Highsmith685

Για την παράσταση Patricia Highsmith - Εισαγωγή στο σασπένς του Παναγιώτη Χριστόπουλου, σε σκηνοθεσία Ιωσήφ Βαρδάκη.

Του Νίκου Ξένιου

Μια μυθιστορηματικής δομής βιογραφία δίνει έναυσμα στη συγγραφή ενός θεατρικού έργου, με θέμα τη διδασκαλία της λογοτεχνικής γραφής δια στόματος Πατρίτσια Χάισμιθ. Στη διάρκεια ενός σεμιναρίου δημιουργικής γραφής ο χαρακτήρας της μεγάλης συγγραφέως διδάσκει πώς σκηνοθετεί κανείς τους ήρωες σε ένα μυθιστόρημα: πώς παράγει το σασπένς, την ατμόσφαιρα, την πλοκή. «Σκοτεινό ψυχολογικό πορτραίτο, πολυεπίπεδο θρίλερ, ξεκαρδιστική κωμωδία» χαρακτηρίζει ο Ιωσήφ Βαρδάκης το έργο Patricia Highsmith - Εισαγωγή στο σασπένς του Παναγιώτη Χριστόπουλου, που σκηνοθετεί φέτος στο θέατρο «104» της οδού Ευμολπιδών, στον Κεραμεικό, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, με πρωταγωνίστρια τη Ρούλα Πατεράκη. Στους ρόλους των τριών μαθητών της Πατρίτσια Χάισμιθ η Μαρκέλλα Γιαννάτου, ο Ευθύμης Γεωργόπουλος και ο Νίκος Μαυράκης.

Στο μυαλό της Πατρίτσια Χάισμιθ

Εξορκισμός του θανάτου μέσω του εγκλήματος και διαφορετικές αποτιμήσεις των τύψεων, του αξιακού συστήματος, της αξίας της ανθρώπινης ζωής. Εκδοχές ποικίλες της ψυχικής ισορροπίας, της έννοιας της Δικαιοσύνης, του ερωτισμού, της εξουσίας που εμπλέκεται στις ερωτικές σχέσεις. Νέες νοηματοδοτήσεις του φόνου, του μυστηρίου, της ενοχής, της δαιμονικής όψης του ανθρώπου, των αινιγματικών πτυχών της δημιουργίας και της έμπνευσης, μέσα από ένα παιχνίδι με τους κώδικες της αστυνομικής λογοτεχνίας. «Συγγραφέας και σκηνοθέτης φαντάστηκαν ότι μπορώ να παίξω την Χάισμιθ», λέει σε συνέντευξή της η Ρούλα Πατεράκη. «Πιθανόν θεωρούσαν ότι έχω και εγώ μία σκοτεινή πλευρά, μια απομόνωση. Δεν έχουν και άδικο».

Highsmith-2Και πράγματι: η σκοτεινή πλευρά της έξοχης ηθοποιού συναντά τον λογοτεχνικό χαρακτήρα της Χάισμιθ σ’ ένα κείμενο «διδασκαλίας Δημιουργικής Γραφής» που είναι μονταρισμένο κινηματογραφικά, με γρήγορα cut και δραματοποίηση του εκφωνούμενου κειμένου που επιτρέπει εναλλαγές στην πλοκή. Αυτό το στοιχείο αντιμετωπίζεται έξυπνα από τον Χριστόπουλο: η «αρκετά διάσημη» (αλλά στην αγαπημένη της Ευρώπη [1]) συγγραφέας -που είχε και η ίδια παρακολουθήσει μαθήματα Δημιουργικής Γραφής στα νιάτα της- παρεμβαίνει δραστικά στο πόνημα των μαθητευόμενών της συνδιαλεγόμενη με τους χαρακτήρες, που με τη σειρά τους «ζωντανεύουν» με γοητευτικό τρόπο υπηρετώντας την αγωνία μιας αμφίβολης έκβασης. Αυτοσαρκαζόμενη και σαρκική, η «δεσποινίς Χάισμιθ» «πατάει» στο υπό διαμόρφωσιν αστυνομικής πλοκής κείμενο για να εξομολογηθεί τη μοναχική της ζωή, την ιδιορρυθμία της, τη σχέση της με το αλκοόλ, τους φόβους της, τις αισθητικές της προτιμήσεις, τον βαθμό προσέγγισης των ανθρώπων που επιτύγχανε.

