alt

Με συγκρατημένο ενθουσιασμό αλλά και αιχμές προς το Διοικητικό Συμβούλιο, παρουσίασε ο Στάθης Λιβαθινός το νέο πρόγραμμα, τις συνεργασίες και τις δράσεις του Εθνικού Θεάτρου.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου μαζί με τον αναπληρωτή διευθυντή Θοδωρή Αμπαζή διέτρεξαν τις φετινές παραστάσεις, με τη βοήθεια αρκετών σκηνοθετών, οι οποίοι ήταν παρόντες στην παρουσίαση. Μέγας χορηγός και αρωγός των προσπαθειών και των δράσεων του Εθνικού Θεάτρου για φέτος η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο πρόσφερε το ποσό των 220.000 ευρώ, όπως ανέφερε ο κ. Λιβαθινός.

ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΦΙΛΟΥΜΕΝΑ του Εντουάρντο ντε Φιλίππο (Επανάληψη)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ από1/10/2015 έως 29/11/2015
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Διασκευή: Ελένη Ράντου
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
Το Εθνικό Θέατρο, μετά την περσινή μεγάλη επιτυχία, επαναλαμβάνει την τρυφερή κωμωδία του Εντουάρντο ντε Φιλίππο, για μια γυναίκα που μάχεται με όλα τα μέσα για την αξιοπρέπειά της και την ευτυχία των παιδιών της.
 
alt
  Ο Γιάννης Χουβαρδάς
 
ΡΙΧΑΡΔΟΣ Ο Γ’ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ από 10/12/2015 έως 14/2/2016
Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος
Δραματουργική επεξεργασία: Έρι Κύργια
Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς
Ένα από τα κορυφαία ιστορικά δράματα του μεγάλου ελισαβετιανού συγγραφέα, που σχολιάζει τη δίψα για εξουσία και τον ίλιγγο που την ακολουθεί, μέσα σε έναν κόσμο που ζει και αναπαράγεται από τη βία και την σκληρότητα.
 
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ του Άρθουρ Μίλλερ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ από 10/3/2016 έως 24/4/2016 και από 4/5/2016 έως 29/5/2016
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
Επίκαιρος όσο ποτέ, ο Άρθουρ Μίλλερ απομυθοποιεί την κοινωνία του υλισμού και το ψυχρό οικονομικό σύστημα, που προσφέρει μια επίφαση ευημερίας αλλά εκμεταλλεύεται τον εργαζόμενο και τον εγκαταλείπει όταν αυτός δεν μπορεί πλέον να είναι αποδοτικός.

 

ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ – ΣΚΗΝΗ ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ

ΚΑΓΚΟΥΡΩ του Βασίλη Κατσικονούρη (Πανελλήνια Πρώτη)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ από 15/10/2015 έως 6/12/2015
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Το τελευταίο έργο του Βασίλη Κατσικονούρη διαπραγματεύεται το επίκαιρο θέμα του αδιεξόδου τις νέας γενιάς και της δύσκολης συνύπαρξής της με την παλαιότερη, μπροστά στις αποφάσεις της διαχείρισης του μέλλοντός της.
 
ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ από 17/12/2015 έως 14/2/2016
Μετάφραση: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Σωτήρης Χατζάκης
Κορυφαίο δείγμα της συγγραφικής μεγαλοφυΐας του Ντοστογιέφσκι, το αριστούργημα αυτό ανατέμνει την ανθρώπινη ψυχή και θέτει δύσκολα διλήμματα για την ηθική και το δίκαιο. Στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου το κείμενο αποκτά μια ακόμη πιο συναρπαστική διάσταση, μέσα από την μοναδική γλώσσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ του Δημήτρη Κεχαΐδη
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ από 25/2/2016 έως 24/4/2016 και από 4/5/2016 έως 29/5/2016
Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαγεωργίου
Το καλύτερο έργο του Δημήτρη Κεχαΐδη φωτίζει την ματαίωση των ονείρων και την ανάγκη για επιβίωση, σε έναν κόσμο τραχύ και αμείλικτο, όπου τα περιθώρια για συναισθήματα και τρυφερότητα δοκιμάζονται αλλά παραμένουν πάντοτε ζωντανά.
 
alt
   Η Λυδία Κονιόρδου
 

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ (ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ)

Ο ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: από 26/9/2015 έως 24/4/2016
Σκηνοθεσία: Λυδία Κονιόρδου
Ένα τρυφερό σύγχρονο παραμύθι, που αντλεί από την παράδοση και βασίζεται στις ανεξάντλητες αξίες της αγάπης και της αφοσίωσης. 

ΘΕΑΤΡΟ ΡΕΞ – ΣΚΗΝΗ ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ

ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ του Μπέρτολτ Μπρεχτ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ από 21/11/2015 έως 31/1/2016
Μετάφραση / Διασκευή: Κοραλία Σωτηριάδου
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Ο κορυφαίος γερμανός συγγραφέας Μπέρτολτ Μπρεχτ, αντλώντας το υλικό του από την περίφημη και επώδυνη σύγκρουση του Γαλιλαίου με την Ιερά εξέταση, καταθέτει τις ιδέες του για τη χειραγώγηση της γνώσης και για την ευθύνη της επιστήμης απέναντι στην κοινωνία.
 
ΑΝΝΑ ΚΑΡΕΝΙΝΑ του Λεβ Τολστόι
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ από 11/2/2016 έως 24/4/2016 και από 4/5/2016 έως 29/5/2016
Μετάφραση – Διασκευή: Αντώνης και Κωνσταντίνος Κούφαλης
Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
Ο πατριάρχης του ρωσικού μυθιστορήματος Λεβ Τολστόι, στο πιο γνωστό έργο του, φέρνει στην επιφάνεια τον κόσμο της υποκρισίας και των καταπιεσμένων συναισθημάτων, που οδηγεί αναπόφευκτα στην καταστροφή.
 

NEO ΡΕΞ

ΜΑΓΚΝΤΑ ΓΚΑΙΜΠΕΛΣ του Γιώργου Βέλτσου (Πανελλήνια Πρώτη)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ από 5/11/2015 έως 10/1/2016
Σκηνοθεσία-Σκηνικά-Κοστούμια: Άντζελα Μπρούσκου
Ένα εμβληματικό ζευγάρι της ναζιστικής Γερμανίας, ο Γιόζεφ και η Μάγκντα Γκαίμπελς επαναθεωρούν την ιδεολογία, τις πράξεις και τα ίχνη τους στην Ιστορία, σε έναν σκληρό προσωπικό απολογισμό, μέσα από ένα κείμενο-έκπληξη του Γιώργου Βέλτσου.
 
alt
   Ο Νίκος Μαστοράκης
 
ΔΑΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ του Λαρς Φον Τρίερ (Πανελλήνια Πρώτη)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ από 21/1/2016 έως 20/3/2016
Μετάφραση: Ρούλα Πατεράκη – Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία – Διασκευή – Δραματουργική επεξεργασία: Ρούλα Πατεράκη
Το σημαντικό θεατρικό έργο του μεγάλου Δανού σκηνοθέτη, που έγινε γνωστό μέσα από την κινηματογραφική εκδοχή του, εκθειάζει την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία στο όνομα της απόλυτης αγάπης.
 
ΞΕΝΟΙ του Σέρτζι Μπελμπέλ (Πανελλήνια Πρώτη)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: από 31/3/2016 έως 24/4/2016 και από 4/5/2016 έως 29/5/2016
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης
Ένα σημαντικό σύγχρονο ισπανικό έργο, με θέμα τη διαχρονική ανάγκη των ανθρώπων για συνύπαρξη, αποδοχή και αλληλοκατανόηση, τόσο μέσα στο στενό περιβάλλον της οικογένειας όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της κοινωνίας.

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Μετά την πρεμιέρα, σε συγκεκριμένη ημερομηνία, θα οργανώνεται Συνάντηση και Συζήτηση με το κοινό και τους δημιουργούς. Τον συντονισμό των συναντήσεων έχει ο Ηρακλής Λογοθέτης, σε συνεργασία με την Κατερίνα Αγγελιδάκη. 

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ (ΘΕΑΤΡΟ ΡΕΞ – ΣΚΗΝΗ ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ)

Ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικόρης, δύο δημιουργοί της νέας γενιάς, αναλαμβάνουν την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού, που επαναλειτουργεί, φιλοδοξώντας να επιχειρήσει μια αισθητική και κοινωνική παρέμβαση στο σύγχρονο θεατρικό τοπίο. Παραστάσεις, δράσεις, παράλληλες εκδηλώσεις και αναγνώσεις θα συνθέσουν το πρόγραμμα της Πειραματικής, που θα στεγαστεί στην ανακαινισμένη Σκηνή «Κατίνα Παξινού».

Στην Πειραματική Σκηνή θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις:
«Στη μέση του δρόμου». Σκηνοθεσία Πρόδρομος Τσινικόρης
«Υπόθεση Φαρμακονήσι ή το δίκιο του νερού». Σκηνοθεσία: Ανέστης Αζάς
«Το γήρας – Ένα χορικό». Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη
«Μία δίκη» (προσωρινός τίτλος). Σκηνοθεσία: Πηγή Δημητρακοπούλου
«Μια γιορτή με τον Μπόρις» του Τόμας Μπέρνχαρντ. Σκηνοθεσία: Γιάννος Περλέγκας
«Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα», διασκευή του μυθιστορήματος του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ. Σκηνοθεσία: Μαρία Πανουργιά
«Η γλυκιά τραγωδία του Οιδίποδα», βασισμένη στον «Οιδίποδα Τύραννο». Σκηνοθεσία: Μαρία Πρωτόπαππα
 
Θα μετακληθούν επίσης δύο παραστάσεις από το εξωτερικό:
«Please continue, Hamlet» του Καταλανού σκηνοθέτη Roger Bernat και του Ελβετού περφόρμερ Yan Duyvendak
«Some use for your broken clay pots» του Ελβετού περφόρμερ Christophe Meierhans 

ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

ΤΟ ΡΟΛΟΪ
Διασκευή: Κωνσταντίνος Μπιμπής – Sui Generis
Σκηνοθεσία – Μουσική Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Μπιμπής
Σκηνικά – Κοστούμια: Έλλη Λιδωρικιώτη
Μια ομάδα νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών θα εκπροσωπήσει το Εθνικό Θέατρο σε μια χειμερινή περιοδεία, με παραστάσεις σε παραμεθόριες περιοχές. Θα παρουσιαστεί το έργο Το Ρολόι, που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη «Το ρολόι του κόσμου χτυπάει μεσάνυχτα». Πρόκειται για τη βραβευμένη παράσταση του περσινού θεσμού της «Ανοιχτής Πλατφόρμας», που έγινε πολύ θερμά αποδεκτή από το κοινό.

ΚΤΙΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ – ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΟΔΥΣΣΕΙΑ του Ομήρου, σε μετάφραση Δ.Ν. Μαρωνίτη

Ως μια συνέχεια του απόλυτα επιτυχημένου Κύκλου των Αναγνώσεων της «Ιλιάδας» του Ομήρου, 24 ελληνίδες πρωταγωνίστριες (οι περισσότερες εκ των οποίων συμμετείχαν και στην «Ιλιάδα»), θα παρουσιάσουν σε σκηνικό αναλόγιο τις 24 ραψωδίες της «Οδύσσειας», σε συνεργασία, αυτήν τη φορά, με έναν άντρα-παρτενέρ της επιλογής τους, στην εμβληματική μετάφραση του Δ.Ν. Μαρωνίτη. Κάθε Παρασκευή, στις 18.00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων.

Στόχος της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης είναι να επενδύσει στο ζήτημα της Εκπαίδευσης στο χώρο του Θεάτρου, έχοντας μεν ως αιχμή του δόρατος τη Δραματική Σχολή

Δράσεις

Στόχος της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης είναι να επενδύσει στο ζήτημα της Εκπαίδευσης στο χώρο του Θεάτρου, έχοντας μεν ως αιχμή του δόρατος τη Δραματική Σχολή, αλλά διευρύνοντας παράλληλα την εκπαιδευτική διαδικασία και προς άλλους υποψήφιους δέκτες. Επιθυμία μας είναι να δημιουργηθούν βάσεις για μια στέρεη και ουσιαστική εκπαίδευση των ανθρώπων που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με όλες τις εκφάνσεις της θεατρικής τέχνης και να προσφερθούν οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε αυτό. Έτσι, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι παρεμβάσεις που προγραμματίζονται είναι οι εξής:

1. Έναρξη Λειτουργίας Τμήματος Σπουδών Σκηνοθεσίας στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου

Η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου σχεδιάζει την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος Σκηνοθεσίας. Ένα ομόφωνο αίτημα χρόνων, με στόχο την κατάρτιση των νέων ανθρώπων που επιθυμούν να δοκιμαστούν σε αυτό το δύσκολο και απαιτητικό επάγγελμα του θεάτρου, η εκπαίδευση του οποίου κινείται μέχρι σήμερα σε αχαρτογράφητα νερά. Το Τμήμα Σκηνοθεσίας θα λειτουργήσει μέσα στη Δραματική Σχολή, σε συνεργασία με το Τμήμα Υποκριτικής, με ένα πρόγραμμα που θα έχει πολλά κοινά αλλά και κάποια διακριτά μαθήματα μεταξύ των δύο Τμημάτων.

Την Διεύθυνση της Δραματικής Σχολής θα αναλάβει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός.

Ανακοινώσεις σχετικά με το χρόνο Έναρξης της Λειτουργίας και τον τρόπο Εισαγωγής στο Τμήμα Σκηνοθεσίας θα γίνουν σύντομα.

2. Μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα Σπουδών για τους απόφοιτους της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου

Το Εθνικό Θέατρο θα προσφέρει τη δυνατότητα στους απόφοιτους της Δραματικής του Σχολής να παρακολουθήσουν ένα εντατικό μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα, με στόχο τη διεύρυνση των γνώσεών τους αλλά και την περαιτέρω καλλιέργεια των μέσων τους. Στο πρόγραμμα αυτό θα διδάξουν οι: Θοδωρής Αμπαζής, Λυδία Κονιόρδου και Δημήτρης Παπαϊωάννου.

Το Εθνικό Θέατρο θα προσφέρει τη δυνατότητα στους απόφοιτους της Δραματικής του Σχολής να παρακολουθήσουν ένα εντατικό μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα, με στόχο τη διεύρυνση των γνώσεών τους αλλά και την περαιτέρω καλλιέργεια των μέσων τους. Στο πρόγραμμα αυτό θα διδάξουν οι: Θοδωρής Αμπαζής, Λυδία Κονιόρδου και Δημήτρης Παπαϊωάννου.

3. Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Εθνικό Θέατρο θα πραγματοποιήσει, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποκλειστικά αφιερωμένο στο Αρχαίο Δράμα και στα ζητήματα της Σκηνικής Ερμηνείας του. Με καλεσμένους και συμμετέχοντες από όλον τον κόσμο, θα ξεκινήσει πιλοτικά το επόμενο καλοκαίρι η εφαρμογή του προγράμματος αυτού, με στόχο τη διαρκή έρευνα και αναζήτηση γύρω από τα θέματα που θέτει σε πρακτικό αλλά και θεωρητικό επίπεδο η αρχαία ελληνική δραματουργία. Το Εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στους Δελφούς, υπό την Καλλιτεχνική Εποπτεία της Λυδίας Κονιόρδου.

4. Εργαστήρια Σκηνογραφίας, Φωτισμών και Μουσικής Θεάτρου

Kαταξιωμένοι επαγγελματίες του θεάτρου θα διδάξουν σε κύκλους σπουδών, τεχνικές και ειδικά χαρακτηριστικά των επαγγελμάτων τους. Η Ελένη Μανωλοπούλου και η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου (Σκηνογραφία), ο Νίκος Κυπουργός και ο Κορνήλιος Σελαμσής (Μουσική) και οι Αλέκος Αναστασίου και Σάκης Μπιρμπίλης (Φωτισμοί) θα αναλάβουν το πρόγραμμα αυτό. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στο Σχολείο της Ειρήνης Παππά.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα πραγματοποιηθούν τριήμερα σεμινάρια, με συγκεκριμένες θεματικές, που θα απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς που κάνουν θέατρο στο σχολείο.

5. Στούντιο Εκπαίδευσης για Θεατρικούς Συγγραφείς

Σε συνέχεια της περυσινής εμπειρίας, το Στούντιο Συγγραφής μετεξελίσσεται και δίνει έμφαση στην πρακτική άσκηση των συμμετεχόντων σε αυτό. Οι υποψήφιοι συγγραφείς που θα συμμετάσχουν –μετά από επιλογή- θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με μια ομάδα ηθοποιών του Εθνικού Θεάτρου καθώς με σκηνοθέτες, για να δοκιμάσουν απευθείας στη σκηνή τη συγγραφική δουλειά τους.Το Στούντιο θα έχει διάρκεια 2 τετραμήνων. Την διεύθυνση έχει ο Ηρακλής Λογοθέτης, σε συνεργασία με την Κατερίνα Αγγελιδάκη. Ο Σταμάτης Φασουλής και ο Δημήτρης Καραντζάς θα είναι οι δύο υπεύθυνοι σκηνοθέτες για κάθε ένα από τα δύο τετράμηνα. Το Στούντιο θα πραγματοποιείται στη Σκηνή Νίκος Κούρκουλος, η οποία θα συνδεθεί με τη νεοελληνική δραματουργία και το νεοελληνικό λόγο, αποκτώντας μια δική της, καθαρή ταυτότητα.

6. Εργαστήρια για Παιδιά και Εφήβους

Συνεχίζονται επίσης τα Εργαστήρια Θεατρικής Αγωγής και Έκφρασης για παιδιά και Εφήβους, το περιεχόμενο και οι δράσεις των οποίων διευρύνονται. Τα εργαστήρια απευθύνονται σε μια ηλικιακή γκάμα από την Νηπιακή έως και την Εφηβική ηλικία. Στα εργαστήρια διδάσκουν οι: Κατερίνα Γαβαλά, Έλενα Μαρσίδου, Μάρα Μάττα και Μαριλένα Ρασιδάκη.

7. Σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα πραγματοποιηθούν τριήμερα σεμινάρια, με συγκεκριμένες θεματικές, που θα απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς που κάνουν θέατρο στο σχολείο. Τα σεμινάρια στοχεύουν να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς να ανταποκριθούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στις ανάγκες του θεατρικού παιχνιδιού, μέσα από απαντήσεις και λύσεις στα πρακτικά προβλήματα της δουλειάς τους.

* Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ είναι δημοσιογράφος.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize για non-fiction βιβλία θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα, μια από τις υποψήφιες για το βραβείο: η συγγραφέας και αρθρογράφος Ναόμι Κλάιν © The University of British Columbia.

Επιμέλεια: Book Press

...
Ο «Νευρομάντης» του Ουίλιαμ Γκίμπσον μεταφέρεται στην οθόνη: μεγάλο συνδρομητικό κανάλι ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα

Ο «Νευρομάντης» του Ουίλιαμ Γκίμπσον μεταφέρεται στην οθόνη: μεγάλο συνδρομητικό κανάλι ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα

Το πασίγνωστο μυθιστόρημα του «πατέρα» του Cyberpunk Ουίλιαμ Γκίμπσον [William Gibson] «Νευρομάντης» αναμένεται να γίνει σειρά 10 επεισοδίων από το συνδρομητικό κανάλι Apple TV. Κεντρική εικόνα: ο συγγραφέας Ουίλιαμ Γκίμπσον © Wikipedia. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Λογοτεχνικό Βραβείο Δουβλίνου 2024: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα με γνωστούς συγγραφείς

Λογοτεχνικό Βραβείο Δουβλίνου 2024: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα με γνωστούς συγγραφείς

Ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 23 Μαΐου κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Δουβλίνου. Κεντρική εικόνα: ο συγγραφέας Σεμπάστιαν Μπάρυ © Faber & Faber. 

Επιμέλεια: Book Press

Ανακοινώθηκε η βρ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize για non-fiction βιβλία θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα, μια από τις υποψήφιες για το βραβείο: η συγγραφέας και αρθρογράφος Ναόμι Κλάιν © The University of British Columbia.

Επιμέλεια: Book Press

...
Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Ο «Νευρομάντης» του Ουίλιαμ Γκίμπσον μεταφέρεται στην οθόνη: μεγάλο συνδρομητικό κανάλι ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα

Ο «Νευρομάντης» του Ουίλιαμ Γκίμπσον μεταφέρεται στην οθόνη: μεγάλο συνδρομητικό κανάλι ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα

Το πασίγνωστο μυθιστόρημα του «πατέρα» του Cyberpunk Ουίλιαμ Γκίμπσον [William Gibson] «Νευρομάντης» αναμένεται να γίνει σειρά 10 επεισοδίων από το συνδρομητικό κανάλι Apple TV. Κεντρική εικόνα: ο συγγραφέας Ουίλιαμ Γκίμπσον © Wikipedia. 

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Μακγκάφιν», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ
37.947408, 23.641584

 «Αφού σου ...


«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Ενόψει της 25ης Μαρτίου, επιλέγουμε έντεκα βιβλία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα περίπλοκλη όσο και μοναδική διαδοχή γεγονότων που ήταν η Ελληνική Επανάσταση. Kεντρική εικόνα: έργο του Λουντοβίκο Λιπαρίνι «Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» (περίπου 1850), μουσείο Μπενάκη.

...
Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