ippotamoi_ithopooi

Συνέντευξη στη Βίκυ Βασιλάτου

Με του ρολογιού τους δείκτες να μου υπενθυμίζουν ότι η ώρα πλησιάζει 9 μμ, φτάνω στο Γκάζι, παίρνω την Κωνσταντινουπόλεως, και στο 44 εισχωρώ σ’ έναν αντεργκράουντ χώρο που έχει μετατραπεί σε σκηνή θεάτρου.

Κάθομαι σε μία από τις καρέκλες και παρατηρώ την ομάδα «Αιθέρας», που βγαλμένη από μια άλλη εποχή, κάθεται αναπαυτικά στους καναπέδες λίγο πριν βράσει στη γούρνα της. 

Δεν περνά ούτε ένα δεκάλεπτο, χαμηλώνουν τα φώτα και γίνομαι ένα με τους ηθοποιούς, οι οποίοι κινούνται κι αναπνέουν μόλις δυο βήματα από το κοινό. Ασυναίσθητα μπαίνω στο πετσί του έργου, έχω γυρίσει τις σελίδες του ημερολογίου μου κοντά 70 χρόνια πίσω και συμμετέχω στους προβληματισμούς, τους έρωτες, τον αλκοολισμό, τις ανησυχίες, τη χρήση ναρκωτικών, τα εγκλήματα μιας γενιάς που αναδύθηκε από τις στάχτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μίας γενιάς που -στην προκειμένη περίπτωση- πήρε σάρκα και οστά από τη θεατρική διασκευή του θρυλικού βιβλίου Και έβρασαν οι ιπποπόταμοι στις γούρνες τους των Ουίλιαμ Μπάροουζ και Τζακ Κέρουακ. 

Η δίωρη παράσταση -μ’ ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα- με συνεπήρε μέχρι τέλους. Γεμάτοι ένταση και συναίσθημα, οι νέοι ηθοποιοί κατάφεραν να φέρουν εις πέρας ψυχή τε και σώματι ένα άκρως απαιτητικό κείμενο. Και είμαι βέβαιη πως αν οι Κέρουακ και Μπάροουζ παρακολουθούσαν την παράσταση, θα ήταν υπέρ του δέοντος περήφανοι για το άρτιο αποτέλεσμα. Και θα έδιναν πολλά συγχαρητήρια στη διασκευή και σκηνοθεσία του Άγη Εμμανουήλ. Αλήθεια, όμως, εκείνος, τι έχει να μας πει τόσο για τον ίδιο όσο και για το πρώτο θεατρικό του;

Μίλησέ μας για τον εαυτό σου.

Υπάρχει ένας πυρήνας μέσα μου, ο οποίος δρομολογεί θεμελιωδώς τη ζωή και τις επιλογές μου. Είναι μια τεράστια ανάγκη για απελευθέρωση, ακόμα και από την ίδια την ελευθερία. Ο σκληρός αγώνας λοιπόν να είμαι ο εαυτός μου, να διατηρήσω την αθωότητά μου, την ευαισθησία μου, να ξαναβρώ το χαμόγελό μου και να απαλλαγώ από την οργή και το μίσος που έχουν βρει χώρο μέσα μου τελευταία, είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό μου. Όταν ρώτησαν τον Άλεν Γκίνσμπεργκ τι ήταν για αυτόν οι Beatniks, απάντησε «Απλώς κάποιοι νέοι που ήθελαν να εκδώσουν τα βιβλία τους». Κι εγώ, απλώς θέλω να βλέπω την παράστασή μας ν’ ανθίζει και να γίνεται φωτεινότερη, να κάθομαι στις θέσεις των θεατών και να εισπράττω την αληθινή και ανόθευτη ενέργεια των ηθοποιών μου. Το θέατρο είναι ιερό για μένα «επειδή σε γεμίζει. Το άλλο, το κανονικό είναι άδειο», όπως έλεγε η Μπεθ στο Ένα Ψέμα του μυαλού του Σαμ Σέπαρντ.

agisemmanouilΤι σε κέντρισε να διασκευάσεις και να σκηνοθετήσεις το συγκεκριμένο μυθιστόρημα;

