alt

Για το 2ο Φεστιβάλ νέων χορογράφων που έλαβε χώρα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από τις 14 μέχρι και τις 17 Φεβρουαρίου.

Του Νίκου Ξένιου

Τέσσερις ανερχόμενοι Έλληνες χορογράφοι, με διακριτό στιλ και υπολογίσιμη πορεία στο σύγχρονο χορό, παρουσίασαν τις δουλειές τους στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Η Άρτεμις Λαμπίρη και η Λία Τσολάκη ζουν και εργάζονται στον τόπο μας, ο Κυριάκος Χατζηιωάννου ζει και δημιουργεί στην Ελβετία και η Γεωργία Βαρδαρού έρχεται από το Βέλγιο.  

«Άδειο Στομάχι»

Ο Χατζηιωάννου θέτει στο θεματικό του επίκεντρο την έννοια της Αλληλεγγύης, αναπαριστώντας με χορογραφική σημειογραφία την ανάληψη δράσης ή την παθητική στάση του σύγχρονου ανθρώπου.

Προερχόμενος από την Hellenic Dance Company και επιστρατεύοντας όλα τα είδη περφόρμανς (φιλμ, θέατρο, χορόδραμα και μπροσούρα), ο Κυριάκος Χατζηιωάννου κομίζει μπρεχτικό ύφος και συγκεκριμένη πολιτική στράτευση στην παράσταση «or Who Owns the World», που έχει κάνει πρεμιέρα στο Kaserne Basel της Ελβετίας. Στη φόρμα ενός εκφωνούμενου δελτίου ειδήσεων, αλλά με πολλαπλά στοιχεία στο εικαστικό σύνολο που διασπούν το βλέμμα του θεατή, ξεκινά την παράστασή του με τη χάραξη τροχιών βαδίσματος που επαναλαμβάνονται με μινιμαλιστικό τρόπο ώστε να δημιουργήσουν τα απαραίτητα κέντρα προσοχής.  Η πολιτική ταινία του 1932 «Kuhle Wampe» (Άδειο Στομάχι ή: Who Owns the World) του Σλάταν Ντούντοβ, με σενάριο και τη φυσική παρουσία του Μπέρτολτ Μπρεχτ, παραπέμπει στη φάση ανόδου του φασιστικού μορφώματος στην Ευρώπη: με προβολή αποσπασμάτων της ταινίας αυτής σε μεγαοθόνη, ο Χατζηιωάννου θέτει στο θεματικό του επίκεντρο την έννοια της Αλληλεγγύης, αναπαριστώντας με χορογραφική σημειογραφία την ανάληψη δράσης ή την παθητική στάση του σύγχρονου ανθρώπου, χωρισμένη σε πέντε θεματικές ενότητες. Είναι προφανές πως οι βηματισμοί, οι σχηματισμοί των χορευτών επί σκηνής, η αντίστιξη των κινήσεών τους προς το εικονογραφικό πλαίσιο που θεσπίζει ο Κυριάκος Χατζηιωάννου, όλα εμπεριέχουν παγιωμένες φόρμες που προέκυψαν από αυτοσχεδιασμό της ομάδας. Εξαιρετικά καλοκουρδισμένη σκηνική παρουσία από τους Λεονάρ Μπερτολέ, Ντομινίκ Καρντιτό (αντικαθιστά την Άνια Μέζερ), Νάνσυ Σταματοπούλου, Γιάκομπ Μπούσμαν (αντικαθιστά τον Φωκ Ρέσλερ) και Γιοστ φον Χάρλεσεμ.

alt
    Η Άρτεμις Λαμπίρη
 

«Me on Top»

