syrano250

Των Λεωνίδα Καλούση, Σμαραγδούλας Κόντε

Το έργο του Εντμόν Ροστάν «Συρανό ντε Μπερζεράκ» έχει γίνει γνωστό στη χώρα μας κυρίως από τις κινηματογραφικές του διασκευές, μια κι ελάχιστοι θα θυμούνται ακόμη την προ εξηντατόσων χρόνων παράσταση του Ροντήρη. Πρόκειται ωστόσο για ένα από τα σημαντικότερα έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου, έστω κι αν η παλιομοδίτικη φόρμα του (έμμετρος στίχος, ρομαντικός ήρωας) μπορεί να παραπλανήσει.

Φέρνοντας στο προσκήνιο ένα ιστορικό πρόσωπο, τον συγγραφέα και εφευρέτη Συρανό ντε Μπερζεράκ, που έζησε τον 17ο αιώνα και πέθανε στα 36 του χρόνια, ο Ροστάν χτίζει έναν συμπαγή και πολυδιάστατο ρομαντικό ήρωα. Υπό αυτή την έννοια, το στοίχημα μιας μη συμβατικής προσέγγισης ενός (υπό τη μορφή της λεπτής παρωδίας, έστω) σύγχρονου έργου ήταν παρακινδυνευμένο και ταυτόχρονα επιτακτικό. 

syrano_afissaΟ Νίκος Καραθάνος, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής, κατάφερε να δώσει το δικό του στίγμα, να προσφέρει μια ανανεωμένη ματιά στο έργο, πατώντας συχνά σε δρόμους ολισθηρούς. Χωρίς φαντεζί σκηνογραφική υποστήριξη, με πολλά μικρά εφευρήματα και επινοήσεις, έστησε μια έξυπνη, σύγχρονη και, το σημαντικότερο, συγκινητική παράσταση που δεν κουράζει ούτε στιγμή – παρά την όχι αμελητέα διάρκειά της. Κρατώντας ως όφειλε τον έμμετρο χαρακτήρα των διαλόγων (κεντρική επιλογή του συγγραφέα, άλλωστε), «κατέβασε» το έργο στην εποχή μας, πλάθοντας έναν Συρανό πιο γήινο, πιο προσιτό, πιο ανθρώπινο – παρά τις υπεράνθρωπες επιδόσεις του στις ερωτικές εξομολογήσεις και στη μάχη. Ομοίως, η Ρωξάνη κατέβηκε κι αυτή μερικά σκαλοπάτια από το ρομαντικό βάθρο της, κι έγινε σημερινή, οικεία, ανεπιτήδευτη.

Η ερμηνεία της Κιτσοπούλου αρχικά ξενίζει, μια και δεν ανταποκρίνεται στην εικόνα της λεπτεπίλεπτης λόγιας Ρωξάνης που είχαμε στο μυαλό μας, όμως τελικά κερδίζει τις εντυπώσεις, «λειώνει» κι αυτή καθώς το έργο οδεύει προς το αποθεωτικό φινάλε. Ο Λούλης, στον μη αβανταδόρικο ρόλο του Κριστιάν στέκεται αξιοπρεπώς, χωρίς να κάνει την έκπληξη, ενώ αντίθετα ο Άγγελος Παπαδημητρίου επιτυγχάνει να σκιάσει στιγμές στιγμές ακόμη και τον Καραθάνο, χαρίζοντας πλήθος λεπτών αποχρώσεων στο ρόλο του Δούκα ντε Γκις. Στις θετικές εκπλήξεις της παράστασης και ο Κοσμάς Φοντούκης ως ζαχαροπλάστης Ραγκενό – ένα ρόλο που η σκηνοθεσία τον εξέλιξε σε αναπάντεχες κατευθύνσεις.

syranoΠολλές πλευρές της παράστασης, όπως η μετάφραση και η έμμετρη απόδοση, οι φωτισμοί, ποικίλες σκηνικές και σκηνογραφικές επιλογές, η διεύθυνση των ηθοποιών, αξίζουν θετικής μνείας. Θα μπορούσε κανείς να διερωτηθεί, ίσως και να στραβομουτσουνιάσει, με άλλες επιμέρους επιλογές (π.χ. υπάρχει μια κάποια υπερβολή στην εμφάνιση, με κάθε ευκαιρία, ημίγυμνων αγοριών στη σκηνή, η Ρωξάνη παραείναι πληθωρική και φωνακλού, το εύρημα της «μαμάς Συρανό» ήταν αχρείαστο και μάλλον ως σκηνοθετική υπερερμηνεία χρεώνεται), ωστόσο εγκαταλείποντας το θέατρο νιώθεις ότι συμμετείχες σε ένα αληθινό, ειλικρινές και εξαιρετικά "κεντημένο" θεατρικό γεγονός που τιμά τους συντελεστές του και το Εθνικό Θέατρο.

Ένας ελέφαντας σαν όλους τους άλλους

Λίγες μέρες νωρίτερα βρεθήκαμε στο χώρο @ Ρούφ, στην παράσταση με τον τίτλο «Ο δικό μας ελέφαντας» σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη. Πρόκειται για έργο που έχει γραφτεί σε μεγάλο μέρος στο πλαίσιο αυτοσχεδιασμών, από την ίδια την Πεφάνη και τον συμπρωταγωνιστή της, τον χορευτή Κυριάκο Κοσμίδη, κι έχει ως θέμα του την απώλεια.

