Katerina Andreou Bless This Mess kentriki

Για την παράσταση «Bless This Mess» σε σύλληψη και χορογραφία της Κατερίνας Ανδρέου, η οποία παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Αθηνών, Πειραιώς 260 (χώρος Ε) σήμερα και αύριο, 24/07 και 25/07 στις 21:00.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Η Κατερίνα Ανδρέου παρουσίασε τη χορογραφία της «Bless this mess» στο Φεστιβάλ Αθηνών, με στόχο να ακούσει δημιουργικά τον συνεχή θόρυβο της εποχής μας και να τον αξιοποιήσει, αντί να τον αποποιηθεί. Το «Bless this mess» βγάζει την κα Ανδρέου από τη μοναχική της παρουσία στη σκηνή και την εισάγει σε μια περίοδο ομαδικής ερμηνείας, πιθανόν γιατί το ίδιο το θέμα της χορογραφίας υποβάλλει κάτι τέτοιο. Έτσι, μαζί με άλλους τρεις εξαιρετικούς ερμηνευτές (Lily Brieu, Baptiste Cazaux και Melissa Guex), περνά σ’ ένα crescendo επαναληπτικών κινήσεων, υπό τους ήχους που η ίδια επιλέγει, επιχειρώντας να οριοθετήσει και να ελέγξει τον καταιγιστικό ρυθμό της σύγχρονης ζωής – και, κατ’ επέκτασιν, της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

«Ευλόγησον το χάος!»

Στην αρχή της παράστασης μια πολύ ενδιαφέρουσα μουσική φράση επαναλαμβάνεται με εκκωφαντική επιμονή και περνά τους χορευτές σε μια trans κατάσταση. Μοιάζει σαν να ομαδοποιούνται βάσει ενός χορογραφικού σχεδιασμού που επιτρέπει στον καθένα να αναπτύξει την προσωπική του κινησιολογία. Η μουσική δεν είναι επικουρική, είναι ουσιαστικό στοιχείο της συγκεκριμένης δημιουργίας: κυρίως ο ρυθμός, οι κορυφώσεις του οποίου απαλύνονται από την παρεμβολή ενός ελληνικού τραγουδιού, είναι καταιγιστικός. Έτσι, γίνεται επανάληψη συγκεκριμένων απλών χορευτικών «φράσεων» που εσκεμμένα (και από άποψη) δεν διακρίνονται για την κομψότητά τους, ακολουθούν αδιαλείπτως τον ίδιο ρυθμό, δραματοποιώντας τις –εκ πρώτης όψεως τυχαίες– κινήσεις σ’ ένα είδος αφήγησης.

Στο «BSTRD» η Ανδρέου είχε χρησιμοποιήσει μουσική house (τη μουσική που «γέννησε» τους DJ), που στην ουσία είναι διασταύρωση/υβρίδιο από άλλες μουσικές και διακρίνεται για τα έντονα μπάσα της – μια μουσική «περιθωρίου» αρχικά, που εμπορευματοποιήθηκε στην πορεία. Τώρα, τα βήματά της την οδηγούν σε μια απελευθερωτική πανκ προσέγγιση (η πανκ κουλτούρα επιχείρησε να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα/λειτουργικότητα/παραγωγικότητα του καπιταλιστικού περιβάλλοντος): στα πλαίσια της αξιοποίησης του θορύβου, ως «lo-fi» συνθήκης, συνθήκης που σου επιτρέπει να λειτουργήσεις εκτός πλαισίου και αδιαφορώντας για έναν κόσμο συγκεχυμένο και ελάχιστα αποκρυπτογραφήσιμο.

Katerina Andreou Bless This Mess 02

Το κυρίαρχο συναίσθημα είναι η σύγχυση, μια αίσθηση εναιώρησης και αναμονής, σαν «κάτι» να πρόκειται να συμβεί: ο συνεχής θόρυβος απηχεί συναισθηματικά (έως και σωματικά) στο κοινό κι επικρατεί μια διαρκώς οξυνόμενη ανησυχία, που υπογραμμίζεται και από τους εξαιρετικούς φωτισμούς του Yannick Fouassier. Από άπλετο φως περνά σε ημίφως, που ελάχιστα επιτρέπει στο μάτι να συγκρατήσει την τελευταία κίνηση, ενώ το σκοτάδι που ακολουθεί διαρκεί ελάχιστα – τόσο, όσο χρειάζεται για ν’ αποκαλύψει την αμέσως επόμενη ακολουθία επαναληπτικών κινήσεων. Το φως, δηλαδή, λειτουργεί σε απόλυτη εναρμόνιση με τις κινήσεις και, φυσικά, με το ηχητικό τοπίο που έχει δημιουργήσει η κα Ανδρέου σε συνεργασία με τον Cristian Sotomayor.