Mε το θέμα των ρόλων εξουσίας, όπως απορρέουν από πέντε αρχετυπικές «αφηγήσεις», ασχολείται και η παράσταση της  Άρτεμης Λαμπίρη. Γεννημένη το 1984, η χορογράφος σπούδασε χορό στη Σχολή «Ραλλού Μάνου» και με υποτροφία του ΙΚΥ, χορογραφία στο ArtEZ στην Ολλανδία και Θεατρικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Έχει ανεβάσει δικές της χορογραφίες στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην Κροατία, σ την Ολλανδία και στην Ισπανία. Το «Me on Top» εισάγει το αποτέλεσμα αυτοσχεδιαστικής μελέτης που έχει κάνει, τόσο σε ενήλικες όσο και σε εφήβους. Χωρίς μίμηση ή κείμενο, η Λαμπίρη έχει «στόχο να αρθρώσει τη φόρμα της κίνησης όπως κανείς αρθρώνει τον λόγο»: αφήγηση, λοιπόν, μέσω της χορογραφικής φόρμας που αντιστοιχεί στο σύμβολο της Μάνας, παρουσία του οποίου εκκινεί το σχήμα εξουσιαστή-εξουσιαζόμενου, που χαρακτηρίζει το σύνολο των ανθρώπινων σχέσεων: τις σχέσεις συντροφικότητας, τις σχέσεις φιλίας, τις σχέσεις προϊσταμένου και εργαζόμενου, τις σχέσεις παιδιών και γονέων. Η χορογραφία επικεντρώνει στο να προσδώσει «ταυτότητα» κίνησης στον καθένα από τους πέντε αυτούς άξονες/ρόλους[1].

alt
    Λία Τσολάκη-Around
 

Ολοστρόγγυλες τροχιές

Η Λία Τσολάκη έχει συνεργαστεί με τον Πήτερ Στάιν στην «Ηλέκτρα» και σε δύο όπερες. Το «Around», συνέχεια του «Parking», της πρώτης προσωπικής χορογραφική παραγωγή της Λίας Τσολάκη, μελετά την έρευνα του κύκλου και της δραστικότητάς του επί σκηνής. Θέμα της παράστασης είναι ένας κύκλος που παραπέμπει στον ήλιο, στο φεγγάρι, στη σφαίρα, στη φιλοσοφική λίθο, πάντως ένας κύκλος λευκός μετατρέψιμος σε παιχνίδι και αντικείμενο μελέτης, περίεργο λίθινο μνημείο και ασπίδα πολεμιστή, σύμβολο εξουσίας και απόκρυψης, σημείο συνάντησης της σωματικότητας με την πνευματικότητα. Συνεχείς ανατροπές των κανόνων αυτού του παιχνιδιού δεν επιτρέπουν στους χορευτές να δραπετεύσουν από τη «μαγική» επιρροή του κύκλου, είτε αυτή υποδηλώνεται με την κυκλική επιφάνεια που κυλά επί σκηνής, είτε με την κυκλική δεσμίδα φωτός στο κέντρο, είτε -τέλος- με την επικίνδυνη κυκλική τροχιά ενός κρεμαστού λαμπτήρα. Ο κύκλος (a round) σχηματοποιεί, οργανώνοντάς την και θέτοντάς της όρια, την κίνηση στον χώρο: εξετάζοντας μια πληθώρα τοποθετήσεων έναντι της κυκλικής τροχιάς η Τσολάκη απομακρύνει τους χορευτές της, τους βάζει να επαναπροσεγγίσουν ο ένας τον άλλον, τους κατανέμει αρμονικά σαν μορφές αρχαιοελληνκού αετώματος ναού, τους εντάσσει σε μια διελκυστίνδα συγκρουσιακού χαρακτήρα, ή τους φέρνει αντιμέτωπους με το απρόοπτο.

Δυναμική χορογραφία, στα πλαίσια της οποίας η επανάληψη στερεότυπων κινήσεων έχει ενσωματωθεί, καλά δουλεμένη, στη διαμορφωμένη ταυτότητα πέντε ξεχωριστών ανθρώπινων τύπων, αυτό προτείνει η Τσολάκη. Ο παιγνιώδης χαρακτήρας της περφόρμανς αυτής δείχνει να αφομοιώνει απόλυτα προσωπικά επιτεύγματα της χορογράφου, στη γραμμή της αντιπαράθεσης ατομικού και συλλογικού[2].

