Spirtokouto The MusicalAndreas Simopoulos.width 728

Για την παράσταση «Σπιρτόκουτο: The Musical – Πόλεμος σε τέσσερις τοίχους», βασισμένη στην ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νιάρρου, η οποία παρουσιάζεται στη Στέγη έως τις 30 Δεκεμβρίου 2022. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση από προχθές ξεκίνησε ένα δίμηνο κυριαρχίας της πολυέξοδης και πολυπρισματικής μουσικής εκδοχής του σεναρίου «Σπιρτόκουτο» που πριν από είκοσι χρόνια παρήγαγε την ομώνυμη ταινία του Γιάννη Οικονομίδη. Η συνεργασία, μουσική και συγγραφική, του Γιάννη Νιάρρου με τον Αλέξανδρο Λιβιτσάνο αξιοποιεί το προϋπάρχον σενάριο, ενώ ο Γιάννης Οικονομίδης συνεργάζεται στο λιμπρέτο με τον Δώρη Αυγερινόπουλο και τον κύριο Νιάρρο, παράγοντας ένα κείμενο που συμβαδίζει απόλυτα με τις ποικίλες μουσικές επιλογές του Αλέξανδρου Λιβιτσάνου. Αυτό συμπληρώνεται από τις άρτιες χορογραφικές συνθέσεις της Γιώτας Καλλιμάνη και τους εξαιρετικούς φωτισμούς του Νίκου Βλασόπουλου, το άρτιο σκηνικό της Εύας Γουλάκου και τα ευφάνταστα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη. Η απλή αλλά ουσιαστική υπόθεση διαδραματίζεται μια ζεστή μέρα του Αυγούστου σε ένα διαμέρισμα του Κορυδαλλού με μικροαστική, ασφυκτική επίπλωση, χαλασμένο ερ κοντίσιον, ανεμιστήρα και ένα πιάνο (ουσιαστικό για τη συγκεκριμένη μουσική παράσταση) που διαδραματίζει τόσο τον ρόλο του γραφείου με τα τιμολόγια, όσο και της μουσικής εξέδρας.

[...] με το χιούμορ και την ευελιξία της θραύει τον καθωσπρεπισμό της ελληνικής δραματουργίας και του τηλεοπτικού λεξιλογίου.

Το υπερφιλόδοξο εγχείρημα περιλαμβάνει λιμπρέτο γεμάτο βωμολοχίες και υπόθεση κάθε άλλο παρά λυρική. Η μουσική αφήγηση ακολουθεί θεματολογικά το σενάριο της εικοσάχρονης ταινίας, σαρκάζει τα αμετακίνητα κλισέ (γλωσσικά, ιδιοσυγκρασιακά και πολιτικά) της ελληνικής οικογένειας, συνδυάζει πολλές υφολογικές αποκλίσεις και με το χιούμορ και την ευελιξία της θραύει τον καθωσπρεπισμό της ελληνικής δραματουργίας και του τηλεοπτικού λεξιλογίου. Ο Γιάννης Αναστασάκης έχει το δέμας, τη φωνή και τις υποκριτικές δυνατότητες ώστε ν' αποτελέσει άξιο διάδοχο του Λίτση (του κινηματογραφικού του προκατόχου), στον ρόλο του Δημήτρη, ενός φαλλοκράτη, φωνακλά, μονίμως τσαντισμένου και βωμολόχου padre padrone του Κορυδαλλού, ο οποίος τρέφει φρούδες ελπίδες για επιχειρηματική αναβάθμιση, καθώς από απλός καφετζής ονειρεύεται να προβιβαστεί σε ιδιοκτήτη πολυτελούς ρεστοράν. Πρόκειται για το φάσμα μιας Ελλάδας πολύ παρεμφερούς με τη σημερινή, με τη διαφορά ότι τότε, λίγο πριν από τη «μεγαλη αρπαχτη» των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, επικρατούσε η αισθητική και ο οραματισμός του «πιάσαμε την καλή», ενώ ακόμη ζούσαμε στον απόηχο του millenium και πέφταμε θύματα της παγίδας του Χρηματιστηρίου.

