alt

Πολλές και ποικίλες οι νέες εκδόσεις που θα κάνουν την εμφάνισή τους στους πάγκους των βιβλιοπωλείων μέσα στους επόμενους μήνες. Ξεχωρίσαμε και σας παρουσιάζουμε τίτλους ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, δοκιμίων, ιστορίας και μελετών, καθώς και επιλεγμένων επανεκδόσεων.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ελληνική πεζογραφία

altΝέο (ψηφιακό) μυθιστόρημα (με cd) από τον Θανάση Βαλτινό με τίτλο Το ημερολόγιο της Αλοννήσου (εκδ. Εστία) με φιλολογική επιμέλεια και επίμετρο από τον Κώστα Δανόπουλο.

Νέο μυθιστόρημα στις προθήκες των βιβλιοπωλείων στις αρχές Νοεμβρίου και από τη Σώτη Τριανταφύλλου με τίτλο Το τέλος του κόσμου σε αγγλικό κήπο. Ζωή και θάνατος του Λούσιους Πρέσκοτ (εκδ. Πατάκη).

altΜετά το βραβευμένο Το δάσος των παιδιών, ο Χρήστος Αγγελάκος επανέρχεται με το μυθιστόρημα Ψεύτικοι δίδυμοι (εκδ. Μεταίχμιο). Μια αφήγηση όπου ψεύτικοι μα και αληθινοί δίδυμοι συντρίβονται πάνω στα όρια της ενηλικίωσης και όπου το ψέμα έχει μεγαλύτερη δύναμη από την αλήθεια.

3 tzamiotisΝέο μυθιστόρημα και από τον Κωνσταντίνο Τζαμιώτη με τίτλο Ίσως την επόμενη φορά (εκδ. Μεταίχμιο). Μια σύγχρονη ερωτική ιστορία που μιλά για την ερωτική επιθυμία που φτωχαίνει, γιατί προσκρούει στην ολοένα μειούμενη ικανότητα του σύγχρονου ανθρώπου να συνυπάρξει με κάποιον άλλον, εξαιτίας του φόβου πως θα χάσει την ταυτότητά του.

Επιστολικό μυθιστόρημα και από τον Αποστόλη Αρτινό με τίτλο Αγαπημένη μου Lyda (εκδ. Κριτική). Δύο αδελφές, η Μπεμπούλα και η Ροζαλίνδη (Lyda), αλληλογραφούν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’30, αμέσως μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης που προκλήθηκε από το κραχ του 1929.

Νέο μυθιστόρημα από τη Σοφία Νικολαΐδου με τίτλο Στο τέλος νικάω εγώ (εκδ. Μεταίχμιο), τον Κώστα Καβανόζη Τυχερό (εκδ. Πατάκη), τον Αλέξη Σταμάτη Μοτέλ Μορένα (εκδ. Καστανιώτη) και τον Γιάννη Ξανθούλη Εγώ ο Σίμος Σιμεών (εκδ. Διόπτρα).

altΝέο μυθιστόρημα από τον Κυριάκο Μαργαρίτη με τίτλο Κρόνακα (εκδ. Ίκαρος). Με μεθόδους αστυνομικής έρευνας, ο ήρωας-αφηγητής διασχίζει τις εποχές της ανθρώπινης περιπέτειας και συλλέγει στοιχεία από τους αρχαίους μύθους, την παιδική ηλικία, την παγκόσμια λογοτεχνία, την εισβολή του 1974, το Άουσβιτς, και παντού αλλού, διεκδικώντας μια άλλη ανάγνωση της Ιστορίας.

Νέα μυθιστορήματα επίσης για τους Φίλιππο Δ. Δρακονταειδή, Η πρόσοψη, Δημήτρη Σωτάκη, Ο κανίβαλος που έφαγε έναν Ρουμάνο, Ζέτα Κουντούρη, Λίγο πριν βρέξει, Νίκος Φαρούπος, Εφιάλτης. Η απολογία. Όλα από τις εκδόσεις Κέδρος.

Επίσης, αναμένουμε το μυθιστόρημα της Ελίζας Παναγιωτάτου Τεχνικές κολύμβησης (εκδ. Αντίποδες). Δύο φίλες μεγαλώνουν μαζί ανακαλύπτοντας τον εαυτό τους, τα αγόρια, η μία την άλλη, χάνοντας, και ίσως ξαναβρίσκοντας την αθωότητά τους. Μυθιστόρημα του Βασίλη Παπαγεωργίου με τίτλο Αϋπνία θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Σαιξπηρικόν, ενώ από τις εκδόσεις Ποταμός θα κυκλοφορήσει το δεύτερο μυθιστόρημα του Θανάση Σταμούλη Ab Ovo.

altΟ Θωμάς Ψύρρας στο νέο βιβλίο του Θα βοσκήσω το μαύρο… (εκδ. Μεταίχμιο) παρουσιάζει μια σειρά μυθιστοριών που είναι συνδεδεμένες με τα γεγονότα που σημάδεψαν την πρόσφατη ιστορία μας. Σημείο εκκίνησης η προπολεμική Λάρισα, με στάσεις στην Κατοχή, στον Εμφύλιο, στη δεκαετία του ‘50 και στη μετανάστευση της εποχής, στη δεκαετία του ’80, στα χρόνια της ευφορίας και στη σύγχρονη σύγχυση.

6 kyriakidisΜετά την πύκνωση της πολύπαθης ελληνικής Ιστορίας στη νουβέλα Κωμωδία (2010) και το ματωμένο σταυροδρόμι της νουβέλας 360 (2013), ο Αχιλλέας Κυριακίδης επιστρέφει με μια επίσης σύντομη νουβέλα και τίτλο Σώμα (εκδ. Πατάκη). Η ζωή ενός ανθρώπου περιγράφεται με σταθμούς τα πάθη του σώματός του, δομείται γύρω από τις περιπέτειες της υγείας του και τα ψυχρά ιατρικά ιστορικά του, και συμβαδίζει με την εμμονική αναζήτηση μιας παράξενης και σήμερα ξεχασμένης γλώσσας από τα βάθη των Βαλκανίων, γλώσσας που υπηρετεί μόνο το σώμα και τις ανάγκες του.

Μετά το μυθιστόρημα Η άκρα ταπείνωση, η Ρέα Γαλανάκη επανέρχεται με το βιβλίο Δυο γυναίκες, δυο θεές (εκδ. Καστανιώτη), που περιλαμβάνει τις νουβέλες «Εγώ, η Αριάδνη» και «Αθηνά βοσκοπούλα (Σπουδή στον Χαλεπά)». Στην πρώτη νουβέλα η βλαστική θεά της Κρήτης φωτίζει με ανατρεπτικό φως τη σχέση της με τον μυθικό ήρωα Θησέα, ενώ στη δεύτερη ξετυλίγεται μεγάλο μέρος από τη γνωστή και άγνωστη ζωή του σπουδαίου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά.

Έπειτα από τρία θεατρικά κείμενα, ο Γιάννης Σκαραγκάς καταθέτει μια νουβέλα βασισμένη στη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη, περισσότερο γνωστή σε όλους μας ως «Κυρά της Ρω». Η Κυρά της Ρω (εκδ. Κριτική) εστιάζει στη μοναχική διαδρομή μιας γυναίκας που έμαθε να ζει με αναμνήσεις και σκέψεις, προσπαθώντας να δώσει νόημα στη σχέση της με τον κόσμο.

Νουβέλα είναι και το νέο βιβλίο του Νίκου Ξένιου, με τίτλο Το κυνήγι του βασιλιά Ματθία (εκδ. Κριτική) που με αναδρομική αφήγηση από την Ευρώπη του 16ου αιώνα προσεγγίζει αλληγορικά την ανελέητη καταδίωξη του ελεύθερου, ανυπότακτου ανθρώπου από τις κεντροευρωπαϊκές εξουσίες του χθες και του σήμερα.

altΕπίσης, η καινούργια νουβέλα του Ανδρέα Μήτσου Γκαλίνα – Η σκοτεινή οικιακή βοηθός καθώς και η νουβέλα της Ελένης Πριοβόλου Η καραμέλα θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Με μια συλλογή διηγημάτων θα κάνει την επανεμφάνισή του στους πάγκους των βιβλιοπωλείων ο Χρήστος Οικονόμου. Τίτλος της Οι κόρες του ηφαιστείου. Παρομοίως και η Ελισάβετ Χρονοπούλου με τη συλλογή Ο έτερος εχθρός, ενώ ο Νίκος Μπακουνάκης στο βιβλίο του Ταξίδι στη Νέα Υόρκη καταγράφει μικρές καθημερινές ιστορίες, ανθρώπους και μικρόκοσμους της αμερικανικής μητρόπολης, όπου άλλοτε παρατηρεί κι άλλοτε γίνεται ήρωας. Και τα τρία βιβλία θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Πόλις.

