Τέσσερα από τα 13 συνολικά βιβλία που βρίσκονται στη μακρά λίστα του διεθνούς Βραβείου Booker προέρχονται από συγγραφείς της Λατινικής Αμερικής, αλλά όπως φαίνεται και από την κεντρική εικόνα δεν λείπουν οι Ευρωπαίοι: Από αριστερά προς τα δεξιά οι Σέλβα Αλμάδα (Αργεντινή), Ισμαήλ Κανταρέ (Αλβανία) και Τζένι Έρπενμπεγκ (Γερμανία).
Επιμέλεια: Book Press
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το ένα τέταρτο των προτεινόμενων συγγραφέων της φετινής μακράς λίστας των βραβείων Booker προέρχονται από τη Νότια Αμερική. Όπως σημείωσαν και οι κριτές χαρακτηριστικά: «Τούτο σηματοδοτεί μια δεύτερη ‘’έκρηξη’’ στη μυθοπλασία της Λατινικής Αμερικής».
Προφανώς εννοούν πως αυτό που συμβαίνει τώρα θυμίζει, κατ΄ αναλογία, το φαινόμενο που παρατηρήθηκε τις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70 με τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και τον Μάριο Βάργκας Λιόσα (μεταξύ άλλων) να κερδίζουν το ενδιαφέρον του παγκόσμιου αναγνωστικού κοινού.
Η Αργεντινή Σέλβα Αλμάδα, ο Βενεζουελανός Ροντρίγκο Μπλάνκο Καλδερόν, ο Βραζιλιάνος Ιταμάρ Βιέιρα Τζούνιορ και η περουβιανή Γκαμπριέλα Βίνερ είναι μεταξύ των προτεινόμενων στη μακρά λίστα των βραβείων.
Η μακρά λίστα περιλαμβάνει βιβλία που «μιλούν για το θάρρος και την καλοσύνη, για τη ζωτική σημασία της κοινότητας και για τα αποτελέσματα της αντιστάσεως στην τυραννία», δήλωσε η διαχειριστή του βραβείου Φιαμέτα Ρόκο.
Η μακρά λίστα περιλαμβάνει βιβλία που «μιλούν για το θάρρος και την καλοσύνη, για τη ζωτική σημασία της κοινότητας και για τα αποτελέσματα της αντιστάσεως στην τυραννία», δήλωσε η διαχειριστή του βραβείου Φιαμέτα Ρόκο.
Πάντως, αξιοσημείωτη παρουσία έχουν και οι Ευρωπαίοι συγγραφείς, με ονόματα που είναι γνωστά και στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό.
Οι Ευρωπαίοι
Η Γερμανίδα συγγραφέας Τζένι Έρπενμπεγκ βρίσκεται στη λίστα με το μυθιστόρημά της «Kairos». Ο Ουκρανός συγγραφέας Αντρέι Κούρκοφ με το βιβλίο του «The Silver Bone» και ο Αλβανός συγγραφέας Ισμαήλ Κανταρέ με το μυθιστόρημά του «A Dictator Calls» (είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο Man Booker International το 2005).
Το νέο του βιβλίο «διερευνά την ένταση μεταξύ αυταρχικών πολιτικών και δημιουργικών καλλιτεχνών», όπως αναφέρουν τα μέλη της επιτροπής και τον περιέγραψαν ως «μια αναζήτηση της οριστικής αλήθειας, τη στιγμή που δεν υπάρχει πουθενά καμιά τέτοια». Αν κερδίσει, ο Κανταρέ θα γίνει ο πρώτος συγγραφέας που θα το έχει πετύχει δύο φορές.
Το μυθιστόρημα «Κairos» της Έρπενμπεκ είναι η ιστορία δύο εραστών στα χρόνια της κατάρρευσης της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.
Όσο για το μυθιστόρημα του Κούρκοφ, διαδραματίζεται στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο Κίεβο του 1919. Το μυθιστόρημα είναι «εμποτισμένο με την αίσθηση της ειρωνείας και του παραλογισμού του Kούρκοφ», είπαν οι κριτές.
Το μυθιστόρημα «Κairos» της Έρπενμπεκ είναι η ιστορία δύο εραστών στα χρόνια της κατάρρευσης της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.
Ο συγγραφέας και ο μεταφραστής που θα κερδίσουν θα λάβουν 25.000 λίρες ο καθένας. Τα έξι βιβλία που θα καταφέρουν να μπουν στη βραχεία λίστα θα αποκαλυφθούν την Τρίτη 9 Απριλίου και ο νικητής, σε τελετή στο Λονδίνο, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Μαΐου.
Ο Ιταλός συγγραφέας Ντομένικο Σταρόνε –που φημολογείται ότι είναι ο «πραγματικός» συγγραφέας πίσω από το ψευδώνυμο Έλενα Φερράντε, κάτι που έχει αρνηθεί κατηγορηματικά– είναι επίσης υποψήφιος για το βραβείο με το βιβλίο του «The House on Via Gemito»
«Ένα θαυμάσιο μυθιστόρημα της Νάπολης και των περιχώρων της, που διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», σημείωσαν οι κριτές του βραβείου.
Οι υπόλοιποι υποψήφιοι
Η φετινή κριτική επιτροπή διευθύνεται από τη συγγραφέα Έλενορ Γουόχτελ. Μαζί της είναι η ποιήτρια Νάταλι Ντίαζ, ο μυθιστοριογράφος Ρομές Γκουνεσεκέρα, ο καλλιτέχνης Γουίλιαμ Κέντριτζ και ο συγγραφέας, μεταφραστής και εκδότης Άαρον Ρόμπερτσον.
Στη μακρά λίστα των φετινών Booker βρίσκεται ακόμη ο Νοτιοκορεάτης μυθιστοριογράφος Hwang Sok-yong με το μυθιστόρημα «Mater 2-10», Ένα βιβλίο που παρακολουθεί έναν αιώνα κορεατικής ιστορίας μέσα από τρεις γενιές μιας οικογένειας εργαζομένων στους σιδηροδρόμους.
Επίσης στη λίστα των 13 ατόμων είναι το «Not a River» της Σέλβα Αλμάδα, το «Simpatía» του Καλντερόν, το The Details της Ία Γκένμπεργκ, το «White Nights» της Ούρσουλα Χόνεκ, το «What I’d Rather Not Think About» της Γιέντε Ποστούμα, το «Lost on Me» της Βερόνικα Ράιμο, το «Crooked Plough» του Ιταμάρ Βιέιρα Τζούνιορ και το «Undiscovered» της Γκαμπριέλα Βίνερ.