Giselle

Τα Μπαλέτα της Εθνικής Όπερας της Οδησσού δίνουν φέτος τον τόνο στο Μέγαρο Μουσικής. Η Κεντρική Ορχήστρα Αθηνών διοργανώνει το κλασικό πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν και η περίφημη όπερα του Πουτσίνι «Μποέμ» παρουσιάζεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Κεντρική εικόνα: Η «Ζιζέλ» με τα Μπαλέτα της Εθνικής Όπερας της Οδησσού.

Γράφει η Έλενα Χουζούρη

Φωτίστηκαν, στολίστηκαν, έφτιαξαν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα τους και προσκαλούν στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις τους. Για μεγάλους και μικρούς το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, όπως κάθε χρόνο αυτήν την περίοδο, με τα Μπαλέτα της Εθνικής Όπερας της Οδησσού να δίνουν φέτος τον τόνο με δύο έργα από το κλασικό χορευτικό ρεπερτόριο, τα οποία απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.

Περισσότερο φαντασμαγορική και παραμυθένια «Η Τοσοδούλα» [Thumbelina] βασισμένη στο ομότιτλο παραμύθι του, πρώτου τη τάξει παραμυθά ανά τους αιώνες, Χανς-Κρίστιαν Άντερσεν, σε λιμπρέτο του Mykola Brovchenko, μουσική του Yurily Shevchenco, σκηνοθεσία Harry Sevoyan και χορογραφία Victor Litvinov και με τους κορυφαίους σολιστ του corps de ballet της Όπερας της Οδησσού θα παρουσιάζεται επί σκηνής της Αίθουσας «Αλεξάνδρα Τριάντη» έως τις 30 Δεκεμβρίου.

Από την εποχή του ρομαντισμού 

Η «Ζιζέλ» προέρχεται από την εποχή του ρομαντισμού και είναι από τα λίγα ρομαντικά μπαλέτα που έχουν επιβιώσει έως σήμερα, αν και για αρκετές δεκαετίες από την πρώτη της παρουσίαση της, το 1841 στην Όπερα του Παρισιού, είχε περιπέσει στην αφάνεια έως το 1910 που την ανακάλυψε ο Ντιαγκίλεφ και την ανέβασε και πάλι στο Παρίσι, με τον Νιζίσκι και την Καρασάβινα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Η υπόθεση του έργου που γράφτηκε από τους Τεοφίλ Γκωτιέ και Ζυλ Ανρι Βερνουά ντε Σαιν Ζωρζ βασίζεται σε ένα δοκίμιο του Χάινε που με τη σειρά του αναφέρεται σε ένα μύθο σλαβικής προέλευσης. Πρόκειται για τον άτυχο έρωτα μιας φτωχής χωριατοπούλας, της Ζιζέλ, για τον κόμη Άλμπρεχτ, που της παρουσιάζεται σαν ένας απλός χωριάτης.

Το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Μεγάρου περιλαμβάνει και την συναυλία της Ορχήστρας της Καμεράτα καθώς και της Χορωδίας Δωματίου Αθηνών που θα ερμηνεύσουν το κορυφαίο δοξαστικό ορατόριο του Χαίντελ Μεσσίας, στις 27 Δεκεμβρίου.

Όταν η Ζιζέλ ανακαλύπτει την πραγματική ταυτότητα του αγαπημένους της, και επιπλέον ότι είναι με άλλη μνηστευμένος, χάνει τα λογικά της και αυτοκτονεί. Η χορογραφία βασίζεται στην διασκευή του Πετιπά και το παλιό λιμπρέτο των πρώτων δημιουργών του. Η «Ζιζέλ» θα παρουσιάζεται στην σκηνή της Αίθουσας «Αλεξάνδρα Τριάντη» έως τις 28 Δεκεμβρίου.

Εκτός από χορό το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Μεγάρου περιλαμβάνει την συναυλία της Ορχήστρας της Καμεράτα καθώς και της Χορωδίας Δωματίου Αθηνών που θα ερμηνεύσουν το κορυφαίο δοξαστικό ορατόριο του Χαίντελ Μεσσίας, στις 27 Δεκεμβρίου [Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης]. Επίσης για τα παιδιά υπάρχει η παράσταση «Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στη Νέα Υόρκη» την οποία παρουσιάζει ο γνωστός σκιοπαίκτης Ηλίας Καρελλάς. Από τις 22 έως τις 30 Δεκεμβρίου και από στις 4 και 5 Ιανουαρίου. Στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

KOA

Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν στην ΚΟΑ

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών αφού παρουσίασε το σπουδαίο οπερατικό κύκνειο έργο του Μότσαρτ «Ο Μαγικός Αυλός», σε ημισκηνοθετημένη μορφή στις 21 και 22 Δεκεμβρίου, προσκαλεί το μουσικόφιλο κοινό σε ένα γιορταστικό πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς, όπως το συνηθίζει τα τελευταία χρόνια.

Πέρσι χαρήκαμε το ρεβεγιόν της ΚΟΑ με ένα γκαλά ιταλικής όπερας και ασμάτων, φέτος σειρά έχει η γαλλική όπερα που καθόλου δεν υπολείπεται σε κέφι από την ιταλική συνάδελφο της. Ρεβεγιόν λοιπόν στο Παρίσι, όπως τιτλοφορείται η βραδιά με άριες από όπερες όπως «Κάρμεν» του Μπιζέ, «Τα παραμύθια του Χόφμαν» του Όφενμπαχ, «Μανόν» του Μασνέ, «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Γκουνό, καθώς και οπερέτες όπως το εκρηκτικό Can Can του Όφενμπαχ και άλλων γνωστών Γάλλων συνθετών.

Η ΚΟΑ προσφέρει και ένα ξεχωριστό πρωτοχρονιάτικο μουσικό δώρο, το μαγευτικό Meditation για σόλο βιολί και ορχήστρα του Μασνέ από το έργο «Θαίς» που ερμηνεύει ο βιολονίστας Απόλλων Γραμματικόπουλος.

Η ΚΟΑ προσφέρει και ένα ξεχωριστό πρωτοχρονιάτικο μουσικό δώρο, το μαγευτικό Meditation για σόλο βιολί και ορχήστρα του Μασνέ από το έργο «Θαίς» που ερμηνεύει ο βιολονίστας Απόλλων Γραμματικόπουλος. Τέσσερις καταξιωμένοι μονωδοί, η σοπράνο Αλεξία Βουλγαρίδου, η μεσόφωνος Λουκρέτσια Βεντουριέλλο, ο τενόρος Αντώνης Κορωναίος και ο βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός θα υποδεχτούν το 2024 τραγουδώντας άριες, ντουέτα και κουαρτέτα Γάλλων συνθετών. Την ΚΟΑ διευθύνει ο Μύρων Μιχαηλίδης. [Στις 30 Δεκεμρίου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών].

La Boheme

Μποέμ στη Λυρική 

Μία από τις πλέον δημοφιλείς όπερες πλημμυρισμένες από έντονα συναισθήματα και αντίστοιχη μουσική επέλεξε η Εθνική Λυρική Σκηνή για την γιορταστική περίοδο. Την περίφημη όπερα του Πουτσίνι Μποέμ [La Boheme]. Εξαιρετική επιλογή!

Πρόκειται για μια όπερα στην οποία δεν μπορείς να μην αισθανθείς αυτήν την γκάμα των αισθημάτων της ανεμελιάς και της χαράς που την διαπερνά αλλά και την θλίψη για το τέλος της Μιμής, της ηρωίδας, που παρά την αγάπη της για την ζωή, υποκύπτει στην φυματίωση και στον θάνατο.

Η λέξη Μποέμ αναζητά τις ρίζες της στους τσιγγάνους της Βοημίας για τους οποίους… όπου γη και πατρίς και οι έννοιες της σταθερότητας και της ασφάλειας ήταν άγνωστες.

Άλλωστε η λέξη Μποέμ αναζητά τις ρίζες της στους τσιγγάνους της Βοημίας για τους οποίους… όπου γη και πατρίς και οι έννοιες της σταθερότητας και της ασφάλειας ήταν άγνωστες. Τον 19ου αιώνα η λέξη και οι συνδηλώσεις της πέρασαν στην Γαλλία και προπαντός –που αλλού;-στο ανυπάκουο και άλλο τόσο διεγερτικό Παρίσι και τους καλλιτεχνικούς του κύκλους.

Σήμαινε την ανεμελιά, την χαρά της ζωής, τον έρωτα, την μη υπακοή σε κοινωνικά συντηρητικά πλαίσια. Λέγεται ότι ο Πουτσίνι[1858-1924] έγραψε την όπερα για να τιμήσει την νιότη του, νοσταλγώντας την ταυτόχρονα. Έπλασε δυο χαρακτήρες, στο άνθος της νιότης τους, την Μιμή και τον Ροντόλφο και γύρω τους πολλούς άλλους, επίσης νέους και νέες που διψούν για έρωτα και ζωή και δεν διστάζουν να τα χαρούν και τα δυο, αδιαφορώντας για το τυχόν τίμημα.

Σκηνές από την μποέμικη ζωή 

Η υπόθεση βασίζεται στο μυθιστόρημα του Ανρί Μυρζέρ «Σκηνές από την μποέμικη ζωή» και από το οποίο εμπνεύστηκε ο Πουτσίνι. Η πρεμιέρα της όπερας δόθηκε στο Τορίνο την 1η Φεβρουαρίου 1896 με διευθυντή της ορχήστρας τον Αρτούρο Τοσκανίνι. Με την Κάρμεν του Μπιζέ και την Τραβιάτα του Βέρντι θεωρείται από τις πλέον παρουσιαζόμενες όπερες παγκοσμίως, εδώ και πάνω από εκατό χρόνια.

Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 26 Απριλίου 1900, στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών, με τον Διονύση Λαυράγκα στην διεύθυνση της ορχήστρας και το 1948 στην Εθνική Λυρική Σκηνή υπό την διεύθυνση του Αντίοχου Ευαγγελάτου. Η φετεινή παρουσίαση της είναι αναβίωση της σκηνοθεσίας του σπουδαίου σκηνοθέτη Γκρέιαμ Βικ, ο οποίος απεβίωσε το 2021, και είχε σκηνοθετήσει την Μποέμ το 2007 για την ΕΛΣ.

Στην ίδια εκδοχή αναβιώνει σκηνοθετικά την όπερα η Κατερίνα Πετσατώδη. Την ορχήστρα διευθύνει ο Φιλίπ Όντρει Όλος, εκτός από την παράσταση της 9ης Ιανουαρίου που στο πόντιουμ θα βρίσκεται ο Φιλίπ Ωγκέν.

Είχε, επίσης μεταφέρει την υπόθεση από το Παρίσι του 19ου αιώνα στην Αθήνα του 21ου. Στην ίδια εκδοχή αναβιώνει σκηνοθετικά την όπερα η Κατερίνα Πετσατώδη. Την ορχήστρα διευθύνει ο Φιλίπ Όντρει Όλος, εκτός από την παράσταση της 9ης Ιανουαρίου που στο πόντιουμ θα βρίσκεται ο Φιλίπ Ωγκέν. Τα σκηνικά κοστούμια είναι του Ρίτσαρντ Χάντσον.

Την Χορωδία διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος και την παιδική Χορωδία η Κωνσταντίνα Πιτσιάκου. Στους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους, η Βασιλική Καραγιάννη-Μιμή και ο Γιάννης Χριστόπουλος -Ροντόλφο. Να σημειώσω ότι τον Ροντόλφο έχουν τραγουδήσει και υποδυθεί, δύο ιερά τέρατα της όπερας, ο Χοσέ Καρέρας και ο Παβαρότι. Για την Μιμή κρατάμε την ερμηνεία της Τερέζα Στράτας. Η όπερα θα βρίσκεται επί σκηνής της ΕΛΣ στις 27, 29 και 31 Δεκεμβρίου καθώς και 2,7 και 9 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

Για τις παραστάσεις «Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα» του Γουστάβο Οτ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αποστολόπουλου, που ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου «Σταθμός». Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Η κασέτα» © Αγγ. Παπαδόπουλος.&nb...

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

Για την παράσταση «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Κεντρική εικόνα: © Κωνσταντίνος Λέπουρης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Κουαρτέτο» του Heiner Müll...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Καταθέσεις Πολιτισμού» – «Ιστορίες από μάρμαρο και ξερολιθιά στα αλώνια του χρόνου» με τον Μανόλη Κορρέ

«Καταθέσεις Πολιτισμού» – «Ιστορίες από μάρμαρο και ξερολιθιά στα αλώνια του χρόνου» με τον Μανόλη Κορρέ

Συνεχίζεται ο επιτυχημένος φετινός κύκλος εκδηλώσεων «Καταθέσεις Πολιτισμού» με συζητήσεις για σύγχρονη τέχνη, ιστορία και αρχαιολογία, από το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος. Επόμενη εκδήλωση στις 24 Απριλίου με καλέσμένο τον ομότιμο καθηγητή Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ Μανόλη Κορρέ....

Μεγάλη εκδήλωση για τον Κ.Π. Καβάφη στη Σορβόννη

Μεγάλη εκδήλωση για τον Κ.Π. Καβάφη στη Σορβόννη

Εκδήλωση με θέμα τη ζωή και το έργο του Κ.Π. Καβάφη, διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) στο Παρίσι. Φωτογραφίες © Polyvios Anemoyannis / Hans Lucas.

Επιμέλεια: Book Press

Κατάμεστο το Αμφιθέατρο Richelieu του πανεπιστημίου της Σορβόννη...

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

«Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα», του Γουστάβο Οτ (κριτική) – Δύο σημαντικές παραστάσεις στο θέατρο «Σταθμός»

Για τις παραστάσεις «Η κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη και «PAVLOV, ή δύο δευτερόλεπτα πριν από το έγκλημα» του Γουστάβο Οτ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αποστολόπουλου, που ανεβαίνουν στη σκηνή του θεάτρου «Σταθμός». Κεντρική εικόνα: Από την παράσταση «Η κασέτα» © Αγγ. Παπαδόπουλος.&nb...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