Συλλογές διηγημάτων θα κυκλοφορήσουν οι: Σπύρος Γιανναράς Τη μέρα που θα σηκωνόμουν να χορέψω (εκδ. Άγρα), Ζαφείρης Νικήτας Άγριος έρωτας (εκδ. Μελάνι), Βασίλης Τσιαμπούσης Πούρα γεμιστά (εκδ. Εστία), Θοδωρής Γκόνης Εφτά λευκά πουκάμισα (εκδ. Άγρα), Μαρία Στασινοπούλου Χαμηλή βλάστηση (εκδ. Κίχλη), Δημήτρης Καρακίτσος Ιστορίες του Βαρθολομαίου Ολιβιέ, ρεσεψιονίστ και διηγηματογράφου (εκδ. Ποταμός), Μαριάννα Παπουτσοπούλου Λόγχες και θηκάρια (Μικρές Εκδόσεις), Γιάννης Πάσχος Οι μαγικές ιστορίες του Δον Ντομίνκο (εκδ. Περισπωμένη).

altΕπίσης, στη σειρά της Κίχλης «Τα άστεγα» ο Αλέξης Πανσέληνος «παραδίδει» 48 απλά μαθήματα δημιουργικής γραφής.

Το βιβλίο του Ε. Ζάχου - Παπαζαχαρίου Στα Εξάρχεια το ’80 (εκδ. Στερέωμα) είναι το χρονικό μιας μεταιχμιακής εποχής. Στην ιστορική γειτονιά της Αθήνας, αρχές της δεκαετίας του ’80, φοιτητές, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, νεορεμπέτες, άεργοι και ρεμάλια συναντιούνται, ερωτεύονται, δημιουργούν συλλογικά, αλλά κυρίως συζητούν ακατάπαυστα.

Η αλληλογραφία του Μένη Κουμανταρέα με τον Βαγγέλη Ραπτόπουλο αναμένεται με ενδιαφέρον και θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη.

Νέο μυθιστόρημα και για την Έρη Ρίτσου, μετά το Ο νεκρός δολοφονήθηκε. Τίτλος του Κάτι κρέμεται εκεί ψηλά (εκδ. Κέδρος). Μια κρύα μέρα του Γενάρη, ένας πατέρας με τον μικρό του γιο βλέπουν κάτι να κρέμεται εκεί ψηλά, στην κορυφή του βουνού, κάτι να ανεμίζει απ' τις μεγάλες κεραίες. Μια νέα κοπέλα έχασε τη ζωή της. Αυτοκτονία ή φόνος; Ανατρεπτικό αστυνομικό μυθιστόρημα και από την Ισμήνη Καπάνταη με τον τίτλο Αστική οικία στο Χαλάνδρι αναμένεται από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Η Τατιάνα Αβέρωφ στο νέο της μυθιστόρημα, μάς αφηγείται ένα Έγκλημα στον Παράδεισο (εκδ. Μεταίχμιο). Η Μαρία Λάζου υπηρετεί τη θητεία της ως αγροτική γιατρός σ’ ένα ακριτικό χωριό, ξεχασμένο κάπου στα βουνά της Ηπείρου. Η μικρή κοινότητα την αγκαλιάζει, η ζωή κυλάει ήσυχα, σχεδόν ειδυλλιακά. Όλα δείχνουν πως βρήκε το ιδανικό περιβάλλον για να ξεφύγει απ’ το τραυματικό παρελθόν της στην Αθήνα. Ώσπου γίνεται ένας φόνος…

Επίσης: νουάρ μυθιστόρημα του σκηνοθέτη Γιώργου Σερβετά Η γυναίκα με το όπλο (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου) και της Μαρίας Τζίτζη Flambé - Η εκδίκηση των αστεριών (εκδ. Νεφέλη).


1 metaixmio mantoglou 728


Επανεκδόσεις

Όλα τα πεζά του Γιώργου Χειμωνά πρόκειται να κυκλοφορήσουν σε έναν τόμο με τίτλο Άπαντα τα πεζά από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επανέκδοση της εμβληματικής νουβέλας του Στρατή Τσίρκα Νουρεντίν Μπόμπα (εκδ. Κέδρος) καθώς και της συλλογής διηγημάτων του Τάσου Λειβαδίτη Το εκκρεμές (εκδ. Μετρονόμος).

altΑναμένουμε επίσης μια επίτομη έκδοση των τεσσάρων έργων του Αλέξανδρου Κοτζιά (Ιαγουάρος, 1987, Η μηχανή, 1990, O πυγμάχος, 1991, Το σοκάκι, 1993) που συγκροτούν την τετραλογία Τα παιδιά του Κρόνου (εκδ. Πατάκη).

Επανέκδοση και για το κλασικό μυθιστόρημα του Εμμανουήλ Ροΐδη Η Πάπισσα Ιωάννα (εκδ. Μεταίχμιο), ένα βιβλίο σταθμός στην ελληνική λογοτεχνία. Στην παρούσα έκδοση περιλαμβάνεται το αυθεντικό κείμενο του 1866 σε πιστή αναπαραγωγή, το κείμενο του αφορισμού του βιβλίου από την Ιερά Σύνοδο, η σχετική απάντηση του συγγραφέα του, καθώς και εισαγωγή του πανεπιστημιακού Γιάννη Παπαθεοδώρου. 

Επανέκδοση και για το μυθιστόρημα του Ηλία Βενέζη Το νούμερο 31328 (εκδ. Εστία), με επίμετρο και γλωσσάριο από τον Σωτήρη Μετεβελή.

altΜε ενδιαφέρον περιμένουμε και την έκδοση Ήτον πνοή, ίνδαλμα αφάνταστον, όνειρον… όπου ανθολογούνται πέντε ερωτικά διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από την Αγγέλα Καστρινάκη. Στην έκδοση θα περιλαμβάνεται και η μελέτη της «Έρως νάρκισσος, έρως θείος: όψεις του έρωτα στο έργο του Παπαδιαμάντη». Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Επανέκδοση και για τα βιβλία των: Μένη Κουμανταρέα Η κυρία Κούλα (εκδ. Πατάκη), Νίκου Παναγιωτόπουλου Το ημερολόγιο ενός εξωγήινου (εκδ. Μεταίχμιο), Θεόδωρου Γρηγοριάδη Το παρτάλι (εκδ. Πατάκη), Βαγγέλη Ραπτόπουλου Χάσαμε τον μπαμπά (εκδ. Κέδρος), Τάκη Θεοδωρόπουλου Το μυθιστόρημα του Ξενοφώντα (εκδ. Μεταίχμιο), Σωτήρη Δημητρίου Σαν το λίγο το νερό (εκδ. Πατάκη), Αθηνά Κακούρη, Ξιφίρ Φαλέρ (εκδ. Εστία),

Νέα έκδοση για την εμβληματική συλλογή διηγημάτων του προσφάτως χαμένου Χριστόφορου Μηλιώνη, Καλαμάς κι Αχέροντας, από τις εκδόσεις Κίχλη.

Σε νέα αναθεωρημένη και συμπληρωμένη έκδοση πρόκειται να κυκλοφορήσει και η Αμοργός (εκδ. Πατάκη) του Νίκου Γκάτσου.


