alt

Για το μιούζικαλ Τα μάγια της πεταλούδας που ανεβαίνει στην παιδική και εφηβική σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου σε σκηνοθεσία Νικολέτας Ξεναρίου. 

Του Νίκου Ξένιου

«Μια μέρα βρέθηκε ένα έντομο που θέλησε να φτάσει πέρα από την αγάπη. Ερωτεύτηκε κάποιο όραμα που βρισκόταν πολύ μακρύτερα από τη ζωή του.» F. G. Lorca

Το «Σύγχρονο Θέατρο»  επιστρατεύει δεκαεπτά αποφοίτους της σχολής θεάτρου «Δήλος» της Δήμητρας Χατούπη και ανεβάζει Τα μάγια της πεταλούδας του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε μια μουσική παράσταση που βασίστηκε σε κείμενο-διασκευή του Μιχάλη Γελασάκη, σε μουσική του Χρήστου Θεοδώρου, σε σκηνοθεσία και χορογραφία της Νικολέτας Ξεναρίου και σε σκηνικά της Κωσταντίνας Κρίγκου.

Μια «κωμωδιούλα» –όπως την αποκαλούσε ο ίδιος ο Λόρκα– που δεν είναι παρά ένα ζοφερό ποιητικό δράμα για την προσπάθεια μιας πληγωμένης πεταλούδας να πετάξει κι ενός σκαθαριού για την προσέγγιση ενός οράματος που απέχει πολύ από τη ζωή του. Το νεανικό, πηγαίο αυτό έργο φέρει όλον τον ενθουσιασμό του συγγραφέα που πρωτοανακαλύπτει τη θεατρική σκηνή και έχει ταυτιστεί με το σκαθάρι του, τον ιδαλγό αυτόν που αναζητά την ελευθερία. Η τραυματισμένη πεταλούδα γίνεται το αντικείμενο του πόθου του ανεδαφικού ήρωα, που προσκρούει στην ανυπότακτη φύση της και τα «φτερά» της φαντασίας της.

altΤα σουρρεαλιστικά φτερά του έρωτα

Η όλη σύνθεση του Λόρκα βασίστηκε σε μια αλληγορική αντίληψη του μικρόκοσμου των εντόμων που, σε αριστοφανική σύλληψη, αναπλάθει τα γνωρίσματα της ανθρώπινης κοινωνίας. Η κλιμάκωση των συναισθημάτων απογειώνει το κείμενο σε ποιητικές εξάρσεις ανάλογες των δημοτικών τραγουδιών cante hondo που τόσο γοήτευσαν τον ποιητή, και για τα οποία θα έγραφε ολόκληρη μελέτη. Η καρδιά της σύλληψής του εστιάζεται στο διονυσιασμό (duende) που η φλαμένκο τσιγγάνικη κουλτούρα κομίζει στην ανθρώπινη ψυχή. Όλη η συνοικία των εντόμων, άλλωστε, παραπέμπει σε τσιγγάνικο χωριό, που ζει τα συναισθήματα, τους έρωτες, τις απορρίψεις και τον θάνατο στο έπακρο.

Όλη η συνοικία των εντόμων παραπέμπει σε τσιγγάνικο χωριό, που ζει τα συναισθήματα, τους έρωτες, τις απορρίψεις και τον θάνατο στο έπακρο

«Τέτοια είναι η φύση του Ντουέντε», έλεγε ο Λόρκα. «Να ζεις και να δημιουργείς στην κόψη του ξυραφιού. Ξέρεις ότι εγώ αντιλαμβάνομαι και την ελάχιστη σάρκα του κόσμου». Η «ελάχιστη σάρκα του κόσμου» εδώ είναι ανθρωπομορφικά εφαρμοσμένη στο ειδυλλιακό μικροσκοπικό τοπίο της ζωής των εντόμων. Δεν πρόκειται για σύλληψη ενός διανοούμενου, αλλά για τα λόγια ενός ποιητή, που συνοψίζουν το διχασμό που ένιωθε ο ίδιος ο Λόρκα: τη βαθιά ριζωμένη και απόλυτα προσωπική του πεποίθηση ότι η χαρά ήταν αδιανόητη χωρίς τη θλίψη, ότι η ζωή ήταν ακατανόητη χωρίς το θάνατο. Έτσι και ο σκαθαράκος του, βιώνει τον έρωτα συνυφασμένο με ένα υπαρξιακό πένθος συγκινητικό, που αναζητά τις ρίζες του στην ίδια τη φύση του ανθρώπινου ψυχισμού, χωρίς όμως πολυλογίες και περιττά διανθίσματα. Και με εμφανέστατα τα ψήγματα της σουρρεαλιστικής γραφής του, που θα φτάσει στο απόγειό της με το Κοινό (Publico), δυο χρόνια αργότερα.

