Η πολυγραφότατη Αμερικανίδα πεζογράφος Joyce Carol Oates εμφανίστηκε στον χώρο των γραμμάτων στη νεαρή ηλικία των είκοσι τεσσάρων ετών και έχει εκδώσει πενήντα οκτώ μυθιστορήματα, διάφορα θεατρικά και συλλογές διηγημάτων.
Επιμέλεια: Book Press
Αρκετά από τα έργα της ήταν υποψήφια για το βραβείο Πούλιτζερ. Τα βιβλία της μιλούν για τη ματαιότητα του αμερικανικού ονείρου, για τις σχέσεις των δύο φύλων, για τη βία και τις ταξικές συγκρούσεις, για τους μελαγχολικούς ανθρώπους της σύγχρονης Αμερικής που δεν παύουν να ελπίζουν. Τα βιβλία της Τζόις Κάρολ Όουτς κυκλοφορούν στα ελληνικά από διάφορους εκδοτικούς οίκους, μεταξύ των οποίων οι εκδόσεις Πατάκη, Μεταίχμιο, Καστανιώτη, Οξύ και Ζαχαρόπουλος.
Ακολουθούν οι εφτά συγγραφικές συμβουλές της Τζόις Κάρολ Όουτς, όπως τις διατύπωσε σε δημοσίευσή της στον Guardian.
1. Μην γράφετε για κάποιον «ιδανικό αναγνώστη» - μπορεί πράγματι να υπάρχει, όμως σίγουρα διαβάζει κάποιον άλλο συγγραφέα αυτή τη στιγμή.
2. Μην γράφετε για κάποιον «ιδανικό αναγνώστη» - εκτός κι αν ο ιδανικός αναγνώστης είναι ο μελλοντικός εαυτός σας.
3. Να διορθώνετε τα έργα σας και να ασκείτε κριτική στον εαυτό σας. Να είστε συμπονετικοί, αλλά ανελέητοι.
4. Εκτός και αν γράφετε κάτι πολύ πρωτοποριακό -κάτι πολύ μπερδεμένο και δυσνόητο-, να είστε πολύ προσεχτικοί με τον τρόπο που χωρίζετε τις παραγράφους σας.
5. Εκτός και αν γράφετε μια πολύ μεταμοντέρνα ιστορία –που υπενθυμίζει συνεχώς στον αναγνώστη πως διαβάζει λογοτεχνία, που ασκεί κριτική στο ίδιο το περιεχόμενό της, που προβοκάρει-, να προτιμάτε τις σύντομες, απλές λέξεις από τις πολυσύλλαβες και «μεγάλες».
6. Να θυμάστε αυτό που είπε ο Όσκαρ Ουάιλντ: «Μια μικρή δόση ειλικρίνειας είναι επικίνδυνη, μια μεγάλη δόση είναι απολύτως θανατηφόρα».
7. Να παραμείνετε ανάλαφροι και γεμάτοι ελπίδα. Αλλά να είστε πάντα προετοιμασμένοι για το χειρότερο ενδεχόμενο.
Βρείτε τα βιβλία της συγγραφέα εδώ.