alt
  Η υπονόμευση του παραμυθικού κόσμου συνθέτει ένα νέο παραμύθι στην Κοκκινοσκουφίτσα της Λένας Κιτσοπούλου.

Του Νίκου Ξένιου

Tις νύχτες του μαύρου, βαρετού χειμώνα της βορειοευρωπαϊκής επαρχίας, κοντά στο τζάκι, αναδύθηκαν ένα σωρό τρομακτικές αφηγήσεις, που επί αιώνες στοίχειωναν τον ύπνο των παιδιών, προϊδεάζοντάς τα για το αιματηρό σκηνικό της ενηλικίωσης.

Πρόκειται για μαύρη σάτιρα, παρωδία του γνωστού (παιδικού;) παραμυθιού που έχει εξίσου διδακτικό χαρακτήρα, εφόσον εξελίσσεται σε τραγωδία αποδομώντας το εφιαλτικό σκηνικό της «Κοκκινοσκουφίτσας» στα συστατικά του στοιχεία

Ξαναθυμηθήκαμε τα μεγάλα μάτια, τα στιβαρά μέλη, τα μεγάλα δόντια της γιαγιάς, τα τριχωτά χέρια του κακού λύκου, τις πεταλουδίτσες, τους θάμνους, τα λουλουδάκια, τα μανιτάρια, αλλά και το αίμα που κυλά κάθε βράδυ στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών: από τις 14 έως την 1η Ιουνίου ανεβαίνει, σε κείμενο και σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου, η παράσταση Κοκκινοσκουφίτσα-Το Πρώτο αίμα. Πρόκειται για μαύρη σάτιρα, παρωδία του γνωστού (παιδικού;) παραμυθιού που έχει εξίσου διδακτικό χαρακτήρα, εφόσον εξελίσσεται σε τραγωδία αποδομώντας το εφιαλτικό σκηνικό της «Κοκκινοσκουφίτσας» στα συστατικά του στοιχεία: την Οικογένεια (που δεν είναι πλέον η «Αγία Οικογένεια», αλλά η ηθική που τη διέπει παραπέμπει στο Ρομπέρτο Τσούκο του Κολτές), την Οικία (μια κατοικία της δεκαετίας του ’60) και το Δάσος (ένα δάσος ελάτων που εισβάλλει στη σκηνή με αισθητική «Τζουμάντζι» και άφθονη δόση χιούμορ). Αξιοποιώντας ένα παραμύθι που το διηγούνταν Γάλλοι χωρικοί ήδη από τον 10ο αιώνα, η Κιτσοπούλου επινοεί τους χαρακτήρες της βαριεστημένης προέφηβης Κοκκινοσκουφίτσας (έξοχα ερμηνευμένης από την Έμιλυ Κολιανδρή), της παντοδύναμης κυνικής μητέρας της (σε εκπληκτική ερμηνεία της Ιωάννας Μαυρέα) και του εμβόλιμου αδελφού της (έντονη η παρουσία του Γιάννη Κότσιφα), που στην ουσία είναι μια αλληγορία του επιθυμητού ανδρικού προτύπου των φροϋδιστών. 

altΠού βρισκόμαστε, πού βαδίζουμε μητέρα;