alt«Ποίηση, ρε!»

Η κυριότερη αρετή της παράστασης ήταν ο συγχρονισμός και η σφαιρική αντίληψη κάθε μέλους της ομάδας για όσα τεκταίνονταν ανά πάσαν στιγμή

Το παιγνιώδες ύφος και η αφαιρετικότητα του έργου είναι ένδειξη της αντίστασης που ακόμη προέβαλλε ο ποιητής στη φυσική του ροπή να ενταχθεί πλήρως στο υπερρεαλισμό. Άλλωστε, πίστευε ότι το χιούμορ και η ανθρωπιά θα τον έσωζαν από «τους μεγάλους, σκοτεινούς καθρέφτες που κρατούν η ποίηση και η τρέλα στον πάτο των βαράθρων τους». Τα Μάγια της Πεταλούδας  τα έχουν αυτά τα στοιχεία, του χιούμορ και της ανθρωπιάς, και τα εντάσσουν σε ένα καμβά καθαρής ποίησης, απαλλαγμένης από εμμονές διανοητικών κατασκευών. Πρόκειται για μια πλειάδα θεμάτων ζωής και θανάτου που αποδίδονται με λυρισμό και ευαισθησία, και που τα διδάχθηκαν σε βάθος οι νέοι και ταλαντούχοι ηθοποιοί της παράστασης του Σύγχρονου Θεάτρου. Το αποτέλεσμα ήταν να πλαισιώσουν μιαν εξαιρετική παράσταση, πλησιέστερη στο πνεύμα του «καθαρού θεάτρου» από πολλές άλλες του είδους. Ένα έργο γραμμένο με μεγάλο βαθμό παιδικότητας, η naïveté του οποίου, όμως, ξεπερνά τα στενά πλαίσια του νεανικού κοινού και απευθύνεται στις βαθύτερες υπαρξιακές αναζητήσεις μας, σε μια εποχή απουσίας της ποίησης από τη ζωή μας. Η πυρετώδης προετοιμασία τους –το σκηνικό αναπλάθει τα καμαρίνια των ηθοποιών–, η επιστράτευση του χορού και του μιούζικαλ, το παιχνίδισμα με τη θεατρική σκευή, ο υπαινικτικός χαρακτήρας των κοστουμιών, η άρτια συνεργασία, το κέφι, ήταν όλα εμφανέστατα και μεταδοτικά. Δεν υπήρξε ούτε στιγμή χαλάρωσης, ούτε ένα σημείο που να «κάνει κοιλιά», και οι ποικίλες φωνητικές τους δυνατότητες (άλλες μεγαλύτερες, άλλες πιο περιορισμένες) αξιοποιήθηκαν στο έπακρο. Η κυριότερη αρετή της παράστασης ήταν ο συγχρονισμός και η σφαιρική αντίληψη κάθε μέλους της ομάδας για όσα τεκταίνονταν ανά πάσαν στιγμή. Έτσι, με τις αισθήσεις οξυμμένες και τα εργαλεία τους ακονισμένα, οι νέοι αυτοί καλλιτέχνες μας δίνουν μια μουσική παράσταση «καλοκουρδισμένη», που σέβεται απόλυτα το κοινό της και την κλασική έμπνευση του Λόρκα.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

 
lorca-magia-petaloudasΤα μάγια της πεταλούδας 
Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα 
Μουσική: Χρίστος Θεοδώρου
Λιμπρέτο: Μιχάλης Γελασάκης
Σκηνοθεσία: Νικολέτα Ξεναρίου
Δραματουργική Επεξεργασία: Κωστής Καπελώνης
Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνα Κρίγκου
Μουσική Διδασκαλία: Οδυσσέας Ιωάννου Κωνσταντίνου
Β.Σκηνοθέτη: Μαντώ Κεραμυδά
 
