madre saloniko lyriki skini

Το «Madre Salonico» του Λέοντα Ναρ έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίτη, για έξι παραστάσεις, ως εκδήλωση μνήμης για τα ογδόντα χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς και το τέλος του Ολοκαυτώματος. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη

Ποιος θυμάται σήμερα τη «Madre Salonico» την πολυπληθή ισπανοεβραϊκή πλευρά της Θεσσαλονίκης; Την «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων» όπως επίσης τη θεωρούσαν, έως να έρθει το Ολοκαύτωμα και να την αφανίσει; Η επί πέντε αιώνες αδιάλειπτη παρουσία των Ισπανοεβραίων σφράγισε την Θεσσαλονίκη με τον πολιτισμό (το πρώτο τυπογραφείο της πόλης ιδρύεται το 1506 και είναι εβραϊκό), τη φιλοσοφία, την εντυπωσιακή κοινοτική αλληλεγγύη, το εμπόριο και τη γλώσσα της, τη λαντίνο, ένα μείγμα παλιών ισπανικών και εβραϊκών που ακούγονταν μελωδικά στους δρόμους, στα σοκάκια και στην παραλία της πόλης.

Η ιστορία της Θεσσαλονίκης είναι απόλυτα σφιχτοδεμένη με αυτήν της σεφαραδίτικης κοινότητας, όπως έχει περάσει να λέγεται από τη λέξη «Σεφαράδ», που σημαίνει Ισπανία, από την οποία έφυγαν μαζικά οι Εβραίοι, διωγμένοι από τους Ισπανούς βασιλείς το 1492. Μαζί τους οι Σεφαραδίτες έφεραν τις ιστορίες τους, τα παραμύθια τους και τα περίφημα τραγούδια τους. Τραγούδια που διασώθηκαν μεν, όμως δεν έχουμε την ευκαιρία να τα ακούμε συχνά. Τραγούδια γεμάτα τρυφερότητα, ευαισθησία, θλίψη για τις απώλειες αλλά και τη χαρά του έρωτα και βέβαια την αγάπη για τη Θεσσαλονίκη που την ένοιωθαν κάτι παραπάνω από πατρίδα, «μητέρα- πατρίδα», αυτήν που τους δέχθηκε τόσο στοργικά και τους φέρθηκε τόσο άσπλαχνα, επίσης.

madre salonico 2

Φέτος, ογδόντα χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα και ενώ και τα πέντε ελληνικά πανεπιστήμια προχωρούν σε εκδηλώσεις μνήμης και ιστορίας σε ολόκληρη την χώρα κατά την διάρκεια της χρονιάς, η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ μας προσφέρει κάτι ιδιαίτερα ανεκτίμητο. Με τον τρόπο του μουσικού θεάτρου μάς οδηγεί στους παλιούς δρόμους της Σεφαράδ, στη γλώσσα της και στα τραγούδια της. «Madre Salonico» ονομάζεται -πώς αλλιώς άλλωστε- η παράσταση που ανεβαίνει στην Εναλλακτική Σκηνή με τη μορφή του μουσικού θεάτρου, σε κείμενο του Θεσσαλονικιού συγγραφέα Λέοντα Ναρ, και σκηνοθεσία του πολύπειρου και καταξιωμένου σκηνοθέτη Βίκτωρα Αρδίτη, με θεσσαλονικιώτικες ρίζες επίσης.

Οι κεντρικοί ήρωες

Κεντρικοί ήρωες του έργου είναι ο Ιντό, μετανάστης τρίτης γενιάς που ζει στη Νέα Υόρκη και η Ζάνα, η γιαγιά του, διάσημη τραγουδίστρια κάποτε. Οι δυο τους μοιράζονται τα βιώματα, τους προβληματισμούς και τις αναμνήσεις τους, με έμφαση στην ιστορική διαδρομή των Θεσσαλονικέων Εβραίων, αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογικής μνήμης της πόλης. Καθώς οι μνήμες κατακλύζουν γιαγιά και εγγονό, η Ζάνα αναπολεί τις επιτυχίες της ως τραγουδίστριας και αρχίζει να τραγουδάει σεφαραδίτικα τραγούδια, ενώ παράλληλα αναζητά τον παιδικό της έρωτα που επιβίωσε από τα ναζιστικά στρατόπεδα. Ποια είναι όμως τελικά η πατρίδα τους, η πατρίδα ενός Σεφαραδίτη;, αναρωτιέται ο τρίτης γενιάς Ιντό Μορντώχ. Η Ισπανία, η Θεσσαλονίκη, η Νέα Υόρκη;

«Η σκηνή» επισημαίνει ο Βίκτωρ Αρδίτης «μπορεί να γίνει το τελευταίο καταφύγιο ενός χαμένου πολιτισμού, του σεφαραδίτικου πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλης της λεκάνης της Μεσογείου (...)

