ROES TWO CHARACTER PLAY PAPADAKI WILLIAMS

Δύο «δύσκολες» παραστάσεις - δύο διστακτικές σκηνοθεσίες. Για «Το Μεγάλο Φαγοπότι» του Tom Blokdijk, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου και το «Έργο δύο προσώπων» του Τενεσί Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Νανάς Παπαδάκη. Κεντρική εικόνα: Νανά Παπαδάκη, Βαγγέλης Παπαδάκης

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Είδα, στο Θέατρο Συγγρού 33, το «Μεγάλο φαγοπότι», σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου, μια παράσταση που μεταφέρει στη σκηνή το προκλητικό σύμπαν της ταινίας "La Grande Bouffe" του Marco Ferreri στο σενάριο του Tom Blokdijk. Η θεατρική διασκευή αποβλέπει σε μια αλληγορία γιορτής–θυσίας, όπου οι ήρωες από θηρευτές γίνονται σταδιακά θηράματα των ίδιων τους των επιθυμιών. Το Μεγάλο Φαγοπότι εξετάζει τα εξαρτησιακά συμπτώματα μιας κοινωνικής δομής που στερεί τον καταναλωτή από την ελευθερία του και του προσφέρει εύπεπτες (με διττή σημασία) συνταγές ευωχίας. Η αυτοκαταστροφή των τεσσάρων κύριων χαρακτήρων συνήθως αναγιγνώσκεται ως μια τελευταία πράξη ελευθερίας και αντίστασης σ’αυτήν την ισοπεδωτική κοινωνική δομή.

Η θεατρική διασκευή

Στη θεατρική αυτή διασκευή, όλες οι γυναικείες μορφές συμπυκνώνονται σε δύο πρόσωπα. Μια δασκάλα, που αποκτά μια πιο μεταφυσική διάσταση, και μια πόρνη, που λειτουργεί συμβολικά ως «η γυναίκα». Οι δύο εκδοχές της επί σκηνής λειτουργούν σαν alter ego. Η υπερβολή του σεναρίου της ταινίας διατηρείται, ειδικά σε σχέση με το φαγητό και το σεξ, μόνο που ο τρόπος παρουσίασης είναι πιο υπαινικτικός και, άρα, λιγότερο γκροτέσκος. Οι τέσσερις σύντροφοι που συγκεντρώνονται σε μια παρακμιακή βίλα ενδίδουν σε ένα πρωτοφανές όργιο φαγητού και σεξ, μιας ωμότητας πνιγμένης στα περιττώματα - το σπίτι βρωμάει αφού εκρήγνυται η τουαλέτα - οι χαρακτήρες καταβροχθίζουν τον εαυτό τους και πεθαίνουν σκόπιμα.

Πρόκειται για μια φάρσα, που στην ουσία της συνιστά κριτική της καταναλωτικής κοινωνίας: καταβροχθίζουμε τον εαυτό μας σε υπερβολικό βαθμό και απεργαζόμεθα την καταστροφή μας. Η συλλογική αυτοκτονία δεν είναι καθόλου μεταφορική, αντιθέτως: οι αστοί που πρωταγωνιστούν θέλουν ν’απαλλαγούν από την αφόρητη πλήξη της ζωής τους, πέφτοντας με τα μούτρα σε ψητούς κόκκορες, πατέ χήνας, γουρουνοκεφαλές και γλυκίσματα. Ο ένας λέει, κραδαίνοντας το κεφάλι ενός μοσχαριού: «To be or not to be?» Η ζωή; «Vanitas vanitatis». Μια άσεμνη, σκατολογική, «επαίσχυντη» υπόθεση ακολασίας και σωματικών υγρών, υλοποιεί την απόφαση ότι ο θάνατος είναι η μόνη διέξοδος, αφήνοντας τον θεατή άναυδο.

Ιχνηλάτηση της παράστασης

Η Iphigenie (Ιφιγένεια Βαρελά) αναλαμβάνει, ως αεροσυνοδός με ροζ συνολάκι και καπέλο, να μας ξεναγήσει σ’αυτόν τον εξωφρενικό κόσμο, σ΄αυτήν την αλληγορία ενός κόσμου σε κρίση – ενός κόσμου που καταναλώνει ασταμάτητα, σχεδόν αυτάρεσκα, την ίδια στιγμή που γύρω του καταρρέουν βασικές αξίες. Η Iphigenie παίρνει και τον ρόλο μιας μορφής θανατερής, ενώ η θηλυκή παρουσία απλώνεται και σε μια δεύτερη μορφή: τη δασκάλα Yves (Εύη Σαουλίδου), που προσκαλεί τον εαυτό της στο σπίτι, υιοθετώντας το ύφος μιας πραγματικής δασκάλας που κάνει στο κοινό σεμινάριο. Η δασκάλα θα φροντίσει τέσσερις χαμένες ψυχές, παίζοντας τους ρόλους της μητέρας και της ερωμένης ταυτόχρονα.

Ποιοι είναι οι τέσσερις; Τέσσερις φίλοι βαριούνται απίστευτα τη ζωή τους. Παίρνουν τη σοφή απόφαση να τα τελειώσουν όλα μια για πάντα, τρώγοντας μέχρι να χορτάσουν. Ο Charis (Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης) είναι εξαιρετικός, σε έναν ρόλο τελείως καινούργιο, σ’αυτόν του δικαστή: φυσικά αυτός ο καινούργιος χαρακτήρας του δίνει την ευκαιρία να ξεδιπλώσει το τεράστιο ταλέντο του για μιαν ακόμη φορά. Ο Γκαλ (Ρομπίσα) υποδύεται επιτυχημένα έναν πιλότος που μένει αβοήθητος. Ο Demosthène (Δημοσθένης Παπαδόπουλος) υποδύεται έναν τηλεοπτικό παραγωγό που παλεύει απεγνωσμένα με τη σεξουαλικότητά του: η ερμηνεία του είναι ξεκαρδιστική. Ο Athanase (Θανάσης Δήμου) είναι ένας μάγειρας που μαγειρεύει ακατάπαυστα εκκεντρικές συνταγές για να αντισταθμίσει την έλλειψη νοήματος στη ζωή του: ο Θανάσης Δήμου αποδεικνύει για μιαν ακόμη φορά την τεράστια ερμηνευτική του γκάμα. Ο Γκαλ δεν μπορεί να ικανοποιηθεί μόνο με το φαγητό, χρειάζεται και γυναίκες, και δυστυχώς η υπερφαγία του προκαλεί σεξουαλική ανικανότητα. Ο Demosthène υποφέρει από βίαιες κρίσεις μετεωρισμού. Οι τουαλέτες σχεδόν αναπόφευκτα εκρήγνυνται. Καλυμμένος με ακαθαρσίες, ο Γκαλ εγκαταλείπει τη σκηνή. Οι φίλοι του τον βρίσκουν νεκρό το επόμενο πρωί στο τιμόνι της Bugatti που έχει παρκάρει απέξω. Ο Demosthène είναι ο δεύτερος που πεθαίνει, πέφτοντας σκασμένος στο μπαλκόνι. Ακολουθεί ο Athanase, ενώ ο Charis, καταβεβλημένος από ενοχές που ήταν ο τελευταίος που απέμεινε, υποκύπτει στον διαβήτη του αφού έφαγε πάρα πολύ κέικ σε σχήμα γυναικείου στήθους. Σαν ένας γελωτοποιός σαιξπηρικός που μας αποκαλύπτει δυσάρεστες αλήθειες, ο Tom Blokdijk (και, φυσικά, ο Φερρέρι) φέρνει τον θεατή αντιμέτωπο με την υπαρξιακή κατάσταση του όψιμου καπιταλισμού.

Tην ημιδιαφανή σκηνογραφία που είχε κάνει ο Geurt Holdijk στο Outro, εδώ τη διαδέχεται μια ευφάνταστη περιστροφική σκηνή με δέντρα, μια απορρόφηση του χώρου της κουζίνας και του ουδέτερου χώρου του συμποσίου, ένας «πίσω» χώρος για το Επέκεινα. Η μουσική του Μιχάλη Παρασκάκη παραπέμπει ευθέως στο «Ο μάγειρας, ο κλέφτης, η γυναίκα του και ο εραστής της» του Greenaway (δηλαδή στη minimal μουσική του Michael Nyman). Η σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου έχει όλες τις προδιαγραφές για μια ολότελα νέα πρόταση, όμως η παράσταση που είδα χώλαινε αρκετά ως προς τη σύνδεση των σκηνών: εκτός από συγκεκριμένα σημεία όπου όλα έβαιναν αισίως, υπήρχαν και πολλές σκηνές με «κοιλιά», πολλές στιγμές αμηχανίας (όπως η εισαγωγή με την αεροσυνοδό Ιφιγένεια Βαρελά, που γίνεται εξολοκλήρου στα Αγγλικά-γιατί, άραγε;) και αρκετές σκηνές κομφούζιου. Παρά την προβληματική δραματουργία, πρέπει να παραδεχτώ πως η παράσταση είναι πρωτότυπη και εντυπωσιακή, με το θετικό πρόσημο ενός ομαδικού εγχειρήματος σκληρής δουλειάς και έντονης διάδρασης με το κοινό.


