nobel handke

Η ανακοίνωση του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022 έχει προκαλέσει και πάλι σχόλια από μερίδα αναγνωστών και κριτικών. Τα Νόμπελ έχουν μια ιστορία αμφιλεγόμενων αποφάσεων και σκανδάλων. Κεντρική εικόνα: Η Όλγκα Τορκάτσουκ με τον Πέτερ Χάντκε.

Επιμέλεια: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Επικριτικά σχόλια ακούστηκαν μετά τη φετινή βράβευση παρότι το όνομα της Γαλλίδας Ανί Ερνό που τιμήθηκε φέτος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας ακούγεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια μεταξύ των φαβορί για το βραβείο και κάθε άλλο παρά έκπληξη αποτέλεσε. Για πολλούς αντίθετα, φαίνεται ότι συνιστά μια απάντηση σε όσους έχουν επικρίνει τη Σουηδική Ακαδημία για τις αστοχίες της στο παρελθόν, για την προτίμησή της σε ευρωπαίους άνδρες συγγραφείς, καθώς και για την αδιαφορία της παλιότερα για γίγαντες της λογοτεχνίας, όπως ο Τολστόι, ο Τσέχοφ, ο Τζόις, αλλά και για διάσημους συγγραφείς της σύγχρονης εποχής, όπως ο Ροθ, ο Κούντερα κ.ά. Μια σύντομη καταγραφή των βραβείων που προκάλεσαν τις περισσότερες αντιδράσεις και ενός σκανδάλου. 

Σύμφωνα με τη διαθήκη του Άλφρεντ Νόμπελ, το Νόμπελ Λογοτεχνίας θεσπίστηκε για να τιμήσει τους πεζογράφους που «δημιούργησαν τα σπουδαιότερα έργα στον τομέα της λογοτεχνίας, με στόχο την προαγωγή ενός ιδεώδους». Βέβαια, οι επιλογές της Σουηδικής Ακαδημίας έχουν αμφισβητηθεί ουκ ολίγες φορές, ορισμένες αστοχίες της δε, έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης, καθώς και την αγανάκτηση ανθρώπων των γραμμάτων, της τέχνης και του πολιτισμού.

Χάντκε: Ο αρνητής της Σφαγής της Σρεμπρένιτσα

Η βράβευση του Πέτερ Χάντκε το 2019 είναι μία από τις περιπτώσεις που πυροδότησαν έντονες διαμαρτυρίες. Ο Χάντκε, συγγραφέας γνωστών έργων όπως το Η Αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι, και το Σύντομο γράμμα για ένα μεγάλο αποχαιρετισμό, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος του σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς, είχε εκφράσει τις διαφωνίες του με τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και είχε κατακρίνει δημόσια τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς του 1999. Ο Αυστριακός συγγραφέας έχει κατηγορηθεί ως φίλος και υποστηρικτής του ηγέτη Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και αρνητής της Σφαγής της Σρεμπρένιτσα, δηλαδή του αφανισμού των οκτώ χιλιάδων μουσουλμάνων της πόλης από τους Σέρβους της Βοσνίας. Σε κατοπινή δημοσίευσή του στον γαλλικό τύπο, ο Χάντκε αναφέρθηκε στα γεγονότα στη Σρεμπρένιτσα, παραδεχόμενος τον αποτροπιασμό που προξενούν, μίλησε όμως και για τις αντίστοιχες επιθέσεις των Γιουγκοσλάβων μουσουλμάνων εις βάρος της τοπικής ορθόδοξης κοινότητας.

