alt

Για την παράσταση Φιλοκτήτης σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου.

Του Νίκου Ξένιου

«Έτσι ο ταλαίπωρος χάνομαι δέκα χρόνια τώρα, μέσα στην πείνα, το μαράζι και στον πόνο της πληγής μου. Αυτά μου κάναν οι Ατρείδες».

Ο Φιλοκτήτης κρατά πεισματικά –και δικαιωματικά– τα όπλα του Ηρακλή, που πάντα πετυχαίνουν τον στόχο τους. Έτσι επιβιώνει στην άγονη, άνυδρη, άξενη Λήμνο του μύθου, όπου μας ξεναγεί ο Φιλοκτήτης/Μαρμαρινός στην έναρξη της παράστασης του έργου του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου.

«Ένας σωρός ηφαιστειακών πετρωμάτων, με εξαιρετική χρωματική ποικιλία και σχηματισμούς που δεν ξεπερνούν τα 470 μ. σε ύψος. Ενας αλμυρός τόπος, τριγυρισμένος από 260 χλμ. άμμου φωλιασμένης σε παραλίες, βραχώδεις ακτές, κόλπους και λιμανάκια. Ένας πέτρινος καρπός με άνυδρο ερημικό κουκούτσι, στο κέντρο του Βόρειου Αιγαίου». Αριστερά πρέπει κανείς να φανταστεί μια πηγή, ενώ στο βάθος να διακρίνει το ηφαίστειο Μόσυχλος. Τα σκηνικά της παράστασης, άρτια ως προς την εικαστική προσέγγιση, πετυχαίνουν σύγχρονη αξιοποίηση του κειμένου, ενώ η μουσική επένδυση των Lost Bodies είναι υποβλητική.

Τα πρόσωπα και η παράσταση

Η επική, πολεμοχαρής, αρειμάνια μορφή του Έλληνα Οδυσσέα παραμένει αντίποδας της είρωνος, σαφώς λυρικότερης και «εσωτερικής» εκδοχής Έλληνος που συνιστά ο Φιλοκτήτης.

Στον Φιλοκτήτη ο εξόριστος μάγνητας ήρωας περιγράφει στον Νεοπτόλεμο τη μύησή του στη μοναξιά και την αγριότητα: «Κανένας ναυτικός δεν αποκότησε ν' αράξει εδώ. Ούτε λιμάνι, ούτ' εμπόριο, ούτε φιλοξενία υπάρχουν. Άνθρωποι μυαλωμένοι δεν το πλησιάζουν, εκτός αν ξεπέσουν. Γιατί μεσ' στη μακρόσυρτη ζωή πολλά συμβαίνουν. Αν άτυχος καραβοκύρης ξεστρατίσει προς τα εδώ, με σπλαχνίζεται και δίνει κάνα ρούχο ή ψωμί». Σ’ αυτόν τον τόπο εξορίας εγκατέλειψαν τον Φιλοκτήτη, σύμφωνα με τον μύθο, οι σύντροφοί του, με πόδι πληγωμένο και κακοφορμισμένο από δάγκωμα φιδιού, στον δρόμο για την Τροία. Και στον ίδιον τόπο θα φτάσουν, δέκα χρόνια μετά, ο Οδυσσέας (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης) και ο γιος του Αχιλλέα, ο Νεοπτόλεμος[1] (Αιμίλιος Χειλάκης), με σκοπό να του αποσπάσουν με δόλο τα όπλα του Ηρακλέους, γιατί μόνο με αυτά, σύμφωνα με τον χρησμό, θα κερδίσουν τον Τρωϊκό Πόλεμο. Η παράσταση εξαρχής ήταν δελεαστική, χάρις στα ονόματα των τριών πρωταγωνιστών. Οι ερμηνείες τους, διακριτές ως προς την τεχνοτροπία, επιτυγχάνουν την κλιμάκωση, ωστόσο κάποια νεωτερίζοντα ευρήματα δεν ταιριάζουν με το ακαδημαϊκό, στομφώδες και φιλοσοφικό ύφος του Φιλοκτήτη/Μαρμαρινού. Αυτή η αντίθεση, σε συνδυασμό με τολμηρές κινησιολογικές και σκηνογραφικές λύσεις και τη χρήση φορητών μικροφώνων, έχει ως αποτέλεσμα να διακόπτεται η συγκινησιακή κορύφωση του έργου και να «παγώνει» ο θεατής. Πιθανόν αυτό να είναι σκόπιμο, ώστε η επική, πολεμοχαρής, αρειμάνια μορφή του Έλληνα Οδυσσέα να παραμείνει αντίποδας της είρωνος, σαφώς λυρικότερης και «εσωτερικής» εκδοχής Έλληνος που συνιστά ο Φιλοκτήτης. Δεν αποκλείεται να είναι σκηνοθετική επιλογή αυτή η τήρηση αποστάσεων.