Συγγραφέας: Tom Blokdijk (βασισμένο στην ταινία La Grande Bouffe του Marco Ferreri
Σκηνοθεσία/Ενδυματολογία: Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος
Πρωταγωνιστούν: Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης, Ιφιγένεια Βαρελά, Θανάσης Δήμου, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Γκαλ Ρομπίσα, Εύη Σαουλίδου
Σύμβουλοι Δραματουργίας: Νεφέλη Παπαναστασοπούλου, Γιώργος Δασκαλάκης
Σκηνογραφία: Geurt Holdijk - House of Architects
Μουσική: Μιχάλης Παρασκάκης
Χορογραφία: Ερμής Μαλκότσης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Βασίλης Αποστολάτος *Η παράσταση περιλαμβάνει σκληρή γλώσσα και σκηνές γυμνού.
 


Είδα, στο θέατρο «Ροές», το «Έργο δύο προσώπων» («The two character play») του Τενεσί Ουίλιαμς, στην ποιητική σκηνοθεσία της Νανάς Παπαδάκη, με πρωταγωνιστές την ίδια τη σκηνοθέτιδα και τον Βαγγέλη Παπαδάκη: η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας των Η.Π.Α. Η πλοκή του «The Two Character Play» είναι συγκεχυμένη και περίπλοκη: ο ίδιος ο Τενεσί θεωρούσε αυτό το έργο του (που του πήρε μια δεκαετία συνεχών επανασυγγραφών) το δεύτερο καλύτερό του μετά το «Λεωφορείο ο Πόθος».
 

Η Κλαιρ και ο Φελίς είναι δύο αδέλφια με ιδιότυπη σύνδεση μεταξύ τους. Χωρίς εξήγηση για την προέλευσή τους, φτάνουν σε ένα επαρχιακό θέατρο για την επόμενη παράστασή τους: το μοναδικό έργο που μπορούν να παίξουν αφορά την παιδική τους ηλικία. Αυτό τους βάζει στη διαδικασία να ερμηνεύσουν ένα έργο μέσα σ’ένα άλλο έργο, το οποίο ονομάζεται επίσης «The Two Character Play» και του οποίου οι δύο πρωταγωνιστές είναι ο εαυτός τους. Αυτός ο «διπλασιασμός» του εαυτού είναι συγκλονιστικός, αφενός γιατί φέρνει μπροστά τους τον καθρέφτη της αυτογνωσίας κι αφετέρου γιατί τους επιτρέπει, καλυμμένοι πίσω από τον «ρόλο», να προβούν σε ειλικρινείς εκμυστηρεύσεις.

Η θεατρική ομάδα της οποίας είναι μέλη τους έχει εγκαταλείψει αιφνιδιαστικά, αφήνοντάς τους μιαν επιστολή όπου τους χαρακτηρίζει «τρελούς». Βρίσκονται λοιπόν, οι δύο ήρωες, μπροστά σε μιαν ιδιότυπη συνθήκη: πρέπει να αποφασίσουν εάν αξίζει τον κόπο να πραγματοποιηθεί η παράστασή τους, πρέπει να κατανείμουν τους ρόλους (του εαυτού τους) και πρέπει να γλιτώσουν από τις αναστολές και τους φόβους που τους προκαλεί η εγκατάλειψη και ο εγκλωβισμός στη σκηνή του θεάτρου: υπό μιαν έννοια, ο Τενεσί Ουίλιαμς περνά, εδώ, σε ένα από σκηνής δοκίμιο για την ίδια τη φύση του θεάτρου.

Ψευδαίσθηση και πανικός

Η ίδια η φύση του έργου αφορά τις ψυχικές επιπτώσεις της γονεϊκής (και της ευρύτερης) εγκατάλειψης, περιλαμβάνει ένα άστατο οικογενειακό ιστορικό και τις ψυχαναλυτικές παραμέτρους που αυτό έχει, ενώ με τη διπλή πλοκή οι «διαλυμένοι» χαρακτήρες της Κλερ και του Φελίς αναγκάζονται να στοχαστούν πάνω στον θάνατο. Οι γονείς τους έχουν αυτοκτονήσει; Ο πατέρας έχει σκοτώσει τη μητέρα και μετά έχει πάρει τη δική του ζωή μ’ένα περίστροφο; Έχει συμβεί το αντίστροφο; Το έργο δεν το διευκρινίζει: μάλιστα, με μιαν εύστροφη μετάπτωση στη σκηνική ψευδαίσθηση, διανοίγεται η πιθανότητα οι δύο ήρωες να επαναλαμβάνουν, τρόπον τινά, το τραυματικό συμβάν της αυτοκτονίας, αναπαράγοντάς το επί σκηνής.

