alt

Για το 2ο Φεστιβάλ νέων χορογράφων που έλαβε χώρα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από τις 14 μέχρι και τις 17 Φεβρουαρίου.

Του Νίκου Ξένιου

Τέσσερις ανερχόμενοι Έλληνες χορογράφοι, με διακριτό στιλ και υπολογίσιμη πορεία στο σύγχρονο χορό, παρουσίασαν τις δουλειές τους στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Η Άρτεμις Λαμπίρη και η Λία Τσολάκη ζουν και εργάζονται στον τόπο μας, ο Κυριάκος Χατζηιωάννου ζει και δημιουργεί στην Ελβετία και η Γεωργία Βαρδαρού έρχεται από το Βέλγιο.  

«Άδειο Στομάχι»

Ο Χατζηιωάννου θέτει στο θεματικό του επίκεντρο την έννοια της Αλληλεγγύης, αναπαριστώντας με χορογραφική σημειογραφία την ανάληψη δράσης ή την παθητική στάση του σύγχρονου ανθρώπου.

Προερχόμενος από την Hellenic Dance Company και επιστρατεύοντας όλα τα είδη περφόρμανς (φιλμ, θέατρο, χορόδραμα και μπροσούρα), ο Κυριάκος Χατζηιωάννου κομίζει μπρεχτικό ύφος και συγκεκριμένη πολιτική στράτευση στην παράσταση «or Who Owns the World», που έχει κάνει πρεμιέρα στο Kaserne Basel της Ελβετίας. Στη φόρμα ενός εκφωνούμενου δελτίου ειδήσεων, αλλά με πολλαπλά στοιχεία στο εικαστικό σύνολο που διασπούν το βλέμμα του θεατή, ξεκινά την παράστασή του με τη χάραξη τροχιών βαδίσματος που επαναλαμβάνονται με μινιμαλιστικό τρόπο ώστε να δημιουργήσουν τα απαραίτητα κέντρα προσοχής.  Η πολιτική ταινία του 1932 «Kuhle Wampe» (Άδειο Στομάχι ή: Who Owns the World) του Σλάταν Ντούντοβ, με σενάριο και τη φυσική παρουσία του Μπέρτολτ Μπρεχτ, παραπέμπει στη φάση ανόδου του φασιστικού μορφώματος στην Ευρώπη: με προβολή αποσπασμάτων της ταινίας αυτής σε μεγαοθόνη, ο Χατζηιωάννου θέτει στο θεματικό του επίκεντρο την έννοια της Αλληλεγγύης, αναπαριστώντας με χορογραφική σημειογραφία την ανάληψη δράσης ή την παθητική στάση του σύγχρονου ανθρώπου, χωρισμένη σε πέντε θεματικές ενότητες. Είναι προφανές πως οι βηματισμοί, οι σχηματισμοί των χορευτών επί σκηνής, η αντίστιξη των κινήσεών τους προς το εικονογραφικό πλαίσιο που θεσπίζει ο Κυριάκος Χατζηιωάννου, όλα εμπεριέχουν παγιωμένες φόρμες που προέκυψαν από αυτοσχεδιασμό της ομάδας. Εξαιρετικά καλοκουρδισμένη σκηνική παρουσία από τους Λεονάρ Μπερτολέ, Ντομινίκ Καρντιτό (αντικαθιστά την Άνια Μέζερ), Νάνσυ Σταματοπούλου, Γιάκομπ Μπούσμαν (αντικαθιστά τον Φωκ Ρέσλερ) και Γιοστ φον Χάρλεσεμ.

alt
    Η Άρτεμις Λαμπίρη
 

«Me on Top»

