Elena Karakouli Himmelweg SITE 09 photo Elina Giounanli

«Η μοναδική πιθανή μορφή αισιοδοξίας είναι η συστηματική απαισιοδοξία. Η μόνη φιλοσοφία είναι η συνεχής άσκηση κριτικής» - Βάλτερ Μπέντζαμιν

Του Νίκου Ξένιου Φωτό: Ελίνα Γιουνανλή

Η Έλενα Καρακούλη, έγκριτη δραματολόγος στο Εθνικό Θέατρο και με δύο παραστάσεις ήδη στο ελεύθερο θέατρο (H γυναίκα από τα παλιά του Ρόλαντ Σίμελπφενιχ, στο θέατρο Πορεία το 2015, και Φοβάσαι; του Άνταμ Σέιντελ, στο Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης το 2016), σκηνοθετεί τώρα για το Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260) το θεατρικό έργο Himmelweg («Ο δρόμος για τον ουρανό») του ισπανού συγγραφέα Χουάν Μαγιόργκα, εμπνευσμένο από ένα πραγματικό γεγονός, ένα προκλητικά «θεατρικό» κεφάλαιο του Ολοκαυτώματος (Shoah) κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένα υπέροχο έργο, που μιλά για την ευθύνη που εκπηγάζει από το άλεκτο, από αυτό που είναι αδύνατο να ειπωθεί. 

Οι δύο εικαστικές εγκαταστάσεις-ντοκουμέντα της Εύας Νάθενα και της Αλέγιας Παπαγεωργίου ολοκληρώνουν την εικόνα μιας άρτιας, συγκλονιστικής παράστασης. Το χειροκρότημα, με τέσσερα απανωτά encore, συνεχίστηκε ακόμη και κατά την έξοδο των θεατών από την αίθουσα.

Επιχείρηση Ωραιοποίηση: ο άνθρωπος στην υπηρεσία της εξαπάτησης

Ο κρατούμενος κατατρύχεται από τον ήχο των τραίνων που φτάνουν «κάθε πρωί στις έξι ακριβώς». Τα παραπήγματα, με σφαλισμένα πορτοπαράθυρα, αφήνουν μόνο ακουστική πρόσβαση στον εφιάλτη, όμως ο θεατής μπορεί να τον αναπλάσει με τα μάτια της φαντασίας του: πόρτες βαγονιών ανοίγουν, τα φώτα είναι εκτυφλωτικά, οι φρουροί σπρώχνουν τους κρατούμενους στην τσιμεντένια ράμπα, τα βήματά τους φτάνουν ως εκείνη την πόρτα, τον προθάλαμο. Το δωμάτιο αυτό οι Γερμανοί το αποκαλούν «το θεραπευτήριο» (ή «σωλήνα»=schlauch) όταν μιλούν στα υποψήφια θύματά τους, ή, ακόμα χειρότερα, τον αποκαλούν «Ο δρόμος για τον Ουρανό» («Himmelweg») όταν μιλούσαν μεταξύ τους (με την ίδια τραγική ειρωνεία και με το ίδιο θράσος με το οποίο στη χώρα μας πριν από τρία χρόνια αποκάλεσαν «Ξένιο Δία» την επιχείρηση σύλληψης και κράτησης –για να μην πω εξολόθρευσης– των μεταναστών).

Τα Ες-Ες σκαρώνουν και μια προπαγανδιστική ταινία με κρατουμένους να υποδύονται πως είναι «καταευχαριστημένοι» από τις συνθήκες κράτησής τους.

Στις 23 Ιουνίου του 1944 κάποιοι εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού, παρακινημένοι από τις φήμες για τις συνθήκες που επικρατούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Εβραίων και με αφορμή τη σύλληψη και μεταγωγή κάποιων δανών εβραϊκής καταγωγής που θορύβησαν τον βασιλέα Χριστιανό της Δανίας, επισκέπτονται το στρατόπεδο συγκέντρωσης Τερεζίν (Theresienstadt) της Τσεχοσλοβακίας για να συντάξουν μιαν αναφορά. Η Βέρμαχτ, για να καθησυχάσει τις ανησυχίες της κοινής γνώμης, υποχρεώνει τον Διοικητή του Τερεζίν Karl Rahm να αναθέσει σε επιλεγμένους κρατούμενους να «ερμηνεύσουν» μια πλαστή εικόνα αξιοπρεπούς διαβίωσης και υποτιθέμενης κανονικότητας: λίγο πριν από την επίσκεψη του Ερυθρού Σταυρού, 7.503 κρατούμενοι μεταφέρονται άρον-άρον στο Άουσβιτς, με αποτέλεσμα το Τερεζίν να δείχνει αραιοκατοικημένο και ανθρώπινο, γεμάτο λουλούδια, φιλικούς αγώνες ποδοσφαίρου, άψογη σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φρεσκοβαμμένους θαλάμους. Τα Ες-Ες σκαρώνουν και μια προπαγανδιστική ταινία με κρατουμένους να υποδύονται πως είναι «καταευχαριστημένοι» από τις συνθήκες κράτησής τους. «Ο Φίρερ χαρίζει στους Εβραίους μια πόλη» λέγεται η ταινία, και η Έλενα Καρακούλη επιστρατεύει αποσπάσματά της για να τα προβάλει ως ντοκουμέντα.

Elena Karakouli Himmelweg SITE 22 photo Elina Giounanli

Ο φασισμός του «σχεδόν» καλλιεργημένου»: μια παράσταση για όλους

Το έργο αποτελείται από πέντε μέρη που διαφέρουν μεταξύ τους υφολογικά: στο πρώτο μέρος, στον μονόλογο του εκπροσώπου του Ερυθρού Σταυρού, ο Θανάσης Δήμου εδραιώνει στη συνείδηση του κοινού τον mezzo voce λόγο του «πεισθέντος» πλην «μη πεπεισμένου», ανακαλώντας ένα παλαιότερο ταξίδι του προς το στρατόπεδο, όταν η παράσταση «έμοιαζε σαν καλοκουρδισμένο παιχνίδι», και αφήνοντας τις ετεροχρονισμένες τύψεις του να εκτυλίξουν την ηθική διάσταση του ζητήματος. Η 15σέλιδη αναφορά του αληθινού εκπροσώπου του Ερυθρού Σταυρού εντυπωσιάζει τους ιστορικούς της περιόδου με την πλάνη της: «Πρόκειται για μιαν αυτοδιοικούμενη εβραϊκή εγκατάσταση», γράφει η αναφορά του καλοκαιριού του ‘44. Παρά την υποψία του πως κάτι δεν πάει καλά, ο ελεγκτής ανέφερε πως αντίκρισε «μια σχεδόν κανονική πόλη»...

Το δύσκολο κείμενο του Μαγιόργκα δίνει εφαλτήριο στον Νίκο Ψαρρά για να φιλοτεχνήσει μιαν ιδιοσυγκρασία «σχεδόν» καλλιτεχνική...

Στην επόμενη σκηνή μπαίνει ο Διοικητής για να υποδεχτεί τον ελεγκτή. Του μιλά για τη βιβλιοθήκη του, για τη ζωή που «είναι ένα όνειρο», για τη βεβαιότητα πως αυτός ο Πόλεμος είναι ένας άστοχος «εμφύλιος μεταξύ αδελφών». Του μιλά με λατρεία για τη δύναμη πειθούς του θεάτρου, με απόλυτη συνείδηση, όμως, του ότι ο ηθοποιός «δεν κάνει τίποτα τη στιγμή που καρφώνει ένα καρφί». Το δύσκολο κείμενο του Μαγιόργκα δίνει εφαλτήριο στον Νίκο Ψαρρά για να φιλοτεχνήσει μιαν ιδιοσυγκρασία «σχεδόν» καλλιτεχνική: αυτό το μεταιχμιακό «σχεδόν» ενός οριακά παρανοϊκού ανθρώπου αποδίδει με την στιβαρή ερμηνεία του ο κύριος Ψαρράς. Γεμάτη αποχρώσεις μιας ψυχοπαθολογικής προσωπικότητας, η περσόνα του Διοικητή εμφανίζεται αρχικά αρραγής στη στιχομυθία του με τον Γκότφριντ, το «επιλεγμένο από το Βερολίνο» φερέφωνό του, που προσπαθεί να επιβιώσει στον διπλό ρόλο του θύματος-θύτη.