Ο Χάντκε παραμένει μέχρι σήμερα μια αμφιλεγόμενη φιγούρα. Πολλοί καταξιωμένοι συγγραφείς παραδέχονται την αξία του έργου του, όπως η Αυστριακή Ελφρίντε Γέλινεκ, η οποία τιμήθηκε με Νόμπελ το 2004, και αργότερα δήλωσε πως ο ομοεθνής ομότεχνός της κανονικά θα έπρεπε να είχε βραβευτεί πριν από την ίδια. Ανάμεσα στους πολέμιους του Χάντκε βρίσκεται και ο Σαλμάν Ρούσντι, ο οποίος δεν δίστασε να τον χαρακτηρίσει «Παγκόσμιο Ηλίθιο της Χρονιάς» μετά από τη βράβευσή του. Μια πιο ψύχραιμη τοποθέτηση ήταν αυτή του δημοσιογράφου του Der Spiegel, Sebastian Hammelehle, που εξήγησε πως η εικόνα που παρουσιάζει ο Χάνκτε για τη Γιουγκοσλαβία είναι σαφώς ωραιοποιημένη, και πως θα έπρεπε να τον διαβάζουμε έχοντας υπόψη μας πως είναι συγγραφέας μυθοπλασίας κι όχι πολεμικός ανταποκριτής.

Πάντως, όσον αφορά στον θεσμό των Νόμπελ, ο ίδιος ο Χάντκε είχε παλαιότερα δηλώσει πως «θα έπρεπε να ‘χει ήδη καταργηθεί, εφόσον είναι ένα τσίρκο».

Η περίπτωση Ντίλαν

Άλλη μια βράβευση που είχε διχάσει λίγα χρόνια νωρίτερα, ήταν αυτή του Μπομπ Ντίλαν, του πρώτου μουσικού και τραγουδοποιού που έλαβε το βραβείο στην ιστορία του θεσμού. Πολλοί είχαν αναρωτηθεί αν ο Ντίλαν πληροί τα κριτήρια για το Νόμπελ αλλά και για οποιοδήποτε λογοτεχνικό βραβείο, ενώ άλλοι θεώρησαν πως η επιτροπή διέπραξε ύβρη, εφόσον ο Φίλιπ Ροθ βρισκόταν ακόμα εν ζωή το 2016.

Ο Ντίλαν χειρίστηκε το θέμα με περίσσεια διακριτικότητα. Στην ομιλία που έγραψε για την τελετή απονομής, την οποία δεν εκφώνησε ο ίδιος εφόσον δεν παρευρέθη, αποκάλυψε πως εξεπλάγη όταν έμαθε την απόφαση της Σουηδικής Ακαδημίας, και πως δεν είχε αναρωτηθεί ποτέ αν οι στίχοι του είχαν κάποια λογοτεχνική αξία.

Ένα σκάνδαλο ταράζει την Ακαδημία

Ένα σκάνδαλο που κηλίδωσε το κύρος της Ακαδημίας ξέσπασε το 2017, στις απαρχές του κινήματος MeToo, όταν δεκαοκτώ γυναίκες κατηγόρησαν τον συγγραφέα Jean-Claude Arnault, σύζυγο της ποιήτριας και μέλους της Ακαδημίας Katarina Frostenson, για σεξουαλική κακοποίηση. Αργότερα ήρθαν στο φως επιπρόσθετες κατηγορίες, που αποκάλυψαν πως το ζευγάρι έχει καταχραστεί πόρους της Ακαδημίας και προκάλεσαν την παραίτηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας έξι εκ των δεκαοκτώ μελών, τον ανασχηματισμό της Ακαδημίας και την αναβολή της βράβευσης της Όλγκα Τοκάρτσουκ.

