Στο 42ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και της σκέψης, o Κώστας Κατσουλάρης θα συνομιλήσει με τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη, με αφορμή το τελευταίο του έργο «Οι δωσίλογοι - Ένοπλη, πολιτική και οικονομική συνεργασία στα χρόνια της Κατοχής» (εκδ. Αλεξάνδρεια). Η συζήτηση θα μεταδοθεί την Πέμπτη, 13 Ιουνίου, στις 7.00μμ.
Επιμέλεια: Book Press
Βίος και Πολιτεία
Το «νέο εγχείρημα» του βιβλιοπωλείου Πολιτεία είναι μια σειρά συνομιλιών με ανθρώπους του βιβλίου, για πρώτη φορά σε «απευθείας μετάδοση» από το τμήμα λογοτεχνίας της Πολιτείας, το εμβληματικό «υπόγειο» της Ασκληπιού. Τους προσκεκλημμένους υποδέχεται και συζητά μαζί τους ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Κατσουλάρης.
Η εκπομπή στο σύνολό της, καθώς και παραλειπόμενα και μικρά θεματικά αποσπάσματα, θα αναμεταδίδονται σε διαφορετικά φορμά και διάρκεια σε όλες τις δημοφιλείς πλατφόρμες (YouTube, Spotify, TikTok, Facebook, Instagram). Ακολουθήστε την Πολιτεία και γραφτείτε για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις, κάνοντας κλικ εδώ.
Το Βίος και Πολιτεία ξεκίνησε την Παρασκευή, 2 Ιουνίου του 2023, με πρώτο καλεσμένο τον Δημοσθένη Παπαμάρκο. Κι ακολούθησαν οι Αλεξάνδρα Κ*, Ηλίας Μαγκλίνης, Χρήστος Οικονόμου, Αμάντα Μιχαλοποπούλου, Παντελής Μπουκάλας, Ρέα Γαλανάκη κι η επιμελήτρια εκδόσεων Άννα Μαράντη με αφορμή την επανέκδοση βιβλίων του Γρηγορίου Ξενόπουλου.
Γιάννης Καλπούζος, Παναγής Παναγιωτόπουλος, Σώτη Τριανταφύλλου, Γιάννης Ξανθούλης, Πέτρος Μάρκαρης, Σπύρος Γιανναράς, Θάνος Ψυχογιός, Ολύμπιος Δαφέρμος, Soloup, Γιώργος Συμπάρδης, Ισίδωρος Ζουργός και οι Βίκυ Κατσάρου και Φιλήμονας Πατσάκης, με αφορμή τις νέες εκδόσεις του Νίκου Καζαντζάκη από τις εκδόσεις Διόπτρα, ήταν οι καλεσμένοι της φθινοπωρινής σεζόν, μέχρι σήμερα.
Πρώτη καλεσμένη του νέου έτους, η Έρση Σωτηροπούλου. Ακολούθησαν: ο εκδότης Νώντας Παπαγεωργίου (Μεταίχμιο), η συγγραφέας Ιωάννα Μπουραζοπούλου, ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος, ο εκδότης Κώστας Σπαθαράκης (Αντίποδες), οι συγγραφείς Βαγγέλης Μπέκας και Αλέξης Σταμάτης, ο συγγραφέας, μουσικός και ποιητής Θωμάς Κοροβίνης, ο καθηγητής αρχιτεκτονικής και συγγραφέας Βασίλης Κολώνας, ο διδάκτορας Φιλοσοφίας της Τεχνολογίας και συγγραφέας Γιώργος Χατζηβασιλείου, η ιστορικός Χριστίνα Κουλούρη, οι συγγραφείς Λένα Διβάνη και Αλέξης Πανσέληνος, ο ιστορικός Κωστής Καρπόζηλος, ο μεταφραστής και συγγραφέας Κώστας Καλτσάς, ο κοινωνιολόγος Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Σταύρος Ζουμπουλάκης, ο φιλόσοφος Θεοφάνης Τάσης, ο συγγραφέας Τεύκρος Μιχαηλίδης, ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Ανδρέας Αποστολίδης, ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ. Και συνεχίζουμε...
Πρόσφατα, με τον ιστορικό Κωστή Καρπόζηλο... |
Δυο λόγια για τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη
Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η διδακτορική του διατριβή δημοσιεύθηκε το 2012 με τίτλο Η εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα, ενώ το δεύτερο βιβλίο του, με τίτλο Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας, κυκλοφόρησε το 2014 – και τα δύο από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Έχει συνεπιμεληθεί τρεις συλλογικούς τόμους σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ενώ πολλά άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ιστορικά περιοδικά και εφημερίδες. Ιδρυτικό μέλος του Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας, έχει συνδιοργανώσει τέσσερα συνέδρια. Από το 2013 ασχολείται συστηματικά με τη Δημόσια Ιστορία. Πραγματοποιεί ιστορικούς περιπάτους στο κέντρο της Αθήνας για την περίοδο της Κατοχής και των Δεκεμβριανών, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών, καθώς και (από τον Δεκέμβριο του 2019) ιστορικούς περιπάτους με μικρά γκρουπ κάθε εβδομάδα στο πλαίσιο του Athens History Walks (λεπτομέρειες στο www.athenshistorywalks.com) Είναι ένας από τους σχεδιαστές του μεταπτυχιακού προγράμματος «Δημόσια Ιστορία» στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, καθώς και ο εμπνευστής και επιστημονικός υπεύθυνος των δράσεων με τίτλο «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη», οι οποίες, υλοποιημένες από το 2015 ως το 2019, καθιέρωσαν τον μαζικό εορτασμό της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς και αποτέλεσαν μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις δημόσιας ιστορίας στην Ελλάδα.
Στο τελευταίο του βιβλίο, με τίτλο Οι δωσίλογοι, παρακολουΑθούμε την πολιτική, οικονομική και ένοπλη συνεργασία με τον κατακτητή, όπως εκδηλώθηκε στον νομό Αττικής. Μέσα από τη μελέτη αρχείων που για πρώτη φορά δημοσιοποιούνται, περιγράφεται η δράση αυτών που συνεργάστηκαν, εξετάζονται οι λόγοι και οι μηχανισμοί ανάπτυξης του φαινομένου της συνεργασίας καθώς και οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες που ευνόησαν την εμφάνισή τους. Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη του 2023 από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.
Δείτε τη συνομιλία εδώ: