j g ballard

Ο J.G. Ballard ήταν Βρετανός συγγραφέας που ασχολήθηκε κυρίως με το είδος της επιστημονικής φαντασίας. Γεννήθηκε στη Σαγκάη και σε ηλικία δεκατριών ετών, μετά από το ξέσπασμα του Β΄ Σινοϊαπωνικού Πολέμου, φυλακίστηκε και πέρασε δυο χρόνια σε ιαπωνικό στρατόπεδο αιχμαλώτων. Στο μυθιστόρημά του με τίτλο «The empire of the sun», το οποίο ενέπνευσε την ομότιτλη ταινία του Steven Spielberg, ο Ballard περιγράφει αναλυτικά τις συνθήκες που επικρατούσαν στη Σαγκάη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλά από τα έργα του εκτυλίσσονται σε δυστοπικές πραγματικότητες και μιλούν για τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον και με την τεχνολογία.

Επιμέλεια: Book Press

Ακολουθούν δεκατέσσερις συμβουλές του Μπάλαρντ προς φερέλπιδες συγγραφείς.

Ξεκινήστε γράφοντας μια περίληψη της ιστορίας σας:

«Όταν πρόκειται να γράψω ένα διήγημα, πρώτα γράφω σε μια σελίδα μια σύντομη περίληψη, και μόνο αν αισθανθώ πως η ιστορία στέκει, πως η δραματική αφήγηση έχει τη σωστή μορφή και τις σωστές ισορροπίες για να αιχμαλωτίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, αρχίζω να γράφω το διήγημα... Στην περίπτωση των μυθιστορημάτων, η περίληψη είναι πολύ μεγαλύτερη…»

-από μια συνέντευξή του, το 1984, στο The Paris Review

Η αυτοπειθαρχία είναι εξαιρετικά σημαντική:

«Κάθε μέρα, προσπαθώ να γράφω σε χαρτί περίπου χίλιες λέξεις και στη συνέχεια να διορθώνω το κείμενο πολύ προσεχτικά, καθώς δαχτυλογραφώ. Είναι γνωστό πως αν φτάσω στα όριά μου, τότε σταματάω να γράφω ακόμα και αν βρίσκομαι στη μέση μιας πρότασης. Αλλά η αυτοπειθαρχία είναι εξαιρετικά σημαντική - δεν πρέπει να βασίζεστε μονάχα στην έμπνευση, ειδάλλως η συγγραφή κάθε μυθιστορήματος θα έπαιρνε δέκα χρόνια».

–όπως είπε στους Times, το 2000

Επαναστατήστε ενάντια στον εαυτό σας:

«Οι περισσότεροι καλλιτέχνες και συγγραφείς του παρελθόντος ναι μεν ανήκαν στη μεσαία τάξη, αλλά είχαν σουρεαλιστική σκέψη, θα μπορούσαν να γίνουν μέλη της ομάδας Baader-Meinhof. Ωστόσο, η μεσοαστική κοινωνία, εναντίον της οποίας επαναστάτησαν, ήταν πανίσχυρη και γεμάτη αυτοπεποίθηση. Άραγε σήμερα θα έκανε κανείς τον κόπο να επαναστατήσει εναντίον του Guardian ή του Observer, εναντίον της μελετηρής, φιλελεύθερης, ανεκτικής μεσαίας τάξης, τα μέλη της οποίας όλο τσιμπολογάνε σούσι; Νομίζω πως σήμερα ο νέος καλλιτέχνης/συγγραφέας θα πρέπει να επαναστατήσει κυρίως ενάντια στον ίδιο του τον εαυτό. Αντιμετωπίστε τον εαυτό σας ως τον εχθρό που πρέπει να αμφισβητήσετε και να ανατρέψετε».

–από μια συνέντευξη του, το 2005, στο Hard Mag

Ξεκινήστε γράφοντας διηγήματα παρά μυθιστορήματα:

«Όπως πολλοί συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, ξεκίνησα γράφοντας διηγήματα, μια μέθοδος που δεν εφαρμόζεται από όλους πλέον, ή τουλάχιστον όχι από όλους τους Βρετανούς συγγραφείς. Σήμερα, οι νέοι συγγραφείς προτιμούν να γράφουν μυθιστορήματα κατευθείαν - και για αυτό τον λόγο, τα συγκεκριμένα μυθιστορήματα είναι ως επί το πλείστον αδύναμα. Σε κάθε δουλειά, απαιτείται μια συγκεκριμένη ποσότητα εξάσκησης, είτε είστε βιολιστής είτε ξυλουργός, και τα διηγήματα προσφέρουν στους συγγραφείς την κατάλληλη ευκαιρία να αποκτήσουν τα απαραίτητα εργαλεία. Η Μόνα Λίζα, εντέλει, δεν ήταν ακριβώς ο πρώτος πίνακας του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Σε κάθε περίπτωση, έμαθα τι σημαίνει να είσαι συγγραφέας γράφοντας διηγήματα. Έμαθα ποιες είναι οι αδυναμίες και ποια τα δυνατά μου σημεία».