1 kedros xeni kalokairi2017 2


Πρώτο Βήμα

Οι πρωτοεμφανιζόμενοι Γιώργος Κούβας και Αλίκη Στελλάτου είναι οι προτάσεις των εκδόσεων Κίχλη σε ό,τι αφορά τους νέους συγγραφείς. Ο Κούβας με το μυθιστόρημά του Καρμπόν μιλά με αλληγορικό τρόπο αλλά και με χιούμορ για την ηρωική έξοδο από τη μετριότητα της καθημερινής ζωής, ενώ η Στελλάτου μας συστήνεται με τη νουβέλα Γάτα στον κήπο. Αντίστοιχα, οι εκδόσεις Νεφέλη θα εκδώσουν το βιβλίο του Κώστα Βραχνού Πρώτα ο Θεός, μια συλλογή με 45 αυτοτελή κείμενα, και τη συλλογή δεκαέξι διηγημάτων της Σοφίας Μπραϊμάκου Ματάμπρε – Ιστορίες που σκοτώνουν την πείνα. Τέλος, πρώτο μυθιστόρημα και για τον Δημήτρη Μεσορράχη με τίτλο Η ανάβαση από την Εστία.

Μεταφρασμένη πεζογραφία

altΗ Hannah Kent μετά την μεγάλη επιτυχία που γνώρισε το λογοτεχνικό της ντεμπούτο, Έθιμα ταφής, επανέρχεται με το μυθιστόρημα Οι Καλοί (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Ίκαρος). Τοποθετημένο σ’ έναν χαμένο κόσμο που υπακούει στους δικούς του κανόνες, Οι Καλοί της Hannah Kent είναι ένα εντυπωσιακό μυθιστόρημα για την απόλυτη πίστη και την γεμάτη από αφοσίωση αγάπη.

Στην ιδιαιτέρως επιτυχημένη σειρά Aldina των εκδόσεων Gutenberg αναμένουμε το μυθιστόρημα του John Williams Αύγουστος (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου). Το 1972 ο Williams με τον Αύγουστο, κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των Η.Π.Α.. Η ιστορία του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου και της εποχής του μέσα από απομνημονεύματα, ημερολόγια, γράμματα, περιγραφές συγχρόνων του, από τον Ιούλιο Καίσαρα, τον Μάρκο Αντώνιο και τον Οβίδιο και τον Βιργίλιο έως τις γυναίκες του και την αγαπημένη του κόρη Ιουλία, την οποία αναγκάστηκε να εξορίσει τηρώντας τους νόμους περί γάμου και απιστίας που ο ίδιος έφτιαξε. Στην ίδια σειρά, αναμένουμε επίσης το κλασικό βιβλίο της Virginia Woolff Ορλάντο-Μια βιογραφία, σε μετάφραση Αργυρώς Μαντόγλου.

altΕπίσης, στη σειρά Aldina πρόκειται να κυκλοφορήσουν πέντε νεανικά διηγήματα του Gustave Flaubert, με τίτλο Η γυναίκα του κόσμου και άλλες ιστορίες (μτφρ. Έφη Κορομηλά), καθώς και το πολύ γνωστό βιβλίο του Peter Hanke Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι (μτφρ. Αλέξανδρος Ίσαρης).

Ενενήντα χρόνια έπειτα από την πρώτη εμφάνισή του στη γαλλική γραμματεία (1927), ο Ανακτημένος χρόνος (μτφρ. Παναγιώτης Πούλος, εκδ. Εστία) ολοκληρώνει φέτος και στα ελληνικά γράμματα την επτάτομη έκδοση του μυθιστορηματικού κύκλου τού Marcel Proust με γενικό τίτλο Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο, σε μετάφραση και επιστημονική επιμέλεια Παύλου Ζάννα και Παναγιώτη Πούλου.

altΈπειτα από τη συλλογή διηγημάτων Δεκάτη Δεκεμβρίου, αναμένουμε το πρώτο μυθιστόρημα του George Saunders με τίτλο Λήθη και Λίνκολν (μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, εκδ. Ίκαρος) για τον Αβραάμ Λίνκολν και τον θάνατο του εντεκάχρονου γιου του, Γουίλι. Με έναυσμα αυτό το ιστορικό γεγονός, o George Saunders, αφηγείται μια αξέχαστη ιστορία για την οικογενειακή αγάπη και την απώλεια, αλλά και για τις δυνάμεις του καλού και του κακού.

Αντίστοιχα, μετά την πρώτη συλλογή διηγημάτων του Miroslav Penkov Ανατολικά της Δύσης, θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Αντίποδες σε μετάφραση Άκη Παπαντώνη, το πρώτο μυθιστόρημα του Πένκοφ Το βουνό των πελαργών. Ένας νεαρός Βούλγαρος μετανάστης επιστρέφει στην πατρίδα του ψάχνοντας τον παππού του, ο οποίος, ξαφνικά και χωρίς καμία εξήγηση, διέκοψε κάθε επικοινωνία με την οικογένεια τρία χρόνια πριν. Η αναζήτηση τον οδηγεί σε ένα χωριό στα σύνορα με την Τουρκία, πολύ κοντά στην Ελλάδα, ψηλά στην οροσειρά του Αίμου. Εδώ, πάνω στα βουνά, ο νεαρός ήρωας παρασύρεται από τον παππού του σε έναν λαβύρινθο. Ερωτεύεται μια Μουσουλμάνα κοπέλα που δεν μπορεί να διεκδικήσει. Τα φαντάσματα του παρελθόντος ζωντανεύουν ξανά και οι ξεχασμένες διαφορές αναζωπυρώνονται.

Το τελευταίο, ημιτελές βιβλίο του David Foster Wallace μεταφράστηκε στα ελληνικά και αναμένουμε την κυκλοφορία του. Ο χλωμός βασιλιάς (μτφρ. Γιώργος Κυριαζής, εκδ. Κέδρος) εξερευνά σε βάθος οριακά ερωτήματα για το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης καθώς επίσης και της εργασίας, επιδιώκοντας να αναδείξει τον ηρωισμό που ενυπάρχει ακόμη και στις πλέον κοινότοπες πτυχές της καθημερινότητας.


ikaros gif kalokairi17


Με ενδιαφέρον αναμένουμε επίσης τα μυθιστορήματα των: Georges Bernanos Ημερολόγιο ενός εφημερίου της επαρχίας (μτφρ. Ιφιγένεια Μποτουροπούλου, πρόλογος: Gilles Philippe, επίμετρο: Σταύρος Ζουμπουλάκης), Pierre Assouline Γκόλεμ (μτφρ. Μαρίζα Ντεκάστρο), Zia Haider Rahman Υπό το φως των όσων γνωρίζουμε (μτφρ. Ανδρέας Μιχαηλίδης). Και τα τρία από τις εκδόσεις Πόλις.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε και το πρώτο νέο βιβλίο της «Λευκής σειράς» των εκδόσεων Εξάντας, η οποία εμπλουτίζεται με νέους τίτλους αλλά επανεκδίδει και παλαιότερους και εξαντλημένους υπό την εποπτεία του Άγη Αθανασιάδη. Πρώτη νέα κυκλοφορία το μυθιστόρημα του Hans Jakob Christoffel von Grimmelshausen Σιμπλίκιος Σιμπλικίσιμος (μτφρ. Γιάννης Κοιλής ). Και ακολουθούν: Charles Dickens Ντέιβιντ Κόπερφηλντ (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), Ford Madox Ford Το τέλος της παρέλασης (μτφρ. Μπελίκα-Αντωνία Κουμπαρέλη), James Hogg Οι εξομολογήσεις ενός δικαιωμένου αμαρτωλού (μτφρ. Ιωάννα Ηλιάδη) και Thomas Wolfe Περί Χρόνου και Ποταμού (μτφρ. Γιάννης Λειβαδάς).

alt

Το βιβλίο της Toni Morrison Γυρισμός μεταφράστηκε από την Κατερίνα Σχινά και το αναμένουμε από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Νέα μετάφραση και για το μυθιστόρημα του Paul Auster Το βιβλίο των ψευδαισθήσεων (μτφρ. Ιωάννα Ηλιάδη, εκδ. Μεταίχμιο), του Jonathan Franzen Διορθώσεις (μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, εκδ. Ψυχογιός) καθώς και για Τ’ απομεινάρια μιας μέρας (μτφρ. Αργυρώ Μαντόγλου, εκδ. Ψυχογιός) του Kazuo Ishiguro.