«Η σκηνή» επισημαίνει ο Βίκτωρ Αρδίτης «μπορεί να γίνει το τελευταίο καταφύγιο ενός χαμένου πολιτισμού, του σεφαραδίτικου πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλης της λεκάνης της Μεσογείου, των τραγουδιών, της γλώσσας και των εθίμων, η ανάμνηση μιας δύσκολης αλλά χαμένης και ευτυχισμένης συμβίωσης των θρησκειών και των πολιτισμών πριν την Καταστροφή. Η εξακολουθητική συνθήκη της προσφυγιάς, η άρνηση εφησυχασμού στη λήθη και ο έρωτας. Στο έργο το παρόν και το παρελθόν συνυπάρχουν με την ανησυχία της συναισθηματικής αποστασιοποίησης που ίσως στιγματίσει τις επόμενες γενιές. Αλλά και με την υπέρτατη ανάγκη διαχείρισης της μνήμης των πολλών "απόντων"».

Με τη σειρά του, ο Λέων Ναρ υπογραμμίζει ότι «το έργο θα δώσει τη δυνατότητα στους θεατές να ακολουθήσουν τα βήματα της Ζάνας και -γιατί όχι;- να ταυτιστούν μαζί της. Και αυτό γιατί στο πρόσωπό της συγκεφαλαιώνει τόσο την ταυτότητα της μετανάστριας και του θύματος του σύγχρονου ρατσισμού, όσο και της επιτυχίας, της δόξας και του ανεκπλήρωτου».

(...) κανένα θεατρικό έργο αλλά και λογοτεχνικό, όσο επινοημένο κι αν είναι, δεν αναπτύσσεται σε ιστορικό κενό.

«Στο θέατρο», προσθέτει ο συγγραφέας, «ασφαλώς και υπάρχει η επινόηση, η μυθοπλασία είναι τελικά η δημιουργία». Και αναρωτιέται ο Ναρ αν είναι άραγε αδύνατον ένα μυθοπλαστικό έργο να μελετηθεί στη βάση της ορθολογικής σκέψης και της εμπειρικής επιστήμης για να απαντήσει ότι «πρέπει να συμφωνήσουμε πως κανένα θεατρικό έργο αλλά και λογοτεχνικό, όσο επινοημένο κι αν είναι, δεν αναπτύσσεται σε ιστορικό κενό. Η ίδια η επινόηση κινείται μέσα σε ένα ιστορικό πλαίσιο».

Τις διασκευές των τραγουδιών και την πρωτότυπη μουσική υπογράφει η Μάρθα Μαυροειδή, και όπως μας λέει, «τα τραγούδια της παράστασης αποκαλύπτουν έναν κόσμο πολυπολιτισμικό με επιρροές από διαφορετικές παραδόσεις, όπως τανγκό, άριες, ρεμπέτικο, καθώς και συνθέσεις οθωμανικής μουσικής και όλα μαζί συνδέονται με τη γλώσσα των Σεφαραδιτών, τα λαντίνο. Οι ενορχηστρώσεις και τα μέρη με την πρωτότυπη μουσική επιδιώκουν να αποδώσουν τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα αυτής της μουσικής παράδοσης, αλλά ταυτόχρονα να συνθέσουν το φαντασιακό τοπίο της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης και να αναδείξουν το πεδίο δράσης του έργου που είναι η μνήμη. Η μουσική του έργου παλινδρομεί ανάμεσα στο όνειρο και στην κυριολεξία».

Εν κατακλείδι, οι δύο πρωταγωνιστές του «Madre Salonico» ψάχνουν τις χαμένες ρίζες τους και πασχίζουν με όχημα τη γλώσσα και το τραγούδι να ανιχνεύσουν το νήμα που συνδέει το παρόν με το παρελθόν.

