Spirtokouto The MusicalAndreas Simopoulos.width 728

Για την παράσταση «Σπιρτόκουτο: The Musical – Πόλεμος σε τέσσερις τοίχους», βασισμένη στην ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νιάρρου, η οποία παρουσιάζεται στη Στέγη έως τις 30 Δεκεμβρίου 2022. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση από προχθές ξεκίνησε ένα δίμηνο κυριαρχίας της πολυέξοδης και πολυπρισματικής μουσικής εκδοχής του σεναρίου «Σπιρτόκουτο» που πριν από είκοσι χρόνια παρήγαγε την ομώνυμη ταινία του Γιάννη Οικονομίδη. Η συνεργασία, μουσική και συγγραφική, του Γιάννη Νιάρρου με τον Αλέξανδρο Λιβιτσάνο αξιοποιεί το προϋπάρχον σενάριο, ενώ ο Γιάννης Οικονομίδης συνεργάζεται στο λιμπρέτο με τον Δώρη Αυγερινόπουλο και τον κύριο Νιάρρο, παράγοντας ένα κείμενο που συμβαδίζει απόλυτα με τις ποικίλες μουσικές επιλογές του Αλέξανδρου Λιβιτσάνου. Αυτό συμπληρώνεται από τις άρτιες χορογραφικές συνθέσεις της Γιώτας Καλλιμάνη και τους εξαιρετικούς φωτισμούς του Νίκου Βλασόπουλου, το άρτιο σκηνικό της Εύας Γουλάκου και τα ευφάνταστα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη. Η απλή αλλά ουσιαστική υπόθεση διαδραματίζεται μια ζεστή μέρα του Αυγούστου σε ένα διαμέρισμα του Κορυδαλλού με μικροαστική, ασφυκτική επίπλωση, χαλασμένο ερ κοντίσιον, ανεμιστήρα και ένα πιάνο (ουσιαστικό για τη συγκεκριμένη μουσική παράσταση) που διαδραματίζει τόσο τον ρόλο του γραφείου με τα τιμολόγια, όσο και της μουσικής εξέδρας.

[...] με το χιούμορ και την ευελιξία της θραύει τον καθωσπρεπισμό της ελληνικής δραματουργίας και του τηλεοπτικού λεξιλογίου.

Το υπερφιλόδοξο εγχείρημα περιλαμβάνει λιμπρέτο γεμάτο βωμολοχίες και υπόθεση κάθε άλλο παρά λυρική. Η μουσική αφήγηση ακολουθεί θεματολογικά το σενάριο της εικοσάχρονης ταινίας, σαρκάζει τα αμετακίνητα κλισέ (γλωσσικά, ιδιοσυγκρασιακά και πολιτικά) της ελληνικής οικογένειας, συνδυάζει πολλές υφολογικές αποκλίσεις και με το χιούμορ και την ευελιξία της θραύει τον καθωσπρεπισμό της ελληνικής δραματουργίας και του τηλεοπτικού λεξιλογίου. Ο Γιάννης Αναστασάκης έχει το δέμας, τη φωνή και τις υποκριτικές δυνατότητες ώστε ν' αποτελέσει άξιο διάδοχο του Λίτση (του κινηματογραφικού του προκατόχου), στον ρόλο του Δημήτρη, ενός φαλλοκράτη, φωνακλά, μονίμως τσαντισμένου και βωμολόχου padre padrone του Κορυδαλλού, ο οποίος τρέφει φρούδες ελπίδες για επιχειρηματική αναβάθμιση, καθώς από απλός καφετζής ονειρεύεται να προβιβαστεί σε ιδιοκτήτη πολυτελούς ρεστοράν. Πρόκειται για το φάσμα μιας Ελλάδας πολύ παρεμφερούς με τη σημερινή, με τη διαφορά ότι τότε, λίγο πριν από τη «μεγαλη αρπαχτη» των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, επικρατούσε η αισθητική και ο οραματισμός του «πιάσαμε την καλή», ενώ ακόμη ζούσαμε στον απόηχο του millenium και πέφταμε θύματα της παγίδας του Χρηματιστηρίου.

