alt

Συγκεντρώσαμε και επιλέξαμε πάνω από 160 νέους τίτλους ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, δοκιμίων και αρκετών ακόμη, κι αυτά είναι μόνο ένα μέρος από την παραγωγή των επόμενων τριών μηνών.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Με μια πρώτη ματιά ίσως ο αριθμός των τίτλων να φαίνεται ανεξήγητα μεγάλος, για τις μέρες που διανύουμε. Είναι πάντως γεγονός ότι οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι προσπαθούν να κάνουν καλύτερες επιλογές στα βιβλία που θα κυκλοφορήσουν διατηρώντας από αξιοπρεπές έως υψηλό το επίπεδο της έκδοσης (χαρτί, εκτύπωση, επιμέλεια). Απομένει στους αναγνώστες να επιβραβεύσουν τα καλά βιβλία.

Ελληνική Πεζογραφία

alt

Η ανέκδοτη νουβέλα που έγραψε ο Μένης Κουμανταρέας λίγους μήνες πριν από τον θάνατό του, με τίτλο Η σειρήνα της ερήμου, θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη.

Μετά το Ταξίδι στην Ελλάδα (Κρατικό βραβείο Μυθιστορήματος 2014), νέο μυθιστόρημα και για τον Δημήτρη ΝόλλαΜάρμαρα στη μέση (εκδ. Ίκαρος), δεύτερο μέρος της τριλογίας Δύσκολοι καιροί. Η ιστορία συνεχίζεται μέσα από αλλεπάλληλες αφηγήσεις και διαφορετικές εκδοχές του παρελθόντος των ηρώων.

altΕπτά χρόνια μετά την εξαιρετική Ανάκριση (εκδ. Κέδρος), νέο μυθιστόρημα του Ηλία Μαγκλίνη με τίτλο Πρωινή γαλήνη (εκδ. Μεταίχμιο). Πρόκειται για την ιστορία ενός νέου ανθρώπου και του ονείρου του να ξεπεράσει τον εαυτό του, να ανοίξει τους ορίζοντές του, να πετάξει ψηλά μήπως και βρει τον βαθύτερο εαυτό του. Είναι επίσης μια ιστορία έρωτα, ονείρων, απώλειας και περιπλάνησης στον χρόνο και τον χώρο, από τη Μακεδονία έως το Τέξας και από την Αθήνα έως την Άπω Ανατολή.

Η Έλενα Μαρούτσου, υπό τον τίτλο Οι χυδαίες ορχιδέες (εκδ. Κίχλη), συγκεντρώνει μια σειρά διηγημάτων που το καθένα τους συνομιλεί με ένα γνωστό λογοτεχνικό κείμενο. Εκτός από τη σύμφυτη με την ύπαρξή τους διακειμενικότητα, στα διηγήματα αυτού του βιβλίου βασικό θέμα αποτελεί η ταυτότητα των ηρώων και το πώς αυτή διαμορφώνεται, αλλάζει ή ανατρέπεται. Παράλληλα εμφανίζονται και άλλα θέματα, όπως η δύναμη και διαφορετικές εκδοχές της σεξουαλικότητας, η οικογένεια ως θερμοκήπιο νευρώσεων αλλά και ως καταφύγιο, η τέχνη και η σχέση της με την πραγματικότητα.

2-ioanna-karystianiΠέντε χρόνια μετά βραβευμένα Σακιά (εκδ. Καστανιώτη), νέο μυθιστόρημα και από την Ιωάννα Καρυστιάνη, με τίτλο, Το φαράγγι (εκδ. Καστανιώτη). Κυριακή, 11 Μαΐου 2014. Βαρδής, Γεράσιμος, Ευδοκία, Ινώ, Ελισαίος, Θεώνη και Αργύρης ξοδεύουν μαζί την ανοιξιάτικη μέρα. Ποια η σχέση των εφτά; Ποιος ο λόγος της συνάντησης; Γιατί σε μέρος απόμακρο και ασύχναστο; Ποιο το βάρος της αποκάλυψης και ποιο της αποσιώπησης ενός μυστικού; Οι εφτά θα μιλήσουν μεταξύ τους ανοιχτά ή όχι; Το φαράγγι είναι τα σωθικά τους, τα σωθικά μας.

altΗ νεότερη Σταυρούλα Σκαλίδη επανέρχεται φέτος με το τρίτο της βιβλίο, τη νουβέλα Γραφείον ο φόβος. Μια πολλαπλή ήττα (εκδ. Πόλις). Μια ιστορία ως επιμνημόσυνη δέηση στον κόσμο των εφημερίδων που εκλείπει. 

Η νουβέλα της Μαρία Γιαγιάννου Μπαλαντέρ (εκδ. Μελάνι) είναι το τρίτο πεζογραφικό της βιβλίο. Χωρισμένο σε δεκαεφτά συνοπτικά κεφάλαια, και γραμμένο εναλλάξ σε πρωτοπρόσωπη και τριτοπρόσωπη αφήγηση, ενώνει τα τμήματα μιας κατασκευασμένης αυτοβιογραφίας με τα επεισόδια μιας μυθοπλαστικής αφήγησης.

altΝουβέλα και για τον Δημήτρη Ελευθεράκη, Η δύσκολη τέχνη (εκδ. Αντίποδες). Ο μονόλογος ενός δασκάλου που με αφορμή το γκράφιτι στο Πολυτεχνείο σκέφτεται τη νεοελληνική ταυτότητα, τη σχέση της με τη Δύση, την καλλιτεχνική δημιουργία και την καταστροφή.

Νέο μυθιστόρημα και για την Άντζελα Δημητρακάκη, με τίτλο Αεροπλάστ (εκδ. Εστία). Τον Μάρτιο του 2014 η Αντιγόνη, ο Ικέρ, η Μέλανι, ο Μαρτί και ο Κάι είναι στο τρένο για το Πορτ-Μπάου, το ανεμοδαρμένο παραθαλάσσιο χωριό της Καταλονίας όπου πέθανε ο Βάλτερ Μπένγιαμιν το 1940 επιχειρώντας να ξεφύγει από τον φασισμό αλλά χωρίς να πιστεύει ότι μπορεί. Οι ιστορίες τους συνθέτουν μιαν αγωνιώδη περιπλάνηση σε τοπία της ηπείρου, από το Ελσίνκι έως την Αθήνα και τη Βαρκελώνη.

Η Νίκη Αναστασέα ξαναδούλεψε το παλιότερο μυθιστόρημά της Επικράνθη - Δια χειρός Αλέξη Ραζή και το προτείνει εκ νέου με τίτλο Η ιστορία ενός δικού μας ανθρώπου (εκδ. Καστανιώτη). Αναθεωρημένη έκδοση και για την παλιότερη νουβέλα του Άρη Μαραγκόπουλου, Τα δεδομένα της ζωής μας (εκδ. Τόπος), με επίμετρο του συγγραφέα «15 χρόνια μετά».

Μυθιστόρημα και φέτος από τον Δημήτρη Σωτάκη, με τίτλο Η ιστορία ενός σούπερ μάρκετ (εκδ. Κέδρος).

Δεκαεπτά καθημερινές ιστορίες που διασταυρώνονται με τη μεγάλη επίσημη Ιστορία, και υπογραμμίζουν τις πληγές που ακόμα αιμορραγούν μας δίνει η καθηγήτρια φιλολογίας Μαίρη Μικέ, στην πρώτη της, εξ όσων γνωρίζουμε, πεζογραφική προσπάθειά της, τη συλλογή διηγημάτων Κόκκινες ουλές (εκδ. Ίκαρος).

altΣυλλογή διηγημάτων και από τη νεότερη Λουκία Δέρβη με τίτλο Αλλού, στο πουθενά (εκδ. Μελάνι). Δώδεκα περιπτώσεις ανθρώπων που βρέθηκαν μακριά απ' την πατρίδα τους αλλά και άλλων που ονειρεύτηκαν να φύγουν και δεν τα κατάφεραν. Ιστορίες για τη φυγή, την ελπίδα, τον ξεριζωμό, το έγκλημα, τον έρωτα, την επιβίωση και τον πόλεμο.

