NEOI SYGGRAFEIS THESSALONIKI collage

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης υποδέχεται και φέτος τους νεότερους συγγραφείς της χώρας, συνεχίζοντας τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών για ένατη χρονιά. 

Επιμέλεια: Book Press

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ΔΕΒΘ υποδέχεται και φέτος τους νεότερους Έλληνες συγγραφείς, συνεχίζοντας τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών για ένατη χρονιά.

Αφιερωμένο στην ποίηση το 9ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών στις 6 & 7 Μαΐου 2023

Η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, σε επιμέλεια του ποιητή και εκδότη Γιώργου Αλισάνογλου, είναι αφιερωμένη στην ποίηση. Το αναγνωστικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει δέκα ποιήτριες και ποιητές της νέας γενιάς: Γεωργία Διάκου, Τρία Έψιλον, Αριάδνη Καλοκύρη, Bίκυ Κατσαρού, Ηλέκτρα Λαζάρ, Ιωάννα Λιούτσια, Μαρία Μαλαματή-Πετρίδου, Άκης Παραφέλας, Ελένη Σαμπάνη και Νίκος Φιλντίσης οι οποίοι παρουσιάζουν το έργο τους μέσα από ενδιαφέρουσες συζητήσεις πάνω στα θέματα της σύγχρονης ποίησης –σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο–, πλαισιωμένες από αναγνώσεις ποιημάτων, προσωπικές συνεντεύξεις και ποιητικές συνομιλίες, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη του προσωπικού ύφους του κάθε δημιουργού, αλλά και την δυνατότητα προτάσεων και προσεγγίσεων στους τρόπους με τους οποίους μιλάει και ερμηνεύει η ποίηση το σήμερα.

Στο σύνολό τους, οι ποιήτριες και οι ποιητές που συμμετέχουν στο 9ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών έχουν ήδη εκδώσει μία ή και περισσότερες ποιητικές συλλογές, ενώ δημοσιεύουν τακτικά σε λογοτεχνικά περιοδικά, εξασκούν την τέχνη της performance poetry και ασχολούνται με τη μετάφραση.

Τη δεύτερη μέρα, ο νεοελληνιστής καθηγητής Βασίλης Λαμπρόπουλος, κάτοχος της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών Κ.Π. Καβάφη στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (ΗΠΑ), θα ανοίξει με μια εισήγησή του για το ποιητικό τοπίο των νέων στην Ελλάδα σήμερα, ενώ ο ποιητής-μεταφραστής Αλέξιος Μάινας θα συμβάλλει με ερωτήματα πάνω σε προβληματισμούς πάνω σε θέματα σύγχρονης ποιητικής.

Η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης αναδεικνύει τη νέα λογοτεχνική σκηνή

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τελεί υπό  την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

DEVTH 19 thema 728

Πρόγραμμα εκδηλώσεων 9ΟΥ Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών

Ημέρα 1η: Σάββατο 6/5 ώρα 13:00-15:00

Εισαγωγή-χαιρετισμός από τον Γιώργο Αλισάνογλου, γνωριμία με τους ποιητές, αναγνώσεις, συζήτηση με τους Αλέξιο Μάινα, Γιώργο Αλισάνογλου.

Ημέρα 2η: Κυριακή 7/5 ώρα 14:00-16:00

Εισαγωγή του Βασίλη Λαμπρόπουλου, μίνι-συνεντεύξεις από Αλέξιο Μάινα, Βασίλη Λαμπρόπουλο, Γιώργο Αλισάνογλου, αναγνώσεις, συζήτηση.

Στο σύνολό τους, οι ποιήτριες και οι ποιητές που συμμετέχουν στο 9ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών έχουν ήδη εκδώσει μία ή και περισσότερες ποιητικές συλλογές, ενώ δημοσιεύουν τακτικά σε λογοτεχνικά περιοδικά, εξασκούν την τέχνη της performance poetry και ασχολούνται με τη μετάφραση. Πολλές και πολλοί από αυτούς έχουν τιμηθεί με λογοτεχνικό βραβείο (Ηλέκτρα Λαζάρ- Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα), Ευσταθία Π (τρία έψιλον) – Βραβείο «Θράκα», Άκης Παραφέλας (Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου στην Ποίηση του περιοδικού «Αναγνώστης») ή/και έχουν συμπεριληφθεί στις βραχείες λίστες (Ελένη Σαμπάνη και Νίκος Φιλντίσης για το λογοτεχνικό βραβείο «Γιάννης Βαρβέρης», Αριάδνη Καλοκύρη για το βραβείο «Πρωτοεμφανιζόμενοι στην Ποίηση» του περιοδικού «Αναγνώστης»). Η σύγχρονη γενιά των ελλήνων ποιητών τιμά τη σημαντική λογοτεχνική παράδοση της χώρας μας, συνεισφέροντας με την ποιότητα του έργου τους στον κόσμο της ποίησης και στον νεοελληνικό πολιτισμό.