Η δραματική της υπόσταση κορυφώνεται στην ερωτική της διαπλοκή με τη μαθήτριά της [2] και ο σαρκασμός εκδηλώνεται στη «χρηστική» προτίμηση ανδρών-δολοφόνων: «Πώς να κουβαλήσει ένα πτώμα, κορίτσι πράμα; Είδες τώρα γιατί δεν βάζω γυναίκες ηρωίδες στα βιβλία μου;» Οι δύο νεαροί άνδρες παριστάνουν δυο κάπως πιο σχηματικούς χαρακτήρες, σκόπιμα «άτονους», που μεταφέρουν τη σκηνική πραγματικότητα στο κείμενο και ταυτόχρονα θέτουν εαυτούς εκτός κειμένου, σε μιαν αποσπασματική προβολή αφηγηματικών στερεοτύπων από όλα τα έργα της Χάισμιθ: εκτενής μελέτη λογοτεχνικών τύπων έχει προηγηθεί, που δίνει τους καρπούς της σε δύο ευέλικτους ανδρικούς χαρακτήρες, που για την αντίληψη της συγγραφέως είναι διαπλάσιμοι και ρευστοί, μπορούν δε κάλλιστα να υποκατασταθούν από έναν γυναικείο. Ο Ιωσήφ Βαρδάκης αξιοποιεί το αμφισεξουαλικό γνώρισμα των χαρακτήρων για ν’ αποδώσει σκηνοθετικά την υφέρπουσα ομοφυλοφιλία του Ρίπλει και τις συγγραφικές «προβολές» του μισογυνικού ψυχισμού[3] της ίδιας της Χάισμιθ στα πρόσωπα που φιλοτέχνησε.

Μια πολυθρόνα, ένα όστρακο χελώνας, ένα κείμενο

Η επιλογή της Ρούλας Πατεράκη για την ενσάρκωση αυτής της créateur-auteur είναι, ίσως, η ευφυέστερη σκηνοθετική επιλογή της χρονιάς: η κυρία Πατεράκη μεταφέρει επί σκηνής την τεράστια υποκριτική και σκηνοθετική της πείρα, την αξιοθαύμαστη δυνατότητά της να «αναρτά» στο πάνθεον των κλασικών χαρακτήρων μια τόσο νεόδμητη περσόνα χωρίς να κηλιδώνει τη δημόσια εικόνα της.

Το έργο του Χριστόπουλου «στήνει» το σασπένς σεβόμενο τη θεωρητική βάση που το διέπει. Χωρίς να γίνεται βερμπαλιστικό, παραμένοντας στο genre των αυτοαναφορικών λογοτεχνικών κειμένων, βάζει τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα να επανασυγγράφει το έργο του «βγαίνοντας έξω» απ’ αυτό: μια σύμβαση που απαιτεί υψηλό βαθμό δραματικότητας για να πετύχει. Η επιλογή της Ρούλας Πατεράκη για την ενσάρκωση αυτής της créateur-auteur είναι, ίσως, η ευφυέστερη σκηνοθετική επιλογή της χρονιάς: η κυρία Πατεράκη μεταφέρει επί σκηνής την τεράστια υποκριτική και σκηνοθετική της πείρα, την αξιοθαύμαστη δυνατότητά της να «αναρτά» στο πάνθεον των κλασικών χαρακτήρων μια τόσο νεόδμητη περσόνα χωρίς να κηλιδώνει τη δημόσια εικόνα της. Αντιθέτως, αναδεικνύει πτυχές απόλυτης ανθρωπιάς επιτυγχάνοντας δραματικές κορυφώσεις με μοναδικά σκηνικά αντικείμενα μια πολυθρόνα, ένα μπουκάλι ουίσκι και ένα άδειο όστρακο χελώνας-υπαινιγμό για τη σχέση αγάπης-μίσους με τη μητέρα της που στοίχειωνε τη συγγραφέα και υπήρξε η έμπνευση για το διήγημα «Η Χελώνα» («The Terrapin», 1962: μια καταπιεστική μητέρα βράζει την αγαπημένη pet χελώνα ενός μικρού αγοριού, που έντρομο ακούει κραυγές της χελώνας του και στο τέλος δολοφονεί τη μητέρα). Πέραν της αξιοπρόσεκτης αυτής κορύφωσης, η συγγραφέας διατηρεί το χιούμορ και τη γοητεία της απορρίπτοντας με γαργαλιστικά σχόλια τη φτήνεια και την κοινοτοπία στην αφήγηση, αλλά και αποδεχόμενη τις «whodunnit» ντετεκτιβικές ιστορίες, που απαιτούν από το κοινό εμπλοκή στην εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με το έγκλημα. Πάνω απ’ όλα, όμως,  αποκαλύπτοντας την απολαυστική διεργασία της συγγραφής, που γίνεται εθισμός και τρόπος ζωής για τον δημιουργό: «Γι’ αυτό και οι κακοί συγγραφείς συνεχίζουν να γράφουν!». Η Πατρίτσια Χάισμιθ έγραψε είκοσι δύο νουβέλες, ενώ κάποιοι ήρωές της εκκινούν από το Γκρήνουιτς Βίλατζ. Το τοπίο των αφηγήσεών της είναι το συγγραφικό της «τοπίο», επανδρωμένο από διαταραγμένους ψυχισμούς και φροϋδικά κλινικές περιπτώσεις ηρώων: στο θεατρικό έργο του Χριστόπουλου, ενώ καταγγέλλει μια δολοφονία, παρουσιάζεται η ίδια ως δυνητική δολοφόνος.