Η γιαγιά, ο κακός λύκος και ο κυνηγός πλαισιώνουν σαρκαστικά το κατατεμαχισμένο παραμύθι, που πραγματεύεται την έννοια του αφηγηματικού χρόνου «μπαινοβγαίνοντας» στο παρόν των θεατών και βάζοντας την Κοκκινοσκουφίτσα να «μπαινοβγαίνει» στην παιδική της ηλικία και τον αδελφό να «μπαινοβγαίνει» στον ρόλο του φύλου του, με διάθεση υπονόμευσης της ψευδαίσθησης. Η προφορικότητα του κειμένου και η χρήση της βωμολοχίας επιστρατεύονται στην ανάγκη της Κιτσοπούλου να υπερτονίσει τον σεξιστικό και βίαιο χαρακτήρα ενός κλασικού παραμυθιού που πολύ αμφισβητήθηκε σε ό,τι αφορά τον παιδαγωγικό του χαρακτήρα. Το «σοκ» της παράστασης δεν βασίζεται τόσο στο αιμοσταγές των σκηνών –που σκοπίμως είναι σπλάτερ, όπως υπαινίσσεται και ο κινηματογραφικός υπότιτλος Πρώτο Αίμα-, όσο στην υπόσκαψη της ηθικής ακεραιότητας του θεατή: άθελά σου γίνεσαι συνεργός στη θυματοποίηση της ηρωϊδας και στο λουτρό αίματος που λαμβάνει χώρα επί σκηνής, και μάλιστα ενώ ξεκαρδίζεσαι στα γέλια. Σκόπιμα ο ρυθμός της παράστασης χαλαρώνει σε κάποια σημεία, αποδιοργανώνοντας και τη σοβαροφάνεια του θεάτρου ως συνθήκης, διακωμωδώντας τη σκηνική σύμβαση, το επάγγελμα του ηθοποιού και δυναμιτίζοντας τον ρόλο του κριτικού. Η στρέβλωση του παραμυθικού κόσμου συνθέτει ένα νέο παραμύθι, βεβαίως, που προκαλεί τη σεμνοτυφία του αστού θεατή εκθέτοντας δημοσίως τους φαλλούς του «επιδειξία» κυνηγού και του παρενδυσιακού αδελφού, το αιδοίο της Κοκκινοσκουφίτσας και της μαμάς της, τα συστατικά στοιχεία του τρόμου του βιασμού, την αλλαγή χρώματος της κάπας του κοριτσιού και τη γενικότερη «καλτ» αποσύνθεση της πεπατημένης της αφήγησης, επιτελώντας παράλληλα μια κριτική των ερωτικών ψευδαισθήσεων.

Πλήττω, προκαλώ και αυτοκτονώ

Η συγγραφέας-σκηνοθέτις εμφανίζεται επί σκηνής, ως άλλη Μαλβίνα Κάραλη, για να προσγειώσει την όλη αισθητική σύλληψη σε ένα χάος αντιαισθητικού αλληλοφαγώματος εν είδει νυκτερινού κέντρου διασκεδάσεως

Η αυτοχειρία συνιστά στην παράσταση αυτή μια παιγνιώδη παραδοχή της ματαιότητας των αφηγήσεων που διαδραματίζουν παιδαγωγικό ρόλο στην, έτσι κι αλλιώς, «διεστραμμένη» αγωγή των παιδιών, όπου τα ροζ συννεφάκια των νηπιακών παραμυθιών διαδέχονται τα trash παραμύθια των μήντια και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Η αθώα μικρή ηρωϊδα πάσχει από αφόρητη πλήξη, η μαμά της επιθυμεί –και εύχεται– να βρεθεί ως δια μαγείας στο σκηνικό του εφιαλτικού δάσους, η καταβροχθισμένη γιαγιά είναι αρκούντως φαλλική και η συγγραφέας-σκηνοθέτις εμφανίζεται επί σκηνής, ως άλλη Μαλβίνα Κάραλη, για να προσγειώσει την όλη αισθητική σύλληψη σε ένα χάος αντιαισθητικού αλληλοφαγώματος εν είδει νυκτερινού κέντρου διασκεδάσεως. Κανένα πραγματικό θαύμα δεν συμβαίνει στην Κοκκινοσκουφίτσα της Λένας Κιτσοπούλου, ούτε κανένα όνειρο πραγματώνεται, και αυτή είναι μια μελαγχολική παραδοχή που εδραιώνεται σε έντονη αντίστιξη προς το χιούμορ κάποιων ξεκαρδιστικών σκηνών. Το μονοπάτι μέσα στο δάσος και η εμπιστοσύνη της αθώας παιδούλας στη μάσκα του ευπρόσωπου, λάγνου λύκου, η αιματοχυσία που ακολουθεί, ο ευνουχισμός ως επαπειλούμενο φάσμα, η τρυφερή παιδική σάρκα και το τριχωτό, φαλλικό σύμβολο του λύκου-καταβροχθιστή, η πανδαισία της σφαγής και του καννιβαλισμού, αλλά και η «κρυφή μάγισσα» που εγκυμονείται στο κοριτσάκι, όλα συνιστούν προκλητικό έδαφος για αυτοσχεδιασμό, τόσο συγγραφικό όσο και σκηνοθετικό. Στο κείμενο του Περρώ η καλοανατεθραμμένη νεάνις δίνει όλο το πρόσφορο έδαφος για φαντασιώσεις βιαστών, κακών λύκων και λυκανθρώπων, οι δε αναλυτές και παραμυθολόγοι έχουν οργιάσει αναφερόμενοι στον αντιπαιδαγωγικό του χαρακτήρα, στην παιδεραστική του δομή, στη βία που το συνέχει.

