woman reading

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας της Γυναίκας (8 Μαρτίου) διοργανώνονται λογοτεχνικές εκδηλώσεις, με κυρίαρχη την ποίηση, σε Αθήνα, Καλαμάτα, Σέρρες και Κομοτηνή. Δείτε αναλυτικά ποιες και πού.

Επιμέλεια: Book Press

Είναι κάτι παραπάνω από μια Παγκόσμια Ημέρα. Ειδικά στις μέρες μας το να γιορτάζουν οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο συνιστά μια δήλωση «ύπαρξης» που οφείλει να είναι εν ισχύ κάθε μέρα. Ωστόσο, η 8η Μαρτίου είναι σημαντική ημέρα από κάθε άποψη και η λογοτεχνία (με κεντρικό άξονα την ποίηση) δεν θα μπορούσε να λείπει από τις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν ανά την Ελλάδα. 

Εκδήλωση από τις εκδόσεις Κουκκίδα

Οι Εκδόσεις Κουκκίδα ανέλαβαν την πρωτοβουλία της διοργάνωσης μιας βραδιάς αφιερωμένης στον γυναικείο ποιητικό λόγο με τη συμμετοχή τριάντα ποιητριών, που υπηρετούν την τέχνη τους μέσα από τη δική της η καθεμία οπτική και θέση, την Παρασκευή 8 Μαρτίου, στις 19:00, στο Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο (Θεμιστοκλέους 37, Αθήνα, τηλ. 210.3802644). Πρόκειται για μια συνεύρεση που στόχο έχει τη συνύπαρξη των φωνών, των γραφών, των ποιητικών προσεγγίσεων και την ανάδειξη του τρόπου με τον οποίο καλλιεργείται σήμερα η γυναικεία ποίηση από ένα μικρό, οπωσδήποτε όμως αντιπροσωπευτικό δείγμα της.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν: Μαρουσώ Αθανασίου, Άννα Βασιάδη, Ειρήνη Γιαννάκη, Άννα Γρίβα, Βερονίκη Δαλακούρα, Τώνια Τζιρίτα-Ζαχαράτου, Κατερίνα Ζησάκη, Λένα Καλλέργη, Αριάδνη Καλοκύρη, Αφροδίτη Κατσαδούρη, Φωτεινή Καπελλάκη, Θεώνη Κοτίνη, Μαρία Κουλούρη, Κατερίνα Μαρδακιούπη, Μάνια Μεζίτη, Μαργαρίτα Μηλιώνη, Εύα Μοδινού, Ιφιγένεια Ντούμη, Τζίνα Ξυνογιαννακοπούλου, Κωνσταντίνα Παναγιωτοπούλου, Σταυρούλα Παπαδάκη, Ελίνα Παπαδοπούλου, Αγγελική Πεχλιβάνη, Λένα Σαμαρά, Κωνσταντίνα Σιαχάμη, Λενέτα Στράνη, Ευαγγελία Τάτση, Λούλη Τσαμαντάνη, Μυρτώ Χμελιέφσκι, Φιλιώ Χρυσοστομίδου. Συντονίζει η Ευσταθία Δήμου.

Εκδήλωση από τις εκδόσεις Θράκα και το Δίκτυο Γυναικών Συγγραφέων Κατά της Έμφυλης Βίας και των Γυναικοκτονιών «Η Φωνή της»

Οι εκδόσεις Θράκα και το Δίκτυο Γυναικών Συγγραφέων Κατά της Έμφυλης Βίας και των Γυναικοκτονιών «Η Φωνή της» μας προσκαλούν στη βραδιά ανάγνωσης για την 8η Μαρτίου, με τίτλο «Γυναίκες επί σκηνής», την Παρασκευή στις 8 Μαρτίου 2024, στις 20:30, στο Altai (Θεμιστοκλέους 65, Αθήνα).