Ο ηχητικός σχεδιασμός συνιστά από μόνος του μιαν ολοκληρωμένη άποψη, και μοιάζει σαν να οικοδομήθηκε παράλληλα με τη χορογραφία. Πέρα από τις περιορισμένες εννοιολογήσεις που καθένας μπορεί να προσδώσει σ’ αυτήν την εμπειρία, ο ίδιος ο τίτλος της παράστασης («Bless this mess») υποβάλλει περισσότερο μια πνευματική κατάσταση, παρά μια αντικειμενική συνθήκη: είναι μια μορφή ειλικρινούς εξομολόγησης της Κατερίνας Ανδρέου – που άλλωστε είναι γνωστή για την πηγαιότητα των καταθέσεών της.

Αγωνία και θόρυβος

Αναστοχαζόμενος τη χορογραφία της κας Ανδρέου καταλήγω στο (ίσως πρόχειρο) συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια χορογραφία αντισυμβατική. Είναι δυνατόν η χαοτική συνθήκη όπου ζούμε και δημιουργούμε να μην μας καταβάλει, αλλά, αντίθετα, να μας παρακινήσει σε θετικές τοποθετήσεις, δυναμικές κινήσεις, αντιστασιακές πρακτικές; Πώς διασώζει ο καλλιτέχνης (και δη μια γυναίκα-καλλιτέχνις) το σαρκίο του σήμερα, μέσα στην τεράστια επιτάχυνση των ερεθισμάτων, με το δεδομένο της μηχανοποίησης της εργασίας, με την εμπορευματοποίηση της τέχνης, με τους τεχνητούς παραδείσους και με την απελπιστική μόνωση του ανθρώπου από τους άλλους;

Σαν προσευχή αν το δει κανείς, το «Bless this mess» είναι μια θετική επίκληση σε κάποια μούσα έμπνευσης, σε κάποια δύναμη πέραν της λογικής, μια κίνηση εμπιστοσύνης προς την ανθρωπινότητα που συνεχίζουμε να έχουμε. Ναι, οι τέσσερις χορευτές, σε μιαν ισότιμη κατανομή κινήσεων, κάνουν διαρκώς «σπαστικές» ρυθμικές κινήσεις που κάποτε θυμίζουν την καθημερινότητα και κάποτε ξενίζουν. Ναι, ο κλασικός χορός απουσιάζει σχεδόν, ενώ εμφανίζεται αίφνης μια latin φιγούρα και ακούγεται ένας ελληνικός λαϊκός ρυθμός. Όμως, αυτός ο «αχταρμάς» ακριβώς είναι που ζούμε όλοι μας. Το να χαλαρώσεις και να επιτρέψεις στο χαοτικό τοπίο να σε «οργανώσει» εσωτερικά είναι ένας άθλος, που ίσως μόνο η Τέχνη μπορεί να πετύχει.

Katerina Andreou Bless This Mess self portrait
Γεννημένη στην Αθήνα, η Κατερίνα Ανδρέου ζει πλέον στη Γαλλία. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Ως ερμηνεύτρια έχει συνεργαστεί με τους DD Dorvillier, την Anne Lise Le Gac, τη Λενιώ Κακλέα, τον Bryan Campbell, τον πορτογάλο Dinis Machado, την Emmanuelle Huynh και την Ana Rita Teodoro. Ως χορογράφος κέρδισε το βραβείο Jardin d’Europe στο φεστιβάλ ImpulsTanz της Βιέννης, το 2016, για το σόλο "A Kind of Fierce". Υπήρξε συνεργάτις του Centre Chorégraphique National de Caen en Normandie από το 2022 έως το 2024 κι επίσης συνεργάστηκε με το πρόγραμμα Master EXERCE στο Centre Chorégraphique National του Μονπελιέ. Το «Bless this mess» παρουσιάστηκε στο Kunstenfestivaldesarts των Βρυξελλών, στο KLAP της Μασσαλίας, και μετά από το Φεστιβάλ Αθηνών θα ταξιδέψει στο Short Theatre της Ρώμης, στο La Bâtie, ADC της Γενεύης, στο CCN της Caen της Γαλλίας, στο φθινοπωρινό φεστιβάλ της Génnevilliers, στο NEXT Festival (BUDA και L'Oiseau-Mouche της Roubaix), στο SUBS της Λυών και στο Théâtre Sevelin της Λωζάνης.