Τα πολιτικά Νόμπελ

Στο πρόσφατο παρελθόν, ορισμένες βραβεύσεις που έκαναν αίσθηση ήταν αυτές του Μάριο Βάργας Λιόσα (2010), του Χάρλοντ Πίντερ (2005) και του Ντάριο Φο (1997). Επιλέγοντας τον Λιόσα, η Ακαδημία θεωρήθηκε ότι «επανόρθωσε» για ακόμα μια φορά για τις παλαιότερες παραλείψεις της όσον αφορά στη λατινοαμερικανική πεζογραφία - ο Μπόρχες, ο Κορτάσαρ κι ο Μπολάνιο δεν τιμήθηκαν ποτέ με ένα Νόμπελ που, κατά πολλούς, τους αναλογούσε δικαιωματικά. Η ανάμειξη του Λιόσα με την πολιτική, η αποκήρυξη του αριστερού του παρελθόντος, οι αιχμές του περί «αριστερών δικτατοριών» και η εναντίωση του στις κρατικοποιήσεις του Περού γέννησαν αμφιβολίες σε κάποιους για το αν άξιζε να λάβει το Νόμπελ. Αντίστοιχα, η επιλογή του Πίντερ, ο οποίος είχε ταχθεί κατά της Αμερικανικής εισβολής στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, προκάλεσε αντιδράσεις από τις συντηρητικές ομάδες. Τέλος, ο Ντάριο Φο θεωρήθηκε από κάποιους πολύ «εύπεπτος» για ένα τέτοιο βραβείο, ενώ πολεμήθηκε και από τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία, τη δράση της οποίας καυτηρίαζε στα έργα του. Τα αρνητικά σχόλια πλήθυναν ύστερα από τις δηλώσεις ενός μέλους της Ακαδημίας, που ισχυρίστηκε πως, εκείνη τη χρονιά, η επιτροπή απέφυγε να τιμήσει τον Σαλμάν Ρούσντι ή τον Άρθουρ Μίλερ, καθώς δεν ήθελαν να καταφύγουν σε «προβλέψιμες και δημοφιλείς επιλογές».

Ίσως μία από τις πιο αναπάντεχες βραβεύσεις στην ιστορία του θεσμού να είναι αυτή του Ουίνστον Τσώρτσιλ το 1953, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας «για τα υψηλού επιπέδου ιστορικά και βιογραφικά κείμενά του, καθώς και για τη σπουδαία ρητορεία του όσον αφορά στην υπεράσπιση των υψηλών ανθρώπινων αξιών».

Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε και στις μεγάλες παραβλέψεις της Ακαδημίας, στους σπουδαίους συγγραφείς του 20ου αιώνα που δεν έλαβαν ποτέ το βραβείο Νόμπελ. Η λίστα με τις «αδικίες» θα μπορούσε να περιλαμβάνει πολλά ονόματα, από τον Τζέιμς Τζόις και τον Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ ως τον Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ και τη Βιρτζίνια Γουλφ.

Μια σημαντική παράβλεψη είναι αυτή του Λέοντα Τολστόι, ο οποίος μάλιστα ήταν υποψήφιος κάθε έτος από το 1902 ως το 1906 μα δεν τιμήθηκε ποτέ με το βραβείο – ο Τολστόι ήταν επίσης υποψήφιος τρεις φορές για το Νόμπελ Ειρήνης δίχως να βραβευτεί.

Τα ελληνικά Νόμπελ και ο Καζαντζάκης

Όσον αφορά στην Ελλάδα, εκτός από τα Νόμπελ στους ποιητές Γιώργο Σεφέρη (1963) και Οδυσσέα Ελύτη (1979), αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση του Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος λέγεται ότι ήταν υποψήφιος συνολικά εννέα φορές για το βραβείο.

Η ορθόδοξη εκκλησία αλλά και ορισμένοι συμπατριώτες μας, πολιτικοί και διανοούμενοι υψηλού κύρους, θρυλείται ότι υπόγεια πολέμησαν τον Καζαντζάκη για να αποτρέψουν τη βράβευσή του. Μετά από τον θάνατό του, ο Γάλλος φιλόσοφος Αλμπέρ Καμύ έγραψε στη χήρα του Καζαντζάκη πως ο σύζυγός της «άξιζε το Νόμπελ εκατό φορές περισσότερο από τον ίδιο».

