Ο Μισέλ Ουελμπέκ είναι, όπως πιστεύει ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ, «εκείνος που αποτυπώνει καλύτερα τα βαθύτερα ρεύματα που κινητοποιούν τη γαλλική κοινωνία». Ο Γάλλος κεντροδεξιός πολιτικός έχει τους λόγους του που στις 7 Ιανουαρίου θα περιμένει με ενδιαφέρον το επόμενο βιβλίο του Ουελμπέκ. Θέμα του φαίνεται πως θα είναι η επανεκβιομηχάνιση της Γαλλίας.
Της Ελένης Κορόβηλα
Ένα νέο βιβλίο από τον αιρετικό, προκλητκό, αμφιλεγόμενο και συχνά αποκαλούμενο «προφήτη» εξελίξεων και συμβάντων στη Γαλλία, είναι από μόνο του ένα εκδοτικό, τουλάχιστον, γεγονός. Όπως ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος Flammarion το νέο βιβλίο του Μισέλ Ουελμπέκ θα βρίσκεται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων στις 7 Ιανουαρίου 2022.
Το βιβλίο που για την ώρα περιβάλλεται με μυστικότητα ως προς τον τίτλο και το περιεχόμενό του, έγινε ωστόσο γνωστό πως θα διαφοροποιείται αισθητά από προηγούμενα βιβλία του Ουελμπέκ κατά το ότι θα είναι ένα πολυτελές αντικείμενο. Η αρχική του έκδοση θα είναι σκληρόδετη με δερμάτινη ράχη και έναν σελιδοδείκτη σε χρώμα.
Ο Μπρουνό Λε Μερ, ως συγγραφέας με λογοτεχνικές αξιώσεις κι ο ίδιος, περηφανεύεται για την «στενή σχέση» που έχουν οι δυο τους και διαβάζει τα βιβλία του ως «τον καλύτερο σεισμογράφο για τις δονήσεις που υφίσταται η γαλλική κοινωνία».
Οι παραπάνω πληροφορίες που με φειδώ συνόδευσαν την ανακοίνωση του ιστορικού εκδοτικού οίκου περί της ημερομηνίας της κυκλοφορίας του επόμενου βιβλίου του Ουελμπέκ συμπληρώνουν όμως τα όσα είπε πρόσφατα σε συγκέντρωση Γάλλων βιομηχάνων ο αρμόδιος υπουργός για την βιομηχανία. Ο Μπρουνό Λε Μερ, ως συγγραφέας με λογοτεχνικές αξιώσεις κι ο ίδιος, περηφανεύεται για την «στενή σχέση» που έχουν οι δυο τους και διαβάζει τα βιβλία του ως «τον καλύτερο σεισμογράφο για τις δονήσεις που υφίσταται η γαλλική κοινωνία». Σε μια εκλογική χρονιά (οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στη Γαλλία σε δυο γύρους τον Απρίλιο και τον Μάιο 2022) περιμένει λοιπόν να διαβάσει, όπως θα κάνουν και χιλιάδες Γάλλοι, την υπεράσπιση του δόγματος της επιστροφής στη βιομηχανία, του προγράμματος επανεκβιομηχάνισης δηλαδή που έχει εξαγγείλει ο Εμανουέλ Μακρόν για την επόμενη θητεία που διεκδικεί και στο οποίο ποντάρει πολύ. Εξού κι ο υπουργός προχωρά σε «διαρροές».
Ένας «οργανικός διανοούμενος» του Μακρόν;
Ο Ουελμπέκ στο αμέσως προηγούμενο βιβλίο του με τίτλο Παρεμβάσεις 2020, ένα δοκιμιακό βιβλίο, συλλογή παλαιότερων και πρόσφατων κειμένων του για κοινωνικά, πολιτικά και λογοτεχνικά θέματα, έγραφε:
Αν και δεν επιθυμώ να είμαι «στρατευμένος καλλιτέχνης», επιδίωξα στα κείμενα αυτά να πείσω τους αναγνώστες μου για την εγκυρότητα των απόψεών μου, σπανίως σε πολιτικό επίπεδο, συνήθως σε διάφορα «κοινωνικά θέματα», πού και πού σε θέματα λογοτεχνίας.
Τι επιδιώκει αυτή τη φορά; Για την ώρα, ζεσταίνει τις φωνητικές του χορδές για τις τρεις παραστάσεις που πρόκειται να δώσει την επόμενη εβδομάδα (7,8 &9/11) στο μεγάλο παρισινό θέατρο Rex όπου συνοδεία μουσικής θα απαγγέλει επί σκηνής ποιήματά του.