Έπειτα από μια πολυσυζητημένη πρώτη συλλογή διηγημάτων, ο Νικόλας Σεβαστάκης επανέρχεται με τη σειρά ιστοριών Άντρας που πέφτει (εκδ. Πόλις). Ένας άνδρας που το σώμα του δεν αντέχει την απώλεια της αγαπημένης του, ο μικρόκοσμος ενός βιβλιοπωλείου στην αιχμή της κρίσης και των πολιτικών αναταραχών, οι κραδασμοί μιας μοναχικής γυναίκας, ένας γέρος που αποκαλύπτει την ιστορία ενός σπιτιού που το σκέπασε η θάλασσα. Δέκα διηγήματα σε χαμηλούς τόνους, που αιχμαλωτίζουν αναμνήσεις και επεισόδια, επιμένουν στις σημαίνουσες λεπτομέρειες και σχεδιάζουν με εικόνες και φωτοσκιάσεις ένα σύμπαν όπου, παρά τις μικρότητες, θάλλει η ευαισθησία.

Νέο βιβλίο από τον Μισέλ Φάις με τίτλο Από το πουθενά. Αλλά και από τους Δήμητρα Κολλιάκου, Το ήμισυ του παντός, Πάνο Καρνέζη, Οι φυγάδες και Τηλέμαχο Κώτσια, Οι δεινόσαυροι των Αθηνών και Ταξίδι σε λάθος χώρα (δυο νουβέλες σε ένα βιβλίο). Όλα από τις εκδόσεις Πατάκη.

Τρίτη συλλογή διηγημάτων από τη νεότατη Βασιλική Πέτσα με τίτλο Μόνο το αρνί (εκδ. Πόλις). Διαπλέκοντας τοπικές ιστορίες, μαρτυρίες και οικογενειακές αφηγήσεις, αντλώντας από την ντοπιολαλιά και το εκφραστικό της ύφος, η συγγραφέας αναπλάθει τον κόσμο της θεσσαλικής επαρχίας. 

altΣυλλογές διηγημάτων επίσης και για τους πρωτοεμφανιζόμενους Κωνσταντίνο Τζήκα, Κομμένα και Βασίλη Καράδαη, Νειρολόι. Και οι δύο από τις εκδόσεις Νεφέλη.

Σχολιασμένη έκδοση της Κάδμως, του μυθιστορήματος που αποτέλεσε το κύκνειο άσμα της Μέλπως Αξιώτη, της μεγάλης κυρίας του νεοελληνικού λογοτεχνικού μοντερνισμού. Έργο συγκινητικό, με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, Η Κάδμω είναι ένα κείμενο-απολογισμός ζωής, ένα είδος νέκυιας. Σε φιλολογική επιμέλεια της Μαρία Κακαβούλια, από τις εκδόσεις Κέδρος. Επίσης, η αλληλογραφία της Αξιώτη με τον Γιάννη Ρίτσο θα κυκλοφορήσει σε έναν τόμο, με τίτλο Αλληλογραφία, με εισαγωγή και επιμέλεια της Μαίρης Μικέ, από τις εκδόσεις της Άγρας.

Επανεκδίδονται, επίσης, για πρώτη φορά σε έναν τόμο, οι δύο πρώτες εκδόσεις του διασημότερου έργου του Στράτη Μυριβήλη, Η ζωή εν τάφω (έκδοση Μυτιλήνης 1924 και η Β’ έκδοση 1930), σε επίμετρο Νίκης Λυκούργου από τις εκδόσεις της Εστίας. Επανέκδοση και για τον Λούσια του πρόσφατα χαμένου Νίκου Χουλιαρά (εκδ. Νεφέλη).

Συλλογή διηγημάτων του εκλιπόντα Αργύρη Χιόνη με τίτλο Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κίχλη. Ορισμένα από τα διηγήματα της συλλογής εντάσσονται στην κατηγορία του ψευδοδοκιμίου, έχουν παρωδιακό χαρακτήρα και συνοδεύονται από παιγνιώδεις σημειώσεις, ενώ άλλα μεταποιούν αυτοβιογραφική ύλη – όλα πάντως μοιράζονται το καταλυτικό χιούμορ και τη γνώριμη λεκτική ευφορία του Αργύρη Χιόνη.

tsirkasΝέα έκδοση των διηγημάτων του Στρατή ΤσίρκαΤα διηγήματα (εκδ. Κέδρος). Εκτός από τη νουβέλα Νουρεντίν Μπόμπα, που κυκλοφόρησε το 1977 σε δεύτερη (αυτοτελή) έκδοση και πέντε ή έξι πεζογραφήματα της δεκαετίας 1927-38 σκορπισμένα σε παροικιακές εφημερίδες και περιοδικά της Αιγύπτου, αυτός ο τόμος περιέχει όλα τα διηγήματα που έγραψε και δημοσίευσε ο Τσίρκας σε περιοδικά της Αθήνας, της Αλεξάνδρειας και της Λευκωσίας, μαζί με μερικά ανέκδοτα.

Συλλογές διηγημάτων και για τους Στάθη Κοψαχείλη, Η δρακοντιά και Γιάννη Ευσταθιάδη Μαύρο εκλεκτό. Και τα δύο από τις εκδόσεις Μελάνι.

Επίσης, διηγήματα και από την Αρχοντούλα Διαβάτη, Σκουλαρίκι στη μύτη (εκδ. Νησίδες).

Μυθιστορήματα και από τον Δημήτρη Καρακίτσο, Παλαιστές, καθώς και από τον πρωτοεμφανιζόμενο Θανάση Σταμούλη, Η σκιά στο δέντρο. Από τις εκδόσεις Ποταμός.

Ο Κώστας Αρκουδέας στο βιβλίο Το χαμένο Νόμπελ (Μια αληθινή ιστορία) (εκδ. Καστανιώτη) συγκεντρώνει προσωπικές μαρτυρίες, επιστολές, άρθρα, αποσπάσματα από βιβλία και έγγραφα-ντοκουμέντα, τα οποία συνθέτουν ένα πολύχρωμο παζλ, που θα μπορούσαν να αποτελούν ένα ευφάνταστο μυθιστόρημα. Την άνοιξη του 1947, ενώ η Ελλάδα σπαράσσεται από τον Εμφύλιο, ο Νίκος Καζαντζάκης θέτει από κοινού υποψηφιότητα με τον Άγγελο Σικελιανό για το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η υποψηφιότητά του συσπειρώνει το συντηρητικό κατεστημένο της εποχής, που βλέπει στο πρόσωπο του Κρητικού συγγραφέα έναν από τους μεγαλύτερούς του εχθρούς. Εναντίον του επιστρατεύονται όλα τα μέσα, θεμιτά και αθέμιτα, προκειμένου να αποφευχθεί η βράβευσή του. Από την άλλη, ο Καζαντζάκης προσπαθεί μόνος του για μια δεκαετία να κατακτήσει το Νόμπελ, αντιμετωπίζοντας θεούς και δαίμονες.

altΠρώτο βιβλίο για τον Κώστα Περούλη με τίτλο Αυτόματα (εκδ. Αντίποδες). Δέκα διηγήματα για την υλικότητα των επαγγελμάτων και το ρυθμό της εργασίας. Ξεκινώντας από μια ευρεία αλλά και λεπτομερή θέαση της κοινωνικής ζωής, τα διηγήματα αυτά αναδεικνύουν τη μηχανική κανονικότητα στις ζωές των ηρώων.

Νέα μυθιστορήματα επίσης από τους Δημήτρη Μίγγα, Έρως ανίατος (εκδ. Μεταίχμιο), Γιάννη Ξανθούλη, Την Κυριακή έχουμε γάμο (εκδ. Διόπτρα), Γιάννη Γρηγοράκη, Κόκκινο και γυμνό (εκδ. Κέδρος), Ανδρέα Μήτσου, Η Αλεξάνδρα (εκδ. Καστανιώτη), Αλέξη Σταμάτη, Το βιβλίο της βροχής (εκδ. Καστανιώτη), Πέλα Σουλτάτου, Ανκόρ (εκδ. Καστανιώτη), Ιορδάνης Κουμασίδης, Δώδεκα γραμματόσημα στον τοίχο (εκδ. Κέδρος), Χρήστος Κασκαβέλης, Δράκων, Βιβλίο ΙΙ Μεταμόρφωση (εκδ. Mamaya).

Επίσης, κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Θάνου Σταθόπουλου, La folie (εκδ. Ίκαρος), μια σειρά από πεζά κείμενα με ποιητικό χαρακτήρα.