Με ενδιαφέρον αναμένουμε και την έκδοση της νέας μετάφρασης του σπουδαίου βιβλίου του Julio Cortazar Το κουτσό, από τον Αχιλλέα Κυριακίδη, για τις εκδόσεις Opera.

altΗ ιδιαιτέρως προσεγμένη και επιτυχημένη σειρά της μεταφρασμένης πεζογραφίας των εκδόσεων Ίκαρος εμπλουτίζεται με τα βιβλία των: Jean Echenoz Ειδική απεσταλμένη (μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης), Vicente Alfonso Τα λείψανα του Αγίου Λαυρεντίου (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), Marina Tsvietáieva Ο δικός μου Πούσκιν (μτφρ. Φώτος Λαμπρινός), Juan Gabriel Vasquez Η μορφή των λειψάνων (μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης), Alejandro Zambra Τεστ Δεξιοτήτων (Αχιλλέας Κυριακίδης).

Στο μυθιστόρημα High-Rise (μτφρ. Αποστόλης Πρίτσας, εκδ. Κέδρος), ο J.G. Ballard διηγείται μια τρομακτική ιστορία για τον εκτροχιασμό της καθημερινότητας των κατοίκων ενός μοντέρνου πολυώροφου κτιρίου. Οι απομονωμένοι κάτοικοι ενός ουρανοξύστη, ορμώμενοι από τα πρωτόγονα ένστικτά τους, δημιουργούν μια δυστοπία στην οποία κυριαρχούν οι νόμοι της ζούγκλας.

Έπειτα από την αποδοχή και τις συζητήσεις που πυροδότησε Η ώρα του αστεριού της Clarice Lispector, αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το μυθιστόρημά της Τα Κατά Α.Γ. Πάθη (μτφρ. Μάριος Χατζηπροκοπίου, εκδ. Αντίποδες).

altΜε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε την έκδοση του μυθιστορήματος του Pierre Drieu La Rochelle Το φθίνον φως (μτφρ – επίμετρο: Δημήτρης Δημητριάδης, εκδ. Σαιξπηρικόν). Βαθιά υπαρξιακό και στοχαστικό μυθιστόρημα, εκφράζει την αμφιβολία ενός αντί-ήρωα και την αναζήτησή του, όντας μετέωρος μεταξύ σωστού και λάθους, σε μια περιδινούμενη πορεία προς το τέλος. Το 1963, γυρίστηκε σε ταινία από τον Louis Malle, με τον Maurice Ronet στον ρόλο τού Αλαίν, με τίτλο Η φλόγα που τρεμοσβήνει.

16 NguenΟι εκδόσεις Utopia θα τοποθετήσουν στα βιβλιοπωλεία το φθινόπωρο και τον χειμώνα πέντε νέους τίτλους μεταφρασμένων μυθιστορημάτων: Alham (μτφρ. Αλέξης Εμμανουήλ) του Marc Trevidic, Ο συνοδοιπόρος (μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης) του Viet Thanh Nguen, Μια ολόκληρη ζωή (μτφρ. Γιάννης Καλλιφατίδης) του Robert Seethaler, Εκείνος που λατρεύαμε (μτφρ. Έφη Κορομηλά) της Catherine Cusset και Το αρχιπέλαγος μιας άλλης ζωής (μτφρ. Γιάννης Στρίγκος) του Andreϊ Makine.

Το βιβλίο Ρώτα τη σκόνη του John Fante (μτφρ. Γιάννης Λειβαδάς, εκδ. Μεταίχμιο), θεωρείται το πιο αξιόλογο μυθιστόρημα που γράφτηκε με φόντο την πόλη του Λος Άντζελες και συγκαταλέγεται στα πλέον σημαντικά λυρικά μυθιστορήματα της αμερικανικής λογοτεχνικής παρακαταθήκης του 20ού αιώνα. Είναι ένα σημαίνον αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα που πρωτοκυκλοφόρησε το 1939 κατά τη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής ύφεσης.

altΠρώτη φορά μεταφράζεται στα ελληνικά μυθιστόρημα του Patrick Hamilton. Οι σκλάβοι της μοναξιάς (μτφρ. – επίμετρο Κατερίνα Σχινά, εκδ. Στερέωμα) είναι ένα μυθιστόρημα που μας μεταφέρει στην Αγγλία, στη μέση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η δεσποινίς Ρόουτς, μια μοναχική γυναίκα τριάντα εννέα ετών, έχει αφήσει πίσω της το Λονδίνο και τους συνεχείς βομβαρδισμούς του, για να αναζητήσει καταφύγιο σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, νοικιάζοντας δωμάτιο στην πανσιόν «Τεϊοποτείο Ρόζαμουντ». Εκεί, θα βυθιστεί στην μονοτονία μιας άχρωμης καθημερινότητας. Και ξαφνικά, η ζωή της δεσποινίδας Ρόουτς θα αποκτήσει ενδιαφέρον και ζωντάνια λόγω της εμφάνισης ενός ευχάριστου, συναισθηματικού Αμερικανού Υπολοχαγού.

Οι εκδόσεις Καστανιώτη εδώ και πολλά χρόνια «χτίζουν» τον κατάλογο της μεταφρασμένης πεζογραφίας τους «Εικοστός Αιώνας» και «Συγγραφείς απ’ όλον τον κόσμο» συλλέγοντας και αναδεικνύοντας συγγραφείς από κάθε μέρος της υφηλίου. Ακολουθούν ορισμένοι από τους τίτλους που αναμένουμε τους επόμενους μήνες: Bernard Malamud (Η.Π.Α.) Ο μάστορας (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), Giorgio Vasta (Ιταλία) Ο χρόνος που δεν είχα (μτφρ. Άμπυ Ραΐκου), Dragan Velikić (Σερβία) Ο ιχνηλάτης (μτφρ. Ισμήνη Ραντούλοβιτς), Jonathan Lee (Μεγάλη Βρετανία) Κατάδυση (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου), Fiston Mwanza Mujila (Κονγκό) Τραμ 83 (μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη), Juan Gómez Bárcena (Ισπανία) Γυναίκα από μελάνι (μτφρ. Βασιλική Κνήτου), Lyudmila Ulitskaya (Ρωσία) Το πράσινο αντίσκηνο (μτφρ. Σταυρούλα Αργυροπούλου).

Επίσης, θα επανεκδοθεί το μυθιστόρημά του Jonathan Safran Foer Εξαιρετικά δυνατά και απίστευτα κοντά (μτφρ. Ελένη Ηλιοπούλου – επίμετρο Μαριλένα Αστραπέλλου, εκδ. Κέδρος).

altΣτη σειρά «Μεγάλες αφηγήσεις» των εκδόσεων Μεταίχμιο, που επιμελείται ο Δημήτρης Στεφανάκης αναμένουμε τέσσερις νέους τίτλους: Το μυθιστόρημα Ο κλέφτης των ποδηλάτων (μτφρ. Κούλα Καφετζή) του Luigi Bartolini, με πρόλογο του Σωτήρη Γκορίτσα, Το βαμμένο πουλί (μτφρ. Τρισεύγενη Παπαϊωάννου) του Jerzy Kosinski, με πρόλογο του Αλέξη Πανσέληνου, Το μοναστήρι της Πάρμας (μτφρ. - πρόλογος Δημήτρης Στεφανάκης) του Stendhal και τέλος τη νουβέλα Θάνατος στη Βενετία (μτφρ. Βασίλης Τσαλής) του Thomas Mann, με πρόλογο του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη.

Επίσης, αναμένουμε την κυκλοφορία των μυθιστορημάτων των: Thomas Hardy Γαλαζοαίματες κυρίες (μτφρ. Μαρία Λαϊνά, Μάνια Μεζίτη), Vladimir Nabokov Απόγνωση (μτφρ. Αύγουστος Κορτώ), Ian McEwan Καρυδότσουφλο (μτφρ. Κατερίνα Σχινά) καθώς και το τέταρτο βιβλίο της «Τετραλογίας της Νάπολης», Η ιστορία της χαμένης κόρης (μτφρ. Δήμητρα Δότση) της Elena Ferrante. Όλα από τις εκδόσεις Πατάκη.