Mε το θέμα των ρόλων εξουσίας, όπως απορρέουν από πέντε αρχετυπικές «αφηγήσεις», ασχολείται και η παράσταση της  Άρτεμης Λαμπίρη. Γεννημένη το 1984, η χορογράφος σπούδασε χορό στη Σχολή «Ραλλού Μάνου» και με υποτροφία του ΙΚΥ, χορογραφία στο ArtEZ στην Ολλανδία και Θεατρικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Έχει ανεβάσει δικές της χορογραφίες στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην Κροατία, σ την Ολλανδία και στην Ισπανία. Το «Me on Top» εισάγει το αποτέλεσμα αυτοσχεδιαστικής μελέτης που έχει κάνει, τόσο σε ενήλικες όσο και σε εφήβους. Χωρίς μίμηση ή κείμενο, η Λαμπίρη έχει «στόχο να αρθρώσει τη φόρμα της κίνησης όπως κανείς αρθρώνει τον λόγο»: αφήγηση, λοιπόν, μέσω της χορογραφικής φόρμας που αντιστοιχεί στο σύμβολο της Μάνας, παρουσία του οποίου εκκινεί το σχήμα εξουσιαστή-εξουσιαζόμενου, που χαρακτηρίζει το σύνολο των ανθρώπινων σχέσεων: τις σχέσεις συντροφικότητας, τις σχέσεις φιλίας, τις σχέσεις προϊσταμένου και εργαζόμενου, τις σχέσεις παιδιών και γονέων. Η χορογραφία επικεντρώνει στο να προσδώσει «ταυτότητα» κίνησης στον καθένα από τους πέντε αυτούς άξονες/ρόλους[1].

alt
    Λία Τσολάκη-Around
 

Ολοστρόγγυλες τροχιές

Η Λία Τσολάκη έχει συνεργαστεί με τον Πήτερ Στάιν στην «Ηλέκτρα» και σε δύο όπερες. Το «Around», συνέχεια του «Parking», της πρώτης προσωπικής χορογραφική παραγωγή της Λίας Τσολάκη, μελετά την έρευνα του κύκλου και της δραστικότητάς του επί σκηνής. Θέμα της παράστασης είναι ένας κύκλος που παραπέμπει στον ήλιο, στο φεγγάρι, στη σφαίρα, στη φιλοσοφική λίθο, πάντως ένας κύκλος λευκός μετατρέψιμος σε παιχνίδι και αντικείμενο μελέτης, περίεργο λίθινο μνημείο και ασπίδα πολεμιστή, σύμβολο εξουσίας και απόκρυψης, σημείο συνάντησης της σωματικότητας με την πνευματικότητα. Συνεχείς ανατροπές των κανόνων αυτού του παιχνιδιού δεν επιτρέπουν στους χορευτές να δραπετεύσουν από τη «μαγική» επιρροή του κύκλου, είτε αυτή υποδηλώνεται με την κυκλική επιφάνεια που κυλά επί σκηνής, είτε με την κυκλική δεσμίδα φωτός στο κέντρο, είτε -τέλος- με την επικίνδυνη κυκλική τροχιά ενός κρεμαστού λαμπτήρα. Ο κύκλος (a round) σχηματοποιεί, οργανώνοντάς την και θέτοντάς της όρια, την κίνηση στον χώρο: εξετάζοντας μια πληθώρα τοποθετήσεων έναντι της κυκλικής τροχιάς η Τσολάκη απομακρύνει τους χορευτές της, τους βάζει να επαναπροσεγγίσουν ο ένας τον άλλον, τους κατανέμει αρμονικά σαν μορφές αρχαιοελληνκού αετώματος ναού, τους εντάσσει σε μια διελκυστίνδα συγκρουσιακού χαρακτήρα, ή τους φέρνει αντιμέτωπους με το απρόοπτο.

Δυναμική χορογραφία, στα πλαίσια της οποίας η επανάληψη στερεότυπων κινήσεων έχει ενσωματωθεί, καλά δουλεμένη, στη διαμορφωμένη ταυτότητα πέντε ξεχωριστών ανθρώπινων τύπων, αυτό προτείνει η Τσολάκη. Ο παιγνιώδης χαρακτήρας της περφόρμανς αυτής δείχνει να αφομοιώνει απόλυτα προσωπικά επιτεύγματα της χορογράφου, στη γραμμή της αντιπαράθεσης ατομικού και συλλογικού[2].