Διηγήματα από τον Δημήτρη Αποστολάκη, των Χαΐνιδων, με τίτλο Φτου ξελευτερία για όλους (εκδ. Καστανιώτη), από τον Γιάννη Ατζακά, Λίγη φλόγα, πολλή στάχτη (εκδ. Άγρα) και από την Ελεάννα Βλάχου, Από τέρμα σε τέρμα (εκδ. Το Ροδακιό).

xilouriΝέο μυθιστόρημα και από τη Μαρία Ξυλούρη, Η νυχτερινή βάρδια του καλλιγράφου (εκδ. Καλέντη). Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται σε ένα χωριό της Βόρειας Ελλάδας, μεταξύ 1965 και 2012, με ένα μικρό μέρος του να εκτυλίσσεται σε ένα νησί που συνεχώς μετακινείται σαν μια σχεδία που ποτέ δεν ρίχνει άγκυρα.

Επίσης νέο μυθιστόρημα για τον Δημήτρη Οικονόμου Οι εγκλωβισμένοι (εκδ. Ίκαρος). Σ’ αυτό δύο μεσήλικες συναντιούνται στη ρημαγμένη από την οικονομική κρίση Αθήνα. Περιγράφοντας τη μοναξιά τους, τις σχέσεις τους με τους γύρω τους, αλλά και το κλίμα που επικρατεί σε όλη την πόλη, ο συγγραφέας πλάθει μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία που συνιστά μια κατάφαση, έναν ύμνο στη ζωή.

altΟ Τάκης Θεοδωρόπουλος στο νέο του βιβλίο H αυτοκτονία του Ιωάννη Συκουτρή (εκδ. Μεταίχμιο) αφηγείται τα γεγονότα μιας σύντομης αλλά πυκνής ζωής που οδήγησαν τον ταλαντούχο ελληνιστή στο απονενοημένο διάβημα, εστιάζοντας κυρίως στον τρόπο με τον οποίο μετέτρεψε το δράμα της σχέσης της σύγχρονης Ελλάδας με το κλασικό της παρελθόν σε προσωπική υπαρξιακή περιπέτεια.

Ενδιαφέρον και το βιβλίο της Μελλίσας Στοΐλη Και διηγώντας τα… να τρως. Ιστορίες και συνταγές εδεσμάτων (εκδ. Κίχλη). Ιστορίες τερπνές και ευφάνταστες περί προελεύσεως κλασικών εδεσμάτων συνοδεύονται από τις αντίστοιχες συνταγές. Τα εδέσματα έχουν πολλά να πουν καθώς πλέκουν το πολύχρωμο χαλί του υλικού μας πολιτισμού.

altΟ πρώτος τόμος με δύο θεατρικά έργα του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και τίτλο Θεατρικά φύλλα θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Το Ροδακιό. Θα περιλαμβάνει το «Κέικ» και το έργο «Τον αύλο εσένα».

Από ορισμένους από τους συνδημιουργούς του LogicomixΑλέκο Παπαδάτο, Αβρααμ Κάουα και Annie Di Donna θα κυκλοφορήσει το graphic novel, Δημοκρατία (εκδ. Ίκαρος). Μια ιστορία γεμάτη σκηνές και γεγονότα που κόβουν την ανάσα, για το πως η δημοκρατία σφυρηλατήθηκε τόσο από τύχη και ιστορικές συγκυρίες, όσο και από τις πράξεις και το κουράγιο ανθρώπων πολυμήχανων και ταγμένων στο σκοπό τους.

Ποίηση

Το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει ο δεύτερος τόμος του εμβληματικού ποιητικού έργου του Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου, Σύσσημον ή Τα κεφάλαια από τις εκδόσεις Το Ροδακιό.

Συγκεντρωτική συλλογή με τα ποιήματα του Θωμά Γκόρπα, Τα ποιήματα (1957-1983), από τις εκδόσεις Ποταμός καθώς και του Νάσου Βαγενά, με τίτλο Βιογραφία. Ποιήματα (1974-2014), από τις εκδόσεις Κέδρος.

Η συλλογή του Δημήτρη Καλοκύρη, Παρασάγγες, Β’ (εκδ. Άγρα).

altΘα κυκλοφορήσουν επίσης οι εξής ποιητικές συλλογές: Δημήτρης Αγγελής, Ένα ελάφι δακρύζει πάνω στο κρεβάτι μου (εκδ. Πόλις), Μάρκος Μέσκος, Άλφα Βήτα (εκδ. Κίχλη), Λέλη Μπέη, Η καπνισμένη Μητρόπολη (εκδ. Ίκαρος), Γιώργος Αλισάνογλου, Παιχνιδότοπος. Τραύμα για 9 μήνες και 3 εποχές (εκδ. Κίχλη), Νίκος Λαμπρόπουλος, Οδηγίες για πρωτόπλαστους (εκδ. Καστανιώτη), Γιώργου Λίλλη, Αρλεκίνος (εκδ. Περισπωμένη).

Ποιητική συλλογή και για τον Νάνο Βαλαωρίτη, Στο υποκύανο μάτι του κύκλωπα (εκδ. Ψυχογιός) και τον Κώστα Γ. Παπαγεωργίου, Ποιητικοί μονόλογοι και διάλογοι (εκδ. Γκοβόστη).

Από τις εκδόσεις Μετρονόμος θα επανακυκλοφορήσει η ποιητική εργογραφία του Τάσου Λειβαδίτη. Η αρχή θα γίνει με την κυκλοφορία της τρίτομης συγκεντρωτική έκδοσης των ποιημάτων του. Στη συνέχεια θα εκδοθούν ξεχωριστά οι 20 ποιητικές συλλογές και η μία των διηγημάτων του.

Επίτομη ανθολογία ελληνικής ποίησης του 20ού αιώνα, με τίτλο Και με τον ήχο των για μια στιγμή επιστρέφουν. Η ελληνική ποίηση τον 20ο αιώνα, θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Gutemberg, σε επιμέλεια Ευριπίδη Γαραντούδη και Δώρας Μεντή.

altΕπίσης, θα κυκλοφορήσει μια Ανθολογία Μεξικανικής Ποίησης σε εισαγωγή και μετάφραση του Γιάννη Σουλιώτη και επιλεγόμενα του Γιώργου Βέη, από τις εκδόσεις Ροές. Πρόκειται για ένα απάνθισμα που καλύπτει όλο το φάσμα της μεξικανικής ποίησης του 20ού αιώνα, από τις απαρχές του και τις καλλιτεχνικές πρωτοπορίες της εποχής έως τους νεότερους αλλά εξίσου επάξιους εκπροσώπους της.

Σε 62 φράσεις ο Χάρης Βλαβιανός εξηγεί Γιάτι γράφω ποίηση (εκδ. Άγρα). Από τις εκδόσεις Κίχλη θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του W.HAuden, Πένθιμο μπλουζ και άλλα ποιήματα σε ανθολόγηση, μετάφραση, εισαγωγικό σημείωμα και σχόλια Ερρίκου Σοφρά.

Σε νέα μετάφραση από τα ρωσικά το «Ρέκβιεμ» της Anna Akhmatova θα βρίσκεται στο βιβλίο Το φως του προβολέα: Ρέκβιεμ - Σελίδες αυτοβιογραφίας (μτφρ. Ασπασία Λαμπρινίδου, εκδ. Το Ροδακιό).

Δύο συλλογές με ποιήματα του Edgar Allan Poe, Τα νεανικά και Τα ανάλεκτα σε μετάφραση Γιώργου Βαρθαλίτη, αλλά και η συλλογή του Jules LaforgueΗ μονωδία του φεγγαριού και άλλα ποιήματα (μτφρ. Γιώργος Κοροπούλης), θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Gutenberg.

Επίσης, συλλογή ποιημάτων και για τον Michel Houellebecq, Μορφολογία της τελευταίας όχθης (μτφρ. Σπύρος Γιανναράς, εκδ. Εστία), ενώ από τη Νεφέλη επανεκδίδεται η συλλογή του Paul Celan, Μήκων και μνήμη σε μετάφραση Ιωάννας Αβραμίδου.

Μεταφρασμένη Πεζογραφία

altΣτο σπουδαίο μυθιστόρημα του Heinrich Böll, Ομαδικό πορτρέτο με μια κυρία (μτφτ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, εκδ. Πόλις) αποτυπώνονται με ακρίβεια και σαρκασμό, με φαινομενική αφέλεια κι ωστόσο εκπληκτική εμβρίθεια, τα πεπρωμένα και οι επιλογές ενός λαού σε κρίση. Κάθε «μαρτυρία» φωτίζει όχι μόνο τη ζωή της Λένι, μιας απλής γυναίκας, χωρίς καμία φιλοδοξία ηρωισμού, που μεγάλωσε την εποχή της γιγάντωσης του ναζισμού στη Γερμανία. Και απρόσμενα, σχεδόν μαγικά, αναδύεται το ψηφιδωτό μιας ολόκληρης ηπείρου – το πορτρέτο της Ευρώπης μας.

