alt

Για τη συναυλία της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, σε μουσική διεύθυνση του Joseph Calleja, με τον τενόρο Ramón Tebar η οποία παρουσιάστηκε στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Της Χρύσας Στρογγύλη

Μια μοναδική βραδιά πλημμυρισμένη από εξαίσιες άριες της όπερας μας χάρισε ο δημοφιλής και ταλαντούχος τενόρος από τη Μάλτα Τζόζεφ Καλέγια την Παρασκευή 29 Ιουνίου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2018, πλαισιωμένος από μουσικούς της Καμεράτας Ορχήστρας Φίλων της Μουσικής, σε μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου Ισπανού Ραμόν Τέμπαρ. 

Ένα δυνατό μεσογειακό δίδυμο

Ο Τζόζεφ Καλέγια αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας οπερατικής σκηνής. Γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1978 και ξεκίνησε να τραγουδά από τα δεκαέξι του χρόνια, αρχικά στην εκκλησιαστική χορωδία της γειτονιάς του στη Μάλτα. Έχει κερδίσει διεθνή βραβεία σε πολλούς διαγωνισμούς ήδη από τα δεκαενιά του. Έχει συνεργαστεί με τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, με την Deutsche Oper στο Βερολίνο, τη Metropolitan Opera στη Νέα Υόρκη και έχει εμφανιστεί σε πολλά μέρη του κόσμου. Έχει συμμετάσχει στην ταινία του 2013 The immigrantπαίζοντας το ρόλο του Ενρίκο Καρούζο με πρωταγωνιστές τον Χοακίν Φίνιξ και την Μαριόν Κοτιγιάρ. Από τα τριάντα επτά του ανήκει στο Διοικητικό Συμβούλια της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσικού Θεάτρου. 

Ο Καλέγια εντυπωσίασε με το εύρος και τη δύναμη της φωνής του, καθώς και με την εκφραστικότητά του, ήδη από την αρχή της συναυλίας, ωστόσο οι ψηλές κορώνες του είχαν ένα αδιόρατο γρέζι, στερούνταν της καθαρότητας και της διαύγειας που είχαν οι μεσαίες και χαμηλές νότες του. 

Ο συνομήλικός του Καλέγια Ραμόν Τέμπαρ γεννήθηκε στη Βαλένθια της Ισπανίας και σπούδασε πιάνο και διεύθυνση ορχήστρας. Έχει συμπράξει με πολλές ορχήστρες ανά τον κόσμο και είναι ο πρώτος Ισπανός επικεφαλής μαέστρος της Florida Grand Opera και από το 2015 επικεφαλής επισκέπτης αρχιμουσικός του Palacio de las Artes Reina Sofia στη Βαλένθια. 

Μουσική Βέρντι στο πρώτο μέρος

Όλο το πρώτο μέρος της συναυλίας περιλάμβανε έργα του Τζουζέπε Βέρντι. Ξεκίνησε με την ορχηστρική «Εισαγωγή» από την όπερα Ναμπούκο και συνεχίστηκε με δυο άριες: την πασίγνωστη άρια του Ρανταμές «Celeste Aida» («Ουράνια Αΐντα») από την όπερα Αΐντα και την άρια του Μακντάφ «O figli mie – ah la paterna mano» («Αχ παιδιά μου – αχ, πατρικό χέρι») από την όπερα Μάκβεθ. Ο Καλέγια εντυπωσίασε με το εύρος και τη δύναμη της φωνής του, καθώς και με την εκφραστικότητά του, ήδη από την αρχή της συναυλίας, ωστόσο οι ψηλές κορώνες του είχαν ένα αδιόρατο γρέζι, στερούνταν της καθαρότητας και της διαύγειας που είχαν οι μεσαίες και χαμηλές νότες του. 

Η συναυλία συνεχίστηκε με το ορχηστρικό μέρος από τη Γ΄ Πράξη του Μάκβεθ και στη συνέχεια ακολούθησαν ακόμα δυο άριες: η άρια του Ροντόλφο «Οh fede negar potessi» («Αχ να μπορούσα να αρνηθώ την πίστη») από την όπερα Λουίζα Μίλλερ και η άρια του Δον Άλβαρο «La vita è inferno» («Η ζωή είναι κόλαση») από την όπερα Η δύναμη του πεπρωμένου. Δεν ήταν μόνο η φωνή του Καλέγια που εντυπωσίασε, αλλά και οι ευέλικτες εκφραστικές του αρετές. Υποδυόταν τον ρόλο της κάθε όπερας με ακρίβεια και μέτρο, με ευελιξία και χάρη. Και πάλι όμως η φωνή του διακρινόταν από κάποια αστάθεια, ειδικά στις ψηλές νότες. Χρειάστηκε επίσης λίγος χρόνος έως ορχήστρα και σολίστας να βρουν τους ρυθμούς τους και να εναρμονιστούν, μολονότι ο μαέστρος Ραμόν Τεμπάρ υπήρξε καθαρός στις κινήσεις του και άκρως συναισθηματικός. 

