zizel kentriki

Πλουσιότερο, ελκυστικότερο και με πολλές δράσεις, πέραν του αθηναϊκού άστεως, εμφανίζεται το τρίμηνο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Μ.Μ.Α., με το οποίο ανοίγει η φετινή σεζόν. Στις εκδηλώσεις πρωταγωνιστεί το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού που σηκώνει την σεπτεμβριάτικη αυλαία και σχεδόν την κλείνει τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Επιμέλεια: Έλενα Χουζούρη

Όσοι και όσες, λοιπόν, αγαπούν τον κλασικό χορό, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, πέντε παραστάσεις με σπουδαία κλασικά χορευτικά έργα, μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2024.

Ξεκινάμε με την πασίγνωστη «Ζιζέλ» σε μουσική Adolf Adam, 19 με 24 Σεπτεμβρίου, συνεχίζουμε με ένα από τα πιο αγαπημένα μας παραμύθια, την «Κοκινοσκουφίτσα» του Σαρλ Περώ, διασκευασμένη [λιμπρέτο και χορογραφία] από τους Σεργκίι Ντότσενκο και Γιαλίνα Κισελιόβα, μια παράσταση φαντασμαγορική, με πολλά εφέ, όπως αρμόζει σε ένα παραμύθι, από 21 μέχρι και 29 Σεπτεμβρίου. Εννοείται για όλη την οικογένεια. Σειρά έχει η περίφημη «Μπαγιαντέρα», σε μουσική Λούντβιχ Μίνκους, στην κλασική χορογραφία του Μάριους Πετιπά. Μια όπερα, που διαδραματίζεται στην Ινδία, με ιέρειες και μαχαραγιάδες, με μπόλικο σασπένς και… δολοφονικές ίντριγκες, γενικά με παραμυθένιο άρωμα, 25 με 30 Σεπτεμβρίου.

Χρονικό άλμα και φτάσαμε στον τελευταίο μήνα του χρόνου. Εδώ μας περιμένουν ένα ακόμη παραμύθι και ένα δημοφιλές κλασικό έργο. Άντερσεν στην πρώτη περίπτωση και συγκεκριμένα το παραμύθι του «Η Βασίλισσα του χιονιού», σε μουσική Thomas Kantelinen και λιμπρέτο-χορογραφία της Yanina Kyselyova, μια παράσταση για μικρούς και για μεγάλους, η χαρά της οικογένειας δηλαδή, ό,τι πρέπει για την χριστουγεννιάτικη περίοδο – στις 14, 15, 20 και 30 Δεκεμβρίου. Θερβάντες στη δεύτερη περίπτωση και ο διαχρονικός «Δον Κιχώτης», από τα ωραιότερα του κλασικού χορού, σε μουσική Λούντβιχ Μίνκους και χορογραφία Μάριους Πετιπά. Σε όλες τις παραπάνω παραστάσεις συμμετέχουν διακεκριμένοι σολίστ και το Corps de Ballet της Εθνικής Όπερας της Οδησσού.

Vassilissa toy Xioniou

Βρίσκω ενδιαφέρον, αν και δεν πρόκειται για παράσταση όπερας, το μίνι συναυλιακό αφιέρωμα στην ιταλική όπερα, με πρώτες και καλύτερες άριες και εισαγωγές από τα πιο δημοφιλή έργα των «πατέρων» του είδους, Βέρντι και Πουτσίνι. Στις 4 Οκτωβρίου λοιπόν, θα απολαύσουμε άριες και σκηνές από την «Αΐντα», τη «Δύναμη του Πεπρωμένου», τη «Μανόν Λεσκώ» και την «Τόσκα». Ερμηνεύουν δύο φημισμένες στο εξωτερικό ελληνικές φωνές, η υψίφωνος Αλεξία Βουλγαρίδη και ο βαρύτονος Άρης Αργύρης. Από κοντά και ο, εν Ελλάδι, τενόρος Διονύσης Μελογιαννίδης. Με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών που διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.

Ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος είναι εξαιρετικά πλούσιοι, με πολλαπλά και διαφορετικά είδη μουσικής, έτσι ώστε να μην ξέρω τι να προτιμήσω. Ξεκινάω με μια πολυφημισμένη Ορχήστρα, τη Βασιλική Ορχήστρα της Μεγάλης Βρετανίας, αν όχι –όπως λένε– η καλύτερη, πάντως, από τις καλύτερες της Ευρώπης. Σε μια και μοναδική βραδιά, στις 13 Οκτωβρίου, η Royal Philarmonic Orchestra με διευθυντή τον Βασίλι Πετρένκο θα ερμηνεύσει το «Κοντσέρτο για Ορχήστρα» του Μπέλα Μπάρτοκ, ενώ όταν καθίσει στο πιάνο ο νεαρός μεν, πολλά υποσχόμενος και ανερχόμενος δε, νοτιοκορεάτης Ύντσαν Λιμ θα ακούσουμε Μπετόβεν και Σούμαν.

cFilippos Panoulis

Και ξαφνικά απότομη αλλαγή σελίδας και από την κλασική μουσική, προσγειωνόμαστε στο ηχητικό σήμερα. «Σύγχρονη Μουσική και Ηχητική Τέχνη» τιτλοφορείται το διήμερο 19 και 20 Οκτωβρίου, γεμάτο συναυλίες ηλεκτροακουστικής μουσικής το Σάββατο 19, ενόργανης μουσικής, την Κυριακή 20, ήχους σύγχρονους σε όλους τους χώρους του Μεγάρου, συζητήσεις για την σύγχρονη μουσική δημιουργία και την ηχητική τέχνη στο Συνεδριακό Κέντρο. Νέοι και νέες… όλων των ηλικιών, σπεύσατε.

Ο Νοέμβριος, ανήκει και φέτος στην τζαζ. Έπειτα από τέσσερις επιτυχημένες χρονιές, η τζαζ είναι και πάλι στο Μέγαρο. Πριν πάμε όμως εκεί, θα πρέπει να πω ότι η τζαζ, έχει έναν πολύ γερό ανταγωνιστή. Ποιον; Μα, τον Θεόδωρο Κουρετζή, ο οποίος επελαύνει με την ορχήστρα του που, ως γνωστό, έχει τιτλοφορήσει «Utopia». Ελλείψει μάλιστα άλλων ουτοπιών, η μουσική και το έργο του φημισμένου και σχεδόν λατρεμένου Έλληνα –που τολμά να επιμένει να ζει και να δημιουργεί στην… κακιά Ρωσία–, μοιάζει με βάλσαμο. Αυτή τη φορά ο Κουρετζής θα παρουσιάσει το έργο του Αμερικανού συνθέτη Τζέυ Σβαρτς, γραμμένο για τον Έλληνα αρχιμουσικό που έχει ως θέμα του τα μεγάλα προβλήματα του καιρού μας, τη μετανάστευση, την περιθωριοποίηση και την αναζήτηση της ταυτότητας μας. Ακολουθεί μια από τις πιο εμβληματικές και γνωστές συμφωνίες του Μάλερ, η «5η», που άφησε το στίγμα της και στον κινηματογράφο, όπως στην ταινία του Λουκίνο Βισκόντι «Θάνατος στη Βενετία», βασισμένη στην ομότιτλη νουβέλα του Τόμας Μαν. Στις 2 και 3 Νοεμβρίου.

Και έπεται το καθιερωμένο Jazz@Megaron που φέτος διαρκεί δέκα ημέρες, από τις 10 έως τις 20 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων βιρτουόζων μουσικών. Επειδή θα επανέλθω με αναλυτικό ρεπορτάζ στις αρχές Νοεμβρίου, θα περιοριστώ αυτή τη φορά στο ποιοι και στο πότε θα εμφανιστούν: Έτσι, την αυλαία σηκώνει το πολωνέζικο Marcin Wasilewski Trio –η Πολωνία έχει μεγάλη τζαζ παράδοση– στις 10 Νοεμβρίου. Στις 11 Νοεμβρίου, οι Athens 3000, στις 13 Νοεμβρίου το Τρίο του Γιώργου Κοντραφούρη, στις 14 Νοεμβρίου το Nikos Chatzitsakos Quintet, στις 16 Νοεμβρίου το YFG – Yiorgos Fakanas Group και το δεκαήμερο κλείνει, στις 20 Νοεμβρίου με τον Monty Alexander.

