teliki lithi

Δυο θεατρικές παραστάσεις που ξεχωρίζουν για τα αντισυμβατικά θέματά τους και τη σκηνοθετική τους προσέγγιση. «Μπλε καστόρινα παπούτσια», στο θέατρο Μπέλλος. Κεντρική εικόνα από την παράσταση «Δε φάιναλ θολούθιον», στο θέατρο Πόρτα. Φωτογραφία © Πάτροκλος Σκαφίδας.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

«Δε φάιναλ θολούθιον»
Κείμενο: των Κωστάκη Ανάν και Suyako
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Ρουμελιώτης
Θέατρο Πόρτα

Για δεύτερη θεατρική σεζόν, φέτος στο Θέατρο «Πόρτα» ανεβάζουν την παράσταση «Δε φάιναλ θολούθιον», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Ρουμελιώτη, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κωστάκη Ανάν και σε κείμενα του Suyako. Τρυφερά και σουρεαλιστικά κείμενα, που στήνονται στην αφηγηματική γραμμή (trame) του rewind που κάνει ένας επίδοξος αυτόχειρας, ένας «μέσος» άνθρωπος που ανακαλεί όλη τη ζωή του πάνω στις γραμμές του τρένου. Οι Αλέξανδρος Γιαγκούσης, Ιωάννης Καμπούρης, Ερατώ Καραθανάση, Ανδρομάχη Μπάρδη, Γκαλ Ρομπίσα, Γιάννης Σαμψαλάκης και Βάσια Τσιαούση, άριστα συντονισμένοι σε μια θεατρική πανδαισία, εναλλάσσουν, με συλλογική αφήγηση και ερμηνευτικές «πάσες» μεταξύ τους, όλες τις σπουδαίες στιγμές-σταθμούς της ζωής αυτού του μέσου ανθρώπου σε ένα φλας μπακ που «παίζει» νοηματικά ανάμεσα στην κυριολεξία της «λήθης» και στην «τσιβδή» εκφορά της «λύσης» (διπλή νοηματοδότηση του τίτλου).

Ιστορίες από την ελληνική πολυκατοικία λίγο ως πολύ γνωστές, έντονη διακωμώδηση και αυτοσαρκασμός, αιχμές κατά του μικροαστισμού, η απελπισία ως κυρίαρχο συναίσθημα, καθώς όλες οι προσπάθειες του ανθρώπου να αναβαθμιστεί κοινωνικά, να διαφύγει συναισθηματικά, να αλλάξει τα δεδομένα της ζωής του ανευρίσκοντας μια «τελική λύση» αποβαίνουν σε παταγώδη αποτυχία. Και η αιτία είναι σαφώς η κοινοτοπία που χαρακτηρίζει τον ανθρώπινο βίο, και που μόνο με κυνισμό και χιούμορ μπορεί κανείς να την αντέξει. Όπως γράφει και ο Κωστάκης Ανάν:

«Είναι ένας από αυτούς, η ίδια ατελής ράτσα, το λαμόγιο της διπλανής πόρτας, ο σιχαμένος μικροαστός που είναι έτοιμος να πουλήσει την ψήφο του, την ιδεολογία του (ποιά;) και τη μάνα του, στην προσπάθειά του να σκαρφαλώσει μια κοινωνική τάξη παραπάνω. Είναι το απόλυτο πρότυπο της μετριότητας και η αποθέωση του μέσου όρου, που δεν ξέρει τι του γίνεται και όμως έχει γνώμη για όλα. Είναι ο σωτήρας πρωθυπουργός της μιας μέρας που θα μπει στο ασανσέρ με τσιγάρο και όταν του πεις να το σβήσει, θα απαντήσει “έλα μωρέ, στον δεύτερο κατεβαίνω”. Δεν είναι αυτό που ο μέσος άνθρωπος ονειρεύεται να γίνει, είναι η ίδια η αποθέωση του μέσου ανθρώπου και οι πιστοί του θα πληθαίνουν με τον καιρό, να μου το θυμηθείτε».