Οι εκδόσεις Ερατώ θα δώσουν κι αυτές το «παρών» στους πάγκους των βιβλιοπωλείων με ενδιαφέροντες τίτλους και προσεγμένα βιβλία. Ξεχωρίσαμε το μυθιστόρημα του Joseph Condad Με τα μάτια ενός Δυτικού (μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης), το μυθιστόρημα του Thomas Hardy Η Τες των ντ' Υμπερβίλ (μτφρ. Σπάρτη Γεροδήμου) και μια σύνθεση οκτώ ιστοριών, τα Ιταλικά χρονικά (μτφρ. Χαρά Κίττου) του Stadhal.

Ο Michael Kumpfmüller έγραψε ένα μυθιστόρημα για τον τελευταίο έρωτα του Κάφκα. Τίτλος του Το μεγαλείο της ζωής (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Άγρα).

H αμερικανίδα Eudora Welty, η μεγάλη κυρία της μικρής φόρμας, ανθολογείται για πρώτη φορά στα ελληνικά με δεκαπέντε διηγήματα, καρπό τριών δεκαετιών συστηματικής και δημιουργικής δουλειάς. Το βιβλίο με τίτλο Το μεγάλο δίχτυ και άλλα διηγήματα (μτφρ. Αθηνά Δημητριάδου, εκδ. Καστανιώτη) είναι μία επιλογή από τις τέσσερες συλλογές διηγημάτων της συγγραφέως και θα αποτελέσει τον πρώτο από τους δύο τόμους της ανθολογίας.

Επίσης, νέα μετάφραση και επίμετρο από τον Γιάννη Παλαβό και για το διήγημα του William Faulkner, Ο αχυρώνας φλέγεται (εκδ. Κίχλη). Η πλοκή του διηγήματος αναπτύσσεται αριστοτεχνικά γύρω από το εναγώνιο δίλημμα ενός δεκάχρονου αγοριού, που υποχρεώνεται να επιλέξει ανάμεσα στην υποταγή στον βίαιο πατέρα του και στην επώδυνη χειραφέτηση.

altΑπό την κλασική σειρά Orbis Literae των εκδόσεων Gutenberg αναμένουμε δύο μυθιστορήματα του Anthony Trollope. Ο επίτροπος (μτφρ. Σάντυ Παπαϊωάννου) και Οι πύργοι του Μπάρτσεστερ (μτφρ. Ισμήνη Καπάνταη).

Προς έκδοση και η ανθολογία διηγημάτων του Guy de Maupassant Οι αυτόχειρες (μτφρ. - επίμετρο: Γιώργος Ξενάριος, εκδ. Κέδρος). «Με τα κείμενά του για την αυτοκτονία ο Μωπασάν πραγματώνει ένα κρίσιμο κομμάτι του αφηγηματικού του σχεδίου: αποθεώνει τον ρόλο του συγγραφέα ως ψυχολόγου και, παράλληλα, υλοποιεί τη σχεδόν ισόβια εμμονή του: τη λογοτεχνική μελέτη του θανάτου. Άλλωστε, λίγα χρόνια αργότερα, ο βίος του θα επιβεβαιώσει τραγικά τη γραφή του» σημειώνει στο επίμετρό του ο Γιώργος Ξενάριος.

Το αφήγημα του Joseph Conrad Έιμι Φόστερ (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος, εκδ. Ποικίλη Στοά) γράφτηκε το 1901 και είναι η ιστορία ενός του ναυαγού που τον ξεβράζει η θάλασσα σ’ έναν άγνωστο τόπο κι εκεί τον περιμένει μια σκληρή τύχη.

19 JacksonΣτη συλλογή διηγημάτων του Greg Jackson Άσωτοι (μτφρ. Παναγιώτης Κεχαγιάς, εκδ. Αντίποδες), άνθρωποι που προσπαθούν να ανέλθουν, αταίριαστοι με το περιβάλλον τους αλλά προνομιούχοι, οι αεικίνητοι και συγκινητικοί ήρωες του εντυπωσιακού ντεμπούτου του Τζάκσον παραδίδονται στα πάθη τους καθώς διασχίζουν τα ταραγμένα ρεύματα της ζωής τους. Αναζητούν νόημα και αυθεντικότητα σε μια ζωή που έχει διαβρωθεί από την εμμονή στον εαυτό, και στοιχειώνονται από μια πνευματική νοσταλγία.

Έπειτα από το επιτυχημένο πρώτο βιβλίο του Joseph Andras Για τα πληγωμένα μας αδέλφια, αναμένουμε την ποιητική πρόζα Ακόμα κι αν απομείνει μονάχα ένας σκύλος (μτφρ. Νίκος Κούρκουλος, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου). Από τις ίδιες εκδόσεις, ο Emmanuel Carrere, με τον γνωστό του τρόπο, αναπλάθει και παρουσιάζει τη βιογραφία του ρώσου συγγραφέα, τυχοδιώκτη και αμφιλεγόμενου εθνικιστή πολιτικού Έντουαρντ Λιμόνοφ, στο ομότιτλο βιβλίο του Λιμόνοφ (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου).

Αίσθηση προκάλεσε και η περσινή κυκλοφορία του Hervé Le Corre Άμμος στο στόμα. Το νέο νουάρ μυθιστόρημά του, που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα, έχει τίτλο Περνώντας τους λύκους για σκυλιά και τη μετάφραση έχει αναλάβει ο Γιάννης Καυκιάς (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου). Ο Φρανκ αποφυλακίζεται έπειτα από πέντε χρόνια που πέρασε στη φυλακή για μια ληστεία που είχε κάνει με τον αδερφό του τον Φαμπιάν. Φιλοξενείται από την Τζέσικα, σύντροφο του Φαμπιάν, και τους γονείς της. Ο πατέρας καμουφλάρει κλεμμένα αυτοκίνητα, η μάνα απασχολείται μερικώς ως καθαρίστρια σ’ ένα γηροκομείο. Η Τζέσικα έχει μια μικρή κόρη, την Ραχήλ που δεν τρώει σχεδόν καθόλου και δεν μιλάει. Τι να έχει άραγε δει, ή ακούσει, η μικρή ζώντας στους κόλπους αυτής της ολέθριας οικογένειας όπου βασιλεύει το μίσος, το ψέμα και η συμφορά;

altΝουάρ μυθιστόρημα και ταυτόχρονα μυθιστόρημα δρόμου και ενηλικίωσης από τον Βill Beverly με τίτλο Ντότζερς (μτφρ. Ανδρέας Αποστολίδης, εκδ. Στερέωμα). Ο Ηστ, δεκαπέντε μόνο ετών, είναι ήδη έμπειρο μέλος συμμορίας, σκληραγωγημένος από μικρός στους δρόμους του νότιου Λος Άντζελες. Έτσι όταν οι μπάτσοι χτυπάνε ένα σπίτι διακίνησης ναρκωτικών και συλλαμβάνουν τον θείο του, αισθάνεται έτοιμος να σηκώσει στις πλάτες του ανδρικές δουλειές – ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να βρει και να σκοτώσει έναν μάρτυρα κλειδί.

Νέο μυθιστόρημα και από τον Ian Manook με τίτλο Άγριοι καιροί. Η επιστροφή του επιθεωρητή Γερουλντελγγέρ (μτφρ. Κωνσταντίνος Κωστογιαννόπουλος, εκδ. Στερέωμα). Σ’ αυτό το νέο βιβλίο με τις περιπέτειες του Γερουλντελγγέρ, ο συγγραφέας βυθίζεται στις ταραγμένες σχέσεις της Μογγολίας με τις γειτονικές της χώρες, τις κρατικές της υποθέσεις, την κατασκοπία και το διεθνές λαθρεμπόριο.

Στην βερολινέζικη αστυνομική αργκό, το «βρεγμένο ψάρι» σημαίνει ανεξιχνίαστη υπόθεση. Ο Volker Kutscher με το μυθιστόρημά του Το Βρεγμένο Ψάρι (μτφρ. Τάσος Ψηλογιαννόπουλος, εκδ. Ποικίλη Στοά) ξεκινά μια σειρά έξι βιβλίων στην οποία ο συγγραφέας τοποθετεί τον αστυνόμο Ρατ της Υπηρεσίας Διώξεως Κοινού Εγκλήματος στο Βερολίνο των τελών της δεκαετίας του ΄20 και των αρχών της δεκαετίας του ΄30 εν μέσω πολιτικών και κοινωνικών ανατροπών.