«Φτιάξτο το μπουρδέλο»

Αντίποδάς του ως χαρακτήρας είναι ο κουνιάδος και συνεταίρος του, που τον υποδύεται ο βαρύτονος Μάριος Σαραντίδης, με μεγάλο σκηνικό εκτόπισμα και πάγια διαφωνία ως προς το επιχειρηματικό «άνοιγμα» που οραματιζεται ο πατέρας της οικογένειας και της επιχείρησης (που, λίγο ως πολύ, γίνονται αντιληπτές ως μια έννοια). Με την εκκίνηση του έργου, η αντιδικία των δύο ανδρών εκδηλώνεται με την εμβληματική φράση «Φτιάξτο το μπουρδέλο» (στην εν λόγω παράσταση μια μουσική φράση) που κατά την καλλιτεχνική διευθύντρια κυρία Αφροδίτη Παναγιωτάκου, συνοψίζει ως μότο την αδιέξοδη, στάσιμη κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας.

Η Αγορίτσα Οικονόμου φιλοτεχνεί με αισθησιασμό και σκληρότητα την περσόνα της (υποτίθεται) υποταγμένης συζύγου, μια κουβέντα της οποίας αρκεί για να ανατρέψει τις σαθρές βεβαιότητες περί πατρικής εξουσίας (και πατρότητας) και την επισφαλή πατριαρχική εξουσία του Δημήτρη στο σπίτι. Ο Γιώργος Κατσής είναι το διπλότυπο του ακυρωμένου, ματαιωμένου, ευνουχισμένου αρσενικού, υποδυόμενος τον ρόλο του γιου, που φαντασιώνεται μια φαλλικότητα κάθε άλλο παρά υπαρκτή σε ένα ξεκαρδιστικό σολιστικό ρεσιτάλ τραγουδιού, χορού και εξευτελιστικού στριπτήζ υπό ραπ και πανκ ήχους. Αντίστροφα, η Ελένη Μπούκλη αποδύεται στην απομάγευση της αισθητικής του αμερικανικού μιούζικαλ στιλ Μπρόντγουεϊ, υποδυόμενη τον ρόλο της φιλενάδας του.

Spirtokouto TheMusical 03

Ο Αποστόλης Ψυχράμης πολύ πειστικός στον ρόλο του υπαλλήλου της καφετέριας που δεν ξέρει πώς να χειριστεί την εγκυμοσύνη της αλβανίδας ερωμένης του («Τι θα κάνεις με τη Λίντα, Βαγγέλη;»), η Νάνσυ Σιδέρη στον ρόλο της κόρης που μισεί μια συνομήλική της και την περιλούζει με κοσμητικά επίθετα, η Δάφνη Δαυίδ συγκλονιστική και ιδιαίτερα κωμική στον ρόλο της θεούσας, παραμελημένης θείας που φιλοξενείται στο σπίτι και προσπαθεί να συμβιβάσει τα διεστώτα, ενώ στον ρόλο του Χορού των γειτόνων οι Βασίλης Δημακόπουλος, Δανάη Μουτσοπούλου και Θεοδοσία Σαββάκη αναλαμβάνουν δύσκολους ερμηνευτικούς και χορευτικούς ρόλους, τη συνοδεία ζωντανών επί σκηνής μουσικών (και του ίδιου του συνθέτη).

Spirtokouto TheMusical 01

Η παράσταση διακρίνεται για την κατάτμηση σε σκηνές, καθεμιά από τις οποίες έχει έναν πρωταγωνιστικό χαρακτήρα που έρχεται σε κατάφωρη σύγκρουση/διαφωνία με έναν άλλον, ενώ η αντιδικία κορυφώνεται λεκτικά σε κανονική κήρυξη πολέμου εντος οικίας, με εκτράχυνση των συναισθημάτων και εκχυδαϊσμό του λεξιλογίου. Οι δυσκολίες στην επιλογή της μουσικής υπόκρουσης όλως περιέργως δεν παρήγαγαν αντιφατικό αποτέλεσμα: αντιθέτως, η σκληρότητα των μουσικών φράσεων, ο καθοριστικός ρολος των κρουστών και η εξαίρετη ενορχήστρωση, σε συνδυασμό με την άρτια κινησιολογία, έδιναν σε όλες τις σκηνές την αίσθηση της πρωτοτυπίας και ανέδιδαν ένα πρωτοφανές άρωμα έμπνευσης και συνθετικής καινοτομίας.

[...] θα μπορούσε όμως κανείς με βεβαιότητα να το ορίσει ως μια αντιπρόταση δομημένη πάνω σε φόρμες παρώδησης του κάθε είδους χωριστά: τα είδη κατανέμονται στις επιμέρους σκηνές με τρόπο τόσο ευρηματικό ώστε να μην δίνεται η αίσθηση του ετερόκλητου.