–σε μια συνέντευξή του, το 2007, στους Werner Fuchs και Sascha Mamczak

ballard crash j g ballard book ballard plymyra
     

 

Η πραγματικότητα είναι από μόνη της μυθοπλασία:

«Όλοι οι συγγραφείς προσπαθούν να βρουν το κατώτατο όριο της μυθοπλασίας, περιορίζοντας το μυθοπλαστικό κομμάτι των ιστοριών τους τόσο ώστε οι ιστορίες τους να έχουν έναν βαθμό αληθοφάνειας. Αν μια ιστορία είναι υπερβολικά μυθοπλαστική, τότε θυμίζει τούρτα φτιαγμένη από χαρτόνι. Πρέπει να περιορίζει κανείς τα μυθοπλαστικά στοιχεία… Βρείτε τις σωστές τεχνικές για να μιλήσετε για ένα θέμα, χρησιμοποιώντας επιστημονικές εργασίες ή οτιδήποτε άλλο. Προσπαθήστε να μειώσετε τα φανταστικά στοιχεία, τον αριθμό των χαρακτήρων, τα γεγονότα - προσπαθήστε να τα περιορίσετε όλα αυτά, ώστε η αφήγηση να αποκτήσει αξιοπιστία… Δεδομένου ότι η εξωτερική πραγματικότητα είναι από μόνη της μυθοπλασία, ο ρόλος ενός συγγραφέα οριακά είναι περιττός. Δεν χρειάζεται να εφεύρει τη μυθοπλασία, γιατί είναι ήδη εκεί».

–από μια συνέντευξή του, το 1970, με τους Robert Lightfoot και David Pendleton

Πρέπει να γίνετε καλύτεροι από όλους τους άλλους:

«Ο ρόλος του συγγραφέα σήμερα έχει αλλάξει εντελώς - πλέον, κάθε συγγραφέας είναι μονάχα ένα μέλος μιας τεράστιας στρατιάς από ανθρώπους που μας βομβαρδίζουν με πάσης φύσεως μυθοπλασίες. Για να επιβιώσει, πρέπει να γράφει πολύ αναλυτικά, να προσεγγίζει το θέμα του σαν επιστήμονας ή μηχανικός. Αν θέλει να παράγει μυθοπλασία, πρέπει να ξεπεράσει τους άλλους, να ουρλιάζει πιο δυνατά, να ψιθυρίζει πιο ήσυχα. Για πρώτη φορά στην ιστορία της αφηγηματικής μυθοπλασίας, απαιτούνται πολλά περισσότερα από το απλό ταλέντο για να γίνεις συγγραφέας».

-από το «Fictions of Every Kind», που δημοσιεύτηκε σε ένα τεύχος του Books & Bookmen, το 1971

Χρησιμοποιήστε τη γλώσσα της εποχής μας:

«Η επίδραση της τεχνολογίας και της επιστήμης στη ζωή μας συνεχώς μεγαλώνει. Σε μεγάλο βαθμό, η τεχνολογία και η επιστήμη επηρεάζουν τις γλώσσες στις οποίες μιλάμε και σκεφτόμαστε. Εμείς μπορούμε είτε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις γλώσσες, είτε να παραμείνουμε βουβοί».

–από την εισαγωγή του στη γαλλική έκδοση του Crash

Μην εξηγείτε τα πάντα:

«Έχουμε βαρεθεί τα υπερβολικά μεγάλα μυθιστορήματα στα οποία τα πάντα εξηγούνται και ερμηνεύονται. Στην καρδιά κάθε καλής διήγησης κρύβεται μια ορισμένη ασάφεια, ένα κάποιο ‘’ναι, αλλά’’. Αυτό συναντάται πολύ σπάνια στα μυθιστορήματα. Κι όμως, αυτή η ασάφεια είναι η ίδια η ουσία της ζωής».

–από μια συνέντευξή του, το 2007, με τους Werner Fuchs και Sascha Mamczak

Το θέμα μιας ιστορίας καθορίζει το ύφος της αφήγησης:

«Για πολύ καιρό πίστευα το αντίθετο, όμως είναι προφανές πως το ύφος καθορίζεται από το θέμα».