Και ενώ το κείμενο του έργου προσλαμβάνει αυτοσχεδιαστικό χαρακτήρα που πλατειάζει αρκετά, το πιο ενδιαφέρον στη θεματική του είναι ο ευθύγραμμος, πληκτικός χρόνος της επαναληπτικής αφήγησης του ίδιου παραμυθιού, στο πλαίσιο της οποίας η απόκλιση και η διαφοροποίηση συνιστούν όντως αιρετική παρέμβαση. 

Info
Η παράσταση ανεβαίνει στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, από 14 Μαϊου μέχρι 1η Ιουνίου.
Κείμενο και σκηνοθεσία: Λένας Κιτσοπούλου,
Βοηθοί σκηνοθέτη:  Άννα Νικολάου και Χρήστος Χιστόπουλος
Σκηνικά: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Παιζουν:
Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Γιάννος Περλέγκας, Έμιλυ Κολιανδρή, Νεφέλη Μαϊστράλη και Λένα Κιτσοπούλου.
 
 
Η Κοκκινοσκουφίτσα θα παρουσιαστεί στις 18 Ιουνίου 2014 στο Παρίσι στο Théâtre des Abbesses, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Chantiers d'Europe που διοργανώνεται από το Théâtre de la Villle.
 
 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Relic» του Ευριπίδη Λασκαρίδη, στη Στέγη – Το φλεγόμενο από επιθυμίες, κινητικό και ρευστό ον μιας «προσωρινής ύπαρξης»

«Relic» του Ευριπίδη Λασκαρίδη, στη Στέγη – Το φλεγόμενο από επιθυμίες, κινητικό και ρευστό ον μιας «προσωρινής ύπαρξης»

Για την παράσταση «Relic» του Ευριπίδη Λασκαρίδη, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μια «over the top πολιτική persona», μια σειρά από «συνεχείς μεταμορφώσεις ενός αλλόκοτου πλάσματος που το υποδύεται ο ίδιος ο καλλιτέχνης ως περφόρμερ». 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος ...

«Η κληρονομιά μας», του Μάθιου Λόπεζ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, στο Εθνικό Θέατρο (κριτική)

«Η κληρονομιά μας», του Μάθιου Λόπεζ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, στο Εθνικό Θέατρο (κριτική)

Για την παράσταση «Η κληρονομιά μας», του Μάθιου Λόπεζ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, στο Εθνικό Θέατρο. ©Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το έργο του πορτορικανικής καταγωγής αμερικανού Μάθιου Λόπεζ «...