Το Στον Δρόμο του Κέρουακ και η ζωή των Beatniks ήταν κάτι ονειρικό για μένα στα μετεφηβικά μου χρόνια. Με τον Μπάροουζ δεν είχα καλές σχέσεις. Βέβαια αφού προσπάθησα να διαβάσω τις Πόλεις της Κόκκινης Νύχτας μετά το Στο Δρόμο, κατάλαβα γιατί θεωρείται ίσως ο πιο ευφυής Αμερικανός συγγραφέας του προηγούμενου αιώνα. Όταν είδα στο βιβλιοπωλείο το μυθιστόρημα, Και Έβρασαν οι Ιπποπόταμοι στις Γούρνες τους, παραξενεύτηκα που δεν το είχα υπόψη. Διαβάζοντάς το, συνειδητοποίησα πόσο κινηματογραφικό είναι. Μάλιστα, το 2013 θα βγει στις αίθουσες μ’ ένα πολύ δυνατό σύνολο Αμερικανών ηθοποιών και με τίτλο, Kill your Darlings. Και φυσικά άρχισα να σκέφτομαι αν και πώς θα μπορούσε να γίνει θεατρικό. Αυτό που με κέντρισε ήταν η δυναμική που θα μπορούσε ν’ αποκτήσει το έργο παρουσιασμένο από νέους ηθοποιούς.

Εξήγησέ μου αυτή τη «δυναμική».

Το πρώιμο έργο δύο εκ των τριών θεμελιωτών του Beat κινήματος είναι μια πολύ καλή βάση και ένα εφαλτήριο για να αυτοσχεδιάσουν σκηνοθέτης και ηθοποιοί, όπως αυτοσχεδίασαν οι συγγραφείς σε όλη τη ζωή τους. Ως εκ τούτου, και είναι κάτι που ανακάλυψα έγκαιρα, οι Ιπποπόταμοι είναι ένα έργο που μπορώ να εξελίσσω για χρόνια. Η σύγκρουση του παλιού, που εκπροσωπείται από τον Νταίηβιντ Κάμερερ (Ράμσεϋ Άλλεν στο βιβλίο), με το καινούριο, που εκπροσωπείται από τον Λούσιεν Καρ (Φίλιπ Τουριάν), ενσωματωμένη στην πιο αμαρτωλή καλλιτεχνική νεανική παρέα μιας εποχής κρίσης, παρόμοια με τη δική μας, ήταν επιπλέον στοιχεία που με ώθησαν να προχωρήσω στο παρανοϊκό αυτό εγχείρημα.

Ποιες οι δυσκολίες υποταγής του κειμένου στις ανάγκες ενός θεατρικού;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη διασκευή ήταν και είναι η απληστία και η αναποφασιστικότητά μου όσο αφορά στην επιλογή των σκηνών που θα έπρεπε να "θυσιαστούν". Μπορεί στην τελική του μορφή το έργο να είναι γύρω στις 2 ώρες, στο πρώτο σχέδιο θα ήταν σίγουρα πάνω από 3. Κατά τα άλλα, οι διάλογοι ήταν από γραφής έτοιμοι, ενώ κάποιες προσθήκες από τον Γυάλινο Κόσμο του Τένεσι Ουίλιαμς, από στοιχεία της εποχής και δικές μου ιδέες αφομοιώθηκαν εύκολα.

Θεωρείς επιτυχημένη τη συγγραφική συνύπαρξη Μπάροουζ/Κέρουακ;

Οι άνθρωποι αυτοί είχαν μια σχέση ζωής, που σημαίνει πως αν δεν διασκέδασαν τη συγγραφή του έργου σίγουρα δε θα συνδέονταν μέχρι το θάνατο του Τζακ Κέρουακ. Τώρα, αν η διασκέδαση συνιστά και επιτυχία είναι συζητήσιμο γιατί οι εκδότες της εποχής απέρριψαν το βιβλίο. Μάλιστα, ο ίδιος ο Μπάροουζ περιφρονούσε τους Ιπποπόταμους. Θα έλεγα πως το πρώτο βιβλίο των Beatniks, που τελικά εκδόθηκε τελευταίο, οφείλει την επιτυχία του κυρίως στο ότι ήταν ήδη θρύλος και οι συγγραφείς του είχαν γράψει για δεκαετίες ιστορία στην Παγκόσμια Λογοτεχνία και όχι μόνο.

Δουλεύοντας το βιβλίο στο μικροσκόπιο, εντόπισες ο ένας από τους δύο να έχει παραδοθεί περισσότερο στο κείμενό του;

Νομίζω πως παρόλο που ο Κέρουακ ήταν ο εμψυχωτής του εγχειρήματος και οι δύο απολάμβαναν τη χαρά της δημιουργίας. Πολλές φορές έχω φανταστεί πως θα ένιωσαν όταν το ολοκλήρωσαν ή όταν ο ένας παρουσίαζε στον άλλον μια αστεία ιδέα.

