«Carte Blanche στον Κωνσταντίνο Ρήγο» στο Ίδρυμα Takis (κριτική)

Η παράσταση σύγχρονου χορού «Carte Blanche στον Κωνσταντίνο Ρήγο» παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Takis.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος και ο γλύπτης Takis

Είδα την εξαιρετική παράσταση σύγχρονου χορού «Ίδρυμα Takis: Carte Blanche στον Κωνσταντίνο Ρήγο», μια χορογραφική δουλειά σε τρεις πράξεις που πραγματοποίησε ο Ρήγος με τη βοήθεια της Μαρκέλλας Μανωλιάδη και τέσσερα μέλη του χοροθεάτρου «Οκτάνα». Καθεμία από τις τρεις πράξεις συνάπτει μια αυτόνομη σχέση ανάμεσα στα σώματα των χορευτών και το εικαστικό περιβάλλον του μουσείου – μιαν ευρύτερη αναφορά που επεκτείνεται και στο γύρω τοπίο.

[...] ο χορογράφος δανείστηκε υλικό μαγνητοσκοπημένο και δούλεψε πάνω σ’ αυτήν την πρώτη ύλη, δημιουργώντας το δικό του σύμπαν στην ίδια κατεύθυνση.

Ο γλύπτης ΤΑΚΙS το 1964 είχε αγοράσει αυτή την έκταση περίπου 10 στρεμμάτων στο λόφο Γεροβουνό, στους πρόποδες της Πάρνηθας, ορμώμενος από τα ισχυρά μαγνητικά πεδία της περιοχής. Το 1993 είχε εγκαινιάσει, εκεί, το Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες (Κ.Ε.Τ.Ε.), όπου προσπάθησε να γεφυρώσει την τέχνη με τον ηλεκτρομαγνητισμό δημιουργώντας «κινητικά» έργα τέχνης διεθνούς αναγνώρισης. Το Ίδρυμα Takis στο Καματερό έδωσε «Λευκή Κάρτα» στον χορογράφο Κωνσταντίνο Ρήγο να αποκαταστήσει τη σχέση του ανθρώπινου σώματος με τα Ηλεκτρομαγνητικά γλυπτά, στο πλαίσιο μιας ενότητας δράσεων που φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Takis – Διάλογοι»: ο χορογράφος δανείστηκε υλικό μαγνητοσκοπημένο και δούλεψε πάνω σ’ αυτήν την πρώτη ύλη, δημιουργώντας το δικό του σύμπαν στην ίδια κατεύθυνση.

rigos 2

Η πρώτη πράξη διαδραματίζεται στη σύνθεση από σφαίρες που είναι εγκατεστημένες στο άνω αριστερά μέρος του υπαίθριου χώρου που περιβάλλει το μουσείο και ονομάζεται «Σφαίρες – Αιολικό» ή, αλλιώς «Πλανήτες»: ο εξαιρετικός χορευτής Σπύρος Ντόγκας ενοποιείται με τη λευκή, τη μεγαλύτερη από τις «ουράνιες» αυτές σφαίρες, σε μιαν ισορροπία τρόμου που ισοδυναμεί με αναρρίχηση και απογείωση, παραπέμπει δε στη Γένεση, τόσο λόγω της γυμνότητας του χορευτή, όσο και λόγω της εμφανούς προσπάθειάς του να «αποκολλήσει» το σώμα του από την επιφάνεια αυτού του σφαιρικού (πλανητικού) σώματος και να πετάξει. Η κατάληξη είναι μια εκ νέου «απορρόφηση» του χορευτή στο βάθος (στο πίσω μέρος, για την ακρίβεια) της σφαιρικής αυτής μάζας, που αποκαθιστά πυθαγόρεια αρμονία και γαλήνη στο τοπίο υπό τον ήχο της υποβλητικής μουσικής σύνθεσης του Θοδωρή Ρέγκλη που περιλαμβάνει προηχογραφημένο υλικό, ήχους από τα μουσικά γλυπτά του Takis και έναν αυτοσχεδιασμό στο πιάνο από τον ίδιο τον συνθέτη.

rigos 5

Στη δεύτερη πράξη οι θεατές βαδίζουν στον υπαίθριο χώρο και στέκονται δίπλα στα «Ηλεκτρικά Βαρέλια» και τα «Φουγάρα»: η Μαρκέλλα Μανωλιάδη βρίσκεται σε φάση ερμηνευτικής ωριμότητας και ελέγχει τα εκφραστικά της μέσα, ο Σπύρος Ντόγκας ερμηνεύει έντονα και δραματικά, ο Σταύρος Ίκμπαλ διακρίνεται για την αρμονία των κινήσεών του, η Αναστασία Γαλάτη για τον δυναμισμό και τη στιβαρότητά της και ο Θάνος Ραγκούσης για την ιδιαίτερη ευαισθησία του. Οι χορευτές συναντώνται στο βάθρο και πλαισιώνουν τα γλυπτά, ενοποιώντας τη δική τους, χορογραφημένη σύνθεση σωμάτων με μια γενικότερη σύλληψη του Κωνσταντίνου Ρήγου για την ένταξη του ανθρώπινου κορμιού στον υπαίθριο χώρο. Η σύνθεση παραπέμπει στην παράσταση «Elkesis» που ο Takis είχε παρουσιάσει μαζί με τον χορογράφο Γιάπ Φλίερ του Nederlands Dans Theater το 1973. Λιτή και μαύρου χρώματος είναι η ενδυματολογική του προσέγγιση, με τις χαρακτηριστικές κοντές μαύρες κάλτσες και τον τονισμένο ερωτισμό του ημίγυμνου κορμιού. Έλξη και απώθηση, άηχη δόνηση και κοσμικός ήχος που υπαινικτικά αναδίδεται από το μέταλλο, μελωδία και αρμονικές τοποθετήσεις του ensemble των χορευτών, σε μιαν αλληλοδιαδοχή που θα μπορούσε άνετα κανείς να την αποκαλέσει «κινούμενο γλυπτό», χωρίς να προδίδει την αρχική σύλληψη του εικαστικού καλλιτέχνη.

rigos 3

Στην τρίτη πράξη μεταφερόμαστε μαζί με τους ερμηνευτές στο ανοιχτό θέατρο όπου βρίσκονται τα μεγάλα «Σινιάλα» και το «Gong», μια σύνθεση εντονότερης δόνησης, άρα και μεγαλύτερης διαδραστικότητας. Ο αφηρημένος χαρακτήρας της χορευτικής σύνθεσης συνάπτει αντιθετική σχέση προς τη γεωμετρική δομή των γλυπτών. Η εγγύτητα με τους χορευτές μετατρέπεται σε δομική συνθήκη της performance, καθώς τα ξαπλωμένα σώματά τους μπαινοβγαίνουν στον οριζόντιο χώρο που ορίζει μια τεντωμένη χορδή, πασχίζοντας να μην την αγγίξουν. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Κωνσταντίνος Ρήγος: «το σώμα συνομιλεί με τη δημιουργία του γλύπτη, τόσο σε εννοιολογικό όσο και σε αρχιτεκτονικό και κινητικό επίπεδο». Αυτό υλοποιείται θαυμάσια ως σύλληψη στη συγκεκριμένη χορογραφική σύνθεση, όπου τα κορμιά κινούνται ανάμεσα σε τεντωμένες χορδές και κινούμενες σφαίρες, κυριολεκτικά «μοχθώντας» να συνταιριάσουν την καμπυλότητά τους με τη γεωμετρική φόρμα που τα περιβάλλει και, παράλληλα, να μην θίξουν την αυτονομία της. Προπάντων, όμως, να εκτελέσουν τη δύσκολη χορογραφία συντονιζόμενα με τη «δόνηση» που προκύπτει από τη σκηνοθετημένη συνθήκη και από τη συνύπαρξη/γειτνίαση προς το κοινό.

rigos 4

Η επίγευση της παράστασης είναι ένα συναίσθημα απογείωσης, μια κατάσταση σχεδόν υπερβατική, πολύ συγγενής προς τους οραματισμούς του γλύπτη Takis. Θεωρώ (αν και δεν είχα την τιμή να τη δω) πως κάποιο τέτοιο συναίσθημα θα πρέπει να ανέδιδε και η περφόρμανς που είχε πραγματοποιήσει ο Takis το 1960 σε συνεργασία με το φίλο του ποιητή Sinclair Beiles με τίτλο: L’Impossible – Homme dans l’Espace (Το Αδύνατον – Ο Άνθρωπος στο Διάστημα). Tότε ο Sinclair Beiles είχε διαβάσει το παρακάτω απόσπασμα από το περίφημο μαγνητικό του μανιφέστο: «Είμαι γλυπτό…Υπάρχουν κι άλλα γλυπτά σαν εμένα. Η κύρια διαφορά είναι ότι δεν μπορούν να μιλήσουν…Θα ήθελα να δω όλες τις πυρηνικές βόμβες στη Γη να μετατρέπονται σε γλυπτά …».


 * Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Τα σπλάχνα» (εκδ. Κριτική).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

Για την παράσταση «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Κεντρική εικόνα: © Κωνσταντίνος Λέπουρης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Κουαρτέτο» του Heiner Müll...

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

Για την παράσταση «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λυμπερόπουλου που ανέβηκε στο θέατρο Ελ Ερ. Κεντρική εικόνα: © Σπύρος Περδίου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάζοντας με τον Μάριο Κρητικόπουλο

Διαβάζοντας με τον Μάριο Κρητικόπουλο

Πρόσωπα από τον χώρο των τεχνών, των ιδέων και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο ηθοποιός Μάριος Κρητικόπουλος.

Επιμέλεια: Book Press 

...
H «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε σπέσιαλ κινηματογραφική προβολή

H «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε σπέσιαλ κινηματογραφική προβολή

Η προβολή της καλτ ταινίας του Μπράιαν Ντε Πάλμα, που στηρίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του «Βασιλιά» Στίβεν Κινγκ, θα γίνει στον κινηματογράφο Δαναό την Παρασκευή, 19 Απριλίου (9.45 μ.μ.)

Επιμέλεια: Book Press

Είναι από τα βιβλία που δεν ξεχνάς εύκολ...

Συγγραφείς μποϊκοτάρουν το PEN America για τη χλιαρή στάση του στον πόλεμο στη Γάζα – μεταξύ αυτών η Ναόμι Κλάιν

Συγγραφείς μποϊκοτάρουν το PEN America για τη χλιαρή στάση του στον πόλεμο στη Γάζα – μεταξύ αυτών η Ναόμι Κλάιν

Αρκετοί συγγραφείς και ποιητές ζήτησαν να αποσυρθούν οι υποψηφιότητές τους από βραβεία που αναμένεται να δώσει η PEN America το επόμενο διάστημα θεωρώντας πως δεν έχει πάρει θέση για όσα συμβαίνουν στη Γάζα. Κεντρική εικόνα: η συγγραφέας και ποιήτρια Camonghne Felix, η οποία είναι μεταξύ των διαμαρτυρόμενων.&nb...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Γεωργάτου «Επίνοια – Φιλοσοφικοί στοχασμοί», η οποία κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Αν Έχεις

Αν έχεις υγεία, ζεις σε ε...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...
Πέντε αριστουργήματα κλασικής πεζογραφίας που αναμένονται τις επόμενες μέρες

Πέντε αριστουργήματα κλασικής πεζογραφίας που αναμένονται τις επόμενες μέρες

Και τα πέντε έχουν χαρακτηριστεί αριστουργήματα τόσο στην εποχή τους και στις συνθήκες που γράφτηκαν όσο και με σημερινά κριτήρια. Θα βρίσκονται στα ράφια των βιβλιοπωλείων τις επόμενες μέρες.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Marquis De Sade «Οι Εκα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