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεγέλασε η Τεχνητή Νοημοσύνη τους κριτές του Βραβείου Γκονκούρ; Υποψήφιος που αφαιρέθηκε από τη μακρά λίστα καταγγέλει ρατσισμό

Ξεγέλασε η Τεχνητή Νοημοσύνη τους κριτές του Βραβείου Γκονκούρ; Υποψήφιος που αφαιρέθηκε από τη μακρά λίστα καταγγέλει ρατσισμό

Ο 38χρονος Τέλισον Ορελιέν, υποψήφιος για το Βραβείο Γκονκούρ φέτος για το πρώτο μυθιστόρημά του, κατηγορήθηκε πως αυτό ήταν προϊόν Τεχνητής Νοημοσύνης. Η Ακαδημία του πιο έγκριτου γαλλικού βραβείου αντέδρασε. ©Grande Librairie

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα

...
«Γυναικείες ιστορίες περασμάτων»: Ημέρες Ιστοριών Τήνου – Κεντρική προσκεκλημένη η Αμάντα Μιχαλοπούλου

«Γυναικείες ιστορίες περασμάτων»: Ημέρες Ιστοριών Τήνου – Κεντρική προσκεκλημένη η Αμάντα Μιχαλοπούλου

Οι 1ες Ημέρες Ιστοριών Τήνου θα πραγματοποιηθούν στο νησί από τις 2 έως τις 4 Οκτωβρίου 2026, με θέμα «Γυναικείες ιστορίες περασμάτων» και κεντρική προσκεκλημένη την Αμάντα Μιχαλοπούλου. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Βραβείο Μπούκερ 2026: Τα έξι βιβλία της βραχείας λίστας – Ο αγνοημένος, η έμπειρη, η πρωτοεμφανιζόμενη, το φαβορί

Βραβείο Μπούκερ 2026: Τα έξι βιβλία της βραχείας λίστας – Ο αγνοημένος, η έμπειρη, η πρωτοεμφανιζόμενη, το φαβορί

Η βραχεία λίστα για το Βραβείο Μπούκερ 2026 παρουσιάστηκε σε τελετή στο Λονδίνο από τα μέλη της κριτικής επιτροπής. Στα έξι βιβλία βρίσκουμε έργα γραμμένα από τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες. Εικόνα: Η Ελίζαμπεθ Στράουτ, ο Μ. Τζον Χάρισον και η πρωτοεμφανιζόμενη στην πεζογραφία Ρεμπέκα Πέρι που βρέθηκε στη βραχεία ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεγέλασε η Τεχνητή Νοημοσύνη τους κριτές του Βραβείου Γκονκούρ; Υποψήφιος που αφαιρέθηκε από τη μακρά λίστα καταγγέλει ρατσισμό

Ξεγέλασε η Τεχνητή Νοημοσύνη τους κριτές του Βραβείου Γκονκούρ; Υποψήφιος που αφαιρέθηκε από τη μακρά λίστα καταγγέλει ρατσισμό

Ο 38χρονος Τέλισον Ορελιέν, υποψήφιος για το Βραβείο Γκονκούρ φέτος για το πρώτο μυθιστόρημά του, κατηγορήθηκε πως αυτό ήταν προϊόν Τεχνητής Νοημοσύνης. Η Ακαδημία του πιο έγκριτου γαλλικού βραβείου αντέδρασε. ©Grande Librairie

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα

...
Πάνος Δημάκης: «Από όλα τα μυθιστορήματα του Καζαντζάκη, ο Χριστός ξανασταυρώνεται με επηρέασε περισσότερο»

Πάνος Δημάκης: «Από όλα τα μυθιστορήματα του Καζαντζάκη, ο Χριστός ξανασταυρώνεται με επηρέασε περισσότερο»

Από τις ιστορίες του Βερν στον «Κάιν» του Σαραμάγκου και από τα μυθιστορήματα του Καζαντζάκη στη «Μεταμόρφωση» του Κάφκα, αυτά είναι κάποια από τα βιβλία της ζωής του Πάνου Δημάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Το σύμπαν που έγερνε λίγο» του Δημήτρη Τζιβελέκη (προδημοσίευση)

