stegi nekyia raptou 3

Για την παράσταση «Νέκυια» σε σύλληψη, σύνθεση μουσικής και καλλιτεχνική επιμέλεια Γιάννη Αγγελάκα και σκηνοθεσία Χρήστου Παπαδόπουλου, με την Όλια Λαζαρίδου. 

Γράφει η Ελευθερία Ράπτου

Η Νέκυια (νέκυς είναι ο νεκρός) είναι μια τελετή που συνδέεται με την ελληνική μυθολογία και στοχεύει στην επίκληση των νεκρών ώστε να μάθουν το μέλλον. Η Ραψωδία Λ της Οδύσσειας του Ομήρου, η Νέκυια, είναι ίσως η πιο μυστικιστική, φιλοσοφική ραψωδία των ομηρικών επών. Η περιγραφή της κατάβασης του Οδυσσέα στον Άδη, η συνάντηση με τους νεκρούς του κάτω κόσμου, η συνάντηση με το μάντη Τειρεσία για να μάθει αν θα γυρίσει στην Ιθάκη, το αντάμωμα με τη μητέρα του Αντίκλεια, με τον Αγαμέμνονα, τον Αχιλλέα, τον σύντροφο και συμπολεμιστή Ελπήνορα, τον ανταγωνιστή του Αίαντα, δεν αποτελούν μόνο κομμάτια κορυφαίας επικής ποίησης, αλλά πυρήνες φιλοσοφίας για το είναι, την έννοια του όντος, τη ζωή και το θάνατο, τη ζωή μετά το θάνατο.

Ο Όμηρος στη Νέκυια εικονοποιεί λεκτικά, θεατρικά εντέλει τον κόσμο του Άδη. Αποσπασματικές, σκιερές, απόκοσμες, σκοτεινές και συγχρόνως διαφανείς φιγούρες κατοικούν στο βασίλειο του πιο απόλυτου θεού. Δεν είναι ωστόσο ο φόβος που κυριαρχεί, αν και στην αρχή ο Οδυσσέας δοκιμάζει και αυτό το συναίσθημα καθώς κατεβαίνει στον κάτω κόσμο και συναντά τις σκιές των νεκρών. Αυτό που κυριαρχεί σε όλη τη ραψωδία είναι ο νόστος για τη ζωή, ο πόθος για αγάπη, η απελπισία γιατί η ζωή κυλάει σαν το νερό, χάνεται σαν όνειρο την αυγή και αυτό που μένει είναι η σπαρακτική μνήμη της. Οι νεκροί, με σώματα άυλα, σαν ολογράμματα αιθάλης, κινούνται στον βασίλειο του Άδη κουβαλώντας τη διαξιφιστική ανάμνηση του φωτός, της ζέστης των σωμάτων και της ανθρώπινης επαφής. Αμίλητοι, ανάμνηση της μορφής τους, νεφελώματα πεθαμένων άστρων, αλλά ωστόσο έχοντας ψυχή ζώσα, κινούνται προς τον Οδυσσέα με την ελπίδα να κοινωνήσουν από το μαύρο αίμα των σφαχτών, θυσία στο θεό του Κάτω Κόσμου, και να αποκτήσουν έστω για λίγο την ικανότητα του λόγου, να βγουν από τη σιωπή, καθώς το αίμα, δηλαδή, η ζωοδόχος ουσία του σώματος, θα τους δώσει προσωρινά ομιλία.