Τα «Φαινόμενα» απατούν

Oι τρεις χορεύτριες εξατομικεύουν την πρόκληση της χορογράφου: να πειραματισθούν σε μνήμες και βιώματα της παιδικής τους ηλικίας και να τα εντάξουν σε μοτίβα κινησιολογικά επιδιώκοντας να αποκαλύψουν τις «ενδιάθετες» δραματουργικές λύσεις που περικλείει η κίνηση.

Η παράσταση όμως της Γεωργίας Βαρδαρού ήταν η αρτιότερη από τις τέσσερις αυτές παραστάσεις της Στέγης, γιατί προϋποθέτει βλέμμα ανοικτό σε νέες μορφές αφήγησης, απαιτεί ικανότητα επικέντρωσης στις «μικρές ιστορίες» που διαδραματίζονται ανάμεσα στα πρόσωπα, παράγει έντονη συναισθηματική μέθεξη και εμπλέκει τον θεατή[3]. Η Γεωργία Βαρδαρού έχει προκαλέσει επαίνους και προβληματισμούς με τη σόλο παρουσία της στην παράσταση «Hardcore Research on Dance». Η Αν Τερέζ ντε Κέερσμέκερ της πρότεινε ήδη να χορέψει με τη φημισμένη ομάδα Rosas. Έχοντας γυρίσει πολλές πόλεις του Βελγίου και έχοντας χειροκροτηθεί στη Βιέννη, η παράσταση «Φαινόμενα» περνά από την Ελλάδα και κατευθύνεται στη Σουηδία. Η χορογράφος έχει καλύψει με μουσικό remix έργων του Φίλιπ Γκλας την πείρα του πολυβραβευμένου σιωπηρού σόλο της, διατηρώντας, στο νέο της έργο, κλίμα ιερατικό, αλλά παράλληλα και «κοριτσίστικο»- όχι όμως κατ’ ανάγκην φεμινικό: οι τρεις χορεύτριες (περιλαμβανομένης της Γεωργίας Βαρδαρού) εξατομικεύουν την πρόκληση της χορογράφου: να πειραματισθούν σε μνήμες και βιώματα της παιδικής τους ηλικίας και να τα εντάξουν σε μοτίβα κινησιολογικά επιδιώκοντας να αποκαλύψουν τις «ενδιάθετες» δραματουργικές λύσεις που περικλείει η κίνηση. Το κάθε σόλο έχει μελετηθεί, καθώς φαίνεται, με επιστράτευση αμιγώς προσωπικών κωδίκων, στη διαπίστωση πως τα μοτίβα επαναλαμβάνονται μεν, όμως διαφορετικά από τον καθένα. Γιατί διαφορετικές αναγωγές κάνει καθένας στο παρελθόν του: στην αγωγή του, στην εφηβεία του, στις σπουδές του, στη σκηνική του πείρα, και με διαφορετικό τρόπο καθένας κομίζει αυτό το υλικό στην τέχνη του. Ο απρόσμενος, αιφνιδιαστικός τρόπος εισβολής στη σκηνή ή απόδρασης από την ακινησία αποκτά το απόλυτα προσωπικό ύφος καθεμιάς από τις τρεις ερμηνεύτριες, προτάσσοντας το ατομικό βίωμα έναντι της λογικά αρθρωμένης χορογραφίας.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

[1] Πρωτότυπη Μουσική: Αλέξανδρος Καραδήμος, Δημήτρης Τάσαινας, Φωτισμοί: Μιχάλης Κλουκίνας, Κουστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα, Ερμηνευτές / Χορευτές: Κάντυ Καρρά, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Κωνσταντίνος Ρίζος, Ιωάννα Τουμπακάρη, Αχιλλέας Χαρίσκος
[2] Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Λία Τσολάκη, Χορογραφία: Λία Τσολάκη, σε συνεργασία με τους χορευτές: Ιωάννα Αποστόλου, Κατερίνα Λιόντου, Έλενα Σταυροπούλου, Γιάννη Νικολαΐδη και Ηλία Χατζηγεωργίου. Πρωτότυπη Μουσική: Χρύσανθος Χριστοδούλου, Σκηνικά: Kenny MacLellan, Κοστούμια: Δάφνη Ηλιοπούλου, Φωτισμοί: Λίνος Μεϊτάνης, Υπεύθυνη Παραγωγής: Ρένα Ανδρεαδάκη, Βοηθός παραγωγής: Ευθύμιος Χρήστου
[3] Σύλληψη & Χορογραφία: Γεωργία Βαρδαρού. Χορεύουν οι: Stav Yeini, Γεωργία Βαρδαρού, Eleanor Campbell. Δημιουργία: Stav Yeini, Γεωργία Βαρδαρού, Eun Kyung Lee. Σχεδιασμός Φωτισμών: Salva Sanchis. Μουσική: Tyondai Braxton, Rubric Remix (Rework Philip Glass) & Beck, NYC:73-78 (Rework Philip Glass). Γενική επιμέλεια: Marc Vanruxt. Τεχνική επιμέλεια: Stanislav Dobak. Παραγωγή και Προώθηση: Hiros (Βρυξέλλες). Συμπαραγωγή: STUK Kunstencentrum (Λέβεν), Kunst/Werk (Αμβέρσα), Jardin d’Europe/Workspacebrussels (με την υποστήριξη του προγράμματος Culture της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με: Wp zimmer(Αμβέρσα), Ultima Vez (Βρυξέλλες), Kunstencentrum Vooruit (Γάνδη)
 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Rohtko», του Λούκας Τβαρκόφσκι, στη Στέγη (κριτική)

«Rohtko», του Λούκας Τβαρκόφσκι, στη Στέγη (κριτική)

Στην κεντρική σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση είδαμε τη μεγαλειώδη παράσταση «ROHTKO» του Πολωνού σκηνοθέτη Λούκα Τβαρκόφσκι [Lukasz Twarkowski], αποτέλεσμα συνεργασίας του με τον Κρίστιαν Λούπα.

Γράφει ο Νϊκος Ξένιος

Ο Λούκας Τβαρκόφσκι σκηνοθέτησε τ...

«Ταρτούφος» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη, στο θέατρο Σταθμός (κριτική)

«Ταρτούφος» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη, στο θέατρο Σταθμός (κριτική)

Η παράσταση «Ταρτούφος» του Μολιέρου παρουσιάζεται στο θέατρο «Σταθμός», σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη. Φωτογραφίες: © Πάτροκλος Σκαφίδας

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Στο θέατρο «Σταθμός» είδαμε τον «Ταρτούφο» (Tartuffe, ...

«Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον» της Βαλέριας Δημητριάδου, από τους C. for Circus, στο Σύγχρονο Θέατρο (κριτική)

«Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον» της Βαλέριας Δημητριάδου, από τους C. for Circus, στο Σύγχρονο Θέατρο (κριτική)

Η παράσταση «Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον» της Βαλέριας Δημητριάδου παρουσιάζεται στο Σύχρονο Θέατρο από τους C. for Circus. Φωτογραφίες: © Πάτροκλος Σκαφίδας.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Μετά από δεκαπέντε χρόνια κο...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Rohtko», του Λούκας Τβαρκόφσκι, στη Στέγη (κριτική)

«Rohtko», του Λούκας Τβαρκόφσκι, στη Στέγη (κριτική)

Στην κεντρική σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση είδαμε τη μεγαλειώδη παράσταση «ROHTKO» του Πολωνού σκηνοθέτη Λούκα Τβαρκόφσκι [Lukasz Twarkowski], αποτέλεσμα συνεργασίας του με τον Κρίστιαν Λούπα.

Γράφει ο Νϊκος Ξένιος

Ο Λούκας Τβαρκόφσκι σκηνοθέτησε τ...