Elena Karakouli Himmelweg SITE 11 photo Elina Giounanli

«Αυτές οι λέξεις δεν λέγονται»

Η Έλενα Καρακούλη προσθέτει μια δική της πινελιά στο κείμενο του έργου: το παιχνίδι ανάμεσα στον Διοικητή και τον Γκότφριντ, που στο έργο της «ωραιοποίησης» είναι εξαρχής συνένοχοι, όμως τις κουλτούρες τους τις χωρίζει μια άβυσσος. Το αρραγές πορτρέτο του φασίστα είναι ετοιμόρροπο: το δυναμιτίζει η υποτιθέμενα «ανθρωπιστική» καλλιέργεια, το θολώνει το ίζημα ανθρωπισμού στο κάτω μέρος του ποτηριού, αυτό που αντλείται από τα κείμενα του Σαίξπηρ, του Καλντερόν, του Αριστοτέλη και του Σπινόζα. Αλλά μια αμυδρή αχτίδα ελπίδας διαφαίνεται στην άρνηση του Γκότφριντ να υπηρετήσει άψογα τη φασιστική προπαγάνδα. Αρχικά, ως διερμηνέας και bourgmestre/ξεναγός σε αυτήν την παρωδία, αναγκάζεται να κάνει τη μοιραία επιλογή: η αξιοθαύμαστη ερμηνεία του Δημήτρη Παπανικολάου στηρίζεται τόσο στον άρτιο χειρισμό του σώματός του, στην ανάπλαση της χωλότητας, όσο και στον ελεγχόμενο φόβο.

Καρατερίστας μεγάλου διαμετρήματος, ο κύριος Παπανικολάου μοιάζει να είναι μια μεταστοιχείωση του «τρελού» του Σαίξπηρ...

Καρατερίστας μεγάλου διαμετρήματος, ο κύριος Παπανικολάου μοιάζει να είναι μια μεταστοιχείωση του «τρελού» του Σαίξπηρ, πικρός clown βγαλμένος από ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν, υλοποιεί την κωμωδία του παραλόγου: παιδιά πάνω σε κούνιες έχουν ζωγραφιστά χαμόγελα, ένας γεράκος διαβάζει μια εφημερίδα, ένας υποδύεται τον πωλητή μπαλονιών, μια ορχήστρα ζωντανών-νεκρών δίνει συναυλία, μια εβραϊκή οικογένεια γευματίζει στο τραπέζι κρατώντας τα πηρούνια σαν ψόφια ψάρια, ένα παιδί προσπαθεί να ξετυλίξει τη σβούρα του. «Άσε να σου δείξω», του λέει ένα άλλο παιδί. «Να κοιτάς τη δουλειά σου», απαντά το πρώτο. «Πες μου πώς είναι η αδελφή σου», λέει το δεύτερο παιδί. «Είναι περίεργα όμορφη», του απαντά το πρώτο. Η γλώσσα είναι παιδαριώδης, οι καταστάσεις αντλημένες από την καθημερινότητα, η χαρά και η ανεμελιά καλοστημένη. Ο Γκότφριντ όμως αντιστέκεται με τον τρόπο του και κατά σημεία υποσκάπτει το σενάριο, «σχεδόν» ενίσταται δηλαδή: «αυτές οι λέξεις δεν λέγονται», διαμαρτύρεται. «Οι πεταλούδες δεν ζουν εδώ, στο γκέτο», γράφει μια μικρή κρατούμενη στο ποίημά της που σώθηκε.

Elena Karakouli Himmelweg SITE 14 photo Elina Giounanli

Η κατ’επιλογήν λήθη και τα περιθώρια αντίστασης

Δεν αντιστέκεται, όμως, μόνον ο Γκότφριντ: η δεκάχρονη Ρεβέκκα (Έλλη Παπανικολάου), που μαθαίνει στην κούκλα της πώς να κολυμπά, παραβαίνει κι αυτή τον ρόλο της, διανοίγοντας μια ρωγμή στην πειστικότητα του σεναρίου: «Φύγε», φωνάζει στην κούκλα της, «Έρχονται οι Γερμανοί!». Ένας νεαρός (Ηλίας Ανδρέου) σ’ ένα παγκάκι απευθύνει σε μια κρατούμενη (Mελισσάνθη Ρεγκούκου) ένα κακό σενάριο, κι εκείνη το βάζει στα πόδια, ενώ η κάμερα καταγράφει τη φυγή της. Στην επόμενη σκηνή ο Γκότφριντ παροτρύνει τους επιζήσαντες να κάνουν καλύτερα τη δουλειά που τους έχει ανατεθεί και να κάνουν πως δεν ακούν τα τρένα: «Θα δούμε ξανά τη Μαμά στο επόμενο τρένο», λέει καθησυχαστικά στη μικρή Ρεβέκκα, που πασχίζει να διατηρήσει στην ψυχή της την ψευδαίσθηση του «δρόμου για τον ουρανό». Αλλά είναι φανερό πως το «σχεδόν» ειδυλλιακό σενάριο είναι σαθρό. Και πως η Ιστορία θα το ανατρέψει.