Ο Νεοπτόλεμος του Αιμίλιου Χειλάκη αρραγής και καλοδουλεμένος, ίσως η αρτιότερα πλασμένη περσόνα της παράστασης. Ο Οδυσσέας του Μαρκουλάκη στιβαρός, συνεπής στην ερμηνευτική γραμμή του καλού αυτού ηθοποιού. Νοσταλγώντας το σπίτι και τους οικείους του, ο Φιλοκτήτης είναι η αντιδιαμετρική του Οδυσσέα μορφή. Ο λόγος που εκφέρει, παρά το πεπρωμένο του, είναι λόγος αδιαφορίας για την έκβαση του πολέμου, λόγος ειρήνης και επιστροφής στην πατρίδα. Ξενίζει ο τρόπος με τον οποίον ο Μιχαήλ Μαρμαρινός ενσαρκώνει αυτόν τον χαρακτήρα, με απαρχαιωμένη εκφορά του λόγου και στόμφο, αποστασιοποιούμενος από την αρχαϊκή εκδοχή ενός δύστηνου, εξαγριωμένου, μισάνθρωπου, ορεσίβιου Φιλοκτήτη και υιοθετώντας το θυμοσοφικό ύφος ενός Φιλοκτήτη που έχει διδαχθεί πολλά για την ανθρώπινη φύση. Εντούτοις, και εις πείσμα της νεωτερίζουσας σκηνοθεσίας, το έργο πραγματεύεται το θέμα της σύγκρουσης του συναισθήματος του πατριωτισμού με τον ανθρωπισμό.

alt
   Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός
 

Η πληγή των Ελλήνων

Η φοβερή δυσωδία που αναδίδει η κακοφορμισμένη πληγή του Φιλοκτήτη, και που τόσο ταράζει τον στρατό, δεν είναι παρά μια Γοργώ, ένα φόβητρο: η απευκτέα αυτογνωσία. Αντίστοιχα, το είδος Καιάδα στον οποίο άνανδρα τον καταδικάζουν οι σύντροφοί του, μοιάζει με κυκεώνα αυτογνωσίας. Οι πόνοι κι οι κραυγές του διασαλεύουν τις υπαρξιακές βεβαιότητες των Ελλήνων: «Αχ, ο θεόπικρος εγώ, ο πολυβασανισμένος, ούτε είδηση δεν πήρε ο κόσμος κι η Ελλάδα πώς λιώνω εδώ στην εξορία! Κι αυτοί που με παραπέταξαν κρυφογελούνε κι εμένα η αρρώστια όλο και πάει προς στο χειρότερο και με λιώνει». Ο Φιλοκτήτης δεν τους συγχωρεί, με την ίδια αναλογία με την οποία ο Οιδίποδας (ο επί Κολωνώ) δεν συγχωρεί τα παιδιά του για την εξορία στην οποία τον καταδίκασαν: «Φώναζα. Να βλέπω τα πλοία μου και το στόλο να ξεμακραίνουν, να μη βλέπω άνθρωπο κοντά να με γιατρέψει. Σαν το συλλογιζόμουνα, παιδί μου, μ' έπιανε θλίψη, μ' έπαιρνε το παράπονο, πολύ πικρό παράπονο! Κι οι πονεμένες μέρες του δόλιου εμένα, βαριά κυλούσαν, στην έρημη σπηλιά». Αυτός ο αρχαίος Ροβινσώνας είναι ο φορέας μιας ηθικής αναπηρίας που χαρακτηρίζει τους Έλληνες. Ο Σοφοκλής περιγράφει τον αγώνα για επιβίωση με ολοζώντανες ποιητικές εικόνες που προκαλούν ντροπή και τύψεις συνειδήσεως: «Για προσφάι είχα πετροπερίστερα που κάρφωνα με τη σαΐτα. Έσερνα το σάπιο μου ποδάρι κι ολόκληρος σα φίδι τανυζόμουνα για να φτάσω τα λαβωμένα αγριοπούλια. Ακόμα και για το νερό στα τέσσερα σερνόμουν και μεσ' στο καταχείμωνο, μέσα στους πάγους να σπάσω κάνα ξύλο για φωτιά, ο κακομοίρης. Τρίβοντας τις πέτρες έσκαγε η φωτιά για το προσάναμμα. Ψευτοβολεύτηκα στη ζέστα της σπηλιάς, υπόφερα το κρύο, μα ο πόνος μου ήταν ανυπόφορος».

«Φοβού τους Δαναούς»

Ο αριβίστας Οδυσσέας θα επικρατήσει στη ρητορική αντιπαράθεση των δύο αυτών ηθικών συστημάτων, όταν ο Φιλοκτήτης θα αρνηθεί να δώσει τα ακατανίκητα όπλα, μη θέλοντας να συμφιλιωθεί με τους ανθρώπους που του είχαν δείξει σκληρότητα και τον είχαν εγκαταλείψει.

