παραδείσου.

Επιθυμητό, αποσιωπημένο, ακρωτηριασμένο σώμα δεν υπάρχει στην αρχετυπική, φυσική κατάσταση, ει μη μόνον στην «εν πόλει» υπαγωγή του, ως παράγωγο της ανθρώπινης παρέμβασης, συγκάλυψης, αλλοίωσης, στρέβλωσης. Η αισθητική συνύπαρξη του γυμνού με το ντυμένο σώμα ανάγεται στην εικαστική μας παράδοση ήδη στο «Πρόγευμα στη χλόη» του Μανέ, ενώ γεννά παραστάσεις αισθησιασμού και εξουσιαστικής επιβολής του ισχυρότερου: το «πολιτικό» αυτό σώμα είναι αυτό που υφίσταται χρηστική αντιμετώπιση, ως σώμα στο οποίο ο συνάνθρωπος επενδύει, ως σώμα το οποίο ο συνάνθρωπος σημαδεύει, βασανίζει, σκεπάζει, υποβάλλει σε εργασία, τελετουργικά θάβει. Ως σώμα το οποίο ο ιδεαλισμός ακρωτηριάζει από την ψυχή και το παραδίδει, στην ανίερή του εκδοχή, στη χριστιανική ηθική. Ως σώμα που το επανανακαλύπτει η Αναγέννηση, το μελετά ο Ανθρωπισμός, το νοσταλγεί η γενιά των λουλουδιών της δεκαετίας του ‘60 και το στρεβλώνει η σύγχρονη πορνογραφία. «Μέσα από την οργάνωση του χώρου, του χρόνου και των κινήσεων της καθημερινής ζωής τα σώματά μας εκπαιδεύονται, διαμορφώνονται και σφραγίζονται με τη βούλα των ιστορικά κυρίαρχων μορφών αντίληψης του εαυτού μας», γράφει η Suzan Bordo[1].

Κλειστό δωμάτιο και απομόνωση, που φέρνει τον συγχρωτισμό και μια πλήρη γκάμα συναισθημάτων: οι δύο εξαιρετικοί χορευτές έχουν δουλέψει σε βάθος τη σύλληψη του κ. Ρήγου, δίνοντας στην κυριολεξία όλο τους το είναι και σπαρασσόμενοι επί σκηνής. Οι –ελάχιστες– ατέλειες των σωμάτων τους είναι απόλυτα εκτεθειμένες σε κοινή θέα, η ωραιοποίηση εξαφανίζεται σε κλάσματα δευτερολέπτου, αυτό που επικρατεί είναι η εκμυστήρευση και η αναμέτρηση με την πραγματικότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, η παράσταση είναι αφοπλιστικά ειλικρινής και τον χορογραφικό καμβά ο κ. Ρήγος τον απαλλάσσει από ιερατικές καθηλώσεις και αισθησιακές παραμέτρους, ψευδοσεμνοτυφία και αποκρύψεις. Αφήνει τον ενδιάθετο κανιβαλισμό του ανθρώπου να εκδιπλωθεί σε όλα τα στάδιά του, σχολιάζοντας έτσι την πορεία όλου του πολιτισμού βίας και υποκρισίας.

altΟ απόλυτος παράδεισος του γυμνού σώματος

Θα μπορούσε να περιγράψει κανείς τη χορογραφία του κ. Ρήγου ως αναπαράσταση μιας έντονης ερωτικής σχέσης, από την κεραυνοβόλο της σύλληψη ως τον αλληλοσπαραγμό. Η σκηνική performance, το physical theatre και ο σύγχρονος χορός, στην ιδεωδέστερη συνύπαρξή τους, παράγουν τη βεβαιότητα ότι το ανθρώπινο κορμί είναι το μοναδικό φυσικό αντικείμενο που, λόγω της κατάφωρης σύγκρουσής του με την επικρατούσα ηθική και τα πλέγματα ρατσισμού και ωραιοποίησης του πολιτισμού, μπορεί, αποκαλυπτόμενο, να μας επαναφέρει στην αρχική κατάσταση της Εδέμ εκτινάσσοντας τα όρια της αντίληψής μας. Ο κ. Ρήγος αποδεικνύεται, για μιαν ακόμη φορά, maître της οριοθέτησης, σκηνικής παράθεσης και αξιοποίησης των άψογων σωμάτων των χορευτών του: σε άριστη συνεργασία με τις φωνητικές υποδείξεις της κ. Αηδονοπούλου, δημιουργεί υψηλό θέατρο μέσα από τη σιωπή, ενώ ένα σύντομο «παραδείσιο» intermezzo υπογραμμίζεται από τη μουσική, για να εξαφανιστεί και πάλι στην «κραυγαλέα» σιωπή της διαμάχης και του αγώνα επιβίωσης. Οι διαφορετικές εκδοχές του σώματος, στη βαθμιαία αποκάλυψη της τρωτότητάς του, είναι συγκινητικές, γιατί εκλιπαρούν την επαφή και όμως τη μετατρέπουν σε βασανισμό. Όσο για την έκθεση του καλλιτέχνη, κρίνουμε πως η έκθεση του γυμνού σώματος είναι τμήμα μόνο της γενικότερης «έκθεσης» στην οποία πρέπει να υποβληθεί ένας performer ώστε να δώσει μιαν άρτια παράσταση. Στην προκειμένη περίπτωση, το ρούχο, μεταξύ άλλων, λειτουργεί ως παρηγοριά και ως καταφύγιο, γιατί το αδηφάγο βλέμμα του θεατή έχει εθιστεί στην πορνογραφική πρόσληψη, προσέγγιση και αποτίμηση της γυμνότητας.