alt
Ο τενόρος Ramón Tebar και ο διευθυντής ορχήστρας Joseph Calleja

Ποικιλία συνθετών στο δεύτερο μέρος

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, το ρεπερτόριο περιλάμβανε μια ποικιλία από συνθέτες και από ρόλους. Ξεκίνησε με την άρια του Δον Χοσέ «La fleur que tu m‘ avais jetée» («Το λουλούδι που μου πέταξες») από την όπερα Κάρμεν του Ζωρζ Μπιζέκαι συνεχίστηκε με το συγκλονιστικό ορχηστρικό ιντερμέδιο από την όπερα Μανόν Λεσκό του Τζιάκομο Πουτσίνι. Σε αυτό το σημείο, ο λυρισμός και το πάθος της ορχήστρας υπό την διεύθυνση του συγκρατημένα ενθουσιώδους Ραμόν Τεμπάρ ξεχώρισαν, ενώ τα σολιστικά μέρη αποδόθηκαν με ακρίβεια, σ’ ένα έργο δύσκολο από κάθε άποψη. 

Η διεύθυνση του Τεμπάρ ήταν αέρινη και γεμάτη συναίσθημα. Η Καμεράτα και ο μαέστρος είχαν καλύτερη αλληλεπίδραση στο δεύτερο μέρος και ο συντονισμός με τον σολίστα βελτιώθηκε αισθητά. Η ερμηνεία του Καλέγια ανέδιδε τις πιο λεπτές αποχρώσεις ενός πλούσιου συναισθήματος.

Ακολούθησαν άλλες δυο άριες: από την όπερα Η Αρλεζιάνα του Φραντσέσκο Τσιλέα ακούσαμε την άρια του Φεντερίκο «È la solita storia del pastore» («Το παλιό παραμύθι του βοσκού») και από την όπερα Τόσκα του Τζιάκομο Πουτσίνι την άρια του Καβαραντόσι «E lucevan le stele» («Και λάμπουν τα αστέρια»), στην οποία ο τενόρος έχει δηλώσει πως έχει ιδιαίτερη αδυναμία. Ίσως αυτό το σημείο της συναυλίας να αποτέλεσε την κορύφωσή της. Ο Καλέγια βρισκόταν σε πλήρη εναρμόνιση με την ορχήστρα, το χώρο, το κοινό του, την ατμόσφαιρα. Ακολούθησε γλυκά και ήπια ερμηνευμένο από την Καμεράτα το πασίγνωστο ορχηστρικό «Βαρκαρόλα» του Ζακ Όφενμπαχ. Στη συνέχεια, στην ιδιαίτερα απαιτητική άρια του Βέρθερου «Pourquoi me reveiller» από την όπερα Βέρθερος του Ζυλ Μασνέ ο Καλέγια εντυπωσίασε με την απόδοση της δυναμικής του κομματιού. Η τελευταία προγραμματισμένη άρια είχε εντελώς διαφορετικό ύφος από τις υπόλοιπες. Επρόκειτο για την άρια «Il était une fois à la cour d’ Eisenach» («Μια φορά κι έναν καιρό στην Αυλή του Άιζεναχ)» του Ζακ Όφενμπαχ, από την όπερα Τα παραμύθια του Χόφμαν. Η ερμηνεία του Καλέγια ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Κωμική, ρυθμική, παιχνιδιάρικη, ιδανική για το κλείσιμο μιας καλοκαιρινής συναυλίας. 

Το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού έφερε τον τενόρο τρεις φορές πίσω στη σκηνή για να ερμηνεύσει το τραγούδι «Non ti scordar di me» του ιταλού συνθέτη Ερνέστο ντε Κούρτις, από την ομώνυμη ταινία του 1935, το τραγούδι «Matinatta» του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο και, για τελείωμα, μετά από απαίτηση του κοινού, το ιδιαίτερα δημοφιλές ναπολιτάνικο τραγούδι «Ο sole mio».

