karagkiozis mad max kentriki

Για την παράσταση «Καραγκιόζης Mad Max» των Σπύρου Αγγελόπουλου & Αντώνη Τσιοτσιόπουλου, στην Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.  

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Ένα υπέροχο σύγχρονο λαογραφικό-πολιτικό κείμενο δίνει ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, συνδημιουργώντας με τον Σπύρο Αγγελόπουλο την παράσταση θεάτρου σκιών «Καραγκιόζης Mad Max», για το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, στην Πειραιώς 260. «Ο Καραγκιόζης μάς έχει κοροϊδέψει και υπογράφει ως Καραγκιόζης φούρναρης, ως Καραγκιόζης γιατρός, αλλά δεν είναι ο τυπικός πρωταγωνιστής μιας ιστορίας. Είναι ο κορυφαίος ενός Χορού. Οι φίλοι του είναι αρχέτυπα και κάθε φορά έρχεται ένας ήρωας ο Κατσαντώνης, ο Μέγας Αλέξανδρος, γιατί όχι και ο Mad Max. Κάπως έτσι, για μένα δένει με τον κινηματογραφικό ήρωα των George Miller και Byron Kennedy», δηλώνει ο δημιουργός, που πάντρεψε παραδόξως τον παμβαλκανικό ήρωα της λαϊκής παράδοσης και του θεάτρου σκιών με έναν κινηματογραφικό ήρωα του 1979.

karagkiozis mad max kentriki 1

Πρόκειται για μια δραματουργική συνθήκη που συστεγάζει τον παραδοσιακό καραγκιοζο-μπερντέ με τους εξαιρετικούς σκιοπαίκτες Άθω Δανέλλη και Αγγελίνα Λυκογιάννη και ταυτόχρονη προβολή του μπερντέ σε μεγα-οθόνη, με συνεχείς έντεχνες παρεμβάσεις προτζέκτορα και χαρτοκοπτικής σκιών και με επί σκηνής μουσική ερμηνεία του σχήματος Sinika. Η μετα-αποκαλυπτική ατμόσφαιρα μιας ηπείρου που δεν έχει νερό και καύσιμα ενισχύεται από τους ήχους του λαουτιέρη Δημήτρη Σιδέρη και των μουσικών Θάνου Καζατζή και Κώστα Νικολόπουλου. Τσάμικα, καντάδες και ρεμπέτικα συνηχούν με ηλεκτροακουστικές καινοτομίες. Ξεκινώντας από κινηματογραφική αντίληψη της χρονικής ροϊκότητας, η παράσταση γίνεται εξωπραγματική, απόκοσμη, δυστοπική (το τέλος ενός πολιτισμού) αλλά και αισιόδοξη ταυτόχρονα (το ξαναγέννημα των πολιτιστικών δεδομένων της φιλίας και της συνεργασίας).

 

Εκεί όπου τελειώνουν οι ελπίδες

Επαναδιαπραγμάτευση της δυστοπίας, λοιπόν, κάνει ο λαϊκός, «φευγάτος», τσιγγάνος Καραγκιόζης που δεν μπορείς να του φορέσεις καμία νόρμα, γιατί είναι εκ φύσεως αναρχικός. Έκνομος και αποκλίνων, κοντραμπαντιέρης βενζίνης φτιαγμένης από... φασολάδα και επικηρυγμένος, ο Καραγκιόζης του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου θα αφήσει την Τουρκοκρατία, θα έρθει στο σήμερα ανάμεσα σε σαμπρέλες και ράκη αυτοκινήτων και θα κάνει ένα σουρεαλιστικό ταξίδι για να βρει καταφύγιο στις εσχατιές του ρουμελιώτη θείου του, του Μπαρμπα-Γιώργου, που δεν έχει πια κοπάδι και έχει περιπέσει σε βαθύτατη (και κωμική) θλίψη, μη έχοντας επαφή με την πραγματικότητα: όχι μόνο η γλωσσική του ιδιαιτερότητα, αλλά και η φυσική του αγριότητα δίνουν τον καμβά για κάποιες από τις πιο ξεκαρδιστικές ατάκες της παράστασης.

