zarkadoula360

Στην Αναστασία Καμβύση

φωτ. Κατερίνα Μαυράκη 

Η Λίνα Ζαρκαδούλα σκηνοθετεί την Αθηνά Μαξίμου στη Βασιλική, ένα συγκλονιστικό μονόλογο που ανατρέχει σε 25 χρόνια ζωής, στη σκιά ενός κρυφού έρωτα. Όταν η απόλυτη -αν και σαφώς καταστροφική για την ηρωίδα- αγάπη προδοθεί, που θα οδηγηθεί η γυναίκα που την υπερασπίστηκε μέχρι το μεδούλι της ύπαρξής της;

Η σκηνοθέτης, που στο πρόσφατο παρελθόν έκανε αίσθηση με την παράσταση Υπό το μηδέν του Άμπελ Θαμόρα, διάλεξε αυτή τη φορά μία ελληνική νουβέλα, τη Βασιλική της Βάσως Νικολοπούλου (εκδ. Πόλις).

H σχέση σκηνοθέτη - θεατρικού έργου είναι εκ προοιμίου ενδιαφέρουσα. Γιατί στράφηκες σε ένα λογοτεχνικό έργο; Τι σου κίνησε το ενδιαφέρον στη Βασιλική;

Ήταν ένας άρτιος, ολοκληρωμένος και υπέροχος γυναικείος μονόλογος. Δεν είναι ότι πήρα ένα διήγημα π.χ. του αγαπημένου μου Τσβάιχ και το διασκεύασα για το θεατρικό σανίδι. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί η Βάσω Νικολοπούλου, ήταν αυτή που με μαγνήτισε. Το κείμενο έχει διττό χαρακτήρα, είναι γραμμένο με κανονικά γράμματα και πλάγια γράμματα. Τα πρώτα αφορούν κυρίως στην εξομολόγηση-αφήγηση της ηρωίδας και τα πλάγια σ΄ένα ιδιότυπο και ποιητικό τρόπο έκφρασής της. Αυτός ο διχασμός του κειμένου και της Βασιλικής είναι τρομακτικά γοητευτικός και συγχρόνως αποτέλεσε ένα μεγάλο ερωτηματικό ως προς ποιο θα είναι το όριο ανάμεσα στους δύο αυτούς κόσμους.

Αρχικά για τα ποιητικά κομμάτια είχα οδηγηθεί σε μια φόρμα, η οποία κράτησε σε βάθος αρκετών προβών. Ώσπου συνέβη κάτι μαγικό: μια μέρα το σύνορο των δύο κόσμων χάθηκε, είχαν εισδύσει ο ένας μέσα στον άλλον και μετεβλήθησαν σ’ ένα ομοιογενές, συμπαγές κράμα. Έτσι αναιρέθηκε η φόρμα και χαίρομαι πολύ, γιατί το θεωρώ σκηνικά πολύ πιο ενδιαφέρον και πιο αληθινό από την λύση της όποιας πετυχημένης ή και μη φόρμας! Επιπλέον η Βασιλική δεν μονολογεί γραμμικά, αλλά συνειρμικά. Η σκέψης της πηδάει από σκέψη σε ανάμνηση, από πρόσωπο σε πρόσωπο με πολλά fast forward, rewind και pause δίνοντάς μας κομματάκια του παζλ της ζωής της που μόνο στο τέλος του έργου ολοκληρώνεται. Δεν σας κρύβω ότι με συγκίνησε πολύ σαν ιστορία. Είτε η Βασιλική μιλούσε για την σχέση της με την μητέρα της, είτε για τον άνδρα που αγάπησε τόσο και στον οποίο παραδόθηκε χωρίς επιστροφή, είτε για το πώς αναλύει τον διαρρηγμένο δεσμό με τον αδελφό της. Ή τη μικρή ωδή στην καλύτερή της φίλη, την Δέσποινα, σ’ ένα ίσως από τα πιο όμορφα κομμάτια που έχω διαβάσει ποτέ για τη φιλία! Είτε εξομολογείται τους φόβους, είτε τις μικρές και μεγάλες της αλήθειες, νομίζω πως δεν γίνεται να μην σ’ αγγίξει κάπου αυτό το πλούσιο σε «ορυκτά» έργο!