Είναι και η φύση της πανκ μουσικής και της μουσικής noise τέτοια – όμως, η «ενέργεια» που κρύβεται στη συγκεχυμένη αυτήν μουσική θα παρέμενε άδηλη και αναξιοποίητη χωρίς το στοιχείο της αμεσότητας της χειρονομίας που τη συνοδεύει. Επίσης, η κινησιολογική σύγχιση είναι μια εντύπωση που γρήγορα αίρεται, αν κανείς δώσει ιδιαίτερη προσοχή και απορροφηθεί από τη χορογραφία και το όλο εικαστικό event που τεκταίνεται επί σκηνής. Προσωπικά καταθέτω και την έκπληξή μου για το γεγονός ότι διέκρινα αρμονία σε κινήσεις που δεν μου αρέσουν από μόνες τους, που είναι κάπως «ρομποτικές» και που στενεύουν τον ορίζοντα της έκστασης – σαν να μου επιβάλλουν να δεχτώ ότι «έως εκεί φτάνει» η δυνατότητα αναζήτησης της ομορφιάς, και «πάρ’ το απόφαση να απολαύσεις αυτό που ο κόσμος σου προσφέρει!».

Δεν ξέρω κατά πόσον προσεγγίζω τις προθέσεις της Κατερίνας Ανδρέου και των συνεργατών της, αλλά η διαφάνεια που αισθάνομαι ότι χαρακτηρίζει τη δουλειά της –μιλώ για το σύνολο της δουλειάς της– με πείθει για το γεγονός ότι, μέσα από την ισοπεδωτική επανάληψη, σταδιακά αναδύεται μια ταυτότητα, ένα στίγμα, μια δήλωση (statement): η δήλωση του κάθε ερμηνευτή υποστασιοποιείται μόνο σε σχέση με τις δηλώσεις που κάνουν οι άλλοι συνερμηνευτές του, δεν είναι τυχαία και άτακτα ριγμένη στον άβακα της χορογραφίας, αντιθέτως η ρευστότητά της αίρεται με ομαδικό τρόπο – συνιστά, δηλαδή, ένα κοινωνικό γεγονός.

Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Το νέο του μυθιστόρημα «Αλλοτεκοίτη – Εκεί που χάθηκε η βλάστηση» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο «Εκκλησιαστής» σε σκηνοθεσία του Αντώνη Αντωνόπουλου, στον χώρο του Bios

Ο «Εκκλησιαστής» σε σκηνοθεσία του Αντώνη Αντωνόπουλου, στον χώρο του Bios

Για την παράσταση «Εκκλησιαστής» του Αντώνη Αντωνόπουλου, η οποία παρουσιάστηκε στο Bios, έπειτα από τέσσερις κύκλους παραστάσεων που ξεκίνησαν το 2018.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Τη μάταιη υπόσταση του φυσικού φαινομένου της ζωής πραγματεύεται ο Ε...

«Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί» του Τομ Στόπαρντ, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού – Μια «υπαρξιακή τρικλοποδιά»

«Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί» του Τομ Στόπαρντ, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού – Μια «υπαρξιακή τρικλοποδιά»

Για την παράσταση «Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί» του Τομ Στόπαρντ, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού που ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – «Λευτέρης Βογιατζής».

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το κλασικό πια έργο...

«Φαύστα» του Μποστ στο Μέγαρο Μουσικής – Καυτηριάζοντας τον μικροαστισμό

«Φαύστα» του Μποστ στο Μέγαρο Μουσικής – Καυτηριάζοντας τον μικροαστισμό

Για τη «Φαύστα» του Μποστ, σε σκηνοθεσία  Τάσου Πυργιέρη στο Μέγαρο Μουσικής.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Η ιδιόρρυθμη, σουρεαλιστική «Φαύστα» του Μποστ που τόσο αγαπήσαμε ανεβαίνει, σε εξαίρετη σκηνοθεσία Τάσου Πυργιέρη και μουσική Θέμη Καραμουρατ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο Βασιλιάς», του Τζο Νέσμπο − Τύψεις, αβάσταχτοι οικογενειακοί δεσμοί, εκδίκηση

«Ο Βασιλιάς», του Τζο Νέσμπο − Τύψεις, αβάσταχτοι οικογενειακοί δεσμοί, εκδίκηση

Για το νέο μυθιστόρημα του Τζο Νέσμπο [Jo Nesbo] «Ο Βασιλιάς» (μτφρ. Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, εκδ. Μεταίχμιο) − «από την αρχή της αφήγησης προβάλουν καθαρά τα βασικά θέματα του βιβλίου: οι τύψεις, οι αβάσταχτοι οικογενειακοί δεσμοί, η εκδίκηση».