–από μια συνέντευξή του, το 1985, στο Magazine Littéraire 

Γράψτε για το παρόν, ακόμα κι αν γράφετε για το μέλλον:

«Νομίζω πως το κύριο καθήκον κάθε συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας είναι να γράφει για το δικό του παρόν. Όταν αρχίσει να συμβαίνει αυτό, η επιστημονική φαντασία θα ωριμάσει ως είδος, θα αποκτήσει ζωντάνια, θα ασχολείται εξ ολοκλήρου με το παρόν - και θα είναι πολύ πιο αληθινή για αυτό τον λόγο».

–από μια ομιλία του σε συνέδριο με θέμα την επιστημονική φαντασία, το 1969

Μην γράφετε, όμως, για το παρελθόν:

«Το κοινωνικό μυθιστόρημα είναι νεκρό. Όπως κάθε αναδρομική μυθοπλασία, έχει εμμονή με το παρελθόν, με τις ρίζες της συμπεριφοράς, με την καταγωγή, με τα παρελθοντικά αμαρτήματα, τις παλιές παραλείψεις και διαταγές, με όλα όσα συνέβησαν πριν από πολλά χρόνια. Οι περισσότεροι, δόξα τω Θεώ, έχουν προσωρινά σταματήσει να ασχολούνται με το παρελθόν, και καταπιάνονται περισσότερο με το παρόν και το μέλλον, με αυτά που μπορεί να συμβούν στις ζωές μας».

–από το «Notes from Nowhere», που δημοσιεύτηκε σε ένα τεύχος του New Worlds, το 1966

Μην παραιτηθείτε από την κανονική δουλειά σας:

«Μην θεωρείτε πως είστε ξεχωριστοί, πως μπορείτε να έχετε αξιώσεις, πως μπορείτε να αποκτήσετε κάποια οικονομική επιτυχία, απλώς και μόνο επειδή είστε συγγραφείς. Επίσης, θα προειδοποιούσα όσους ξεκινούν τώρα την καριέρα τους πως οι μέρες που ένας συγγραφέας μπορούσε να κάνει πραγματική καριέρα, ώστε η συγγραφή μυθοπλασίας να είναι η κύρια δραστηριότητα της ζωής του, μάλλον έχουν περάσει. Νομίζω πως θα γίνεται ολοένα και δυσκολότερο για τον μυθιστοριογράφο και τον διηγηματογράφο να βγάλουν τα προς το ζην τα επόμενα είκοσι χρόνια».

-από μια συνέντευξή του, το 1973, στο The Writer

Για την ακρίβεια, μην γίνετε συγγραφείς:

«Η εμπειρία μιας ζωής με παροτρύνει να βγάλω μια κραυγή προειδοποίησης: κάνε οτιδήποτε άλλο, βγάζε το γκόλντεν ριτρίβερ καποιανού για βόλτα, κλέψου με έναν σαξοφωνίστα. Ίσως το πιο προβληματικό στοιχείο με το να είσαι συγγραφέας είναι πως δεν μπορείς να πεις καν ‘’καλή τύχη’’ - η τύχη δεν παίζει κανένα ρόλο στη συγγραφή ενός μυθιστορήματος. Δεν υπάρχουν χαρούμενα ατυχήματα όπως συμβαίνει με το δοχείο ανάμιξης χρωμάτων ή με το καλέμι».

-από μια συνέντευξή του, το 1984, στο The Paris Review

Όχι, αλήθεια, σταματήστε να γράφετε:

«Η συγγραφή ενός μυθιστορήματος είναι μια σύγχρονη διαβατήρια τελετή, νομίζω, που μας οδηγεί από έναν αθώο κόσμο ικανοποίησης, μέθης και καλού χιούμορ, σε μια κατάσταση χρόνιου εκνευρισμού και διαρκούς σάρωσης των τραπεζικών κινήσεων».

-από μια συνέντευξή του, το 1984, στο The Paris Review

Βρείτε τα βιβλία του συγγραφέα εδώ.

politeia link more

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Στο 10ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου, με τον Κώστα Κατσουλάρη θα συνομιλήσει ο συγγραφέας και πανεπιστημιακός Παναγής Παναγιωτόπουλος. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά, την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, στις 7μμ.

Επιμέλεια: Book Press

Βίος ...