«Φτιάξτο το μπουρδέλο»

Αντίποδάς του ως χαρακτήρας είναι ο κουνιάδος και συνεταίρος του, που τον υποδύεται ο βαρύτονος Μάριος Σαραντίδης, με μεγάλο σκηνικό εκτόπισμα και πάγια διαφωνία ως προς το επιχειρηματικό «άνοιγμα» που οραματιζεται ο πατέρας της οικογένειας και της επιχείρησης (που, λίγο ως πολύ, γίνονται αντιληπτές ως μια έννοια). Με την εκκίνηση του έργου, η αντιδικία των δύο ανδρών εκδηλώνεται με την εμβληματική φράση «Φτιάξτο το μπουρδέλο» (στην εν λόγω παράσταση μια μουσική φράση) που κατά την καλλιτεχνική διευθύντρια κυρία Αφροδίτη Παναγιωτάκου, συνοψίζει ως μότο την αδιέξοδη, στάσιμη κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας.

Η Αγορίτσα Οικονόμου φιλοτεχνεί με αισθησιασμό και σκληρότητα την περσόνα της (υποτίθεται) υποταγμένης συζύγου, μια κουβέντα της οποίας αρκεί για να ανατρέψει τις σαθρές βεβαιότητες περί πατρικής εξουσίας (και πατρότητας) και την επισφαλή πατριαρχική εξουσία του Δημήτρη στο σπίτι. Ο Γιώργος Κατσής είναι το διπλότυπο του ακυρωμένου, ματαιωμένου, ευνουχισμένου αρσενικού, υποδυόμενος τον ρόλο του γιου, που φαντασιώνεται μια φαλλικότητα κάθε άλλο παρά υπαρκτή σε ένα ξεκαρδιστικό σολιστικό ρεσιτάλ τραγουδιού, χορού και εξευτελιστικού στριπτήζ υπό ραπ και πανκ ήχους. Αντίστροφα, η Ελένη Μπούκλη αποδύεται στην απομάγευση της αισθητικής του αμερικανικού μιούζικαλ στιλ Μπρόντγουεϊ, υποδυόμενη τον ρόλο της φιλενάδας του.

Spirtokouto TheMusical 03

Ο Αποστόλης Ψυχράμης πολύ πειστικός στον ρόλο του υπαλλήλου της καφετέριας που δεν ξέρει πώς να χειριστεί την εγκυμοσύνη της αλβανίδας ερωμένης του («Τι θα κάνεις με τη Λίντα, Βαγγέλη;»), η Νάνσυ Σιδέρη στον ρόλο της κόρης που μισεί μια συνομήλική της και την περιλούζει με κοσμητικά επίθετα, η Δάφνη Δαυίδ συγκλονιστική και ιδιαίτερα κωμική στον ρόλο της θεούσας, παραμελημένης θείας που φιλοξενείται στο σπίτι και προσπαθεί να συμβιβάσει τα διεστώτα, ενώ στον ρόλο του Χορού των γειτόνων οι Βασίλης Δημακόπουλος, Δανάη Μουτσοπούλου και Θεοδοσία Σαββάκη αναλαμβάνουν δύσκολους ερμηνευτικούς και χορευτικούς ρόλους, τη συνοδεία ζωντανών επί σκηνής μουσικών (και του ίδιου του συνθέτη).

Spirtokouto TheMusical 01

Η παράσταση διακρίνεται για την κατάτμηση σε σκηνές, καθεμιά από τις οποίες έχει έναν πρωταγωνιστικό χαρακτήρα που έρχεται σε κατάφωρη σύγκρουση/διαφωνία με έναν άλλον, ενώ η αντιδικία κορυφώνεται λεκτικά σε κανονική κήρυξη πολέμου εντος οικίας, με εκτράχυνση των συναισθημάτων και εκχυδαϊσμό του λεξιλογίου. Οι δυσκολίες στην επιλογή της μουσικής υπόκρουσης όλως περιέργως δεν παρήγαγαν αντιφατικό αποτέλεσμα: αντιθέτως, η σκληρότητα των μουσικών φράσεων, ο καθοριστικός ρολος των κρουστών και η εξαίρετη ενορχήστρωση, σε συνδυασμό με την άρτια κινησιολογία, έδιναν σε όλες τις σκηνές την αίσθηση της πρωτοτυπίας και ανέδιδαν ένα πρωτοφανές άρωμα έμπνευσης και συνθετικής καινοτομίας.

