kill the movement2

Για τη χορευτική παράσταση «Kill the movement» της Ίριδας Καραγιάν που ανέβηκε στο PalmTree MCA. Κεντρική εικόνα: © Ελισάβετ Μωράκη. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Είδα τη χορογραφία «Kill the Movement» της ‘Ιριδας Καραγιάν στο PalmTree MCA και μπορώ να καταθέσω ότι πρόκειται για έναν χορευτικό άθλο. Οι δύο ερμηνευτές (Μάνος Κότσαρης και Παγώνα Μπουλμπασάκου) εντάσσονται σε έναν κενό χώρο που αναπαριστά έναν αγώνα σύγκρουσης σε ύφος virtual game.

Κάποια απειλητική παρουσία υποδηλώνεται, ενώ το σώμα κάθε χορευτή διαδραματίζει τον ρόλο «αρχείου» όπου θα καταγραφεί το ψηφιακό ερέθισμα, θα ασκηθεί η δύναμη της σύντομης αφήγησης ενός διαδικτυακού σχολίου, θα αποτυπωθεί η εικόνα μιας καταστροφής και θα θεσπιστεί ένας κώδικας αναπαραγωγής του αφηγήματος. Με άλλα λόγια, το σώμα κάθε χορευτή προτίθεται να αναδιηγηθεί την ιστορία των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, θα αναπαραγάγει τη βία των αναρτήσεων, θα αγανακτήσει, θα «ουρλιάξει» με τον δικό του τρόπο, κατά σημεία θα πενθήσει.

Το κινησιολογικό ζήτημα

Η χορογράφος εξωθεί τους δύο ερμηνευτές στην εξάντληση των ορίων αντοχής τους, βάζοντάς τους να επαναλαμβάνουν καθένας ένα διαφορετικό μοτίβο κινησιολογίας, που είναι λακωνικό- με άλλα λόγια, διατυπώνουν μια χορογραφική «φράση» που αρχικά είναι φειδωλή (ένα χτύπημα στο πόδι ή μια μικρή κίνηση), αλλά σταδιακά εμπλουτίζεται με άλλες, μικρές, αδιόρατες κινήσεις και συνεχίζει να απλώνεται στον χώρο.

Ο χώρος θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει αντιληπτός ως «οθόνη» προβολής γνωστών παραστάσεων με τις οποίες μας βομβαρδίζουν καθημερινά τα μαζικά μέσα, όπως το πυρηνικό μανιτάρι και η καταστροφή του πλανήτη.

Ο χώρος θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει αντιληπτός ως «οθόνη» προβολής γνωστών παραστάσεων με τις οποίες μας βομβαρδίζουν καθημερινά τα μαζικά μέσα, όπως το πυρηνικό μανιτάρι και η καταστροφή του πλανήτη, η άσκηση βίας εις βάρος μαύρων μειονοτήτων στις Η.Π.Α., ο αμετανόητος, πέτρινος λόγος της εξουσίας. Οι δυο χορευτές (ο άντρας σε μια πιο επιθετική, στερεότυπη κίνηση και η γυναίκα σε μια κάπως πιο αμυντική), επιδίδονται σε αλλεπάλληλες προσπάθειες ένστασης ή αντίστασης, προασπιζόμενοι με χαρακτηριστική επιμονή το βασικό τους μοτίβο κίνησης.

kill the movement3

Πειραματιζόμενη με τη βιαιότητα της ανθρώπινης φύσης, τη σχέση του ατόμου προς την ομάδα, την κατασκευή τής κίνησης και τη διαδικασία εξέλιξής της, καθώς και τη διερεύνηση της δράσης στον χώρο και του ίχνους που αυτή αφήνει, η χορογράφος μελετά τις πολιτικοκοινωνικές καταγραφές που κάνει το ανθρώπινο κορμί.