Στο δεύτερο μέρος όλα ήταν καλύτερα. Η φωνή του Καλέγια ήταν περισσότερο καθαρή και, όπως εξήγησε ο ίδιος αργότερα, ο αέρας που φυσούσε στην αρχή της συναυλίας δεν τον βοηθούσε ιδιαίτερα. Γι’ αυτό μετά από κάθε άρια αποσυρόταν για να πιει νερό. Η διεύθυνση του Τεμπάρ ήταν αέρινη και γεμάτη συναίσθημα. Η Καμεράτα και ο μαέστρος είχαν καλύτερη αλληλεπίδραση στο δεύτερο μέρος και ο συντονισμός με τον σολίστα βελτιώθηκε αισθητά. Η ερμηνεία του Καλέγια ανέδιδε τις πιο λεπτές αποχρώσεις ενός πλούσιου συναισθήματος. Με επικοινωνιακά χαρίσματα και μεσογειακό ταμπεραμέντο, ο μαλτέζος τενόρος άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. 

* Η ΧΡΥΣΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ είναι μουσικός και εκπαιδευτικός.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο λόγος και ο τόπος»: Μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στην Αίγινα

«Ο λόγος και ο τόπος»: Μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στην Αίγινα

Τα εγκαίνια της έκθεσης του Δημήτρη Σεβαστάκη «Ο λόγος και ο τόπος» στη Δημοτική Πινακοθήκη της Αίγινας θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, στις 19:00. Παρουσιάζονται πάνω από 60 έργα, λάδια, ακρυλικά, παστέλ, τέμπερες και σχέδια με μολύβι, πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά.

...
«Λόγος και μουσική»: Εκδήλωση στη Μυτιλήνη για τα 100 +1 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι

«Λόγος και μουσική»: Εκδήλωση στη Μυτιλήνη για τα 100 +1 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι

Εκδήλωση «Λόγος και μουσική» στο Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade, με αφορμή τη συμπλήρωση 100+1 χρόνων από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι.

Επιμέλεια: Book Press

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100+1...

Μέγαρο Μουσικής: Νέα σεζόν με ένα πολύπλευρο αφιέρωμα στον Μπετόβεν, 200 χρόνια από τον θάνατό του

Μέγαρο Μουσικής: Νέα σεζόν με ένα πολύπλευρο αφιέρωμα στον Μπετόβεν, 200 χρόνια από τον θάνατό του

Χρονιά Μπετόβεν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη σεζόν 2026-2027, 200 χρόνια από τον θάνατό του. Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, σπουδαίοι μαέστροι και ορχήστρες ερμηνεύουν και αναβιώνουν το έργο του. Τα μεγάλα ονόματα, οι προκλήσεις αλλά και οι υπόλοιπες παραστάσεις που ξεχωρίζουν στο πρώτο τρίμηνο της σεζόν που ξε...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Πώς ο «Άγγελος στο σπίτι» και η «Τρελή στη σοφίτα», δυο γυναικείες φιγούρες που απεικονίζονται στη λογοτεχνία, αποτέλεσαν τη βάση για να οικοδομηθεί η γυναικεία ταυτότητα στη βικτωριανή εποχή. Εικόνα: Από την ταινία «Τζέιν Έιρ» (2011) του Κάρι Φουκουνάγκα. 

Γράφει η ...

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση για το έργο του Τζάκομο Λεοπάρντι (1798-1837), μια από τις πιο σημαντικές και βαθιές φωνές της ιταλικής και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. 

Επιμέλεια: Book Press

Το ...

«Μίμησις» του Έριχ Άουερμπαχ (κριτική) – Πώς η πραγματικότητα γίνεται λογοτεχνία

«Μίμησις» του Έριχ Άουερμπαχ (κριτική) – Πώς η πραγματικότητα γίνεται λογοτεχνία

Για τη μελέτη του Έριχ Άουερμπαχ (Erich Auerbach, 1892-1957) «Μίμησις – Η εικόνα της πραγματικότητας στη δυτική λογοτεχνία» (μτφρ. Λευτέρης Αναγνώστου, εκδ. ΜΙΕΤ). Εικόνα: Ο Άουερμπαχ περίπου το 1930. ©Wikimedia

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Γκόρο «Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η πόρτα του ψυχιατρείου έτριξε καθώς έκλεινε πίσω του, λες και τ...

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Κλέαρχου Λιάτη «Το τείχος του ονείδους», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Κυβερνήτης έριξε μια ψυχρή ματιά στο πρωινό που του είχε ετοιμά...

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τρία καλά πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα: Χόρχε Ροντρίγκες Γκόμες, Κάιλ Ντέκερ, Γιώργος Κ. Θεοχάρης. Πολιτικό θρίλερ στην ταραγμένη Βενεζουέλα, hardboiled αστυνομικό με έναν νέο, αναπάντεχο ήρωα και μία νέα φωνή στο ελληνικό αστυνομικό που «τα λέει όλα σε 200 σελίδες». Εικόνα: Vonderauvisuals, CC BY-NC-ND 2.0

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