Ο τρίτος τόμος της «Τριλογίας της Γλασκώβης» του Malcolm Mackay με τίτλο Όταν η βία πλησιάζει (μτφρ. Άλκηστη Τριμπέρη, εκδ. Πόλις) υπόσχεται ένα συναρπαστικό κλείσιμο της τριλογίας και τη μεταφορά των αναγνωστών στα βάθη του υποκόσμου της σκωτσέζικης πόλης.

Επίσης, αναμένουμε τον πρώτο τόμο της σειράς του Marco Malvaldi «ΜπαρΛούμε – Εγκλήματα στην Τοσκάνη» με τίτλο Παρτίδα για πέντε σε μετάφραση της Δήμητρας Δότση για τις εκδόσεις Καλέντη. Από τις ίδιες εκδόσεις και τα αστυνομικά μυθιστορήματα του Φινλανδού συγγραφέα Mika Waltari Ποιος σκότωσε την κυρία Σκρουφ; και Το λάθος του επιθεωρητή Πάλμου, μεταφρασμένα από τα φινλανδικά από τη Μαρία Μαρτζούκου.

Οι φίλοι-αναγνώστες του Philip Kerr θα προσθέσουν άλλον έναν τίτλο στη βιβλιοθήκη τους. Τίτλος του Ψεύτικο εννιάρι (μτφρ. Γιώργος Μαραγκός) και θα κυκλοφορήσει, όπως και τα υπόλοιπα, από τις εκδόσεις Κέδρος.

Αντίστοιχα οι αναγνώστες που αγαπούν τον Georges Simenon θα συναντήσουν στα βιβλιοπωλεία δύο νέους τίτλους. Ο Μαιγκρέ και ο νεκρός του και Πεντιγκρή. Και τα δύο μεταφρασμένα από την Αργυρώ Μακάρωφ για τις εκδόσεις Άγρα.

Από τη νέα σειρά Κλασικά Noir των εκδόσεων Μίνωας θα κυκλοφορήσει το μυθιστόρημα της Dorothy B. Hughes Σ’ έναν έρημο τόπο σε μετάφραση της Βάσιας Τζανακάρη.

Τέλος, σε νέα μετάφραση της Αργυρώς Μαντόγλου θα εκδοθεί το διάσημο μυθιστόρημα του Gaston Leroux Το φάντασμα της όπερας, από τις εκδόσεις Διόπτρα.


1 21banner andras


Ποίηση

Μία ποιητική συλλογή, τρεις ποιητές: Στέργιος Μήτας, Θοδωρής Ρακόπουλος, Αντώνης Ψάλτης, Ξέρετε το τέλος (εκδ. Αντίποδες).

Νέες ποιητικές συλλογές για τους: Ελένη Γαλάνη, Το ανατολικό τέλος (εκδ. Μελάνι), Γιάννη Μεταξά, Μετά όμως, μετά… (εκδ. Ίκαρος), Μυρσίνη Γκανά, Τα πέρα μέρη (εκδ. Μελάνι), Γιώργος Κ. Ψάλτης, Εσένα (εκδ. Ίκαρος), Αθανάσιος Δ. Οικονόμου, Το τραγούδι του θανάτου (εκδ. Οδός Πανός), Θανάσης Λάμπρου Μονοπάτια (εκδ. Περισπωμένη), Γιάννη Λειβαδά Κενά Τεκμαιρόμενα (εκδ. Κουκούτσι) και Γιώργο Σύρρο Διασχίζοντας το μεταίχμιο (εκδ. Στίξις).

Νέες ποιητικές συλλογές των: Μαργαρίτας Παπαγεωργίου, Χρήστου Διαμαντή, Ανδρονίκης Γωγοπούλου, Βασίλη Βασιλειάδη, από τις εκδόσεις Σαιξπηρικόν.

altΣυγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Τίτου Πατρίκιου Ποιήματα 1943-2012, από τις εκδόσεις Κίχλη και του Ντίνου Σιώτη Ποιήματα 1969-1999 από τις εκδόσεις Κέδρος. Ταυτόχρονα θα κυκλοφορήσει και η νέα ποιητική συλλογή του Ντίνου Σιώτη Ωροσκόπια νεκρών από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Στον τόμο Κώστας Καρυωτάκης (εκδ. Gutenberg) συγκεντρώνονται όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για τον Καρυωτάκη. Τα ποιήματα στην αυθεντική τους μορφή, επιστολές, κριτικές, ο καρυωτακισμός και ο νεοκαρυωτακισμός, η πρόσληψη του έργου του, οι λογοτεχνικοί ανταγωνισμοί και πλήθος πληροφορίες μαζί με εκτενέστατη και κατατοπιστικότατη εισαγωγή του επιμελητή της έκδοσης καθηγητή Δημήτρη Δημηρούλη.

Επίσης, αναμένουμε μια έκδοση με ανθολόγηση ποιημάτων του Κωστή Παλαμά από τον Κώστα Χατζηαντωνίου, καθώς και μια Ανθολογία 1970 από τον Βαγγέλη Χατζηβασιλείου. Και τα δύο από τις εκδόσεις Κέδρος.

Ένας τόμος με κείμενα του Νίκου Εγγονόπουλου και τον εύγλωττο τίτλο 5 ανέκδοτα ποιήματα – 5 ανέκδοτες μεταφράσεις – 10 άγνωστα έργα (εκδ. Άγρα) θα βρίσκεται σύντομα στα βιβλιοπωλεία.

Ανθολογία Σύγχρονης Λιθουανικής ποίησης, σε μετάφραση Σωτήρη Σουλιώτη αναμένουμε από τις εκδόσεις Σαιξπηρικόν.

Η ποιητική συλλογή της μεγάλης Αγγλίδας ποιήτριας Alice Oswald Μνημείο πεσόντων (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) είναι ο δικός της τρόπος να «ξανααφηγηθεί» την Ιλιάδα.

Graphic Novels

altΈνα ατμοσφαιρικό graphic novel, ειπωμένο σαν ένα αλληγορικό παραμύθι για τα βαθύτερά μας διλήμματα είναι το Γρα-Γρου των Τάσου Ζαφειριάδη, Γιάννη Παλαβού και Θανάση Πέτρου, το οποίο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ίκαρος. Στο Βέρμιο, έξω από το χωριό Καστανιά, το εστιατόριο «Γρα-Γρου» ορίζει το πέρασμα από την Κεντρική στη Δυτική Μακεδονία. Πολλοί περνούν αποκεί, λίγοι όμως προσέχουν, χαμένο στην ομίχλη, ένα τοξωτό γεφύρι στην άκρη του δρόμου. Κανένας δεν ξέρει πού οδηγεί. Όσοι το βλέπουν, έχουν τον λόγο τους. Ένα πρωί μια κοπέλα φτάνει στο «Γρα-Γρου» με σκοπό να περάσει το γεφύρι. Καθώς διστάζει να το διασχίσει, ενώ περιμένει στο εστιατόριο, γνωρίζεται με τους θαμώνες και ακούει τις αφηγήσεις τους.

Η Corinne Maier και η Anne Simon έγραψαν και σχεδίασαν τα δύο graphic novels Μαρξ, μια εικονογραφημένη βιογραφία και Φρόυντ, μια εικονογραφημένη βιογραφία. Τη μετάφραση έχει κάνει η Σώτη Τριανταφύλλου για τις εκδόσεις Πατάκη.

Δοκίμια/Μελέτες

altΒιβλίο που αποσκοπεί να παρουσιάσει την εξέλιξη της προσωπικότητας του Δανού φιλοσόφου Søren Kierkegaard από τα νεανικά γραπτά έως τα τελευταία του ημερολόγια είναι Ο κατάσκοπος του Θεού (μτφρ. – επιμ. Κώστας Νησιώτης, εκδ. Κέδρος). Να σημειώσουμε ότι πολλά από τα κείμενα εμφανίζονται για πρώτη φορά στα Ελληνικά.

Tα πάθη της ψυχής (Πρόλογος – μτφρ. Γιάννης Πρελορέντζος, εκδ. Κριτική) είναι το τελευταίο έργο του René Descartes. Εδώ ο σημαντικός Γάλλος στοχαστής επιχειρεί τη συστηματική θεμελίωση της ηθικής. Κατά τον Καρτέσιο, η προέλευση των παθών όσο και των αρετών είναι κοινή και έλκεται από ένα πάθος, τον θαυμασμό, ο οποίος συνιστά τρόπο συμπεριφοράς που συνδέεται με τη σκέψη.