Οι συντελεστές

Ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, γνωστός ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος, κέρδισε το 2007 το Τρίτο Κρατικό Κινηματογραφικό Βραβείο Ποιότητας για τη μικρού μήκους ταινία του «Η έκταση που αναλογεί», υπήρξε συνεργάτης στα σενάρια του «J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη και του «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου ενώ το φθινόπωρο του 2013 έγινε ο πρώτος έλληνας αποδέκτης της υποτροφίας που το Φεστιβάλ Καννών δίνει κάθε χρόνο σε δώδεκα δημιουργούς απ’ όλο τον κόσμο για γύρισμα ταινίας μεγάλου μήκους.

Ο σκηνοθέτης Ιωσήφ Βαρδάκης, με σπουδές κινηματογράφου και ενεργός στο θέατρο απ’ το 1997, ολοκληρώνει με αυτό το έργο ένα τρίπτυχο με θεατρικές βιογραφίες που ξεκίνησε με το Q.E.D. ή Τι απέδειξε ο κύριος Φάινμαν του Πίτερ Παρνέλ και συνεχίστηκε με τον μονόλογο I Am My Own Wife του Νταγκ Ράιτ. Φέτος, παράλληλα με το Patricia Highsmith - εισαγωγή στο σασπένς, σκηνοθετεί το θεατρικό έργο Κρέας του Πήτερ Στρόαν στο «Αγγέλων Βήμα».

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

[1] Στο «Tales of Natural and Unnatural Catastrophes» φαίνεται ο αντιαμερικανισμός της συγγραφέως.
[2] Το «The Price of Salt» και το «Small g: a Summer Idyll» είχαν απροκάλυπτα ομοφυλοφιλικά θέματα.  
[3]«Little Tales of Misogyny», 1974

   

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Βy Heart» του Τιάγκο Ροντρίγκες στη Στέγη (κριτική) – Η διατήρηση της μνήμης, σανίδα σωτηρίας του πολιτισμού

«Βy Heart» του Τιάγκο Ροντρίγκες στη Στέγη (κριτική) – Η διατήρηση της μνήμης, σανίδα σωτηρίας του πολιτισμού

Για την παράσταση του Τιάγκο Ροντρίγκες (Tiago Rodrigues) «Βy Heart» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. © Christophe Raynaud de Lage. 

...

«Η απόσταση» του Τιάγκο Ροντρίγκες στη Στέγη (κριτική) – Για την αγάπη και τον φόβο της αγάπης σε έναν κόσμο σε κλιματική κρίση

«Η απόσταση» του Τιάγκο Ροντρίγκες στη Στέγη (κριτική) – Για την αγάπη και τον φόβο της αγάπης σε έναν κόσμο σε κλιματική κρίση

Για την παράσταση του Τιάγκο Ροντρίγκες (Tiago Rodrigues) «Η απόσταση» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. © εικόνας: Christophe Raynaud de Lage 

...
«Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Ατάιντε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαπαύλου (κριτική) – Πώς καλλιεργείται ο αυταρχισμός στις σχολικές αίθουσες

«Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Ατάιντε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαπαύλου (κριτική) – Πώς καλλιεργείται ο αυταρχισμός στις σχολικές αίθουσες

