Lodge David

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο Βρετανός συγγραφέας Ντέιβιντ Λοτζ. Βιβλία του κυκλοφορούν, πλέον, στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κυψέλη. 

Επιμέλεια: Book Press

Συγγραφέας περισσότερων από δώδεκα βιβλίων, καθηγητής πανεπιστημίου και κριτικός λογοτεχνίας, ο Ντέιβιντ Λοτζ είναι περισσότερο γνωστός για την τριλογία του που διαδραματίζεται σε μια φανταστική εκδοχή του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, όπου εργάστηκε από το 1960 έως το 1987. Πέθανε λίγες μέρες πριν συμπληρώσει τα 90 του χρόνια. Την ανακοίνωση του θανάτου του έκανε ο εκδοτικός του οίκος Vintage. 

Ο Ντέιβιντ Λοτζ γεννήθηκε στο νότιο Λονδίνο στις 28 Ιανουαρίου 1935 και μεγάλωσε στο Μπρόκλι, «ένα κάπως σκοτεινό και παραμελημένο μέρος του Λονδίνου». Φοίτησε σε καθολικό σχολείο και ήταν ο διευθυντής αυτού του σχολείου που τον ενθάρρυνε να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο. Μετά τις σπουδές του στο University College London (UCL) είχε μια σύντομη εμπειρία στον στρατό για την οποία είχε πει: «Έπειτα από τις τρεις εβδομάδες της βασικής εκπαίδευσης, ήμουν σίγουρος ότι ήθελα να γυρίσω πίσω στην ακαδημαϊκή ζωή». Η εμπειρία του αυτή αποτέλεσε τη βάση για το δεύτερο μυθιστόρημά του με τίτλο Ginger, You're Barney (1962). 

«Είναι σε μεγάλο βαθμό χάρη σε αυτόν που το βρετανικό κωμικό μυθιστόρημα παραμένει καλά στην υγεία του» είπε για τον Λοτζ ο συγγραφέας Τζόναθαν Κόου. 

Τι έλεγε όμως ο ίδιος για τη ζωή του, το λογοτεχνικό του έργο, την αναγνώριση που είχε λάβει και την επιτυχία του; Σε μια συνέντευξή του για την εφημερίδα Γκάρντιαν πριν από αρκετά χρόνια, το 2008, έλεγε: 

«Όταν το περιγράφεις, ακούγεται υπέροχο. Γιατί λοιπόν να μην αισθάνομαι το ίδιο; Το άγχος είναι το κύριο ψυχολογικό μου πρόβλημα. Αυτό είναι το πραγματικά νευρωτικό χαρακτηριστικό μου. Με εμποδίζει να απολαύσω τη ζωή μου. Όταν ήμουν νέος, αυτές δεν ήταν έννοιες για τις οποίες γινόταν πολύς λόγος. Υπήρχε κάτι που λεγόταν νευρικός κλονισμός που οι άνθρωποι πάθαιναν κάθε τόσο. Αλλά το άγχος και η κατάθλιψη δεν ήταν διαδεδομένα».

Στα 18, γνώρισε τη συμφοιτήτριά του, Μαίρη Τζέικομπ. Παντρεύτηκαν στα 24 τους και απέκτησαν τρία παιδιά.

«Κοιτάζοντας πίσω, τα πρώτα χρόνια του γάμου μας, ήμασταν πολύ επισφαλείς οικονομικά. Δεν υπήρχε καμία βεβαιότητα, ωστόσο δεν θυμάμαι να είχα κατάθλιψη ή κάποια ανησυχία. Άλλες αναστατώσεις στη μετέπειτα ζωή θα μου προκαλούσαν μεγάλη κατάθλιψη».