Εν κατακλείδι, οι δύο πρωταγωνιστές του «Madre Salonico» ψάχνουν τις χαμένες ρίζες τους και πασχίζουν με όχημα τη γλώσσα και το τραγούδι να ανιχνεύσουν το νήμα που συνδέει το παρόν με το παρελθόν. Η κατανόηση και η ερμηνεία του τραυματικού παρελθόντος της Θεσσαλονίκης, με την επανεγγραφή των ιστορικών πηγών και μαρτυριών σε ένα καλλιτεχνικό πλαίσιο, συμβάλλουν στη σύνδεση με το παρόν. Να τονιστεί επίσης ότι ενώ έχουμε ήδη λογοτεχνικά έργα και κινηματογραφικές ή τηλεοπτικές παραγωγές σχετικά με την σεφαραδίτικη κοινότητα της Θεσσαλονίκης και το Ολοκαύτωμά της, μηδενική σχεδόν είναι η παρουσία αυτής της θεματικής στο εγχώριο θέατρο, για αυτό και η απόφαση της Εναλλακτικής Σκηνής να εντάξει το έργο στο ρεπερτόριο της είναι εξόχως σημαντική και ανοίγει νέους καλλιτεχνικούς δρόμους ως προς την πρόσληψη και κατανόηση του ανυπολόγιστου αυτού τραύματος.

Το έργο παρουσιάζεται σε ένα μείγμα λαντίνο και ελληνικών. Στην παράσταση συμμετέχει το μουσικό σύνολο «Σμάρι» που το αποτελούν οι: Χάρης Λαμπράκης (νέυ), Νίκος Παραουλάκης (νέυ), Στρατής Ψαραδέλλης (πολίτικη λύρα), Μάρθα Μαυροειδή (λάφτα, φωνή), Γιώργος Ταμιωλάκης (βιολοντσέλο) και Γιώργος Βεντουρής (κοντραμπάσο). Συμμετέχει επίσης ο τραγουδιστής, συνθέτης και βιολιστής Φώτης Σιώτας.

Οι πρωταγωνιστές της παράστασης είναι η πολύπειρη ηθοποιός, Ελένη Ουζουνίδου στον ρόλο της Ζάνας, και ο Λεονάρδος Μπατής, ιδρυτής και κλαρινετίστας της μπάντας Klezmer Yunan, στον ρόλο του Ιντό Μορντώχ. Το έργο ανεβαίνει για έξι παραστάσεις, 4, 5,6, 9,10 και 11 Απριλίου.

ΕΛΕΝΑ ΧΟΥΖΟΥΡΗ είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. Σύντομα κυκλοφορεί το βιβλίο της «“Ψυχή ντυμένη αέρα” – Ανθούλα Σταθοπούλου-Βαφοπούλου: Η μούσα της μεσοπολεμικής Θεσσαλονίκης» (εκδ. Επίκεντρο).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου γιορτάζει φέτος τα 70 χρόνια του με πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και παραστάσεων

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου γιορτάζει φέτος τα 70 χρόνια του με πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και παραστάσεων

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μάς υποδέχεται φέτος με πλούσιο πρόγραμμα, γιορτάζοντας τα εβδομήντα χρόνια διεξαγωγής του. Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου.

Επιμέλεια: Book Press

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μάς υποδέχεται φέτος, γι...

«Πνεύμονες» του Ντάνκαν Μακμίλαν σε σκηνοθεσία Ειρήνης Λαμπρινοπούλου (κριτική) – Αξίζει να κάνεις παιδιά σε έναν τέτοιο κόσμο;

«Πνεύμονες» του Ντάνκαν Μακμίλαν σε σκηνοθεσία Ειρήνης Λαμπρινοπούλου (κριτική) – Αξίζει να κάνεις παιδιά σε έναν τέτοιο κόσμο;

Για την παράσταση «Πνεύμονες» του Ντάνκαν Μακμίλαν σε σκηνοθεσία Ειρήνης Λαμπρινοπούλου, στο θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα μέχρι τις 13 Μαΐου.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Στο θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα είδα τους «Πνεύμονες» ...

Το πρώτο POP UP Solo Dance Festival της Αθήνας είναι γεγονός – Τέσσερις αξιόλογες παραστάσεις

Το πρώτο POP UP Solo Dance Festival της Αθήνας είναι γεγονός – Τέσσερις αξιόλογες παραστάσεις

Στο πλαίσιο του πρώτου POP UP Solo Dance Festival της Αθήνας, τέσσερις αξιοπρόσεκτες παραστάσεις ανέβηκαν στο ΠΛΥΦΑ από τις 22 Μαρτίου ως τις 13 Απριλίου, ενώ αναμένεται να πρα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η ανατομία της επίδρασης» του Χάρολντ Μπλουμ (κριτική) – Η καταγωγική γραμμή που συνδέει τους καλλιτέχνες και τα έργα τους