Ποιες στιγμές αισθάνθηκες ότι η Βασιλική είναι η μέση γυναίκα και ποιες ένα πλάσμα διαφορετικό, ίσως, ένας «σπασμένος» άνθρωπος;

Νομίζω πως όλοι είμαστε «μέσοι» άνθρωποι μέχρι να συναντηθούμε με το μοιραίο, με το πεπρωμένο! Αυτό μας ωθεί στο να γίνουμε κάτι άλλο, ή αν θέλετε τραγικοί ήρωες. Φυσικά και γιατί αρχικά διακυβεύεται η επιβίωσή σου, αγνοείς εάν θα έχει καλή ή όχι έκβαση η περιπέτειά σου αλλά και γιατί εγκλωβίζεσαι με ό,τι κουβαλάς μέσα σου και κάθε ανείπωτο πρέπει να ειπωθεί για να επέλθει η κάθαρση!

Η Βασιλική είναι μια γυναίκα που δεν φοβάται ν’ αγαπήσει, να υπηρετήσει, να ποθήσει, να ζήσει κι ας σπάσει σε χίλια κομμάτια! Εγώ δεν μπορώ παρά να υποκλιθώ μπροστά της, είναι κάτι για το οποίο τη θαυμάζω! Είναι ένας σπασμένος άνθρωπος γιατί έχει δοθεί - δώσει σε κάθε άνθρωπο της ζωής της είτε ένα μικρότερο είτε ένα μεγαλύτερο της κομμάτι κι απέμεινε ένα άδειο κουφάρι με συντροφιά, μαζί κι αγκάθι αιχμηρό, την μνήμη της. Ενώ είναι μια πραγματική γυναίκα κάποιες φορές αισθάνεσαι ότι είναι βγαλμένη από παραμύθι… ότι είναι ένα ξωτικό, μια νεράιδα ή ίσως μια μάγισσα.

athinamaximouvassiliki250Τι προσέθεσε η Αθηνά Μαξίμου στον τρόπο που προσέγγισες τη Βασιλική;

Αρχικά την αγάπη που κι η ίδια ένιωσε για το έργο, τη συγκινητικά ολοκληρωτική της αυτοδιάθεση και αφοσίωση. Κυρίως όμως την εκ των προτέρων εμπιστοσύνη της σε μένα. Ακόμα και στις όποιες διαφωνίες μας καταλήγανε πάντα δημιουργικά. Ο στόχος ήταν εξ αρχής ξεκάθαρος και κοινός, δεν υπήρξαν παιχνίδια εξουσίας και ασκήσεις εγωισμού ή ναρκισσισμού. Και κάτι που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν διέθεσε στις πρόβες μόνο την φωνή της, το σώμα της αλλά και την ψυχή της, γιατί μόνον έτσι «μπολιάζεις» έναν χαρακτήρα αληθινά, όταν αφήνεις το έργο να μπει μέσα σου από κάθε πόρο της ύπαρξης σου! Ήταν μια από κάθε άποψη άψογη συνεργασία σ΄ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο, ήταν άλλωστε ο πρώτος μονόλογος και για τις δυο μας. Την ευχαριστώ θερμά. Θέλω πολύ να κάνω μαζί της μια ταινία και της έχω προτείνει μάλιστα να γράψουμε από κοινού το σενάριο γιατί γράφει εξαιρετικά!