Την εκδήλωση θα συντονίσουν οι: Βαρβάρα Ρούσσου, Κατερίνα Παπαντωνίου και Βάγια Κάλφα. Συμμετέχουν οι: Ιωάννα Λιούτσια, Βίκυ Μπρούσαλη, Έλενα Πολυγένη, Ανδρονίκη Τασιούλα,  Δώρα Κασκάλη, Ειρήνη Μαργαρίτη, Παυλίνα Μάρβιν, Γωγώ Πονηράκου, Μαρίνα Κανακάκη, Γεωργία Οικονομοπούλου, Χρυσούλα Γεωργούλα, Γιούλη Βολανάκη, Τζούλια Γκανάσου, Ελένη Γούλα, Σίσσυ Δουτσίου, Σόνια Ζαχαράτου, Νατάσα Σίδερη, Στέλλα Κουρμούλη, Εύη Λαμπροπούλου, Πέννυ Μηλιά, Κατερίνα Ι. Παπαντωνίου, Αλέκα Πλακονούρη, Πόπη Δέλτα, Γεωργία Διάκου, Έφη Ζωγράφου, Κλειώ Κοκολάκη, Ελένη Λάκη, Έφη Καλογεροπούλου, Αγνή Μπαγκέρη, Βάγια Κάλφα, Marija Dejanović, Νίκη Χαλκιαδάκη, Βάσω Χριστοδούλου, Λίλα Κονομάρα, Ρούσα.

Όπως σημειώνοην οι διοργανωτές: «Η 8η Μαρτίου, καθιερωμένη ως Ημέρα της Γυναίκας, δεν είναι άλλη μια επέτειος ούτε άλλος ένας μαζικός εορτασμός. Είναι μια μέρα-υπενθύμιση ότι η κάθε μορφής έμφυλη βία υπάρχει ακόμα και τη βιώνουμε καθημερινά και ασφυκτικά. Στο σπίτι, στον χώρο εργασίας, στους ενδιάμεσους χώρους –μέσα συγκοινωνίας, χώρους αναψυχής, στον δρόμο– καλούμαστε συνεχώς να ρυθμίζουμε τ@ εαυτ@ μας, να περιορίζουμε τα σώματα και την κυκλοφορία μας, προκειμένου να αποφύγουμε τη βία την οποία διδασκόμαστε ότι οφείλαμε να είχαμε προβλέψει. Την ίδια στιγμή, καλούμαστε να δείχνουμε ότι όλα έχουν λυθεί και να γιορτάζουμε τέτοιες μέρες με ευχές και λουλούδια.

Πιστεύοντας βαθιά ότι η τέχνη δεν είναι μόνο ομορφιά, αλλά μέσο κοινωνικής αλλαγής, επιλέξαμε μέσα από τον λόγο της λογοτεχνίας αυτή τη μέρα να αναδείξουμε και να καταγγείλουμε αυτή τη συνθήκη και σας καλούμε στη βραδιά ανάγνωσης που διοργανώνουμε. Στο τέλος της βραδιάς θα ακολουθήσει συζήτηση, ενώ όποι@ από το κοινό θέλει να απαγγείλει έργο του σχετικό με την έμφυλη βία, είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτ@.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το κοινό θα μπορεί να αγοράζει βιβλία των συμμετεχουσών και άλλων γυναικών συγγραφέων. Το 50% των εσόδων θα δοθούν στο καταφύγιο γυναικών του Δικτύου Γυναικών Ευρώπης. Το καταφύγιο του Δικτύου Γυναικών Ευρώπης είναι μία γυναικεία οργάνωση βάσης με εθελοντικό χαρακτήρα, που οργανώνει δράσεις γύρω από τα θέματα που αφορούν τις γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέλη του Δικτύου είναι γυναίκες κι ομάδες γυναικών που παίρνουν μέρος σε εκστρατείες με στόχο να επηρεάσουν την ελληνική κι ευρωπαϊκή πολιτική για τα θέματα ισότητας. Το καταφύγιο είναι μια δομή φιλοξενίας γυναικών προσωρινής διαμονής μέχρι τα θύματα κακοποιήσης να εγκατασταθούν σε μόνιμη δημόσια δομή φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών. Τα έσοδα θα δοθούν για την περίθαλψη και φάρμακα προς τις φιλοξενούμενες γυναίκες και θηλυκότητες».