Η low budget παράστασή σου είναι ένας τρόπος να αποτίσεις φόρο τιμής στην άρνηση αγαθών που υποστήριζαν οι Beatniks ή οφείλεται στις δύσκολες εποχές που διανύουμε;

Οι Beatniks είναι διαχρονικοί, αιώνιοι ψυχισμοί που αντιπροσωπεύουν την αντίδραση, την επανάσταση, τη δημιουργία, την αντισυμβατικότητα, την ελευθερία. Για κάποια φιλοσοφική ή θρησκευτική δοξασία, είναι απολύτως αποδεκτό στο Beat γαϊτανάκι να συνυπάρχουν ψυχές από το πριν, το τώρα και το μετά. Νιώθω πολύ αυτούς τους ανθρώπους, ταυτίζομαι μαζί τους και θεωρώ πως ανήκω εκεί. Δεν υπάρχει κάτι εγκεφαλικό στις επιλογές μου στη σκηνοθεσία ή στην παραγωγή. Είχα ελάχιστα χρήματα και το πράγμα οδηγήθηκε έτσι από μένα και τις κοινωνικές συνθήκες, όπως είμαι -σχεδόν- σίγουρος πως κάποιοι από κει ψηλά έβαλαν το χεράκι τους για να πραγματοποιηθεί η παράσταση…

Ο Κέρουακ υποστήριζε πως το βιβλίο είναι μία σκιαγράφηση της γενιάς του. Εσύ πώς θα περιέγραφες τη δική σου;

Πιστεύω πως οι άνθρωποι που καίγονται σαν τα ρωμαϊκά κεριά, που ποθούν τα πάντα την ίδια στιγμή και δε βαριούνται ποτέ, θεωρούν τους εαυτούς τους πολύ τυχερούς που έζησαν και ζουν όλα αυτά. Για όλους τους υπόλοιπους -τους περισσότερους δηλαδή-, τα πάντα έχουν να κάνουν με την ύλη, το χρήμα, την εποχή προ και μετά μνημονίου. Και αυτό είναι κάτι διαχρονικό είτε είμαστε σε περίοδο κρίσης είτε είμαστε σε περίοδο «παροχών». Το ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα πράγματα με πιο πνευματική ή υλιστική ματιά, αυτό γεννά ίσως και την πάλη ανάμεσα στο κακό και το καλό. Η κρίση στην πραγματικότητα απαιτεί μια προσαρμογή του ανθρώπου. Για τον «λιτοδίαιτο», η προσαρμογή είναι εύκολη. Το πρόβλημα θα το έχει ο «παχύσαρκος». Θέλω να καταλήξω πως δεν έχει νόημα να προσδώσω χαρακτηριστικά στη γενιά μου, γιατί για μένα το νόημα όλων είναι να επιτρέπεις στο διάφραγμα να κινείται και να αναπνέεις όπως όταν κοιμάσαι: ελεύθερα.

Μιλώντας για ελευθερία, μετά τη σύλληψη, με την κατηγορία ότι απέκρυψαν το έγκλημα που διέπραξε ένας φίλος τους, και την αποφυλάκισή τους, οι συγγραφείς συνεργάστηκαν για να απαθανατίσουν με λόγια την τραγική αυτή ιστορία. Υπάρχει κάποια αληθινή ιστορία που θα ήθελες ν’ ανεβάσεις στο σανίδι;

Από τη στιγμή που ένα έργο σε αγγίζει και σε εμπνέει, σημαίνει πως αγγίζει μια ευαίσθητη χορδή σου, που έγινε ευαίσθητη εξαιτίας κάποιων βιωμάτων σου. Υπάρχουν αληθινές, προσωπικές ιστορίες μου που κάποιες ή κάποια μπορεί να επενδυθεί με κάποιο θεατρικό ή συγκεκριμένα με το θεατρικό που έχω στο μυαλό μου και νομίζω ότι θα είναι το επόμενο που θα κάνω. Δε θα ήμουν αρνητικός όμως να σκηνοθετούσα μια αληθινή ιστορία μετά από αυτή των Ιπποπόταμων.

Δηλαδή, τι να περιμένουμε από εσένα στη συνέχεια;

Τους Δανειστές του Στρίντμπεργκ. Ένα έργο-απωθημένο που ενώ έχω ήδη παίξει, θέλω να το δω κι από την πλευρά του μεταφραστή και σκηνοθέτη, με μια πολύ προσωπική ματιά.