Πως έγινε η επιλογή των λίγων αντικειμένων που υπάρχουν στη σκηνή, ποια είναι η σημειολογία τους; Γιατί δε βλέπουμε ποτέ επί σκηνής την περίφημη πράσινη κουρτίνα στην οποία η ηρωίδα κατ’ επανάληψη αναφέρεται;

Η αφίσα είναι η «βιτρίνα» ενός έργου, εκεί λοιπόν θα δείτε την Βασιλική να κρυφοκοιτάζει πίσω από την περίφημη πράσινη κουρτίνα που είναι ουσιαστικά η πύλη του μυστικού, προσωπικού της σύμπαντος. Αυτός δεν είναι άλλωστε και ο στόχος της αφίσας; Να προ(ς)καλέσει κάποιον στο να αναρωτηθεί ποια είναι αυτή η γυναίκα και γιατί κρυφοκοιτάζει πίσω από μια πράσινη κουρτίνα; Τι έργο είναι αυτό; Αν λοιπόν του κεντρίσει το ενδιαφέρον, θα έρθει να την δει. Και παρακολουθώντας την παράσταση θα αποκρυπτογραφήσει το γιατί της αφίσας σαν ένα κομμάτι πάζλ που ενώνεται κατά την διάρκεια της θέασης! Δεν αισθάνθηκα ποτέ την ανάγκη να εντάξω αυτό το στοιχείο στην παράσταση, όχι για να μην καταφύγω σε μια ρεαλιστική, περιγραφική απεικόνιση με την οποία φυσικά διαφωνώ τόσο ιδεολογικά όσο και αισθητικά. Αλλά κυρίως γιατί μέσα από τον λόγο της η Βασιλική σου μεταφέρει τόσο γλαφυρά όχι μόνο την κουρτίνα αλλά και όλον της τον κόσμο μπροστά και πίσω από εκείνη, που το θεώρησα εντελώς περιττό. Ο χώρος του μπάνιου έχει μια απομόνωση είναι ο πιο προσωπικός και ιδιωτικός χώρος του κάθε σπιτιού νομίζω περισσότερο και από την ίδια την κρεβατοκάμαρα. Χώρος στον οποίο ως ενήλικας μπαίνεις συνήθως μόνος σου… εάν εισέλθει και κάποιος άλλος είναι δείγμα άλλης «οικειότητας». Είναι επίσης ο χώρος όπου θα κοιταχτείς το πρωί στον καθρέφτη, όπου θα περιποιηθείς το σώμα σου, που αποτελεί για κάποιους κατάλοιπο παιδικής τιμωρίας… όπου έρχεσαι σε επαφή με το νερό και συνήθως με την «γύμνια» σου…

Τι σε οδήγησε στο στοιχείο του νερού;

athinamaximouvassiliki360Ο ανθρώπινος πολιτισμός άνθισε γύρω απ το νερό ποτάμια, θάλασσα, λίμνες, μέσα από υδάτινους δρόμους… Το νερό είναι πηγή ζωής! Και όλες οι θρησκείες το έχουν αφομοιώσει και εντάξει σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό στις τελετουργίες του αγιασμός, βάφτιση, πλύσιμο του νεκρού πριν την ταφή… Η αρχαία ελληνική φιλοσοφία που αναζήτησε την αρχή και την ουσία του κόσμου κατέταξε το νερό ως ένα απ’ τα τέσσερα βασικά στοιχεία μαζί με τον αέρα, τη γη και τη φωτιά. Η σχέση-σύνδεση του νερού με τη σελήνη, τη γυναικεία φύση, τη διαίσθηση, το χρόνο, τη βαρύτητα ή την άνωση, το υποσυνείδητο και το μεταφυσικό. Το γεγονός ότι το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κυρίως από νερό. Η ευεργετική του επίδραση αλλά και η καταστροφική του όψη του… Από μια ήρεμη επιφάνεια π.χ μιας λίμνης όπου το νερό μετατρέπεται σ΄έναν καθρέφτη πάνω στον οποίο καθρεφτίζεται κάποιος όπως ο Νάρκισσος. Οι άπειρες μορφές του πηγές, ρυάκια, ποτάμια, ο κύκλος της ζωής του υδρατμοί, σύννεφα, βροχή, χιόνι… Για κάποιον απροσδιόριστο λόγο διαβάζοντας το έργο είχα μια εικόνα ότι η Βασιλική είναι σαν να γεννάει τον Φάνη, ένιωθα ότι παρίσταμαι μπροστά σε δύο μεγάλα μυστήρια την γέννα και τον θάνατο… Κατά την διάρκεια των προβών η εικόνα έγινε τελικά ένα σπίτι κλειστό για χρόνια, ψίθυροι να χουν πλέξει τους ιστούς τους στις γωνιές του, με τους νεκρούς να αναδύονται και να περιφέρονται ανενόχλητο… Αλλά ας μην συνεχίσω, τα υπόλοιπα επί σκηνής.