karagkiozis mad max 1

Βρισκόμαστε σε μιαν «αυστραλιανή» έρημο, που όμως θα μπορούσε να είναι και μια έρημος με παλιοσίδερα και παλιά συνεργεία στο Μενίδι ή στα Μεσόγεια. Εκεί θα δούμε την καταδίωξη με τα αυτοκινητάκια/χάρτινες φιγούρες, με πλαγιές βουνών που είναι η σκιά της...πλάτης του κάμεραμαν. Εκεί θα δούμε τον «κατηραμένον όφιν» να βαδίζει αμέριμνος μέσα στην ξεραḯλα και θα γίνουμε και αυτόπτες μάρτυρες του θανάτου του ήρωά μας. Όλες οι χαρτονένιες φιγούρες, τα τρία παιδιά του (το Κολλητήρι, ο Σβούρας και ο Πιτσικόκος), ο ταλαίπωρος, υποταγμένος στην εξουσία αλλά και αφοσιωμένος στον ήρωά μας Χατζηαβάτης/Χατζηχαβιάρης, ο Σταύρακας, τα τσιράκια του Πασά (ο Βεληγκέκας εδώ είναι τσιράκι ενός νεοναζί Υπουργού Νερού και Καυσίμων), ο «αεί πενθών», βαρύθυμος Μπαρμπα-Γιώργος, ο στούμπος Καραμεμέτης (ο τάχατέ μου κωμικός «γίγαντας») με τη σπάθα, όλοι θα συναντηθούν πάνω στον μπερντέ με τη φιγούρα του Μελ Γκίμπσον ως... Mad Max που αναπλάθει τον δικό του «δρόμο της οργής» και ξεσηκώνει λαϊκό κίνημα κατά των εξουσιαστών κάθε λογής.

Εκεί όπου οι ελπίδες ξαναγεννιούνται

Ο Καραγκιόζης, οθωμανικής καταγωγής φιγούρα, φτάνει από την Προύσα στην Ελλάδα το 1890, ενώ στην περιοχή του Αμβρακικού οι καραγκιοζοπαίχτες τον εμπλουτίζουν με φιγούρες του ΄21, με τον Μεγαλέξαντρο και με τον δρακοκτόνο Αϊ Γιώργη. Ο Μίμαρος καθιερώνει, στην Πάτρα, τον Μπαρμπα-Γιώργο, τον Σιορ Διονύσιο και τον Σταύρακα, μετατρέποντας το πλαίσιο του θεάτρου σκιών σε ηθογραφικό σχόλιο. Η νεοελληνική μυθιστορία περνά από το τσελιγκάτο του τσοπάνη στο αστικό καφενείο και περιλαμβάνει, πλέον, τα πάντα: γυναικείες μορφές, τον υπόκοσμο ολόκληρο, το σχόλιο για τη φτώχεια, το σπέρμα της κοινωνικής επανάστασης, σύγχρονη γλώσσα, δηλαδή όλα όσα με ευαισθησία, επινοητικότητα και ανοιχτή αντίληψη επιστρατεύονται στην παράσταση των Τσιοτσιόπουλου-Αγγελόπουλου.

karagkiozis mad max 2

Το πιο υπέροχο (και υπερρεαλιστικό) μέρος της παράστασης διαδραματίζεται στον Αχέροντα, όπου οι ψυχές του Νιόνιου και του Μορφονιού υπερίπτανται σαν σε Νέκυια, όπου ο ψυχοπομπός Ερμής είναι ένα διαφημιστικό παπούτσι με...φτερά, σαν κι αυτό που προβλήθηκε σκανδαλωδώς πάνω απ’ την Ακρόπολη, όπου ο Χάροντας ζητά τον οβολό του αλλά...ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος! «Σε έναν μετα-αποκαλυπτικό, δυστοπικό κόσμο, ο μόνος που μπορεί να επιβιώσει είναι εκείνος που έχει μάθει να μην έχει τίποτα», λέει ο δημιουργός. Χρειάζεται αυτή η επιστράτευση των δυνατοτήτων και των εικαστικών δεδομένων της παράδοσής μας, αφενός γιατί είναι διαχρονική η λειτουργία τους κι αφετέρου γιατί αγαπήθηκαν και εξακολουθούν να αγαπιούνται από τον λαό.