stegi nekyia raptou 2

Η δομή της ραψωδίας είναι γεροχτισμένη, ρυθμική, με εξάρσεις, υφέσεις, αρμονικά πεδία και σπιράλ έντασης. Κορυφώνεται βαθμιαία από τις πρώτες εικόνες του κάτω κόσμου μέχρι τη μαντεία του Τειρεσία, απλώνεται τρυφερά στο διάλογο με τη νεκρή μητέρα, επανέρχεται οξεία, μέσα από τα αλλεπάλληλα νεκρά πρόσωπα που βλέπει ο Οδυσσέας μέχρι τη συνάντηση με τον Αγαμέμνονα. Η κορύφωση συνεχίζει εκ νέου μέχρι το διάλογο με τον Αχιλλέα, ο οποίος αναφωνεί τραγικά ότι θα προτιμούσε να είναι δουλικό του χειρότερου και πιο φτωχού αφέντη στον πάνω κόσμο, παρά εδώ τιμημένος άρχοντας. Στη συνέχεια και ενώ κατά κύματα οι νεκροί έρχονται προς το μέρος του, βλέπει τον τόπο του μαρτυρίου για τον γιο της Γης τον Τιτυό, το βάσανο του Σίσυφου, τη δίψα του Τάνταλου. Μέσα από το σκοτάδι και τις πυκνές, απόκοσμες νεφέλες, σιγά σιγά ο Οδυσσέας θα αποχωριστεί τον κόσμο των νεκρών και θα ανέλθει με τη βοήθεια του Ωκεανού στο πέλαγος, για να αντικρύσει την ανατολή του Ήλιου.

ως παράσταση-αναλόγιο-ηχοτοπική εγκατάσταση καταφέρνει να αναγάγει την εμπειρία του Οδυσσέα σε προσωπικό ταξίδι πολλαπλών διαστάσεων για το κοινό που την παρακολουθεί.

Αν η ανάγνωση της Νέκυιας, προσφέρει αλλεπάλληλα κύματα συγκίνησης στον επίμονο αναγνώστη, θυμίζοντας του τη γνωστή ρήση του Εκκλησιαστή για την ματαιότητα των πάντων και την προσωρινότητα του ανθρώπου, τότε η Νέκυια στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ως παράσταση-αναλόγιο-ηχοτοπική εγκατάσταση καταφέρνει να αναγάγει την εμπειρία του Οδυσσέα σε προσωπικό ταξίδι πολλαπλών διαστάσεων για το κοινό που την παρακολουθεί.

Η σκηνοθεσία του Χρήστου Παπαδόπουλου είναι μια επική, εικονοκλαστική σύνθεση. Η σκηνοθετική του άποψη ξεδιπλώνεται στη λιτή σκηνή, με την επένδυση από μαύρα, βαριά, υφασμάτινα παραπετάσματα (σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη), εκεί όπου ο Γιάννης Αγγελάκας και η Όλια Λαζαρίδου αναλαμβάνουν να δώσουν φωνή στον Οδυσσέα και τα πλάσματα του Κάτω Κόσμου. Με ύφος στιβαρό, δωρικό, οι δύο επιβλητικοί επιτελεστές-ραψωδοί-αφηγητές δίνουν τον απαραίτητο χώρο στη γλώσσα να αποκτήσει σώμα και δράση. Η φροντισμένη μετάφραση του Γιώργου Ψυχουντάκη συνδιαλέγεται ουσιαστικά με τη διασκευή, τη δραματουργική επιμέλεια και την προσθήκη επιμέρους ομιλιακών μοτίβων του Γιάννη Αγγελάκα και της Θεοδώρας Καπράλου, αποδίδοντας παραστασιακά και σε πληρότητα τον πλούτο του ομηρικού έπους.

Συγκροτείται ένας ηχητικός τρόπος που στην ουσία του δρα ως σχεδιαστής του χώρου και του χρόνου, ενώ συγχρόνως ερμηνεύει προσεκτικά το λόγο.

Για την σκηνική απόδοση της αλλόκοσμης ατμόσφαιρας, η μουσική (μουσική σύνθεση: Γιάννης Αγγελάκας) ενσωματώνεται αρμονικά στη συνολική ηχητική σύνθεση (σχεδιασμός ήχου-πρόσθετη μουσική: Coti K.). Έτσι συγκροτείται ένας ηχητικός τρόπος που στην ουσία του δρα ως σχεδιαστής του χώρου και του χρόνου, ενώ συγχρόνως ερμηνεύει προσεκτικά το λόγο. Η ηχοτροπική αυτή διεργασία είναι εντέλει ένας ηχητικός τόπος, αιχμαλωτιστικά μινιμαλιστικός, απολύτως σύγχρονος και συνάμα καθηλωτικός, με τις γυναικείες φωνές των τεσσάρων χορωδών, μαζί με τους μουσικούς να λειτουργούν ενισχυτικά. Η οπερατική λογική υποφώσκει μεν στη σύνδεση των μουσικών και αφηγηματικών μερών του έργου, χωρίς όμως να παραπέμπει μονοσήμαντα στην κλασική δομή άριας- ρετσιτατίβο, καταδεικνύοντας την ανορθόδοξη, συνθετική εμπειρία του Γιάννη Αγγελάκα και την μελετημένη σκηνοθεσία του Χρήστου Παπαδόπουλου.