Το θέατρο της μυθοποίησης και αυτό της απομυθοποίησης

Εκκωφαντικός ακούγεται ο ήχος του έργου στο ολίσθημα από το επίπεδο της πραγματικότητας σε αυτό του προκατασκευασμένου ψέματος. Ο Χουάν Μαγιόργκα δεν έγραψε ένα έργο μνήμης για το Ολοκαύτωμα, αλλά ένα έργο για τη σημερινή πραγματικότητα, για τις αναισθητοποιημένες από την τυραννία της εικόνας κοινωνίες μας. Για την «προσομοίωση» ευτυχίας που επικαιροποιείται σήμερα, είτε μιλάμε για το διαδίκτυο είτε για τον δημόσιο λόγο των επαγγελματιών της πολιτικής. Για τη συνυπευθυνότητά μας προς το έργο των δημίων. Με μαθηματική ακρίβεια στηλιτεύει τον στρουθοκαμηλισμό της κοινής γνώμης, με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο μιλούσε η ταινία «Αμήν» του Γαβρά.

Elena Karakouli Himmelweg SITE 01 photo Giannis Priftis
Η σκηνοθέτις Έλενα Καρακούλη 
 

Η Έλενα Καρακούλη, μετά από εκτεταμένη έρευνα (που αποτυπώνεται στην υπέροχη παράστασή της) επιστρατεύει την προβολή κάποιων ντοκουμέντων, αφενός για να υπενθυμίσει την ιστορικότητα –την αληθινή υπόσταση– του γεγονότος, κι αφετέρου για να σχολιάσει την ίδια τη φύση της θεατρικής τέχνης: το θέατρο μπορεί και κατασκευάζει μια σαθρή πραγματικότητα, που θα καταρρεύσει στο τέλος. Αυτή είναι και η ματαιότητα που διέπει την τέχνη του ηθοποιού, ενός διάττοντος που σβήνει αφήνοντας πίσω του την απομύθευση μετά από το τέλος της παράστασης. Η σκηνοθέτις λέει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της πως στη μελέτη της συμβουλεύθηκε την εξομολόγηση της γραμματέως του Γκαίμπελς, ένα βιβλίο που φέρει τον τίτλο: «Δεν θέλαμε να ξέρουμε».

Όλο και περισσότερα έργα-ντοκουμέντα γράφονται και ανεβαίνουν στη θεατρική σκηνή τα τελευταία χρόνια. Τέτοιες είναι οι επιλογές του θεάτρου Κυδωνία του Μιχάλη Βιρβιδάκη («Συναίνεση» της Νίνα Ρέιν, «Άγγελέ μου» του Χένρι Τέιλορ, «Το κατεστραμμένο δωμάτιο» του Μάθιου Λέντον, «Λαμπεντούζα» του Λουστγκάρτεν) το πειραματικό θέατρο της Μαρίλλης Μαστραντώνη και τόσων άλλων σχημάτων. Δεν είναι τυχαίο: η ψευδαίσθηση των media, το πρόσχημα αναίρεσης της πραγματικής δράσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι μηχανισμοί της προπαγάνδας και του εφησυχασμού που κάνουν τόσο καλά τη δουλειά τους, παράλληλα με τη σταδιακή ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, καθιστούν τον προβληματισμό των έργων αυτών πολύ επίκαιρο. Ο θεατής του θεάτρου αντιδρά όπως ακριβώς και ο τηλεθεατής: «σχεδόν» διαμαρτυρόμενος, χωρίς ωστόσο να εξεγείρεται, μπαίνοντας στην –αθωωτική της συνείδησής του– σύμβαση πως δεν οφείλει ούτε να τοποθετηθεί, ούτε να δράσει ενάντια σε όσα εφιαλτικά συμβαίνουν στον πλανήτη. Επιλέγοντας να μένει στον «προθάλαμο». Αυτό που με τρομάζει είναι πως στον «προθάλαμο» του φασισμού βρίσκεται και η σημερινή Ευρώπη. Πόσο πιο επίκαιρο μπορεί να είναι ένα έργο;