karagkiozis mad max 3

Δεν είναι, όμως, όλα μαύρα κι άραχλα. Ο φασισμός επιβάλλει τους όρους του, όμως η αδούλωτη λαϊκή ψυχή ξέρει πως τα νομίσματα του κόσμου μας είναι κάλπικα και «παίζει» με αυτό το δεδομένο. Εδώ, επί σκηνής φεστιβάλ, συναντιούνται τα πιο απίθανα φαινόμενα και τα λόγια μπαίνουν στο στόμα της πιο απίθανης φιγούρας. Είναι η ελευθερία της καλλιτεχνικής δημιουργίας: έτσι ο furioso Mad Max θα παραστεί στη σκηνή της εξόντωσης του Καραγκιόζη, ενώ -σε μιαν απόλυτα λυρική πορεία πένθιμης επιστροφής εν μέσω πυρηνικών εκλάμψεων- ο Χατζηαβάτης θα κουβαλήσει το σώμα του φίλου του για να το εκθέσει σε δημόσια διαπόμπευση στην πλατεία και να βιώσει, εκεί, την ανατροπή της φυσικής τάξης των πραγμάτων και τον επαναστατικό οραματισμό της αποκατάστασης της Δικαιοσύνης.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός, συγγραφέας και κριτικός θεάτρου.


Συντελεστές 

Συγγραφέας: Αντώνης Τσιοτσιόπουλος
Εικαστική επιμέλεια-Περφόρμανς: Σπύρος Αγγελόπουλος
Σκηνοθεσία: Σπύρος Αγγελόπουλος, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος
Μουσική: Sinika – Θάνος Καζατζής τύμπανα, electronics, Κώστας Νικολόπουλος ηλεκτρική κιθάρα, μπάσο, synth, sampler, Δημήτρης Σιδερής ηλεκτρικό/ακουστικό λαούτο, pedal effects
Σκιοπαίχτες: Άθως Δανέλλης, Αγγελίνα Λυκογιάννη
Κάμερα-Βίντεο Πάνος Ανδριανός
Σχεδιασμός φωτισμού: Τάσος Παλαιορούτας
Σχεδιασμός ήχου: Νίκος Κόλλιας, Δημήτρης Δημητριάδης
Οργάνωση παραγωγής: Γιάννης Περίδης
Παραγωγή: Celestial Arts & Entertainment Productions

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το Μεγάλο Φαγοπότι» & «Έργο δύο προσώπων» – Δύο «δύσκολες» παραστάσεις, δύο διστακτικές σκηνοθεσίες

«Το Μεγάλο Φαγοπότι» & «Έργο δύο προσώπων» – Δύο «δύσκολες» παραστάσεις, δύο διστακτικές σκηνοθεσίες

Δύο «δύσκολες» παραστάσεις - δύο διστακτικές σκηνοθεσίες. Για «Το Μεγάλο Φαγοπότι» του Tom Blokdijk, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου και το «Έργο δύο προσώπων» του Τενεσί Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Νανάς Παπαδάκη. Κεντρική εικόνα: Νανά Παπαδάκη, Βαγγέλης Παπαδάκης

Γρά...

«Γιοζεφίνε η αοιδός ή Ο λαός των ποντικιών» του Φραντς Κάφκα, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου (κριτική) – Τέχνη και εξουσία

«Γιοζεφίνε η αοιδός ή Ο λαός των ποντικιών» του Φραντς Κάφκα, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου (κριτική) – Τέχνη και εξουσία

Για την παράσταση «Γιοζεφίνε η αοιδός ή Ο λαός των ποντικιών», βασισμένη στο διήγημα του Φραντς Κάφκα (Franz Kafka), σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

...
«Λαπωνία» & «Killer Joe» (κριτική) – Δύο παραστάσεις για δυσλειτουργικές οικογένειες και κοινωνικές παθογένειες

«Λαπωνία» & «Killer Joe» (κριτική) – Δύο παραστάσεις για δυσλειτουργικές οικογένειες και κοινωνικές παθογένειες

Για τις παραστάσεις «Λαπωνία» των Κριστίνα Κλεμέντε και Μαρκ Ανζελέτ, σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη, στο θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη», και «Killer Joe» του Τρέισι Λετς, σε σκηνοθεσία Αναστάση Κολοβού, στο θέατρο «Αλκμήνη».

Γράφει ο Νίκος Ξένιος ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

65 ισπανόγραφα μικροδιηγήματα από 10 ισπανόφωνες χώρες (ανθολόγηση – μετάφραση: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος)

65 ισπανόγραφα μικροδιηγήματα από 10 ισπανόφωνες χώρες (ανθολόγηση – μετάφραση: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος)

Μια ελάχιστη ανθολογία 65 ισπανόγραφων μικροδιηγημάτων προερχόμενα από δέκα ισπανόφωνες χώρες.

