
Πέθανε την Κυριακή, 8 Ιουνίου, ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης Γιάννης Κορίδης, ιδρυτής των εκδόσεων Ιωλκός. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ τον αποχαιρετά με μια αναδρομή στους σταθμούς της ζωής του.
Επιμέλεια: Book Press
Στην ανακοίνωσή του για τον θάνατο του Γιάννη Κορίδη, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά με θλίψη τον εκλεκτό συνάδελφο και εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στη σύζυγό του, ανταποκρίτρια ξένου Τύπου, Βέρα Κορίδη, καθώς και στα δύο τους παιδιά, τη συνάδελφο δημοσιογράφο Φώφη και τον υπεύθυνο των εκδόσεων Ιωλκός, Κωνσταντίνο.
Οι δημοσιογραφικές επιτυχίες και η αγάπη για την ελληνική λογοτεχνία που υπηρέτησε ως κριτικός, ως λογοτέχνης και ως εκδότης
Ο Γιάννης Κορίδης γεννήθηκε στη Μολόχα Κοζάνης το 1936. Παιδί Ποντίων, κουβαλούσε πάντα μέσα του τον πόνο της προσφυγιάς. Εργάστηκε σχεδόν σε όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες ως ρεπόρτερ, διορθωτής, κριτικός βιβλίου. Υπήρξε ο πρώτος Έλληνας δημοσιογράφος που εισήλθε στην κατεχόμενη Κύπρο και εξασφάλισε αποκλειστική συνέντευξη με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς. Δίδαξε δημοσιογραφία σε ιδιωτικές σχολές και συμμετείχε ως εισηγητής σε συνέδρια για τη λογοτεχνία, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο εξωτερικό.
Ο Γιάννης Κορίδης από πολύ μικρός ξεχώρισε για τη συγγραφική του δραστηριότητα. Παρουσιάστηκε στα Γράμματα με τη συλλογή «Με την ανατολή του ήλιου» (1952). Ακολούθησαν: «Κραυγές στη θύελλα» (1955), «Το πρόσωπο της Γης» (1957), «Διεισδύσεις» (1962), «Αφιέρωση» (1970), «Κύπρος» (1974), «Χρονολόγιο» (1978), «Η νύχτα της θάλασσας» (1994), «Ποιήματα 1952-2002» (2002), «Κλειστός χώρος» (2009), «Σημείο αναφοράς» (2013).
Το 1996 πρωτοανθολόγησε και επιμελήθηκε την έκδοση «Ποιητικό Ημερολόγιο», που κυκλοφορεί ανελλιπώς ετησίως και έχει αναγνωριστεί από πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού με έδρα νεοελληνικών σπουδών ως διδακτική πηγή.
Κυκλοφόρησε τις ανθολογίες: «Ποιητική Ανθολογία 1930-1965» (1965), «Ανθολογία Βαλκανικής Ποίησης» (1984), «Τα ωραιότερα δημοτικά τραγούδια» (2002) και τα ευρείας κυκλοφορίας βιβλία «Οι μεγάλες δίκες των αιώνων», «Οι μεγάλοι εραστές», «Η αλήθεια για τα πυρηνικά», «Τα γεράκια και οι λύκοι», «Υπόθεση Οτζαλάν», «Το Αλβανικό Έπος 1940-41», «Το δημοτικό τραγούδι από το χθες στο σήμερα» κ.ά.
Το 1996 πρωτοανθολόγησε και επιμελήθηκε την έκδοση «Ποιητικό Ημερολόγιο», που κυκλοφορεί ανελλιπώς ετησίως και έχει αναγνωριστεί από πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού με έδρα νεοελληνικών σπουδών ως διδακτική πηγή. Στο ενεργητικό του έχει τα περιοδικά «Ιωλκός», «Βαλκάνια» και «Έρευνα». Ποιήματά του μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες.
Για το έργο του εκφράστηκαν με ενθουσιασμό οι Νίκος Καζαντζάκης, Γιάννης Χατζίνης, Αντρέας Καραντώνης, Πέτρος Χάρης, Άγγελος Φουριώτης, Άρης Δικταίος, Βάσος Βαρίκας, Τάκης Βαρβιτσιώτης, Βασίλης Βασιλικός, Θανάσης Θ. Νιάρχος κ.ά., ενώ βραβεύθηκε και τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, από τους: Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου, Δήμο Νέας Ιωνίας, Δήμο Σαλαμίνας, Ελληνική Εταιρεία Χριστιανικών Γραμμάτων, Δήμο Βοΐου, Σύνδεσμο Ανταποκριτών Διεθνών ΜΜΕ Ελλάδος κ.ά.
Η ίδρυση των εκδόσεων Ιωλκός με στόχο την προώθηση της ελληνικής λογοτεχνίας
Το 1961, ο Γιάννης Κορίδης ίδρυσε τις εκδόσεις Ιωλκός με στόχο την προώθηση της ελληνικής λογοτεχνίας (πεζογραφία, ποίηση, μελέτες κ.ά.) στο ευρύ αναγνωστικό κοινό.
Στο ίδιο πλαίσιο, ξεκίνησε και η παράλληλη έκδοση του λογοτεχνικού περιοδικού «Ιωλκός», με συνεργάτες όπως οι Ν. Βαγενάς, Ν.Γ. Πεντζίκης, Ι.Μ. Χατζηφώτης, Τριαντάφυλλος Πίττας, Ντίνος Σιώτης και πολλοί άλλοι γνωστοί δημιουργοί. Η πρώτη εκδοτική δεκαετία ήταν από τις παραγωγικότερες για τις εκδόσεις Ιωλκός σε συνδυασμό με την ιδιοκτησία κάθετης παραγωγής (λινοτυπικές μηχανές και πιεστήρια). Ανάμεσα στους τίτλους που εκδόθηκαν περιλαμβάνονται τα: Μάρτιν Λούθερ Κινγκ – ο Ηγέτης, Οι μεγάλες δίκες των αιώνων, Η δίκη του Χριστού, Ποιητική Ανθολογία 1930-1965 κ.ά. Σύντομα όμως, οι ραγδαίες πολιτικο-κοινωνικές εξελίξεις διέκοψαν την ανοδική πορεία του εκδοτικού οίκου και τον οδήγησαν σε λήθαργο τουλάχιστον για 5 χρόνια (1968-1973).
Το 1996 ανέλαβε τη διοίκηση και τη διεύθυνση του εκδοτικού οίκου ο Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης, γιος του ιδρυτή.