Οι συμμετέχοντες

Γεωργία Διάκου

neoi syggrafeis diakou georgiaΗ Γεωργία Διάκου (Καρδίτσα, 1995) είναι απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και τελειόφοιτη του τμήματος Θεάτρου Α.Π.Θ.

Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή Αυτά που φαίνονται στο φως μού μοιάζουν οικεία, εκδόσεις Θράκα, 2022 και έχει συγγράψει με τη Μελίνα Αποστολίδου το θεατρικό έργο Η πόλη έβαλε τους ανθρώπους της στα παγκάκια και κατάπιε μια μέντα, εκδόσεις Βακχικόν, 2022. 

Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά (Εντευκτήριο, Τεφλόν, Θράκα, Ασσόδυο κ.ά.)

Ευσταθία Π (τρία έψιλον)

neoi syggrafeis tria epsilonΗ Ευσταθία Π (τρία έψιλον) γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Φιλολογία και Γενική Συγκριτική Γραμματολογία και εργάζεται ως εκπαιδευτικός.

Τα τελευταία χρόνια έχει δημοσιεύσει γραπτά και μεταφράσεις σε διάφορα περιοδικά, ενώ διατηρεί το blog τρία έπσιλον. Το 2022 έλαβε το βραβείο Θράκα, το οποίο οδήγησε στην έκδοση της πρώτης της ποιητικής συλλογής Γνωρίζω αυτές που πλέκουν στη μέση της θάλασσας.

Αριάδνη Καλοκύρη

neoi syggrafeis ariadni kakolyrhΗ Αριάδνη Καλοκύρη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε αρχιτεκτονική και θέατρο. Συνιδρύτρια του δημιουργικού γραφείου Pencilcase, ασχολείται με τον γραφιστικό σχεδιασμό. Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά.

Το 2021 κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή της, Χώρα αναμονής, από τις εκδόσεις Κίχλη. Το βιβλίο ήταν στις βραχείες λίστες των βραβείων του «Αναγνώστη» και της Εταιρείας Συγγραφέων, στην κατηγορία «Πρωτοεμφανιζόμενοι στην Ποίηση».

Βίκυ Κατσαρού

neoi syggrafeis vicky katsarouΗ Βίκυ Κατσαρού γεννήθηκε το 1987 και ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Κλασικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κι έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, στη Θεατρολογία και στο Η’ Εργαστήρι επιμελητών του ΜΙΕΤ.

Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές: Τα κεράσια της Εύας (εκδόσεις Ιωλκός, 2018), Παπούσα (εκδόσεις Ενύπνιο, 2020) και Χαρακίδες (εκδόσεις Ενύπνιο, 2023).

Ηλέκτρα Λαζάρ

neoi syggrafeis hlektra lazarΗ Ηλέκτρα Λαζάρ γεννήθηκε το 1989 και ζει στην Αθήνα. Είναι ανθρωπολόγος με υπόβαθρο στην ανθρωπο-γεωγραφία, την έρευνα, και την εκπαίδευση. Η διαρκής αποζήτηση λύσης της ανθρώπινης κατάστασης, την έχει οδηγήσει από νεαρή ηλικία στην ποίηση. Έχει πειραματιστεί πάνω σε νέες μορφές γραφής και αφήγησης μέσα από το πρότζεκτ ποίησης TwoParts και ομαδικές συν-γραφές.

Το πρώτο της βιβλίο ποίησης, με τίτλο Άγια Νήπια (εκδόσεις Άπαρσις, 2019), πήρε το Κρατικό Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα. Κυκλοφορούν τα βιβλία της Μα φυσικά και νοιάζομαι! Το κρατικό gaslight και η οπισθοχώρηση της προσωπικότητας (εκδόσεις ράμπιτ χόουλ, 2022), Λύκε, λύκε είσαι εγώ; Η παραμορφωμένη αφήγηση και η πίσω μεριά της λογοτεχνίας (εκδόσεις Κυαναυγή, 2023). Ποιήματα και δοκίμια κυκλοφορούν σε περιοδικά και στο διαδίκτυο.