Γράφει η Χίλντα Παπαδημη...

«Σου γράφω από την κοιλιά του κτήνους», του Μίνου Ευσταθιάδη (Μεταίχμιο) – Μια πραγματεία για το Κακό

«Σου γράφω από την κοιλιά του κτήνους», του Μίνου Ευσταθιάδη (Μεταίχμιο) – Μια πραγματεία για το Κακό

Για το μυθιστόρημα «Σου γράφω από την κοιλιά του κτήνους», του Μίνου Ευσταθιάδη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. 

Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου

Το 2006, μια πλούσια κυρία δολοφονείται στο αχανές λοφτ της στο Μόναχο. Το πτώμα βρίσκει ο αν...

«Τα άπαντα» του Φραντς Κάφκα (κριτική) – Ταξικό στοιχείο και εξουσία στο έργο του Κάφκα

«Τα άπαντα» του Φραντς Κάφκα (κριτική) – Ταξικό στοιχείο και εξουσία στο έργο του Κάφκα

Για την έκδοση του τόμου του Φραντς Κάφκα [Franz Kafka] «Τα Άπαντα: Πρόζες – Διηγήματα – Παραβολές – Στοχασμοί» (μτφρ. Χρίστος Αγγελακόπουλος, εκδ. Οξύ). Σκίτσα © Φραντς Κάφκα.

Γράφει η Λαμπριάνα Οικονόμου

Η τάξη και η λογ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Ανταρκτική» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Ανταρκτική» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 3 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΟΙ ...

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

«Σωματογραφία» της Εύας Στάμου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Εύας Στάμου «Σωματογραφία», το οποίο κυκλοφορεί στις 2 Δεκεμβρίου από τος εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο 2ο

Εκείνη την εποχή καταπιανόμουν με την κατα...

«Μπάρμπα Μάρογιε» του Μάριν Ντζιτς (προδημοσίευση)

«Μπάρμπα Μάρογιε» του Μάριν Ντζιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το θεατρικό έργο του Μάριν Ντζιτς [Marin Držić] «Μπάρμπα Μάρογιε» (μτφρ. Irena Bogdanović), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΡΙΤΗ ΠΡΑΞΗ


...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρεις νέες πεζογραφικές φωνές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τρεις νέες πεζογραφικές φωνές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τρία μυθιστορήματα που μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Βακχικόν με τα οποία οι συγγραφείς τους συστήνονται στο αναγνωστικό κοινό με σύγχρονες και ιδιαίτερες ιστορίες.

Επιμέλεια: Book Press

Γιούλη Γιανναδάκη ...

Βία κατά των Γυναικών: 5 βιβλία σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας μας αφυπνίζουν

Βία κατά των Γυναικών: 5 βιβλία σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας μας αφυπνίζουν

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, προτείνουμε πέντε σύγχρονα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που καταπιάνονται με τη λεκτική, σωματική και σεξουαλική έμφυλη βία. «Σήκω από πάνω μου» (Μεταίχμιο) της Λίνας Βαρότση, «Μια γυναίκα απολογείται» (Τόπος) της Μαρίας Λούκα, «Διήγημας (Ακυ...

Μητέρα, κόρη, άλλο: Πέντε μυθιστορήματα για τη σχέση μάνας παιδιού

Μητέρα, κόρη, άλλο: Πέντε μυθιστορήματα για τη σχέση μάνας παιδιού

Πέντε σύγχρονα βιβλία μεταφρασμένης πεζογραφίας, τα οποία αναδεικνύουν τις πολλές εκφάνσεις της μητρότητας και την πολυσήμαντη σχέση μάνας-κόρης (τα τέσσερα από τα πέντε).

Γράφει η Φανή Χατζή

Ο E.M. Forster έγραψε στην ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