Παίζουν οι: Χριστίνα Απαννά, Αννα-Μαρία Βέλλη, Ισμήνη Βαρακλή-Κακούρα, Βαγγέλης Γαβριήλ, Μαρτίνα Δημοπούλου, Άρης Κανέλλος, Αντρέας Κανελλόπουλος, Μαρία Καρύδη, Ζωή Κατσαμάνη, Νίκος Κουρνιάτης, Χριστίνα Μαριάνου, Έμα Μαυρέλη, Κατερίνα Πρωτονοταρίου, Άννα Χανιώτη, Βαρβάρα Χριστοφή.
 
Παίζουν οι μουσικοί: Θεοδόσης Άγγελος Σμυρνιός, Χρίστος Θεοδώρου
 
Σύγχρονο Θέατρο 
Ευμολπιδών 45, Γκάζι 
τηλ: 210 3464380
 
Υπεύθυνη επικοινωνίας για τα σχολεία: Μαντώ Κεραμυδά 
Υπεύθυνος επικοινωνίας για το θέατρο: Αντρέας Κουτσουρέλης

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μελάνι» του Δημήτρη Παπαϊωάννου στο Μέγαρο Μουσικής: Από τον νεοκλασικισμό στο νεομπαρόκ

«Μελάνι» του Δημήτρη Παπαϊωάννου στο Μέγαρο Μουσικής: Από τον νεοκλασικισμό στο νεομπαρόκ

Για την παράσταση «INK» του Δημήτρη Παπαϊωάννου, η οποία παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής. Φωτογραφίες: Julian Mommert

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Παραμένοντας σταθερά ένας ύψιστης αισθητικής créateur/auteur σκηνικών γεγονό...

«ELENIT» του Ευριπίδη Λασκαρίδη στη Στέγη – Ένα σύμπαν με δεινόσαυρους, ανεμογεννήτριες και λαμαρίνες

«ELENIT» του Ευριπίδη Λασκαρίδη στη Στέγη – Ένα σύμπαν με δεινόσαυρους, ανεμογεννήτριες και λαμαρίνες

Το ανατρεπτικό έργο του καταξιωμένου Ευριπίδη Λασκαρίδη παρουσιάζεται για δεύτερη φορά στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, από τις 16 έως τις 19 Φεβρουαρίου 2023. Φωτογραφίες: Julian Mommert.

Επιμέλεια: Book Press

16 – ...

«Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι» του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές, με τον Τζον Μάλκοβιτς στη Στέγη

«Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι» του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές, με τον Τζον Μάλκοβιτς στη Στέγη

Ο υποψήφιος για Όσκαρ Τζον Μάλκοβιτς και η πολυβραβευμένη Λιθουανή ηθοποιός Ινγκεμπόργκα Νταπκουνάιτε δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας σε ένα από τα πιο μυστηριώδη έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, από τις 9 έως τις 12 Φεβρουαρίου 2023. Φωτογραφίες: Māris Morkāns

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Σοκ στον χώρο του βιβλίου: Πέθανε ο Γενικός Διευθυντής και «ψυχή» της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Φίλιππος Τσιμπόγλου

Σοκ στον χώρο του βιβλίου: Πέθανε ο Γενικός Διευθυντής και «ψυχή» της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Φίλιππος Τσιμπόγλου

Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σήμερα το πρωί σε ηλικία 66 χρονών.

Επιμέλεια: Book Press

Η ανακοίνωση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

...
Ο Μάριο Ντεζιάτι, συγγραφέας του μυθιστορήματος «Ασυμβίβαστοι» που τιμήθηκε με το βραβείο Strega 2022, έρχεται στην Αθήνα

Ο Μάριο Ντεζιάτι, συγγραφέας του μυθιστορήματος «Ασυμβίβαστοι» που τιμήθηκε με το βραβείο Strega 2022, έρχεται στην Αθήνα

Ο βραβευμένος συγγραφέας Μάριο Ντεζιάτι θα παρουσιάσει το βιβλίο του στις 9 Φεβρουαρίου 2023, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Επιμέλεια: Book Press

O Mario Desiati, συγγραφέας του μυθιστορήματος Ασυμβίβαστοι (πρωτ. τίτλος Spatriat...

Πέθανε ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Αλέξις Ραβέλο – Μεγάλη απώλεια για την ισπανική λογοτεχνία

Πέθανε ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Αλέξις Ραβέλο – Μεγάλη απώλεια για την ισπανική λογοτεχνία

Πέθανε το πρωί της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου 2023 από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 51 ετών ο Ισπανός πολυβραβευμένος συγγραφέας Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] ο οποίος κατείχε εξέχουσα θέση στη σύγχρονη ισπανική λογοτεχνία, έχοντας γράψει πολλά και επιτυχημένα αστυνομικά και όχι μόνο μυθιστορήματα. Μέσα στο 2023, οι εκδό...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά (1971 - 2008)» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

«Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά (1971 - 2008)» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογράφημα - πολιτική μαρτυρία του Θόδωρου Σούμα, «Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά (1971 - 2008)» το οποίο θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Επίκεντρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Τις μέρες που λιγόστευε το φως» του Όιγκεν Ρούγκε (προδημοσίευση)

«Τις μέρες που λιγόστευε το φως» του Όιγκεν Ρούγκε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Όιγκεν Ρούγκε [Eugen Ruge] «Τις μέρες που λιγόστευε το φως» (μτφρ. Τεό Βότσος), το οποίο θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

1 ΟΚΤΩΒΡΙ...

«Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Μιχάλη Μακρόπουλου «Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον», που θα κυκλοφορήσει στις 19 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Γιανγκσὶ-ντιέναο (τρεῖς σκηνὲς)  ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

7 μυθιστορήματα από όλον τον κόσμο για τους φίλους του φανταστικού

7 μυθιστορήματα από όλον τον κόσμο για τους φίλους του φανταστικού

Πρώτος μήνας του νέου έτους και πριν δούμε τι θα φέρει η φετινή πραγματικότητα ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας ένα φανταστικό λογοτεχνικό ταξίδι. Οι εκδόσεις Βακχικόν προτείνουν επτά μυθιστορήματα για τους φίλους του φανταστικού. Γιατί η φαντασία σε πάει παντού...

Επιμέλεια: Book Press

...
Γουίλιαμ Χ. Γκας: «Τα δώδεκα σημαντικότερα βιβλία που διάβασα στη ζωή μου»

Γουίλιαμ Χ. Γκας: «Τα δώδεκα σημαντικότερα βιβλία που διάβασα στη ζωή μου»

Στο βιβλίο του με τίτλο «The William H. Gass Reader», ο Αμερικανός πεζογράφος William H. Gass επέλεξε τα δώδεκα βιβλία που διαμόρφωσαν τη λογοτεχνική ματιά του. Μια λίστα που, όπως σημειώνει και ο ίδιος στην εισαγωγή του, δεν περιλαμβάνει απαραιτήτως τα «δώδεκα καλύτερα βιβλία» που έχει διαβάσει, καθώς «κάθε σπουδαί...

Τα 100 καλύτερα μυθιστορήματα στην αγγλόφωνη πεζογραφία σύμφωνα με τον Γκάρντιαν

Τα 100 καλύτερα μυθιστορήματα στην αγγλόφωνη πεζογραφία σύμφωνα με τον Γκάρντιαν

Ο κριτικός λογοτεχνίας της βρετανικής εφημερίδας, Guardian, Robert McCrum επέλεξε τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία γραμμένα στα αγγλικά. Στη λίστα του εντοπίζουμε έργα που θεωρούνται πλέον κλασικά, από συγγραφείς όπως οι Ντίκενς, Μέλβιλ, κ.ά., καθώς και μυθιστορήματα από τους ΝτεΛίλο, Ισιγκούρο, Ροθ, Κουτσί, κ.ά. ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