Ιωάννα Λιούτσια

neoi syggrafeis ioanna loutsaΗ Ιωάννα Λιούτσια γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1992. Υποψήφια‌ ‌διδάκτορας‌ στο τμήμα με αντικείμενο έρευνας την τέχνη της περφόρμανς στα Βαλκάνια και τη σχέση της με της κοινωνικοπολιτικές συνθήκες (1970-2000).‌ ‌Απόφοιτη‌ ‌των τμημάτων Ιστορίας‌-Αρχαιολογίας‌ & Θεάτρου‌ ‌ΑΠΘ‌ ‌και‌ ‌της‌ ‌Ανωτέρας‌ ‌Δραματικής‌ ‌Σχολής‌ ‌«Σύγχρονο‌ ‌Θέατρο‌ ‌Βασίλης‌ ‌Διαμαντόπουλος».‌ ‌‌ ‌

Έχουν‌ ‌κυκλοφορήσει‌ τέσσερις ‌ποιητικές‌ ‌της‌ ‌συλλογές:‌ ‌‌Ανοιχτά Φωνήεντα και Δαγκωμένα Σύμφωνα (2022), ‌‌Η‌ ‌Σιωπή‌ ‌σε‌ ‌δύο‌ ‌χώρους‌‌ ‌(2018), ‌‌Αρρυθμίες‌ ‌(2016), Συνομιλίες‌ ‌σε‌ ‌Μη+‌ ‌‌(2014),‌ ‌μία‌ ‌συλλογή‌ ‌θεατρικών‌ ‌έργων‌ ‌για‌ ‌παιδιά‌ ‌(‌12‌ ‌σκετς‌ ‌για‌ ‌19‌ ‌Παγκόσμιες‌ ‌Ημέρες‌,‌ ‌2021), καθώς και η μετάφρασή της στο έργο του Ε. Ίψεν Νόρμα ή Ο έρωτας της πολιτικού (2020). Το‌ ‌πρώτο‌ ‌της‌ ‌θεατρικό‌ ‌κείμενο‌ ‌‌Τη‌‌ ‌‌Μοναξιά‌ και‌ ‌τους Ανθρώπους‌ ‌να‌ ‌Φοβάσαι‌‌ ‌απέσπασε‌ ‌το‌ ‌Β’‌ ‌βραβείο‌ ‌στο‌ ‌διαγωνισμό‌ ‌συγγραφής‌ ‌του‌ ‌ΔΗΠΕΘΕ‌ ‌Β.‌ ‌Αιγαίου‌ ‌(2014)‌,‌ ‌ενώ‌ ‌το‌ ‌επόμενο‌ ‌‌First‌ ‌we‌ ‌take‌ ‌Manhattan,‌ ‌then‌ ‌we‌ ‌take‌ ‌Berlin‌ ‌συμπεριλήφθηκε ‌στη‌ ‌shortlist‌ του‌ ‌Berliner‌ ‌Festspiele‌ ‌2019.‌ Από το 2012 αρθρογραφεί τακτικά σχετικά με τη λογοτεχνία και το θέατρο.‌ ‌Εργάζεται‌ ‌ως‌ ‌ηθοποιός,‌ ‌σκηνοθέτης‌, δραματουργός και‌ ‌θεατροπαιδαγωγός.‌ ‌

Άκης Παραφέλας

neoi syggrafeis paralefas akisΟ Άκης Παραφέλας γεννήθηκε το 1989 στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει έως σήμερα. Έχει σπουδάσει νομικά, φιλοσοφία και γερμανική φιλολογία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το πρώτο του ποιητικό βιβλίο, με τίτλο Παρασημαντική κυκλοφόρησε το 2018 από τις εκδ. Θράκα, και το 2022 επανεκδόθηκε από τις εκδ. Ενύπνιο. Έλαβε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου στην ποίηση του περιοδικού «Ο αναγνώστης», ενώ συμπεριλήφθηκε και στη βραχεία λίστα των αντίστοιχων βραβείων της Εταιρείας Συγγραφέων.

