Spirtokouto The MusicalAndreas Simopoulos.width 728

Για την παράσταση «Σπιρτόκουτο: The Musical – Πόλεμος σε τέσσερις τοίχους», βασισμένη στην ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νιάρρου, η οποία παρουσιάζεται στη Στέγη έως τις 30 Δεκεμβρίου 2022. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση από προχθές ξεκίνησε ένα δίμηνο κυριαρχίας της πολυέξοδης και πολυπρισματικής μουσικής εκδοχής του σεναρίου «Σπιρτόκουτο» που πριν από είκοσι χρόνια παρήγαγε την ομώνυμη ταινία του Γιάννη Οικονομίδη. Η συνεργασία, μουσική και συγγραφική, του Γιάννη Νιάρρου με τον Αλέξανδρο Λιβιτσάνο αξιοποιεί το προϋπάρχον σενάριο, ενώ ο Γιάννης Οικονομίδης συνεργάζεται στο λιμπρέτο με τον Δώρη Αυγερινόπουλο και τον κύριο Νιάρρο, παράγοντας ένα κείμενο που συμβαδίζει απόλυτα με τις ποικίλες μουσικές επιλογές του Αλέξανδρου Λιβιτσάνου. Αυτό συμπληρώνεται από τις άρτιες χορογραφικές συνθέσεις της Γιώτας Καλλιμάνη και τους εξαιρετικούς φωτισμούς του Νίκου Βλασόπουλου, το άρτιο σκηνικό της Εύας Γουλάκου και τα ευφάνταστα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη. Η απλή αλλά ουσιαστική υπόθεση διαδραματίζεται μια ζεστή μέρα του Αυγούστου σε ένα διαμέρισμα του Κορυδαλλού με μικροαστική, ασφυκτική επίπλωση, χαλασμένο ερ κοντίσιον, ανεμιστήρα και ένα πιάνο (ουσιαστικό για τη συγκεκριμένη μουσική παράσταση) που διαδραματίζει τόσο τον ρόλο του γραφείου με τα τιμολόγια, όσο και της μουσικής εξέδρας.

[...] με το χιούμορ και την ευελιξία της θραύει τον καθωσπρεπισμό της ελληνικής δραματουργίας και του τηλεοπτικού λεξιλογίου.

Το υπερφιλόδοξο εγχείρημα περιλαμβάνει λιμπρέτο γεμάτο βωμολοχίες και υπόθεση κάθε άλλο παρά λυρική. Η μουσική αφήγηση ακολουθεί θεματολογικά το σενάριο της εικοσάχρονης ταινίας, σαρκάζει τα αμετακίνητα κλισέ (γλωσσικά, ιδιοσυγκρασιακά και πολιτικά) της ελληνικής οικογένειας, συνδυάζει πολλές υφολογικές αποκλίσεις και με το χιούμορ και την ευελιξία της θραύει τον καθωσπρεπισμό της ελληνικής δραματουργίας και του τηλεοπτικού λεξιλογίου. Ο Γιάννης Αναστασάκης έχει το δέμας, τη φωνή και τις υποκριτικές δυνατότητες ώστε ν' αποτελέσει άξιο διάδοχο του Λίτση (του κινηματογραφικού του προκατόχου), στον ρόλο του Δημήτρη, ενός φαλλοκράτη, φωνακλά, μονίμως τσαντισμένου και βωμολόχου padre padrone του Κορυδαλλού, ο οποίος τρέφει φρούδες ελπίδες για επιχειρηματική αναβάθμιση, καθώς από απλός καφετζής ονειρεύεται να προβιβαστεί σε ιδιοκτήτη πολυτελούς ρεστοράν. Πρόκειται για το φάσμα μιας Ελλάδας πολύ παρεμφερούς με τη σημερινή, με τη διαφορά ότι τότε, λίγο πριν από τη «μεγαλη αρπαχτη» των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, επικρατούσε η αισθητική και ο οραματισμός του «πιάσαμε την καλή», ενώ ακόμη ζούσαμε στον απόηχο του millenium και πέφταμε θύματα της παγίδας του Χρηματιστηρίου.