Πώς θα ήθελες να «κλείσεις» τη συζήτησή μας;

Λέγοντας πως η πραγματοποίηση της παράστασης είναι ίσως ό,τι πιο δύσκολο έχω κάνει στη ζωή μου και θέλω -επικαλούμενος την ιδιότητά μου ως μαραθωνοδρόμος 13 φορές (οι 10 στον κλασσικό μαραθώνιο)- να σφραγίσω την αξιοπιστία της δήλωσής μου. Οι 11 ηθοποιοί, η βοηθός σκηνοθέτη, καθώς και οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης, δουλέψαμε πολύ σκληρά για 4 μήνες (τους τελευταίους 2 υπερεντατικά) και θέλω πολύ να συνεχιστεί το έργο και του χρόνου με περισσότερη ομοψυχία, επίγνωση, ωριμότητα και υπέρβαση. Και θα συνεχιστεί! Τέλος, αφιερώνω την παράσταση στον δικό μου Τζακ Κέρουακ, τον πατέρα μου, που έχασα στις 21 Φλεβάρη.

afisa_ippopotamoi
Στην παράσταση Και έβρασαν οι ιπποπόταμοι στις γούρνες τους σε σκηνοθεσία Άγη Εμμανουλήλ παίζουν οι: Σπύρος Ξένου, Απόλλωνας Μπόλας, Κώστας Μπούντας, Θανάσης Μεγαλόπουλος, Έλενα Μεντζέλου, Ιώ Ασηθιανάκη, Ηλίας Μαζιώτης, Κωνσταντίνος Μούτσης, Χριστιάνα Κανδυλιώτη, Κρίστυ Ξανθοπούλου και Γεωργία Σηκοπέτη.
Έως τις 2 Ιουλίου (Παρασκευή με Δευτέρα στις 9 μμ) στο Κ44, Λεωφόρος Κωνσταντινουπόλεως 44, Γκάζι.
Για κρατήσεις θέσεων καλέστε στα 6945082514, 6934973056 και 6941655155.

 

 

 

ippopotamoiΚαι έβρασαν οι ιπποπόταμοι στις γούρνες
Τζακ Κέρουακ και Ουίλιαμ Μπάροουζ
Μετφρ. Γιώργου Μπέτσου
Εκδόσεις Τόπος, Αθήνα 2009
Τιμή: € 17,22, σελ. 256

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μελάνι» του Δημήτρη Παπαϊωάννου στο Μέγαρο Μουσικής: Από τον νεοκλασικισμό στο νεομπαρόκ

«Μελάνι» του Δημήτρη Παπαϊωάννου στο Μέγαρο Μουσικής: Από τον νεοκλασικισμό στο νεομπαρόκ

Για την παράσταση «INK» του Δημήτρη Παπαϊωάννου, η οποία παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής. Φωτογραφίες: Julian Mommert

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Παραμένοντας σταθερά ένας ύψιστης αισθητικής créateur/auteur σκηνικών γεγονό...

«ELENIT» του Ευριπίδη Λασκαρίδη στη Στέγη – Ένα σύμπαν με δεινόσαυρους, ανεμογεννήτριες και λαμαρίνες

«ELENIT» του Ευριπίδη Λασκαρίδη στη Στέγη – Ένα σύμπαν με δεινόσαυρους, ανεμογεννήτριες και λαμαρίνες

Το ανατρεπτικό έργο του καταξιωμένου Ευριπίδη Λασκαρίδη παρουσιάζεται για δεύτερη φορά στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, από τις 16 έως τις 19 Φεβρουαρίου 2023. Φωτογραφίες: Julian Mommert.

Επιμέλεια: Book Press

16 – ...

«Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι» του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές, με τον Τζον Μάλκοβιτς στη Στέγη

«Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι» του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές, με τον Τζον Μάλκοβιτς στη Στέγη

Ο υποψήφιος για Όσκαρ Τζον Μάλκοβιτς και η πολυβραβευμένη Λιθουανή ηθοποιός Ινγκεμπόργκα Νταπκουνάιτε δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας σε ένα από τα πιο μυστηριώδη έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, από τις 9 έως τις 12 Φεβρουαρίου 2023. Φωτογραφίες: Māris Morkāns

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Σοκ στον χώρο του βιβλίου: Πέθανε ο Γενικός Διευθυντής και «ψυχή» της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Φίλιππος Τσιμπόγλου

Σοκ στον χώρο του βιβλίου: Πέθανε ο Γενικός Διευθυντής και «ψυχή» της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Φίλιππος Τσιμπόγλου

Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σήμερα το πρωί σε ηλικία 66 χρονών.

