Μετά από την πρόσφατη αποκάλυψη πως οι δημιουργοί της Τεχνητής Νοημοσύνης χρησιμοποίησαν βιβλία του Στίβεν Κινγκ [Stephen King], καθώς και άλλων πεζογράφων, για την εκπαίδευση των προγραμμάτων τους, ο γνωστός συγγραφέας μυθιστορημάτων τρόμου τοποθετήθηκε σχετικά με το επίμαχο ζήτημα σε άρθρο του στο The Atlantic. Τα βιβλία του Κινγκ κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.
Επιμέλεια: Book Press
Αίσθηση προκάλεσε η πρόσφατη αποκάλυψη του περιοδικού The Atlantic πως οι δημιουργοί της Τεχνητής Νοημοσύνης χρησιμοποιούν βιβλία γνωστών συγγραφέων για την εκπαίδευση των προγραμμάτων τους. Η λίστα με τα έργα που αξιοποιήθηκαν χωρίς εξουσιοδότηση είναι μεγάλη, και περιλαμβάνει βιβλία της Μάργκαρετ Άτγουντ, του Χαρούκι Μουρακάμι, του Τζορτζ Σόντερς, καθώς και του Στίβεν Κινγκ, ο οποίος τοποθετήθηκε σχετικά με το επίμαχο ζήτημα σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε ξανά στο The Atlantic.
Τα προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης εξελίσσονται συνεχώς, όμως ο Κινγκ θεωρεί πως δεν είναι ακόμα σε θέση να γράψουν λογοτεχνικά κείμενα ικανοποιητικού επιπέδου.
«Σε ένα από τα λίγα μη-λογοτεχνικά κείμενά μου, το Περί συγγραφής, είχα γράψει πως δεν μπορείς να μάθεις να γράφεις αν δεν είσαι αναγνώστης, και μάλιστα, ένας αναγνώστης που διαβάζει πολύ. Οι προγραμματιστές της Τεχνητής Νοημοσύνης προφανώς έλαβαν υπόψη τους αυτή τη συμβουλή. Επειδή η χωρητικότητα της μνήμης τού υπολογιστή είναι τόσο μεγάλη -όλα όσα έχω γράψει μπορούν να χωρέσουν σε ένα USB, κάτι που δεν θα πάψει ποτέ να με εκπλήσσει- , οι προγραμματιστές μπορούν να ρίξουν χιλιάδες βιβλία σε υπερσύγχρονα ψηφιακά μπλέντερ. Συμπεριλαμβανομένων, απ’ ό,τι φαίνεται, των δικών μου. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν το όλον είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του.
»Μέχρι στιγμής, η απάντηση είναι όχι. Τα ποιήματα από την Τεχνητή Νοημοσύνη που μιμούνται το ύφος του Ουίλιαμ Μπλέικ ή του Ουίλιαμ Κάρλος Ουίλιαμς (έχω συναντήσει και τις δυο περιπτώσεις) θυμίζουν τα ψεύτικα χαρτονομίσματα που χρησιμοποιούνται στις ταινίες: μοιάζουν αυθεντικά αν τους ρίξεις μια γρήγορη ματιά, και όχι και τόσο αυθεντικά μετά από μια προσεκτική εξέταση».
Παρόλο που ο Κινγκ δήλωσε πως «δεν αγχώνεται προς το παρόν» για τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης, περισσότεροι από οκτώ χιλιάδες συνάδελφοί του, μεταξύ των οποίων η Μάργκαρετ Άτγουντ και ο Τζέιμς Πάτερσον, υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή, απαιτώντας αποζημίωση για το έργο τους που χρησιμοποιήθηκε χωρίς τη συγκατάθεσή τους από τις εταιρείες που δημιούργησαν το AI. Η επιστολή στάλθηκε στον Σαμ Άλτμαν του OpenAI, τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Meta, τον Σουντάρ Πιτσάι της Alphabet, και άλλους, τον Ιούλιο.
«Εκατομμύρια βιβλία, άρθρα, δοκίμια και ποιήματα που προστατεύονται από τη νομοθεσία της πνευματικής ιδιοκτησίας αποτελούν την ‘’τροφή’’ για τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης - ατέλειωτα γεύματα χωρίς να πληρώνει κανείς τον λογαριασμό», έγραψαν οι συγγραφείς.
Στο άρθρο του στο The Atlantic, ο Κινγκ δήλωσε πως η προσπάθεια απαγόρευσης της χρήσης των λογοτεχνικών έργων από τους προγραμματιστές της Τεχνητής Νοημοσύνης θα αποδειχθεί, κατά πάσα πιθανότητα, άκαρπη.
«Θα απαγόρευα την εκμάθηση -αν αυτή είναι η σωστή λέξη- των ιστοριών μου στους υπολογιστές; Ακόμα κι αν μπορούσα, δεν θα το έκανα. Θα είχα την ίδια επιτυχία με τον Βασιλιά Κνούτο που προσπαθεί να διατάξει την παλίρροια. Ή με κάποιον Λουδίτη που προσπαθεί να σταματήσει τη βιομηχανική πρόοδο κάνοντας κομμάτια μια ατμομηχανή με το σφυρί του».