Εκδήλωση από τις εκδόσεις Ιωλκός

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου), οι εκδόσεις Ιωλκός σάς προσκαλούν στην ανοιχτή συνάντηση με θέμα τη σύγχρονη γυναικεία ποιητική γραφή που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, στις 19.00, στο καφέ «Βυσσινόκηπος» (Ζωοδόχου Πηγής 27, Αθήνα 106 81). Συμμετέχουν: Ελένη Αράπη, Γιώτα Γιουγλή, Μαρία Δάτσικα, Φωτεινή Δράκου, Λίλλυ Κοτσώνη, Αρτεμισία Μεγάλου, Ελένη Μπασκάκη, Αντωνία Μποτονάκη, Μαριάννα Μπούλος, Ελένη Παπανδρέου, Μαρία Πυρουνάκη Λιωνή, Φραγκίσκη Σταυράκη, Χρύσα Στρίκου, Θεοδώρα Τσακιρίδη, Ειρήνη Χαβρεδάκη, Ελένη Χαϊμάνη.

Εκδήλωση από τον Δήμο Καλαμάτας

Εκδήλωση–αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με θέμα «Η γυναικεία γραφή στη γερμανόφωνη μεταπολεμική λογοτεχνία» διοργανώνουν η Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων και η ΚΕ “ΦΑΡΙΣ” του Δήμου Καλαμάτας, την Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2024, στις 6 το απόγευμα, στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού. Στην εκδήλωση συμμετέχει το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης. Ανάγνωση κειμένων: Αγγελική Ιντζέμπελη, Αλέκα Δρακοπούλου, Γεωργία Λαμπροπούλου, Κωνσταντίνα Χαρλέπα, Γιώτα Κουτσοδημητροπούλου, Σοφία Δαμήλου. Στο πιάνο: ο Αντώνης Δρέτας. Συντονισμός, αφήγηση: Μαρία Νταλλή, Νικολίνα Λέκκα.

Εκδήλωση από τη Λέσχη Στρυμονιάς Σερρών

Με τίτλο «Είμαι εγώ η Άνθρωπος» η Λέσχη Λάιονς Στρυμονιάς Σερρών διοργανώνει μια πολυθεματική εκδήλωση με κεντρικό άξονα την ποίηση και γενικότερα την τέχνη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας την Τετάρτη 6 Μαρτίου στις 20:00 στην Κεντρική σκηνή “ΑΣΤΕΡΙΑ” του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών. Γύρω από την ποιητική συλλογή «Με λένε Εύα» της Δέσποινας Καλαϊτζή, με τη σκηνοθετική επιμέλεια της Καλλιόπης Ευαγγελίδου και τη θεατρική παρουσίαση του προγράμματος από την Ισιδώρα Μάλαμα, στήθηκε μία παράσταση που προβάλλει (ποίηση, μουσική, χορός, τραγούδι, θεατρικά κ.α.) πολυτροπικά τη Γυναίκα στη διαχρονία της.

Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του ΚΔΑΠμεα-Ηλιαχτίδα, Σύλλογος Γονέων, Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Σερρών.

Εκδήλωση από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής  

Η  Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται με την ΚΟΙΝΣΕΠ  «Κομοτηνή Εν Δράσει», και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης με το 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής και το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κομοτηνής, με αφορμή την   Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας  που γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου σάς  προσκαλούν στην εκδήλωση με τίτλο «Γυναικείες φωνές στη λογοτεχνία:  από τη Μυρτιώτισσα ως τη Μάγια Αγγέλου», την Παρασκευή  8 Μαρτίου  2024  και ώρα 10:30 -12:00 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.