stegi nekyia raptou

Η παράσταση-σκηνική αφήγηση απογειώνεται καθώς το επιμελημένο ηχοτοπίο διαδρά με τους φωτισμούς (σχεδιασμός φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου), οι οποίοι είναι παραδειγματικά σχεδιασμένοι. Το σκότος στο οποίο υποφώσκει το φως, οι σαρώσεις ψυχρού φωτός (κάθετες κι οριζόντιες), το παίγνιο των σκιών με το φως και η εστίαση σε πρόσωπα ή σώματα με τη συνακόλουθη προβολή τους στις κάθετες σκηνικές επιφάνειες, όπως και ο διάλογος του φωτός με το σκηνικό νέφος που δίνει την ψευδαίσθηση του όγκου στις σκιές, όπως επίσης εμπρόθετα αλλοιώνει τις διαστάσεις των επί σκηνής δρώντων, είναι σχεδιασμένα για να αναγάγουν την εμπειρία της θέασης σε μια εμπειρία καταβύθισης. Ο θεατής νιώθει ότι ταξιδεύει στο χώρο και στο χρόνο, αντιλαμβανόμενος την πιθανότητα των κοσμικών διαστάσεων. Ο χρόνος αντιμετωπίζεται σκηνικά και ηχητικά σαν γλυπτό, ενώ παράλληλα οι χωρικότητες που παράγει το παίγνιο τους φωτός με τη σκιά συστήνουν ένα τοπιακό assemblage με αποτέλεσμα η πολυτοπικότητα και τα χρονικά μπρος-πίσω που υπάρχουν στη ραψωδία να ερμηνεύονται ουσιαστικά και αφαιρετικά.

Φως και σκιά, ήχοι και μουσική, φωνές και σώματα έχουν συντονιστεί αναπάντεχα. Η εμπειρία των χωροχρονικών πτυχώσεων, η αντήχηση της θεωρίας των χορδών σε συνδυασμό με την επική ποίηση από την εποχή όπου ο Παλαιός των Ημερών έφτιαχνε τον κόσμο των ηρώων και των παθών, καθιστούν την παράσταση της Νέκυιας κορυφαίο επιτελεστικό γεγονός.

Φως και σκιά, ήχοι και μουσική, φωνές και σώματα έχουν συντονιστεί αναπάντεχα. Η εμπειρία των χωροχρονικών πτυχώσεων, η αντήχηση της θεωρίας των χορδών σε συνδυασμό με την επική ποίηση από την εποχή όπου ο Παλαιός των Ημερών έφτιαχνε τον κόσμο των ηρώων και των παθών, καθιστούν την παράσταση της Νέκυιας κορυφαίο επιτελεστικό γεγονός. Τόσο εμβυθιστικά καθηλωτικό και τόσο φευγαλέο, όσο η ίδια η ζωή. Τόσο εκτυφλωτικά εθιστικό, όπως το λαμπρό, θερμό φώς που σιγά σιγά λούζει τη σκηνή και την πλατεία, καθώς ο Οδυσσέας αντικρίζει το φως του Ήλιου, σημασιοδοτώντας μια πράξη αναγέννησης ή αφανισμού. Μια θεοφάνεια.


* Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΡΑΠΤΟΥ είναι θεατρολόγος-εκπαιδευτικός και κριτικός θεάτρου. 

info

Μετάφραση: Γιώργος Ψυχουντάκης 
ΣΥΛΛΗΨΗ, ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ & ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ, ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΠΡΑΛΟΥ
ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ, ΗΛΙΑΣ ΜΠΑΓΛΑΝΗΣ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΗΧΟΥ & ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ COTI K.
ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΠΡΑΛΟΥ
ΣΚΗΝΙΚΑ ΚΛΕΙΩ ΜΠΟΜΠΟΤΗ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝΕ ΛΙΖΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΒΟΗΘΟΣ ΦΩΤΙΣΤΗ ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΠΑΥΛΑΚΗ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΕΙΡΗΝΗ ΜΠΟΥΝΤΑΛΗ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΑΛΑΪΤΖΑΝΤΩΝΑΚΗ
ΑΦΗΓΗΣΗ ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ & ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ
ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΗΛΙΑΣ ΜΠΑΓΛΑΝΗΣ (ΠΛΗΚΤΡΑ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ), ΝΙΚΟΣ ΓΙΟΥΣΕΦ (ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΙΟΝΙ), ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΛΕΠΑΚΗΣ (ΠΡΟΗΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ MODULAR SYNTHESIZER)
ΦΩΝΗΤΙΚΑ ΓΙΩΤΑ ΚΟΛΙΟΥΣΗ, ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΛΙΟΥΣΗ, ΝΕΦΕΛΗ ΜΠΡΑΒΑΚΗ, ΜΥΡΤΩ ΣΤΑΥΡΑΚΙΔΟΥ-ΖΑΧΟΥ
PERFORMERS ΦΩΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΓΩΝΑ ΜΠΟΥΛΜΠΑΣΑΚΟΥ, ΑΜΑΛΙΑ ΚΟΣΜΑ, ΘΕΜΙΣ-ΑΡΙΑΔΝΗ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΗ, ΕΙΡΗΝΗ ΜΠΟΥΝΤΑΛΗ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΥΠΕΡΤΙΤΛΩΝ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ: ΜΕΜΗ ΚΑΤΣΩΝΗ
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΟΣ ΥΠΕΡΤΙΤΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ WILD ROSE PRODUCTIONS / ΓΙΩΡΓΗΣ ΔΡΑΓΑΤΑΚΗΣ – ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕΤΡΑΚΗ
LINE PRODUCTION CULTOPIA / ΚΑΣΣΗ ΚΑΦΕΤΣΗ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

Για τις παραστάσεις «Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα» του Γουστάβο Οτ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αποστολόπουλου, που ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου «Σταθμός». Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Η κασέτα» © Αγγ. Παπαδόπουλος.&nb...

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

Για την παράσταση «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Κεντρική εικόνα: © Κωνσταντίνος Λέπουρης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Κουαρτέτο» του Heiner Müll...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Καταθέσεις Πολιτισμού» – «Ιστορίες από μάρμαρο και ξερολιθιά στα αλώνια του χρόνου» με τον Μανόλη Κορρέ

«Καταθέσεις Πολιτισμού» – «Ιστορίες από μάρμαρο και ξερολιθιά στα αλώνια του χρόνου» με τον Μανόλη Κορρέ

Συνεχίζεται ο επιτυχημένος φετινός κύκλος εκδηλώσεων «Καταθέσεις Πολιτισμού» με συζητήσεις για σύγχρονη τέχνη, ιστορία και αρχαιολογία, από το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος. Επόμενη εκδήλωση στις 24 Απριλίου με καλέσμένο τον ομότιμο καθηγητή Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ Μανόλη Κορρέ....

Μεγάλη εκδήλωση για τον Κ.Π. Καβάφη στη Σορβόννη

Μεγάλη εκδήλωση για τον Κ.Π. Καβάφη στη Σορβόννη

Εκδήλωση με θέμα τη ζωή και το έργο του Κ.Π. Καβάφη, διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) στο Παρίσι. Φωτογραφίες © Polyvios Anemoyannis / Hans Lucas.

Επιμέλεια: Book Press

Κατάμεστο το Αμφιθέατρο Richelieu του πανεπιστημίου της Σορβόννη...

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

Για τις παραστάσεις «Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα» του Γουστάβο Οτ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αποστολόπουλου, που ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου «Σταθμός». Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Η κασέτα» © Αγγ. Παπαδόπουλος.&nb...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