«Φτιάξτο το μπουρδέλο»

Αντίποδάς του ως χαρακτήρας είναι ο κουνιάδος και συνεταίρος του, που τον υποδύεται ο βαρύτονος Μάριος Σαραντίδης, με μεγάλο σκηνικό εκτόπισμα και πάγια διαφωνία ως προς το επιχειρηματικό «άνοιγμα» που οραματιζεται ο πατέρας της οικογένειας και της επιχείρησης (που, λίγο ως πολύ, γίνονται αντιληπτές ως μια έννοια). Με την εκκίνηση του έργου, η αντιδικία των δύο ανδρών εκδηλώνεται με την εμβληματική φράση «Φτιάξτο το μπουρδέλο» (στην εν λόγω παράσταση μια μουσική φράση) που κατά την καλλιτεχνική διευθύντρια κυρία Αφροδίτη Παναγιωτάκου, συνοψίζει ως μότο την αδιέξοδη, στάσιμη κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας.

Η Αγορίτσα Οικονόμου φιλοτεχνεί με αισθησιασμό και σκληρότητα την περσόνα της (υποτίθεται) υποταγμένης συζύγου, μια κουβέντα της οποίας αρκεί για να ανατρέψει τις σαθρές βεβαιότητες περί πατρικής εξουσίας (και πατρότητας) και την επισφαλή πατριαρχική εξουσία του Δημήτρη στο σπίτι. Ο Γιώργος Κατσής είναι το διπλότυπο του ακυρωμένου, ματαιωμένου, ευνουχισμένου αρσενικού, υποδυόμενος τον ρόλο του γιου, που φαντασιώνεται μια φαλλικότητα κάθε άλλο παρά υπαρκτή σε ένα ξεκαρδιστικό σολιστικό ρεσιτάλ τραγουδιού, χορού και εξευτελιστικού στριπτήζ υπό ραπ και πανκ ήχους. Αντίστροφα, η Ελένη Μπούκλη αποδύεται στην απομάγευση της αισθητικής του αμερικανικού μιούζικαλ στιλ Μπρόντγουεϊ, υποδυόμενη τον ρόλο της φιλενάδας του.

Spirtokouto TheMusical 03

Ο Αποστόλης Ψυχράμης πολύ πειστικός στον ρόλο του υπαλλήλου της καφετέριας που δεν ξέρει πώς να χειριστεί την εγκυμοσύνη της αλβανίδας ερωμένης του («Τι θα κάνεις με τη Λίντα, Βαγγέλη;»), η Νάνσυ Σιδέρη στον ρόλο της κόρης που μισεί μια συνομήλική της και την περιλούζει με κοσμητικά επίθετα, η Δάφνη Δαυίδ συγκλονιστική και ιδιαίτερα κωμική στον ρόλο της θεούσας, παραμελημένης θείας που φιλοξενείται στο σπίτι και προσπαθεί να συμβιβάσει τα διεστώτα, ενώ στον ρόλο του Χορού των γειτόνων οι Βασίλης Δημακόπουλος, Δανάη Μουτσοπούλου και Θεοδοσία Σαββάκη αναλαμβάνουν δύσκολους ερμηνευτικούς και χορευτικούς ρόλους, τη συνοδεία ζωντανών επί σκηνής μουσικών (και του ίδιου του συνθέτη).

Spirtokouto TheMusical 01

Η παράσταση διακρίνεται για την κατάτμηση σε σκηνές, καθεμιά από τις οποίες έχει έναν πρωταγωνιστικό χαρακτήρα που έρχεται σε κατάφωρη σύγκρουση/διαφωνία με έναν άλλον, ενώ η αντιδικία κορυφώνεται λεκτικά σε κανονική κήρυξη πολέμου εντος οικίας, με εκτράχυνση των συναισθημάτων και εκχυδαϊσμό του λεξιλογίου. Οι δυσκολίες στην επιλογή της μουσικής υπόκρουσης όλως περιέργως δεν παρήγαγαν αντιφατικό αποτέλεσμα: αντιθέτως, η σκληρότητα των μουσικών φράσεων, ο καθοριστικός ρολος των κρουστών και η εξαίρετη ενορχήστρωση, σε συνδυασμό με την άρτια κινησιολογία, έδιναν σε όλες τις σκηνές την αίσθηση της πρωτοτυπίας και ανέδιδαν ένα πρωτοφανές άρωμα έμπνευσης και συνθετικής καινοτομίας.

[...] θα μπορούσε όμως κανείς με βεβαιότητα να το ορίσει ως μια αντιπρόταση δομημένη πάνω σε φόρμες παρώδησης του κάθε είδους χωριστά: τα είδη κατανέμονται στις επιμέρους σκηνές με τρόπο τόσο ευρηματικό ώστε να μην δίνεται η αίσθηση του ετερόκλητου.

Στο άρτιο αποτέλεσμα συνέβαλε και η ποικιλία των μουσικών «δρόμων» που πλαισίωσαν όλη την γκάμα των συναισθηματικών καταστάσεων και την ιδιοσυγκρασιακή ιδιαιτερότητα κάθε ήρωα: από κιθαριστική ροκ έως ποπ, από ελαφρολαϊκό έως σκυλάδικο καψουροτράγουδο, από κλασική άρια όπερας έως πανκ, από δημώδες έως παρωδία μιούζικαλ τύπου Μπρόντγουεϊ, όλα συστεγάστηκαν σε ένα μεταμοντέρνο συνθετικό παζλ που –σύμφωνα με τις δηλώσεις της καλλιτεχνικής διευθύντριας κυρίας Αφροδίτης Παναγιωτάκου– «δεν είναι όπερα, ούτε ακαδημαϊκό λυρικό τραγούδι», θα μπορούσε όμως κανείς με βεβαιότητα να το ορίσει ως μια αντιπρόταση δομημένη πάνω σε φόρμες παρώδησης του κάθε είδους χωριστά: τα είδη κατανέμονται στις επιμέρους σκηνές με τρόπο τόσο ευρηματικό ώστε να μην δίνεται η αίσθηση του ετερόκλητου.

SpirtokoutoThree.width 728
Γιάννης Οικονομίδης (αρ.), Γιάννης Νιάρρος (κέντρο), Αλέξανδρος Λιβιτσάνος (δεξ.) – Φωτογραφίες: Άρης Ντίνος, Δομνίκη Μητροπούλου, Πάνος Κέφαλος. 
 

Αν ο κινηματογραφικός κόσμος όντως προσέλαβε και κατέγραψε το «στιλ Οικονομίδη» ως ρηξικέλευθο, τότε και ο θεατρικός κόσμος πρέπει να παραδεχτεί ότι το τολμηρό εγχείρημα των Νιάρρου-Λιβιτσάνου εγκαινίασε μια νέα εποχή για το ελληνικό μουσικό θέατρο: με εφαλτήριο ένα γερά δομημένο σενάριο, που αντλεί τη στιβαρότητά του από την οδυνηρή συνθήκη της ελληνικής μικροαστικής οικογένειας και καταγράφει τον συγκρουσιακό ιστό των καθημερινών ανθρώπινων σχέσεων χωρίς μελοδραματισμό και με απόλυτη ωμότητα, οι δύο νέοι δημιουργοί διασταύρωσαν το όραμά τους και παρήγαγαν ένα ευρύτερο πλαίσιο, διάνοιξαν έναν νέο παραστασιακό ορίζοντα, στα πλαίσια του οποίου κατέθεσαν μια τολμηρή σκηνική πρόταση, μια καινοτόμο μουσικοχορευτική εκδοχή της παλιάς, καλής συνταγής που, συνυπολογιζομένων όλων των παραπάνω, την πήγε ένα βήμα παραπέρα...


 Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Τα σπλάχνα» (εκδ. Κριτική). 