Αγοραφοβία, κατάθλιψη, αλκοολισμός, χρήση φαρμάκων, είναι μοτίβα που έρχονται και επανέρχονται στο λεξιλόγιο του μεγάλου συγγραφέα. Το μοτίβο του εγκλεισμού (βλ. την αδελφή του συγγραφέα), επίσης. Το συγκεκριμένο δράμα λειτουργεί, εν μέρει, και ως ψυχοθεραπευτικό, και ως διαδικασία αυτογνωσίας, εφόσον παραμένουν ανοικτές όλες οι ερμηνευτικές του εκδοχές. Γι’αυτό και θεωρώ ότι η κυρία Νανά Παπαδάκη έκανε μιαν αξιοπρεπή ποιητική προσέγγιση, που όμως στερούνταν σαφήνειας: μου έλειψε η ερμηνευτική προσέγγιση. Παρά τις εξαιρετικές ερμηνείες της ίδιας και του Βαγγέλη Παπαδάκη, παρά την αναμφισβήτητη χημεία τους επί σκηνής, η παράσταση άφηνε την επίγευση ενός αινίγματος στο οποίο δεν δόθηκαν απαντήσεις, παρά μόνον επικράτησε ένας υπαρξιακός πανικός και μια διαρκής είσοδος και έξοδος από τη σφαίρα της πραγματικότητας σ’αυτήν της ψευδαίσθησης και τ’ανάπαλιν.

Το θετικό είναι πως η συγκεκριμένη σκηνοθεσία αναγνώρισε την πολυσημία του έργου: κάποια πράγματα όντως συνέβησαν (το «όντως» εντός εισαγωγικών), κάποια όχι, σίγουρα δε υπάρχει ένα ανεπίλυτο μυστήριο γύρω από το παρελθόν των ηρώων που ίσως ξεκλειδώνει κάποιες από τις συμπεριφορές τους. Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι οι δύο συνδέονται μεταξύ τους με μια σχέση που είναι κάτι παραπάνω από αδελφική: είναι μια σχέση δομικά ερωτική. Η σχέση ενός αδελφού και μιας αδελφής επικαθορίζεται από παράγοντες που το θέατρο του Νατουραλισμού τους έχει επισημάνει, εδώ όμως, στον Τένεσι, το «κλείδωμα» εντός της θεατρικής συνθήκης υπερέχει κάθε άλλης θεματικής.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός, συγγραφέας και κριτικός θεάτρου.


Μετάφραση: Αλίκη Κατσαβού
Σκηνοθεσία: Νάνα Παπαδάκη
Σχεδιασμός φωτισμών: Μαρία Αθανασοπούλου
Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Μουσική: Βασίλης Τζαβάρας
Διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Νάνα Παπαδάκη, Βαγγέλης Παπαδάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ζωρζέτ Αλιμπέρτη
Φωτογράφιση – Βίντεο: Κατερίνα Τζιγκοτζίδου
Γραφιστική επιμέλεια: Κώστας Στεφανόπουλος (GDStudio)
Επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη, Nώντας Δουζίνας (Cont Act)
Παραγωγή: Μαλντορόρ Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία
Πρωταγωνιστούν: Βαγγέλης Παπαδάκης, Νάνα Παπαδάκη
 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Βy Heart» του Τιάγκο Ροντρίγκες στη Στέγη (κριτική) – Η διατήρηση της μνήμης, σανίδα σωτηρίας του πολιτισμού

«Βy Heart» του Τιάγκο Ροντρίγκες στη Στέγη (κριτική) – Η διατήρηση της μνήμης, σανίδα σωτηρίας του πολιτισμού

Για την παράσταση του Τιάγκο Ροντρίγκες (Tiago Rodrigues) «Βy Heart» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. © Christophe Raynaud de Lage. 

...