Στο άρτιο αποτέλεσμα συνέβαλε και η ποικιλία των μουσικών «δρόμων» που πλαισίωσαν όλη την γκάμα των συναισθηματικών καταστάσεων και την ιδιοσυγκρασιακή ιδιαιτερότητα κάθε ήρωα: από κιθαριστική ροκ έως ποπ, από ελαφρολαϊκό έως σκυλάδικο καψουροτράγουδο, από κλασική άρια όπερας έως πανκ, από δημώδες έως παρωδία μιούζικαλ τύπου Μπρόντγουεϊ, όλα συστεγάστηκαν σε ένα μεταμοντέρνο συνθετικό παζλ που –σύμφωνα με τις δηλώσεις της καλλιτεχνικής διευθύντριας κυρίας Αφροδίτης Παναγιωτάκου– «δεν είναι όπερα, ούτε ακαδημαϊκό λυρικό τραγούδι», θα μπορούσε όμως κανείς με βεβαιότητα να το ορίσει ως μια αντιπρόταση δομημένη πάνω σε φόρμες παρώδησης του κάθε είδους χωριστά: τα είδη κατανέμονται στις επιμέρους σκηνές με τρόπο τόσο ευρηματικό ώστε να μην δίνεται η αίσθηση του ετερόκλητου.

SpirtokoutoThree.width 728
Γιάννης Οικονομίδης (αρ.), Γιάννης Νιάρρος (κέντρο), Αλέξανδρος Λιβιτσάνος (δεξ.) – Φωτογραφίες: Άρης Ντίνος, Δομνίκη Μητροπούλου, Πάνος Κέφαλος. 
 

Αν ο κινηματογραφικός κόσμος όντως προσέλαβε και κατέγραψε το «στιλ Οικονομίδη» ως ρηξικέλευθο, τότε και ο θεατρικός κόσμος πρέπει να παραδεχτεί ότι το τολμηρό εγχείρημα των Νιάρρου-Λιβιτσάνου εγκαινίασε μια νέα εποχή για το ελληνικό μουσικό θέατρο: με εφαλτήριο ένα γερά δομημένο σενάριο, που αντλεί τη στιβαρότητά του από την οδυνηρή συνθήκη της ελληνικής μικροαστικής οικογένειας και καταγράφει τον συγκρουσιακό ιστό των καθημερινών ανθρώπινων σχέσεων χωρίς μελοδραματισμό και με απόλυτη ωμότητα, οι δύο νέοι δημιουργοί διασταύρωσαν το όραμά τους και παρήγαγαν ένα ευρύτερο πλαίσιο, διάνοιξαν έναν νέο παραστασιακό ορίζοντα, στα πλαίσια του οποίου κατέθεσαν μια τολμηρή σκηνική πρόταση, μια καινοτόμο μουσικοχορευτική εκδοχή της παλιάς, καλής συνταγής που, συνυπολογιζομένων όλων των παραπάνω, την πήγε ένα βήμα παραπέρα...


 Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Τα σπλάχνα» (εκδ. Κριτική). 

Spirtokouto poster 1080x1350.width 728INFO
Σπιρτόκουτο: The Musical - Πόλεμος σε τέσσερις τοίχους
Βασισμένο στην ταινία του Γιάννη Οικονομίδη
Μουσική: Γιάννης Νιάρρος, Αλέξανδρος Λιβιτσάνος
Λιμπρέτο: Γιάννης Οικονομίδης, Δώρης Αυγερινόπουλος 
Σκηνοθεσία - Στίχοι: Γιάννη Νιάρρος 
Χορογραφίες: Γιώτα Καλλιμάνη 
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Γιάννης Οικονομίδης
Καλλιτεχνική Επιμέλεια για τη Στέγη: Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Ενορχήστρωση και μουσική διεύθυνση: Αλέξανδρος Λιβιτσάνος
Σκηνικό: Εύα Γουλάκου
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Ηχοληψία: Γιάννης Λαμπρόπουλος
Σχεδιασμός ήχου: Μανώλης Μανουσάκης 
Φωνητική διδασκαλία: Μαργαρίτα Παπαδημητρίου
Συνεργάτες μουσικής δραματουργίας: Γιώργος Κουτλής και Βασίλης Μαγουλιώτης
 
Ηθοποιοί-Ερμηνευτές: Γιάννης Αναστασάκης, Αγορίτσα Οικονόμου, Μάριος Σαραντίδης, Γιώργος Κατσής, Αποστόλης Ψυχράμης, Νάνσυ Σιδέρη, Δάφνη Δαυίδ, Βασίλης Δημακόπουλος, Δανάη Μουτσοπούλου, Eλένη Μπούκλη, Θεοδοσία Σαββάκη.
 