Τι θα δούμε προσεχώς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Το Φεστιβάλ της Άνοιξης και άλλες σημαντικές εκδηλώσεις

Τι θα δούμε προσεχώς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Το Φεστιβάλ της Άνοιξης και άλλες σημαντικές εκδηλώσεις

Μια λεπτομερής παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος Απριλίου-Ιουνίου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία από την παράσταση «Requiem(s)», της ομάδας Ballet Preliocaj, που θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Άνοιξης.

Γράφει η ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Μαραγκόπουλος: «Η λογοτεχνία οφείλει με τον τρόπο της να διαφυλάσσει την ιστορική μνήμη»

Άρης Μαραγκόπουλος: «Η λογοτεχνία οφείλει με τον τρόπο της να διαφυλάσσει την ιστορική μνήμη»

Συνέντευξη με τον Άρη Μαραγκόπουλο με αφορμή την κυκλοφορία του μυθιστορήματός του «Απάρνηση» (εκδ. Τόπος).

Στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

Το πρόσφατο μυθιστόρημά σας ...

«Βίος και Πολιτεία»: Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου έρχεται στο Υπόγειο

Στο 71ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και των ιδεών, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με τον δημοσιογράφο και δημιουργό ντοκιμαντέρ Άρη Χατζηστεφάνου με αφορμή το βιβλίο του «Προπαγάνδα και Παραπληροφόρηση - Πώς τις εντοπίζουμε» που κυκλοφορεί από τ...

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2025: Oι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2025: Oι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Από την Αθήνα ως τη Θεσσαλονίκη κι από την Καλαμάτα ως την Ξάνθη, όλη η Ελλάδα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, με μια σειρά εκδηλώσεων να λαμβάνει χώρα από τη Δευτέρα 17 ως την Κυριακή 23 Μαρτίου. Αναλυτικά οι εκδηλώσεις. Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από τον περσινό Μαραθώνιο Ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Μιχάλη Μακρόπουλου «...άμμος», το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Μαρτίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Φυσοῦσε καὶ φυσοῦσε ἔπειτα ὁ βοριάς. Ἦταν λὲς καὶ ὁ κόσμος ἄφηνε ἐπιτέλους νὰ βγεῖ...

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη 
στην αναθεωρημένη επανέκδοση του Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] 
«Η εξομολόγηση» (μτφρ. Σ.Ι. Ζήζηλας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος της νουβέλας της Γεωργίας Τάτση «γάμπαρη Αμβρακικού», με αφορμή την επανέκδοσή της από τις εκδόσεις Βακχικόν, την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Αλεξάνδρα έξι χρονών. Πικραλίδα. Φορούσε το κίτρινο ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Φαντάσματα, εκκλησίες όπου δοξάζεται το κακό, βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας, αλλόκοτα και περίεργα συναντάμε σε μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές ιστοριών που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Παντού κυριαρχεί το στοιχείο του τρόμου. Κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «The Witch» (2015) του Ρόμπερτ Έγκερς.

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Πέντε σύγχρονα-κλασικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν προσφάτως στη γλώσσα μας σε προσεγμένες μεταφράσεις. Τρία μυθιστορήματα, μία συλλογή από νουβέλες και ένα εξέχον έργο της «φυσιογραφικής γραμματείας» κοσμούν εδώ και λίγες μέρες τις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

...
«Μαύρος φεμινισμός» – Σημαντικά βιβλία, σπουδαίες γυναίκες, χθες και σήμερα

«Μαύρος φεμινισμός» – Σημαντικά βιβλία, σπουδαίες γυναίκες, χθες και σήμερα

Μαύρος φεμινισμός χθες και σήμερα: Οι σημαντικότερες μαύρες φεμινίστριες και το έργο τους. Καθώς πλέον μπορούμε να διαβάσουμε στα ελληνικά τις τρεις σημαντικότερες θεωρητικές μορφές του μαύρου φεμινισμού, ένα σημαντικό κομμάτι του άρθρου αφιερώνεται στις Audre Lorde, bell hooks και Angela Davis. 

Γ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