Δυο αγόρια μ’ ένα κλεμμένο Λάντα θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι χωρίς γονείς, χωρίς χάρτη και χωρίς προορισμό στη μυστηριώδη Ανατολικογερμανική επικράτεια, στο μυθιστόρημα του Wolfgang Herrndorf, Βερολίνο, γεια (μτφρ. Απόστολος Στραγαλινός, εκδ. Κριτική).

Με ενδιαφέρον αναμένεται και στη χώρα μας το πολυσυζητμένο νέο μυθιστόρημα του Michel Houellebecq, Υποταγή (μτφρ. Λίνα Σιπητάνου, εκδ. Εστία). Σε μια Γαλλία αρκετά κοντινή στη σημερινή, το μουσουλμανικό κόμμα έρχεται στην εξουσία και η χώρα αρχίζει να καταρρέει εκ των ένδον. 

Επίσης, συγκεντρώθηκαν σε έναν τόμο όλα τα διηγήματα του Gabriel GarcíMárquez, με τίτλο, Άπαντα διηγήματα, σε μετάφραση Κλαίτης Σωτηριάδου (εκδ. Νεφέλη).

trilovitesΈναν πρόωρα χαμένο συγγραφέα (1952-1979), τον Breece D'J Pancake μας συστήνουν οι εκδόσεις Μεταίχμιο με τη συλλογή Τριλοβίτες (μτφρ. Γιάννης Παλαβός) που μόλις κυκλοφόρησε. Ο Μπρις Ντ’ Τζ. Πάνκεϊκ, δημιουργός μίας μόνο συλλογής, θεωρείται ήδη ένας από τους καλύτερους διηγηματογράφους του δεύτερου μισού του αιώνα που πέρασε. 

Δύο νέα μυθιστορήματα και για τους αναγνώστες του Philip Kerr, Η κυρία από το Ζάγκρεμπ και Μια φιλοσοφική έρευνα. Και τα δύο σε μετάφραση της Ιλάειρα Διονυσοπούλου από τις εκδόσεις Κέδρος. Μια πανέμορφη και ανερχόμενη ηθοποιός του γερμανικού κινηματογραφικού κολοσσού UFA, ο οποίος ελέγχεται από το Υπουργείο Προπαγάνδας των ναζί, γίνεται η αφορμή για να ζητήσει ο παντοδύναμος Γιόζεφ Γκέμπελς μια προσωπική εξυπηρέτηση από τον ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ. Στη Φιλοσοφική έρευνα μεταφερόμαστε στο Λονδίνο του 2013. Οι κατά συρροήν δολοφονίες έχουν προσλάβει διαστάσεις επιδημίας. Στο κυνήγι των σίριαλ κίλερς, σε μια πόλη με πολλές ικανές ντετέκτιβ, καμία δεν έχει αποδειχτεί πιο ικανή από την Ιζαντόρα «Τζέικ» Τζέικοβιτς. Η Τζέικ αναλαμβάνει να σταματήσει έναν δολοφόνο με το κωδικό όνομα «Βιτγκενστάιν»: ο τελευταίος επιδιώκει να εξοντώσει τον οποιονδήποτε εμφανίζει προδιάθεση για βίαιη συμπεριφορά, ακόμα κι αν δεν έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα.

altΣτην πολύ προσεγμένη και επιτυχημένη σειρά μεταφρασμένης πεζογραφίας των εκδόσεων Ίκαρος προστίθεται φέτος το μυθιστόρημα της Emily St. John Mandel, Σταθμός έντεκα (μτφρ. Βάσια Τζανακάρη). Ενας διάσημος ηθοποιός του Χόλιγουντ πεθαίνει πάνω στη σκηνή. Είναι το πρώτο θύμα μιας επιδημίας που σαρώνει τη Γη και αφανίζει σχεδόν ολοκληρωτικά τον πληθυσμό. Είκοσι χρόνια μετά, ένας περιοδεύων θίασος ταξιδεύει στα μέρη που έχουν απομείνει επιζήσαντες.

Από τον Ίκαρο, επίσης, τα βιβλία των Matthew Quick, Η καλή τύχη εδώ και τώρα (μτφρ. Σπύρος Γιανναράς), Colm Toibin, Νόρα Ουέμπστερ (μτφρ. Αθηνά Δημητριάδου) και Michele Serra, Οι αραχτοί (μτφρ. Δήμητρα Δότση).

Το αφήγημα του Christian Bobin με τίτλο Ο σχοινοβάτης (μτφρ. Φοίβος Ι. Πιομπίνος Béatrice Connolly, επίμετρο Γιώτα Κριτσέλη, εκδ. Κίχλη), συνδυάζει στοιχεία παραβολής και φιλοσοφικού μύθου και με πρωταγωνιστή την αινιγματική μορφή ενός ανθρώπου με κεφάλι αλόγου, ο Bobin καταδεικνύει την ανεπάρκεια των βιβλίων να δώσουν απάντηση στα θεμελιώδη ζητήματα της ύπαρξης. Τι απομένει; Να ανοίξουμε τις αισθήσεις και την ψυχή μας στην ομορφιά της φύσης και του κόσμου.

Το νέο μυθιστόρημα της Anne Enright, Ο χορταριασμένος δρόμος (μτφρ. Αντώνης Καλοκύρης, εκδ. Καστανιώτη) είναι υποψήφιο για το βραβείο Booker 2015. Πρόκειται για μια ιστορία για την οικογένεια, τη διάσπαση, τον οίκτο και την ιδιοτέλεια – ένα μυθιστόρημα για τα κενά στην ανθρώπινη καρδιά και τον αγώνα μας να τα καλύψουμε. Ένα βαθιά συγκινητικό έργο για την απέλπιδα προσπάθεια των μελών μιας οικογένειας να ανακτήσουν τις σχέσεις που έχασαν και να σφυρηλατήσουν όσες δεν είχαν ποτέ. 

1-harper-leeH Harper Lee, συγγραφέας του διάσημου και μοναδικού μυθιστορήματος Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια, έβγαλε από το συρτάρι της τη συνέχεια αυτού και θα κυκλοφορήσει σύντομα και στα ελληνικά με τίτλο Βάλε ένα φύλακα, σε μετάφραση της Σώτης Τριανταφύλλου, από τις εκδόσεις Bell.

Επίσης, στο επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσουν: τα μυθιστορήματα των Margaret Drabble, Μωρό από ατόφιο χρυσάφι (μτφρ. Κατερίνα Σχοινά, εκδ. Πόλις), Karl Ove Knausgård, το δεύτερο μέρος του εξάτομου έργου Ο αγώνας μου-Ένας ερωτευμένος άνδρας (μτφρ. Σωτήρης Σουλιώτης, εκδ. Καστανιώτη), François Taillandier, Η γραφή του κόσμου (μτφρ. Αλεξάνδρα Κωσταράκου, εκδ. Πόλις), Antoine Wilson, Πανοράμα Σίτυ (μτφρ. Αργυρώ Μαντόγλου, εκδ. Αλεξάνδρεια), Joseph Roth, Βερολινέζικα χρονικά, 1922-1933 (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Άγρα), Jonas Karlsson, Το τιμολόγιο (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, εκδ. Παπαδόπουλος), Haruki Murakami, Ο Κάφκα στην ακτή (μτφρ. Αργυρώ Μαντόγλου, εκδ. Ψυχογιός), John Connolly, Το τραγούδι των σκιών (εκδ. Bell) και Emmanuel Carrére, Το βασίλειο (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου).

Νέα μετάφραση και για το μυθιστόρημα του Jack Kerouac, Στοιχειωμένη ζωή (μτφρ. Μιχάλης Λαλιώτης, εκδ. Πλέθρον).