Πρόσφατα και σε συνεργασία με τη Μαρία Οικονόμου μετέφρασε από τα γερμανικά μέρος της ποιητικής συλλογής του Björn Kuhligk Η γλώσσα του Γιβραλτάρ. Μεταφράσεις του έχουν επίσης δημοσιευτεί κατά καιρούς και στο λογοτεχνικό περιοδικό «Εντευκτήριο», ενώ περιορισμένα έχει αρθρογραφήσει και σε άλλα ηλεκτρονικά περιοδικά.

Μαλαματή Μαρία Πετρίδου

neoi syggrafeis malamatiΗ Μαλαματή Μαρία Πετρίδου γεννήθηκε το 1993 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και συνέχισε τις σπουδές της στην Πολιτική Φιλοσοφία και στις Σπουδές Φύλου.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα σε δομή για ασυνόδευτα παιδιά. Γράφει ποιήματα και πεζά από μικρό παιδί. Οι Θάλασσες τον Χειμώνα (εκδ. Σαιξπηρικόν) είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή.

Ελένη Σαμπάνη

neoi syggrafeis eleni sabaniΗ Ελένη Σαμπάνη είναι ψυχολόγος, συστημική-οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια και ποιήτρια. Έχει ασχοληθεί με την κοινωνιολογία, ανθρωπολογία και ιστορία του ποδοσφαίρου και γράφει στίχους για τραγούδια. Κείμενα της έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά.

Η πρώτη της συλλογή Η σκόνη που βαραίνει τα ράφια μας (Κέδρος, 2018) ήταν υποψήφια για το Βραβείο Βαρβέρη. Απολαμβάνει τις ωραίες ιδέες και πιστεύει ότι η συνάντηση είναι η υπέρτατη πολιτική πράξη.

Νίκος Φιλντίσης

neoi syggrafeis nikos flintisisΟ Νίκος Φιλντίσης γεννήθηκε το 1987 στην Αθήνα. Κατάγεται από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, όπου και έζησε τα παιδικά και σχολικά του χρόνια. Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και εργάστηκε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας με αντικείμενο τον σχεδιασμό και την ενίσχυση εμβολίων. Κατόπιν, εγκαταστάθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να συνεχίσει τις σπουδές του. Το 2012, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανοσολογία, στο King’s College του Λονδίνου και εκπόνησε την πτυχιακή του έρευνα στο Guy’s Hospital.

Την ίδια χρονιά (2012) εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή Το παραβάναπό τις εκδόσεις Οδός Πανός. Η συλλογή προτάθηκε για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή «Γιάννης Βαρβέρης» της Εταιρείας Συγγραφέων. Το 2013 ξεκίνησε διδακτορικές σπουδές στο επιστημονικό πεδίο της ανάπτυξης θεραπευτικών εμβολίων για διάφορες μορφές καρκίνου. Σχεδόν δύο χρόνια μετά, εγκαταλείπει τις σπουδές του και ζει για μικρό διάστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες διασχίζει με αυτοκίνητο. Το 2016, επιστρέφει μόνιμα στην Ελλάδα και εκδίδει τη δεύτερη ποιητική του συλλογή Υδράργυρος,επίσης από τις εκδόσεις Οδός Πανός.

Ζει και εργάζεται πλέον στην Αθήνα, στον ιδιωτικό τομέα. Βιβλιοκριτικές και ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. Η πρόσφατη συλλογή Όλα τα αδέσποτα γατιά του ονείρου μου κυκλοφόρησε το 2021 από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος, ενώ ποιήματα μελοποιήθηκαν από τον Μιχάλη Καλογεράκη.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εορταστικό τετραήμερο των εκδόσεων Ψυχογιός στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Εορταστικό τετραήμερο των εκδόσεων Ψυχογιός στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Από σήμερα (7/12) έως και την Κυριακή (10/12) οι εκδόσεις Ψυχογιός ετοιμάζουν μια χριστουγεννιάτικη γιορτή για μικρούς και μεγάλους στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με bazaar βιβλίων, εκδηλώσεις και δράσεις για τα παιδιά. «Τίτλοι λογοτεχνίας για μικρούς και μεγάλους, bazaar βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς & συναρπα...