Το σώμα, ο χρόνος και ο χώρος, ο τρόπος με τον οποίο συντίθενται αυτές οι καταγραφές, παράγουν ένα «σενάριο κίνησης» με αυτόνομη γλώσσα: κλασικές, ανδροπρεπείς κινήσεις γύρω από επινοημένο στόχο ενός πυγμάχου (που, εκτός από πυγμάχος, είναι και bully), hésitations και οπισθοχωρήσεις, βίαιη απόκρουση μιας άλτριας (που προσκρούει επαναλαμβανόμενα σε κάποιο νοερό εμπόδιο). Το βίωμα της χορευτικής εμπειρίας ενός άνδρα δεν διαφοροποιείται θεαματικά από εκείνο μιας γυναίκας, παρά τις εμφανείς του διαφορές ως προς τα σημεία.

Η ένσταση, όπως απορρέει από τη διαλεκτική κίνησης/εικόνας

Με αφόρμηση την αρχικά αργή κίνηση ( μια «ακολουθία» πανομοιότυπων αλμάτων), η ενσωματούμενη βία γίνεται όλο και πιο οικεία και αναγνωρίσιμη. Δεν είναι μόνον η ροή των κινήσεων που γίνεται καταιγιστική και βίαιη, είναι και οι αλλαγές κατευθύνσεων και τα «σημεία παρόρμησης» των σωμάτων που ποικίλλουν και εντείνονται συν τω χρόνω. Η Καραγιάν «σπάει» σε επεισόδια την παράστασή, με επιβραδύνσεις κι επιταχύνσεις, ενώ μεσολαβεί σκοτάδι και προβολή βίντεο όπου, με αρκετή ευκρίνεια, υπογραμμίζεται η βαρύτητα του «μέσου».

Η γνωστή φράση του επικοινωνιολόγου Μάρσαλ Μακ Λούαν «το μέσον είναι το μήνυμα» γίνεται θεματικός άξονας της παράστασης, καθώς οι δύο χορευτές αποτελούν μέρος ενός συγκεκριμένου tableau αναφοράς.

Η γνωστή φράση του επικοινωνιολόγου Μάρσαλ Μακ Λούαν «το μέσον είναι το μήνυμα» γίνεται θεματικός άξονας της παράστασης, καθώς οι δύο χορευτές αποτελούν μέρος ενός συγκεκριμένου tableau αναφοράς: πιθανώς ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού «εκμάθησης της βίας». Όπως ο τίτλος της παράστασης υπαινίσσεται, υπάρχει η ενδόμυχη διάθεση να καταργηθεί η ίδια η κίνηση μέσα από την επανειλημμένη εκτέλεσή της και να αντικατασταθεί από ένα νέο κινησιολογικό υλικό, κατάλληλο να επιτύχει τον επικοινωνιακό του στόχο της αγανάκτησης: «We did it! We did it! We did it!».

kill the movement1

Μια ειρωνική διάθεση διαπνέει το όλο εγχείρημα. Τίτλοι, αρχειακό υλικό και αναρτήσεις από δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης αρχειοθετούνται, τρόπον τινά, στο μοντάρισμα μιας ταινίας που, εν μέσω κυανών και μωβ λάμψεων, προοιωνίζεται την επερχόμενη καταστροφή διατρανώνοντας ότι «the medium is the message» και ότι «the message is massacre and murder»! Αυτό η χορογράφος το αποτυπώνει στην ωμή, σκληρή κίνηση των χορευτών- το σε ποιον βαθμό αυτό γίνεται αντιληπτό θα εξαρτηθεί από το πώς καταγράφεται η αλληλουχία των κινήσεων από τον θεατή. Πάντως, ο βαθμός επικινδυνότητας της επαφής των δύο ερμηνευτών παραμένει υψηλός, καθώς ποτέ δεν αγγίζονται, και παραμένουν ανέκφραστοι σαν να εκτελούν ένα τελεσίδιο έργο, ενώ μόνο στην κορύφωση της παράστασης οι ζωτικοί τους χώροι διασταυρώνονται και τα βλέμματά τους συναντιώνται (και είναι, και αυτό, μέρος της χορογραφίας).