Nikos Chatzisakos Quintet 2024

Οι, εξ Ολλανδίας, Nederlands Dans Theater έχουν πια αποκτήσει τους δικούς τους φαν στην Ελλάδα με τις πρωτότυπες και ευφάνταστες χορογραφίες τους. Να, τους και φέτος, στη σκηνή του Μεγάρου με νέες αλλά και παλαιότερες χορογραφίες τους. Ελπίζω να μην αρχίσουν να επαναλαμβάνονται. Στις 6 και 9 Νοεμβρίου.

Ανήκω στις φαν της Ορχήστρας της Καμεράτα η οποία, πάνω από 30 χρόνια, προσφέρει υψηλού επιπέδου συναυλίες. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, από τότε μάλιστα που αρχιμουσικός της ανέλαβε ο Γιώργος Πέτρου η Καμεράτα ανέβηκε και άλλες βαθμίδες. Ξεπέρασε και τα οικονομικά προβλήματα που είχε πριν από λίγα χρόνια, με την ένταξη της στο δυναμικό του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Φέτος θα την απολαύσουμε στα –κυριολεκτικά– μαγικά, Έξι βρανδεμβούργια κοντσέρτα, BWV 1046-51 που έγραψε ο Μπαχ το 1721, κατά παραγγελία του Πρίγκηπα Χριστιανού Λουδοβίκου και του τα αφιέρωσε. Πάντα με όργανα εποχής, πάντα στο πόντιουμ ο Γιώργος Πέτρου, στις 30 Νοεμβρίου.

Να μνημονεύσω και μια καινούργια ορχήστρα νέων μουσικών μας, που δείχνει να έχει μια ιδιαίτερη δημιουργική δυναμική, όχι μόνο στην Ελλάδα, την ΕΛΣΟΝ [Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων], που θα ερμηνεύσει έργα Σκαλκώτα, Μπερνστάιν και Άννας Κλάιν, στις 30 Οκτωβρίου. Διευθύνει ο Διονύσης Γραμμένος.

ELSON NEOI 2024

Και επειδή, όπως λέγεται, ο παλιός είναι αλλιώς, στέκομαι και στην συναυλία της Ορχήστρας Φιλαρμόνια Αθηνών –που όλο και κερδίζει το αθηναικό κοινό– την οποία διευθύνει ο Βύρων Φιδετζής, ένας αρχιμουσικός με μεγάλη καλλιτεχνική διαδρομή και εμπειρία πίσω του. Στις 15 Οκτωβρίου η Φιλαρμόνια με τον Βύρωνα Φιδετζή στο πόντιουμ θα ερμηνεύσει έργα, Μιγιώ, Ρ. Στράους και Δ. Δραγατάκη.

ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ

Με πέντε συναυλίες έρχεται το πρώτο τρίμηνο της νέας σεζόν η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, που τα τελευταία χρόνια είναι Ορχήστρα in Residence στο Μέγαρο Μουσικής. Πολλές και σημαντικές μετακλήσεις ξένων μουσικών και μαέστρων εμπλουτίζουν και το νέο της πρόγραμμα.

Ξεκινάω με τη συναυλία μιας εκπληκτικής πιανίστα –αν δεν την έχετε ακούσει, χάνετε– της Elisabeth Leonskaja, που φέτος θα την απολαύσουμε σε έργα Βέμπερ, Μπετόβεν και Σούμαν. Την ΚΟΑ διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός. Στις 18 Οκτωβρίου.

Τη σκυτάλη, ή μάλλον την μπαγκέτα, παίρνει ένας διεθνούς φήμης μαέστρος, ο Γάλλος Λιονέλ Μπρεγκιέ, στις 8 Νοεμβρίου. Εκείνη την βραδιά η ΚΟΑ θα ερμηνεύσει έργα των, Μπρίττεν και Μπραμς . Σολίστ, ο βιολονίστας Ανδρέας Παπανικολάου.