«Το σύμπαν που έγερνε λίγο» του Δημήτρη Τζιβελέκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων του Δημήτρη Τζιβελέκη «Το σύμπαν που έγερνε λίγο – Ένα βήμα από τον Παράδεισο», η οποία θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Αγαπητό μου τσιγάρο...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το σύμπαν που έγερνε λίγο» του Δημήτρη Τζιβελέκη (προδημοσίευση)

«Το σύμπαν που έγερνε λίγο» του Δημήτρη Τζιβελέκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων του Δημήτρη Τζιβελέκη «Το σύμπαν που έγερνε λίγο – Ένα βήμα από τον Παράδεισο», η οποία θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Αγαπητό μου τσιγάρο...

«Μια φορά κι έναν καιρό η Αλεξάνδρα, η Ευανθία και η Αλίκη» της Αλίκης Καγιαλόγλου (προδημοσίευση)

«Μια φορά κι έναν καιρό η Αλεξάνδρα, η Ευανθία και η Αλίκη» της Αλίκης Καγιαλόγλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Αλίκης Καγιαλόγλου «Μια φορά κι έναν καιρό η Αλεξάνδρα, η Ευανθία και η Αλίκη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΛΟΥΤΣΙΑ ΝΤΙ ΛΑΜΕΡΜΟΥΡ

...
«Αθλητικά παπούτσια No 7» του Βασίλη Τσαλή (προδημοσίευση)

«Αθλητικά παπούτσια No 7» του Βασίλη Τσαλή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος ενός διηγήματος, από τη συλλογή διηγημάτων του Βασίλη Τσαλή «Αθλητικά παπούτσια No 7», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 22 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Με τη Λουίζα, τη μικρότερη από τις δύο...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 μεγάλα μυθιστορήματα που παρατείνουν την αναγνωστική απόλαυση

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 μεγάλα μυθιστορήματα που παρατείνουν την αναγνωστική απόλαυση

Από το αχανές διάστημα έως την Εγγύς Ανατολή, και από την Ισπανία του Εμφυλίου Πολέμου έως τη Δανία των σίριαλ κίλερ: Πέντε πολυσέλιδα βιβλία που ακούστηκαν πολύ, διαβάστηκαν πολύ και που συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε. 

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

...
Νομπελίστες ποιητές, πολιτικοί ηγέτες, αντάρτες ιερείς: 10 βιβλία για αυτούς που σημάδεψαν την εποχή τους

Νομπελίστες ποιητές, πολιτικοί ηγέτες, αντάρτες ιερείς: 10 βιβλία για αυτούς που σημάδεψαν την εποχή τους

Δέκα πρόσφατα βιογραφικά και αυτοβιογραφικά βιβλία, για καλλιτέχνες, συγγραφείς, πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες που άφησαν το στίγμα τους. Εικόνα: Ο Γιώργος Σεφέρης. 

Επιμέλεια: Book Press

Πώς έζησαν και πορεύτηκαν οι ...

Παύλος Φύσσας, 13 χρόνια από τη δολοφονία του από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής – 5 βιβλία κρατούν τη μνήμη ζωντανή

Παύλος Φύσσας, 13 χρόνια από τη δολοφονία του από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής – 5 βιβλία κρατούν τη μνήμη ζωντανή

Σαν σήμερα, 18 Σεπτεμβρίου 2013, δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας. Από τον αρχικό τρόμο μέχρι την κραυγή «Γιε μου, τα κατάφερες», της μητέρας του όταν καταδικάστηκαν τα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, αναζητούμε τα βιβλία που κρατούν τη μνήμη ζωντανή. Εικόνα: Γκραφίτι της ομάδας Political Stencil. 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