Τα «Φαινόμενα» απατούν

Oι τρεις χορεύτριες εξατομικεύουν την πρόκληση της χορογράφου: να πειραματισθούν σε μνήμες και βιώματα της παιδικής τους ηλικίας και να τα εντάξουν σε μοτίβα κινησιολογικά επιδιώκοντας να αποκαλύψουν τις «ενδιάθετες» δραματουργικές λύσεις που περικλείει η κίνηση.

Η παράσταση όμως της Γεωργίας Βαρδαρού ήταν η αρτιότερη από τις τέσσερις αυτές παραστάσεις της Στέγης, γιατί προϋποθέτει βλέμμα ανοικτό σε νέες μορφές αφήγησης, απαιτεί ικανότητα επικέντρωσης στις «μικρές ιστορίες» που διαδραματίζονται ανάμεσα στα πρόσωπα, παράγει έντονη συναισθηματική μέθεξη και εμπλέκει τον θεατή[3]. Η Γεωργία Βαρδαρού έχει προκαλέσει επαίνους και προβληματισμούς με τη σόλο παρουσία της στην παράσταση «Hardcore Research on Dance». Η Αν Τερέζ ντε Κέερσμέκερ της πρότεινε ήδη να χορέψει με τη φημισμένη ομάδα Rosas. Έχοντας γυρίσει πολλές πόλεις του Βελγίου και έχοντας χειροκροτηθεί στη Βιέννη, η παράσταση «Φαινόμενα» περνά από την Ελλάδα και κατευθύνεται στη Σουηδία. Η χορογράφος έχει καλύψει με μουσικό remix έργων του Φίλιπ Γκλας την πείρα του πολυβραβευμένου σιωπηρού σόλο της, διατηρώντας, στο νέο της έργο, κλίμα ιερατικό, αλλά παράλληλα και «κοριτσίστικο»- όχι όμως κατ’ ανάγκην φεμινικό: οι τρεις χορεύτριες (περιλαμβανομένης της Γεωργίας Βαρδαρού) εξατομικεύουν την πρόκληση της χορογράφου: να πειραματισθούν σε μνήμες και βιώματα της παιδικής τους ηλικίας και να τα εντάξουν σε μοτίβα κινησιολογικά επιδιώκοντας να αποκαλύψουν τις «ενδιάθετες» δραματουργικές λύσεις που περικλείει η κίνηση. Το κάθε σόλο έχει μελετηθεί, καθώς φαίνεται, με επιστράτευση αμιγώς προσωπικών κωδίκων, στη διαπίστωση πως τα μοτίβα επαναλαμβάνονται μεν, όμως διαφορετικά από τον καθένα. Γιατί διαφορετικές αναγωγές κάνει καθένας στο παρελθόν του: στην αγωγή του, στην εφηβεία του, στις σπουδές του, στη σκηνική του πείρα, και με διαφορετικό τρόπο καθένας κομίζει αυτό το υλικό στην τέχνη του. Ο απρόσμενος, αιφνιδιαστικός τρόπος εισβολής στη σκηνή ή απόδρασης από την ακινησία αποκτά το απόλυτα προσωπικό ύφος καθεμιάς από τις τρεις ερμηνεύτριες, προτάσσοντας το ατομικό βίωμα έναντι της λογικά αρθρωμένης χορογραφίας.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