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της τεχνοτροπίας της Ίριδας Καραγιάν είναι το γεγονός ότι η χορογραφία, προς το τέλος της, ανακτά τις αρχικές της φόρμες και επανέρχεται στη μινιμαλιστική ακολουθία της αρχής.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της τεχνοτροπίας της Ίριδας Καραγιάν είναι το γεγονός ότι η χορογραφία, προς το τέλος της, ανακτά τις αρχικές της φόρμες και επανέρχεται στη μινιμαλιστική ακολουθία της αρχής: βέβαια, οι αρχικές αυτές φόρμες εκ των πραγμάτων έχουν μεταλλαχθεί, ενσωματώνοντας όλα τα στοιχεία απελπισίας, οργής και αφομοιωμένης βίας των ενδιάμεσων σταδίων. Πρόκειται, όπως ήδη έγραψα, για έναν χορευτικό άθλο του Μάνου Κότσαρη και της Παγώνας Μπουλμπασάκου, το αισθητικό αποτέλεσμα του οποίου δικαιώνει την άξια χορογράφο.

Βιογραφικό

Η Ίρις Καραγιάν ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Βρετανία (Goldsmiths College), με τίτλο Παραστατικές Τέχνες και Πολιτισμός: διαθεματική προσέγγιση (Performance and Culture: interdisciplinary perspectives). Είναι ιδρυτικό μέλος και χορογράφος της ομάδας ΖΗΤΑ και έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 2003 το «Δάσος» παρουσιάστηκε στο Βουκουρέστι με την ομάδα Ζήτα. Το 2010, με τα έργα «A time to mourn» and «Legacy», απέσπασε το 1ο βραβείο χορογραφίας Jarmila Jerabkova Award στο New Europe Festival, στην Πράγα. Το «Μητέρες» παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2012 και στο Φεστιβάλ Καλαμάτας το 2013, ενώ το 2014 παρουσιάστηκε στη Σουηδία, στο Σεράγεβο, στην Κοπεγχάγη και στη Βαλανσιέν.

Το 2013 η περφόρμανς «Root» ανέβηκε στη γκαλερί Καππάτος μαζί με τον Ματ Τσίβερς. Ανακηρύχθηκε καλλιτέχνης Aerowaves το 2013 με το έργο Mothers, καθώς επίσης το 2020 με το έργο Unauthorised. Το 2014 ίδρυσε μαζί με τον Μενέλαο Τσαούση ένα εργαστήριο για ανθρώπους με και χωρίς προβλήματα όρασης, που παρουσίασαν το 2015 στη Στέγη το «Ακούς έναν ήχο».

Το 2017 ήταν υπότροφος του Kone Foundation στο Saari της Φινλανδίας, τo 2018 απέσπασε την υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright για την πραγματοποίηση της καλλιτεχνικής της έρευνας στη Νέα Υόρκη και το 2020 την υποτροφία του Ιδρύματος Bogliasco στην Ιταλία. Τα έργα της έχουν υποστηριχθεί και επιχορηγηθεί από το ΥΠΠΟΑ, το ΕΚΕΘΕΧ, τη ΣΤΕΓΗ του ιδρύματος Ωνάση, το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Το νέο του μυθιστόρημα «Αλλοτεκοίτη – Εκεί που χάθηκε η βλάστηση» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Relic» του Ευριπίδη Λασκαρίδη, στη Στέγη – Το φλεγόμενο από επιθυμίες, κινητικό και ρευστό ον μιας «προσωρινής ύπαρξης»

«Relic» του Ευριπίδη Λασκαρίδη, στη Στέγη – Το φλεγόμενο από επιθυμίες, κινητικό και ρευστό ον μιας «προσωρινής ύπαρξης»

Για την παράσταση «Relic» του Ευριπίδη Λασκαρίδη, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μια «over the top πολιτική persona», μια σειρά από «συνεχείς μεταμορφώσεις ενός αλλόκοτου πλάσματος που το υποδύεται ο ίδιος ο καλλιτέχνης ως περφόρμερ». 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος ...

«Η κληρονομιά μας», του Μάθιου Λόπεζ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, στο Εθνικό Θέατρο (κριτική)

«Η κληρονομιά μας», του Μάθιου Λόπεζ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, στο Εθνικό Θέατρο (κριτική)

Για την παράσταση «Η κληρονομιά μας», του Μάθιου Λόπεζ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, στο Εθνικό Θέατρο. ©Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το έργο του πορτορικανικής καταγωγής αμερικανού Μάθιου Λόπεζ «...