2-Milena JesenskáΤο χρονικό της φιλίας της με τη Μίλενα Γιέσενσκα μέσα στο ζοφερό κλίμα του γυναικείου στρατοπέδου συγκέντρωσης του Ράβενσμπρουκ, όπου βρέθηκαν και οι δύο έγκλειστες, περιγράφει η Margarete Buber-Neumann, στο βιβλίο Μίλενα από την Πράγα (εκδ. Κίχλη - Τα πράγματα), σε μετάφραση Τούλας Σιετή και με επιμέλεια-επίμετρο Αδριανής Δημακοπούλου. Μεταξύ στρατοπεδικής λογοτεχνίας και βιογραφίας, το βιβλίο ζωντανεύει, επίσης, έναν σπουδαίο πολιτισμό που χάθηκε με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον πολιτισμό της Κεντρικής Ευρώπης.

tolstoyΕπανέκδοση για τα κλασικά μυθιστορήματα του Leo Tolstoy, Πόλεμος και Ειρήνη (μτφρ. Κοραλία Μακρή) και Άννα Καρένινα (μτφρ. Κοραλία Μακρή), καθώς και για τους Φτωχούς (μτφρ. Άρης Αλεξάνδρου) του Fyodor Dostoyefsky. Και τα τρία από τις εκδόσεις Γκοβόστη.

Συνέχεια στις φροντισμένες εκδόσεις των θεατρικών του Ibsen από τις εκδόσεις Gutenberg, με δύο νέους τίτλους. Ένας εχθρός του λαού και Πέερ Γκυντ σε μετάφραση Θεοδόση Παπαδημητρόπουλου.

Δίγλωσση έκδοση για το βιβλίο του Rainer Maria Rilke, Σημειώσεις για τη μελωδία των πραγμάτων (μτφρ., χρονολόγιο και επίμετρο Συμεών Γρ. Σταμπουλού) από τις εκδόσεις Gutenberg.

Συλλογή διηγημάτων του Somerset Maugham, Χονολουλού και άλλα διηγήματα (μτφρ, Παλμύρα Ισμυρίδου) από τις εκδόσεις Άγρα καθώς και του E.M. Forster, Η μηχανή σταματά (μτφρ. Γιώργος Λαμπράκος, εκδ. Οκτώ).

Επίσης, το γνωστό μυθιστόρημα του Saul Bellow, Οι περιπέτειες του Ώγκι Μαρτς (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος, εκδ. Καστανιώτη) θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στη χώρα μας. Οι κωμικές και άλλες περιπέτειες ενός νεαρού Αμερικανοεβραίου, του Ώγκι Μαρτς, αρχινώντας από τη δεκαετία του ’20 και φτάνοντας μέχρι αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κι από το Σικάγο του Μεσοπολέμου έως το Μεξικό και την Ευρώπη.

Μετά το εμβληματικό Ζωή και πεπρωμένο, κυκλοφορεί ένα ακόμη μυθιστόρημα του Vasily Grossman, Τα πάντα ρει (μτφρ. Γιώργος Μπλάνας, εκδ. Γκοβόστη). Σοβιετική Ένωση, 1953. Ο Στάλιν πεθαίνει. Ο Ιβάν Γκριγκόριεβιτς απελευθερώνεται μετά από τριάντα χρόνια στα Γκούλαγκ. Επιχειρώντας να ξαναβρεί τη χαμένη του ζωή, θα διαπιστώσει πως τα χρόνια του τρόμου έχουν βυθίσει τη σοβιετική κοινωνία σ’ ένα τέλμα υποτέλειας και παραίτησης, και πως πρέπει να παλέψει σκληρά για να επιβιώσει σ’ έναν ουσιαστικά άγνωστό του κόσμο. 

altΑναθεωρημένη μετάφραση του θρυλικού μυθιστορήματος του Philip K. Dick, Το ηλεκτρικό πρόβατο (μτφρ. Δημήτρης Αρβανίτης, εκδ. Κέδρος), που ενέπνευσε την περίφημη ταινία Blade Runner. Στο Ηλεκτρικό πρόβατο παρουσιάζεται με τον πιο παραστατικό τρόπο η αντίθεση μηχανικού και ανθρώπινου, παρότι ο Ντικ, όπως συνηθίζει, κάνει ασαφείς τις διαχωριστικές γραμμές. 

Επίσης, θα κυκλοφορήσουν τα βιβλία των Ian McEwan, Νόμος περί τέκνων (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), Pascal Bruckner, Ένας καλός γιος (μτφρ. Γιάννης Στρίγκος), Yasmina Khadra, Πληγωμένοι άγγελοι (μτφρ. Γιάννης Στριγκός), Jorge Luis Borges, Το βιβλίο των φανταστικών όντων (μτφρ. Γιώργος Βέης), Daniel Mendelsohn, Περιμένοντας τους βαρβάρους και άλλα κείμενα (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου), Joyce Carol Oates, Καρχηδόνα (μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου). Όλα από τις εκδόσεις Πατάκη.

Νέο μυθιστόρημα φέτος και για τον Orhan Pamuk με τίτλο Μια παραξενιά του νου μου (μτφρ. Στέλλα Βρετού, εκδ. Ωκεανίδα). Επίσης, Miguel De Unamuno, Το μυθιστόρημα του Δον Σανδάλιο (μτφρ.-επίμετρο Αχιλλέας Κυριακίδης) και Ivan Turgenev, Πατέρες και γιοι (μτφρ. Ελένη Μπακοπούλου). Και τα δύο από την Άγρα.

altΣτο Ημερολόγιο προσευχής (μτφρ. Γιάννης Παλαβός, εκδ. Αντίποδες) της Flannery OConnor αποτυπώνεται η πορεία της προς τη συγγραφική αυτοσυνείδηση, μέσα από την εμπλοκή αλλά και τη σταδιακή χειραφέτησή της από τη θρησκευτική ζωή. Επίσης, το περίφημο αφήγημα του Franz Kafka, Η σωφρονιστική αποικία, σε μετάφραση του Βασίλη Τσαλή και επίμετρο του Hans Dieter Zimmermann, θα βγει από τις εκδόσεις Κίχλη.

Το μυθιστόρημα Οι ψαράδες (μτφρ. Ιωάννα Ηλιάδη, εκδ. Μεταίχμιο), το έξοχο ντεμπούτο του Chigozie Obioma από τη Νιγηρία, είναι μια ιστορία αγάπης, μίσους και εκδίκησης που διαδραματίζεται με φόντο τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στη Νιγηρία της δεκαετίας του ’90.

Ακόμη: νουάρ μυθιστόρημα από τον Malcolm Mackay, Πώς ένας εκτελεστής λέει αντίο (μτφρ. Άλκηστις Τριμπέρη, εκδ. Πόλις)· συλλογή διηγημάτων και για τον Ian Rankin, Φάκελος Ρέμπους: Οι άγνωστες υποθέσεις (μτφρ. Νάντη Σακκά, εκδ. Μεταίχμιο)· νουάρ και από τον Chris Ewan, Ο οδηγός του καλού κλέφτη στο Άμστερνταμ (μτφρ. Χριστίνα Μανιά, εκδ. Mamaya), τον Hervé Le Corre, Μετά τον πόλεμο (μτφρ. Καυκιάς, εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου) και την Tami Hoag, Μυστικά στον τάφο (μτφρ. Έφη Τσιρώνη, εκδ. Bell). Και βέβαια, κυκλοφόρησε ήδη -λόγω και της πρόσφατης επίσκεψής του στη χώρα μας- το τελευταίο μυθιστόρημα του ιδιαίτερα αγαπητού στο κοινό Jo Nesbo με τίτλο Περισσότερο αίμα (μτφρ. Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, εκδ. Μεταίχμιο).

2-david cronenbergΤο πρώτο του μυθιστόρημα έγραψε ο σκηνοθέτης David Cronenberg, με τίτλο Κατεστραμμένος (μτφρ. Γιώργος Μπέτσος, εκδ. Τόπος). Ένας ιστός από παράλληλες αφηγήσεις συνθέτει μια σαγηνευτική, ονειρική πλοκή όπου η γεωπολιτική συναντά τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις, τη Βόρεια Κορέα, το Φεστιβάλ των Καννών, τον καρκίνο και το σεξ, σε εκδοχές που υπερβαίνουν κάθε φαντασία.

Μια άγνωστη πτυχή της ζωής του Ernest Hemingway παρουσιάζεται στο βιβλίο του Aaron Edward, Ερωτευμένος Χέμινγουεϊ (μτφρ. Μαρία Φακίνου, εκδ. Παπαδόπουλος). Ο συγγραφέας και βιογράφος του αφηγείται μία πραγματική ιστορία αγάπης που έζησε ο μεγάλος συγγραφέας και η οποία οδήγησε στην καταστροφή του πρώτου του γάμου.

nikolaidouΈνα διαφορετικό και τολμηρό βιβλίο μας προτείνει η πεζογράφος Σοφία Νικολαΐδου, βγαλμένο από την εμπειρία της με τον καρκίνο του στήθους, από τη διάγνωση έως την μαστεκτομή, μέχρι και τις χημειοθεραπείες. Τίτλος του, Καλά και σήμερα - Το χρονικό του καρκίνου στο δικό μου στήθος (εκδ. Μεταίχμιο). 