Ο χώρος της αγριότητας για μιαν ακόμη φορά θα διαρραγεί από την εισβολή των ανθρώπων της λογικής, ώστε να επιτευχθεί η τραγική γειτνίαση των ορίων (liminality αποκαλούν οι ανθρωπολόγοι αυτήν τη δυσκαθόριστη, οριακή περιοχή όπου πραγματοποιείται η μύηση του νέου πολίτη πριν την οριστική του ένταξη στα πολιτισμικά δεδομένα του «εν πόλει» βίου). Αυτό συνιστά τόσο αισθητικό γεγονός ύψιστης αξίας (βλ. την Ιφιγένεια εν Ταύροις και την Ελένη του Ευριπίδη και τον «μισάνθρωπο» ως αρχετυπική μορφή, από τον Αριστοφάνη έως τον Μολιέρο), όσο και αφορμή για αντιπαράθεση δύο συστημάτων ηθικής μπροστά σε ένα ηθικής τάξεως δίλημμα. Είναι η ίδια δυαδικότητα που διαγράφει τις δυο άρτιες θεατρικές περσόνες: αφενός τον πολυμήτιν[2] Οδυσσέα («Τοιούτος ειμ´ εγώ· όποιον χρειάζονται οι καιροί κι όπου διαγωνίζονται ενάρετοι και δίκαιοι δεν θα έβρισκες κανένα από με πιο ευσεβή. Έτσι έχω γεννηθεί, τη νίκη πάντοτε να θέλω») κι αφετέρου τον ηθικά ακέραιο Νεοπτόλεμο («Μα, πάλι, δεν είν' αισχρό το αδιάντροπο το ψέμα;»). Ο αριβίστας Οδυσσέας θα επικρατήσει στη ρητορική αντιπαράθεση των δύο αυτών ηθικών συστημάτων, όταν ο Φιλοκτήτης θα αρνηθεί να δώσει τα ακατανίκητα όπλα, μη θέλοντας να συμφιλιωθεί με τους ανθρώπους που του είχαν δείξει σκληρότητα και τον είχαν εγκαταλείψει. Ως από μηχανής θεός εμφανίζεται τότε ο Ηρακλής, ο οποίος πείθει το Φιλοκτήτη να πάει στην Τροία και, αφού υποστεί τις ιατρικές φροντίδες του Ποδαλείριου και του Μαχάονος, να φέρει τη νίκη στους Αχαιούς, συμμετέχοντας στην επιχείρηση του Δούρειου Ίππου. Οι Έλληνες παρουσιάζονται ως απάνθρωποι, με διάτρητο αίσθημα δικαιοσύνης, όσο δε για τη φιλοπατρία τους, και αυτή τίθεται υπό αίρεσιν. Όμως ο Χορός της παράστασης Φιλίππογλου, καλά ασκημένος και με αποτελεσματική ομαδικότητα, προσδίδει ανθρωπιά στους ναύτες του Νεοπτόλεμου.

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στα Διονύσια του 409 π.Χ. και κέρδισε το πρώτο βραβείο. Στους νεότερους χρόνους, η πρώτη παράσταση του Φιλοκτήτη έγινε στις 16 και 28 Φεβρουαρίου 1818 στην Οδησσό της τσαρικής Ρωσίας, σε διασκευή του Νικολάου Πίκολλου[3], με ερασιτέχνες ηθοποιούς. Η παράσταση αυτή αποτελεί και την πρώτη παρουσίαση αρχαίας τραγωδίας στο Νεοελληνικό θέατρο. Ο Κωστής Λειβαδέας ανέβασε Φιλοκτήτη το 1955 και το 1969, ενώ ο Μινωτής το ’67. Ο Μιχαηλίδης το ΄74, ο Τσάγκας και ο Λαζάνης το ΄88, ο Διαγόρας Χρονόπουλος το ’91.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

[1] Στα Κύπρια Έπη το όνομά του είναι Πύρρος: (Παυσανίας, Ελλάδος περιήγησις, Φωκικά, Λοκρών Οζόλων, XXVI, 4 - «...τοῦ δὲ Ἀχιλλέως τῷ παιδὶ Ὅμηρος μὲν Νεοπτόλεμον ὄνομα ἐν ἁπάσῃ οἱ τίθεται τῇ ποιήσει: τὰ δὲ Κύπρια ἔπη φησὶν ὑπὸ Λυκομήδους μὲν Πύῤῥον, Νεοπτόλεμον δὲ ὄνομα ὑπὸ Φοίνικος αὐτῷ τεθῆναι...»)
[2] Πολυμήτις: ο πολυμήχανος, αυτός που επιστρατεύει κάθε εύρημα (μαχανάν) στην υπηρεσία του μέγιστου αποτελέσματος.
[3] Ο Νικόλαος Πίκκολος, μορφή φωτισμένου διανοούμενου της Βλαχίας κατά τον 19ο αιώνα, εξέδωσε στην Κέρκυρα την ελληνική μετάφραση του Λόγου Περί της Μεθόδου του Καρτέσιου και επιμελήθηκε δική του μετάφραση του Φιλοκτήτη του Σοφοκλή, την οποία και ανέβασε σε μια νέα σκηνή δικής του επινοήσεως.
 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

Για την παράσταση «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Κεντρική εικόνα: © Κωνσταντίνος Λέπουρης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Κουαρτέτο» του Heiner Müll...

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

Για την παράσταση «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λυμπερόπουλου που ανέβηκε στο θέατρο Ελ Ερ. Κεντρική εικόνα: © Σπύρος Περδίου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