Επίσης τα βιβλία των Slavoj Žižek Λένιν 2017: Ανάμνηση, επανάληψη και επεξεργασία (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας), Perry Anderson Η λέξη από «Η»: Η περιπέτεια της ηγεμονίας (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας) και Enzo Traverso Τα νέα πρόσωπα του φασισμού (μτφρ. Νίκος Κούρκουλος). Όλα από τις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου.

Ένα κείμενο που γράφτηκε το 1939 και καταγγέλλει τη διαφθορά και την αδικία του ναζισμού και καλεί το γερμανικό λαό να έρθει στα λογικά του είναι το Αυτός ο πόλεμος (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, επίμετρο: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, εκδ. Πόλις) του Thomas Mann.

altΠροξενώντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον τομέα του, το δοκίμιο του Michel Foucault Η ανθρωπολογία του Καντ σε μετάφραση Πάνου Αγγελόπουλου και επιμέλεια και επίμετρο Γιώργου Σαγκριώτη, αναμένεται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Νήσος.

Αναμένουμε και τα βιβλία των: Χρήστου Φραγκονικολόπουλου Ευρωπαϊκή Ένωση, Η αναπόφευκτη πρόκληση της δημοκρατικής νομιμοποίησης. Παλιές έννοιες και νέες προκλήσεις (εκδ. Επίκεντρο) και William A. Pelz Ιστορία των λαών της νεότερης Ευρώπης (μτφρ. Άγγελος Φιλιππάτος, εκδ. Αιώρα).

Μόλις κυκλοφόρησε η μελέτη Φυλετικές θεωρίες στην Ελλάδα. Προσλήψεις και χρήσεις στις επιστήμες, την πολιτική, τη λογοτεχνία και την ιστορία της τέχνης κατά τον 19ο και 20ό αιώνα (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) σε επιμέλεια Ε. Αβδελά. Τα κείμενα του τόμου μελετούν τη διάχυση των φυλετικών θεωριών στην Ελλάδα από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, εξετάζοντας πώς ιδέες σαν την ευγονική, την «καθαρή φυλή», ή τη φυλετική υγιεινή, επηρέασαν την επιστημονική σκέψη, τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, τη λογοτεχνική παραγωγή και την τέχνη αλλά κυρίως πώς επηρεάζουν ακόμη και σήμερα τη διαπλοκή του εθνικισμού με τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό.

Τον Δεκέμβριο του 2017 συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από τον θάνατο του Κορνήλιου Καστοριάδη (26.12.1997). Με αφορμή αυτή την επέτειο, το βιβλίο της δημοσιογράφου Τέτας Παπαδοπούλου Για τον Κορνήλιο Καστοριάδη: «Είμαστε υπεύθυνοι για την ιστορία μας» (εκδ. Κριτική) δίνει ερεθίσματα που εξοικειώνουν τον αναγνώστη με την πολυδιάστατη και συναρπαστική σκέψη του Καστοριάδη: τις βασικές φιλοσοφικές του ιδέες, την αντίληψή του για τη Δημοκρατία, τις θέσεις του για την κρίση των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών.

Νέο βιβλίο και από τον Σταύρο Ζουμπουλάκη Αρχή σοφίας και κατακόκκινα όνειρα. Πίστη και έρωτας στον Τ.Κ. Παπατσώνη (εκδ. Πόλις). Η αναγνωστική μοίρα του Τ. Κ. Παπατσώνη (1895-1976) δεν ήταν, μέχρι σήμερα, αυτή που του άξιζε. Η μόνη αδικία εις βάρος του Παπατσώνη που έχει αποκατασταθεί αφορά τη θέση του στην ιστορία του νεοελληνικού ποιητικού μοντερνισμού: δεν αμφισβητείται πια από κανέναν σοβαρά ότι είναι ο πρώτος που έγραψε σε ελεύθερο στίχο. Πέραν όμως από αυτή την γραμματολογική αποκατάσταση, τίποτε άλλο δεν έχει αλλάξει στην έκδοση και τη μελέτη του έργου του.

altΕπίσης το βιβλίο του Alexander Rosenberg Φιλοσοφία των κοινωνικών επιστημών (μτφρ. Γ. Μαραγκός, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης). Ο Alexander Rosenberg μας εισάγει με γλαφυρότητα στον σύγχρονο προβληματισμό σχετικά με τις κοινωνικές επιστήμες, εκθέτει όλο το υπόβαθρο της κριτικής θεωρίας, της φεμινιστικής επιστημολογίας ενώ παρουσιάζει το έργο στοχαστών όπως οι Σερλ, Ρωλς, Χάμπερμας, Ντυρκέμ, Μπουρντιέ. Κύριος σκοπός του είναι να δείξει με ποιόν τρόπο το επιστημονικό έργο αλληλεπιδρά με τη φιλοσοφία του νου, της επιστήμης, τη μεταφυσική, στην προσπάθειά τους να απαντήσουν στο ύπατο ερώτημα: Τι είναι άνθρωπος;

Αναμένουμε το επόμενο διάστημα το δοκίμιο της Γιούλης Ράπτη και του Θωμά Συμεωνίδη Ο Βάλτερ Μπένγιαμιν και τα νέα μέσα. Αισθητικές και πολιτικές προεκτάσεις (εκδ. Νεφέλη).

100 χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, ο China Mieville, πολυβραβευμένος συγγραφέας του φανταστικού, που ανέκαθεν εμπνεόταν από τα ιδανικά της Ρωσικής Επανάστασης, παρουσιάζει την ιστορία της από τη δική του, ξεχωριστή σκοπιά. Οκτώβρης: Η ιστορία της ρωσικής επανάστασης (μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, εκδ. Μεταίχμιο).


kritiki mas synelavan 728


Οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια εμπλουτίζουν τον κατάλογό τους με νέους τίτλους δοκιμίων για την Κοινωνία, την Ιστορία και την Ελευθεριακή σκέψη. Ορισμένοι από αυτούς είναι: Homo Deus (μφρ. Μιχάλης Λαλιώτης) του Yuval Noah Harari, SPQR: Μία ιστορία της αρχαίας Ρώμης (μτφρ. Κώστας Κουρεμένος) της Mary Beard και τον Συλλογικό τόμο Μπακούνιν κατά Μάρξ (μτφρ. Μάκης Κορακιανίτης) με εισαγωγή του Γιώργου Πολίτη.

Επίσης θα κυκλοφορήσει το βιβλίο των Sturmer Stefan & Snyder Mark Η ψυχολογία της φιλοκοινωνικής συμπεριφοράς (μτφρ. Αφροδίτη Μπάκα, εκδ. Πεδίο). Στις μέρες μας, η μελέτη της φιλοκοινωνικής συμπεριφοράς –συμπεριλαμβανομένων του εθελοντισμού, του αλτρουισμού, της παροχής βοήθειας και κοινωνικής αλληλεγγύης– είναι περισσότερο επιβεβλημένη. Τα κείμενα του συλλογικού αυτού τόμου υποστηρίζουν ότι αν κατανοήσουμε καλύτερα τους καθοριστικούς παράγοντες των φιλοκοινωνικών δράσεων (πότε και γιατί συμβαίνουν και δεν συμβαίνουν), τότε θα είμαστε ιδανικά σε θέση να σχεδιάσουμε παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν ένα μεγάλο εύρος ωφέλιμων συμπεριφορών, ζωτικών για την ευημερία των ατόμων και των κοινωνιών συνολικά.

altΕπίσης, αναμένουμε το ποιητικό-φιλοσοφικό δοκίμιο του Giacomo Leopardi Εγκώμιο των πουλιών (μτφρ. Χρήστου Μπιντούδη – επίμετρο Novella Bellucci, εκδ. Άγρα).