Για την παράσταση «Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Ατάιντε (Roberto Athayde), σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαπαύλου, στο Θέατρο Αλκμήνη.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Στο ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Νύχτες με την Κάλλη» του Γιώργου Συμπάρδη (κριτική) – Ρευστές νύχτες του Αυγούστου, δύο άνθρωποι στο κατώφλι μιας αποκάλυψης

«Νύχτες με την Κάλλη» του Γιώργου Συμπάρδη (κριτική) – Ρευστές νύχτες του Αυγούστου, δύο άνθρωποι στο κατώφλι μιας αποκάλυψης

Για τη νουβέλα του Γιώργου Συμπάρδη «Νύχτες με την Κάλλη» (εκδ. Μεταίχμιο). Εικόνα: Από την ταινία «Οι απέναντι» του Γιώργου Πανουσόπουλου (1981). 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Αύγουστος στην Αθήνα. Καύσωνας και ερημιά. Η...

Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο: Σύγχρονοι κλασικοί σε μικρή φόρμα

Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο: Σύγχρονοι κλασικοί σε μικρή φόρμα

Ένα σύντομο κριτικό σχόλιο για κάθε έργο της σειράς μεταφρασμένης λογοτεχνίας των εκδόσεων Μεταίχμιο «Τα μικρά». Ευσύνοπτα μα σπουδαία έργα από τους Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο.

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης 

...
«Ο κήπος των φυγάδων» της Έλενας Μαρούτσου (κριτική) – Σε μια άλλη Πομπηία, με όχημα τη λογοτεχνία

«Ο κήπος των φυγάδων» της Έλενας Μαρούτσου (κριτική) – Σε μια άλλη Πομπηία, με όχημα τη λογοτεχνία

Για το μυθιστόρημα της Έλενας Μαρούτσου «Ο κήπος των φυγάδων» (εκδ. Ίκαρος). © εικόνας: Αρχαιολογικό Πάρκο Πομπηίας 

Γράφει η Μαρία Γιαγιάννου

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κομπολόι στο χώμα» της Χίλντας Παπαδημητρίου (προδημοσίευση)

«Κομπολόι στο χώμα» της Χίλντας Παπαδημητρίου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα της Χίλντας Παπαδημητρίου «Κομπολόι στο χώμα», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 19 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

...
«Θεριστές» του Ζαχαρία Μαυροειδή (προδημοσίευση)

«Θεριστές» του Ζαχαρία Μαυροειδή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπασμάτων από τη συλλογή διηγημάτων του Ζαχαρία Μαυροειδή «Θεριστές», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κουφονήσι ...

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (προδημοσίευση)

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος ενός διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι», η οποία θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Εστία.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟ ΔΩΡΟ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο: Σύγχρονοι κλασικοί σε μικρή φόρμα

Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο: Σύγχρονοι κλασικοί σε μικρή φόρμα

Ένα σύντομο κριτικό σχόλιο για κάθε έργο της σειράς μεταφρασμένης λογοτεχνίας των εκδόσεων Μεταίχμιο «Τα μικρά». Ευσύνοπτα μα σπουδαία έργα από τους Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο.

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης 

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 3 αστυνομικά μυθιστορήματα Ελλήνων συγγραφέων που ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 3 αστυνομικά μυθιστορήματα Ελλήνων συγγραφέων που ξεχωρίζουν

Τρία καλά πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα από Έλληνες συγγραφείς: Βαγγέλης Γιαννίσης, Ευτυχία Γιαννάκη, Αντώνης Τουμανίδης. Εγκλήματα στον κόσμο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, σίριαλ κίλερ, διαπλοκή και αναξιόπιστοι μάρτυρες.

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδη...

Τι διαβάζουμε τώρα; 15 βιβλία αυτοβελτίωσης, στρατηγικής σκέψης και ψυχικής ενδυνάμωσης

Τι διαβάζουμε τώρα; 15 βιβλία αυτοβελτίωσης, στρατηγικής σκέψης και ψυχικής ενδυνάμωσης

Δεκαπέντε οδηγοί αυτοβελτίωσης και στρατηγικής σκέψης για να οργανώσουμε πιο αποτελεσματικά τον επαγγελματικό αλλά και τον προσωπικό μας βίο. Μέθοδοι που δεν υπόσχονται θαύματα, μα μπορεί να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το άγχος στη δουλειά, την έλλειψη επικοινωνίας, το τραύμα.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