Μια εξαιρετική παράσταση σύγχρονου χορού, που αποτυπώνει την καλλιτεχνική ωριμότητα του κ. Ρήγου στην ύψιστη έκφανσή της. Και, φυσικά, επί σκηνής, δύο εξαιρετικοί χορευτές και δάσκαλοι χορού.

Ο καλλιτέχνης, αυτός ο «νικηφόρος νευρωτικός», έχει την –ποιητική– άδεια να αντικρύσει το ανδρικό σώμα ως δέμας της ερωτικής δεξιότητας, μεταξύ άλλων. Ο εκπληκτικός Τάσος Καραχάλιος, σε μιαν έξαρση πρωτόγονου κανιβαλισμού (διανθισμένη, ωστόσο, με γέλια και ακκισμούς ερωτικής περίπτυξης), απογυμνώνει τον Γιάννη Νικολαḯδη από τα ρούχα του, «καταβροχθίζοντάς» τα. Ακολουθεί η οικειοποίηση των «υπαρχόντων» του άλλου, η ικεσία για τρυφερότητα, ο φόβος της σύνδεσης, η άρνηση του commitment, η εισβολή στον προσωπικό χώρο του άλλου, η συνένωση σε «ένα σώμα» που αποδεικνύεται ατελέσφορη και οδηγεί σε αστείους, τερατώδεις συνδυασμούς πολυπόδων, η αμηχανία, η επιφύλαξη, η έξαρση της επιθετικότητας, ο ανταγωνισμός που κορυφώνεται και, φυσικά, ο αλληλοσπαραγμός. Μια εξαιρετική παράσταση σύγχρονου χορού, που αποτυπώνει την καλλιτεχνική ωριμότητα του κ. Ρήγου στην ύψιστη έκφανσή της. Μια επίδειξη δραματουργικής μαεστρίας. Και, φυσικά, επί σκηνής, δύο εξαιρετικοί χορευτές και δάσκαλοι χορού.

[1] Unbearable Weight- Feminism, Western Culture and the Body, στο συλλογικό έργο Τα όρια του σώματος, διεπιστημονικές προσεγγίσεις, εκδόσεις «Νήσος», Αθήνα, 2003.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

Για τις παραστάσεις «Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα» του Γουστάβο Οτ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αποστολόπουλου, που ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου «Σταθμός». Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Η κασέτα» © Αγγ. Παπαδόπουλος.&nb...

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

Για την παράσταση «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Κεντρική εικόνα: © Κωνσταντίνος Λέπουρης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Κουαρτέτο» του Heiner Müll...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

«Βίος και Πολιτεία»: Ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ζωντανά από το «υπόγειο»

Στο 36ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον καθηγητή κοινωνολογίας στο Πανεπιστήμιων Αθηνών Νίκο Παναγιωτόπουλο, με αφορμή την έκδοση σε βιβλίο της έρευνάς του Παιδί και Ανάγνωσ...

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Τα αιτήματα των εκδοτών για το νέο φορέα βιβλίου – Διαψεύδουν τον υφυπουργό περί κατακερματισμού των απόψεών τους

Οι Εκδότες Βιβλίου κατέθεσαν αναλυτικά μια σειρά από αιτήματα προς την πολιτεία μεταξύ των οποίων η σαφώς μεγαλύτερη εκπροσώπησή τους στο ενδεκαμελές ΔΣ του νέου φορέα για το βιβλίο.

Επιμέλεια: Book Press

Για χρόνια ο χώρος...

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

Παρουσίαση βιβλίου: H Αμερικανίδα Kάρα Χόφμαν και «Οι κράχτες» της απόψε στο Πατάρι του Gutenberg

H Αμερικανίδα συγγραφέας Cara Hoffman θα βρεθεί σήμερα (7.30 μ.μ.) στο Πατάρι του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων Gutenberg (Διδότου 37) και θα συνομιλήσει με τον μεταφραστή του βιβλίου της «Οι Κράχτες» (εκδ. Gutenberg), Παναγιώτη Κεχαγιά, με αφορμή την πρόσφατη έκδοσή του. 

Επιμέλεια: Book Press ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