alt

Για τη συναυλία της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, σε μουσική διεύθυνση του Joseph Calleja, με τον τενόρο Ramón Tebar η οποία παρουσιάστηκε στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Της Χρύσας Στρογγύλη

Μια μοναδική βραδιά πλημμυρισμένη από εξαίσιες άριες της όπερας μας χάρισε ο δημοφιλής και ταλαντούχος τενόρος από τη Μάλτα Τζόζεφ Καλέγια την Παρασκευή 29 Ιουνίου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2018, πλαισιωμένος από μουσικούς της Καμεράτας Ορχήστρας Φίλων της Μουσικής, σε μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου Ισπανού Ραμόν Τέμπαρ. 

Ένα δυνατό μεσογειακό δίδυμο

Ο Τζόζεφ Καλέγια αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας οπερατικής σκηνής. Γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1978 και ξεκίνησε να τραγουδά από τα δεκαέξι του χρόνια, αρχικά στην εκκλησιαστική χορωδία της γειτονιάς του στη Μάλτα. Έχει κερδίσει διεθνή βραβεία σε πολλούς διαγωνισμούς ήδη από τα δεκαενιά του. Έχει συνεργαστεί με τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, με την Deutsche Oper στο Βερολίνο, τη Metropolitan Opera στη Νέα Υόρκη και έχει εμφανιστεί σε πολλά μέρη του κόσμου. Έχει συμμετάσχει στην ταινία του 2013 The immigrantπαίζοντας το ρόλο του Ενρίκο Καρούζο με πρωταγωνιστές τον Χοακίν Φίνιξ και την Μαριόν Κοτιγιάρ. Από τα τριάντα επτά του ανήκει στο Διοικητικό Συμβούλια της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσικού Θεάτρου. 

Ο Καλέγια εντυπωσίασε με το εύρος και τη δύναμη της φωνής του, καθώς και με την εκφραστικότητά του, ήδη από την αρχή της συναυλίας, ωστόσο οι ψηλές κορώνες του είχαν ένα αδιόρατο γρέζι, στερούνταν της καθαρότητας και της διαύγειας που είχαν οι μεσαίες και χαμηλές νότες του. 

Ο συνομήλικός του Καλέγια Ραμόν Τέμπαρ γεννήθηκε στη Βαλένθια της Ισπανίας και σπούδασε πιάνο και διεύθυνση ορχήστρας. Έχει συμπράξει με πολλές ορχήστρες ανά τον κόσμο και είναι ο πρώτος Ισπανός επικεφαλής μαέστρος της Florida Grand Opera και από το 2015 επικεφαλής επισκέπτης αρχιμουσικός του Palacio de las Artes Reina Sofia στη Βαλένθια. 

Μουσική Βέρντι στο πρώτο μέρος

Όλο το πρώτο μέρος της συναυλίας περιλάμβανε έργα του Τζουζέπε Βέρντι. Ξεκίνησε με την ορχηστρική «Εισαγωγή» από την όπερα Ναμπούκο και συνεχίστηκε με δυο άριες: την πασίγνωστη άρια του Ρανταμές «Celeste Aida» («Ουράνια Αΐντα») από την όπερα Αΐντα και την άρια του Μακντάφ «O figli mie – ah la paterna mano» («Αχ παιδιά μου – αχ, πατρικό χέρι») από την όπερα Μάκβεθ. Ο Καλέγια εντυπωσίασε με το εύρος και τη δύναμη της φωνής του, καθώς και με την εκφραστικότητά του, ήδη από την αρχή της συναυλίας, ωστόσο οι ψηλές κορώνες του είχαν ένα αδιόρατο γρέζι, στερούνταν της καθαρότητας και της διαύγειας που είχαν οι μεσαίες και χαμηλές νότες του. 

