turkey 1n

Στα πλαίσια του Καλλιτεχνικού Ευρωπαϊκού προγράμματος «Πολιτισμός 2007-2013», η Βάνα Πεφάνη σε συνεργασία με την Εταιρεία Θεάτρου «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» του Δημήτρη Κομνηνού, εργάζονται για την υλοποίηση του προγράμματος:«HEAVEN ON EARTH?» βασισμένο στην προσωπικότητα και το έργο του Ζαν Ζενέ, που σε μια εποχή γενικής κρίσης και ανακατάταξης είναι πραγματικά τόσο επίκαιρο.

Το «HEAVEN ON EARTH?» είναι το μόνο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την Ελλάδα, που επιδοτείται φέτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού (το οποίο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2013 και ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2014) πραγματοποιούνται σεμινάρια από τους έλληνες αλλά και τους ξένους συνεργάτες (Ισπανούς - Τούρκους - Γάλλους και Ιταλούς) με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Τα σεμινάρια αυτά απευθύνονται σε ηθοποιούς, χορευτές, χορογράφους αλλά και σε σπουδαστές Δραματικών Σχολών.

Αναλυτικότερα:

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΤΑΛΩΝ

25-26-27 Οκτωβρίου 2013

Σεμινάριο με τους Ιταλούς συνεργάτες μας του Atelier cuncheon Research Theatre
(Με τον Andrea Benaglio και την Alina Fofanova)italy 1n

Δουλεύοντας προς την κατεύθυνση της ουσίας, μπορούμε να κατανοήσουμε τον Παράδεισο; Το σώμα, η αναπνοή και ο ρυθμός είναι μέρος της ουσίας του ηθοποιού; Κατά τη διάρκεια του 3ήμερου σεμιναρίου, θα προσεγγίσουμε την AteliercuncheoNresearchtheatre σωματική εκπαίδευση και πειραματική διαδικασία στην δημιουργία της ομάδας και του ατόμου. Η προτεινόμενη μέθοδος κατά την διάρκεια των εργαστηρίων θα επικεντρωθεί στην αναγνώριση/ταύτιση της ολοκλήρωσης του σώματος σαν ένα θεμέλιο για να χτιστεί η παρουσία του ηθοποιού πάνω στην σκηνή. Θα ξεκινήσουμε από τον αιγυπτιακό χορό ως έναν πιθανό τρόπο για να εισαγάγει τον ηθοποιό στη σωματική εργασία για το θέατρο. Οι ερΣΕγασίες για το σώμα θα πρέπει να συνοδεύονται πάντα από τη συνειδητή χρήση της αναπνοής και την πρακτική των ρυθμών. Αυτές οι φυσικές λειτουργίες θα ενσωματωθούν και θα ζήσουν σαν πιθανοί εταίροι στην επανάληψη, καθώς και στη δημιουργία. Όλοι οι συμμετέχοντες θα κινηθούν για να παράγουν τα προσωπικά υλικά του ηθοποιού, αναπτύσσοντας την προσωπική δραματουργική γραμμή μέσα στο έργο της θεατρικής δημιουργίας "ΗΕAVEN».ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΑΛΛΩΝ

1-2-3 Noεμβρίου 2013

Σεμινάριο από τους Γάλλους συνεργάτες μας της Illustrations Confuses (με την Antonia Vasilakou και τον Dimitri Rekatchevski)

Αυτό το τριών ημερών εντατικό εργαστήριο έχει σχεδιαστεί για καλλιτέχνες έτσι ώστε να βοηθήσουν και να αναπτύξουν τις υποκριτικές τους ικανότητες μέσα από αυτοσχεδιασμούς και προσωπικές δημιουργίες. Λαμβάνοντας ως αφετηρία τα στοιχεία σύγχρονων προσεγγίσεων μιμικής και σωματικού θεάτρου, αυτές οι σωματικές τεχνικέςθα είναι σε συνεχή διάλογο με τις άλλες μορφές των εικαστικών τεχνών και αυτό το εργαστήριο θα έχει σαν στόχο την ανάπτυξη της βιολογικής ικανότητας της δραματικής έκφρασης. Ο σκοπός είναι για τον καλλιτέχνη να αυτονομηθεί ως δημιουργός και ερμηνευτής, μέσα από τη σωματική κίνηση, και το προσωπικό στυλ. Θα επικεντρωθεί στην σωματική έκφραση των σκέψεων και συναισθημάτων, τη μουσικότητα της κίνησης και τη χρήση της μάσκας.
Τα περιεχόμενα του εργαστηρίου περιλαμβάνουν: Βασικά στοιχεία των ενσώματων παντομίμας από Decroux, προσέγγιση από το Theatre du Mouvement, τεχνικές Alexander και Feldenkreiss, Σύνθεση θεατρικών χαρακτήρων, αυτοσχεδιασμούς και Δραματουργία για σωματική σύνθεση.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΟΥΡΚΩΝ

7-8-9 Noεμβρίου 2013

Σεμινάριο από τους Τούρκους συν-διοργανωτές μας της Simya Arts (με τον Sinan Temizalp και συνεργάτες)
turkey 2n
Στοχαστικός χορός: Ο χορός του διαλογισμού, είναι ένα πρόγραμμα για την εκπαίδευση του σώματος και την εξισορρόπηση του σώματος-μυαλού και παρουσιάζεται μέσα από την σύνθεση Ανατολής και Δύσης. Λειτουργούν τεχνικές σώματος για συγκέντρωση, συντονισμό και έκφραση. Οι τεχνικές συνδυάζουν αέρα (αναπνοή), γή (χώμα), νερό (ρευστότητα) και ανθρώπους (επαφή). Ο χορός του διαλογισμού αναζητά μια συστηματική ενσωμάτωση με σειρά ασκήσεων, που ξεκινούν από αρχαίες τεχνικές και επεκτείνονται στις πιο σύγχρονες εφαρμογές. Ανάλογα με το αστέρι (σχεδιασμός σώματος) που είναι το σύμβολο της τελειότητας, διαμορφώνεται η περιοχή της εφαρμογής των τεχνικών αυτών.Θα εφαρμοστεί η HelenTechniqueπου βασίζεται στην σύνθεση του πολιτισμού Ανατολής και Δύσης και στην Ελληνιστική εποχή. Διασταυρώνονται προοπτικές με στόχο την εργασία δεξιού και αριστερού ημισφαίριου του εγκεφάλου, για να αναπτύξουν τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

Στην καλλιτεχνική προσέγγιση ο Στοχαστικός χορός ενισχύει την επίγνωση του σώματος. Στην καλλιτεχνική δημιουργία, η σημασία του διαλογισμού αυξάνει την σκέψη και δημιουργεί την ανάγκη για αύξηση της έκφρασης, ρευστότητας, ισορροπίας και συντονισμού. Με το σπάσιμο των προκαταλήψεων και την απελευθέρωση του νου, η μελέτη αυτή βελτιώνει την εκτέλεση των δεξιοτήτων, τη δύναμη της έκφρασης, τη ρευστότητα και το σώμα-μυαλό συντονίζει και δίνει στον καλλιτέχνη τις ειδικές δεξιότητες και την επίγνωση του σώματος.

3ήμερο με Στοχαστικό χορό που φέρνει μαζί τις ιδιαιτερότητες των 4 στοιχείων του σώματος: ΓΗ (στάση), ΑΕΡΑΣ (αναπνοή), ΦΩΤΙΑ (αλλαγή) και ΝΕΡΟ (ρευστότητα).

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΠΑΝΩΝ

16-17 Noεμβρίου 2013

Σεμινάριο από τους Ισπανούς συν-διοργανωτές μας της La Mov (με τον Victor Jimenez, την Elena Gil και τον Mattia Furlan)

Eνα σεμινάριο με σκοπό να χρησιμοποιηθεί η κίνηση/δράση ώστε να μας φέρει πιο κοντά τα συναισθήματα του Jean Genet’s.Αυτά τα συναισθήματα τα οποία θα μπορούσε να είχε σε διαφορετικές στιγμές στην ζωή του, τέτοια όπως προσβολή, απόρριψη, θυμό, μίσος...
Θα μπορούσε να είναι μια απλή βιογραφία από τον Jean Genet: από τα παιδικά του χρόνια μέχρι ότου έγινε ένας δραματογράφος/δραματουργός και πολιτικός ακτιβιστής περνώντας μέσα από φάσεις ασωτίας η και ακόμα από νεανικές παραβάσεις.
Μόλις τα κείμενα και τα συναισθήματα εκτεθούν, η ιδέα του Victor Jimenez είναι να γίνουν αρκετά εργαστήρια βασιζόμενα στην ζωή του Genet.

- Κάθε χορευτής θα πρέπει να γράψει σε ένα χαρτί ένα από τα συναισθήματα σύμφωνα με το τι πιστεύει ότι είχε ο Genet: Ο Victor Jimenez θα πάρει αυτά τα συναισθήματα και θα δημιουργήσει χορογραφίες μαζί τους, τη γραμμή της ζωής του Genet.
- Αυτοσχέδιες δράσεις μετά την ανάγνωση της ποίησης του Jean Genet: Οι χορευτές θα γίνουν το πινέλο η το μολύβι του Genet. Με αυτό τον τρόπο, θα ζωγραφίσουμε και θα ξαναγράψουμε την Γαλλική ποίηση.
- Εργαζόμενοι απέναντι: Θα δουλέψουμε συζητήσεις σαν κάτι ανεπιτυχές, χωρίς να θέλουμε να κινηθούμε. Καλό και κακό, αγάπη και μίσος, να ζει κανείς η να μην ζει.....
- Ψάχνοντας τον Θεό σαν το τέλος: Ψάχνουμε τη δράση γύρω από το απόλυτο καλό και την σχέση του με την ομορφιά και τη θυσία.


ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ

29-30 Οκτωβρίου 2013

Σεμινάριο με την Βάνα Πεφάνη (Ηθοποιός-Σκηνοθέτης) με θέμα: Υποκριτική πάνω στο έργο του Ζαν Ζενέ «Μπαλκόνι»


31 Οκτωβρίου 2013

Σεμινάριο με τον Γιώργο Λυντζέρη (Σκηνογράφος –Ενδυματολόγος) με θέμα: Ανάλυση για την επιλογή του «εφήμερου» στη σκηνογραφία πάνω στο έργο του Ζενέ

 
23-24 Noεμβρίου 2013

Σεμινάριο με τους DNA Lab - Μιχάλη Νιβολιανίτη, Αλέξανδρο Χρηστάρα (Μουσικοί) - και τον Παναγιώτη Πετράκη (Τραγουδιστής-Ηθοποιός) με θέμα: To τραγούδι και την ερμηνεία του τραγουδιού στο θέατρο.

23-24 και 30 Noεμβρίου 2013

Σεμινάριο με τον Κυριάκο Κοσμίδη (Χορευτής-Χορογράφος) με θέμα: Σκηνική πάλη.

30 Noεμβρίου - 1 Δεκεμβρίου 2013

Σεμινάριο με τoν Γιώργο Μάτσκαρη (Χορευτής –Χορογράφος) με θέμα: Κίνηση με βάση την τεχνική ALEXANDER

 

*Οι ώρες των σεμιναρίων είναι μεταξύ 14.00 με 19.00 το απόγευμα, ενώ τα Σαββατοκύριακα είναι πρωινές.

Διάρκεια σεμιναρίων: 77 ώρες
Συνολικό κόστος σεμιναρίων: 210 ευρώ συν ΦΠΑ
Κόστος σεμιναρίων ξένων: 130 ευρώ συν ΦΠΑ
Κόστος σεμιναρίων Ελλήνων: 90 ευρώ συν ΦΠΑ

Περιορισμένες θέσεις συμμετεχόντων.

Τηλέφωνα για επικοινωνία και πληροφορίες: 6973530053 ή 6974893768.
MAIL: vanpef@gmail.com

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα καθώς και για τα βιογραφικά των συντελεστών, θα βρείτε στην ιστοσελίδα
www.heavenonearth2014.eu

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

Για τις παραστάσεις «Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα» του Γουστάβο Οτ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αποστολόπουλου, που ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου «Σταθμός». Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Η κασέτα» © Αγγ. Παπαδόπουλος.&nb...

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

Για την παράσταση «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Κεντρική εικόνα: © Κωνσταντίνος Λέπουρης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Κουαρτέτο» του Heiner Müll...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Καταθέσεις Πολιτισμού» – «Ιστορίες από μάρμαρο και ξερολιθιά στα αλώνια του χρόνου» με τον Μανόλη Κορρέ

«Καταθέσεις Πολιτισμού» – «Ιστορίες από μάρμαρο και ξερολιθιά στα αλώνια του χρόνου» με τον Μανόλη Κορρέ

Συνεχίζεται ο επιτυχημένος φετινός κύκλος εκδηλώσεων «Καταθέσεις Πολιτισμού» με συζητήσεις για σύγχρονη τέχνη, ιστορία και αρχαιολογία, από το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος. Επόμενη εκδήλωση στις 24 Απριλίου με καλέσμένο τον ομότιμο καθηγητή Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ Μανόλη Κορρέ....

Μεγάλη εκδήλωση για τον Κ.Π. Καβάφη στη Σορβόννη

Μεγάλη εκδήλωση για τον Κ.Π. Καβάφη στη Σορβόννη

Εκδήλωση με θέμα τη ζωή και το έργο του Κ.Π. Καβάφη, διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) στο Παρίσι. Φωτογραφίες © Polyvios Anemoyannis / Hans Lucas.

Επιμέλεια: Book Press

Κατάμεστο το Αμφιθέατρο Richelieu του πανεπιστημίου της Σορβόννη...

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

Για τις παραστάσεις «Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα» του Γουστάβο Οτ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αποστολόπουλου, που ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου «Σταθμός». Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Η κασέτα» © Αγγ. Παπαδόπουλος.&nb...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