Το Dublin Literary Award 2023 στη Γερμανίδα Katja Oskamp

Το Dublin Literary Award 2023 στη Γερμανίδα Katja Oskamp

Απονεμήθηκε στην Katja Oskamp και τη μεταφράστριά της στα αγγλικά Jo Heinrich, το «Dublin Literary Award 2023» για το μυθιστόρημά της Katja Oskam «Marzahn, Mon Amour». Σύντομα θα κυκλοφορήσει και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Book Press

...
Χαρούκι Μουρακάμι: Τιμήθηκε με το βραβείο «Πριγκίπισσα των Αστουριών»

Χαρούκι Μουρακάμι: Τιμήθηκε με το βραβείο «Πριγκίπισσα των Αστουριών»

Ο Haruki Murakami [Χαρούκι Μουρακάμι] είναι ο πρώτος Ιάπωνας συγγραφέας που έλαβε το Βραβείο «Πριγκίπισσα των Αστουριών». Η συλλογή διηγημάτων του «Σε πρώτο ενικό» κυκλοφόρησε προσφάτως από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση Βασίλη Κιμούλη.

Επιμέλεια: Book Press...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

«Αρκτικό καλοκαίρι» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ [Damon Galgut] «Αρκτικό καλοκαίρι» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Μαΐου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Οι δύο άντρες κάθονταν στις πο...

«Ο γυάλινος κήπος» της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ (προδημοσίευση)

«Ο γυάλινος κήπος» της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Τατιάνας Τσιμπουλεάκ [Tatiana Ţîbuleac] «Ο γυάλινος κήπος» (μτφρ. Άντζελα Μπράτσου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 15 Μαΐου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Κήπος βιβλίων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

«Κήπος βιβλίων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τον πρόλογο του συγγραφέα Παναγιώτη Γούτα της ανθολογίας κειμένων του «Κήπος βιβλίων – Διαβάζοντας Θεσσαλονικείς και Αμερικανούς πεζογράφους», που θα κυκλοφορήσει στις 17 Μαΐου από τις εκδόσεις Νησίδες.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Τα 25 καλύτερα λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς – από τη Μέρι Σέλεϊ στην Έλενα Φερράντε

Σε δημοσίευσή της στον Independent, η αρθρογράφος Clarisse Loughrey ξεχώρισε τα εικοσιπέντε σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα που γράφτηκαν από γυναίκες συγγραφείς. Στη φωτογραφία, μία από αυτές, η Octavia E. Butler [1947 - 2006], συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας με έντονο κοινωνικό και πολιτικό υ...

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

«Φάκελος αρχαιοκαπηλία»: Νικόλας Ζηργάνος, Ανδρέας Αποστολίδης και Γιάννης Μαρής

Φάκελος αρχαιοκαπηλία με προτάσεις τριών βιβλίων: «Επιχείρηση “Νόστος”: Ένα χρυσό στεφάνι και μια Κόρη για τον Αλέξη Καρρά» (εκδ. Τόπος), του Νικόλα Ζηργάνου, «Αρχαιοκαπηλία και εμπόριο αρχαιοτήτων – Μουσεία, έμποροι τέχνης, οίκοι δημοπρασιών, ιδιωτικές συλλογές» (εκδ. Άγρα), του Ανδρέα Αποστολίδη και  «Ίλ...

Bιβλία αυτοβοήθειας, αυτογνωσίας και προσωπικής βελτίωσης: 20 επιλογές από τις καλύτερες πρόσφατες εκδόσεις

Bιβλία αυτοβοήθειας, αυτογνωσίας και προσωπικής βελτίωσης: 20 επιλογές από τις καλύτερες πρόσφατες εκδόσεις

Κανείς δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημά σου, αν δεν κάνεις ο ίδιος την αρχή για να βοηθήσεις τον εαυτό σου. Είκοσι επιλογές από τις καλύτερες πρόσφατες εκδόσεις βιβλίων αυτοβοήθειας, αυτογνωσίας και προσωπικής βελτίωσης από τους επαγγελματίες του είδους.

Επιμέλεια: Book Press...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