Vassiliki Karayanni c. Michelangelo

Η Ελληνίδα υψίφωνος Βασιλική Καραγιάννη δεν χαίρει εκτίμησης μόνον στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, όπου κι αν έχει εμφανιστεί. Με την ΚΟΑ συμπράττει στις 15 Νοεμβρίου, ερμηνεύοντας έργα Γκρηγκ, Ραχμάμινοφ και Στραβίσνκι [Το πουλί της φωτιάς]. Την Ορχήστρα διευθύνει ο Στάθης Σούλης.

Ο Αμερικανοεβραίος βιολονίστας Γκιλ Σαχάμ μας είχε εντυπωσιάσει πέρυσι. Επανέρχεται φέτος συμπράττοντας και πάλι με την ΚΟΑ, στις 22 Νοεμβρίου. Θα ερμηνεύσει το –ίσως το σπουδαιότερο– Κοντσέρτο για βιολί του Μπραμς. Στο πρόγραμμα εκείνης της βραδιάς περιλαμβάνονται έργα των Ρίχαρντ Στράους και Ρίμσκι-Κόρσακοφ. Διευθύνει ο Finnengan Downie Dear.

O Ισπανός κιθαρίστας Πέπε Ρομέρο θεωρείται από τους πιο επιδραστικούς «πρεσβευτές» της κλασικής κιθάρας ανά τον κόσμο. Θα τον χαρούμε στις 29 Νοεμβρίου, προσκεκλημένο της ΚΟΑ για να παίξει το εμβληματικό κιθαριστικό «Κοντσέρτο Αρανχουέθ». Το επιπρόσθετο ενδιαφέρον της βραδιάς είναι ότι την ΚΟΑ θα διευθύνει ένας θρυλικός μαέστρος, ο Κριστόφ Έσενμπαχ, για τον οποίο μάλιστα έγραψε νέο έργο ο συνθέτης Αχιλλέας Γουάστωρ και θα παρουσιαστεί επίσης στις 29 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Γιάννης Αγγελάκας και οι 100°C με «Ηλεκτρική Καρέκλα» στο Onassis Channel

Ο Γιάννης Αγγελάκας και οι 100°C με «Ηλεκτρική Καρέκλα» στο Onassis Channel

Η τέταρτη σεζόν του STAGES A/LIVE ξεκίνησε με μια μεγάλη γιορτή. O πιο επιδραστικός καλλιτέχνης της ελληνικής ροκ σκηνής, ο Γιάννης Αγγελάκας, παρουσιάζει την «Ηλεκτρική Καρέκλα», μαζί με τους 100°C, το πολυφωνικό σχήμα Διώνη και ένα τρίο εγχόρδων, στο πλαίσιο των Rockwave Nights 2024. Από την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, στ...

Δεκαήμερο με Τζαζ στο Μέγαρο Μουσικής τον Νοέμβριο

Δεκαήμερο με Τζαζ στο Μέγαρο Μουσικής τον Νοέμβριο

Για δέκα ημέρες, από τις 10 μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, η τζαζ πρωταγωνιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη

Η τζαζ έχει και φέτος την τιμητική της στις αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, για τέταρτη συνεχή χρονιά, από τις 10 έ...

«Κάνα δυο φωτογραφίες»: Η έκθεση με τις φωτογραφίες του ΛΕΞ από τον Δημήτρη Μουγκό παίρνει παράταση

«Κάνα δυο φωτογραφίες»: Η έκθεση με τις φωτογραφίες του ΛΕΞ από τον Δημήτρη Μουγκό παίρνει παράταση

«Κάνα δυο φωτογραφίες»: Η συζητημένη έκθεση με τις φωτογραφίες του ΛΕΞ από τον Δημήτρη Μουγκό παίρνει παράταση λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας και θα παραμείνει στον χώρο του Cinobo – Όπερα μέχρι τις 13 Νοεμβρίου 2024. 

Επιμέλεια: Book Press

Η έ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2024: Όλες οι υποψηφιότητες σε όλες τις κατηγορίες

Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2024: Όλες οι υποψηφιότητες σε όλες τις κατηγορίες

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει τις Βραχείες Λίστες των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2024 (για τις εκδόσεις 2023). Πρόκειται για τις Βραχείες Λίστες στις οποίες κατέληξαν οι αρμόδιες Επιτροπές: α) η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, β) η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης. Οι Βραχείες Λίσ...