Οι καταναγκασμοί και οι αυστηροί κανόνες της Καθολικής Εκκλησίας του ενέπνευσαν το μυθιστόρημά του How Far Can You Go? (1968). Για τις γυναίκες, έλεγε: 

«Οι γυναίκες στα βιβλία μου είναι πιο δυνατοί χαρακτήρες από τους άντρες, συνολικά. Οι γυναίκες έγιναν πιο δυναμικές. Συνέβη και στη γυναίκα μου. Άλλαξε αρκετά! Αλλά μπορεί επίσης να είναι ότι εγώ ο ίδιος είμαι μάλλον παθητικός άνθρωπος».

Ενώ για τον φεμινισμό σχολίαζε: 

«Το αποδέχτηκα ως μέρος μιας γενικής επαναστατικής ατμόσφαιρας. Το καλωσόρισα συνολικά. Αλλά η ζωή μας ήταν περίπλοκη από το γεγονός ότι είχαμε έναν γιο με αναπηρία. Αυτό σήμαινε ότι η Μαίρη έπρεπε να εγκαταλείψει την ιδέα να ξαναρχίσει την καριέρα της ως δασκάλα. Ήταν πολύ δύσκολο. Δεν υπήρχε καμία δυνατότητα για φροντίδα του γιου μας. Δεν είχαμε τα χρήματα. Στη συνέχεια, καθώς μεγάλωσε, εκείνη επέστρεψε στη δουλειά της και έπρεπε να κάνω εγώ περισσότερα στο σπίτι. Ήταν απλώς δίκαιο».

kypseli lodge therapeia

Ο γιος τους, Κρίστοφερ, το τρίτο τους παιδί, γεννήθηκε το 1966 και διαγνώστηκε με σύνδρομο Ντάουν. Όπως ελέγε ο Λοτζ «γεννήθηκε ακριβώς τη στιγμή που τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες πέρασαν από την ευθύνη του υπουργείου Υγείας στην ευθύνη του υπουργείου Παιδείας». Η παραπληροφόρηση ήταν «άγρια», έλεγε. «Μας είπαν ότι ποτέ δεν θα διάβαζε ή θα έγραφε ή δεν θα ζούσε πολύ πέρα ​​από τα 25. Ήταν ένας επισκέπτης υγείας που μας το είπε και ήταν εντελώς λάθος». Για τις δυσκολίες του να έχει ένα παιδί με αναπηρία εξηγούσε: «Ποτέ δεν είσαι ελεύθερος από αυτό. Δεν μπορώ να πω ότι είναι μια ευλογία ή οτιδήποτε άλλο τέτοιο. Έζησε όσο καλύτερη ζωή μπορούσε. Τις περισσότερες φορές ήταν χαρούμενος, αλλά δεν είναι ποτέ ειδυλλιακά τα πράγματα». Και αναγνώριζε ότι η σύζυγός του είχε «πολύ δυνατό χαρακτήρα. Πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν μια τέτοια κατάσταση καταλήγουν εντελώς συντετριμμένοι. Γάμοι διαλύονται».

Πώς έβρισκε χρόνο να γράψει;

«Δεν ξέρω, ειλικρινά. Ήμουν μάλλον προσεκτικός. Έχω μείνει πάντα στο ίδιο μέρος. Το να έχεις μια σταθερή έγγαμη ζωή είναι σημαντικό. Άνθρωποι που παίρνουν διαζύγιο, ξαναπαντρεύονται, ασχολούνται με την επιμέλεια των παιδιών και όλα αυτά, καταναλώνουν τρομερά πολύ χρόνο και ενέργεια».

Διετέλεσε επίτιμος καθηγητής στην έδρα της Σύγχρονης Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, όπου δίδαξε για τρεις σχεδόν δεκαετίες, και ήταν μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Γραμμάτων και Ιππότης του Τάγματος Τεχνών και Γραμμάτων.

kypseli lodge vlavi

Είχε γράψει μυθιστορήματα και νουβέλες, που έχουν μεταφραστεί σε είκοσι πέντε γλώσσες. Ανάμεσά τους είναι τα "The Picturegoers" (1960), "Ginger you 're Barmy" (1962), "The British Museum is Falling Down" (1965), "Out of the Shelter" (1970), "Changing Places"/"Αλλάζοντας θέσεις" (1975, Βραβείο Hawthornden και Βραβείο καλύτερου μυθιστορήματος της Yorkshire Post), "How Far Can You Go?" (1980, Διάκριση Whitbread καλύτερου βιβλίου της χρονιάς), "Small World"/"Μικρός που είναι ο κόσμος" (1984) και "Nice Work"/"Ούτε γάτα ούτε ζημιά" (1998), που ήταν και τα δύο υποψήφια για το Booker και μεταφέρθηκαν με επιτυχία στην τηλεόραση, "Paradise News"/"Νέα από τον παράδεισο" (1991), "Therapy"/"Η θεραπεία" (1995), που ήταν το 1996 ανάμεσα στις τελικές υποψηφιότητες για το Βραβείο Συγγραφέων της Κοινοπολιτείας, "Home Truths" (1999), "Thinks..."/"Σκέψεις, σκέψεις" (2001), "Author, Author"/"Τον συγγραφέα!" (2004), "Deaf Sentence"/"Ανήκουστος βλάβη" (2008), "A Man of Parts (H. G. Wells)" (2011). Στο πλούσιο έργο του ως θεωρητικού της λογοτεχνίας συγκαταλέγονται τα "The Novelist at the Crossroads" (1971), "The Modes of Modern Writing" (1977), "Working with Structuralism" (1981), "After Bakhtin: Essays on Fiction and Criticism" (1990), "The Art of Fiction" (1992), "The Practice of Writing" (1996), "Consciousness and the Novel: Connected Essays" (2003), "The Year of Henry James" (2006).

politeia deite TA vivlia 250Χ102

Είχε επίσης, επιμεληθεί και την έκδοση πολλών κλασικών μυθιστορημάτων και ανθολογιών κριτικής, ενώ είχε γράψει θεατρικά έργα καθώς και τηλεοπτικά σενάρια που έχουν αποσπάσει πολλές τιμητικές διακρίσεις.

To 1998 του απoνεμήθηκε ο τίτλος CBE (Commander of the British Empire) για τις υπηρεσίες του στη λογοτεχνία.

Στην Ελλάδα, μυθιστορήματά του έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Bell, από τις εκδόσεις Πόλις, αλλά αυτήν τη στιγμή κυκλοφορούν μονάχα δύο μυθιστορήματά του, από τις εκδόσεις Κυψέλη. 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα σειρά για την Τεχνητή Νοημοσύνη από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία

Νέα σειρά για την Τεχνητή Νοημοσύνη από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία

Μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία τα δύο πρώτα βιβλία της νέας σειράς για την Τεχνητή Νοημοσύνη και αναμένεται η έκδοση ακόμα δύο έργων. 

Επιμέλεια: Book Press

Μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσε...

«Κική Δημουλά – Η ποιήτρια»: 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης

«Κική Δημουλά – Η ποιήτρια»: 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης

Μαθητές από πολλά σχολεία και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών συμμετέχουν στο 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας με θέμα: «Κική Δημουλά – Η ποιήτρια», που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, στο Ζωγράφειο Λύκειο, από τις 19 έως τις 23 Μαρτίου 2...

«Βίος και Πολιτεία»: Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου έρχεται στο Υπόγειο

Στο 71ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και των ιδεών, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με τον δημοσιογράφο και δημιουργό ντοκιμαντέρ Άρη Χατζηστεφάνου με αφορμή το βιβλίο του «Προπαγάνδα και Παραπληροφόρηση - Πώς τις εντοπίζουμε» που κυκλοφορεί από τ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Θεόδωρος Γρηγοριάδης: «Tα διηγήματα του Γιώργου Ιωάννου μου πρόσφεραν την ελληνικότητα της γλώσσας»

Θεόδωρος Γρηγοριάδης: «Tα διηγήματα του Γιώργου Ιωάννου μου πρόσφεραν την ελληνικότητα της γλώσσας»

Από «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» μέχρι τη «Νανά» και από τα «Ποιήματα» του Καβάφη μέχρι τη «Στέπα», αυτά είναι κάποια από τα βιβλία της ζωής του Θεόδωρου Γρηγοριάδη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το πρώτο βιβλίο που θυμάμαι

Πρώτη δημοτικού μο...

Γιατί κατακλύζουμε τα θέατρα; – Το θέατρο ως το τελευταίο προπύργιο ανθρωπινότητας

Γιατί κατακλύζουμε τα θέατρα; – Το θέατρο ως το τελευταίο προπύργιο ανθρωπινότητας

Σκέψεις για το θέατρο, τη «μοναδική θνησιγενή τέχνη», που όμως επιβιώνει ως το «τελευταίο προπύργιο ανθρωπινότητας» στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία από την παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό», του Σάμιουελ Μπέκετ, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου στη Στέγη. ...

Τι είναι Ποίηση; «Ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου», «ενθύμια φρίκης» ή «αντικλείδια» – 15 ποιητές ιχνηλατούν μια απάντηση

Τι είναι Ποίηση; «Ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου», «ενθύμια φρίκης» ή «αντικλείδια» – 15 ποιητές ιχνηλατούν μια απάντηση

Τι είναι η ποίηση; Το ερώτημα είναι αδύνατον να απαντηθεί με πληρότητα, μια και η ίδια η φύση της ποίησης διαφεύγει κάθε ορισμού, κάθε περιορισμού, κάθε κλειστής ταυτότητας. Ίσως εξίσου προκλητικό θα ήταν να ρωτήσει κανείς, «τι κάνει η ποίηση;», ερώτημα που επίσης επιδέχεται πολλές και ποικίλες απαντήσεις. Κεντρική ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Μιχάλη Μακρόπουλου «...άμμος», το οποίο κυκλοφορεί στις 24 Μαρτίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Φυσοῦσε καὶ φυσοῦσε ἔπειτα ὁ βοριάς. Ἦταν λὲς καὶ ὁ κόσμος ἄφηνε ἐπιτέλους νὰ βγεῖ...

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

«Η Εξοµολόγηση» του Μαξίµ Γκόρκι (εκδ. Νίκας) – Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το επίμετρο του Μάνου Στεφανίδη 
στην αναθεωρημένη επανέκδοση του Μαξίμ Γκόρκι [Maxim Gorky] 
«Η εξομολόγηση» (μτφρ. Σ.Ι. Ζήζηλας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος της νουβέλας της Γεωργίας Τάτση «γάμπαρη Αμβρακικού», με αφορμή την επανέκδοσή της από τις εκδόσεις Βακχικόν, την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Αλεξάνδρα έξι χρονών. Πικραλίδα. Φορούσε το κίτρινο ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης: Τρία σημαντικά έργα ποίησης και ποιητικής

Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης: Τρία σημαντικά έργα ποίησης και ποιητικής

Τρία βιβλία εντελώς ανόμοια μεταξύ τους μας καλούν να σταθούμε, να διαβάσουμε και να στοχαστούμε την ποίηση και την ποιητική της. Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Φαντάσματα, εκκλησίες όπου δοξάζεται το κακό, βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας, αλλόκοτα και περίεργα συναντάμε σε μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές ιστοριών που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Παντού κυριαρχεί το στοιχείο του τρόμου. Κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «The Witch» (2015) του Ρόμπερτ Έγκερς.

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Πέντε σύγχρονα-κλασικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν προσφάτως στη γλώσσα μας σε προσεγμένες μεταφράσεις. Τρία μυθιστορήματα, μία συλλογή από νουβέλες και ένα εξέχον έργο της «φυσιογραφικής γραμματείας» κοσμούν εδώ και λίγες μέρες τις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