[...] θα μπορούσε όμως κανείς με βεβαιότητα να το ορίσει ως μια αντιπρόταση δομημένη πάνω σε φόρμες παρώδησης του κάθε είδους χωριστά: τα είδη κατανέμονται στις επιμέρους σκηνές με τρόπο τόσο ευρηματικό ώστε να μην δίνεται η αίσθηση του ετερόκλητου.

Στο άρτιο αποτέλεσμα συνέβαλε και η ποικιλία των μουσικών «δρόμων» που πλαισίωσαν όλη την γκάμα των συναισθηματικών καταστάσεων και την ιδιοσυγκρασιακή ιδιαιτερότητα κάθε ήρωα: από κιθαριστική ροκ έως ποπ, από ελαφρολαϊκό έως σκυλάδικο καψουροτράγουδο, από κλασική άρια όπερας έως πανκ, από δημώδες έως παρωδία μιούζικαλ τύπου Μπρόντγουεϊ, όλα συστεγάστηκαν σε ένα μεταμοντέρνο συνθετικό παζλ που –σύμφωνα με τις δηλώσεις της καλλιτεχνικής διευθύντριας κυρίας Αφροδίτης Παναγιωτάκου– «δεν είναι όπερα, ούτε ακαδημαϊκό λυρικό τραγούδι», θα μπορούσε όμως κανείς με βεβαιότητα να το ορίσει ως μια αντιπρόταση δομημένη πάνω σε φόρμες παρώδησης του κάθε είδους χωριστά: τα είδη κατανέμονται στις επιμέρους σκηνές με τρόπο τόσο ευρηματικό ώστε να μην δίνεται η αίσθηση του ετερόκλητου.

SpirtokoutoThree.width 728
Γιάννης Οικονομίδης (αρ.), Γιάννης Νιάρρος (κέντρο), Αλέξανδρος Λιβιτσάνος (δεξ.) – Φωτογραφίες: Άρης Ντίνος, Δομνίκη Μητροπούλου, Πάνος Κέφαλος. 
 

Αν ο κινηματογραφικός κόσμος όντως προσέλαβε και κατέγραψε το «στιλ Οικονομίδη» ως ρηξικέλευθο, τότε και ο θεατρικός κόσμος πρέπει να παραδεχτεί ότι το τολμηρό εγχείρημα των Νιάρρου-Λιβιτσάνου εγκαινίασε μια νέα εποχή για το ελληνικό μουσικό θέατρο: με εφαλτήριο ένα γερά δομημένο σενάριο, που αντλεί τη στιβαρότητά του από την οδυνηρή συνθήκη της ελληνικής μικροαστικής οικογένειας και καταγράφει τον συγκρουσιακό ιστό των καθημερινών ανθρώπινων σχέσεων χωρίς μελοδραματισμό και με απόλυτη ωμότητα, οι δύο νέοι δημιουργοί διασταύρωσαν το όραμά τους και παρήγαγαν ένα ευρύτερο πλαίσιο, διάνοιξαν έναν νέο παραστασιακό ορίζοντα, στα πλαίσια του οποίου κατέθεσαν μια τολμηρή σκηνική πρόταση, μια καινοτόμο μουσικοχορευτική εκδοχή της παλιάς, καλής συνταγής που, συνυπολογιζομένων όλων των παραπάνω, την πήγε ένα βήμα παραπέρα...


 Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Τα σπλάχνα» (εκδ. Κριτική). 