Αισθάνεσαι ότι ζεις σε μια χώρα που σέβεται και τιμά τις γυναίκες; Που υπάρχει κοινωνική και πολιτική ισότητα ανάμεσα στα 2 φύλα; Τι εύχεσαι να αλλάξει άμεσα;

Αισθάνομαι γενικά ότι ζω σε μια χώρα που εκλείπει ο σεβασμός και η ευγένεια, τολμώ να πω πολλές φορές ακόμα και η δημοκρατία. Δεν εστιάζω φυσικά μόνο στις γυναίκες, υπάρχει σεβασμός στους ηλικιωμένους, στους αδύναμους γενικότερα, στις μειοψηφίες; Στους μετανάστες; Στα ζώα; Στη φύση; Εγώ δεν βλέπω να τιμάμε πια τίποτε, βλέπω μόνο ένα θολό τοπίο με πολλή βία κάθε είδους. Με ευχές δεν «λύνονται» τόσο μεγάλα κοινωνικό-πολιτικά βάραθρα. Δεν ξέρω καν εάν είμαι απαισιόδοξη, θεωρώ πως είμαι. Μακάρι να βγάζαμε όλοι το πέπλο μπροστά απ’ τα μάτια μας, αυτό που μας εμποδίζει να δούμε την κατάσταση όπως πραγματικά είναι, να ξεκινούσε ο καθένας από το δικό του! Και όχι όπως σε όλα τα πράγματα σ’ αυτήν την χώρα, να βγάλει ο ένας το πέπλο του διπλανού του…! Θέλει θάρρος για να αντικρίσεις την αλήθεια, άμα δεν είσαι έτοιμος ή εκπαιδευμένος μπορεί και να τυφλωθείς. Όλοι κρύβουμε έναν Οιδίποδα και πάσχουμε από επιλεκτική κώφωση, επιλεκτική μνήμη... Ένας σοφός είπε: ακούμε μόνο τις ερωτήσεις στις οποίες είμαστε ικανοί ν’ απαντήσουμε!

vasiliki-theatro-armeni300* Η παράσταση Βασιλική, παίζεται στο Νέο Ελληνικό Θέατρο του Γιώργου Αρμένη, Σπύρου Τρικούπη 34 & Κουντουριώτου, Εξάρχεια. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Έως 28/5/2013. Οι φωτογραφίες από την παράσταση είναι του Γιάννη Βασταρδή.

 

 

 

 

Η νουβέλα Βασιλική της Βάσως Νικολοπούλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.

vassilikiΒασιλική
Βάσω Νικολοπούλου
Εκδόσεις Πόλις, 2010
Τιμή € 8,08, σελ. 39

politeia_order

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

Για την παράσταση «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Κεντρική εικόνα: © Κωνσταντίνος Λέπουρης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Κουαρτέτο» του Heiner Müll...

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

Για την παράσταση «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λυμπερόπουλου που ανέβηκε στο θέατρο Ελ Ερ. Κεντρική εικόνα: © Σπύρος Περδίου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Κώστας Καλτσάς: «Η αναμέτρηση με το παρελθόν δεν τελειώνει ποτέ»

Με αφορμή το πρώτο του μυθιστόρημα «Νικήτρια σκόνη» (εκδ. Ψυχογιός) που κυκλοφόρησε πρόσφατα, συνομιλούμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κώστα Καλτσά για τα Δεκεμβριανά, το πρόσφατο Δημοψήφισμα, αλλά και τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κεντρική εικόνα: © Μαρίνα Δογάνου. 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