«Η ανατομία της επίδρασης» του Χάρολντ Μπλουμ (κριτική) – Η καταγωγική γραμμή που συνδέει τους καλλιτέχνες και τα έργα τους

Για τη λογοτεχνική μελέτη του Χάρολντ Μπλουμ (Harold Bloom) με τίτλο «Η ανατομία της επίδρασης – Η λογοτεχνία ως τρόπος ζωής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg, σε μετάφραση Κώστα Αντωνίου. 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

...
«Adolescence»: Πόσο αφορά την Ελλάδα;

«Adolescence»: Πόσο αφορά την Ελλάδα;

Σκέψεις για τη σειρά τεσσάρων επεισοδίων «Adolescence», που πραγματεύεται τον φόνο ενός 13χρονου κοριτσιού από έναν συμμαθητή της. Τι θα συνέβαινε στη χώρα μας αν τηρούνταν οι ζοφερές αναλογίες;

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...
«Βίος και Πολιτεία»: Η ηθοποιός, ακτιβίστρια και συγγραφέας Ερωφίλη Κόκκαλη έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Η ηθοποιός, ακτιβίστρια και συγγραφέας Ερωφίλη Κόκκαλη έρχεται στο Υπόγειο

Στο 75ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και των ιδεών, o Κώστας Κατσουλάρης συζητά με την ηθοποιό, ακτιβίστρια και συγγραφέα Ερωφίλη Κόκκαλη. Αφορμή, μεταξύ άλλων, το σπονδυλωτό μυθιστόρημα «Λόλα Καραμπόλα» (εκδ. Έρμα, 2022). Η συζήτηση θα μεταδοθεί...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την νουβέλα του Αλέξανδρου Δουμά [Alexandre Dumas], «Η χλωμή κυρία» (εισαγωγή – μτφρ. – επίμετρο: Γιώργος Θάνος), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου στη σειρά «microMEGA/Λογοτεχνία», των εκδόσεων Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Αυτό έκανες πάντα» του Νίκου Ιατρού (προδημοσίευση)

«Αυτό έκανες πάντα» του Νίκου Ιατρού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Νίκου Ιατρού «Αυτό έκανες πάντα», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Περπατώ κάτω από τον δυνατό ήλιο. Το δέρμα μου αντιστέκεται, τα πνευμόνια...

«Η λάθος πλευρά» του Νταβίντε Κόπο (προδημοσίευση)

«Η λάθος πλευρά» του Νταβίντε Κόπο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Νταβίντε Κόπο [Davide Coppo] «Η λάθος πλευρά» (μτφρ. Μαρία Οικονομίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στην αρχή του ντοκιμαντ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Τι θέλει να μας πει;» – Δύο οδηγοί συνύπαρξης μας μαθαίνουν τη γλώσσα του σώματος του σκύλου και της γάτας

«Τι θέλει να μας πει;» – Δύο οδηγοί συνύπαρξης μας μαθαίνουν τη γλώσσα του σώματος του σκύλου και της γάτας

Δύο οδηγοί συνύπαρξης με τα αγαπημένα μας κατοικίδια, τη γάτα και τον σκύλο, απαντούν στο ερώτημα «Τι θέλει να μας πει;» το ζωάκι μας. «Γάτα - Τι θέλει να μας πει;» και «Σκύλος - Τι θέλει να μας πει;» της Lili Chin σε μετάφραση Κωνσταντίνας Τσιάγκα από τις εκδόσεις Πεδίο.

Επιμέλεια: Book Press ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 καλά ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 καλά ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, η πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η βασιλεία στην Ελλάδα, η ιστορία της αμερικανικής πολιτικής αλλά και η πρόσφατη περίοδος της άγριας ελληνικής οικονομικής κρίσης είναι μερικά από τα θέματα που εξετάζονται. Δέκα πρόσφατα ιστορικά βιβλία που μας βοηθούν να πλοηγηθούμε στα σκοτεινά νερά τ...

7 αστυνομικά από τις εκδόσεις Βακχικόν

7 αστυνομικά από τις εκδόσεις Βακχικόν

Επτά αστυνομικά για τους φίλους του είδους κυκλοφόρησαν τον τελευταίο χρόνο από τις εκδόσεις Βακχικόν. Στην κεντρική εικόνα, στοιχείο από το εξώφυλλο του «Αριμάν», του Παναγιώτη Κωνσταντόπουλου.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