Επιμέλεια: Book Press

Η ανακοίνωση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

...
Ο Μάριο Ντεζιάτι, συγγραφέας του μυθιστορήματος «Ασυμβίβαστοι» που τιμήθηκε με το βραβείο Strega 2022, έρχεται στην Αθήνα

Ο Μάριο Ντεζιάτι, συγγραφέας του μυθιστορήματος «Ασυμβίβαστοι» που τιμήθηκε με το βραβείο Strega 2022, έρχεται στην Αθήνα

Ο βραβευμένος συγγραφέας Μάριο Ντεζιάτι θα παρουσιάσει το βιβλίο του στις 9 Φεβρουαρίου 2023, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Επιμέλεια: Book Press

O Mario Desiati, συγγραφέας του μυθιστορήματος Ασυμβίβαστοι (πρωτ. τίτλος Spatriat...

Πέθανε ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Αλέξις Ραβέλο – Μεγάλη απώλεια για την ισπανική λογοτεχνία

Πέθανε ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Αλέξις Ραβέλο – Μεγάλη απώλεια για την ισπανική λογοτεχνία

Πέθανε το πρωί της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου 2023 από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 51 ετών ο Ισπανός πολυβραβευμένος συγγραφέας Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] ο οποίος κατείχε εξέχουσα θέση στη σύγχρονη ισπανική λογοτεχνία, έχοντας γράψει πολλά και επιτυχημένα αστυνομικά και όχι μόνο μυθιστορήματα. Μέσα στο 2023, οι εκδό...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά (1971 - 2008)» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

«Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά (1971 - 2008)» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογράφημα - πολιτική μαρτυρία του Θόδωρου Σούμα, «Ο Βασίλης –ψευδώνυμο Γιάννης– στην αριστερά (1971 - 2008)» το οποίο θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Επίκεντρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Τις μέρες που λιγόστευε το φως» του Όιγκεν Ρούγκε (προδημοσίευση)

«Τις μέρες που λιγόστευε το φως» του Όιγκεν Ρούγκε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Όιγκεν Ρούγκε [Eugen Ruge] «Τις μέρες που λιγόστευε το φως» (μτφρ. Τεό Βότσος), το οποίο θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

1 ΟΚΤΩΒΡΙ...

«Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Μιχάλη Μακρόπουλου «Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον», που θα κυκλοφορήσει στις 19 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Γιανγκσὶ-ντιέναο (τρεῖς σκηνὲς)  ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

7 μυθιστορήματα από όλον τον κόσμο για τους φίλους του φανταστικού

7 μυθιστορήματα από όλον τον κόσμο για τους φίλους του φανταστικού

Πρώτος μήνας του νέου έτους και πριν δούμε τι θα φέρει η φετινή πραγματικότητα ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας ένα φανταστικό λογοτεχνικό ταξίδι. Οι εκδόσεις Βακχικόν προτείνουν επτά μυθιστορήματα για τους φίλους του φανταστικού. Γιατί η φαντασία σε πάει παντού...

Επιμέλεια: Book Press

...
Γουίλιαμ Χ. Γκας: «Τα δώδεκα σημαντικότερα βιβλία που διάβασα στη ζωή μου»

Γουίλιαμ Χ. Γκας: «Τα δώδεκα σημαντικότερα βιβλία που διάβασα στη ζωή μου»

Στο βιβλίο του με τίτλο «The William H. Gass Reader», ο Αμερικανός πεζογράφος William H. Gass επέλεξε τα δώδεκα βιβλία που διαμόρφωσαν τη λογοτεχνική ματιά του. Μια λίστα που, όπως σημειώνει και ο ίδιος στην εισαγωγή του, δεν περιλαμβάνει απαραιτήτως τα «δώδεκα καλύτερα βιβλία» που έχει διαβάσει, καθώς «κάθε σπουδαί...

Τα 100 καλύτερα μυθιστορήματα στην αγγλόφωνη πεζογραφία σύμφωνα με τον Γκάρντιαν

Τα 100 καλύτερα μυθιστορήματα στην αγγλόφωνη πεζογραφία σύμφωνα με τον Γκάρντιαν

Ο κριτικός λογοτεχνίας της βρετανικής εφημερίδας, Guardian, Robert McCrum επέλεξε τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία γραμμένα στα αγγλικά. Στη λίστα του εντοπίζουμε έργα που θεωρούνται πλέον κλασικά, από συγγραφείς όπως οι Ντίκενς, Μέλβιλ, κ.ά., καθώς και μυθιστορήματα από τους ΝτεΛίλο, Ισιγκούρο, Ροθ, Κουτσί, κ.ά. ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