Spirtokouto poster 1080x1350.width 728INFO
Σπιρτόκουτο: The Musical - Πόλεμος σε τέσσερις τοίχους
Βασισμένο στην ταινία του Γιάννη Οικονομίδη
Μουσική: Γιάννης Νιάρρος, Αλέξανδρος Λιβιτσάνος
Λιμπρέτο: Γιάννης Οικονομίδης, Δώρης Αυγερινόπουλος 
Σκηνοθεσία - Στίχοι: Γιάννη Νιάρρος 
Χορογραφίες: Γιώτα Καλλιμάνη 
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Γιάννης Οικονομίδης
Καλλιτεχνική Επιμέλεια για τη Στέγη: Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Ενορχήστρωση και μουσική διεύθυνση: Αλέξανδρος Λιβιτσάνος
Σκηνικό: Εύα Γουλάκου
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Ηχοληψία: Γιάννης Λαμπρόπουλος
Σχεδιασμός ήχου: Μανώλης Μανουσάκης 
Φωνητική διδασκαλία: Μαργαρίτα Παπαδημητρίου
Συνεργάτες μουσικής δραματουργίας: Γιώργος Κουτλής και Βασίλης Μαγουλιώτης
 
Ηθοποιοί-Ερμηνευτές: Γιάννης Αναστασάκης, Αγορίτσα Οικονόμου, Μάριος Σαραντίδης, Γιώργος Κατσής, Αποστόλης Ψυχράμης, Νάνσυ Σιδέρη, Δάφνη Δαυίδ, Βασίλης Δημακόπουλος, Δανάη Μουτσοπούλου, Eλένη Μπούκλη, Θεοδοσία Σαββάκη.
 
Μουσικοί: Σοφία Ευκλείδου (τσέλο), Δημήτρης Κλωνής (ντραμς), Αλέξανδρος Λιβιτσάνος (πλήκτρα), Γιώργος Μπουλντής (μπάσο), Σπύρος Nίκας (σαξόφωνο), Βασίλης Παναγιωτόπουλος (τρομπόνι), Γιάννης Παπαδόπουλος (πιάνο), Kώστας Σαπούνης (τρομπέτα), Δημήτρης Στασινός (κιθάρα).

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αναστασία Στυλιανίδη
Β' βοηθός σκηνοθέτη: Ισαβέλλα Κασιμάτη
Βοηθός ενορχηστρωτής: Γιώργος Καρούμπαλος
Βοηθός σχεδιαστή ήχου: Κώστας Στυλιανού
Βοηθός ηχολήπτη: Βασίλης Αλεξόπουλος
Βοηθός μουσικής συνοδείας: Βάσω Καριώτη
Βοηθός σκηνογράφου: Έλλη Παπαδάκη
Βοηθοί ενδυματολόγου: Αλεξάνδρα Ντελιθέου, Βασιλική Σουρρή
Κατασκευή σκηνικού: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος
Βοηθός κατασκευών: Nathan Carrey
Τεχνικός συντονιστής παραγωγής: Νίκος Χαραλαμπίδης
Εκτέλεση παραγωγής: Polyplanity productions / Γιολάντα Μαρκοπούλου και Βίκυ Στρατάκη
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τα σκυλιά» του Ανέστη Αζά στο Φεστιβάλ Αθηνών (κριτική)

«Τα σκυλιά» του Ανέστη Αζά στο Φεστιβάλ Αθηνών (κριτική)

Για την παράσταση «Τα σκυλιά» σε σκηνοθεσία του Ανέστη Αζά, η οποία παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Ένα project που δικαιώνει το ελληνικό ρεπερτόριο του Φεστιβάλ Αθηνών είναι «Τα σκυλιά» του Ανέστη Αζά...

Επίδαυρος: «Πλούτος» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα (κριτική)

Επίδαυρος: «Πλούτος» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα (κριτική)

Για την παράσταση του Κρατικού Θέατρο Βορείου Ελλάδος «Πλούτος» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα, η οποία παρουσιάστηκε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στις 19 & 20 Ιουλίου.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το 388 π.Χ. με τον «Πλούτο» ο Αρ...