Spirtokouto poster 1080x1350.width 728INFO
Σπιρτόκουτο: The Musical - Πόλεμος σε τέσσερις τοίχους
Βασισμένο στην ταινία του Γιάννη Οικονομίδη
Μουσική: Γιάννης Νιάρρος, Αλέξανδρος Λιβιτσάνος
Λιμπρέτο: Γιάννης Οικονομίδης, Δώρης Αυγερινόπουλος 
Σκηνοθεσία - Στίχοι: Γιάννη Νιάρρος 
Χορογραφίες: Γιώτα Καλλιμάνη 
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Γιάννης Οικονομίδης
Καλλιτεχνική Επιμέλεια για τη Στέγη: Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Ενορχήστρωση και μουσική διεύθυνση: Αλέξανδρος Λιβιτσάνος
Σκηνικό: Εύα Γουλάκου
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Ηχοληψία: Γιάννης Λαμπρόπουλος
Σχεδιασμός ήχου: Μανώλης Μανουσάκης 
Φωνητική διδασκαλία: Μαργαρίτα Παπαδημητρίου
Συνεργάτες μουσικής δραματουργίας: Γιώργος Κουτλής και Βασίλης Μαγουλιώτης
 
Ηθοποιοί-Ερμηνευτές: Γιάννης Αναστασάκης, Αγορίτσα Οικονόμου, Μάριος Σαραντίδης, Γιώργος Κατσής, Αποστόλης Ψυχράμης, Νάνσυ Σιδέρη, Δάφνη Δαυίδ, Βασίλης Δημακόπουλος, Δανάη Μουτσοπούλου, Eλένη Μπούκλη, Θεοδοσία Σαββάκη.
 
Μουσικοί: Σοφία Ευκλείδου (τσέλο), Δημήτρης Κλωνής (ντραμς), Αλέξανδρος Λιβιτσάνος (πλήκτρα), Γιώργος Μπουλντής (μπάσο), Σπύρος Nίκας (σαξόφωνο), Βασίλης Παναγιωτόπουλος (τρομπόνι), Γιάννης Παπαδόπουλος (πιάνο), Kώστας Σαπούνης (τρομπέτα), Δημήτρης Στασινός (κιθάρα).

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αναστασία Στυλιανίδη
Β' βοηθός σκηνοθέτη: Ισαβέλλα Κασιμάτη
Βοηθός ενορχηστρωτής: Γιώργος Καρούμπαλος
Βοηθός σχεδιαστή ήχου: Κώστας Στυλιανού
Βοηθός ηχολήπτη: Βασίλης Αλεξόπουλος
Βοηθός μουσικής συνοδείας: Βάσω Καριώτη
Βοηθός σκηνογράφου: Έλλη Παπαδάκη
Βοηθοί ενδυματολόγου: Αλεξάνδρα Ντελιθέου, Βασιλική Σουρρή
Κατασκευή σκηνικού: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος
Βοηθός κατασκευών: Nathan Carrey
Τεχνικός συντονιστής παραγωγής: Νίκος Χαραλαμπίδης
Εκτέλεση παραγωγής: Polyplanity productions / Γιολάντα Μαρκοπούλου και Βίκυ Στρατάκη
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ψυχολογία Συριανού συζύγου: Χριστίνα» του Εμμανουήλ Ροΐδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη, στο Θέατρο Σταθμός

«Ψυχολογία Συριανού συζύγου: Χριστίνα» του Εμμανουήλ Ροΐδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη, στο Θέατρο Σταθμός

Το έργο «Ψυχολογία Συριανού συζύγου: Χριστίνα», βασισμένο στη νουβέλα του Εμμανουήλ Ροΐδη, ανεβαίνει στο Θέατρο Σταθμός σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη, από 4 Οκτωβρίου έως 29 Νοεμβρίου.

Επιμέλεια: Book Press

Μετά από δύο επι...

Τίλντα Σουίντον, Θεόδωρος Τερζόπουλος, Πάτι Σμιθ & Λένα Πλάτωνος, μεταξύ πολλών άλλων, στο φετινό πρόγραμμα της Στέγης

Τίλντα Σουίντον, Θεόδωρος Τερζόπουλος, Πάτι Σμιθ & Λένα Πλάτωνος, μεταξύ πολλών άλλων, στο φετινό πρόγραμμα της Στέγης

Τίλντα Σουίντον, Θεόδωρος Τερζόπουλος, Πάτι Σμιθ & Λένα Πλάτωνος, μεταξύ πολλών άλλων, κοσμούν το φετινό, πλουσιότατο και άκρως ερεθιστικό, πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. «Και τώρα, τι κάνουμε; Δεν περιμένουμε. Ούτε συνεχίζουμε αμέριμνοι. Μιλάμε και φωνάζουμε για τις πληγές, που πρέπει να τις νιώ...