Χουάν Μαγιόργκα

Με σπουδές και διδακτορική διατριβή στην Πολιτική Φιλοσοφία του Βάλτερ Μπέντζαμιν, ο Χουάν Μαγιόρκα είναι καθηγητής Δραματουργίας και Φιλοσοφίας στην Ανώτατη Βασιλική Ακαδημία Θεάτρου της Μαδρίτης (RESAD) και ιδρυτικό στέλεχος του Θεατρικού Οργανισμού “El Astillero”. Μερικά από τα θεατρικά του έργα είναι: Siete hombres buenos (Επτά καλοί άνθρωποι), Más ceniza (Κι άλλη στάχτη), El traductor de Blumemberg (Ο μεταφραστής του Μπλούμεμπεργκ), El jardín quemado (Ο καμμένος κήπος), Cartas de amor a Stalin (Γράμματα αγάπης στον Στάλιν), El Gordo y el Flaco (Ο Χοντρός και ο Λιγνός), Sonámbulo (Υπνοβάτης), Palabra de perro (Ο λόγος του σκύλου), Últimas palabras de Copito de Nieve (Τα τελευταία λόγια του Χιονονιφάδα), Job (Ιώβ), Hamelin, El chico de la última fila (Το αγόρι στο τελευταίο θρανίο), Φαίδρα, La tortuga de Darwin (Η χελώνα του Δαρβίνου), Ο κριτικός, Οι Γιουγκοσλάβοι, Ρέικιαβικ, Ο μάγος, Γκόλεμ, Nocturnal, Hamelin. Στην Ελλάδα για πρώτη φορά ανέβηκε το έργο του Νυκτόβια ζώα, τον Μάρτιο του 2008 στο θέατρο Πολιτεία από τον θίασο Συν-θήκη σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη. Ο δρόμος προς τον Ουρανό πρωτοπαρουσιάστηκε, στην ίδια μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ, στο φεστιβάλ «Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές φωνές της πόλης» που διοργάνωσε πέρυσι ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο Δημοτικό Θέατρο «Άνετον» (με πρωταγωνιστές τον Νίκο Κουνέλη, τον Γιάννη Κωνσταντινίδη και την Ιόλη Ραγκούση). 

 
 * Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.
Τελευταίο βιβλίο του, η νουβέλα «Το κυνήγι του βασιλιά Ματθία» (εκδ. Κριτική).
Himmelweg2

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου γιορτάζει φέτος τα 70 χρόνια του με πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και παραστάσεων

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου γιορτάζει φέτος τα 70 χρόνια του με πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και παραστάσεων

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μάς υποδέχεται φέτος με πλούσιο πρόγραμμα, γιορτάζοντας τα εβδομήντα χρόνια διεξαγωγής του. Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου.

Επιμέλεια: Book Press

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μάς υποδέχεται φέτος, γι...

«Πνεύμονες» του Ντάνκαν Μακμίλαν σε σκηνοθεσία Ειρήνης Λαμπρινοπούλου (κριτική) – Αξίζει να κάνεις παιδιά σε έναν τέτοιο κόσμο;

«Πνεύμονες» του Ντάνκαν Μακμίλαν σε σκηνοθεσία Ειρήνης Λαμπρινοπούλου (κριτική) – Αξίζει να κάνεις παιδιά σε έναν τέτοιο κόσμο;

Για την παράσταση «Πνεύμονες» του Ντάνκαν Μακμίλαν σε σκηνοθεσία Ειρήνης Λαμπρινοπούλου, στο θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα μέχρι τις 13 Μαΐου.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Στο θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα είδα τους «Πνεύμονες» ...

Το πρώτο POP UP Solo Dance Festival της Αθήνας είναι γεγονός – Τέσσερις αξιόλογες παραστάσεις

Το πρώτο POP UP Solo Dance Festival της Αθήνας είναι γεγονός – Τέσσερις αξιόλογες παραστάσεις

Στο πλαίσιο του πρώτου POP UP Solo Dance Festival της Αθήνας, τέσσερις αξιοπρόσεκτες παραστάσεις ανέβηκαν στο ΠΛΥΦΑ από τις 22 Μαρτίου ως τις 13 Απριλίου, ενώ αναμένεται να πρα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Όλο το πρόγραμμα για τους επαγγελματίες του βιβλίου

21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Όλο το πρόγραμμα για τους επαγγελματίες του βιβλίου

Eπαγγελματικό πρόγραμμα της 21ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης: 30 συμμετοχές επαγγελματιών του βιβλίου, από συνολικά 19 χώρες, οι 9 από την τιμώμενη χώρα Ιταλία. Δείτε αναλυτικά τις συμμετοχές και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που βασίζεται σε τρεις άξονες.