Πρόγραμμα:

  • Η Ιστορία της 8ης Μαρτίου (σύντομη αναδρομή)
  • Γυναικείες φωνές στη λογοτεχνία: Από τη Μυρτιώτισσα ως τη Μάγια Αγγέλου Μουσικές παρεμβάσεις με βιολί, τσέλο και ούτι από μαθητές, μαθήτριες και καθηγητές των δύο  συνεργαζόμενων σχολείων.
  • Χορευτικό δρώμενο από μαθήτριες του Μειονοτικού  Γυμνασίου -Λυκείου

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό. Για οποιαδήποτε πληροφορία, επικοινωνήστε με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής: 2531022589. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη μεταφέρθηκε στον Δήμο Καλαμαριάς με τη δέουσα φροντίδα και επιστημονική μέριμνα.

Επιμέλεια: Book Press

Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την ανάδειξη ενός από τα σημα...

 Μάρκες, Τσάμπαλα, Άρμστρονγκ, Τερέν: Τέσσερις συγγραφείς των εκδ. Βακχικόν στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο

Μάρκες, Τσάμπαλα, Άρμστρονγκ, Τερέν: Τέσσερις συγγραφείς των εκδ. Βακχικόν στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο

Τέσσερις συγγραφείς των εκδόσεων Βακχικόν στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο. Εικόνα: Η Σίλα Άρμστρονγκ από την Ιρλανδία που θα παρουσιάσει το βιβλίο της «Πλάσματα σε πτώση» (μτφρ. Βίκυ Πορφυρίδου).

Επιμέλεια: Book Press

Τέσσερις σ...

Πέθανε ο Θεσσαλονικιός πεζογράφος Γιάννης Γρηγοράκης

Πέθανε ο Θεσσαλονικιός πεζογράφος Γιάννης Γρηγοράκης

Σε ηλικία 76 ετών πέθανε ο Θεσσαλονικιός πεζογράφος Γιάννης Γρηγοράκης. 

Επιμέλεια: Book Press

Ο Γιάννης Γρηγοράκης (1950-2026) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε νομικά και για περισσότερο από τριάντα χρόνια άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου.

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Η κατά Νόλαν «Οδύσσεια» (κριτική) – Ταξίδι ανάκτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της πίστης σε θεούς και θνητούς

Για την ταινία «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτό το διάστημα στους κινηματογράφους. Ένα «ταξίδι όχι μόνο σωματικών και εγκεφαλικών δοκιμασιών για τον πρωταγωνιστή αλλά και ψυχολογικών, βάζοντας τον σε έναν δρόμο για να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του και την πίστη του, τόσο στους θεούς ...

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

«Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» του Γιάννη Καρκανέβατου (κριτική) – Εσωτερικές περιπλανήσεις, ανθρώπινες συναντήσεις

Για τη συλλογή διηγημάτων του Γιάννη Καρκανέβατου «Ο Τζιμ Μόρισον και το σαλιγκάρι» (εκδ. Εστία). Εικόνα: Από την ταινία  «Πάτερσον» (2016) του Τζιμ Τζάρμους. 

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου

Μια φωτιά στο Καλαμίτσι γίνεται ο κα...

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Γιάννης Κυριακίδης: Το φωτογραφικό αρχείο του σπουδαίου φωτορεπόρτερ στον Δήμο Καλαμαριάς

Το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη μεταφέρθηκε στον Δήμο Καλαμαριάς με τη δέουσα φροντίδα και επιστημονική μέριμνα.

Επιμέλεια: Book Press

Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την ανάδειξη ενός από τα σημα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Βιβλία που διαβάζονται μονορούφι: Οι επιλογές του Guardian για το καλοκαίρι

Είκοσι βιβλία που ξεχώρισε η ομάδα του Guardian και διαβάζονται μονορούφι: λογοτεχνία, ψυχανάλυση, επιστήμη. Εικόνα: Πίνακας του Αμερικανού ζωγράφου Ντάρεν Τόμσον.

Επιμέλεια: Book Press

Με την ικανότητα συγκέντρωσης των περ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