[1] Πρωτότυπη Μουσική: Αλέξανδρος Καραδήμος, Δημήτρης Τάσαινας, Φωτισμοί: Μιχάλης Κλουκίνας, Κουστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα, Ερμηνευτές / Χορευτές: Κάντυ Καρρά, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Κωνσταντίνος Ρίζος, Ιωάννα Τουμπακάρη, Αχιλλέας Χαρίσκος
[2] Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Λία Τσολάκη, Χορογραφία: Λία Τσολάκη, σε συνεργασία με τους χορευτές: Ιωάννα Αποστόλου, Κατερίνα Λιόντου, Έλενα Σταυροπούλου, Γιάννη Νικολαΐδη και Ηλία Χατζηγεωργίου. Πρωτότυπη Μουσική: Χρύσανθος Χριστοδούλου, Σκηνικά: Kenny MacLellan, Κοστούμια: Δάφνη Ηλιοπούλου, Φωτισμοί: Λίνος Μεϊτάνης, Υπεύθυνη Παραγωγής: Ρένα Ανδρεαδάκη, Βοηθός παραγωγής: Ευθύμιος Χρήστου
[3] Σύλληψη & Χορογραφία: Γεωργία Βαρδαρού. Χορεύουν οι: Stav Yeini, Γεωργία Βαρδαρού, Eleanor Campbell. Δημιουργία: Stav Yeini, Γεωργία Βαρδαρού, Eun Kyung Lee. Σχεδιασμός Φωτισμών: Salva Sanchis. Μουσική: Tyondai Braxton, Rubric Remix (Rework Philip Glass) & Beck, NYC:73-78 (Rework Philip Glass). Γενική επιμέλεια: Marc Vanruxt. Τεχνική επιμέλεια: Stanislav Dobak. Παραγωγή και Προώθηση: Hiros (Βρυξέλλες). Συμπαραγωγή: STUK Kunstencentrum (Λέβεν), Kunst/Werk (Αμβέρσα), Jardin d’Europe/Workspacebrussels (με την υποστήριξη του προγράμματος Culture της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με: Wp zimmer(Αμβέρσα), Ultima Vez (Βρυξέλλες), Kunstencentrum Vooruit (Γάνδη)
 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο θείος Βάνιας», «Μια άλλη Θήβα», «Σεροτονίνη»: Τρεις έξοχες παραστάσεις που παίζονται αυτές τις μέρες

«Ο θείος Βάνιας», «Μια άλλη Θήβα», «Σεροτονίνη»: Τρεις έξοχες παραστάσεις που παίζονται αυτές τις μέρες

Τρεις έξοχες παραστάσεις, οι οποίες θα παρουσιάζονται μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου. «Ο θείος Βάνιας» (σκην. Δημήτρη Καραντζά) στο θέατρο Προσκήνιο, «Μια άλλη Θήβα» (σκην. Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου) στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και «Σεροτονίνη» (σκην. Δημήτρη Αγαρτζίδη, Δέσποινας Αναστάσογλου) σ...

«Σπιρτόκουτο» στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης: Στην άγρια γοητεία του musical

«Σπιρτόκουτο» στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης: Στην άγρια γοητεία του musical

Για την παράσταση «Σπιρτόκουτο: The Musical – Πόλεμος σε τέσσερις τοίχους», βασισμένη στην ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νιάρρου, η οποία παρουσιάζεται στη Στέγη έως τις 30 Δεκεμβρίου 2022. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Στη...

 «Solaris», «Βασίλισσα χωρίς φτερά» και «Ελευθερία εις θάνατον»: Τρεις αξιόλογες πολιτικές παραστάσεις του φθινοπώρου

«Solaris», «Βασίλισσα χωρίς φτερά» και «Ελευθερία εις θάνατον»: Τρεις αξιόλογες πολιτικές παραστάσεις του φθινοπώρου

Τρεις θεατρικές παραστάσεις προβάλλουν σαφείς πολιτικές τοποθετήσεις, υπερβαίνοντας την τρέχουσα επικαιρότητα. «Solaris», σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή, «Βασίλισσα χωρίς φτερά», σε σκηνοθεσία Μαρίας Γοργία και «Ελευθερία εις θάνατον» σε σκηνοθεσία Ηλέκτρας Ελληνικιώτη.

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η Εταιρεία Συγγραφέων δίνει βραβεία και υποδέχεται τα νέα μέλη της στο Μέγαρο Μουσικής

Η Εταιρεία Συγγραφέων δίνει βραβεία και υποδέχεται τα νέα μέλη της στο Μέγαρο Μουσικής

Η Εταιρεία Συγγραφέων διοργανώνει την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2022, στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) την τελετή απονομής των Βραβείων 2022 της Εταιρείας Συγγραφέων. Στην ίδια εκδήλωση η Εταιρεία θα καλωσορίσει τα νέα μέλη της και θα παρουσιάσει το Ημερολόγιό της για το 2023 με ...

Τα 10 καλύτερα βιβλία του 2022 σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς

Τα 10 καλύτερα βιβλία του 2022 σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς

Οι New York Times δημοσίευσαν πρόσφατα μια λίστα με τα δέκα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν μέσα στη χρονιά. Αξίζει να αναφερθεί πως, στην κατηγορία της μυθοπλασίας, τέσσερα από τα πέντε προτεινόμενα βιβλία είναι έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς. Στην κεντρική φωτογραφία, η βραβευμένη με Πούλιτζερ λογοτεχνίας ...

«Ελίζαμπεθ Φιντς» του Τζούλιαν Μπαρνς (προδημοσίευση)

«Ελίζαμπεθ Φιντς» του Τζούλιαν Μπαρνς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Τζούλιαν Μπαρνς [Julian Barnes] «Ελίζαμπεθ Φιντς» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στεκόταν μπροστά μας χωρίς ση...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ελίζαμπεθ Φιντς» του Τζούλιαν Μπαρνς (προδημοσίευση)

«Ελίζαμπεθ Φιντς» του Τζούλιαν Μπαρνς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Τζούλιαν Μπαρνς [Julian Barnes] «Ελίζαμπεθ Φιντς» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στεκόταν μπροστά μας χωρίς ση...

«Η πλάνη του Γκαίτε» του Κώστα Κουτσουρέλη (προδημοσίευση)

«Η πλάνη του Γκαίτε» του Κώστα Κουτσουρέλη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την ανθολογία κειμένων του Κώστα Κουτσουρέλη «Η Πλάνη του Γκαίτε – Για μια κριτική του μεταφραστικού λόγου», που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Δεν αληθε...

«Ο πραγματικός Χόκινγκ» του Τσαρλς Σέιφ (προδημοσίευση)

«Ο πραγματικός Χόκινγκ» του Τσαρλς Σέιφ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Τσαρλς Σέιφ [Charles Seife] «Ο πραγματικός Χόκινγκ – Κατασκευάζοντας έναν διάσημο επιστήμονα» (μτφρ. Ανδρέας Μιχαηλίδης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 28 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα για το νέο σας βιβλίο;» – 16 Έλληνες συγγραφείς απαντούν

«Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα για το νέο σας βιβλίο;» – 16 Έλληνες συγγραφείς απαντούν

Δεκαέξι συγγραφείς γράφουν για την πρώτη ιδέα, το θεμελιακό αίτημα, το αρχικό ερέθισμα του νέου τους βιβλίου.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κώστας Ακρίβος: «Ανδρωμάχη» (Μεταίχμιο)

...

 Τα βιβλία του φθινοπώρου: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, δοκιμίων και μελετών. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τρεις «γεμάτοι» μήνες μένουν μέχρι και το τέλος αυτής της χρονιάς και οι εκδοτικοί οίκοι β...

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: 15 βιβλία που ξεχωρίζουν

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: 15 βιβλία που ξεχωρίζουν

100 χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις μέρες από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πολλές και ενδιαφέρουσες εκδόσεις έχουν εμπλουτίσει φέτος τη σχετική βιβλιογραφία. Επιλέξαμε 15 πρόσφατες ή και παλιότερες, που αφορούν βιβλία μη μυθοπλαστικά. Καλύπτουν, πιστεύουμε, μια σφαιρική θέαση των όσων προηγήθηκαν, των γεγονότων του Σ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

10 Νοεμβρίου 2022 ΕΠΩΝΥΜΩΣ

«Γράφε για όσα ξέρεις»: Δεκατέσσερις Έλληνες λογοτέχνες αποτιμούν την πιο διάσημη συγγραφική συμβουλή

Δεκατέσσερις Έλληνες λογοτέχνες μιλούν για τη χιλιοειπωμένη συμβουλή που παροτρύνει τους άπειρους δημιουργούς να βασιστούν στα βιώματα και στις εμπειρίες τους, στην καθ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

07 Ιανουαρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2021

Φέτος περιμέναμε την εκπνοή της χρονιάς πριν συντάξουμε την καθιερωμένη μας πια λίστα με τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία της χρονιάς. Ο λόγος είναι ότι τούτες τις Γιορτέ

ΦΑΚΕΛΟΙ