alt

Για την παράσταση της ομάδας blindspot theatre group Έντα Γκάμπλερ σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κωνσταντάτου η οποία παρουσιάζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μέχρι και τις 4 Ιανουαρίου 2015.

Του Νίκου Ξένιου

Ως απόσταγμα της «Έντα Γκάμπλερ» του Χένρικ Ίψεν χαρακτηρίζει η θεατρική ομάδα blindspot την ομώνυμη παράσταση του Μιχάλη Κωνσταντάτου και της Γιόλας Αργυροπούλου στη μικρή σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Τα πρόσωπα είναι διαχρονικά στη σύλληψή τους και υφίστανται σύγχρονου τύπου πιέσεις, οικονομικές, ερωτικές, που παρουσιάζονται ως ανάπλαση του θεατρικού κειμένου του Ίψεν σε φόρμα κινηματογραφικού σεναρίου: μια διασκευή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μεταμοντέρνα, στον βαθμό στον οποίον οικοδομεί ένα νέο κείμενο στα χνάρια του κλασικού, διευρύνοντας τις ερμηνευτικές του δικλείδες. Στην πραγματικότητα οι χαρακτήρες είναι σημερινοί, "πατούν γερά" στους ιψενικούς προγόνους τους, ενώ οι διάλογοι τροποποιήθηκαν και ο βασικός καμβάς της υπόθεσης τηρήθηκε, παράγοντας ένα μετα-κείμενο. Η δε εγκατάσταση που συνέλαβε ο σκηνοθέτης λειτουργεί ως ένας επιπλέον χαρακτήρας.

Μια νευρωτική που ασφυκτιά

Χαρακτηριστικά νευρωτική περσόνα, δεν εκφαίνεται ούτε ως λογική ούτε  ως παράλογη: οι στόχοι και τα κίνητρά της υποκρύπτουν μια τελείως προσωπική αποτίμηση του κόσμου, που είναι απόρροια της αστικής της πλήξης.

Ο τίτλος του έργου θέτει αυστηρά στο επίκεντρο του δράματος τη φιγούρα της περίπλοκης, απρόσιτης ιψενικής ηρωΐδας, η ζωή της οποίας βρίθει ματαιώσεων και διαψεύσεων, ενώ ο εσωτερικευμένος ή -ασύνειδος- αξιακός κώδικάς της απαρτίζεται από αντιπροσωπευτικά τραυματικά βιώματα των γυναικών του 19ου αιώνα, συντεθλιμμένες επιθυμίες, σεξουαλική καταπίεση, καθώς και από την ιδιάζουσα προσωπικότητα μια αστής που αντιδρά σε όλα αυτά.  Η ανάγκη της Έντα Γκάμπλερ για ελευθερία και η ανάγκη της «να καθορίσει τη μοίρα ενός άνδρα» ουσιαστικά διασταυρώνονται στην αυταρχική της συμπεριφορά. Αποπροσανατολισμένη, αριστοκρατική και ναρκισσευόμενη η Έντα διατηρεί ανέπαφο το αισθητικό της ιδεώδες, επεκτείνοντάς το ως και στο βίωμα του θανάτου και υιοθετεί μια συμπεριφορά καταστροφική ανάλογη εκείνης της Μαντάμ Μποβαρί. Χαρακτηριστικά νευρωτική περσόνα, δεν εκφαίνεται ούτε ως λογική ούτε  ως παράλογη: οι στόχοι και τα κίνητρά της υποκρύπτουν μια τελείως προσωπική αποτίμηση του κόσμου, που είναι απόρροια της αστικής της πλήξης.

Απαλλαγμένος από τον πρώιμο νατουραλισμό του και υιοθετώντας έναν όψιμο ψυχολογισμό, ο Ίψεν εμβαθύνει στην ανθρώπινη υπόσταση της περσόνας που φιλοτεχνεί. Πυκνώνοντας τα σημαινόμενα της κάθε ενέργειάς της την απαλλάσσει από τα γνωρίσματα μιας εγκληματικής ιδιοσυγκρασίας, εν μέρει δε την αθωώνει. To επίθετο του συζύγου της Έντα Γκάμπλερ είναι Τέσμαν, εκείνη όμως εμμένει στο πατρικό της επίθετο. Ο Τζωρτζ Τέσμαν ζει μέσα στην ψευδαίσθηση ότι η γυναίκα του τον αγαπά και τον υποστηρίζει, ότι αγαπά οτιδήποτε δικό του, τα σχέδιά του, ακόμη και τη γριά θεία του που τον μεγάλωσε. Ο δημιουργικός, ευφυής Έιλερτ Λέβμποργκ, τον οποίο ο Τζωρτζ ζηλεύει και ανταγωνίζεται, παρίσταται ως αθώο θύμα αυτής της «διεστραμμένης» γυναικείας φύσης. Τέλος, η Τέα Έλβστετ παρίσταται ως ο αφελής της αντίποδας, ενώ ο δικαστής Μπρακ ως η επιτομή του κυνισμού και της εισβολής στην ιδιωτικότητα του άλλου.

