mario vargas llosa 2010

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Περουβιανός συγγραφέας Μάριο Βάργκας Λιόσα. «Απεβίωσε ειρηνικά στο σπίτι του στη Λίμα περιτριγυρισμένος από τα μέλη της οικογένειάς του» αναφέρουν τα παιδιά του στην ανακοίνωσή τους. 

Επιμέλεια Book Press

Ο Μάριο Βάργκας Λιόσα συγγραφέας, δημοσιογράφος και πρώην πολιτικός, τιμημένος με Νόμπελ το 2010 και μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας από το 2021, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους πεζογράφους της γενιάς του και ένας από τους κορυφαίους της Λατινικής Αμερικής.

Τον θάνατό του ανακοίνωσαν τα παιδιά του Άλβαρο, Γκονζάλο και Μοργκάνα Βάργκας Λιόσα. «Απεβίωσε ειρηνικά στο σπίτι του στη Λίμα περιτριγυρισμένος από τα μέλη της οικογένειάς του», ανέφεραν. Και πρόσθεσαν: «Ο θάνατός του γεμίζει θλίψη τους συγγενείς, τους φίλους και τους αναγνώστες του σε όλο τον κόσμο αλλά ελπίζουμε ότι όλοι θα παρηγορηθούν, όπως και εμείς, από το γεγονός ότι απήλαυσε μια μακρά ζωή, περιπετειώδη και γόνιμη, αφήνει πίσω του το έργο του που θα ζήσει πολύ μετά από αυτόν». 

Σε μια συγγραφική διαδρομή που διήρκεσε περισσότερα από 50 χρόνια, ο Βάργκας Λιόσα χαρτογράφησε την εξουσία και τη διαφθορά σε μια σειρά μυθιστορημάτων, όπως «Η γιορτή του Τράγου», «Το πράσινο σπίτι», «Η πόλη και τα σκυλιά».

Ζώντας μια ζωή που ήταν τόσο έντονη και πολύχρωμη όσο η μυθοπλασία του, ο Βάργκας Λιόσα έκανε το 1990 μια αποτυχημένη προσπάθεια να εκλεγεί πρόεδρος του Περού, ενώ στην ιστορία έχει μείνει η κόντρα του με τον Γκαμπριέλ Γκαρθία Μάρκες.

Το 2010 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για «τη χαρτογράφηση των δομών της εξουσίας και τις αιχμηρές εικόνες της αντίστασης, της ανταρσίας και της ήττας του ατόμου».

Γεννημένος στην πόλη Αρεκίπα του Περού το 1936, ο Βάργκας Λιόσα άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος με ειδίκσευση στο αστυνομικό ρεπορτάζ όταν ήταν μόλις 15 ετών. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το έσκασε με την 32χρονη εξ αγχειστείας θεία του, Χούλια Ουρκίντι, μια φυγή που ο πατέρας του αποκάλεσε «αντρίκια πράξη» και που ο ίδιος αποτύπωσε αργότερα στο μυθιστόρημά του Η θεία Χούλια και ο γραφιάς (μτφρ. Μαργαρίτα Μπονάτσου, Καστανιώτης, 2013).

mario vargas llosa h theia julia kai ografias

Ένα ταξίδι στο Παρίσι το 1958 ήταν η αρχή μιας ζωής 16 ετών στο εξωτερικό. Έζησε στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και το Λονδίνο καθώς και στη γαλλική πρωτεύουσα. Αλλά, ενώ εργαζόταν ως δημοσιογράφος, ραδιοτηλεοπτικός παραγωγός και δάσκαλος, ο Βάργκας Λιόσα άρχισε να επιστρέφει στην πατρίδα του μέσα από τη μυθοπλασία.

Το πρώτο του μυθιστόρημα κυκλοφόρησε το 1963 στην Ισπανία. Η ιστορία μιας δολοφονίας στη στρατιωτική ακαδημία Leoncio Prado - όπου ο Βάργκας Λιόσα πέρασε δύο χρόνια ως έφηβος - και η επακόλουθη συγκάλυψη θεωρήθηκε τόσο συγκλονιστική στο Περού και προκάλεσε τόσο έντονες αντιδράσεις που λέγεται ότι 1.000 αντίτυπα κάηκαν μέσα στον περίβολο της Σχολής. 

«Διαβάστε χωρίς σταματημό, γιατί είναι αδύνατο να αποκτήσετε μια πλήρη, πλούσια αίσθηση της γλώσσας χωρίς να διαβάσετε άφθονη καλή λογοτεχνία, και προσπαθήστε, όσο μπορείτε, να μην αντιγράφετε το στυλ των μυθιστοριογράφων που θαυμάζετε, αυτών που σας έκαναν να αγαπήσετε τη λογοτεχνία…»

Ο Βάργκας Γιόσα βρέθηκε στο επίκεντρο της άνθησης στη λογοτεχνία της Λατινικής Αμερικής δίπλα σε συγγραφείς όπως ο Χούλιο Κορτάσαρ, ο Κάρλος Φουέντες και ο Μάρκες. Η μελέτη του 1971, Garcia Márquez: Story of a Deicide, έφερε τη λογοτεχνία του νέου κόσμου σε συνομιλία με τον παλιό, αλλά η φιλία του με τον Μεξικανό μυθιστοριογράφο δεν μακροημέρευσε. Όταν ο Μάρκες χαιρέτησε τον Βάργκας Λιόσα έξω από έναν κινηματογράφο στην Πόλη του Μεξικού το 1976, δέχτηκε μια γροθιά στο πρόσωπο ως απάντηση. Μιλώντας σε εκδήλωση στη Μαδρίτη, τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Μάρκες το 2014, ο Βάργκας Λιόσα είπε ότι λυπήθηκε όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο του πρώην φίλου του, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τους λόγους της διαμάχης. «Προχωράμε προς επικίνδυνο έδαφος», είπε. «Ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή τη συζήτηση».

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα «Η πόλη και τα σκυλιά» (μτφρ. Αγγελική Αλεξοπούλου, 1999) «Μια ιστορία για τον Μάυτα» (μτφρ. Αγγελική Αλεξοπούλου, 1997), «Τα τετράδια του δον Ριγοβέρτο» (μτφρ. Βιβή Φωτοπούλου, 2001), Η γιορτή του Τράγου (μτφρ. Αγγελική Αλεξοπούλου, 2002), «Το Πράσινο Σπίτι» (μτφρ. Κατερίνα Τζωρίδου, 2005), «Ο Παράδεισος στην άλλη γωνία» (μτφρ. Κώστας Αθανασίου, 2006), «Το παλιοκόριτσο» (μτφρ. Μαργαρίτα Μπονάτσου, 2007), «Ο άνθρωπος που έλεγε ιστορίες» (μτφρ. Τατιάνα Ραπακούλια, 2010), «Το όνειρο του Κέλτη» (μτφρ. Μαργαρίτα Μπονάτσου, 2011).

mario vargas llosa h giorth tou tragou

Κυκλοφορούν επίσης τα διηγήματα «Οι αρχηγοί / Τα αντράκια» (μτφρ. Τατιάνα Ραπακούλια, 2012), η αυτοβιογραφία του «Το ψάρι στο νερό» (μτφρ. Λήδα Παλλαντίου, 1999), καθώς και το δοκίμιό του «Επιστολές σ' ένα νέο συγγραφέα» (μτφρ. Μαργαρίτα Μπονάτσου, 2001).

mario vargas llosa

Από το βιβλίο του «Επιστολές σ’ ένα νέο συγγραφέα», διαβάζουμε λίγα λόγια εν είδει συμβουλής προς επίδοξους και νέους συγγραφείς

«Μην αντιγράφετε το ύφος των αγαπημένων σας συγγραφέων: Αν θέλετε να ακούσετε μια πρακτική συμβουλή, θα σας πω το εξής: εφόσον θέλετε να γίνετε μυθιστοριογράφος, δεν γίνεται να μην έχετε και ένα συγκεκριμένο, χαρακτηριστικό ύφος, οπότε προσπαθήστε να το διαμορφώσετε. Διαβάστε χωρίς σταματημό, γιατί είναι αδύνατο να αποκτήσετε μια πλήρη, πλούσια αίσθηση της γλώσσας χωρίς να διαβάσετε άφθονη καλή λογοτεχνία, και προσπαθήστε, όσο μπορείτε, να μην αντιγράφετε το στυλ των μυθιστοριογράφων που θαυμάζετε, αυτών που σας έκαναν να αγαπήσετε τη λογοτεχνία… Μιμηθείτε τους σε όλα τα άλλα. Μιμηθείτε την αφοσίωσή τους, την πειθαρχία τους, τις συνήθειές τους. Αν πιστεύετε πως είναι σωστό, κάντε τις πεποιθήσεις τους δικές σας. Προσπαθήστε όμως να αποφύγετε τη μηχανική αναπαραγωγή των μοτίβων, του ρυθμού της γραφής τους, καθώς αν δεν καταφέρετε να αναπτύξετε ένα προσωπικό ύφος που να ταιριάζει στο θέμα σας, οι ιστορίες σας μάλλον δεν θα αποκτήσουν ποτέ την απαραίτητη δύναμη, δεν θα είναι πειστικές».

politeia deite TA vivlia 250Χ102

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη μεταφέρθηκε στον Δήμο Καλαμαριάς με τη δέουσα φροντίδα και επιστημονική μέριμνα.

Επιμέλεια: Book Press

Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την ανάδειξη ενός από τα σημα...

 Μάρκες, Τσάμπαλα, Άρμστρονγκ, Τερέν: Τέσσερις συγγραφείς των εκδ. Βακχικόν στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο

Μάρκες, Τσάμπαλα, Άρμστρονγκ, Τερέν: Τέσσερις συγγραφείς των εκδ. Βακχικόν στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο

Τέσσερις συγγραφείς των εκδόσεων Βακχικόν στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο. Εικόνα: Η Σίλα Άρμστρονγκ από την Ιρλανδία που θα παρουσιάσει το βιβλίο της «Πλάσματα σε πτώση» (μτφρ. Βίκυ Πορφυρίδου).

Επιμέλεια: Book Press

Τέσσερις σ...

Πέθανε ο Θεσσαλονικιός πεζογράφος Γιάννης Γρηγοράκης

Πέθανε ο Θεσσαλονικιός πεζογράφος Γιάννης Γρηγοράκης

Σε ηλικία 76 ετών πέθανε ο Θεσσαλονικιός πεζογράφος Γιάννης Γρηγοράκης. 

Επιμέλεια: Book Press

Ο Γιάννης Γρηγοράκης (1950-2026) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε νομικά και για περισσότερο από τριάντα χρόνια άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου.

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Για την ταινία «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτό το διάστημα στους κινηματογράφους. Ένα «ταξίδι όχι μόνο σωματικών και εγκεφαλικών δοκιμασιών για τον πρωταγωνιστή αλλά και ψυχολογικών, βάζοντας τον σε έναν δρόμο για να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του και την πίστη του, τόσο στους θεούς ...

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

Για τη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» (εκδ. Εστία). Εικόνα: Από την ταινία  «Πάτερσον» (2016) του Τζιμ Τζάρμους. 

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου

Μια φωτιά στο Καλαμίτσι γίνεται ο κα...

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη μεταφέρθηκε στον Δήμο Καλαμαριάς με τη δέουσα φροντίδα και επιστημονική μέριμνα.

Επιμέλεια: Book Press

Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την ανάδειξη ενός από τα σημα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