Τι θα δούμε προσεχώς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Το Φεστιβάλ της Άνοιξης και άλλες σημαντικές εκδηλώσεις

Τι θα δούμε προσεχώς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Το Φεστιβάλ της Άνοιξης και άλλες σημαντικές εκδηλώσεις

Μια λεπτομερής παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος Απριλίου-Ιουνίου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία από την παράσταση «Requiem(s)», της ομάδας Ballet Preliocaj, που θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Άνοιξης.

Γράφει η ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Μαραγκόπουλος: «Η λογοτεχνία οφείλει με τον τρόπο της να διαφυλάσσει την ιστορική μνήμη»

Άρης Μαραγκόπουλος: «Η λογοτεχνία οφείλει με τον τρόπο της να διαφυλάσσει την ιστορική μνήμη»

Συνέντευξη με τον Άρη Μαραγκόπουλο με αφορμή την κυκλοφορία του μυθιστορήματός του «Απάρνηση» (εκδ. Τόπος).

Στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

Το πρόσφατο μυθιστόρημά σας ...

«Βίος και Πολιτεία»: Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου έρχεται στο Υπόγειο

Στο 71ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και των ιδεών, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με τον δημοσιογράφο και δημιουργό ντοκιμαντέρ Άρη Χατζηστεφάνου με αφορμή το βιβλίο του «Προπαγάνδα και Παραπληροφόρηση - Πώς τις εντοπίζουμε» που κυκλοφορεί από τ...

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2025: Oι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2025: Oι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Από την Αθήνα ως τη Θεσσαλονίκη κι από την Καλαμάτα ως την Ξάνθη, όλη η Ελλάδα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, με μια σειρά εκδηλώσεων να λαμβάνει χώρα από τη Δευτέρα 17 ως την Κυριακή 23 Μαρτίου. Αναλυτικά οι εκδηλώσεις. Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από τον περσινό Μαραθώνιο Ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Μιχάλη Μακρόπουλου «...άμμος», το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Μαρτίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Φυσοῦσε καὶ φυσοῦσε ἔπειτα ὁ βοριάς. Ἦταν λὲς καὶ ὁ κόσμος ἄφηνε ἐπιτέλους νὰ βγεῖ...

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη 
στην αναθεωρημένη επανέκδοση του Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] 
«Η εξομολόγηση» (μτφρ. Σ.Ι. Ζήζηλας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος της νουβέλας της Γεωργίας Τάτση «γάμπαρη Αμβρακικού», με αφορμή την επανέκδοσή της από τις εκδόσεις Βακχικόν, την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Αλεξάνδρα έξι χρονών. Πικραλίδα. Φορούσε το κίτρινο ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Φαντάσματα, εκκλησίες όπου δοξάζεται το κακό, βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας, αλλόκοτα και περίεργα συναντάμε σε μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές ιστοριών που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Παντού κυριαρχεί το στοιχείο του τρόμου. Κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «The Witch» (2015) του Ρόμπερτ Έγκερς.

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Πέντε σύγχρονα-κλασικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν προσφάτως στη γλώσσα μας σε προσεγμένες μεταφράσεις. Τρία μυθιστορήματα, μία συλλογή από νουβέλες και ένα εξέχον έργο της «φυσιογραφικής γραμματείας» κοσμούν εδώ και λίγες μέρες τις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

...
«Μαύρος φεμινισμός» – Σημαντικά βιβλία, σπουδαίες γυναίκες, χθες και σήμερα

«Μαύρος φεμινισμός» – Σημαντικά βιβλία, σπουδαίες γυναίκες, χθες και σήμερα

Μαύρος φεμινισμός χθες και σήμερα: Οι σημαντικότερες μαύρες φεμινίστριες και το έργο τους. Καθώς πλέον μπορούμε να διαβάσουμε στα ελληνικά τις τρεις σημαντικότερες θεωρητικές μορφές του μαύρου φεμινισμού, ένα σημαντικό κομμάτι του άρθρου αφιερώνεται στις Audre Lorde, bell hooks και Angela Davis. 

Γ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