«Ετυμολογίες» του Ευθύμη Φιλίππου και της Αγγελικής Παπούλια στο Φεστιβάλ Αθηνών (κριτική)

«Ετυμολογίες» του Ευθύμη Φιλίππου και της Αγγελικής Παπούλια στο Φεστιβάλ Αθηνών (κριτική)

Για την παράσταση «Ετυμολογίες» σε κείμενο του Ευθύμη Φιλίππου και σκηνοθεσία του Ευθύμη Φιλίππου και της Αγγελικής Παπούλια, η οποία θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής για 4 ακόμη παραστάσεις (20, 21 –δύο παραστάσεις–, 22 Ιουλίου).

Γράφει ο ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Η Εύα Καραϊτίδη, εκδότρια της Εστίας, έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Η Εύα Καραϊτίδη, εκδότρια της Εστίας, έρχεται στο Υπόγειο

Στο 48ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με την εκδότρια της Εστίας, Εύα Καραϊτίδη. Η συζήτηση θα μεταδοθεί, την Πέμπτη, 25 Ιουλίου, στις 7.00μμ.

Επιμέλεια: Book Press

...
Επιστρέφει τον Νοέμβρη η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού

Επιστρέφει τον Νοέμβρη η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού

Αναβαθμισμένη, πλουσιότερη, υποσχόμενη και με πολλές εκπλήξεις θα είναι φέτος η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού, η οποία επιστρέφει για τρίτη χρονιά στους Χαρουπόμυλους Λαντίτη, από τις 22 μέχρι τις 24 Νοεμβρίου 2024.

Επιμέλεια: Book Press

Όπως δηλώνουν...

Καλοκαίρι 2024: Γκουρογιάννης, Βανς, Κουτσί – Τρία επίκαιρα μυθιστορήματα

Καλοκαίρι 2024: Γκουρογιάννης, Βανς, Κουτσί – Τρία επίκαιρα μυθιστορήματα

Τρία μυθιστορήματα που εφάπτονται με σημαντικές πλευρές της πραγματικότητας αυτού του δύσκολου καλοκαιριού. Κύπρος, αμερικανικές εκλογές, Παλαιστίνη. Τρία μυθιστορήματα που μας βοηθούν να εμβαθύνουμε σε μεγάλα γεγονότα, χωρίς να μας περιορίζουν σε αυτά.

Γράφει ο Κ.Β. Κατσ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του επίμετρου του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, από το μυθιστόρημα του Τζον Απντάικ [John Updike] «Ο λαγός έχει λεφτά» (μτφρ. Πάνος Τομαράς), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουλίου από τις εκδόσεις Οξύ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Μεγάλη Αμερικανική βόλτα τε...

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 
Χρήστου Β. Μασσαλά «Σκάβοντας εντός», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ξύπνησε μέσα μου η επιθ...

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] «Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» (μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Τόπος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους Νιου Γιορκ Τάιμς – Μεθοδολογία, σχόλια, διακρίσεις, τα 20 πρώτα

Τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα, όπως ψηφίστηκαν από 503 μυθιστοριογράφους, συγγραφείς μη μυθοπλαστικών έργων, ποιητές, κριτικούς και άλλους βιβλιόφιλους – με την επιμέλεια των συντακτων του Book Review των Νew Υork Τimes. Έκπληξη; Οι γυναίκες συγγραφείς είναι, οριακά, περισσότερες από τους άντρες. 

...
50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

Στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον Αττίλα Ι που αποτέλεσε την πρώτη πράξη της κυπριακής τραγωδίας. Επιλέγουμε πέντε μυθιστορήματα που εξετάζουν τα επίχειρα της Ιστορίας μέσα από το πρίσμα προσωπικών καταστροφών. Εικόνα στο κέντρο του άρθρου: © Doros Partasides. 

...
Θρίλερ στην καρδιά του καλοκαιριού: 13 μυθιστορήματα που ανεβάζουν την αδρεναλίνη

Θρίλερ στην καρδιά του καλοκαιριού: 13 μυθιστορήματα που ανεβάζουν την αδρεναλίνη

Σίριαλ κίλερς, πτώματα που ξεθάβονται τυχαία, ένοχα μυστικά που έρχονται από το παρελθόν, βία και αγωνία στο έπακρο. Επιλέγουμε 13 θρίλερ για τις καυτές ημέρες και νύχτες του καλοκαιριού. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