Με «Το σπίτι» του Δημήτρη Καραντζά ξεκινάει το πρόγραμμα της Στέγης για το φθινόπωρο

Με «Το σπίτι» του Δημήτρη Καραντζά ξεκινάει το πρόγραμμα της Στέγης για το φθινόπωρο

Ο Δημήτρης Καραντζάς επιστρέφει στη Στέγη με μια περφόρμανς–παραβολή για τη βία, τον εθισμό στην εικόνα και την κατάργηση των ψευδαισθήσεων ή, αλλιώς, για την πραγματικότητα που, ό,τι κι αν κάνεις για να την αποφύγεις, αργά ή γρήγορα θα έρθει να σε βρει.

Επιμέλεια: Book Press

Από τις 30 Σεπτεμβρί...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τζο Νέσμπο: «Η κόρη μου δεν εντυπωσιάζεται με τίποτα από όσα κάνω, αλλά όταν της είπα ότι θα γίνω επίτιμος διδάκτωρ στην Αθήνα έμεινε με το στόμα ανοιχτό»

Τζο Νέσμπο: «Η κόρη μου δεν εντυπωσιάζεται με τίποτα από όσα κάνω, αλλά όταν της είπα ότι θα γίνω επίτιμος διδάκτωρ στην Αθήνα έμεινε με το στόμα ανοιχτό»

Ο δημοφιλής συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας Τζο Νέσμπο [Jo Nesbø] αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Επιμέλεια: Ευλαλία Πάνου

...
Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Στο 10ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου, με τον Κώστα Κατσουλάρη θα συνομιλήσει ο συγγραφέας και πανεπιστημιακός Παναγής Παναγιωτόπουλος. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά, την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, στις 7μμ.

Επιμέλεια: Book Press

Βίος ...

«Κάποιοι μήνες της ζωής μου» του Μισέλ Ουελμπέκ – ή πώς να μην αποφεύγεις τις παγίδες της δημοσιότητας (κριτική)

«Κάποιοι μήνες της ζωής μου» του Μισέλ Ουελμπέκ – ή πώς να μην αποφεύγεις τις παγίδες της δημοσιότητας (κριτική)

Για το βιβλίο του Μισέλ Ουελμπέκ [Michel Houellebecq] «Κάποιοι μήνες της ζωής μου» (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Εστία). 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Προβοκάτορας, φίλεχθρος, άνθρωπος που ζει από τις αντιπαραθέσεις και...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Μαργιωρή «Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα», το οποίο κυκλοφορεί στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ήρωες, μίξερ, μανταλάκια, σερβιέτες…» Μέσα στο ...

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Τζορντάνα Λεβίν [Jordanna Levin] «Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά), που θα κυκλοφορήσει στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου του μεταφραστή Γιώργου Ι. Αλλαμανή, στο βιβλίο του Τζον Τέιλορ [John Taylor] «Σκληρός από τρυφερότητα – Ο Έλληνας ποιητής και λαογράφος του άστεως Ηλίας Πετρόπουλος», το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Δίχτυ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Τέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ανανεώνουν τις γνωστές υποκατηγορίες της αστυνομικής λογοτεχνίας. «Η σκοτεινή μούσα» του Άρμιν Έρι, «Ο κώδικας του θησαυρού» της Τζάνις Χάλετ, «Θάνατος ενός ταξιδιώτη» του Ντιντιέ Φασέν και «Η στρατηγική του πεκινουά» του Αλέξις Ραβέλο.

Γράφει η Χίλ...

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Επιλέξαμε και φέτος όχι την εξαντλητική παρουσίαση των νέων εκδόσεων αλλά την στ...

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει η Έμιλι Μπροντέ [Emily Brontë] με τον Χουάν Ρούλφο [Juan Rulfo] και τον εικονιζόμενο Άρη Αλεξάνδρου; Και οι τρεις τους, όπως και πολλοί ακόμα σημαντικοί συγγραφείς, έγραψαν και εξέδωσαν ένα μόνο μυθιστόρημα στη διάρκεια της ζωής τους, που ωστόσο αρκούσε για να τους καθιερώσει στο λογοτεχ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

22 Σεπτεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