Τέλος, η Patti Smith αυτοβιογραφείται με μυθιστορηματικό τρόπο στο βιβλίο της Δύο παιδιά (μτφτ. Αλέξης Καλοφωλιάς, εκδ. Κέδρος). Ένας χαιρετισμός προς τη Νέα Υόρκη του τέλους της δεκαετίας του ’60 και των αρχών του ’70, προς τους φτωχούς και τους πλουσίους της, τους αδικημένους και τους ευνοημένους της. Είναι όμως και η ιστορία της ανόδου δύο νεαρών άσημων καλλιτεχνών, το πρελούδιο της επιτυχίας τους.

cunninghamΤο graphic novel του Darryl Cunninghan για την οικονομική κρίση με τίτλο Σούπερκραχ (μτφρ. Αβραάμ Κάουα) θα βγει από τις εκδόσεις Κριτική. Μέσω της αφήγησης του Cunningham μπαίνουμε στα άδυτα της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής κρίσης, ανιχνεύοντας τις ρίζες της οικονομικής κατάρρευσης. Έτσι, με απλό και κυρίως διασκεδαστικό τρόπο μαθαίνουμε βήμα βήμα τα γεγονότα που οδήγησαν τον κόσμο στην οικονομική ύφεση.

Δοκίμια-Μελέτες

Το βιβλίο του Νίκου Αλιβιζάτου Πραγματιστές και ονειροπόλοι. Πολιτικοί και διανοούμενοι μπροστά στην πρόκληση της εξουσίας (εκδ. Πόλις) Από την ανεξαρτησία ώς τις μέρες μας, τι υποστήριξαν οι πολιτικοί μας για την πολιτεία, το πολίτευμα και τα δικαιώματα του ανθρώπου, και πώς σχολίασαν τις απόψεις τους οι διανοούμενοι; 

Επίσης, το δοκίμιο του Éric Rohde, Η ηθική της δημοσιογραφίας (μτφρ. Έλσα Δεληγιάννη) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Vesta. Η δημοσιογραφία είναι ένα θέμα που εγείρει πολλά ερωτήματα, διότι το επάγγελμα, στην πράξη, δεν διέπεται από αυστηρούς κανόνες. Πέρα από τους κανονισμούς, όμως, είναι δυνατόν να διευκρινιστεί η ακριβής λειτουργία του δημοσιογράφου στην κοινωνία και για να διευκρινιστεί η λειτουργία αυτή είναι απαραίτητος ο εντοπισμός των ηθικών αρχών της δημοσιογραφίας.

altΣτο δοκίμιο Occupy. Σκέψεις πάνω στην ταξική πάλη, την επανάσταση και την αλληλεγγύη (μτφρ. Κατερίνα Χαλμούκου, εκδ. Κέδρος), ο Noam Chomsky ασχολείται με ένα άκρως επίκαιρο θέμα: αναλύοντας τα ζητήματα που έθεσε το κίνημα Occupy και περιγράφοντας τον τρόπο συγκρότησής του, εξετάζει τα κινήματα βάσης, τα οποία επιδιώκουν να επιφέρουν αλλαγές στον πολιτικοκοινωνικό γίγνεσθαι, χρησιμοποιώντας την αυτοοργάνωση και τις δομές αλληλεγγύης.

Επίσης: το δοκίμιο του Stephen Trombley, Σύντομη ιστορία της Δυτικής σκέψης (μτφρ. Γιώργος Μαραγκός, εκδ. Κέδρος) αλλά και η μελέτη του Χρήστου Αθανασιάδη, Τα αποσυρθένα βιβλία. Έθνος και σχολική ιστορία στην Ελλάδα. 1858-2008 (εκδ. Αλεξάνδρεια).

Και βέβαια, η κυκλοφορία από τις εκδόσεις Gutenberg του εμβληματικού έργου του Ιταλού φιλοσόφου Vico GiambattistaΗ νέα επιστημονική γνώση (μτφρ. Γιώργος Κεντρωτής) είναι εκδοτικό γεγονός. Το Scienza Nuova (1725) θεωρείται το σημαντικότερο έργο του Vico και αποτελεί ένα από τα πιο επιδραστικά φιλοσοφικά βιβλία των τελευταίων αιώνων. 

altΟ παλαίμαχος Ιταλός διανοητής Giovanni Sartori μας παραδίδει τριάντα σύντομα και απλά μαθήματα για τη δημοκρατία, στο βιβλίο του Η δημοκρατία σε 30 μαθήματα (μτφρ. Σώτη Τριανταφύλλου, εκδ. Μελάνι). Ποια πολιτική ονομάζουμε ρεαλιστική και σε τι διαφέρει από τον κόσμο των ιδεών; Ποιος είναι ο ρόλος της ουτοπίας στη ζωή των πολιτών; 

Στο βιβλίο Europa. Η τελευταία ευκαιρία για την Ευρώπη (εκδ. Παπαζήση) ο Valéry Giscard d'Estaing προτείνει την επιτακτική οικοδόμηση ενός ισχυρού συνόλου, ομοσπονδιακού χαρακτήρα, το οποίο αρχικά θα περιλαμβάνει 12 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την πρότασή του υποστηρίζει σθεναρά και ο στενός φίλος του, ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ.

altΜια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη για τα νεανικά περιοδικά που κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με έμφαση στην επικοινωνία και την αλληλεπίδραση μεταξύ των αναγνωστών, η οποία υπήρξε καθοριστική για μια ολόκληρη γενιά, κάνει ο Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλος στο βιβλίο Μεταπολεμικά νεανικά περιοδικά (εκδ. Αντίποδες).

Ιστορία

Ποια ήταν η σχέση των νέων στην Ελλάδα της δικτατορίας με την κουλτούρα της διαμαρτυρίας του Μάη του ’68; Σε ποιο βαθμό ήταν σε επαφή με τον πολιτικό ριζοσπαστισμό, αλλά και με τη μαζική κουλτούρα της εποχής, ή αλλιώς με «τα παιδιά του Μαρξ και της Κόκα Κόλα»; Η μελέτη του Κωστή Κορνέτη, Τα παιδιά της Δικτατορίας (μτφρ. Πελαγία Μαρκέτου, εκδ. Πόλις) ανιχνεύει τις πολιτισμικές ροές και τη διάδραση ανάμεσα στις διεθνείς και τις τοπικές διαστάσεις του ελληνικού φοιτητικού κινήματος στη «μακρά» δεκαετία του ’60, υπογραμμίζοντας τη σχέση του με τα κινήματα αμφισβήτησης στο εξωτερικό. Παρουσιάζει διεξοδικά τη νεανική έκρηξη της «Γενιάς του Ζ», τη δράση των παράνομων οργανώσεων ενάντια στο καθεστώς των Συνταγματαρχών και τη μαζική φοιτητική κινητοποίηση στις αρχές του ’70.

kornetisΤο δοκίμιο του Hans Blumeberg, Ναυάγιο με θεατή (μτφρ. Κώστας Σπαθαράκης, Θοδωρής Δρίτσας, εκδ. Αντίποδες), παρακολουθεί την ιστορία της μεταφοράς του θαλασσινού ταξιδιού και του ναυαγίου, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Σύνεση και τόλμη, ιδιώτευση και συμμετοχή, βεβαιότητα και σκεπτικισμός, καταστροφή και δίδαγμα: αυτές είναι οι κεντρικές θεματικές σε αυτό το εξόχως πολιτικό δοκίμιο του στοχαστή που διερεύνησε τα θεμέλια της νεωτερικότητας και τη λειτουργία του μύθου και της μεταφοράς. Είναι το πρώτο έργο του Blumeberg που μεταφράζεται στα ελληνικά.