«Πέρα από το Τείχος» της Κάτια Χόγιερ (κριτική) – Μια άλλη ματιά στη ζωή των απλών ανθρώπων στην Ανατολική Γερμανία

«Πέρα από το Τείχος» της Κάτια Χόγιερ (κριτική) – Μια άλλη ματιά στη ζωή των απλών ανθρώπων στην Ανατολική Γερμανία

Για το βιβλίο-έρευνα-μαρτυρία της Κάτια Χόγιερ [Katja Hoyer] «Πέρα από το Τείχος – Ανατολική Γερμανία, 1949-1990» (μτφρ. Νίκος Ρούσσος, εκδ. Παπαδόπουλος). Κεντρική εικόνα από το εξώφυλλο της βρετανικής έκδοσης του βιβλίου.

Γράφει ο Γιώργος Σιακαντάρης

...
«Γεννιέται ο κόσμος» της Βάσιας Τζανακάρη (κριτική) – ένα τρυφερό ερωτικό αφήγημα με έμφαση στον λόγο και την ποίηση

«Γεννιέται ο κόσμος» της Βάσιας Τζανακάρη (κριτική) – ένα τρυφερό ερωτικό αφήγημα με έμφαση στον λόγο και την ποίηση

Για το αφήγημα της Βάσιας Τζανακάρη «Γεννιέται ο κόσμος» (εκδ. Καστανιώτη). Κεντρική εικόνα: η Λόρα Ντερν και ο Νίκολας Κέιτζ στην «Ατίθαση καρδιά» του Ντέιβιντ Λιντς.

Γράφει ο Αντώνης Γουλιανός

Η ερωτική επιθυμία στο μεγαλύτερο μέρος της κλασικής λογο...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Νάρκισσος και Ιανός» του Γιώργου Αριστηνού (προδημοσίευση)

«Νάρκισσος και Ιανός» του Γιώργου Αριστηνού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την Εισαγωγή της μελέτης του Γιώργου Αριστηνού «Νάρκισσος και Ιανός – Οι μεταμορφώσεις του Μοντερνισμού στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία», η οποία θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Από την Εισαγωγή

...
«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

«Ο έρωτας στο σινεμά» του Θόδωρου Σούμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Θόδωρου Σούμα «Ο έρωτας στο σινεμά» το οποίο θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του μήνα από τις εκδόσεις Αιγόκερως.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μίκαελ Χάνεκε, «Η Δασκάλα του Πιάνου»

Ο Μ...

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Χέρμαν Έσσε [Hermann Hesse] «Γερτρούδη» (μτφρ. Ειρήνη Γεούργα), το οποίο κυκλοφορεί στις 22 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Ίμτχορ ήταν χήρος, ζούσε σε ένα από τα παλι...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

«Κι αν είμαι κουίρ, μη με φοβάσαι» – Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024

Τα καλύτερα κουίρ βιβλία του 2024 μέσα από 30+ τίτλους για ενήλικες: λογοτεχνία, θεωρία, σκέψη. Γιατί το κουίρ «δεν έχει να κάνει με ποιον κάνεις σεξ, αλλά με έναν εαυτό που βρίσκεται σε δυσαρμονία με οτιδήποτε υπάρχει γύρω του και πασχίζει να βρει και να εφεύρει έναν χώρο μέσα στον οποίο θα μιλά, θα ζει και θα ευημ...

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

Εξήντα ποιητικές συλλογές, δέκα από τις οποίες είναι ποίηση μεταφρασμένη στα ελληνικά: Μια επιλογή από τις εκδόσεις του 2024.

Επιλογή: Κώστας Αγοραστός, Διονύσης Μαρίνος

...

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού (1996-2004) και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, στις 5 Ιανουρίου 2025 σε ηλικία 88 ετών (1936-2025), μας οδηγεί και στα βιβλία του στα οποία διαφυλάσσεται η πολιτική του παρακαταθήκη αλλά και η προσωπική του διαδρομή. 

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