Η ηρωίδα του έργου βρίσκεται στη θέση του ανθρώπου που χάνει πρόωρα και αναπάντεχα τον αγαπημένο της, πατέρα εκτός των άλλων και των δυο της παιδιών. Αιτία θανάτου, αρκετά συνηθισμένη στις μέρες μας, ο καρκίνος – στην περίπτωσή τους ένας από τους πλέον επιθετικούς, στο πάγκρεας. Εντούτοις, και παρά το γεγονός ότι με αφορμή τη συζήτηση περί καρκίνου οι παραστάσεις ενισχύουν μέσω εισιτηρίου το σύλλογο ΦΛΟΓΑ, το έργο εστιάζει στη διαδικασία του αποχαιρετισμού, της απώλειας και του πένθους, ασχέτως αιτίας θανάτου.

elefantasΣτην πραγματικότητα, το ίδιο το έργο, ο μονόλογος της ηρωίδας μπροστά στο «κοινό», δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της διεργασίας του πένθους της. Βρίσκεται εκεί, μπροστά στα μάτια μας, επειδή είναι πια έτοιμη να μιλήσει γι’ αυτό. Για τον δικό της «ελέφαντα». Ο τίτλος, ευρηματικός και εύστοχος, μας έφερε στο μυαλό την ταινία «Ελέφαντας» του Γκας Βαν Σαντ, μια και το παιχνίδισμα αποσκοπεί στην ίδια, συμβολικά, συνδήλωση: Μερικά πράγματα είναι υπερβολικά μεγάλα για να τα αντιμετωπίσουμε, αλλά και υπερβολικά μεγάλα για να τα αγνοήσουμε.

Το έργο, αποφεύγοντας μεγαλοστομίες και υπερβολικούς λυρισμούς, πετυχαίνει τελικά το στόχο του, πλάθοντας δυο πειστικές και συγκινητικές μορφές, μιας γυναίκας κι ενός άντρα που θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε από εμάς. Αυτό το στοιχείο, το γεγονός δηλαδή ότι οι χαρακτήρες δεν έχουν ακριβώς «χαρακτήρα» αλλά είναι κυρίως παραδειγματικοί (άνθρωποι σαν όλους, θα έλεγε κανείς) ήταν το πιο ευαίσθητο στοίχημα του εγχειρήματος, που όμως κερδήθηκε. Η Βάνα Πεφάνη, ώριμη ως ερμηνεύτρια, υπογράφει μια γεμάτη ρυθμό πολυεπίπεδη σκηνοθεσία.

Επιθεωρησιακές ακροβασίες

dimou_photodimouΤέλος, παραβρεθήκαμε στην πρεμιέρα του νέου έργου του Άκη Δήμου «Αν αργήσω, κοιμήσου…», στο 104 των εκδόσεων Καστανιώτη σε σκηνοθεσία Μίνωα Θεοχάρη και Κωνσταντίνου Ασπιώτη (παίζουν, επίσης: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Χρήστος Γεωργάλης, Νάντια Κοντογεώργη, Ελευθερία Μπενόβια). Ο τίτλος είναι ελαφρώς παραπλανητικός, αφού παραπέμπει σε έργο με θέμα την «συζυγική απιστία», ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μια προσπάθεια καταγραφής των ηθών και των αισθημάτων των νέων της εποχής, μες στην αδυναμία τους ή την απροθυμία τους να συνάψουν μακροχρόνιες και δεσμευτικές σχέσεις.

Το έργο έχει τη δομή σειράς σκετς, και στο σύνολο αποτελεί μια προσπάθεια δημιουργίας μιας ακομπλεξάριστης σύγχρονης επιθεώρησης. Οι ηθοποιοί εναλλάσσονται στην σκηνή, τραγουδούν, χορεύουν, ανταλλάσουν αστεία και ατάκες. Σε αρκετά σημεία το έργο βγάζει γέλιο, και σε μερικά μπορεί ακόμη και να συγκινήσει. Έτσι, παρά την τηλεοπτική του αισθητική και την ηθογραφική προσέγγιση, είναι μια τίμια δουλειά, που ίσως βρει το κοινό του σε έναν κόσμο που δεν ξημεροβραδιάζεται στο θέατρο κι αναζητά κάτι ευχάριστο που να μην τον προσβάλει. «Κι όλο κάτι να θυμίζει και να μην ξέρουμε τι», που λέει και το τραγούδι…

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

«Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη στο Θέατρο Ροές (κριτική) – Θλιμμένοι «σούπερ ήρωες» που δεν πείθουν

Για την παράσταση «Sadmen» του Θανάση Κριτσάκη που ανέβηκε στο Θέατρο Ροές. Κεντρική εικόνα: Ελ. Χούμου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος 

Ο Θανάσης Κριτσάκης, μετά από την παράσταση «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης», έρ...

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο (κριτική) – Μια παράσταση τολμηρή και αισθησιακή

Για την παράσταση «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Κεντρική εικόνα: © Κωνσταντίνος Λέπουρης. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Κουαρτέτο» του Heiner Müll...

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

«Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ, στο θέατρο «Ελ Ερ» (κριτική) – Μια πολύ δυνατή παράσταση για τις ψυχικές «κουνελότρυπες»

Για την παράσταση «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λυμπερόπουλου που ανέβηκε στο θέατρο Ελ Ερ. Κεντρική εικόνα: © Σπύρος Περδίου. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Το «Rabbit Hole» του Ντέιβιντ ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