Η συναυλία συνεχίστηκε με το ορχηστρικό μέρος από τη Γ΄ Πράξη του Μάκβεθ και στη συνέχεια ακολούθησαν ακόμα δυο άριες: η άρια του Ροντόλφο «Οh fede negar potessi» («Αχ να μπορούσα να αρνηθώ την πίστη») από την όπερα Λουίζα Μίλλερ και η άρια του Δον Άλβαρο «La vita è inferno» («Η ζωή είναι κόλαση») από την όπερα Η δύναμη του πεπρωμένου. Δεν ήταν μόνο η φωνή του Καλέγια που εντυπωσίασε, αλλά και οι ευέλικτες εκφραστικές του αρετές. Υποδυόταν τον ρόλο της κάθε όπερας με ακρίβεια και μέτρο, με ευελιξία και χάρη. Και πάλι όμως η φωνή του διακρινόταν από κάποια αστάθεια, ειδικά στις ψηλές νότες. Χρειάστηκε επίσης λίγος χρόνος έως ορχήστρα και σολίστας να βρουν τους ρυθμούς τους και να εναρμονιστούν, μολονότι ο μαέστρος Ραμόν Τεμπάρ υπήρξε καθαρός στις κινήσεις του και άκρως συναισθηματικός. 

alt
Ο τενόρος Ramón Tebar και ο διευθυντής ορχήστρας Joseph Calleja

Ποικιλία συνθετών στο δεύτερο μέρος

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, το ρεπερτόριο περιλάμβανε μια ποικιλία από συνθέτες και από ρόλους. Ξεκίνησε με την άρια του Δον Χοσέ «La fleur que tu m‘ avais jetée» («Το λουλούδι που μου πέταξες») από την όπερα Κάρμεν του Ζωρζ Μπιζέκαι συνεχίστηκε με το συγκλονιστικό ορχηστρικό ιντερμέδιο από την όπερα Μανόν Λεσκό του Τζιάκομο Πουτσίνι. Σε αυτό το σημείο, ο λυρισμός και το πάθος της ορχήστρας υπό την διεύθυνση του συγκρατημένα ενθουσιώδους Ραμόν Τεμπάρ ξεχώρισαν, ενώ τα σολιστικά μέρη αποδόθηκαν με ακρίβεια, σ’ ένα έργο δύσκολο από κάθε άποψη. 

Η διεύθυνση του Τεμπάρ ήταν αέρινη και γεμάτη συναίσθημα. Η Καμεράτα και ο μαέστρος είχαν καλύτερη αλληλεπίδραση στο δεύτερο μέρος και ο συντονισμός με τον σολίστα βελτιώθηκε αισθητά. Η ερμηνεία του Καλέγια ανέδιδε τις πιο λεπτές αποχρώσεις ενός πλούσιου συναισθήματος.

Ακολούθησαν άλλες δυο άριες: από την όπερα Η Αρλεζιάνα του Φραντσέσκο Τσιλέα ακούσαμε την άρια του Φεντερίκο «È la solita storia del pastore» («Το παλιό παραμύθι του βοσκού») και από την όπερα Τόσκα του Τζιάκομο Πουτσίνι την άρια του Καβαραντόσι «E lucevan le stele» («Και λάμπουν τα αστέρια»), στην οποία ο τενόρος έχει δηλώσει πως έχει ιδιαίτερη αδυναμία. Ίσως αυτό το σημείο της συναυλίας να αποτέλεσε την κορύφωσή της. Ο Καλέγια βρισκόταν σε πλήρη εναρμόνιση με την ορχήστρα, το χώρο, το κοινό του, την ατμόσφαιρα. Ακολούθησε γλυκά και ήπια ερμηνευμένο από την Καμεράτα το πασίγνωστο ορχηστρικό «Βαρκαρόλα» του Ζακ Όφενμπαχ. Στη συνέχεια, στην ιδιαίτερα απαιτητική άρια του Βέρθερου «Pourquoi me reveiller» από την όπερα Βέρθερος του Ζυλ Μασνέ ο Καλέγια εντυπωσίασε με την απόδοση της δυναμικής του κομματιού. Η τελευταία προγραμματισμένη άρια είχε εντελώς διαφορετικό ύφος από τις υπόλοιπες. Επρόκειτο για την άρια «Il était une fois à la cour d’ Eisenach» («Μια φορά κι έναν καιρό στην Αυλή του Άιζεναχ)» του Ζακ Όφενμπαχ, από την όπερα Τα παραμύθια του Χόφμαν. Η ερμηνεία του Καλέγια ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Κωμική, ρυθμική, παιχνιδιάρικη, ιδανική για το κλείσιμο μιας καλοκαιρινής συναυλίας. 