eda2
    Γιώτα Αργυροπούλου - Μάξιμος Μουμούρης
 

Ένα περίκλειστο σπίτι

Εικονοποιώντας τις παρυφές μιας ασφαλούς αστικής ζωής, η σκηνική παραγωγή της ομάδας blindspot αποδίδει ως τυφώνα την ταραχή των απονενοημένων ενεργειών που συχνά διανοίγουν δρόμο προς μια μυθική και συμβολική δραματική γλώσσα. Έτσι, «σφραγισμένοι» μέσα σ’ ένα σελοφάν σαν πειραματόζωα, οι ηθοποιοί κινούνται και έρπουν σ’ ένα τοπίο μεταπυρηνικό, αδυνατώντας να βρουν δίοδο προς τον έξω κόσμο. Η Βάσω Καβαλλιεράτου λειτούργησε περισσότερο σαν ξωτικό, ενώ ο Μάξιμος Μουμούρης περιορίστηκε σε μια αμήχανη περιδιάβαση στη σκηνή. Ερμηνευτικά κλισέ αλλά και στιβαρή, διαυγής εκφορά του λόγου στην ερμηνεία του Χρήστου Σαπουντζή. Λιγότερο στερεότυπη και συγκινητικά τρωτή η παρουσία του Γιώργου Φριντζήλα στον νευραλγικό ρόλο του φιλόδοξου Τέσμαν, που παγιδεύεται στον ψευδαισθησιακό ιστό της συζύγου του. Σαρκική, σκόπιμα «προσγειωμένη» και σαρκαστική η Γιώτα Αργυροπούλου, στη δική της εκδοχή της Έντα Γκάμπλερ, καίει το χειρόγραφο του Έιλερτ και του βάζει το περίστροφο της αυτοκτονίας στο χέρι, θάβει ζωντανούς τους πόθους των άλλων μέσα σε θίνες που καλύπτουν έπιπλα, πιάνα, αντικείμενα και εισόδους, υπονομεύει την ομαλή έκβαση των σχέσεών τους, συνθλίβει τη ρομαντική ιδεολογία της Τέα και του Έιλερτ, τελικά όμως βρίσκεται αντιμέτωπη με την παρεφθαρμένη, γκροτέσκα εκδοχή του χειριστικού της σχεδίου: «Ο,τιδήποτε αγγίζω γίνεται γελοίο και ποταπό».

«Σφραγισμένοι» μέσα σ’ ένα σελοφάν σαν πειραματόζωα, οι ηθοποιοί κινούνται και έρπουν σ’ ένα τοπίο μεταπυρηνικό, αδυνατώντας να βρουν δίοδο προς τον έξω κόσμο.

Η επιλογή του Μιχάλη Κωνσταντάτου είναι ν’ αφήσει δίοδο στην άμμο να περάσει ως στρόβιλος και να καλύψει τον αστικό περίγυρο, ερχόμενη ορμητικά από τις παραλίμνιες ή παραθαλάσσιες ατμόσφαιρες της Κυράς της Θάλασσας ή της Αγριόπαπιας. Καθιερώνει, έτσι, μιαν αρκετά ευδιάκριτη σκηνική εκδοχή της διακειμενικότητας, τοποθετώντας σ’ ένα υψηλής αισθητικής «κατεστραμμένο κουκλόσπιτο» τους ρευστούς χαρακτήρες της Γιώτας Αργυροπούλου. Η χρήση των «συνεντεύξεων» στο βίντεο πολύ αποτελεσματική στη διαδικασία απομύθευσης της υπόθεσης, ενώ η προβολή σκηνών από τις Άλπεις ιδιαίτερα σαρκαστική. Η τελική σκηνή της αμμοθύελλας είναι εντυπωσιακά ενταγμένη στην κινηματογραφική ανάγνωση του έργου, σε συνδυασμό με το σταδιακό «ντιμάρισμα» των φωτιστικών συνθηκών, που επέτεινε την καταθλιπτική μόνωση των ερμηνευτών στο σκηνικό «κουκούλι» τους. Όμως, παρά τις αγαθές προθέσεις και την πρωτοτυπία της σύλληψης, το κείμενο, διασκευασμένο όπως είναι σε μια σύγχρονη εκδοχή/ανάγνωσή του, υποβάλλει μιαν ερμηνευτική γραμμή που δύσκολα αφήνει ανενόχλητη την εκφορά του λόγου, αφενός γιατί περιορίζει τους ηθοποιούς σε «νηφάλιες» και άνευρες ερμηνείες κι αφετέρου γιατί συγκρούεται με την εκ του πρωτοτύπου αδρανή φύση του κεντρικού χαρακτήρα, εκθέτοντάς την ως «πανούργα» και «δολοπλόκα» και αποσιωπώντας την παθολογία των κινήτρων της. 