Επίσης: θα κυκλοφορήσουν τα δοκίμια του Eric Lichtblau, Οι Ναζί της διπλανής πόρτας (μτφρ. Αριάδνη Λουκάκου) και του Frederic Gros, Περπάτημα: η φιλοσοφία του (μτφρ. Ρούλα Τσιτούρη). Και τα δύο από τις εκδόσεις Ποταμός. Αλλά και: Η ιστορία της Ρωσίας (μτφρ. Θάλεια Σπανού) του Paul Bushkovitch από τις εκδόσεις Αιώρα, καθώς και το βιβλίο της Emma MarriottΠαγκόσμια ιστορία (μτφρ. Τρισεύγενη Παπαϊωάννου, εκδ. Οκτώ).

pathiΟ Εμφύλιος και τα αναπάντητα ερωτήματα που έχει αφήσει πίσω του, ιδιαίτερα στους νέους, είναι το θέμα του βιβίου Εμφύλια πάθη (εκδ. Μεταίχμιο) που συνέγραψε ο πολιτικός επιστήμονας Στάθης Ν. Καλύβας με τον ιστορικό Νίκο Μαραντζίδη, προσβέποντας «στη συλλογική μας αυτογνωσία, στοχεύοντας να αντικαταστήσει τα εμφύλια πάθη με την εμβάθυνση, τη γνώση και τελικά την ωριμότητα».

Η αποχώρηση των Ελλήνων από την Αίγυπτο συχνά συνδέεται με την πολιτική του Νάσερ και συμπυκνώνεται στον καβαφικό αποχαιρετισμό της Αλεξάνδρειας. Πρόκειται, ωστόσο, για ένα πολύπλοκο ιστορικό φαινόμενο που εξελίχθηκε σε βάθος δεκαετιών. Η μελέτη του Άγγελου Νταλαχάνη, Ακυβέρνητη παροικία. Οι Έλληνες στην Αίγυπτο από την κατάργηση των προνομίων στην έξοδο 1937–1962 (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης), αναδεικνύει αυτήν την πολυπλοκότητα. Έχει ως αφετηρία το 1937, όταν δηλαδή καταργήθηκαν τα αποικιακού τύπου προνόμια που απολάμβαναν οι ξένοι στην Αίγυπτο. Εντάσσει την ελληνική παροικία στο πλαίσιο των τοπικών και διεθνών εξελίξεων και παρακολουθεί την πορεία της προς την έξοδο που κορυφώθηκε το 1962.

Τέλος, το ιδιαίτερα επίκαιρο βιβλίο του Peter Bellwood, Πρώτοι μετανάστες. Η αρχαία μετανάστευση σε παγκόσμια προοπτική (μτφρ. Νίκος Κούρκουλος, εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου). Ο Bellwood ξεδιπλώνει μια εκπληκτική εξιστόρηση των ανθρώπινων μεταναστεύσεων σε παγκόσμια κλίμακα, ξεκινώντας από τις απαρχές του είδους και την έξοδο από την Αφρική και φτάνοντας ως τα τέλη της προϊστορίας, λίγο πριν την αυγή της γραπτής ιστορίας.

Δοκίμια λογοτεχνίας

Ο Peri Massimo με το δοκίμιό του Η φεγγαροντυμένη του Σολωμού. Ένας άγνωστος Χ που πρέπει να παραμείνει άγνωστος (μτφρ. Κωστής Παύλου, εκδ. Gutenberg) προσθέτει άλλο ένα σημαντικό βιβλίο στην εν λόγω βιβλιογραφία.

2-David-Foster-WallaceO David Foster Wallace βρέθηκε αντιμέτωπος με την πρόκληση να συνοψίσει όλα όσα πίστευε για τη ζωή, την ανθρώπινη φύση και τη μακροχρόνια ευτυχία σε μια σύντομη ομιλία προς τους απόφοιτους του Κολλεγίου Kenyon. Αυτή η ομιλία αποτελεί το υλικό του βιβλίου του Αυτό εδώ είναι νερό (μτφρ. Κώστας Καλτσάς, εκδ. Κριτική).

Το μυθιστόρημα σκέφτεται, με τρόπο αινιγματικό, τη ζωή και τον κόσμο. Όποιος καταφεύγει στην ανάγνωση μυθιστορημάτων θέλει ακριβώς, συνειδητά ή ανεπίγνωστα, να ξεδιαλύνει λίγο το αίνιγμα της ζωής του, να φωτίσει το μυστήριό της, μα και να διευρύνει τα όρια της δικής του κατανόησης του κόσμου και των ανθρώπων. Τα δοκίμια που απαρτίζουν το βιβλίο του Σταύρου Ζουμπουλάκη, Υπό το φως του μυθιστορήματος (εκδ. Πόλις) είναι στην πλειονότητά τους προσωπικές αναγνώσεις μυθιστορημάτων του 20ού και του 21ου αιώνα.

altΔοκίμια, άρθρα, κριτικές, scripta minima, αναγνωστική εμπειρία πολλών χρόνων, κείμενα άλλα δημοσιευμένα και άλλα ανέκδοτα, όλα όμως «ανασκολοπισμένα» (αναταγμένα και διορθωμένα) ώστε να αποτελούν εντελώς νέο υλικό, ιδού το περιεχόμενο του τόμου Αφερέγγυοι και πλάνητες. Δοκίμια για τη Λογοτεχνία και τον Πολιτισμό (εκδ. Κέδρος) του Γιώργου Αριστινού. Επίσης, ο Γιώργος Αριστινός υπογράφει και το ενδιαφέρον τομίδιο Τρία δοκίμια για τον Θανάση Βαλτινό (εκδ. Εστία), ενώ η Αθηνά Βογιατζόγλου τη μελέτη Ποίηση και πολεμική. Μια βιογραφία του Γιώργου Κοτζιούλα (εκδ. Κίχλη), με επίμετρο-γλωσσάρι από τον Νίκο Σαραντάκο.

Ο Χρήστος Χρυσόπουλος επιστρέφει στο δοκίμιο με το βιβλίο Ο δανεισμένος λόγος. Δοκίμιο για την επιτελεστικότητα της λογοτεχνίας (εκδ. Οκτώ).

altΔεκαοχτώ μικρά κείμενα, μεταξύ 2008 και 2015, δημοσιευμένα τα περισσότερα σε περιοδικά και εφημερίδες συγκέντρωσε ο Γιάννης Ψυχοπαίδης στο βιβλίο του Ημερολόγια της φωτιάς (εκδ. Κέδρος). Τα κείμενα αποτυπώνουν τη βαθιά αίσθηση και συναίσθηση της ποιητικής συνάφειας του Γιάννη Ψυχοπαίδη με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, την ελληνική καλλιτεχνική παράδοση και το ελληνικό τοπίο.

Οι μελέτες του βιβλίου του Roderick Beaton, Η ιδέα του έθνους στην ελληνική λογοτεχνία. Από το Βυζάντιο στη σύγχρονη Ελλάδα (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης), πραγματεύονται το επίμαχο ζήτημα των απαρχών της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας και τις νεωτερικές τάσεις που χαρακτηρίζουν τη λογοτεχνική παραγωγή από τον 11ο ώς τις αρχές του 17ου αιώνα· εξετάζουν τη διαμόρφωση και την εμπέδωση της εθνικής συνείδησης από τη συγκρότηση του έθνους-κράτους ώς τα τέλη του 19ου αιώνα, και αναλύουν λογοτεχνικά κείμενα του 20ού αιώνα σε σχέση με τον γενικότερο προβληματισμό που διατρέχει όλο το βιβλίο. 

Η Βασιλική Πέτσα στη μελέτη της Όταν γράφει το μολύβι… Πολιτική βία, τρομοκρατία και μνήμη στη σύγχρονη ελληνική και ιταλική λογοτεχνία (εκδ. Πόλις), καταπιάνεται με ελληνικά και ιταλικά πεζογραφικά κείμενα των τελευταίων δεκαετιών που επεξεργάστηκαν μυθοπλαστικά την ένοπλη βία στη σύγχρονη εκδοχή της, διερευνά τις μορφικές και θεματικές επιλογές των συγγραφέων, καθώς και τις διακριτές αφηγηματικές στρατηγικές που χρησιμοποίησαν για την αναπαράστασή της, και αναλύει το ιδεολογικό τους πρίσμα.