Επιμέλεια: Book Press

...
«Ο δικός μας Μανόλης Αναγνωστάκης»: Μια βραδιά αφιερωμένη στο έργο και τη μνήμη του

«Ο δικός μας Μανόλης Αναγνωστάκης»: Μια βραδιά αφιερωμένη στο έργο και τη μνήμη του

Εκατό χρόνια από τη γέννησή του, είκοσι από τον θάνατό του: Βραδιά αφιερωμένη στο έργο και τη μνήμη του Μανόλη Αναγνωστάκη (1925-2005) διοργανώνουν οι εκδόσεις Πατάκη στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων, την Τρίτη 29 Απριλίου. Τη βραδιά συντονίζει ο ποιητής Γιάννης Δούκας.

Επιμέλεια: Book Pre...

«Θα πέσει η νύχτα» του Κωνσταντίνου Τζαμιώτη (προδημοσίευση)

«Θα πέσει η νύχτα» του Κωνσταντίνου Τζαμιώτη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Κωσταντίνου Τζαμιώτη «Θα πέσει η νύχτα», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 30 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ποδηλατούσε πάνω από ώρα, όταν έφτασαν επιτέλους στο ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Θα πέσει η νύχτα» του Κωνσταντίνου Τζαμιώτη (προδημοσίευση)

«Θα πέσει η νύχτα» του Κωνσταντίνου Τζαμιώτη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Κωσταντίνου Τζαμιώτη «Θα πέσει η νύχτα», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 30 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ποδηλατούσε πάνω από ώρα, όταν έφτασαν επιτέλους στο ...

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

«Η χλωμή κυρία» του Αλέξανδρου Δουμά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την νουβέλα του Αλέξανδρου Δουμά [Alexandre Dumas], «Η χλωμή κυρία» (εισαγωγή – μτφρ. – επίμετρο: Γιώργος Θάνος), η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου στη σειρά «microMEGA/Λογοτεχνία», των εκδόσεων Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Αυτό έκανες πάντα» του Νίκου Ιατρού (προδημοσίευση)

«Αυτό έκανες πάντα» του Νίκου Ιατρού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Νίκου Ιατρού «Αυτό έκανες πάντα», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 28 Απριλίου από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Περπατώ κάτω από τον δυνατό ήλιο. Το δέρμα μου αντιστέκεται, τα πνευμόνια...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Τι θέλει να μας πει;» – Δύο οδηγοί συνύπαρξης μας μαθαίνουν τη γλώσσα του σώματος του σκύλου και της γάτας

«Τι θέλει να μας πει;» – Δύο οδηγοί συνύπαρξης μας μαθαίνουν τη γλώσσα του σώματος του σκύλου και της γάτας

Δύο οδηγοί συνύπαρξης με τα αγαπημένα μας κατοικίδια, τη γάτα και τον σκύλο, απαντούν στο ερώτημα «Τι θέλει να μας πει;» το ζωάκι μας. «Γάτα - Τι θέλει να μας πει;» και «Σκύλος - Τι θέλει να μας πει;» της Lili Chin σε μετάφραση Κωνσταντίνας Τσιάγκα από τις εκδόσεις Πεδίο.

Επιμέλεια: Book Press ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 καλά ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 καλά ιστορικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα

Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, η πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η βασιλεία στην Ελλάδα, η ιστορία της αμερικανικής πολιτικής αλλά και η πρόσφατη περίοδος της άγριας ελληνικής οικονομικής κρίσης είναι μερικά από τα θέματα που εξετάζονται. Δέκα πρόσφατα ιστορικά βιβλία που μας βοηθούν να πλοηγηθούμε στα σκοτεινά νερά τ...

7 αστυνομικά από τις εκδόσεις Βακχικόν

7 αστυνομικά από τις εκδόσεις Βακχικόν

Επτά αστυνομικά για τους φίλους του είδους κυκλοφόρησαν τον τελευταίο χρόνο από τις εκδόσεις Βακχικόν. Στην κεντρική εικόνα, στοιχείο από το εξώφυλλο του «Αριμάν», του Παναγιώτη Κωνσταντόπουλου.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