Το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού έφερε τον τενόρο τρεις φορές πίσω στη σκηνή για να ερμηνεύσει το τραγούδι «Non ti scordar di me» του ιταλού συνθέτη Ερνέστο ντε Κούρτις, από την ομώνυμη ταινία του 1935, το τραγούδι «Matinatta» του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο και, για τελείωμα, μετά από απαίτηση του κοινού, το ιδιαίτερα δημοφιλές ναπολιτάνικο τραγούδι «Ο sole mio».

Στο δεύτερο μέρος όλα ήταν καλύτερα. Η φωνή του Καλέγια ήταν περισσότερο καθαρή και, όπως εξήγησε ο ίδιος αργότερα, ο αέρας που φυσούσε στην αρχή της συναυλίας δεν τον βοηθούσε ιδιαίτερα. Γι’ αυτό μετά από κάθε άρια αποσυρόταν για να πιει νερό. Η διεύθυνση του Τεμπάρ ήταν αέρινη και γεμάτη συναίσθημα. Η Καμεράτα και ο μαέστρος είχαν καλύτερη αλληλεπίδραση στο δεύτερο μέρος και ο συντονισμός με τον σολίστα βελτιώθηκε αισθητά. Η ερμηνεία του Καλέγια ανέδιδε τις πιο λεπτές αποχρώσεις ενός πλούσιου συναισθήματος. Με επικοινωνιακά χαρίσματα και μεσογειακό ταμπεραμέντο, ο μαλτέζος τενόρος άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. 

* Η ΧΡΥΣΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ είναι μουσικός και εκπαιδευτικός.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Στις 10 Μαρτίου και για πέντε ακόμη παραστάσεις ανεβαίνει στην  Εθνική Λυρική Σκηνή η εμβληματική «Βαλκυρία» του Ρίχαρντ Βάγκνερ σε σκηνοθεσία του Τζων Φούλτζειμς και συμπαραγωγή με την Βασιλική Όπερα της Δανίας. Κενρική εικόνα: © Eθνική Λυρική Σκηνή. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη...

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, για μια μόνο παράσταση το Σάββατο 6 Απριλίου: «Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου» στη Θεατρική Σκηνή Δήμου Αβδελιώδη – Studio new star art cinema [Σταυροπούλου 33, Αθήνα].

Επιμέλεια: Book Press

...
Οι Soundwalk Collective με την Patti Smith για δυο εμφανίσεις στη Στέγη – ένα διήμερο γεμάτο εικόνες και ήχους από τη σύγχρονη ζωή

Οι Soundwalk Collective με την Patti Smith για δυο εμφανίσεις στη Στέγη – ένα διήμερο γεμάτο εικόνες και ήχους από τη σύγχρονη ζωή

Η θρυλική ποιήτρια της νεοϋορκέζικης punk rock Patti Smith προσγειώνεται στη Στέγη στις 14 & 15 Μαρτίου, για να συμμετάσχει στα ηχοτοπία του πρότζεκτ “Correspondences” της Soundwalk Collective, σε ένα διήμερο γεμάτο εικόνες και ήχους από τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Επιμέλεια: Book Press ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize για non-fiction βιβλία θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα, μια από τις υποψήφιες για το βραβείο: η συγγραφέας και αρθρογράφος Ναόμι Κλάιν © The University of British Columbia.

Επιμέλεια: Book Press

...
Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Ο «Νευρομάντης» του Ουίλιαμ Γκίμπσον μεταφέρεται στην οθόνη: μεγάλο συνδρομητικό κανάλι ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα

Ο «Νευρομάντης» του Ουίλιαμ Γκίμπσον μεταφέρεται στην οθόνη: μεγάλο συνδρομητικό κανάλι ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα

Το πασίγνωστο μυθιστόρημα του «πατέρα» του Cyberpunk Ουίλιαμ Γκίμπσον [William Gibson] «Νευρομάντης» αναμένεται να γίνει σειρά 10 επεισοδίων από το συνδρομητικό κανάλι Apple TV. Κεντρική εικόνα: ο συγγραφέας Ουίλιαμ Γκίμπσον © Wikipedia. 

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Μακγκάφιν», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ
37.947408, 23.641584

 «Αφού σου ...


«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Ενόψει της 25ης Μαρτίου, επιλέγουμε έντεκα βιβλία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα περίπλοκλη όσο και μοναδική διαδοχή γεγονότων που ήταν η Ελληνική Επανάσταση. Kεντρική εικόνα: έργο του Λουντοβίκο Λιπαρίνι «Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» (περίπου 1850), μουσείο Μπενάκη.

...
Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