
Η εγκυρότητα του βιβλίου της Ρόζμαρι Σάλιβαν, το οποίο ισχυρίζεται πως λύνει το μυστήριο του ανθρώπου που κατέδωσε την οικογένεια της Άννα Φρανκ στους Ναζί, αμφισβητείται από τον ολλανδικό εκδοτικό οίκο Άμπο Άνθος, ο οποίος επισήμως σταματάει τη διανομή του έργου στη χώρα όπου έζησε και συνελήφθη η οικογένεια Φρανκ.
Επιμέλεια: Book Press
Ένας εκδοτικός οίκος από την Ολλανδία απολογήθηκε, με επίσημη ανακοίνωσή του, για την έκδοση ενός βιβλίου, η κυκλοφορία του οποίου έκανε ιδιαίτερη αίσθηση τις τελευταίες ημέρες, που καταδείκνυε έναν Εβραίο συμβολαιογράφο ως τον άνθρωπο που κατέδωσε την οικογένεια της Άννα Φρανκ στα ερευνητικά αποσπάσματα των Ναζί.
Ο εκδότικός οίκος Άμπο Άνθος (Ambo Anthos) ανακοίνωσε πως δεν θα τυπώσει άλλα αντίτυπα του βιβλίου με τίτλο Η προδοσία της Άννα Φρανκ, μέχρι να υπάρξουν περισσότερες αποδείξεις που θα στηρίζουν τους ισχυρισμούς της συγγραφέως Ρόζμαρι Σάλιβαν. Το βιβλίο, βασιζόμενο στην έρευνα μιας ομάδας με επικεφαλής τον συνταξιούχο πράκτορα του FBI Βίνσεντ Πάνκοκ, κατηγορεί τον Άρνολντ βαν ντεν Μπεργκ, ως τον άνθρωπο που αντάλλασε πληροφορίες σχετικά με τις κρυψώνες των εβραϊκών οικογενειών, προκειμένου να εξασφαλίσει την ασφάλεια της δικής του οικογένειας. Ο ίδιος, καθώς και η κόρη του, δεν οδηγήθηκαν ποτέ στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, παρά τις εβραϊκές καταβολές τους.
Οι Αμερικανοί εκδότες Χάρπερ Κόλλινς, που έχουν τα δικαιώματα του βιβλίου, διαφήμισαν ως δεδομένη την ενοχή του βαν ντεν Μπεργκ, για να το προωθήσουν.
Η προδοσία της Άννα Φρανκ συζητήθηκε έντονα με το που κυκλοφόρησε, συνοδευόμενη μάλιστα από ένα ολόκληρο αφιέρωμα, διάρκειας μίας ώρας, στο κανάλι CBS και στη δημοφιλή εκπομπή 60 λεπτά. Όμως, η εξέλιξη της πορείας του αποδείχθηκε αμφιλεγόμενη, καθώς μόλις είκοσι τέσσερεις ώρες μετά από την εμφάνισή του στα βιβλιοπωλεία, διάφοροι ιστορικοί και ερευνητές αμφισβήτησαν την ευκολία με την οποία κατονομάζεται ο Άρνολντ βαν ντεν Μπεργκ ως καταδότης των Ες Ες, μια ομολογουμένως βαριά κατηγορία. Οι Αμερικανοί εκδότες Χάρπερ Κόλλινς, που έχουν τα δικαιώματα του βιβλίου, διαφήμισαν ως δεδομένη την ενοχή του βαν ντεν Μπεργκ, για να το προωθήσουν. Η βεβαιότητα της εύρεσης του ενόχου, σε μια τόσο ιστορικά σημαντική υπόθεση, αποδείχθηκε προβληματική.
Μέχρι στιγμής, η Χάρπερ Κόλλινς δεν έχει απαντήσει στις κατηγορίες των Ολλανδών συναδέλφων τους ότι οι ίδιοι καθόρισαν σημαντικά το περιεχόμενο του βιβλίου.
Ο Πιέτερ βαν Τουίσκ, μέλος της ομάδας που διεξήγαγε την εξαετή έρευνα με σκοπό την εύρεση του ενόχου, δήλωσε πως αιφνιδιάστηκε από τις δηλώσεις τις ολλανδικής εκδοτικής Άμπο Άνθος. Συμπλήρωσε, δε, πως επιφυλάξεις περί του αποτελέσματος αναφέρονται και στο ίδιο το βιβλίο.
Έπειτα από τη σύλληψη της οικογένειάς της, η Άννα Φρανκ μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς και έπειτα στο Μπέργκεν-Μπέλζεν, όπου και απεβίωσε τον Φεβρουάριο του 1945, σε ηλικία δεκαπέντε ετών. Το ημερολόγιό της δημοσιεύτηκε από τον πατέρα της και επιζώντα του Ολοκαυτώματος, Όττο Φρανκ. Έχει μεταφραστεί σε 60 γλώσσες.