«Η απόσταση» του Τιάγκο Ροντρίγκες στη Στέγη (κριτική) – Για την αγάπη και τον φόβο της αγάπης σε έναν κόσμο σε κλιματική κρίση

«Η απόσταση» του Τιάγκο Ροντρίγκες στη Στέγη (κριτική) – Για την αγάπη και τον φόβο της αγάπης σε έναν κόσμο σε κλιματική κρίση

Για την παράσταση του Τιάγκο Ροντρίγκες (Tiago Rodrigues) «Η απόσταση» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. © εικόνας: Christophe Raynaud de Lage 

...
«Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Ατάιντε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαπαύλου (κριτική) – Πώς καλλιεργείται ο αυταρχισμός στις σχολικές αίθουσες

«Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Ατάιντε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαπαύλου (κριτική) – Πώς καλλιεργείται ο αυταρχισμός στις σχολικές αίθουσες

Για την παράσταση «Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Ατάιντε (Roberto Athayde), σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαπαύλου, στο Θέατρο Αλκμήνη.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Στο ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ναπάλμ στην καρδιά» του Πολ Γουάσκ (κριτική) – Δίνοντας σχήμα στο χάος, με λέξεις

«Ναπάλμ στην καρδιά» του Πολ Γουάσκ (κριτική) – Δίνοντας σχήμα στο χάος, με λέξεις

Για το μυθιστόρημα του Πολ Γουάσκ (Pol Guasch) «Ναπάλμ στην καρδιά» (μτφρ. Ευρυβιάδης Σοφός, εκδ. Κείμενα). Εικόνα: Ο πίνακας της Φρίντα Κάλο «Αυτοπροσωπογραφία με κομμένα μαλλιά».

Γράφει η Διώνη Δημητριάδου

Όταν ...

«Το κέικ» της Ρέας Γαλανάκη (κριτική) – Η Οδύσσεια μιας γυναίκας που πάσχει

«Το κέικ» της Ρέας Γαλανάκη (κριτική) – Η Οδύσσεια μιας γυναίκας που πάσχει

Για το βιβλίο μυθοπλασίας είκοσι τεσσάρων πεζών ποιημάτων της Ρέας Γαλανάκη «Το κέικ» (εκδ. Καστανιώτη) που επανεκδίδεται 46 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του.  

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Το οικείο τραύμα,...

«Αγνή» του Τζόναθαν Φράνζεν – Για την αντισυστημική Αμερική των χάκερς

«Αγνή» του Τζόναθαν Φράνζεν – Για την αντισυστημική Αμερική των χάκερς

Για το μυθιστόρημα του Τζόναθαν Φράνζεν «Αγνή» (μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, εκδ. Ψυχογιός). Εικόνα: Από τη σειρά «Mr. Robot». 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

Διάβασα το μυθιστόρημα-ποταμό 730 σελίδων ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κομπολόι στο χώμα» της Χίλντας Παπαδημητρίου (προδημοσίευση)

«Κομπολόι στο χώμα» της Χίλντας Παπαδημητρίου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα της Χίλντας Παπαδημητρίου «Κομπολόι στο χώμα», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 19 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

...
«Θεριστές» του Ζαχαρία Μαυροειδή (προδημοσίευση)

«Θεριστές» του Ζαχαρία Μαυροειδή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπασμάτων από τη συλλογή διηγημάτων του Ζαχαρία Μαυροειδή «Θεριστές», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κουφονήσι ...

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (προδημοσίευση)

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος ενός διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι», η οποία θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Εστία.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟ ΔΩΡΟ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο: Σύγχρονοι κλασικοί σε μικρή φόρμα

Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο: Σύγχρονοι κλασικοί σε μικρή φόρμα

Ένα σύντομο κριτικό σχόλιο για κάθε έργο της σειράς μεταφρασμένης λογοτεχνίας των εκδόσεων Μεταίχμιο «Τα μικρά». Ευσύνοπτα μα σπουδαία έργα από τους Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο.

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης 

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 3 αστυνομικά μυθιστορήματα Ελλήνων συγγραφέων που ξεχωρίζουν

Τι διαβάζουμε τώρα; 3 αστυνομικά μυθιστορήματα Ελλήνων συγγραφέων που ξεχωρίζουν

Τρία καλά πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα από Έλληνες συγγραφείς: Βαγγέλης Γιαννίσης, Ευτυχία Γιαννάκη, Αντώνης Τουμανίδης. Εγκλήματα στον κόσμο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, σίριαλ κίλερ, διαπλοκή και αναξιόπιστοι μάρτυρες.

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδη...

Τι διαβάζουμε τώρα; 15 βιβλία αυτοβελτίωσης, στρατηγικής σκέψης και ψυχικής ενδυνάμωσης

Τι διαβάζουμε τώρα; 15 βιβλία αυτοβελτίωσης, στρατηγικής σκέψης και ψυχικής ενδυνάμωσης

Δεκαπέντε οδηγοί αυτοβελτίωσης και στρατηγικής σκέψης για να οργανώσουμε πιο αποτελεσματικά τον επαγγελματικό αλλά και τον προσωπικό μας βίο. Μέθοδοι που δεν υπόσχονται θαύματα, μα μπορεί να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το άγχος στη δουλειά, την έλλειψη επικοινωνίας, το τραύμα.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