Το δοκίμιο του Rainer Maria Rilke, Κείμενα για τη μουσική (μτφρ. Μάνος Περάκης) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περισπωμένη. Επίσης: τα κείμενα του Jean Genet, Ό,τι απέμεινε από έναν Ρέμπραντ που σχίστηκε σε μικρά πολύ κανονικά τετραγωνάκια και πετάχτηκε στο αποχωρητήριο και Η παράξενη λέξη... (μτφρ. Βίκτωρα Αρδίττη, εκδ. Άγρα) και Το παιδί εγκληματίας (μτφρ. Σπύρος Γιανναράς, εκδ. Άγρα).

kastoriadisΤέλος, θα κυκλοφορήσει η βιογραφία του Κορνήλιου Καστοριάδη Μια ζωή (μτφρ. Ανδρέας Παππάς, εκδ. Πόλις). Με αφετηρία τη νεανική πολιτική δράση του Καστοριάδη στην κατεχόμενη Αθήνα, ο συγγραφέας François Dosse αναφέρεται αρχικά στην άφιξή του στο Παρίσι –ήταν κι αυτός ένας από τους υπότροφους που ταξίδεψαν με το θρυλικό «Ματαρόα»–, τη συμμετοχή του στο γαλλικό τροτσκιστικό κίνημα, την ίδρυση του περιοδικού Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα, στο οποίο θα βάλει τη σφραγίδα του.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και το δοκίμιο των Richard Askay-Jensen Farguhan, Περί φιλοσόφων και τρέλας. Ένα ψυχογράφημα για τους Μάρτιν Χάιντεγκερ, Μένταρντ Μπος και Σίγκμουντ Φρόυντ (μτφρ. Χλόη Κολλύρη, εκδ. Μελάνι). Tην άνοιξη του 1946 ο Μάρτιν Χάιντεγκερ υπέστη νευρικό κλονισμό κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του στην Επιτροπή Αποναζιστικοποιήσης που ασχολείτο με τη φύση και το εύρος της εμπλοκής του με το Εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τα χρόνια αμέσως πριν. Τη στιγμή της πτώσης αναδύεται στο μεγαλείο του, του δίνεται η ευκαιρία να υπερασπιστεί τις ιδέες του. 

Επίσης, το βιβλίο της Sue JohnsonΤο νόημα του έρωτα. Η επαναστατική νέα επιστήμη των ρομαντικών σχέσεων (μτφρ. Μαργαρίτα Κουλεντιανού), από τις εκδόσεις Gutenberg. 

Tέλος, ένα απροσδόκητο ταξίδι στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, μέσα από τη φυσική, την αστρονομία και τα μαθηματικά στο βιβλίο του Max Tegmark, Το μαθηματικό μας πολυσύμπαν. Ένα ταξίδι στα βάθη της φυσικής πραγματικότητας (εκδ. Τραυλός). Ένα καθηλωτικό μείγμα καθαρής επιστήμης πρώτης γραμμής και εντυπωσιακής εκλαΐκευσης.

* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε την boopress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φεστιβάλ παιδικού & εφηβικού βιβλίου

Φεστιβάλ παιδικού & εφηβικού βιβλίου

Ξεκινάει σε λίγες μέρες το 2ο Φθινοπωρινό Φεστιβάλ Παιδικού & Εφηβικού Βιβλίου, στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, μεταξύ 5-9 Οκτωβρίου. Δείτε αναλυτικά ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.

Του Απόστολου Σκλάβου...

Όλα όσα θα δούμε φέτος στο Εθνικό

Όλα όσα θα δούμε φέτος στο Εθνικό

Με συγκρατημένο ενθουσιασμό αλλά και αιχμές προς το Διοικητικό Συμβούλιο, παρουσίασε ο Στάθης Λιβαθινός το νέο πρόγραμμα, τις συνεργασίες και τις δράσεις του Εθνικού Θεάτρου.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

Γράφοντας λογοτεχνία: δυο εργαστήρια δημιουργικής γραφής

Γράφοντας λογοτεχνία: δυο εργαστήρια δημιουργικής γραφής

Εργαστήρια για την τέχνη και τις τεχνικές του πεζού λόγου, με τον Κώστα Κατσουλάρη

Στο πλαίσιο του κύκλου σεμιναρίων του Dasein Lab 2015-2016, προτείνονται φέτος δύο εργαστήρια ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Αγία οικογένεια» του Αντώνη Ε. Χαριστού (κριτική)

«Αγία οικογένεια» του Αντώνη Ε. Χαριστού (κριτική)

Για το μυθιστόρημα του Αντώνη Ε. Χαριστού «Αγία οικογένεια» (εκδ. Γράφημα).

Της Λεύκης Σαραντινού

Ο πάντοτε ειρωνικός και καυστικός λογοτέχνης Αντώνης Χαριστός καταθέτει ένα ακόμη ερεθιστικό μυθιστόρημα. Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο φέρνει στο φως...

Τέσπα (διήγημα)

Τέσπα (διήγημα)

Δεν θα πάρουμε το οικογενειακό σήμερα. Ασ’ το μωρέ. Να χαρούμε λίγο το καινούργιο. Πότε θα το χαρούμε αν όχι τώρα το καλοκαίρι που πάμε και κάπου μαζί. Έστω θάλασσα. Εντάξει, σκόνη, άμμος, αλμύρα, θα μου πεις, τα τρώει τα καθίσματα η αλμύρα. Το χρώμα να δεις τι του κάνει. Αλλά, τέσπα.

Της Κατερίνας Γ...

30 από τα καλύτερα αντιπολεμικά βιβλία όλων των εποχών

30 από τα καλύτερα αντιπολεμικά βιβλία όλων των εποχών

Η ιστοσελίδα Short List δημοσίευσε πρόσφατα μια περιεκτική λίστα με τριάντα από τα σπουδαιότερα αντιπολεμικά βιβλία όλων των εποχών. Είκοσι οκτώ μυθιστορήματα, μία μαρτυρία-χρονικό από τον Τζορτζ Όργουελ, καθώς και ένα θεατρικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, που μας φανερώνουν τον παραλογισμό του πολέμου. Στην κεντρική ε...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Άλμπατρος» της Αν Κλιβς (προδημοσίευση)

«Άλμπατρος» της Αν Κλιβς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ann Cleeves «Άλμπατρος» (μτφρ. Παλμύρα Ισμυρίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Ιουλίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο 3

...
«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό αφήγημα του Ηλία Μαγκλίνη «Το μόνο της ζωής τους ταξίδι – Μικρά Ασία. Οδοιπορικό σε πόλεμο και σε ειρήνη», που θα κυκλοφορήσει στις 23 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άκουσέ με.

Σε όλη μας τη ...

«Το φυλαχτό» των Στίβεν Κινγκ & Πίτερ Στράουµπ (προδημοσίευση)

«Το φυλαχτό» των Στίβεν Κινγκ & Πίτερ Στράουµπ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα των Stephen King & Peter Straub «Το φυλαχτό» (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Ιουνίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

30 από τα καλύτερα αντιπολεμικά βιβλία όλων των εποχών

30 από τα καλύτερα αντιπολεμικά βιβλία όλων των εποχών

Η ιστοσελίδα Short List δημοσίευσε πρόσφατα μια περιεκτική λίστα με τριάντα από τα σπουδαιότερα αντιπολεμικά βιβλία όλων των εποχών. Είκοσι οκτώ μυθιστορήματα, μία μαρτυρία-χρονικό από τον Τζορτζ Όργουελ, καθώς και ένα θεατρικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, που μας φανερώνουν τον παραλογισμό του πολέμου. Στην κεντρική ε...

10 σημαντικά βιβλία για άντρες, γραμμένα από γυναίκες

10 σημαντικά βιβλία για άντρες, γραμμένα από γυναίκες

Μια λίστα με 10 σημαντικά μυθιστορήματα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς στα αγγλικά δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Women’s Prize for Fiction. Τα δέκα βιβλία αναδείχθηκαν μέσω ψηφοφορίας στην οποία συμμετείχαν 20.000 αναγνώστες. Και τα 10 έχουν μεταφραστεί στη γλώσσα μας. Στη φωτογραφία, η Μέρι Σέλεϊ.

...
40 καλά λογοτεχνικά βιβλία για το καλοκαίρι (και για κάθε εποχή)

40 καλά λογοτεχνικά βιβλία για το καλοκαίρι (και για κάθε εποχή)

Σαράντα λογοτεχνικά βιβλία, ελληνικά και μεταφρασμένα, επιλέξαμε για τους αναγνώστες της bookpress.gr από τα πολλά καλά βιβλία που έφτασαν στα χέρια μας τους προηγούμενους μήνες. Δείτε τα και διαλέξτε το δικό σας αγαπημένο βιβλίο του καλοκαιριού.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός, Κ.Β. Κατσουλάρης...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

25 Ιουλίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

40 καλά λογοτεχνικά βιβλία για το καλοκαίρι (και για κάθε εποχή)

Σαράντα λογοτεχνικά βιβλία, ελληνικά και μεταφρασμένα, επιλέξαμε για τους αναγνώστες της bookpress.gr από τα πολλά καλά βιβλία που έφτασαν στα χέρια μας τους προηγούμεν

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΦΑΚΕΛΟΙ