Η Αρουντάτι Ρόι [Arundhati Roy], συγγραφέας μεταξύ άλλων του βιβλίου «Ο θεός των μικρών πραγμάτων» (μτφρ. Μρία Αγγελίδου, εκδ. Ψυχογιός), που κέρδισε το Booker το 1997, είναι σφοδρή πολέμια της κυβέρνησης Μόντι. Πριν από 14 χρόνια είχε ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας του Κασμίρ και τώρα, έπειτα από τόσα χρόνια, κινήθηκε η διαδικασία εις βάρος της.
Επιμέλεια: Book Press
Οι αρχές της Ινδίας χορήγησαν πριν από μια εβδομάδα σχετική άδεια για τη δίωξη της βραβευμένης με Μπούκερ Ινδής μυθιστοριογράφου Arundhati Roy για σχόλια που έκανε για το Κασμίρ σε εκδήλωση το 2010.
Ο ανώτατος αξιωματούχος της διοίκησης στο Δελχί, VK Saxena, έδωσε το «πράσινο» φως για νομικές ενέργειες κατά της Roy, της οποίας το μυθιστόρημα Ο θεός των μικρών πραγμάτων (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Ψυχογιός) κέρδισε το βραβείο Booker το 1997.
Μάλιστα, σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, μαζί με την Roy διώκεται και ένας πρώην καθηγητής πανεπιστημίου, ο Sheikh Showkat Hussain. Η αγωγή κατά των δύο στηρίζεται στο ότι προκάλεσαν με τα λόγια τους σε εκείνη την εκδήλώση του 2010. Αυτό, τουλάχιστον, σημειώνει η εφημερίδα Press Trust of India, επικαλούμενη αξιωματούχους από το γραφείο του Saxena. Να σημειωθεί πως ο Saxena υπηρετεί αυτή τη στιγημή ως αντικυβερνήτης και είναι πολιτικός από το κυβερνών BJP του πρωθυπουργού Narendra Modi.
Στο στόχαστρο του Μόντι
Η αλήθεια είναι ότι η 62χρονη Roy έχει μπει εδώ και καιρό στο κυβερνητικό στόχαστρο, εξαιτίας της κριτικής που ασκεί στην κυβέρνηση Modi, ειδικά στην πολιτική εναντίον των μειονοτήτων. Η εξελίξη αυτή ενισχύεται από την είδηση ότι ο Saxena είχε δώσει από τον περασμένο Οκτώβριο έγκριση για την υπόθεση να προχωρήσει ενώπιον των δικαστηρίων – περισσότερο από μια δεκαετία από τότε που κατατέθηκε αρχικά μια ποινική μήνυση εναντίον του Roy και πολλών άλλων.
Η καταγγελία αφορούσε το σχόλιο της Roy ότι η αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ δεν ήταν «αναπόσπαστο» μέρος της Ινδίας και την κατηγόρησε ότι έκανε ομιλίες υπέρ της απόσχισης του Κασμίρ.
Η καταγγελία αφορούσε το σχόλιο της Roy ότι η αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ δεν ήταν «αναπόσπαστο» μέρος της Ινδίας και την κατηγόρησε ότι έκανε ομιλίες υπέρ της απόσχισης του Κασμίρ. Το σπίτι της Roy στο Δελχί πολιορκήθηκε από διαδηλωτές το 2010, οπότε και δημοσιεύτηκαν όσα είχε δηλώσει τότε. Περίπου 150 μέλη της γυναικείας οργάνωσης BJP ζήτησαν να ανακαλέσει τη δήλωσή της ή να φύγει από τη χώρα.
Την απόφαση για δίωξη κατήγγειλε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό), το οποίο ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Αυτή η κίνηση είναι καταδικαστέα. Χορήγησαν την άδεια να διωχθεί η Arundhati Roy σύμφωνα με τον δρακόντειο νόμο UAPA [Πρόληψη Παράνομων Δραστηριοτήτων] για μια ομιλία που φέρεται να έγινε πριν από 14 χρόνια – το 2010. Ο χρόνος είναι ύποπτος αφού τα δικαστήρια είναι σε διακοπές, όπως και οι δικηγόροι».
Ο δρακόνειος νόμος
Ο νόμος UAPA – βάσει του οποίου έχει ασκηθεί δίωξη – είναι αντισυνταγματικός και αντιδημοκρατικός, λένε οι επικριτές. Το UAPA, είναι φαινομενικά νόμος για την πρόληψη της τρομοκρατίας, αλλά χρησιμοποιείται συνήθως από την κυβέρνηση Μόντι για να προσπαθήσει να φιμώσει τους επικριτές της, συμπεριλαμβανομένων δικηγόρων, ακτιβιστών, δημοσιογράφων, ιερέων, ποιητών, ακαδημαϊκών, μελών της κοινωνίας των πολιτών και πολιτών του Κασμίρ.
Τα τελευταία χρόνια, η Roy έχει ξεχωρίσει ως μια από τις πιο γνωστές αρνήτριες κυβέρνησης του Μόντι.
Τα τελευταία χρόνια, η Roy έχει ξεχωρίσει ως μια από τις πιο γνωστές αρνήτριες της κυβέρνησης του Μόντι, η οποία έχει κατηγορηθεί από οργανώσεις για τα δικαιώματα, ότι στοχοποιεί ακτιβιστές και ότι καταστέλει την ελευθερία του λόγου στην Ινδία.
Η Ρόι υπερασπίστηκε το δικαίωμά της στην ελευθερία του λόγου αμέσως μετά τη διαμάχη. «Στις εφημερίδες κάποιοι με κατηγόρησαν ότι έβγαλα "ομιλίες μίσους", ότι θέλω να διαλυθεί η Ινδία. Αντιθέτως, αυτά που λέω πηγάζουν από αγάπη και υπερηφάνεια», έγραψε σε απάντησή της.
«Πηγάζουν από το ότι δεν θέλω να σκοτώνονται, να βιάζονται, να φυλακίζονται ή να τους βγάζουν τα νύχια για να τους αναγκάσουν να πουν ότι είναι Ινδοί… Κρίμα το έθνος που πρέπει να φιμώσει τους συγγραφείς του επειδή λένε τη γνώμη τους», κατέληξε.