Μουσικοί: Σοφία Ευκλείδου (τσέλο), Δημήτρης Κλωνής (ντραμς), Αλέξανδρος Λιβιτσάνος (πλήκτρα), Γιώργος Μπουλντής (μπάσο), Σπύρος Nίκας (σαξόφωνο), Βασίλης Παναγιωτόπουλος (τρομπόνι), Γιάννης Παπαδόπουλος (πιάνο), Kώστας Σαπούνης (τρομπέτα), Δημήτρης Στασινός (κιθάρα).

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αναστασία Στυλιανίδη
Β' βοηθός σκηνοθέτη: Ισαβέλλα Κασιμάτη
Βοηθός ενορχηστρωτής: Γιώργος Καρούμπαλος
Βοηθός σχεδιαστή ήχου: Κώστας Στυλιανού
Βοηθός ηχολήπτη: Βασίλης Αλεξόπουλος
Βοηθός μουσικής συνοδείας: Βάσω Καριώτη
Βοηθός σκηνογράφου: Έλλη Παπαδάκη
Βοηθοί ενδυματολόγου: Αλεξάνδρα Ντελιθέου, Βασιλική Σουρρή
Κατασκευή σκηνικού: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος
Βοηθός κατασκευών: Nathan Carrey
Τεχνικός συντονιστής παραγωγής: Νίκος Χαραλαμπίδης
Εκτέλεση παραγωγής: Polyplanity productions / Γιολάντα Μαρκοπούλου και Βίκυ Στρατάκη
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο θείος Βάνιας», «Μια άλλη Θήβα», «Σεροτονίνη»: Τρεις έξοχες παραστάσεις που παίζονται αυτές τις μέρες

«Ο θείος Βάνιας», «Μια άλλη Θήβα», «Σεροτονίνη»: Τρεις έξοχες παραστάσεις που παίζονται αυτές τις μέρες

Τρεις έξοχες παραστάσεις, οι οποίες θα παρουσιάζονται μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου. «Ο θείος Βάνιας» (σκην. Δημήτρη Καραντζά) στο θέατρο Προσκήνιο, «Μια άλλη Θήβα» (σκην. Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου) στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και «Σεροτονίνη» (σκην. Δημήτρη Αγαρτζίδη, Δέσποινας Αναστάσογλου) σ...

 «Solaris», «Βασίλισσα χωρίς φτερά» και «Ελευθερία εις θάνατον»: Τρεις αξιόλογες πολιτικές παραστάσεις του φθινοπώρου

«Solaris», «Βασίλισσα χωρίς φτερά» και «Ελευθερία εις θάνατον»: Τρεις αξιόλογες πολιτικές παραστάσεις του φθινοπώρου

Τρεις θεατρικές παραστάσεις προβάλλουν σαφείς πολιτικές τοποθετήσεις, υπερβαίνοντας την τρέχουσα επικαιρότητα. «Solaris», σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή, «Βασίλισσα χωρίς φτερά», σε σκηνοθεσία Μαρίας Γοργία και «Ελευθερία εις θάνατον» σε σκηνοθεσία Ηλέκτρας Ελληνικιώτη.

...
«Το στρίψιμο της βίδας Reloaded...» με τον Μάριο Ιορδάνου και τη Σοφία Καζαντζιάν

«Το στρίψιμο της βίδας Reloaded...» με τον Μάριο Ιορδάνου και τη Σοφία Καζαντζιάν

Ο Μάριος Ιορδάνου και η Σοφία Καζαντζιάν μεταφέρουν επί σκηνής μία τολμηρή θεατρική εκδοχή του αριστουργήματος του Henry James «Το στρίψιμο της βίδας», από 9 Νοεμβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, στο Θέατρο Eliart.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Παρουσίαση του βιβλίου «Πολεμικό Ναυτικό – Ιστορία & Τέχνη» του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

Παρουσίαση του βιβλίου «Πολεμικό Ναυτικό – Ιστορία & Τέχνη» του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, παρουσιάζει την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 19.00, την τελευταία του έκδοση «Πολεμικό Ναυτικό – Ιστορία & Τέχνη». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στον χώρο του Μεγάρου της Παλιάς Βουλής, Σταδίου 13. Στην κεντρική εικόνα, το Θωρηκτό Αβέρωφ, ζωγ...

Ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νέος νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα

Ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νέος νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα

Θετική εξέλιξη για τον κλάδο του βιβλίου και για τα πνευματικά δικαιώματα στη χώρα μας. 

Επιμέλεια: Book Press

Στις 22 Νοεμβρίου ψηφίσθηκε από τη Βουλή ο νόμος 4996/2022 για τα πνευματικά δικαιώματα, ο οποίος ενσωματώνει τις Οδηγίες (ΕΕ) 789/...

Η Εταιρεία Συγγραφέων δίνει βραβεία και υποδέχεται τα νέα μέλη της στο Μέγαρο Μουσικής

Η Εταιρεία Συγγραφέων δίνει βραβεία και υποδέχεται τα νέα μέλη της στο Μέγαρο Μουσικής

Η Εταιρεία Συγγραφέων διοργανώνει την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2022, στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) την τελετή απονομής των Βραβείων 2022 της Εταιρείας Συγγραφέων. Στην ίδια εκδήλωση η Εταιρεία θα καλωσορίσει τα νέα μέλη της και θα παρουσιάσει το Ημερολόγιό της για το 2023 με ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ελίζαμπεθ Φιντς» του Τζούλιαν Μπαρνς (προδημοσίευση)

«Ελίζαμπεθ Φιντς» του Τζούλιαν Μπαρνς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Τζούλιαν Μπαρνς [Julian Barnes] «Ελίζαμπεθ Φιντς» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στεκόταν μπροστά μας χωρίς ση...

«Η πλάνη του Γκαίτε» του Κώστα Κουτσουρέλη (προδημοσίευση)

«Η πλάνη του Γκαίτε» του Κώστα Κουτσουρέλη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την ανθολογία κειμένων του Κώστα Κουτσουρέλη «Η Πλάνη του Γκαίτε – Για μια κριτική του μεταφραστικού λόγου», που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Δεν αληθε...

«Ο πραγματικός Χόκινγκ» του Τσαρλς Σέιφ (προδημοσίευση)

«Ο πραγματικός Χόκινγκ» του Τσαρλς Σέιφ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Τσαρλς Σέιφ [Charles Seife] «Ο πραγματικός Χόκινγκ – Κατασκευάζοντας έναν διάσημο επιστήμονα» (μτφρ. Ανδρέας Μιχαηλίδης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 28 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα για το νέο σας βιβλίο;» – 16 Έλληνες συγγραφείς απαντούν

«Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα για το νέο σας βιβλίο;» – 16 Έλληνες συγγραφείς απαντούν

Δεκαέξι συγγραφείς γράφουν για την πρώτη ιδέα, το θεμελιακό αίτημα, το αρχικό ερέθισμα του νέου τους βιβλίου.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κώστας Ακρίβος: «Ανδρωμάχη» (Μεταίχμιο)

...

 Τα βιβλία του φθινοπώρου: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, δοκιμίων και μελετών. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τρεις «γεμάτοι» μήνες μένουν μέχρι και το τέλος αυτής της χρονιάς και οι εκδοτικοί οίκοι β...

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: 15 βιβλία που ξεχωρίζουν

100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: 15 βιβλία που ξεχωρίζουν

100 χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις μέρες από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πολλές και ενδιαφέρουσες εκδόσεις έχουν εμπλουτίσει φέτος τη σχετική βιβλιογραφία. Επιλέξαμε 15 πρόσφατες ή και παλιότερες, που αφορούν βιβλία μη μυθοπλαστικά. Καλύπτουν, πιστεύουμε, μια σφαιρική θέαση των όσων προηγήθηκαν, των γεγονότων του Σ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

10 Νοεμβρίου 2022 ΕΠΩΝΥΜΩΣ

«Γράφε για όσα ξέρεις»: Δεκατέσσερις Έλληνες λογοτέχνες αποτιμούν την πιο διάσημη συγγραφική συμβουλή

Δεκατέσσερις Έλληνες λογοτέχνες μιλούν για τη χιλιοειπωμένη συμβουλή που παροτρύνει τους άπειρους δημιουργούς να βασιστούν στα βιώματα και στις εμπειρίες τους, στην καθ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

07 Ιανουαρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2021

Φέτος περιμέναμε την εκπνοή της χρονιάς πριν συντάξουμε την καθιερωμένη μας πια λίστα με τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία της χρονιάς. Ο λόγος είναι ότι τούτες τις Γιορτέ

ΦΑΚΕΛΟΙ