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Info
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κωνσταντάτος
Απόδοση, δραματουργική επεξεργασία: Γιώτα Αργυροπούλου και Μιχάλης Κωνσταντάτος
Σύλληψη σκηνικής εγκατάστασης: Μιχάλης Κωνσταντάτος
Κίνηση: Ίρις Καραγιάν
Σκηνικά - Κοστούμια: Kenny MacLellan
Βοηθός σκηνογράφου: Χαράλαμπος Ιωάννου
Σχεδιασμός ήχου: Γιώργης Σακελλαρίου
Φωτισμοί: Γιάννης Φώτου
Υπεύθυνος Ηλεκτρολόγος: Κώστας Πατραμάνης
Casting: Athens Casting
Ηχογράφηση διαλόγων: Γιάννης Φωτιάδης
Ειδικά εφέ: Σόλων Γιαννούτσος – SFX TRIEDROS
Κατασκευή σκηνικού: ART REBEL
Διαχείριση blog / Εικονοληψία: Γιώργος Μπισδίκης
Οργάνωση παραγωγής: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος
Εκτέλεση παραγωγής: blindspot theatre group
Α' Bοηθός παραγωγής: Ειρηλένα Τσάμη
Β' Βοηθός Παραγωγής : Θανάσης Καφετζής
Ηθοποιοί: Γιώτα Αργυροπούλου, Βάσω Καβαλιεράτου, Μάξιμος Μουμούρης, Χρήστος Σαπουντζής, Γιώργος Φριντζήλας

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ending in beauty» του Μοχάμεντ ελ Χατίμπ (κριτική) – Μονόλογος για την απώλεια της μητέρας και το πένθος

«Ending in beauty» του Μοχάμεντ ελ Χατίμπ (κριτική) – Μονόλογος για την απώλεια της μητέρας και το πένθος

Για την παράσταση του Μοχάμεντ ελ Χατίμπ (Mohamed El Khatib) «Ending in beauty» στην Πειραιώς 260, στο Φεστιβάλ Αθηνών. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

«Η θλίψη βρίσκει πάντα καταφύγιο στα αντικείμενα» (“...

«Τα πορτοκάλια της Παλαιάς Επιδαύρου» του Θοδωρή Γκόνη, στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου: Καρποί της αγάπης και της θυσίας

«Τα πορτοκάλια της Παλαιάς Επιδαύρου» του Θοδωρή Γκόνη, στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου: Καρποί της αγάπης και της θυσίας

Είδαμε «Τα Πορτοκάλια της Παλαιάς Επιδαύρου» του Θοδωρή Γκόνη, στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Είδα, στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου, την παράσταση «Τα Πορτοκάλια της Παλαιάς Επιδαύρου», σε σκηνοθε...

«16 & 17» από το TAO Dance Theater – Καθαρή αισθητική, ακρίβεια και διαλογισμός

«16 & 17» από το TAO Dance Theater – Καθαρή αισθητική, ακρίβεια και διαλογισμός

Για την παράσταση χορού «16 & 17» από το TAO Dance Theater, τη διάσημη ομάδα σύγχρονου χορού της Κίνας, που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Είδα, στο ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

Για τη μελέτη του Μορίς Ντομά (Maurice Daumas) «Τι είναι ο μισογυνισμός;» (μτφρ. Κατερίνα Γούλα, εκδ. Gutenberg). Εικόνα: Από τη σειρά του Νέτφλιξ «Εφηβεία».

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

«Είναι πιο εύκολο να φανταστούμε το...

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

«Την κυρίως πλοκή του αστυνομικού μυθιστορήματος την αντιμετωπίζω ως ένα μέσον για να αφηγηθώ το δράμα των πρωταγωνιστών» μας είπε ο Χάρης Καραθύμιος, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο Μεσσίας» (εκδ. Μίνωας).

Συνέντευξη στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

...
«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

Για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας 

Ο σημαντικός, Άγγλος βιρτουόζος σκηνοθέτης ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

Συναντήσεις με απειλούμενα είδη, καθώς και με άλλα ζώα που μας θυμίζουν τον εαυτό μας. Δύο βιβλία από τις εκδόσεις ΕΠΟΨ μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του ζωικού βασιλείου. © Duke Lemur Center

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Η κλιματ...

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Καταιγιστική δράση αλλά και χαλαρή ατμόσφαιρα, κοινωνικός σχολιασμός και σκοτεινός ρεαλισμός: Είκοσι έξι αστυνομικά, νουάρ και ψυχολογικά θρίλερ, για ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις. 

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδημητρίου

...
Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Πέντε ποιητικά έργα με πυκνή γραφή, φιλοσοφικούς στοχασμούς και πολιτικό περιεχόμενο.

Επιλογή-παρουσίαση Παναγιώτης Γούτας

Πέντε ποιητικά έργα από τον βορρά, καρποί ώριμης γραφής, που εκφράζουν φιλοσοφικούς αλλά και πολιτικούς προβληματισμούς. 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