Η βιογραφία Ελευθέριος Βενιζέλος: Ο οραματιστής του εφικτού (εκδ. Μεταίχμιο) από τον Ομότιμο Καθηγητή Πολιτικής Ιστορίας Θάνο Βερέμη είναι μια αφήγηση της πολιτικής διαδρομής του Ελευθέριου Βενιζέλου, ενός πολιτικού που σύμφωνα με όλους τους μελετητές του υπήρξε αριστοτέχνης της έγκαιρης ενέργειας και της υλοποίησης του εφικτού. 

altΤο βιβλίο του Heinz A. Richter Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπό το φως των Ρωσικών αρχείων (μτφρ. Βαγγέλης Στεργιόπουλος, εκδ. Γκοβόστη) είναι μια ιστορική μελέτη αναφορικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο μεταξύ των ετών 1915 και 1917 υπό το φως άγνωστου μέχρι σήμερα ρωσικού αρχειακού υλικού.

Ο Erik Larson στο βιβλίο του Βουβό κύμα (μτφρ. Κατερίνα Σχινά, εκδ. Ίκαρος) με τρόπο συναρπαστικό για τον αναγνώστη, εξετάζει τη βύθιση του Lusitania από το U-20 και τα γεγονότα γύρω από το ναυάγιο, και φέρνοντας στο προσκήνιο τις ζωές μιας πλειάδας επιβλητικών χαρακτήρων, ζωγραφίζει ένα μεγάλο πορτρέτο της Αμερικής κατά την προοδευτική περίοδο.

Εδώ και δεκαετίες, το Ιράν βρίσκεται στο προσκήνιο της διεθνούς επικαιρότητας. Η μελέτη Οι Πέρσες (μτφρ. Π. Σουλτάνης, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) των Jeffrey Parker & Brenda Parker αναρωτιέται πόσο καλά γνωρίζουμε τούτη τη χώρα και τους κατοίκους της; Και πόσο μας έχουν επηρεάσει τα στερεότυπα που επανεμφανίζονται συνεχώς; Οι συγγραφείς καταγράφουν με οξύνοια τις παραδόσεις και την ιστορία της αρχαίας και της νεότερης Περσίας, αλλά και τις επιδράσεις που αυτή άσκησε στην ευρύτερη περιοχή, και εξετάζουν τους τρόπους με τους οποίους το πολυτάραχο παρελθόν ακόμα επηρεάζει όχι μονάχα το σύγχρονο Ιράν, μα και ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο.

Ο Βυζαντινός πολιτισμός (μτφρ. Σμαράγδα Τσοχανταρίδου, εκδ. Πεδίο) του Andre Guillu αποτελεί έργο αναφοράς γύρω από τη μελέτη του βυζαντινού πολιτισμού και ένα από τα πρώτα βιβλία που παρουσιάζουν τις πραγματικές όψεις του πολιτισμού του Βυζαντίου, τόσο παρεξηγημένου στη Δύση και επί μακρόν στη σκιά της αρχαιότητας, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής φυσιογνωμίας. Με αυτό το έργο ο διακεκριμένος Γάλλος βυζαντινολόγος και φίλος της Ελλάδας, Αντρέ Γκιγιού (1923-2013), αποκατέστησε τη θολή εικόνα του Βυζαντίου, αποδίδοντας με πληρότητα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και τις διαστάσεις του στον χώρο και τον χρόνο.

altΗ ιστορία δύο ανθρώπων που συνέδεσαν τη ζωή τους με την επιστήμη τους και άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στην Αρχαιολογία περιγράφεται στο βιβλίο της Έφης Σαπουνά-Σακελλαράκη Όταν μίλησε ο χρόνος (εκδ. Ίκαρος). Η συγγραφέας, μέσα από μια μυθιστορηματική αφήγηση, περιγράφει την επιστημονική διαδρομή του Γιάννη και της Έφης Σακελλαράκη, την κοινή τους πορεία και το πώς αισθάνθηκαν, έδρασαν και αντέδρασαν, με συγκεκριμένη λογική, αισθητική και ήθος, μέσα και έξω από τον αρχαιολογικό κόσμο.

altΕπίσης, αναμένουμε τα εξής ιδιαίτερα ενδιαφέροντα βιβλία: Από τον Γουτεμβέργιο στο Google (μτφρ. Κωνσταντίνος Τάκης) του Peter L. Shillingsburg, Λακάν και Επιστήμη (μτφρ. Ελένη Ψυλλάκου) των J. Glynos & Γ. Σταυρακάκη, Στη σκιά του Αϊνστάιν (μτφρ. Μαριάννα Τσάτσου) της Marie Benedikt και Ημιζωή - Η διχασμένη ζωή του Bruno Pontecorvo. Φυσικός ή κατάσκοπος; (μτφρ. Δέσποινα Χατζησπύρου) του Frank Close. Όλα από τις εκδόσεις Ροπή.

Με ενδιαφέρον αναμένουμε το πρωτοποριακό δοκίμιο Υπεράσπιση των δικαιωμάτων της γυναίκας (μτφρ. Ιάσων Καραχάλιος, εκδ. Παπαδόπουλος) της Mary Wollstonecraft, μητέρας της Mary Shelley, φιλοσόφου και πρώιμης φεμινίστριας, στο οποίο διατυπώνεται το πρώτο συστηματικό επιχείρημα για τα πολιτικά δικαιώματα των γυναικών.

Το νέο βιβλίο της Αsli Erdogan Μήτε και η σιωπή είναι πια δική σου (μτφρ. Ανθή Καρρά, εκδ. Ποταμός) συγκεντρώνει τα 22 δημοσιογραφικά της κείμενα πάνω στα οποία στηρίχθηκε όλο το κατηγορητήριο της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν.

Η μελέτη του Σπύρου Τζουβέλη Ο Καβάφης της Ιστορίας και των αισθήσεων αναμένεται από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Επίσης, το βιβλίο του Θανάση Αγάθου Ο Νίκος Καζαντζάκης στον κινηματογράφο (εκδ. Gutenberg).

30 skinikes odigiesΕνδιαφέρουσα μοιάζει και η μελέτη της Μαρίζας Γαλάνη με τίτλο Οι σκηνικές οδηγίες από την αρχαιότητα έως σήμερα (εκδ. Γκοβόστη).

Θα κυκλοφορήσει επίσης το βιβλίο του Νίκου Γροσδάνη 32 Χρόνια Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (εκδ. Επικεντρο).

Ο Γιώργος Δουατζής συγκέντρωσε είκοσι τέσσερα κείμενά του με τίτλο Τα κάτοπτρα. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Στίξις.

Στο νέο του βιβλίο με τίτλο Οι πικρές αλήθειες της γλώσσας μου (εκδ. Μεταίχμιο) ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης απαντά στις ερωτήσεις που θέτει ο δημοσιογράφος Γιάννης Ν. Μπασκόζος για την ουσία, την ποιότητα, την εξέλιξη, τη συγγένεια και την προέλευση της γλώσσας.

Στην ίδια θεματική βρίσκεται και το βιβλίο του Νίκου Σαραντάκου Η γλώσσα έχει κέφια. Περιπλάνηση στα τοπία της γλωσσικής ιλαρότητας (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου).

* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προβλήματα της σημερινής ποίησης Α΄

Προβλήματα της σημερινής ποίησης Α΄

Μια σειρά από άρθρα για την κατάσταση της ποιητικής τέχνης σήμερα, για τα χρόνια προβλήματα και τις μελλοντικές της προκλήσεις.

Του Κώστα Κουτσουρέλη   ...


«Ουδέν προς Διόνυσον»

«Ουδέν προς Διόνυσον»

Οι εξωκειμενικές προσθήκες στην αρχαία τραγωδία σήμερα.

Του Νίκου Ξένιου

Περί ανεβάσματος του αρχαίου δράματος ο λόγος. Αυστηροί θεατρικοί κριτικοί έχου...

Εργαστήριο πεζού λόγου με τον Κ.Β. Κατσουλάρη

Εργαστήριο πεζού λόγου με τον Κ.Β. Κατσουλάρη

Εργαστήριο Γραφής πεζού λόγου (διήγημα, αφήγημα, νουβέλα), με τον Κ.Β. Κατσουλάρη, στον φθινοπωρινό κύκλο σεμιναρίων creative learning του Fårö.

Περιγραφή του Εργαστηρίου

Σε αυτό το Εργαστήριο, μέσα από ασκήσεις, αναγνώσεις...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