Ανέμελη σκηνοθεσία, ομαδικότητα, εφευρετικότητα, κέφι και μπρίο συνθέτουν μια παράσταση με συνεχείς κειμενικές υπερβάσεις και σκοτεινά σημεία, που όμως προσφέρεται στον ανοιχτόμυαλο θεατή ως δημιουργικό ερέθισμα.

Η σκηνοθεσία του Σωτήρη Ρουμελιώτη, απευθείας καταγόμενη από το Teatro Povero, επιστρατεύει ελάχιστα σκηνικά στοιχεία, ανάγοντάς τα σε σύμβολα ή σε αντικείμενα μεγάλης βαρύτητας. Ένα σκηνικό εύρημα ευρείας αποδοχής είναι οι πλαστικές σακούλες που φουσκώνουν και φοριούνται στα κεφάλια των ηθοποιών, μετατρέποντάς τους σε πολλαπλές εκδοχές ενός φαντάσματος – επίσης, ο τρόπος επαφής με το φάντασμα αυτό. Ανέμελη σκηνοθεσία, ομαδικότητα, εφευρετικότητα, κέφι και μπρίο συνθέτουν μια παράσταση με συνεχείς κειμενικές υπερβάσεις και σκοτεινά σημεία, που όμως προσφέρεται στον ανοιχτόμυαλο θεατή ως δημιουργικό ερέθισμα. Σκηνικά και κοστούμια Μαρίας Καραδελόγλου, μουσική Γιώργου Χρυσικού, φωτισμούς Ελευθερίας Ντεκώ και βίντεο Διδώς Γκόγκου.

Συντελεστές
Κείμενο: Βασισμένο σε κείμενα των Κωστάκη Ανάν και Suyako
Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Σωτήρης Ρουμελιώτης
Σκηνογράφος, Ενδυματολόγος: Μαρία Καραδελόγλου
Μουσική: Γιώργος Χρυσικός
Σχεδιασμός φωτισμών: Ελευθερία Ντεκώ
Βίντεο: Διδώ Γκόγκου
Δραματολόγος παράστασης: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Βοηθός φωτίστριας: Νάσια Λάζου
Βοηθός σκηνοθέτη: Νικόλας Λαμπάκης
Μακιγιάζ φωτογράφισης: Γεωργία Φιλίππα
Επιμέλεια κομμώσεων/περούκες φωτογράφισης: Γεωργία Φιλίππα
Παίζουν οι ηθοποιοί : Αλέξανδρος Γιαγκούσης, Ερατώ Καραθανάση, Γκαλ Ρομπίσα, Γιάννης Σαμψαλάκης, Ανδρομάχη Μπάρδη, Βάσια Τσιαούση, Ιωάννης Καμπούρης

mple kastorina papoytsia

«Μπλε καστόρινα παπούτσια»
Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Θανάση Σκρουμπέλου
Σκηνοθεσία: Θανάσης Ζερίτης
Θέατρο Μπέλλος

Τα «Μπλε Καστόρινα Παπούτσια» είναι μια ροκ ιστορία που το υλικό της είναι οι ανθρώπινοι τύποι της δεκαετίας του εξήντα: πιο συγκεκριμένα, της μετεμφυλιακής Αθήνας του '63, όταν εξελέγη ο «γέρος» Παπανδρέου. Πρόκειται για μια πετυχημένη μεταφορά επί σκηνής του ομότιτλου μυθιστορήματος του Θανάση Σκρουμπέλου από τη Νεφέλη Μαϊστράλη, σε μια από τις καλύτερες στιγμές της ομάδας 4Frontal που προϋποθέτει ιστορική έρευνα και αξιοποιεί τους εξαιρετικούς ηθοποιούς Σταύρο Γιαννουλάδης, Χάρη Κρεμμύδα, Γιάννη Λατουσάκη, Νεφέλη Μαϊστράλη, Διονύση Πιφέα και Πάνο Τοψίδη. Το σκηνικό και τα κοστούμια είναι της Γεωργίας Μπούρδα, οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη και οι μουσικές επιλογές από τραγούδια της εποχής και από «λούμπεν» ρεμπέτικα είναι των Σταύρου Γιαννουλάδη και Γιάννη Λατουσάκη. Εξαιρετική η διδασκαλία της κίνησης από την Κατερίνα Φώτη.

Η σκηνοθεσία του κύριου Ζερίτη υιοθετεί ακραίες φόρμες και ελευθερόστομο λεξιλόγιο καλιαρντών, εφόσον στο έργο αυτό η σεξουαλική ορμή συστεγάζεται με την επαναστατική ορμή με φυσικό αποτέλεσμα τη βιαιότητα (το «Φιλί της γυναίκας-αράχνης», σ’ ένα κελί φυλακής της Λατινικής Αμερικής, δεν απέχει πολύ θεματικά από τους «πουστόμαγκες» που χορεύουνε ζεϊμπέκικο στο «Χαβάη»). Σκηνικό είναι μια μυθική ανάπλαση του ιστορικού κέντρου διασκέδασης «Χαβάη», που βρισκόταν κοντά στο σημερινό Θέατρο Περοκέ και ήταν το πρώτο μεταπολεμικό μαγαζί με drag show στα Βαλκάνια, θαμώνες του οποίου ήταν εργάτες, φαντάροι και –κρυφά– οικογενειάρχες, σε μιαν εποχή όπου ο διαχωρισμός Αριστερού και Δεξιού ήταν αποκρυσταλλωμένος, όπως και η διάκριση των σεξουαλικών χαρακτηρισμών που αφορούσαν το ταμπού της ομοφυλοφιλίας: κωλομπαράδες, κωλομπινέδες και πούστηδες, η «Φώτω», η «Σαλώμη», η «Βουγιούκλω», η «Θέμις» και η «Γκόλφω» ως παρωδία ανδρικής φιγούρας, όχι ακριβώς το αντίστοιχο μιας σημερινής τραβεστί, αλλά ως μια πολύ τρωτή εκδοχή άντρα μεταμφιεσμένου σε γυναίκα με φουρό, ξυρισμένες γάμπες και ψεύτικα στήθη. Πελάτες του «πουστράδικου» (τόσο του ιστορικού, όσο και του μυθοπλαστικού) ήταν «τσόλια» και καταπιεσμένοι ομοφυλόφιλοι μάγκες από τη Δραπετσώνα, τον Πειραιά, τον Κολωνό και τις υπόλοιπες λαϊκές συνοικίες, όπως και νεήλυδες Αμερικανοί του 6ου Στόλου, αντίστοιχοι με τις φιγούρες των «Κόκκινων Φαναριών».

Το οξύμωρο είναι πως ιδιοκτήτης είναι ένας πρώην χίτης, άνθρωπος του παρακράτους που κάνει κουμάντο σε Κολωνό-Μπύθουλα- Αϊ-Γιώργη-Βοτανικό-Μεταξουργείο και που, λόγω ταξικής υπεροχής, είναι εμφανέστερα έκφυλος: αυτή η αντίφαση δημιουργεί αφ’ εαυτής μιαν έντονα δραματική συνθήκη στα πλαίσια της ανέχειας, της ψευδοηθικής και του συντηρητισμού όπου κινούνται οι ήρωες, καθώς μιλούν για τον εαυτό τους σε τρίτο πρόσωπο. Πολύ ενδιαφέρον το ζευγάρι της Άρτεμης και του Μαλατσία, που είναι «κόκκινοι λαμπράκηδες», δηλαδή μέλη της Δημοκρατικής Κίνησης Νέων Γρηγόρης Λαμπράκης: στο έργο επικρατούν θεματικά το κυνηγητό της Αριστεράς, ο αντίκτυπος της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου και η δολοφονία του Κένεντι.

Σκηνικό είναι μια μυθική ανάπλαση του ιστορικού κέντρου διασκέδασης «Χαβάη», που βρισκόταν κοντά στο σημερινό Θέατρο Περοκέ και ήταν το πρώτο μεταπολεμικό μαγαζί με drag show στα Βαλκάνια, θαμώνες του οποίου ήταν εργάτες, φαντάροι και –κρυφά– οικογενειάρχες...

Η δραματική persona του Γαζούρη (Λάζαρου) συνδυάζει το φαλλικό/διονυσιακό στοιχείο με την αθωότητα: ο Γαζούρης δεν έχει συγκεκριμένη ιδεολογία, του αρέσει να χορεύει και να τραγουδά σαν τον Έλβις Πρίσλεϊ και μοιάζει με τον Νινέτο Ντάβολι του Παζολίνι, εφόσον το υπερμέγεθες πέος του ενσαρκώνει την κοινωνική διάσταση της απαγορευμένης ερωτικής επιθυμίας. Η Αριστέα είναι η μάνα του που, ενώ πλένει τα σεντόνια των πορνείων, παράλληλα προσεύχεται να μην έρθει σ’ επαφή το παιδί της με τον κόσμο της λαγνείας και της αμαρτίας. Το άδοξο τέλος του παιδιού της ανακλά τα αδιέξοδα της εποχής εκείνης, όπου προτεραιότητα είχε η επιβίωση και η στοιχειώδης κοινωνική αποκατάσταση. Αλλά κρούει και έναν κώδωνα κινδύνου για τις αντιφάσεις και τα πολιτικά αδιέξοδα της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Θανάσης Ζερίτης
Διασκευή: Νεφέλη Μαϊστράλη
Σκηνικά - κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Κινησιολογία - Χορογραφία: Κατερίνα Φώτη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Τσιμπρικίδου
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Video promo: Θωμάς Παλυβός
Μακιγιάζ: Ρούλα Λιανού
Μουσική: Σταύρος Γιαννουλάδης, Γιάννης Λατουσάκης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Σταύρος Γιαννουλάδης, Θανάσης Ζερίτης, Χάρης Κρεμμύδας, Νεφέλη Μαϊστράλη, Διονύσης Πιφέας, Πάνος Τοψίδης


 Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Το νέο του μυθιστόρημα «Αλλοτεκοίτη – Εκεί που χάθηκε η βλάστηση» κυκλοφορεί στις 19 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Κριτική.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«TELOS» της Ερμίρα Γκόρο στο Φεστιβάλ Αθηνών (κριτική) – Μια άμεση και πολυσήμαντη παράσταση

«TELOS» της Ερμίρα Γκόρο στο Φεστιβάλ Αθηνών (κριτική) – Μια άμεση και πολυσήμαντη παράσταση

Για την χορευτική παράσταση «TELOS» της Ερμίνα Γκόρο που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Κεντρική εικόνα: © Karol-Jarek.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Τρεις χορογράφοι, η Maria Hassabi, ο Hannes Langolf κ...

«Μήδεια» σε σκηνοθεσία του Σάιμον Στόουν στο Φεστιβάλ Αθηνών (κριτική) – Ένα άρτιο και κομψό καλλιτεχνικό δημιούργημα

«Μήδεια» σε σκηνοθεσία του Σάιμον Στόουν στο Φεστιβάλ Αθηνών (κριτική) – Ένα άρτιο και κομψό καλλιτεχνικό δημιούργημα

Για τη «Μήδεια» του Σάιμον Στόουν που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Κεντρική εικόνα: @ Dim Balsem.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Ο Σάιμον Στόουν, ορμώμενος από τη «Μήδεια» του Ευριπίδη (η παράστασή του ...

Επίδαυρος: «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» (κριτική) – Ένας υπαινιγμός για τον παραλογισμό του πολέμου

Επίδαυρος: «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» (κριτική) – Ένας υπαινιγμός για τον παραλογισμό του πολέμου

Άνοιγμα των Επιδαυρίων με «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Τιμοφέι Κουλιάμπιν [Timofey Kulyabin]. Μια διεθνής παραγωγή του Φεστιβάλ σε παγκόσμια πρεμιέρα.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Ο Τιμοφέι Κουλιάμπιν παρουσίασε, ως εναρκτήρια παράσταση τ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Θεόδωρος Τερζόπουλος: Ο σκηνοθέτης στο μεταίχμιο - Ανιχνεύοντας το υπερπολιτισμικό θέατρο» του Δημήτρη Τσατσούλη (κριτική)

«Θεόδωρος Τερζόπουλος: Ο σκηνοθέτης στο μεταίχμιο - Ανιχνεύοντας το υπερπολιτισμικό θέατρο» του Δημήτρη Τσατσούλη (κριτική)

Για το βιβλίο του Δημήτρη Τσατσούλη «Θεόδωρος Τερζόπουλος: ο σκηνοθέτης στο μεταίχμιο - Ανιχνεύοντας το υπερπολιτισμικό θέατρο» (εκδ. 24 Γράμματα). 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Η πρόσφατη παράσταση της αισχύλειας τριλογίας «...

«Τη γλώσσα της την πέταξαν στη γάτα» της Αντωνίας Μποτονάκη (κριτική) – Η ποιητική εξαίρεση του Φεστιβάλ Βιβλίου των Χανίων

«Τη γλώσσα της την πέταξαν στη γάτα» της Αντωνίας Μποτονάκη (κριτική) – Η ποιητική εξαίρεση του Φεστιβάλ Βιβλίου των Χανίων

Για το ποιητικό βιβλίο της Αντωνίας Μποτονάκη «Τη γλώσσα της την πέταξαν στη γάτα» (εκδ. Θράκα). Kεντρική εικόνα: Pablo Picasso, Cat Catching a Bird, 1939, Musée Picasso, Paris, France.

Γράφει η Άννα Αφεντουλίδου 

Έχει...

Γιώργος Αρβανίτης: «Το πιο δύσκολο είναι να πιστέψεις αληθινά σε αυτό που κάνεις και να υπερβείς τον εαυτό σου»

Γιώργος Αρβανίτης: «Το πιο δύσκολο είναι να πιστέψεις αληθινά σε αυτό που κάνεις και να υπερβείς τον εαυτό σου»

Ο Γιώργος Αρβανίτης μάς συστήθηκε πρόσφατα με το μυθιστόρημα «Ταξίδι στον πράσινο ήλιο – Η πιο βλαχομπαρόκ χρεοκοπία που έγινε ποτέ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του επίμετρου του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, από το μυθιστόρημα του Τζον Απντάικ [John Updike] «Ο λαγός έχει λεφτά» (μτφρ. Πάνος Τομαράς), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουλίου από τις εκδόσεις Οξύ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Μεγάλη Αμερικανική βόλτα τε...

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 
Χρήστου Β. Μασσαλά «Σκάβοντας εντός», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ξύπνησε μέσα μου η επιθ...

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] «Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» (μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Τόπος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

Στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον Αττίλα Ι που αποτέλεσε την πρώτη πράξη της κυπριακής τραγωδίας. Επιλέγουμε πέντε μυθιστορήματα που εξετάζουν τα επίχειρα της Ιστορίας μέσα από το πρίσμα προσωπικών καταστροφών. Εικόνα στο κέντρο του άρθρου: © Doros Partasides. 

...
Πώς να περάσεις «απέναντι»: 10 βιβλία που βοηθούν να αλλάξεις νοοτροπία και στόχους

Πώς να περάσεις «απέναντι»: 10 βιβλία που βοηθούν να αλλάξεις νοοτροπία και στόχους

Γίνεται να αλλάξουμε τη ζωή μας αντιμετωπίζοντας τους φόβους, τα τραύματα του παρελθόντος και να αγαπήσουμε πραγματικά; Επιλέγουμε δέκα βιβλία που μας παρέχουν πρακτικές συμβουλές για να δούμε τον εαυτό μας κάτω από ένα νέο φως. 

Γράφει ο Λεωνίδας Καλούσης 

...
Ελληνικά και μεταφρασμένα αστυνομικά – 24 επιλογές για ένα καλοκαίρι γεμάτο μυστήριο

Ελληνικά και μεταφρασμένα αστυνομικά – 24 επιλογές για ένα καλοκαίρι γεμάτο μυστήριο

12 ελληνικά + 12 μεταφρασμένα μυθιστορήματα, αστυνομικά και ψυχολογικά θρίλερ, είναι η αναγνωστική μας πρόταση για ένα καλοκαίρι γεμάτο μυστήριο.

Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου

Όπως φαίνεται και από τον κατάλογο που ακολουθεί με τις επιλογές της Χίλντας...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