Ανθολόγηση – Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος

65 μικροδιηγήματα από 10 ισπανόφωνες χώρες. 65 αστραπιαίες γεύσεις από την ισπανόγραφη μικρομυθοπλασία. Η αν...

«2052: Το μυθιστόρημα των τριών» (κριτική) – Γράφοντας με την Τεχνητή Νοημοσύνη δίπλα και απέναντι

«2052: Το μυθιστόρημα των τριών» (κριτική) – Γράφοντας με την Τεχνητή Νοημοσύνη δίπλα και απέναντι

Για το μυθιστόρημα των Μάνου Στεφανίδη, Γιώργου Αριστηνού και Joe «2052: Το μυθιστόρημα των τριών» (εκδ. Νίκας). 

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

Πώς μπορούμε και πώς «πρέπει» να γράφουμε την εποχή της ...

Είδαμε το «Καμιά άλλη επιλογή» του Παρκ Τσαν-Γουκ – Μια μαύρη κωμωδία για την ψυχική και ταυτοτική κρίση της μεσαίας τάξης στη Νότια Κορέα

Είδαμε το «Καμιά άλλη επιλογή» του Παρκ Τσαν-Γουκ – Μια μαύρη κωμωδία για την ψυχική και ταυτοτική κρίση της μεσαίας τάξης στη Νότια Κορέα

Για την τελευταία ταινία του Νοτιοκορεάτη Παρκ Τσαν-Γουκ [Park Chan-Wook] «Καμιά άλλη επιλογή», μεταφορά στον κινηματογράφο του μυθιστορήματος «Το τσεκούρι» του Ντόναλντ Ε. Γουέστλέικ. 

Γράφει ο Αντώνης Κάπας

Στην μετάβαση από το βιβλίο στην ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Block Delete» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Block Delete» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Block Delete», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

«Η μελωδία των αγαλμάτων» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Παναγιώτη Γούτα «Η μελωδία των αγαλμάτων», το οποίο θα κυκλοφορήσει στα μέσα του Απριλίου από τις εκδόσεις Βακχικόν. Φωτογραφία © Ανδρέας Σφυρίδης

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Νάσος Γρηγ...

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

«Είμαι αυτό που είμαι» της Φανής Κεχαγιά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων της Φανής Κεχαγιά «Είμαι αυτό που είμαι», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΑ ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

65 ισπανόγραφα μικροδιηγήματα από 10 ισπανόφωνες χώρες (ανθολόγηση – μετάφραση: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος)

65 ισπανόγραφα μικροδιηγήματα από 10 ισπανόφωνες χώρες (ανθολόγηση – μετάφραση: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος)

Μια ελάχιστη ανθολογία 65 ισπανόγραφων μικροδιηγημάτων προερχόμενα από δέκα ισπανόφωνες χώρες.

Ανθολόγηση – Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος

65 μικροδιηγήματα από 10 ισπανόφωνες χώρες. 65 αστραπιαίες γεύσεις από την ισπανόγραφη μικρομυθοπλασία. Η αν...

Μικρά θαύματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας: Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο

Μικρά θαύματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας: Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο

Η σειρά «Τα μικρά» των εκδόσεων Μεταίχμιο δίνει τη δυνατότητα στο αναγνωστικό κοινό να διαβάσει σπουδαία διηγήματα και νουβέλες της μιας ανάσας από σημαντικούς συγγραφείς. Επτά ολιλοσέλιδα τομίδια πυκνής λογοτεχνικής αξίας με τις υπογραφές των Μαν, Τζόις, Πόε, Μάνσφιλντ, Γκάσκελ, Ντ' Άρτσο.

...
Τι διαβάζουμε τώρα: Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο – 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Τι διαβάζουμε τώρα: Αστυνομικά, θρίλερ, μυστήριο – 15 μυθιστορήματα, ελληνικά και μεταφρασμένα

Ανατροπές, σκοτεινοί ήρωες, μυστήριο και κοινωνικός σχολιασμός: δεκατέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ελληνικής και μεταφρασμένης λογοτεχνίας που τραβούν την προσοχή μας και μία συλλογή ημερολογίων μιας μεγάλης συγγραφέα του είδους. Εικόνα: Από την ταινία «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Ντίνου Κατσουρίδη.&...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