Αυτή είναι η βραχεία λίστα για το Βραβείο Μπούκερ 2023

Αυτή είναι η βραχεία λίστα για το Βραβείο Μπούκερ 2023

Οι έξι συγγραφείς που επιλεχτήκαν από την κριτική επιτροπή «παρουσιάζουν έργα εντυπωσιακής δομής». Ανάμεσά τους βρίσκονται δύο πρωτοεμφανιζόμενοι πεζογράφοι. Στη φωτογραφία, η υποψήφια Σάρα Μπερνστάιν [Sarah Bernstein].

Επιμέλεια: Book Press

...
Ο Τεντ Τσιάνγκ προειδοποιεί ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα φέρει ανεργία και δυστυχία κι εξηγεί πώς και γιατί

Ο Τεντ Τσιάνγκ προειδοποιεί ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα φέρει ανεργία και δυστυχία κι εξηγεί πώς και γιατί

Σε άρθρο του στον New Yorker, ο Τεντ Τσιάνγκ [Ted Chiang] έθιξε το ζήτημα της καπηλείας των καινοτομιών της Τεχνητής Νοημοσύνης από τις πολυεθνικές εταιρίες, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να χάσουν πολλοί άνθρωποι τις δουλειές τους, και να διευρυνθούν περαιτέρω οι οικονομικές ανισότητες παγκοσμίως. Ο Τσιάνγκ, συγγ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τζο Νέσμπο: «Η κόρη μου δεν εντυπωσιάζεται με τίποτα από όσα κάνω, αλλά όταν της είπα ότι θα γίνω επίτιμος διδάκτωρ στην Αθήνα έμεινε με το στόμα ανοιχτό»

Τζο Νέσμπο: «Η κόρη μου δεν εντυπωσιάζεται με τίποτα από όσα κάνω, αλλά όταν της είπα ότι θα γίνω επίτιμος διδάκτωρ στην Αθήνα έμεινε με το στόμα ανοιχτό»

Ο δημοφιλής συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας Τζο Νέσμπο [Jo Nesbø] αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Επιμέλεια: Ευλαλία Πάνου

...
Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Στο 10ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου, με τον Κώστα Κατσουλάρη θα συνομιλήσει ο συγγραφέας και πανεπιστημιακός Παναγής Παναγιωτόπουλος. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά, την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, στις 7μμ.

Επιμέλεια: Book Press

Βίος ...

«Κάποιοι μήνες της ζωής μου» του Μισέλ Ουελμπέκ – ή πώς να μην αποφεύγεις τις παγίδες της δημοσιότητας (κριτική)

«Κάποιοι μήνες της ζωής μου» του Μισέλ Ουελμπέκ – ή πώς να μην αποφεύγεις τις παγίδες της δημοσιότητας (κριτική)

Για το βιβλίο του Μισέλ Ουελμπέκ [Michel Houellebecq] «Κάποιοι μήνες της ζωής μου» (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Εστία). 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Προβοκάτορας, φίλεχθρος, άνθρωπος που ζει από τις αντιπαραθέσεις και...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Μαργιωρή «Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα», το οποίο κυκλοφορεί στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ήρωες, μίξερ, μανταλάκια, σερβιέτες…» Μέσα στο ...

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Τζορντάνα Λεβίν [Jordanna Levin] «Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά), που θα κυκλοφορήσει στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου του μεταφραστή Γιώργου Ι. Αλλαμανή, στο βιβλίο του Τζον Τέιλορ [John Taylor] «Σκληρός από τρυφερότητα – Ο Έλληνας ποιητής και λαογράφος του άστεως Ηλίας Πετρόπουλος», το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Δίχτυ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Τέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ανανεώνουν τις γνωστές υποκατηγορίες της αστυνομικής λογοτεχνίας. «Η σκοτεινή μούσα» του Άρμιν Έρι, «Ο κώδικας του θησαυρού» της Τζάνις Χάλετ, «Θάνατος ενός ταξιδιώτη» του Ντιντιέ Φασέν και «Η στρατηγική του πεκινουά» του Αλέξις Ραβέλο.

Γράφει η Χίλ...

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Επιλέξαμε και φέτος όχι την εξαντλητική παρουσίαση των νέων εκδόσεων αλλά την στ...

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει η Έμιλι Μπροντέ [Emily Brontë] με τον Χουάν Ρούλφο [Juan Rulfo] και τον εικονιζόμενο Άρη Αλεξάνδρου; Και οι τρεις τους, όπως και πολλοί ακόμα σημαντικοί συγγραφείς, έγραψαν και εξέδωσαν ένα μόνο μυθιστόρημα στη διάρκεια της ζωής τους, που ωστόσο αρκούσε για να τους καθιερώσει στο λογοτεχ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

22 Σεπτεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