Μηνάς Δημάκης: Ένας υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος αφοσιωμένος στην ποίηση

Μηνάς Δημάκης: Ένας υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος αφοσιωμένος στην ποίηση

Στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσιάζεται το αφιέρωμα του περιοδικού «Ο Κύκλος» στον ποιητή Μηνά Δημάκη, στις 14 Δεκεμβρίου, με ομιλητές τη μόνιμη διδάσκουσα στην ΑΣΚΤ Βαρβάρα Ρούσσου και τον κριτικό λογοτεχνίας Βαγγέλη Χατζηβασιλείου, και συντονίστρια την Ευτυχία Παναγιώτου.

Επιμέλεια: ...

Βίος και Πολιτεία #19: Για τον Νίκο Καζαντζάκη, ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Βίος και Πολιτεία #19: Για τον Νίκο Καζαντζάκη, ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Στο 19ο επεισόδιο της σειράς ζωντανών συζητήσεων με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου, στο υπόγειο του Βιβλιοπωλείου της Πολιτείας, με τον Κώστα Κατσουλάρη θα συνομιλήσουν οι συγγραφείς και στελέχη των εκδόσεων Διόπτρα Βίκυ Κατσαρού και Φιλήμονας Πατσάκης, για τις πολλαπλές πτυχές της επανέκδοσης του έργου του Νίκου...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Εορταστικό τετραήμερο των εκδόσεων Ψυχογιός στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Εορταστικό τετραήμερο των εκδόσεων Ψυχογιός στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Από σήμερα (7/12) έως και την Κυριακή (10/12) οι εκδόσεις Ψυχογιός ετοιμάζουν μια χριστουγεννιάτικη γιορτή για μικρούς και μεγάλους στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με bazaar βιβλίων, εκδηλώσεις και δράσεις για τα παιδιά. «Τίτλοι λογοτεχνίας για μικρούς και μεγάλους, bazaar βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς & συναρπα...

«Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες» (κριτική) – Η τελετουργία ενός φόνου σε μια άκρως σύγχρονη παράσταση

«Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες» (κριτική) – Η τελετουργία ενός φόνου σε μια άκρως σύγχρονη παράσταση

Για την παράσταση του Πορτογάλου σκηνοθέτη Τιάγκο Ροντρίγκες [Tiago Rodriguez] «Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες» που ανέβηκε στην κεντρική σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση. Κεντρική εικόνα: © Joseph Bandere.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος  ...

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (προδημοσίευση)

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Θανάση Χειμωνά «Τρότζαν, που κυκλοφορεί στις 8 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άνοιξα τα μάτια μου. Το μυαλό μου, αδειανό. Γύρω μου, φως. Έντονο. Εκτυφλωτικό. Συνειδητοπο...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (προδημοσίευση)

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Θανάση Χειμωνά «Τρότζαν, που κυκλοφορεί στις 8 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άνοιξα τα μάτια μου. Το μυαλό μου, αδειανό. Γύρω μου, φως. Έντονο. Εκτυφλωτικό. Συνειδητοπο...

«Αχ, Ευρώπη! Κείμενα για το μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» του Γιούργκεν Χάμπερμας (προδημοσίευση)

«Αχ, Ευρώπη! Κείμενα για το μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» του Γιούργκεν Χάμπερμας (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Γιούργκεν Χάμπερμας [Jürgen Habermas] «Αχ Ευρώπη! – Κείμενα για το Μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» (μτφρ. – προλεγόμενα – σχόλια: Δημήτρης Υφαντής, το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 15 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Printa / Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγορασ...

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Την Παρασκευή, 29 Ιουλίου, το...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Η συντακτική ομάδα των New York Times ξεχώρισε τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2023, επιλέγοντας πέντε έργα μυθοπλασίας και πέντε δοκίμια. Στην κεντρική εικόνα, η Ζέιντι Σμιθ [Zadie Smith], συγγραφέας του «The fraud», το οποίο αναφέρεται στη λίστα ως ένα από τα πέντε σημαντικότερα μυθιστορήματα του έτους που ...

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Κλερ Κίγκαν – Η Ιρλανδή που ανέδειξε τις χάρες της μικρής φόρμας

Η Ιρλανδή συγγραφέας έχει αγαπηθεί από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό και όχι άδικα. Τι είναι αυτό που την κάνει ιδιαίτερη και γιατί η πρόσφατη νουβέλα της «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο) την καταξιώνει. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